|
Odgovor: Kafanske price -
17.01.2008, 21:14
Код Точкоње
Почетком августа прошле године сам после тридесетак година био, у мени необично драгом, Шапцу. Сава је била опала, толико да су се видели многобројни спрудови, Масарикова улица у новом руху, у Господар Јевремовој се нешто радило и додатно улепшавало, Епархија уређена и јако лепа, као и увек...
Прво што сам питао једног случајног пролазника је било то да ли још ради чувени Точкоња. Човек, нешто старији од мене, пошто ме је осмотрио од главе до пете, помало сетно и готово сигурно да ћемо се одмах схватити, ми је одговорио како Точкоња никада није био лепши, али да је потпуно уверен да се то мени неће допасти.
Пожирио сам кроз топло јутро ка врху Масарикове улице где се она сече са Тргом 23. октобра и, гле чуда. Точкоња се није видео од бројних туја у саксијама, које су Точкоњину лепо уређену башту чиниле дискретном. Затим, екстеријер је био модеран, уредан, конобари млади, чисти и услужни момци, готово професионалци. Обишао сам целу кафану и сео у угао баште процењујући малобројне госте. Наравно, Шапчани су увек пуни духа, било то у модерној, било то у старој кафани, али старог Точкоње из доба моје младости, нажалост више није било. Није било ни те буке, нити тог смеха, као ни гужве, ни живе музике. Заувек је прошло време када је Шабац био српски Нешвил и када су у Точкоњиној башти, чини ми се четвртком, одржаване аудиције оркестара за разне и бројне газде кафана из целе Мачве, па и шире, које су долазиле на ово место у жељи да ангажују музике за своје локале. Та својеврсна пијаца оркестара је заувек нестала и преселила се у наша сећања. А и тај део баште више и не постоји. На њему је, колико сам схватио, сада јавни тоалет. Ни Трг 23. октобра није више то, већ је то сада Трг ђачког батаљона, ако сам добро запамтио. То, уосталом, више није ни важно, јер у тој улици већ одавно не станује једна Јасмина, чијих прелепих зелених очију се и дан - данас радо и са сетом сећам...
... quinta esencia ...
... Kod žena uvek igra neki peti kec... 
|