VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Vojvodina > Vojvođanski bircuz

Vojvođanski bircuz Vojvođanske diskusije uz tamburaše i 'ladan špricer

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Sta znate o svojim precima?
staro
  (#11 (permalink))
psssst
tisina je zlato...
psssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostalepsssst je uzor za ostale

Član od: 04.12.2006.
Poslednji login: 20.11.2008 10:51
Pol: Žensko
Godine: 24
Odgovor: Sta znate o svojim precima? - 11.07.2007, 16:03

Pre nekih 6 god ja sam sama krenula da pisem porodicno stablo.....
Dosta toga znam,a volela bih da znam jos vise
Najdraze su mi ipak interne sale i price iz zivota mojih predaka koje su mi pricali stari.
Kad se sve sumira danas lako povezem ko je kome ko,zasto se nesto desilo bas tako i od koga sam koju osobinu nasledila

Prave stvari se uvek nalaze u rukama pogrešnih ljudi...

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
JasnaBGD
s vetrom u kosi
JasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostale

Član od: 02.11.2006.
Poslednji login: 16.10.2007 14:40
Odgovor: Sta znate o svojim precima? - 12.07.2007, 12:53

Post koji je napisala zillertal, podsetio me je na još jednu pričicu iz mog sremačkog zavičaja...

Dvadesetih godina prošlog veka bile su užasno hladne zime. Dunav se redovno zaledjivao, led je bio debeo i preko njega su se vozile "s'onice", sa upregnutim konjima. Tako je jednog februara možda 1928. ili 1929. godine, krenula svadbena povorka iz Surduka prema Čenti - na banatskoj strani, jer se Surdučani tradicionalno žene Čenćankama. Otišli su po mladu, ali, kada su se vraćali sledećeg dana, led je na sredini Dunava pukao i svi svatovi su propali ispod leda i ... Eto.
Meni je ovu priču, istinitu, ispričala moja baka koja to pamti iz svog detinjstva...

Ne biti mrtav nije što i biti živ.

staro
  (#13 (permalink))
Invisibleman
I'm the invisibleman
Invisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat član

Član od: 14.01.2007.
Poslednji login: 21.08.2008 14:08
Pol: Muško
Godine: 30
Odgovor: Sta znate o svojim precima? - 28.07.2007, 08:55

btw

Arhiv Vojvodine cuva maticne mnjige rodjenih vencanih i umrlih sa teritorije Vojvodine i okoline (granice nekadasnjih ugarskih zupanija). Tako da uvek mozete da istrazite svoje poreklo.

staro
  (#14 (permalink))
Liturgija
Početnik
Liturgija je na dobrom putu

Član od: 07.08.2007.
Poslednji login: 31.08.2008 13:01
Godine: 28
Odgovor: Sta znate o svojim precima? - 07.08.2007, 20:29

Имам среће па породично стабло не морам да пишем. Ми црногорци до тога држимо и један припадним мога братства је написао лозу и стабло мог братства све до Стефана Немање и историјски га потврдио ....

Знам ко су ми били претци и поносан сам на њих

Лепа Војводина - лепа и Србија !!

staro
  (#15 (permalink))
DrinChe
just en
DrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimum

Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: juče 21:03
Odgovor: Sta znate o svojim precima? - 07.08.2007, 23:41

Znam dosta, vredni su mi muski,nema zbora-sve se to lepo zabelezilo.
A meni su nekako najdraze price koje se pricaju zimi,kada se vise druzimo.To je za roman!Verovatno se to prekrajalo tokom vremena,a ako nije-duhovitije i snalazljivije pretke ne bih ni izmastala.I nije tacno,bar kod nas ne vazi ono"o mrtvima sve najlepse".Pamte im se i mane,pa kada neko od nas"dece" nece,ne moze,mrzi ga...kazu:"eto ga,isti Taj&Taj".Kada neko mnogo blebece i vrcka,kazu:"ista Ta&Ta"...
i tako...

staro
  (#16 (permalink))
Liturgija
Početnik
Liturgija je na dobrom putu

Član od: 07.08.2007.
Poslednji login: 31.08.2008 13:01
Godine: 28
Odgovor: Sta znate o svojim precima? - 11.08.2007, 19:27

Да знаш да је то истина.
Ја када одем код мојих на село, само те приче и крену.

Волим оне мушке, из ратова и неких супер-занимљивих акција и дешавања

Citat:
DrinChe kaže: Pogledaj poruku
Znam dosta, vredni su mi muski,nema zbora-sve se to lepo zabelezilo.
A meni su nekako najdraze price koje se pricaju zimi,kada se vise druzimo.To je za roman!Verovatno se to prekrajalo tokom vremena,a ako nije-duhovitije i snalazljivije pretke ne bih ni izmastala.I nije tacno,bar kod nas ne vazi ono"o mrtvima sve najlepse".Pamte im se i mane,pa kada neko od nas"dece" nece,ne moze,mrzi ga...kazu:"eto ga,isti Taj&Taj".Kada neko mnogo blebece i vrcka,kazu:"ista Ta&Ta"...
i tako...

Лепа Војводина - лепа и Србија !!

staro
  (#17 (permalink))
darcoole
Početnik
darcoole će uskoro postati poznat član

Član od: 15.08.2007.
Poslednji login: 17.09.2008 16:55
Godine: 19
Odgovor: Sta znate o svojim precima? - 22.08.2007, 16:58

Pa ovako...ne znam konkretno sta se s mojim precima desavalo, jer se nisam nesto preterano zainteresovao...
Otac mi je Srbin, a majka Bunjevka...
Mnogi Mijatovice mesaju s Crnogorcima. Jeste - Mijatovic je crnogorsko prezime, ali ovo je nastalo od starog srpskog imena Mijat...
Deda s oceve strane je cist Srbin, mada to nije potvrdjeno, jer je bilo i Mijatovica koji su bili Vlasi, a baka je bila Madjarica iz grofovske porodice (i iz Madjarske)...navodno su imali neko bogatstvo, ali o tome se i dalje ne zna...
A deda i baba s mamine strane su cisti Bunjevci, mada se baka izjasnjava kao Hrvatica...
Ovo je mozda offtopic...(ako jeste, ja se izvinjavam), ali toliko znam o mojim precima, jer se nikada nije pricalo o njima...

staro
  (#18 (permalink))
little fairy
is not here anymore.
little fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimum

Član od: 13.08.2007.
Poslednji login: 19.11.2008 15:39
Godine: 29
Odgovor: Sta znate o svojim precima? - 07.09.2007, 06:52

Mama mi je iz Srijemske Mitrovice. Otišla je na fakultet u Zagreb i tu se zatelebala u mojeg starog koji je čistokrvni Hrvat.

Dakle, s mamine strane.. Koliko znam, a ne znam puno, mamini su od tamo. Kao mala, bila sam svake godine kod bake i dede a i dan danas moji znaju navratiti u Mitrovicu jer mi je tamo rodbina. Ovo ljeto sam trebala i ja ići (tko zna, možda sam mogla i do Novog sada svratit) ali se izjalovilo. Čega se sjećam iz djetinjstva? Kupanja na Savi, stare ruševine, tržnica (blizu nje sam bila), susjed simpa i psine koje smo seke i ja izvodile.

S tatine strane.. Zagrepčani.

Ugh, znanje mi malo oskudijeva

staro
  (#19 (permalink))
Kal_el
sprdmen
Kal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimum

Član od: 02.03.2007.
Poslednji login: danas 10:36
Godine: 42
Odgovor: Sta znate o svojim precima? - 10.11.2007, 08:11

Ja znam da mi je neki dedin deda pobegao iz Crne Gore zbog krvne osvete jer je stalno tuko medvede po şumi i da je bio velik ko Kiklop ...
Kad je umro zatrpaşe ga ali su mu noge virile iz groba jer je bio jako velik
Posle su ste strane kod nogu nadzidali spomen ploçu da ne smrde i da se ne vide i da nam se komşije ne smeju kako smo nogati

Ko je za jednu rely vožnjicu ?

staro
  (#20 (permalink))
simke
Senio®
simke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimum

Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: 01.09.2008 06:17
Odgovor: Sta znate o svojim precima? - 10.11.2007, 10:03

Citat:
Kal_el kaže: Pogledaj poruku
Ja znam da mi je neki dedin deda pobegao iz Crne Gore zbog krvne osvete jer je stalno tuko medvede po şumi i da je bio velik ko Kiklop ...
Kad je umro zatrpaşe ga ali su mu noge virile iz groba jer je bio jako velik
Posle su ste strane kod nogu nadzidali spomen ploçu da ne smrde i da se ne vide i da nam se komşije ne smeju kako smo nogati
Sreća vaša što nije bio obdaren na nekom drugom delu inače bi morali da nazidate obelisk a komšije bi vas mrzele za razliku od komšinica.

Odgovor