VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Lifestyle > Zdravlje i lepota

Zdravlje i lepota Saveti za zdraviji i lepši život

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Previše ili premalo sna
staro
  (#1 (permalink))
irnik
Moderator
irnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimum

Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: juče 05:28
Pol: Žensko
Previše ili premalo sna - 26.08.2006, 03:57

Manjak sna negativano uticne na pamcenje

Manjak sna ima negativan efekat na sposobnost mozga da razvrsta i sačuva nedavno pamćenje, a u najnovijoj studiji američkih stručnjaka navodi se da spavanje pomaže da se aktivira i ojača pamćenje.

Istraživači sa univerziteta Harvard i Pensilvanije zatražili su od grupe ispitanika da odspavaju prije nego što budu testirani o tome šta su upravo naučili. Ostali ispitanici nisu spavali.

Oni koji su spavali imali su preciznija sjećanja od onih koji su ostali budni.

"Dovoljno spavanja tokom noći jača i stabilizuje memoriju", navodi se u istraživanju.

Veza između spavanja i memorije ustanovljena je prije mnogo godina, ali teorija je ostala kontroverzna zato što istraživači nijesu sigurni kako mozak razvrstava upamćene informacije.

Istraživanje Nacionalne fondacije za spavanje u Sjedinjenim Američkim Državama pokazalo je da se inejdžeri najmanje spavaju, kao i da većina Amerikanaca između 18 i 54 godine spava prosječno šest sati noću.

Stručnjaci ističu da je u prosjeku potrebno sedam do osam sati spavanja noću za normalno funkcionisanje tokom dana.

"I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be." Douglas Adams.

Poruku je izmenio irnik, 23.12.2007 u 07:21.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Manjak sna negativno utiče na pamćenje
staro
  (#2 (permalink))
goldie
golden girl
goldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimum

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 06.10.2008 23:41
Godine: 25
Odgovor: Manjak sna negativno utiče na pamćenje - 26.08.2006, 15:44

Ja ako nisam naspavana ne mogu da ucim, znaci nema sanse. Jedino ako zavaram organizam sa par guarana i kafom onda mogu nekih par sati da se koncentrisem.
Kad mi se spava kao da mi nista ne ulazi u glavu, citam i ne fercera.

goldie

staro
  (#3 (permalink))
Mind_reset
Iskusni forumdžija
Mind_reset obasjava toplim zrakom SuncaMind_reset obasjava toplim zrakom SuncaMind_reset obasjava toplim zrakom SuncaMind_reset obasjava toplim zrakom SuncaMind_reset obasjava toplim zrakom SuncaMind_reset obasjava toplim zrakom Sunca

Član od: 27.03.2006.
Poslednji login: 27.05.2008 19:22
Pol: Muško
Godine: 26
Odgovor: Manjak sna negativno utiče na pamćenje - 29.08.2006, 01:47

Ovde se ustvari radi o dve stvari.
1. Kada niste naspavani, odnosno dugo vremena ste u budnom stanju, koliko se ja secam sa predavanja, dolazi do zamora sinapsi, odnosno do nedostatka neurtransmitera, pa se prenos informacija usporava, ili u ekstremnim slucajevima onemogucava i dolazi do ozbiljnih poremecaja razmisljanja i ponasanja.
2. Spavanje pozitivno utice na pamcenje, u tom smislu sto je dokazano da se nauceni besmisleni slogovi uspesnije pamte/zadrzavaju u memoriji kod osoba koje su u eksperimentima spavale od onih koje nisu.

To je ona cuvena, "Dobro se naspavaj pre ispita", koje se niko od nas ne pridrzava...

Ono što osoba doživljava u stvari nije realnost; više je hipoteza koja može ali ne mora biti tačna.

staro
  (#4 (permalink))
Ivana-psy
Poznata faca
Ivana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimum

Član od: 06.08.2006.
Poslednji login: juče 00:21
Godine: 24
Odgovor: Manjak sna negativno utiče na pamćenje - 29.08.2006, 14:51

Da to je istina, retko ko od nas se naspava pre ispita, jer obicno ucimo u zadnji momenat!

Inace, koliko ja znam, jos je bitnije spavati nocu, nije ni cudo sto je nocni rad beneficran, e sad tu smo kod jos jednog problema, mi studenti, uglavnom ucimo po noci, tad smo najmirniji, ali ja mislim da je to izgovor, a sem toga kao sto je rekao mind reset, prenos informacija se usporava kad smo neispavani, a nocu, bez obzira, nikad nemozemo da funkcionisemo kao danju.
To me podseti da ja vec nocima lezem posle 4h, i prespavam pola dana, eto ti nezdravog zivota, a znam i koga cu da krivim za to! Salim se, sve je ok kad smo mladi, a ko ce sad da misli na ... ne daj boze

staro
  (#5 (permalink))
irnik
Moderator
irnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimum

Odgovor: Manjak sna negativno utiče na pamćenje - 19.12.2006, 05:12

Ako ne odspavam makar 7 sati dnevno, ja ne mogu da se koncentrisem na poslu sledeci dan. Nista mi ne ide od ruke...

"I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be." Douglas Adams.

staro
  (#6 (permalink))
irnik
Moderator

Odgovor: Manjak sna negativno utiče na pamćenje - 23.12.2007, 07:19

Zdravlju škodi i previše i premalo sna

Osobama koje previše ili premalo spavaju, prete različiti zdravstveni problemi, posebno kardio-vaskularni, saopštili su britanski naučnici u studiji objavljenoj u SAD.

Autorka studije, Džejn Feri izjavila je da je kod ljudi koji spavaju manje od prosečnih šest do osam sati smrtnost povećana za 110 odsto, posebno zbog kardio-vaskularnih problema.

Prema njenim rečima, ni predugo spavanje nije dobro, kod ljudi koji spavaju više od potrebnih šest do osam sati može takođe da dodje do povećanja broja smrtnih slučajeva.

Studijom je bilo obuhvaćeno više od 10.000 ispitanika starih izmedju 35 i 55 godina, koji su bili posmatrani nekoliko godina uzastopce, ali nisu uzeti u obzir njihovi prethodni zdravstveni problemi ni sociološko-demografski faktori.

"Naši zaključci su da je za zdravlje odrasle osobe neophodno sedam do osam sati sna svake noći", navodi se u istraživanju čiji su rezultati objavljeni u američkom medicinskom časopisu "Slip"

(Izvor: BETA, 24 sata)

Odgovor: Previše ili premalo sna
staro
  (#7 (permalink))
zmax
"strašan" zmaj
zmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimum

Član od: 29.06.2007.
Poslednji login: juče 20:43
Godine: 35
Odgovor: Previše ili premalo sna - 24.12.2007, 01:27

Citat:
irnik kaže: Pogledaj poruku
Stručnjaci ističu da je u prosjeku potrebno sedam do osam sati spavanja noću za normalno funkcionisanje tokom dana.
A zato sam ja povremeno kao izgubljena u svemiru ...
Pretežno spavam 6-7 sati,ponekad manje,ponekad više.
Ali iskreno, kad bih imala dovoljno vremana spavala bih
mnogo,mnogo duže ... pa makar i umrla ...

Ko je mene poznavao, ni pakao mu neće teško pasti.

staro
  (#8 (permalink))
Leonard Peltier
Onaj Koji Je Puk'o
Leonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimum

Član od: 29.08.2007.
Poslednji login: danas 12:42
Pol: Muško
Godine: 31
Odgovor: Previše ili premalo sna - 24.12.2007, 02:04

Definitvno premalo spavam, naročito u poslednje vreme (insomnia)................

"I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best"

staro
  (#9 (permalink))
maski
Iskusni forumdžija
maski ima spektakularnu auru oko sebemaski ima spektakularnu auru oko sebemaski ima spektakularnu auru oko sebe

Član od: 12.12.2007.
Poslednji login: 10.02.2008 13:19
Odgovor: Previše ili premalo sna - 24.12.2007, 14:49

imam love-hate relationship sa snom....spava mi se jer sam umorna al' kad zaspim sanjam budalashtine pa se budim isrpljena...

edit:....jedini kvalitetan restart je sat vremena mariniranja u mirishljavim solima.....

Poruku je izmenio maski, 24.12.2007 u 15:31.

staro
  (#10 (permalink))
kerfija
Iskusni forumdžija
kerfija će uskoro postati poznat člankerfija će uskoro postati poznat član

Član od: 21.04.2007.
Poslednji login: 03.08.2008 13:57
Godine: 41
Odgovor: Previše ili premalo sna - 06.01.2008, 20:09

Spavam malo tu su praznici Bozik, aj ce da prodze ta glavobolka ali kad spijem sanjam kosmare i budim se i strah mi je da zaspijem.

Odgovor