VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Vojvodina > Vojvođanski bircuz

Vojvođanski bircuz Vojvođanske diskusije uz tamburaše i 'ladan špricer

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Vojvođani vs došljaci, mentaliteti i identiteti
staro
  (#101 (permalink))
Sunny
Iskusni forumdžija
Sunny je miljenik mnogih članovaSunny je miljenik mnogih članovaSunny je miljenik mnogih članovaSunny je miljenik mnogih članovaSunny je miljenik mnogih članovaSunny je miljenik mnogih članova

Član od: 11.06.2008.
Poslednji login: juče 22:24
Pol: Muško
Odgovor: Vojvođani vs došljaci, mentaliteti i identiteti - 08.10.2008, 11:25

Citat:
kohili kaže: Pogledaj poruku
Meni ne smetaju ljudi koji se služe drugačijim dijalektom,meni ne smetajuljudi koji imaju drugačije navike.
U Vojvodini je sasvim normalno da svako ima svoje nevike, običaje, jezik,... Problem je kada te svoje navike počne da nameće drugima.

Citat:
ali ono što je stvarno strašno jeste rasizam koji izbija na videlo kada je reč o ''mentalitetima i identitetima u Vojvodini''.Izbija na videlo kako se delimo između sebe na Vojvođane i ne-Vojvođane.
Meni ni jedan Madjar, Slovak ili Rumun nije rekao u pežurativnom smislu Laloš ili Vojvodjan ili Srbin. Ali zato sam nebrojeno puta bio omalovađavan od strane tih ljudi koje ovde kolokvijalno nazivamo dodjoši, tako nazivan, oslovljavan sa "vi Madjaroni", ubedjivan da mi nismo pravi ljudi, pravi Srbi i sl., nagovaran da menjam svoje običaje za njihove, jer su njihovi pravi, a naši su glupost.
Citat:
''Dođoši i starosedeoci''-ljudi uvek dolaze u Vojvodinu i uvek će dolaziti,starosedeoci su ljudi koji su takođe došli,samo su već dovoljno dugo tu,pa su to zaboravili...
NIje tačno, ljudi nisu zaboravili. ALi nisu zaboravili ni neke druge stvari koje su ovde radjene. I ne treba da zaborave, ali treba da nauče da žive sa tim i da nauče nešto iz toga. Kao što ne treba da zaboravim da su deo porodice moje majke koji nije bio u partizanima spasavali lokalni Nemci, kasnije pogubljeni u konc logorima nove Jugoslavije, od Madjara koji su kasnije normalno živeli i možda još žive, isto tako ne treba da zaboravim ni da je porodica godinama bila šikanirana od strane bosanaca koji su useljeni u kuće i krevete tih istih Nemaca. Nikada nismo gledali ko je odakle, već ko je kakav, što dokazuje i udaja moje majke za oca koji je doputovao vozom. U porodici moje majke nikada nije postavljano pitanje ko je dodjoš, a ko starosedelac, ali u porodici mog oca uvek. Iako sam jedini koji prenosi prezime, najstariji unuk i jedini od sinova, uvek sam manje vredeo, jer nisam njihov, Bosanac.
I kasnije u životu sam puno puta osetio da ljude, dodjoše, veoma zanima od kojih sam, kojima sam se priklonio. Potom, ako nisi njihov guraju sa strane i tretiraju sa "šta ti znaš". Puno puta sam naleteo na njihovo nametanje svojih stavova o životu, nepoštovanje mog prava na izbor i vlastiti način života. Možda je brđanski nači probijanja kroz život, nametljivost i probojnost, neosetljivost prema drugima bolja za njih, ali ja, kao onaj na čiju štetu se to radi, imam pravo da se pobunim.
Naravno, znam i da starosedeoci imaju puno mana, ni broja im se ne zna. Ali to je njihovo pravo. Ne terajte ih da nose šajkaču umesto šešira, sviraju gusle umesto klavira. Ne učite ih kako da žive na svom starom ognjištu.
Zato, kad mi neko kaže da su starosedeoci nepoverljivi prema dodjošima, mogu da kažem da imaju zašto. To, ne znači i da se slažem sa konstatacijom da ih ne prihvataju, da prave svoje klanove, da ih manje vrednuju. Naprotiv, puno je više primera da se povlače pred njima.

Nasmeši se. Život je jedna velika skrivena kamera!

Poruku je izmenio Sunny, 08.10.2008 u 11:33.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#102 (permalink))
ZoricaKosjerina
Novi član
ZoricaKosjerina će uskoro postati poznat član

Član od: 03.10.2008.
Poslednji login: 26.10.2008 14:39
Pol: Žensko
Godine: 27
Odgovor: Vojvođani vs došljaci, mentaliteti i identiteti - 08.10.2008, 23:41

Citat:
Becar kaže: Pogledaj poruku
A oni sto teraju svoje a najvise mislim na 'Ercegovce daleko im lepa kuca.
Hej, momce! Ko je vama kriv kad ste manje sposobni od Ercegovaca. Iako ne opravdavam kad neko gazi drugog u ostvarivanju svojih zamisli, nemoj mi uskratiti zadovoljstvo da vam svima u oci kazem da ste smotani, pogotovo kad tako razmisljate. Ercegovac je vrijedan i iz nicega stvori nesto a vi... Zivite u kucama od blata iz doba Franje Josifa, da se pokrenete treba sto godina... ihahaj... Toliko, pa se pojedi od muke... jedan manje Ha ha ha i ha!
Inace, ova tema se moze nazvati ''lud zbunjenog''. Ha ha ha i ha, prica bez kraja.
Pozdrav, Ercegovci!
P.S. Znajte da sam ja sada u vezi s jednim likom iz Vojvodine, pa kad se povede zucna rasprava nesto nalik ovoj... lete rijeci pune otrova. Ludnica. Ipak ga cijenim radi mnogo cega drugog. Ma, izbicu mu ja neke stvari iz glave Ljudi, nije to svadjanje niceg vrijedno. Ja volim svoj narod, ali vidim da su mnogi u zabludi, na obadvije strane. Predrasude... Mislite pozitivno, davajte da bi dobili. Nema najboljih, nema najgorih. Svi mucimo istu muku, a to je skrpiti kraj s krajem dok nas politicari u zdrav mozak... Nadam se da me Mish opet nece cenzurisati, jer ako to uradi onda to nisam ja, jer volim da psujem
Pozdrav, odoh spavati!

Poruku je izmenio ZoricaKosjerina, 08.10.2008 u 23:48. Razlog: pravopis

staro
  (#103 (permalink))
memento
Kartenspieler
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: danas 10:44
Odgovor: Vojvođani vs došljaci, mentaliteti i identiteti - 09.10.2008, 00:05

Prateći postove na ovoj temi, koji, čini mi se, ne pridonose smanjenju nerazumevanja između dođoša i starosedeoca, usudio bih se reći da su sve frustracije i jednih i drugih, iako i jako visokom stepenu iracionalne, jer su prvenstveno rezultat predrasuda, ipak i na žalost realne, ma šta mi mislili jedni o drugima. Realni su strahovi i nezadovoljstvo brojnih starosedeoca u odnosu na dođoše, kao što su i realni razočaranost i osećanja negostoljubivosti dođoša koji osećaju prema starosedeocima.

Ne znam šta bih preporučio i jednima i drugima da se međusobne tenzije smanje, ali sam uveren da će vreme već koliko toliko dovesti problem na neku podnošljivu meru. Važno je da situacija u zemlji bude stabilna i da se nastavi sa istinskom demokratizacijom naše države.

... quinta esencia ...

... Kod žena uvek igra neki peti kec...

staro
  (#104 (permalink))
nenad.bds
Početnik za navek
nenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimum

Član od: 02.02.2007.
Poslednji login: juče 23:22
Godine: 65
Odgovor: Vojvođani vs došljaci, mentaliteti i identiteti - 09.10.2008, 00:48

Citat:
ZoricaKosjerina kaže: Pogledaj poruku
Hej, momce! Ko je vama kriv kad ste manje sposobni od Ercegovaca.
Najveći deo od nas, 'manje sposobnih' je potomak nekog takvog koga ti smatraš više sposobnim.

Da si slučajno pročitala post o Sabornoj crkvi u Novom Sadu, možda bi se i zamislila nad jednim njegovim delom, iako baš nisam ubedjen da ti je to osobina, bar po tome kako olako daješ sudove.

Ja sam se potrudio i iskopirao odande ovaj citat:

Citat:
Uz druge istaknutije gradjane, pored crkve je sahranjen i Sava Vuković.

U Enciklopediji Novog Sada se kaže da je Sava Vuković (1740-1810.) bio trgovac, rodom iz Mostara, koji se obogatio trgujući voskom u Fijumi pre dolaska u Novi Sad. Na njegovu molbu i uz plaćanje 1.500 forinti dodeljena mu je plemićka titula 1791. Potpisivao se kao plemić 'od Bereksova' (Danas je to mesto u Rumuniji Beregsaul Mare) gde je kupio spahiluk. I na nadgrobnoj ploči je tako imenovan.

Sava Vuković je zaveštao pred smrt iznos koji je bio početni kapital za osnivanje Prve Srpske pravoslavne gimnazije u Novom Sadu. uz kasnije priloge i drugih koji su sledili primer, sakupljeno je dovoljno navca za osnivanje Gimnazije.
Taj, po rođenju Ercegovac, po svojoj želji Vojvođan i Novosadjan, deo svog imetka (a i drugi slični njemu su to činili) je namenio da se njegovi i drugi potomci školuju. Da bi postali manje sposobni!

Pa razmisli - kad sa omalovažavanjem govoriš o Vojvodjanima, govoriš tako i ljudima sa kojima imaš iste pretke. Koji žive u kućama od blata jer su lenji.

Jedino je nejasno zbog čega oni koji su došli nedavno ili ranije nastoje da puste korene u Vojvodini i upišu se u 'manje sposobne'. Možda zato da nadju i druge vrednosti osim sticanja novca.

Citat:
ZoricaKosjerina kaže: Pogledaj poruku
Inace, ova tema se moze nazvati ''lud zbunjenog''.
Od srca Ti se zahvaljujem na učešću na ovoj temi i nadalje ostajem 'zbunjen'.

staro
  (#105 (permalink))
lav71
garovix
lav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimum

Član od: 07.01.2007.
Poslednji login: danas 09:43
Godine: 37
Odgovor: Vojvođani vs došljaci, mentaliteti i identiteti - 09.10.2008, 01:04

...lepo je to neko rekao...

...je*o vas voz koji nas don'o...

...četkam garave......dimnjake...

staro
  (#106 (permalink))
Rohalj Baze
Frajla Juca
Rohalj Baze je naprosto sjajan članRohalj Baze je naprosto sjajan članRohalj Baze je naprosto sjajan članRohalj Baze je naprosto sjajan članRohalj Baze je naprosto sjajan članRohalj Baze je naprosto sjajan članRohalj Baze je naprosto sjajan članRohalj Baze je naprosto sjajan član

Član od: 19.07.2008.
Poslednji login: danas 09:47
Godine: 28
Odgovor: Vojvođani vs došljaci, mentaliteti i identiteti - 09.10.2008, 18:07

Citat:
lav71 kaže: Pogledaj poruku
...lepo je to neko rekao...

...je*o vas voz koji nas don'o...
da nije Balasevic

Ono za cim zudimo,a ne ono sto dobivamo, govori o nama kakvi smo.

staro
  (#107 (permalink))
lav71
garovix
lav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimum

Odgovor: Vojvođani vs došljaci, mentaliteti i identiteti - 09.10.2008, 21:55

Citat:
Rohalj Baze kaže: Pogledaj poruku
da nije Balasevic
...on je rekao je*o vas voz koji vas don'o...

staro
  (#108 (permalink))
kohili
otvoreno more
kohili je nadaleko poznat člankohili je nadaleko poznat člankohili je nadaleko poznat člankohili je nadaleko poznat člankohili je nadaleko poznat člankohili je nadaleko poznat člankohili je nadaleko poznat član

Član od: 22.05.2007.
Poslednji login: danas 03:59
Odgovor: Vojvođani vs došljaci, mentaliteti i identiteti - 09.10.2008, 22:09

Mržnja je najveća,a najopasnija slabost.Njome kukavice udaraju nejake.Ovim počinjem još jedan,svoj,post na ovu temu,jer ne mogu da se otrgnem utisku kako je većina učesnika ove teme spremna na svađu,a ne na dijalog.Ima tu i neukusnog humora-mislim na Lav_71.
Samim tim što je tema naslovljena kao ''Vojvođani vs došljaci,mentaliteti i identiteti'',ona je postavljena trapavao,nek mi oprosti autor naslova.Sam naslov podstiče na sukob,na svrstavanje na jednu od strana u ''sukobu''.
Mogu da kažem kako ljudi koji ''optužuju'' za raznorazne stvari ''došljake'',verovatno sami,na svojoj koži,nikada nisu osetili kako je to uputiti se u nepoznato,a sa druge strane ljudi koji ''domaćine'' optužuju za iste stvari,verovatno nikada nisu morali nekoga da dočekaju ''pod moranje''.
Oba ''tabora'' na taj način pokazuju istu crtu-površnost i nedozrelost.O nekritičkom odnosu prema stvarnosti da i ne govorim.Možda je to ono što nas spaja,najočiglednija karakterna crta svih u Vojvodini,bez obzira na poreklo?

od sveg voća koje sam probala,najbolji ukus imala je dobrota

staro
  (#109 (permalink))
lav71
garovix

Odgovor: Vojvođani vs došljaci, mentaliteti i identiteti - 09.10.2008, 22:14

...imam ja i ponešto ukusno......samo je to za odabrane...