VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Vojvodina > Vojvođanski bircuz

Vojvođanski bircuz Vojvođanske diskusije uz tamburaše i 'ladan špricer

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Vojvodjanski Špic namet-ovi.....
staro
  (#1 (permalink))
vojvodjan
Genius
vojvodjan je uzor za ostalevojvodjan je uzor za ostalevojvodjan je uzor za ostalevojvodjan je uzor za ostalevojvodjan je uzor za ostalevojvodjan je uzor za ostalevojvodjan je uzor za ostalevojvodjan je uzor za ostale

Član od: 04.04.2007.
Poslednji login: 16.03.2008 15:44
Pol: Muško
Godine: 40
Vojvodjanski Špic namet-ovi..... - 11.06.2007, 09:17

E sad me _baba_ (ne moja, ...vec cubabi.... genije, nadzak-baba, ...) podseti na nesto sto bi isto vredelo postaviti i ostaviti ovde i za naredne generacije.....hvala baba...

Mnogi Vojvodjani ih imaju, kod nekih je cak prepoznatljivije nego prezime.
Mnogo puta mi se desilo vec da sam trazeci nekoga u selu uvek dobijao odgovor, -takav ovdi ne postoji......ta valjda ja znam....

Naime ja sam trazio po Prezimenu a ne po Špic namet-u.......

Pa izvolte: Špic namet, i ako znate zasto......

Ja cu prvi......

Šumarovi

Kornjačini

Laurovi
.
.
sve jasno, sem poslednjeg, za tog nisam uspeo da saznam zasto....

Ako ne mogu da pomognem, necu da odmognem

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Vojvodjanski Špic namet-ovi.....
staro
  (#2 (permalink))
la femme
Poznata faca
la femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen član

Član od: 21.02.2007.
Poslednji login: 28.12.2007 16:38
Pol: Žensko
Godine: 28
Odgovor: Vojvodjanski Špic namet-ovi..... - 11.06.2007, 14:06

Moje prve komsije, u selu, zovu Srbinovi. Ne znam zasto, a nema mi ni neke logike jer je u selu bar 80% stanovnostva srpske nacionalnosti!

staro
  (#3 (permalink))
Mish
TerminatorJedanMuški
Mish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimum

Član od: 23.06.2006.
Poslednji login: danas 02:52
Odgovor: Vojvodjanski Špic namet-ovi..... - 16.06.2007, 00:50

Moja baba je bila od Velickih. Deda od Žujinih.

... Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio... I, shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad....

Poruku je izmenio Mish, 16.06.2007 u 01:51.

staro
  (#4 (permalink))
Goga
impresario
Goga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimum

Član od: 08.04.2006.
Poslednji login: danas 03:26
Godine: 34
Odgovor: Vojvodjanski Špic namet-ovi..... - 16.06.2007, 00:59

Moj otac od Piroških ... nemam pojma šta to znači...

Ako vam deluje da je sve u redu, nešto vam je promaklo.

staro
  (#5 (permalink))
Skarlet
Novi član
Skarlet je na dobrom putu

Član od: 23.01.2007.
Poslednji login: 24.09.2008 12:37
Godine: 25
Odgovor: Vojvodjanski Špic namet-ovi..... - 16.06.2007, 01:47

moji su Papudzini, a baba mi je Shendjurska

staro
  (#6 (permalink))
zillertal
Početnik
zillertal ima spektakularnu auru oko sebezillertal ima spektakularnu auru oko sebezillertal ima spektakularnu auru oko sebe

Član od: 26.05.2007.
Poslednji login: 13.09.2008 14:43
Godine: 58
Odgovor: Vojvodjanski Špic namet-ovi..... - 16.07.2007, 19:57

Izvinjavam se, ali mislim da se kaze spic-name od nemackog Schpitzname, sto znaci nadimak. Oprostite za ispravku, mozda i nisam u pravu? U Irigu svaka porodica ima nadimak. Mamini su Srkeljini, a tatini iz Rume Rastovcevi. Inace Irig je pun smesnih nadimaka, a ranije generacije su se samo i oslovljavale po nadimku,retko je ko upotrebjavao prezime. Interesuje me kako je nastao taj obicaj i zbog cega? Verovatno ima razloga.

staro
  (#7 (permalink))
yige_gui
... baba Ruija ~
yige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: juče 19:11
Odgovor: Vojvodjanski Špic namet-ovi..... - 18.07.2007, 21:50

Citat:
zillertal kaže: Pogledaj poruku
Izvinjavam se, ali mislim da se kaze spic-name
vjerovatno i potiche od nemachke rechi, ali se kod nas u narodu jednostavno dodalo to t.. znam poshto se tako kazhe i kod nas, a nemam veze sa Vojvodinom mada su me iz ne znam kojeg razloga pocheli smeshtati upravo tamo

caletova strana su Furkulje a kevina Nikchevi, po pradedi Nikoli
od malena su nas uchili da kad te pitaju chiji si, kazhesh shpicnamet, a ne prezime

Citat:
Interesuje me kako je nastao taj obicaj i zbog cega? Verovatno ima razloga.
mislim da je to nastalo zato shto je onomad bilo mnogo porodica sa istim imenima i prezimenima.. pa da se razlikuju davali su im nadimke, mislim da je najcheshce bilo po nekim anekdotama.. ali ne znam od kad sezhu ti shpic nameti.. mada, bilo bi interesantno znati

mislim da bi bilo suludo smeshno da te pitaju "chiji si ti?" a ti kazhesh primerice od Petrovica.. a onda ono kao "od kojeg Petrovica, kad Petrovica ima ka pljeve"

moomoo meee juuooo

staro
  (#8 (permalink))
neshonja
Početnik
neshonja će uskoro postati poznat član

Član od: 14.04.2007.
Poslednji login: 13.10.2007 00:17
Godine: 32
Odgovor: Vojvodjanski Špic namet-ovi..... - 17.08.2007, 09:54

Ja sam od Shirimindinih

Bogu hvala sto sam Lala

staro
  (#9 (permalink))
pero_M
Poznata faca
pero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen član

Član od: 29.05.2007.
Poslednji login: 26.05.2008 13:00
Godine: 48
Odgovor: Vojvodjanski Špic namet-ovi..... - 17.08.2007, 14:05

Ja sam od Majorovi...

(dedu su zvali Major)

Nije sve crno, nadje se i poneka plavusa

staro
  (#10 (permalink))
Nenad_DPb
Unexpected
Nenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen član

Član od: 31.03.2007.
Poslednji login: danas 15:32
Godine: 23
Odgovor: Vojvodjanski Špic namet-ovi..... - 23.08.2007, 10:54

Ovo su neki od špicnameta iz mog Dolova, izvinite ako sam slucajno dva puta napisao neki špicnamet. Stvarno ih ima mnogo, pomogli su mi drugovi u nabrajanju... Verujem i da se neki nadimci od ovih nabrojanih pojavljuju i u vašem mestu.

Šlajberovi, Kovačarevi, Dokljanovi, Lodžinovi, Pirinđa, Babura, Pera Paradajzli, Žika Svraka, Đura Čorba, Vlada Pekar, Pera Štikler, Belov, Prdla Draga, Prnda Rakin, Prda-Beša, Jova Jorgovan, Biber, Vasa Prca, Kos, Mileta Pile, Kokoška, Kikerec, Krivošijan, Graoran, Sava Jaje, Pače, Murga, Kozar, Kozak, Krofna, Mileta Tanjenica, Jovica Špenger, Čarapa, Vrabac, Vrabica, Valjušak, Nikica Mušac, Voja Muva, Bora Buva, Puža, Vasa Kudeljar, Nikola Gušan, Pera Golupče, Bata Štiglic, Žika Papagaj, Kobac Ninkov, Jepur (na rumunskom Zec), Prunja (na rumunskom Šljiva), Zelenko,Vranac Bakin, Mrkov, Riđa Živojnović, Rada Krava, Ursulj (na rumunskom Medved), Voja Kegla, Ludaja, Garov, Duša Rundov, Kujini, Vasa Kobasica, Đigerica, Kvasac,Popara, Moča, Prepelac, Mita Pleva, Grudva Vlajić, Čakanac, Čuran, Bata Čure, Vasa Guzan, Voja Jarac, Đura Krompir, Beli luk, Mudini, Ana Čobanja, Turalo, Čeprekalo, Ripilo, Bunarđija, Kičkila, Žika Zrno, Pekmezar, Riba, Ribac, Vasa Kesega, Som Kujin, Krtamesa, Puve, Pišač, Duša Kerica, Pulin, Gađa, Đukela, Gibanica, Sava Krilatica, Kamđija u Oči, Zlata April, Divizija, Grba Popović, Kliker, Švaba Adamčev, Karanfil, Lala Žurban, Najlon Dražilov, Sava Đeparoš, Šerpenjar, Steva Avion, Rčak, Ševa, Jarebica, Golja, Molja, Šolja, Prlja, Maša Litra, Čokanj, Rakija, Vaja Trta, Taburaš Drda, Vava Gajdaš, Svirac, Duša Bronza, Draga Danguba, Čosa Živojnović,Pinter, Pisar, Šicar, Pican, Vasa Kicoš, Žarko Bubrežak, Đurica Lampov, Funta, Dukser, Čakov (mađarski Kapa), Larmaš Mutavđin, Bradaš, Guta Talijan, Širov, Car Irod, Tata Beranić, Mile Mamin, Maca Milojkov, Popica, Pipa, Živa Jež, Šeni Prase, Gospa Kifla, Cvejini, Čukurevi, Bežunarevi, Ščompuljevi, Tajdićevi, Crnjini, Bršovanovi, Uvalini, Pustaljijini, Porjazovi, Pišingerovi, Ripilovi, Gamburiševi, Cuculjevi, Blikanovi, Čezerovi, Bronzini, Svrakini, Bandini, Petkuljevi, Čeprkalovi, Pinterovi, Pilingucovi, Mutavdžini, Šicarovi, Žikucini, Berdini, Giguljevi, Lajoševi, Caprđini, Pišaćevi, Mućkini, Zgajbini, Karanfilovi, Deduljevi, Kuršmitovi, Rakini, Lujzini, Sturzini, Pudljikini, Šnjurini, Belanovi, Bačukini, Trtini, Ružajkini, Pantićevi, Kobasicini, Crvenkovi, Tatomirovi, Rozmirovi, Gubarevcovi, Krtamesini, Burčini, Džibini, Porjazovi, Šagunovi, Pljoskarovi, Goljini, Čifini ( i srbi i rumuni), Veljini, Čurlini, Bujanovi, Skorcarovi, Mariljevi, Žika Kubanac, Saša Kinez, Ljubiša Švaba, Steva Mađar, Deja Rumun, Mile Makedonac, Danijel Francuz, Caprdjini, Dzukelini, Facini, Djelopanovi, Garicevi, Šargici, Sturzini, Puvetovi, Bimbini, Terzini, Kikerecovi, Berdini, Zgajba, Zgrince, Urdzika, Zikalo, Totoš, Tomas, Boldovina, Kosovi, Ježevi, Moćini, Čosini, Kura-Sava,Jepur, Buljuta, Čorba, Puniša, Mućka, Dragojla Lobandjina, Mušurika, Kurbla, Jancini, Tolvaj, Kusura, Djukelini, Brkići, Ruptuljevi, Kerlikovi, Tošini, Šinžuljevi, Belov, Vrapcovi, Čeknica...

Odgovor