VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Lifestyle > Zdravlje i lepota

Zdravlje i lepota Saveti za zdraviji i lepši život

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Hrkanje
staro
  (#1 (permalink))
irnik
Moderator
irnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimum

Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: danas 07:10
Pol: Žensko
Hrkanje - 05.07.2007, 05:15

Zašto hrčemo

Citat:
Gornji disajni putevi podsećaju na krivudavu cev na kojoj se primećuju nekoliko suzenja, gde vazduh prolazi brze i pod većim pritiskom. Najuze mesto se lokalizuje izmedju mekog nepca, njegove resice i zadnjeg zida zdrela. Kada je čovek budan, tada su mišići mekog nepca i korena jezika napeti, a disajni put najšire otvoren za protok vazduha, da bi u snu mišići izgubili napetost tako da se meko nepce spušta prema jeziku , koji takodje gubi napetost i zajedno nalezu na površinu zadnjeg zida zdrela. Na taj način većim delom zatvaraju disajni put, ostavljajući samo usku pukotinu za protok vazduha, koji onda u području suzenja ubrzava svoje strujanje i dovodi do titranja mekog nepca i njegove resice, kao lepršanje jedra na vetru.

Nije jasno zašto osobe koje hrču ne čuju same sebe, iako pri tome prave buku i do 85 decibela što odgovara buci u saobraćaju. Uzivanje alkohola, preterana debljina, uzimanje lekova sa sedativnim efektom, kao i spavanje na ledjima su faktori koji dodatno pogoršavaju hrkanje.

Ako tokom hrkanja dodje do potpunog zatvaranja disajnog puta, tada nastaje opasan kratkotrajan prekid disanja (apnea) oko desetak sekundi, u tom slučaju srce tezi da kompenzuje manjak kiseonika tako što ubrzava srčani rad i podize krvni pritisak, što nakon niza godina moze imati posledice u vidu srčanog ili mozadanog udara. Zbog čestog manjka kiseonika u ćelijama tokom sna, osoba koja hrče ujutru se budi uglavnom pospana i umorna. Gojazni ljudi su posebno ugrozeni jer zbog masnog jastuka u mekom nepcu lakše dolazi do zatvaranja disajnog puta i hrkanja. Alkoholna pića i lekovi sa sedativnim efektom, takodje smanjuju napetost mišića mekog nepca i jezika sa istim posledicama. Kao rezultat starenja hrkanje se pojačava, jer gubitak potkoznog tkiva dovodi do mlitavosti lica. Kod dece hrkanje moze biti prisutno i najčešće je rezultat uvećanih krajnika (posebno trećeg) i loše navike disanja na usta, zbog čega nemirno spavaju, hiperaktivna su i imaju smetnje u ponašanju.

Terapija moze biti 1) konzervativna- regulisati telesnu tezinu, ne konzumirati alkohol i lekove sa sedativnim efektom pre spavanja, spavati na boku i sa jastukom, kao i baviti se sportom koji jača mišiće vrata. 2) hiruška- kojom se uklanja prepreka nosne pregrade, krajnici, vrši skraćivanje nepca i sprovodi se uobičajenim hiruškim načinom ili laserom.

dr Maja Malović

Da li hrcete ili da li vam smeta kad neko hrce?

"I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be." Douglas Adams.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Hrkanje
staro
  (#2 (permalink))
lav71
mudorator
lav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimum

Član od: 07.01.2007.
Poslednji login: danas 08:33
Pol: Muško
Godine: 37
Odgovor: Hrkanje - 07.07.2007, 23:10

...ne smeta mi kad hrčem....

...snaga caruje dok um ne popizdi...

staro
  (#3 (permalink))
pero_M
Poznata faca
pero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen član

Član od: 29.05.2007.
Poslednji login: 26.05.2008 13:00
Godine: 47
Odgovor: Hrkanje - 14.08.2007, 00:33

Ja ne hrcem (65 kg) ali supruga (tri cifre kg) hrce li hrce. Kad se sprema na spavanje znao sam da se nasalim:
Pitam je - Jel cujes kamion? - a ona - Kakav kamion ne cuje se nista? - Pa kamion sa 10 kubika cepanica.
Posle hoce da me ali sam brzi

Nije sve crno, nadje se i poneka plavusa

staro
  (#4 (permalink))
psssst
tisina je zlato...
psssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostale

Član od: 04.12.2006.
Poslednji login: 11.10.2008 16:02
Godine: 24
Odgovor: Hrkanje - 16.08.2007, 16:07

Ja ne hrcem,ali umem da progovorim u snu

Kad neko hrce smeta mi samo dok ne zaspim,a tad mogu i bombe da padaju ja ih necu cuti
Iako poznajem nekoliko osoba koje hrcu na njihovo hrkanje sam vec navikla( hrcu u odredjenom ritmu ) -samo ponekad,pokusam nekoga od njih da okrenem na stranu ili da tiho zazvizdim

Prave stvari se uvek nalaze u rukama pogrešnih ljudi...

Poruku je izmenio psssst, 16.08.2007 u 16:15.

staro
  (#5 (permalink))
mariposa
Veteran
mariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen član

Član od: 11.11.2006.
Poslednji login: 08.09.2008 21:57
Odgovor: Hrkanje - 16.08.2007, 16:14

Ja hrcim i veoma rado kome smeta,bas me briga,meni ne smeta

No me toques

staro
  (#6 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista
yossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimum

Član od: 18.02.2007.
Poslednji login: danas 14:16
Odgovor: Hrkanje - 17.08.2007, 10:38

Citat:
psssst kaže: Pogledaj poruku
Ja ne hrcem,ali umem da progovorim u snu

Kad neko hrce smeta mi samo dok ne zaspim,a tad mogu i bombe da padaju ja ih necu cuti
Iako poznajem nekoliko osoba koje hrcu na njihovo hrkanje sam vec navikla( hrcu u odredjenom ritmu ) -samo ponekad,pokusam nekoga od njih da okrenem na stranu ili da tiho zazvizdim
Испада да доста редовно спаваш поред неколико особа? Хецк, у моје време тога није било!

Хрчем, најстрашније. Већ се осећам непријатно због тога, стално добијам критике... чак се питам да ли ће ме ико моћи волети...

...prošlo je dvan'est sati mala, čarolije su nestale...

staro
  (#7 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 15:11
Godine: 33
Odgovor: Hrkanje - 17.08.2007, 11:02

Onaj koji hrče uvek zaspi prvi

To je jedna od mana koja je išla sa njim u paketu i koju sam morala da zavolim Ja nisam odrasla u maloj porodici i navikla sam na buku i na spavanje u svim uslovima, ali šta me snađe kad se udadoh, to je neverovatno! Ja kao jagnje, gde zaspim tu me nađeš, čak ne može da se provali ni da dišem a on, pilana! Mislim da sam za sve ove godine razvila i uslovni refleks, pa se trzam i guram ga i kad spavam sama Ponekad popizdim, pa ga izdevetam jastukom u sred noći da ne zna šta ga je snašlo, a nekad se premestiim ili mu posavetujem da se premesti, ako želi da vidi sunce ujutru.

Pošto ne spavam puno, ali volim da to što odspavam bude mirno, kada smo otkrili flastere i sprej protiv hrkanja, postalo je mnogo lakše. Njemu to pomaže al' kad zaboravi, bude veselo

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#8 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista
yossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimum

Član od: 18.02.2007.
Poslednji login: danas 14:16
Odgovor: Hrkanje - 17.08.2007, 16:45

Citat:
SQUAW kaže: Pogledaj poruku
O
Pošto ne spavam puno, ali volim da to što odspavam bude mirno, kada smo otkrili flastere i sprej protiv hrkanja, postalo je mnogo lakše. Njemu to pomaže al' kad zaboravi, bude veselo
Реци ми више о тим чудима?

...prošlo je dvan'est sati mala, čarolije su nestale...

staro
  (#9 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 15:11
Godine: 33
Odgovor: Hrkanje - 17.08.2007, 22:01

Citat:
Реци ми више о тим чудима?
Evo, mi imamo ove, ali ne znam da li imaju baš takvi da se kupe ovde.

Zalepiš na nos

Pogledaćeš u bolje snabdevenim privatnim apotekama, nije jeftino, sprej ja mislim da košta skoro 900 dinara, zavisi od proizvođača, ima i skupljih ali mislim da ne bi trebalo da budu preko 1300 dinara. Uglavnom, to kad koristiš ili ne hrčeš ili je manje bučno, tj bar je u našem slučaju tako

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

Poruku je izmenio SQUAW, 17.08.2007 u 22:16. Razlog: slovce

staro
  (#10 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista
yossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimum