|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Zdravlje i lepota Saveti za zdraviji i lepši život |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Čajdžinica Vojvodina Cafea |
|
|
Snebivljiva Aždaja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 21:48
Pol: Žensko
Godine: 33
|
Čajdžinica Vojvodina Cafea -
16.04.2006, 02:11
Za razliku od zemalja u kojima je ispijanje čajeva deo rituala i tradicije, kod nas ljudi pribegavaju čajevima pre svega u terapijske svrhe. Pa ipak, da bi čaj pokazao svu svoju lekovitost i delotvornost, važno je voditi računa o sledećim stvarima:
Čaj koji ćete piti u terapijske svrhe zavisi od prirode oboljenja. Ipak, čajeve bi trebalo uzimati uz savet lekara i imajuću u vidu delotvornost određenih biljaka. ![]() Konzumirate li redovno čajeve ili samo kada ste bolesni? Koje biste čajeve preporučili ostalim članovima koji vole da "očajavaju", i koji su to čajevi koje redovno pijete? Ja obožavam čajeve. Redovno pijem raznorazne mešavine koje mi napravi moj travar, kukiča ili banča čaj, čaj za krvnu sliku (kupina, kopriva, kleka), čaj za jetru (čičak, cikorija, rastavić), i čaj koji mi je stigao po Sovi koju je poslala Megz - od travke zmijino mleko ko ne zna šta znači reč "gorko", nek proba. Popijem i nanu pred spavanje. Nekako se dovijam pa nabavljam čaj koji su konzumirali Ojibway indijanci, pa i njega redovno pijem. Odličan je, pogledajte koje sve biljke sadrži. Da čujem vas... ![]()
|
|
|
|
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea |
|
|
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 17.05.2006.
Poslednji login: 03.02.2008 02:49
Godine: 30
|
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea -
12.07.2006, 17:39
kafa je amin, ali i caj bas volim..
i to najvise te mesavine, ali sama ih sebi smesam..hehe..lipa, zova, sipak...ili majcina dusica, nana, bokvica... u svakom slucaju volim da imam puno cajeva kuci.. kad sam bila mala, redovno sam sa bakom brala razne trave... otuda mi valjda i ta simpatija prema cajevima ... a indijanko, next time te vodim u cajdzinicu da ocajavamo..za preporuku, herbal hladan ili jasmin topli... ![]() |
|
|
|
|
|
Početnik
![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.04.2006.
Poslednji login: 22.07.2008 22:05
Godine: 25
|
25.09.2006, 21:52
Najvise volim nanu i majcinu dusicu a u poslednje vreme i vocni(jabuka borovnica kajsija sa cimetom)
|
|
|
|
|
|
x3m member
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 28.09.2006.
Poslednji login: 22.10.2007 07:08
|
15.12.2006, 07:44
Pijem čajeve,zimi pogotovu (leti su ice tee varijante,to je granula varijanta), jer ništa ne može da ugreje kao topla šolja čaja.
Najviše volim nanu,a zatim domaći čaj od svašta-nešto što skupi moj tajko po šumi,zatim neki zimski sa cimetom(to je isto mix) i čaj od trešnje(samo jednog proizvođača) ...da..i od nedavno zeleni čaj sa limunom,sjajan je,pošto onaj obični ne mogu da progutam koliko je gorak!![]()
|
|
|
|
|
|
x3m member
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 28.09.2006.
Poslednji login: 22.10.2007 07:08
|
05.01.2007, 23:42
Šoljica čaja za dobro zdravlje!
Japanski običaj pijenja čaja nije izvorni; došao je iz drevne Kine oko 800 godine nove ere! Zapravo sve je počelo kretanjem budističkih sveštenika, koji su se nakon učenja u Kini vratili na službu u Japan. Već tada je, a to se vidi na osnovu zapisa i slika, vladalo uverenje da je čaj “medicinski” tj. zdravi napitak. Za vreme ere Kamakure (1191-1333) sveštenik Eisai je napisao knjigu pod naslovom “Održavanje zdravlja pijenjem čaja”. Kada danas kažemo bolesniku da pije čaj i da će mu biti bolje, to je uverenje koje potiče upravo iz tog pradavnog vremena. Osim toga, vladalo je uverenje da je čaj čarobna biljka, koja čuva zdravlje i produžuje život, pa je uzgajanje te biljke zapravo bila kultna stvar. Drugačije rečeno, svugde gde se uzgaja čaj, dolazi dugi život. Zapravo, može se reći da je čaj bio eliksir života, što je i danas za mnoge narode. Naučna istraživanja aktivnih supstanci iz čaja, koja se poslednjih godina sprovode u celom svetu, daju sve više dokaza da te rane pretpostavke nisu bile daleko od istine. Ima mnogo vrsta čajeva, pa je jasno da aktivne komponente nisu u svakom prisutne u istoj količini. Zeleni čaj je svakako izuzetak vredan pažnje. Ogromna je razlika u potrošnji ove namirnice; tako Engleska uvozi 180.000 tona čaja godišnje što joj osigurava vrlo visoko mesto u potrošnji sa 3,2 kg/godišnje po glavi stanovnika. Amerikanci su desetak puta manji potrošači (0,34 kg/po glavi stanovnika) a mi smo još manji.
|
|
|
|