VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Vojvodina > Vojvođanski bircuz

Vojvođanski bircuz Vojvođanske diskusije uz tamburaše i 'ladan špricer

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Vojvodina na vrhu liste samoubistava
staro
  (#1 (permalink))
Necromancer
Support
Necromancer je onemogućio reputaciju

Član od: 11.03.2006.
Poslednji login: 20.09.2008 14:05
Pol: Muško
Vojvodina na vrhu liste samoubistava - 09.09.2007, 13:02

Stopa samoubistava u Vojvodini je među najvišima u Evropi, navodi novosadski Centar za prevenciju suicida "Srce". Naročito ugrožena oblast je sever pokrajine, odnosno Subotica i okolina, saopštio je taj centar. Povodom 10. septembra, Svetskog dana borbe protiv suicida, navodi se da je stopa samoubistava na nivou baltičkih zemalja, koje su evropska oblast sa najvišom stopom samoubistava. Navodi se da u svetu broj samoubistava raste iz godine u godinu i za poslednjih 45 godina uvećana je za 60 odsto, pa se godišnje beleži gotovo milion samoubistava. Suicid je najveći svetski zdravstveni problem koji je uzročnik oko tri odsto smrti na globalnom nivou, piše u saopštenju i dodaje se da je broj pokušaja samoubistava oko 20 puta veći od broja izvršenih.
Ovogodišnji slogan za Svetski dan borbe protiv suicida je "Prevencija u svim životnim dobima".
U okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv suicida, u centru Novog Sada Centar "Srce" postavio je bilborde, a volonteri centra sutra će u Novom Sadu građanima deliti edukativne i promotivne materijale.
Akcija se sprovodi u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine.

Koristite Uputstvo i Pretragu u neograničenim količinama!

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Vojvodina na vrhu liste samoubistava
staro
  (#2 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: juče 03:09
Pol: Žensko
Godine: 33
Odgovor: Vojvodina na vrhu liste samoubistava - 09.09.2007, 13:34

Meni ovo nije nova vest. Ja nekako ceo život imam podatak u glavi da se u Vojvodini ljudi najviše ubijaju i kad se povede priča o tome, svi spominju tu ravnicu. Kao, depresivno je to, utiče. Koliko to ima veze ili ne, ne znam baš, verovatno da ima, ja samo znam da ja u Vojvodini ne bih mogla da živim taj mi teren apsolutno ne prija

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#3 (permalink))
kuky
Novi član
kuky je na dobrom putu

Član od: 27.08.2007.
Poslednji login: 15.01.2008 00:37
Odgovor: Vojvodina na vrhu liste samoubistava - 09.09.2007, 14:20

Ljudi vi niste normalni! Šta fali životu u vojvodini? Nije lak, ali može se živeti!

staro
  (#4 (permalink))
Aca1983
Poznata fAca
Aca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimum

Član od: 14.04.2007.
Poslednji login: danas 09:59
Godine: 25
Odgovor: Vojvodina na vrhu liste samoubistava - 09.09.2007, 23:25

Brz ritam zivota, I veliki drustveni problemi, nemastina, siromastvo, krizna situacija u drzavi I uopste u svetu, i … dovode do sve vise izrazenih drustvenih poremecaja tipa usamljenosti, dosade, depresije, i … Mnogi nemaju ventil da se isprazne, I sakupljajuci sve u sebi vremenom kompresuju toliko negativnog (bar tako oni to gledaju, I smatraju da su njihovi problemi najveci I da niko drugi sem njih nema ni priblizan takav problem), pa olako dizu ruku na sebe. Resenja obicno nalaze ili u alkoholizmu, ili u drogi, ili ..., ne shvatajuci da tako sebi (a i svojim najblizim) samo otezavaju zivot.
Znam dosta ljudi koji su izvrsili samoubistvo, i cak nekima i razloge zasto su izvrsili samoubistvo, jer su pisali mnogi od njih oprostajne poruke. Ono sto mogu reci o ljudima koji dizu ruku na sebe je da su to najvece jajare na svetu koje ne postuju sebe, svoj zivot-ono najvrednije sto im je Bog podario. To su nesposobnjakovici koji nemaju snage da se nose sa svojim zadacima, zivotnim problemima i opterecenjima. Niti jedno samoubistvo ne opravdavam , izuzev u slucaju kada je u pitanju poodmakli stadijum neke neizlecive bolesti koja izaziva strasne bolove, a pri tome se zna da apsolutno nema nade za izlecenjem, i da ce bolovi nesnosni trajati do kraja, ma da i tad treba biti jak , i samo u krajnje nuznoj situaciji bih to tad mogao da razumem i donekle kroz prste opravdam.

PS: Izvinjavam se sto sam ovako zustro odgovorio (trudio sam se iz petnih zila da napisem u sto blazoj verziji) , ali iznosim samo svoje misljenje, a vi se naravno ne morate sloziti sa njim. Po meni svak ko digne ruku na sebe zasluzuje lecenje kod psihologa, a da se ja pitam, ja bih tu propisao i „sarenu lazu po dupetu”( ) u trajanju i dozi dokle god im dobro ne dodje iz dupeta u glavu. To je samo moje vidjenje stvari, mozda i gresim, al jbga.

Sreća-sreća-radost-uživancija.

staro
  (#5 (permalink))
kuta
Početnik
kuta će uskoro postati poznat člankuta će uskoro postati poznat člankuta će uskoro postati poznat član

Član od: 28.06.2007.
Poslednji login: 30.08.2008 20:43
Godine: 30
Odgovor: Vojvodina na vrhu liste samoubistava - 10.09.2007, 10:47

Nije Vojvodina postala crna tacka po ovoj temi od skora,pa zato ne treba mesati trenutnu situaciju,bivse ratove...itd sa ovom temom.
Prvi podatak o razvodu brakova i stopi samoubistva o Subotici sam cuo jos davne 1986 kad mi je brat preselio iz Zenice u Suboticu.
Od 1992 do1997 sam i ja ziveo u tom gradu(Subotica)i grozio se ljudima koji zive u njemu.
Totalno ne zdrava okolina za zivot.Neki strucnjaci su krivili podzemne vode i neke cvorove koji se nalaze pod gradom i navodno da to utice na um ljudi.Istina da se deca ubijaju zbog ocene 4 iz matematike(jer je to za nju-njega poraz)do neuzvracene ljubavi u 6-tom osnovne
Istina je i to da u velikom delu Vojvodine je za mene licno nezdrav zivot.Od kad sam dosao ovde oboleo sam od sinusa,pluca su mi osetljiva kao paucina,pesak u bubregu.....a dok sam ziveo u Bosni nisam znao sta je bolest

DOGODINE U PRISTINI!!!!!

Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)

Alati vezani za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete da pokrenete novu temu
Ne možete da odgovarate na postavljene poruke
Ne možete da priložite fajlove uz poruku
Ne možete da prepravljate svoje poruke

vB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen
Trekbek je uključen
Pingbek je uključen
Refbek je uključen
Pređi na forum

VojvodinaCafe Forum > Vojvodina > Vojvođanski bircuz > Vojvodina na vrhu liste samoubistava
Slične teme
Tema Autor Forum Odgovora Poslednja poruka
State of VOJVODINA ? Riquelme Politika 627 juče 04:27
Politicka istorija Vojvodine kolle Vojvođanski bircuz 0 14.08.2007 00:10
Vojvodina kroz istoriju Lady S Istorija 4 16.01.2007 10:30