VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Vojvodina > Vojvođanski bircuz

Vojvođanski bircuz Vojvođanske diskusije uz tamburaše i 'ladan špricer

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Vojvođani vs došljaci, mentaliteti i identiteti
staro
  (#1 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista
yossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimum

Član od: 18.02.2007.
Poslednji login: danas 01:46
Pol: Muško
Vojvođani vs došljaci, mentaliteti i identiteti - 04.09.2007, 22:01

Пре неколико дана, враћам се са стадиона Војводине, и пролазим поред Футошке пијаце. Из неке кафане ударају оне крајишке песме, Баја ли је, неки од многобројних ансабмала ли је... помислим, ево, опет Крајишници... и онда схватим нешто што већ дуже време осећам.
Војводина више није оно што клишеизирано помислимо кад је неко помене. А богме ни Нови Сад. Гледам ову тему о војвођанској химни - питање је да ли би прикладнија можда била рецимо нека у стилу "Још се сјећам љутог камењара гдје сам рођен ја и моја браћа, у Крајини остало ми срце, душа ми се стално тамо враћа".
Војводина одавно није само земља Лала, салаша, тамбурица... Војводина је све више и земља ојкаче, крајишких песама, Крајишника, Босанаца, Херцеговаца... и њихових обичаја, културног наслеђа. Исто је и са Новим Садом. Све је више ијекавице, све је више нагласака који одају прекодринце и прекодунавце, оних који ту живе и који ту намеравају да остану. Да на причам о селима око Новог Сада - Руменка, Вјетерник, Фјутог, Беочин, Сремска Каменица, Кисач, Темерин, Бачки Јарак, Каћ, Будисава... пуно је више Босанаца и Крајишника него староседелаца.
Дакле, шта је данас Нови Сад и околина, да ли је босански и крајишки колико и војвођански? Или је боље рећи "војвођански", пошто је и босанство, херцеговство и крајишништво постало део тог војвођанства?

...prošlo je dvan'est sati mala, čarolije su nestale...

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Krajiška Vojvodina ili Vojvođanska Krajina?
staro
  (#2 (permalink))
Becar
Iskusni forumdžija
Becar je dijamantBecar je dijamantBecar je dijamantBecar je dijamantBecar je dijamant

Član od: 09.06.2007.
Poslednji login: juče 22:19
Godine: 23
Odgovor: Krajiška Vojvodina ili Vojvođanska Krajina? - 05.09.2007, 12:05

Potpuno se slazem puna ih je Vojvodina.Nemam nista protiv njih Krajisnici nisu losi ljudi,Licani,Slavonci a najgori su Hercegovci njih ne mogu da zamislim.Boli me to sto ne postuju tudje i sto kazu da su oni pravi ljudi.A ja uvek dodam: pravi su ljudi oni koji ne napustaju svoju zemlju i domovinu.Zna se na sta mislim.Svi kazu kao Hercegovina ovo,ono a niko tamo nece da se vrati.Toliko o njima suvise su ne vazni da ih spominjem

staro
  (#3 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: juče 03:09
Pol: Žensko
Godine: 33
Odgovor: Krajiška Vojvodina ili Vojvođanska Krajina? - 05.09.2007, 13:52

Ja mislim da ima puno iskompleksiranih ljudi i puno ljudi sa predrasudama. Toliko od mene.

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#4 (permalink))
horseman
Novi član
horseman će uskoro postati poznat član

Član od: 02.08.2007.
Poslednji login: 30.12.2007 01:53
Godine: 26
Odgovor: Krajiška Vojvodina ili Vojvođanska Krajina? - 05.09.2007, 14:16

Pa, zar nisu skoro svi Srbi u Vojvodini izbeglice na neki nacin... Samo je period u kome su se doselili razlicit...

To sto pevaju krajiske pesme i tuguju za rodnim krajem samo pokazuje da nisu ni sami presrecni sto su morali da odu... Bas me zanima kako bi ste vi poneli da ste u njihovoj poziciji, da li bi cte odmah prihvatili nacin zivota u novoj sredini?

Nemojte me pogresno razumeti, ali radi se o ljudima ciji su detinjstvo i mladost prosli u najgorim mogucim vremenima, sa puno muka i strahova koje mi ne razumemo. Ne smem da ih osudjujem, jer ne znam kako bih se ja ponasao da sam na njihovom mestu.

...the road to hell is full of good intentions, say farewell, we may never meet again...

staro
  (#5 (permalink))
Becar
Iskusni forumdžija
Becar je dijamantBecar je dijamantBecar je dijamantBecar je dijamantBecar je dijamant

Član od: 09.06.2007.
Poslednji login: juče 22:19
Godine: 23
Odgovor: Krajiška Vojvodina ili Vojvođanska Krajina? - 05.09.2007, 19:12

Ej ne moze se tako gledati pa i Srbi su onda izbeglice jer su se i oni kao juzni sloveni doselili ovde na ova podrucija zar ne?Vojvodjaninom se podrazumeva svi oni koji su bili ovde za vreme Austro-Ugarske i Habzburgske monarhije.Naravno i ovi posle ali do II svetskog rata.
Na primer moj cukundeda je bio Oficir Austro-Ugarske vojske i ako je Srbin-Vojvodjanin ali tako je to bilo.Neki kazu da je bolje nama bilo za vreme Habzburgske monarhije neko sad jer smo imali lepsi i bogatiji zivot tako kazu stari.
Kako bi se mi snasli u drugoj zemlji neznam ali znam da do toga nece doci nikad jer je Vojvodina jedna celina koja tesko moze da se rasturi.A svi dodjosi neka se ponasaju kao dodjosi i neka postuje one koji su im dali hleba kad su dosli bez icega.A danas i jos vredjaju jer nismo kao oni a mi ne vredjamo nikog jer i ne zelimo da budemo kao oni.Bogu fala na tom.

staro
  (#6 (permalink))
Mish
TerminatorJedanMuški
Mish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimum

Član od: 23.06.2006.
Poslednji login: danas 02:52
Pol: Žensko
Odgovor: Krajiška Vojvodina ili Vojvođanska Krajina? - 05.09.2007, 19:16

Citat:
Becar kaže: Pogledaj poruku
Vojvodjaninom se podrazumeva svi oni koji su bili ovde za vreme Austro-Ugarske i Habzburgske monarhije.Naravno i ovi posle ali do II svetskog rata.
Neću se složiti sa ovim.
Za mene se Vojvođaninom smatra svako (ma kad on ili njegovi preci došli u Vojvodinu i ma koje vere i nacije bio) ko voli Vojvodinu takvu kakva je, usporena, ravničarska, tolerantna, mešovita,... I voli je manje od svog šora i manje od svog grada, ali više od od nekih drugih teritorija. I voli je baš takvu kakva je i ne želi da je menja, ljulja, deli i svađa.

... Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio... I, shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad....

staro
  (#7 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista
yossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimum

Član od: 18.02.2007.
Poslednji login: danas 01:46
Odgovor: Krajiška Vojvodina ili Vojvođanska Krajina? - 05.09.2007, 21:39

Citat:
Potpuno se slazem puna ih je Vojvodina.Nemam nista protiv njih Krajisnici nisu losi ljudi,Licani,Slavonci a najgori su Hercegovci njih ne mogu da zamislim.Boli me to sto ne postuju tudje i sto kazu da su oni pravi ljudi.A ja uvek dodam: pravi su ljudi oni koji ne napustaju svoju zemlju i domovinu.Zna se na sta mislim.Svi kazu kao Hercegovina ovo,ono a niko tamo nece da se vrati.Toliko o njima suvise su ne vazni da ih spominjem
Није ми најјасније како то да можемо огроман проценат становника Војводине прогласити неважнима.
Тему нисам поставио с циљем да причамо о томе какви су ови или они. Већ о томе да ли су они данас одлика Војводине.
Солун је пре Другог светског рата био 50% јеврејски. Данас је скоро стопостотно грчки.
Војводина се некад можда могла изједначити са староседеоцима. Међутим, данас у њој живи велики број оних који имају прилично другачије афинитете. Кад пролазиш поред Футошке пијаце рецимо, нећеш чути тамбурице већ Бају Малог Книнџу. Из паркираних аутомобила такође свирају љути Крајишници, пуно више него тамбурице. Ако погледаш имена по поштанским сандучићима, упознајеш људе, слушаш нагласке... видиш да се слика мења, не баш као Солун у односу на Јевреје, али прилично.
Обично кад се помисли на Нови Сад, помисли се на мирне Бачване. Мени је све чешћа слика Крајишник из Ветерника

Citat:
A svi dodjosi neka se ponasaju kao dodjosi i neka postuje one koji su im dali hleba kad su dosli bez icega.A danas i jos vredjaju jer nismo kao oni a mi ne vredjamo nikog jer i ne zelimo da budemo kao oni.Bogu fala na tom.
Мало је безобразно рећи да је људима који су радили и зарадили неко "дао хлеба".
Болдовани део у вези вређања... понашаш се као да си од Шипова

...prošlo je dvan'est sati mala, čarolije su nestale...

staro
  (#8 (permalink))
broj310
mornar iz gibraltara
broj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimum

Član od: 19.04.2007.
Poslednji login: juče 18:33
Godine: 35
Odgovor: Krajiška Vojvodina ili Vojvođanska Krajina? - 05.09.2007, 23:33

ако неко почне да размишља на тај начин- неповратно је изгубљен за сва будућа покољења
каква је то констатација?? сеобе се настављају.. у бескрај- у недоглед.
држимо се фабуле

лицем ка ветру
с ветром уз лице

staro
  (#9 (permalink))
Kunic
White Eagle
Kunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen član

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 27.10.2007 16:37
Godine: 25
Odgovor: Krajiška Vojvodina ili Vojvođanska Krajina? - 05.09.2007, 23:40