VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Lifestyle > Zdravlje i lepota

Zdravlje i lepota Saveti za zdraviji i lepši život

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea
staro
  (#11 (permalink))
blueella
x3m member
blueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen član

Član od: 28.09.2006.
Poslednji login: 22.10.2007 07:08
Pol: Žensko
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 05.01.2007, 23:44

Antivirusno delovanje zelenog čaja

Premda se nagađalo da zeleni čaj ima relativno snažno antivirusno delovanje, teško je bilo to i dokazati. Pomogli su japanski stručnjaci koji su prvi upozorili na zanimljiva iskustva iz uzgoja duvana, koji je jako osjetljiv na tzv. virus mozaične bolesti. Ako se listovi duvana preliju eksudatom zelenog čaja (koncentrisan ektrakt) oni su definitivno zaštićeni od pojave ove bolesti. Prof dr Shimamura je utvrdio aktivne supstance iz zelenog čaja, a to su katehin i njegov oksidovani oblik teaflavin.

Sprovedeni su eksperimenti na dobrovoljcima, koji su pokazali da se svakodnevnim grgljanjem jakih rastvora zelenog čaja može prevenirati “instaliranje” virusa gripa u grlu u kritično prolećno vreme.

Na tome se nije stalo pa su sprovedeni ekperimenti i na drugim grupama virusa među kojima je i virus AIDS-a. Utvrđeno je, naravno u laboratorijskim uslovima, da katehin usporava njegovo delovanje i širenje, ali ga ne ubija.

Istraživanja se nastavljaju!!

Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
blueella
x3m member
blueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen član

Član od: 28.09.2006.
Poslednji login: 22.10.2007 07:08
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 05.01.2007, 23:46

Osvežavajuće delovanje – nezamenjivo!

Dobri poznavaoci zelenog čaja kažu da nijedan napitak a još manje njihova mešavina, ne može tako dobro osvežiti telo kao što to može jaki zeleni čaj. Sadržaj kofeina je po pravilu veći nego u kafi, a kad se kombinuje sa katehinom, učinak je nezamenjiv!

Miris tog napitka nežne zelene boje i kiselkastog ukusa podstiče pozitivne misli, krepi celo telo, umiruje, opušta i procišćava organizam.

Nesumnjivo da takav napitak otklanja pospanost i prisiljava čoveka na aktivnost te podiže nivo raspoloženja. Pitanje doziranja čaja je isto kao kod kafe; svako ima drugačiji “aršin” ali je isto tako sigurno da ne valja preterivati. Opšte prihvatljiv princip je 2-3 šoljice dnevno, premda ima delova sveta gde se koristi i dvostruka doza. Samo posebno osetljive osobe mogu imati nesanice ako zeleni čaj piju naveče odnosno u jako koncentrisanom obliku.

Osvežavajuće delovanje zelenog čaja prosečno je duže od onoga na koji smo navikli kod kafe, što se takođe pripisuje kombinovanom delovanju aktivnih supstanci. Iz toga se može naslutiti da je za neke profesije (piloti, vozači) bolje koristiti čaj nego kafu. Ova činjenica se svakako već i komercijalno koristi; umesto da se pije topli čaj za osveženje, uzimaju se tablete zelenog čaja!

I tako eto; od “čarobne” formulacije do otkrića stvarnog lekovitog delovanja, prošli su vekovi.
Svako ko podcenjuje delovanje čajeva, a posebno zelenog – vara se!

Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

staro
  (#13 (permalink))
irnik
Moderator
irnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimum

Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: danas 14:44
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 14.01.2007, 22:33

Citat:
Ako pijete čaj, nemojte to činiti na engleski način, dodavajući u njega mlijeko, jer time neutrališete blagotvorno dejstvo čaja.To sugerišu njemački stručnjaci iz bolnice Šarite pri Berlinskom univerzitetu, koji su provjeravali efekat pijenja čaja sa ili bez mlijeka na 16 zdravih žena.

Uz pomoć ultrazvuka je praćeno funkcionisanje arterije u podlaktici prije uzimanja tečnosti i dva sata poslije. Pokazalo se da crni čaj znatno poboljšava protok krvi, ali kad mu je dodato mlijeko taj efekat bio je potpuno poništen.

S obzirom na to da su neka istraživanja pokazala da čaj može da djeluje i antikancerogeno, to što mlijeko mijenja njegovo biološko svojstvo moglo bi da znači da se i dejstvo čaja na tumore neutrališe, upozoravaju njemački stručnjaci, koji su najavili provjeru ove hipoteze.
(PCNEN)

"I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be." Douglas Adams.

staro
  (#14 (permalink))
DrinChe
just en
DrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimum

Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: danas 18:43
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 24.03.2008, 09:12

Svakodnevno pijem čaj od kada sam kafu svela na jednu i to ne dnevno,nego samo kada mi se baš pije.

"Od kada se pojavio u Aziji, čaj je smatran namirnicom koja je dobra za organizam. Najstariji istorijski zapisi o čaju, naglašavaju njegove medicinske osobine, u početku se koristio kao obloga protiv reumatizma. Na svoj način sve legende o čaju, bilo da su kineske, indijske ili japanske, sve one ilustruju stimulativne i okrepljujuće osobine čaja. Imperator Šen Nong (Shen Nong), otac kineske medicine i agrikulture, potvrdio je u svom delu:"Rasprava o planetama" da: čaj ublažava umor, jača volju, zabavlja dušu i oživljava vid. U XX veku medicina nam dozvoljava da naučno razumemo mnogobrojne dobrobiti čaja koje su primetili njegovi ljubitelji pre već više od 200 godina.

...

Tanini iz čaja su supstance koje mogu da se porede sa onim taninima koje nalazimo u vinu i čije su karakteristike vrlo bliske. Odredjene karakteristike čaja, kao: boja i jačina zavise direktno od polifenola i tranformacije koje trpe. Lako se prepoznaje čaj bogat vitaminom po gustini svoje tečnosti i gorčini koja se javlja kada se ostavi da odstoji: tanini se polako oslobadjaju, ali se povećavaju tokom vremena, tako da se koncentracija tanina u čaju koji dugo stoji povećava i daje gorčinu.
..."

sa sajta: http://www.kucacaja.co.yu/kucacaja.php

staro
  (#15 (permalink))
memento
nostromo
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: danas 19:55
Pol: Muško
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 12.04.2008, 09:34

Volim da pijem caj. Nisam bas neki probirac, ali nekako mate caj mi bas nekako odgovara. Mada, priznajem, sumadijski caj mi je, ipak, na prvom mestu....

Ploviti se mora, voleti je poželjno...

staro
  (#16 (permalink))
Isahara
žena drugog sistema
Isahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimum

Član od: 14.11.2007.
Poslednji login: danas 21:02
Godine: 31
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 13.04.2008, 21:52

Citat:
irnik kaže: Pogledaj poruku
Ako pijete čaj, nemojte to činiti na engleski način, dodavajući u njega mlijeko, jer time neutrališete blagotvorno dejstvo čaja.To sugerišu njemački stručnjaci iz bolnice Šarite pri Berlinskom univerzitetu, koji su provjeravali efekat pijenja čaja sa ili bez mlijeka na 16 zdravih žena.
Ja volim Earl Gray ali nema teorije da bih mogla da ga pijem bez mleka. Sam po sebi je veoma gorak da mu mleko daje pitkost a malo žutog šećera, optimalan ukus. Inače onima koji nisu navikli podseća na Merimin baby sapun, bergamot mu daje specifičan ukus.
Volim čajeve, ali sam izbirljiva. Ne podnosim kamilicu, od nje mi je muka kao i od hibiskusa. Volim čaj od jasmina, mente, majčine dušice, pa i zeleni ponekad. Dopada mi se i narandza sa rumom, jabuka sa cimetom i jogurt-jagode
I definitivno ne vezujem čajeve za zimu. Leti su super instant čajevi od brusnice ili zeleni sa narandzom..

"Whenever people agree with me I always feel I must be wrong" Oscar Wilde

staro
  (#17 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 20:52
Godine: 33
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 31.05.2008, 07:19

Citat:
Isahara kaže: Pogledaj poruku
Volim čajeve, ali sam izbirljiva. Ne podnosim kamilicu, od nje mi je muka kao i od hibiskusa.
A ja volem hibiskus Nisam uvek raspoložena baš za njega, al' mi je zanimljiv. A kad staviš mleko (iako nije baš da nešto ide ) bude roze

Sad pijem naizmenično:

Passion i African Red Bush

www.tazo.com

Calm sam popiJo

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#18 (permalink))
DrinChe
just en
DrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimum

Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: danas 18:43
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 31.05.2008, 14:13

Citat:

www.tazo.com
Uh što mami (bojom, mirisom i ukusom ). Nađoh tamo i cooking.com i vidim lepe šolje. A ukus čaja i od njih zavisi .

...

pa do onih od najfinijeg porcelana ( kobalta ... mMm ).

staro
  (#19 (permalink))
Isahara
žena drugog sistema
Isahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimum

Član od: 14.11.2007.
Poslednji login: danas 21:02
Godine: 31
Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea - 01.06.2008, 19:05

Citat:
SQUAW kaže: Pogledaj poruku
Passion i African Red Bush
A gde nabavljaš te fancy čajeve?
Ovo drugo je afrički grm a ovo što se zove Passion mora da je neka mešavina...

"Whenever people agree with me I always feel I must be wrong" Oscar Wilde