VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Lifestyle > Zdravlje i lepota

Zdravlje i lepota Saveti za zdraviji i lepši život

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Čajdžinica Vojvodina Cafea
staro
  (#1 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 21:48
Pol: Žensko
Godine: 33
Čajdžinica Vojvodina Cafea - 16.04.2006, 02:11

Za razliku od zemalja u kojima je ispijanje čajeva deo rituala i tradicije, kod nas ljudi pribegavaju čajevima pre svega u terapijske svrhe. Pa ipak, da bi čaj pokazao svu svoju lekovitost i delotvornost, važno je voditi računa o sledećim stvarima:
  • voda za pripremu čaja treba da bude meka;
  • poželjno je da posuda u kojoj se kuva čaj bude emajlirana, vatrostalna ili staklena, ali najvažnije je da bude potpuno ispravna i zatvorena;
  • posuda sa skuvanim čajem treba poklopljena da odstoji određeno vreme zbog ekstrakcije, što zavisi od vrste čaja, tj. biljke;
  • lekovite čajeve ne treba zaslađivati, jer im se na taj način smanjuju lekovita svojstva.

Čaj koji ćete piti u terapijske svrhe zavisi od prirode oboljenja. Ipak, čajeve bi trebalo uzimati uz savet lekara i imajuću u vidu delotvornost određenih biljaka.

Konzumirate li redovno čajeve ili samo kada ste bolesni? Koje biste čajeve preporučili ostalim članovima koji vole da "očajavaju", i koji su to čajevi koje redovno pijete?

Ja obožavam čajeve. Redovno pijem raznorazne mešavine koje mi napravi moj travar, kukiča ili banča čaj, čaj za krvnu sliku (kupina, kopriva, kleka), čaj za jetru (čičak, cikorija, rastavić), i čaj koji mi je stigao po Sovi koju je poslala Megz - od travke zmijino mleko ko ne zna šta znači reč "gorko", nek proba. Popijem i nanu pred spavanje.

Nekako se dovijam pa nabavljam čaj koji su konzumirali Ojibway indijanci, pa i njega redovno pijem. Odličan je, pogledajte koje sve biljke sadrži.

Da čujem vas...

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea
staro
  (#2 (permalink))
Muckota
Početnik
Muckota će uskoro postati poznat članMuckota će uskoro postati poznat članMuckota će uskoro postati poznat član

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 03.10.2007 20:36
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 16.04.2006, 22:54

Well, primecujem u poslednje vreme kod zena veliku pomamu za zelenim cajem. Ja ga ne pijem, prejak mi je. Kod mene je stvar prilicno jednostavna: pijem nanu, kamilicu i hibiskus (bas tim redom kojim sam ih i navela). Povremeno se setim pa popijem caj od lista breze (neko mi je pomenuo da je dobar za pojacavanje protoka tecnosti kroz organizam), ali mi ne prija nikako (gorak je) i pijem ga bukvalno na silu

staro
  (#3 (permalink))
vlado
Veteran
vlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen član

Član od: 22.06.2006.
Poslednji login: 05.07.2008 18:18
Pol: Muško
Godine: 15
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 05.07.2006, 21:32

Ja cajeve inace volim da pijem a ne samo kada sam bolestan. Najvise volim nanu i kamilicu, a kad god imam meda stavim dve kasike da ga zasladim

Carl doesn't want to belive, he wanted to know

staro
  (#4 (permalink))
kissigirl
klinka, pa sta
kissigirl je dostigao maksimumkissigirl je dostigao maksimumkissigirl je dostigao maksimumkissigirl je dostigao maksimumkissigirl je dostigao maksimumkissigirl je dostigao maksimumkissigirl je dostigao maksimumkissigirl je dostigao maksimumkissigirl je dostigao maksimumkissigirl je dostigao maksimumkissigirl je dostigao maksimum

Član od: 26.05.2006.
Poslednji login: 09.05.2008 21:48
Godine: 17
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 05.07.2006, 22:49

Nisam bas neki ljubitelj cajeva Izbegavam ga u sirokom luku cak i kada sam bolesna. Nema vajde od mene

staro
  (#5 (permalink))
nattydread
haile selassie
nattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimum

Član od: 04.05.2006.
Poslednji login: 05.07.2008 18:54
Godine: 34
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 06.07.2006, 10:11

ja volim caj, mada ga ne pijem toliko cesto kao kafu. favorite mi je nana, zalfija i pelin (volim te koji su malo gorki). uvijek ih pijem bez secera, a zimi stavljam malo ruma da zamirise...

nattydread is coming to dinner

staro
  (#6 (permalink))
Bacvanin
Početnik
Bacvanin će uskoro postati poznat članBacvanin će uskoro postati poznat član

Član od: 19.06.2006.
Poslednji login: 01.06.2008 18:01
Pol: Muško
Godine: 31
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 12.07.2006, 01:32

Citat:
nattydread kaže:
... a zimi stavljam malo ruma da zamirise...
Sad si me podsetila - zimovanje, skijanje, pauza, čaj sa rumom!!!

staro
  (#7 (permalink))
maqa
Iskusni forumdžija
maqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Sunca

Član od: 17.05.2006.
Poslednji login: 03.02.2008 02:49
Godine: 30
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 12.07.2006, 17:39

kafa je amin, ali i caj bas volim..
i to najvise te mesavine, ali sama ih sebi smesam..hehe..lipa, zova, sipak...ili majcina dusica, nana, bokvica... u svakom slucaju volim da imam puno cajeva kuci..
kad sam bila mala, redovno sam sa bakom brala razne trave... otuda mi valjda i ta simpatija prema cajevima ...

a indijanko, next time te vodim u cajdzinicu da ocajavamo..za preporuku, herbal hladan ili jasmin topli...

staro
  (#8 (permalink))
ivanaoravec
Početnik
ivanaoravec je na dobrom putu

Član od: 13.04.2006.
Poslednji login: 22.07.2008 22:05
Godine: 25
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 25.09.2006, 21:52

Najvise volim nanu i majcinu dusicu a u poslednje vreme i vocni(jabuka borovnica kajsija sa cimetom)

ivancica

staro
  (#9 (permalink))
blueella
x3m member
blueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen član

Član od: 28.09.2006.
Poslednji login: 22.10.2007 07:08
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 15.12.2006, 07:44

Pijem čajeve,zimi pogotovu (leti su ice tee varijante,to je granula varijanta), jer ništa ne može da ugreje kao topla šolja čaja.
Najviše volim nanu,a zatim domaći čaj od svašta-nešto što skupi moj tajko po šumi,zatim neki zimski sa cimetom(to je isto mix) i čaj od trešnje(samo jednog proizvođača) ...da..i od nedavno zeleni čaj sa limunom,sjajan je,pošto onaj obični ne mogu da progutam koliko je gorak!

Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

staro
  (#10 (permalink))
blueella
x3m member
blueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen član

Član od: 28.09.2006.
Poslednji login: 22.10.2007 07:08
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 05.01.2007, 23:42

Šoljica čaja za dobro zdravlje!

Japanski običaj pijenja čaja nije izvorni; došao je iz drevne Kine oko 800 godine nove ere! Zapravo sve je počelo kretanjem budističkih sveštenika, koji su se nakon učenja u Kini vratili na službu u Japan. Već tada je, a to se vidi na osnovu zapisa i slika, vladalo uverenje da je čaj “medicinski” tj. zdravi napitak.
Za vreme ere Kamakure (1191-1333) sveštenik Eisai je napisao knjigu pod naslovom “Održavanje zdravlja pijenjem čaja”.
Kada danas kažemo bolesniku da pije čaj i da će mu biti bolje, to je uverenje koje potiče upravo iz tog pradavnog vremena. Osim toga, vladalo je uverenje da je čaj čarobna biljka, koja čuva zdravlje i produžuje život, pa je uzgajanje te biljke zapravo bila kultna stvar.
Drugačije rečeno, svugde gde se uzgaja čaj, dolazi dugi život. Zapravo, može se reći da je čaj bio eliksir života, što je i danas za mnoge narode.

Naučna istraživanja aktivnih supstanci iz čaja, koja se poslednjih godina sprovode u celom svetu, daju sve više dokaza da te rane pretpostavke nisu bile daleko od istine. Ima mnogo vrsta čajeva, pa je jasno da aktivne komponente nisu u svakom prisutne u istoj količini.

Zeleni čaj je svakako izuzetak vredan pažnje.

Ogromna je razlika u potrošnji ove namirnice; tako Engleska uvozi 180.000 tona čaja godišnje što joj osigurava vrlo visoko mesto u potrošnji sa 3,2 kg/godišnje po glavi stanovnika. Amerikanci su desetak puta manji potrošači (0,34 kg/po glavi stanovnika) a mi smo još manji.

Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

Odgovor

<
Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)