VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Vojvodina > Vojvođanski bircuz

Vojvođanski bircuz Vojvođanske diskusije uz tamburaše i 'ladan špricer

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
staro
  (#21 (permalink))
acikaUZIVO
Novi član
acikaUZIVO je na dobrom putu

Član od: 25.12.2007.
Poslednji login: 24.10.2008 21:07
Pol: Muško
Godine: 31
25.12.2007, 18:29

E pa vidim ljudi,niko ne spomenu Suboticu...Ne bih ja baš opširno o istoj,pošto sam tu nekih 12 godina (dođoh iz ne tako dalekog ali fantastičnog Sombora).Meni je Subotica fantastična samim tim što je stari grad.....ali ni na jednom forumu nisam mogao da nađem nikoga ko može da kaže Gde je tačno strogi centar Subotice ... Uspeh napokon saznati i za koji dan ćemo postaviti i sliku... nećete verovati .. Mislim da je su grad koji zaslužuje da se o njemu piše danima...i danima...Pozz

AcikaUZIVO

Poruku je izmenio simke, 25.12.2007 u 21:41. Razlog: više od nekoliko razloga

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Znamenitosti vašeg grada/sela
staro
  (#22 (permalink))
itebejac
Poznata faca
itebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članova

Član od: 06.01.2008.
Poslednji login: 21.11.2008 20:24
Godine: 33
Odgovor: Znamenitosti vašeg grada/sela - 06.01.2008, 04:53

Iz Srpskog Itebeja je familija Crnjanski, a iz Novog Itebeja pisac Deak Ferenc.
1941-e su novoitebejski regruti spasili miniranja Veliki gvozdeni most u Bečkereku. U Novom Itebeju su uvek bili dobri ciganski svirači.
U Novom Itebeju (Bikišu) ćete naći bistu Košut Lajoša postavljene 1905-e.
Itebej se prvi put pominje 1219-e u papskim registrima dekadnog poreza. To je bio prvi Itebej, po imenu Withubu. Izgovaralo se Itöbö - ö se izgovara kao kad zajedno izgovarate oe.
Drugi itebej je Srpski Itebej - naseljen negde oko 1780-e, a treći Itebej je Novi Itebej, naseljen 1786-e. Prvi Itebej je postojao negde do 1700-e.
Dani Itebeja svake godine u avgustu - takmičenje u kuvanju paprikaša od petla..
pišem svašta, jel?
Tu je i reformatska crkva u Novom Itebeju sagrađena od 1861 do 1866.

Poruku je izmenio simke, 06.01.2008 u 08:59. Razlog: font, zbog čitljivosti ...

staro
  (#23 (permalink))
simke
Senio®
simke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimum

Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: 01.09.2008 06:17
Odgovor: Znamenitosti vašeg grada/sela - 06.01.2008, 09:24

Citat:
itebejac kaže: Pogledaj poruku
...
pišem svašta, jel?
...
Ni u kom slučaju, zanimljivo je ali bi mogao biti malo precizniji. Slobodno opiši naselja, volemo mi da čitamo a možda svratimo negde na kafu pa da ne budemo neupućeni.

Mene si skoro uspeo da zbuniš sa tim prvi, drugi, treći Itebej ... još da si napisao da ima četvrti i peti izašao bih u dvorište da vidim da se nije pojavio neki u blizini

Pošto si me zaintrigirao pogledao sam malo po netu, tj. na Википедији, pa sam pronašao da piše kako se i jedan i drugi Itebej nalaze u opštini Žitište u Srednje-banatskom okrugu.

Novi Itebej

Srpski Itebej

Pronađoh jednu identičnu rečenicu koja je upotrebljena u oba opisa i važi i za jedno i za drugo naselje: ''u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.''

Treba malo da poradite da se to promeni.
Džaba su to stara i poznata naselja ako jednog bliskog dana ostanu samo starci u njima.

staro
  (#24 (permalink))
itebejac
Poznata faca
itebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članova

Odgovor: Znamenitosti vašeg grada/sela - 06.01.2008, 17:36

Kad idete u Itebej, prvo prođete kroz Novi Itebej, i usput u centru zakačite krčmu kod Buke (jeste, ima tamo buke posle par piva , al se i čovek zove Buka), ili uveče klub prostoriju Sportskog Dr. Bega. A vikendom tu je i disko "omladinske zadruge" hehe.. A na kraju sela naćićete "Sing-Sing" kafić mog druga Čilag Rolija (ime mu Čilag=Zvezda, lokalna fudbalska ). Pa za 100 metara pređete u Srpski Itebej, gde vam je u centru "Bolji Život", ako ste sumorni, pa bi da vidite svoj život kroz poharku itebejske šljivovice. Tu vam je i "Pink" kafić sa najmodernijom muzikom.
Ako biste ipak "lokalnu" muziku, naručite cigane Vadas familije, i oni će da vam pevadu na svakom jeziku.
Znamenitost jeste i gostoprimljivost domaćina. U oba Itebeja problem nije u negativnom priraštaju, nego u odseljavanju.

staro
  (#25 (permalink))
itebejac
Poznata faca

Odgovor: Znamenitosti vašeg grada/sela - 08.01.2008, 14:15

Ma, moja DVA sela su vam ko ona Baranda, samo malo življa!
DVA sela moja, to su vam Novi i Srpski Itebej...

staro
  (#26 (permalink))
Tami80
trag u beskraju
Tami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen član

Član od: 30.01.2008.
Poslednji login: 18.11.2008 19:13
Pol: Žensko
Godine: 28
Odgovor: Znamenitosti vašeg grada/sela - 20.02.2008, 13:47

Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Adi je ponos naseg mesta.

" Ljude treba suditi samo po njihovim vrlinama , a ne po njihovim manama; medjutim,po vrlinama nas ocenjuju samo nasi prijatelji, a nasi neprijatelji nas ocenjuju samo po nasim manama."

staro
  (#27 (permalink))
Baki_Baranda
Novi član
Baki_Baranda je na početku

Član od: 11.09.2008.
Poslednji login: 27.10.2008 12:01
Godine: 19
Odgovor: Znamenitosti vašeg grada/sela - 26.09.2008, 11:40

Baranda je dosta ziva, samo je predstavljena iz malo drugacijeg ugla. Inace, moje selo je naj lepse :D

Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)

Alati vezani za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete da pokrenete novu temu
Ne možete da odgovarate na postavljene poruke
Ne možete da priložite fajlove uz poruku
Ne možete da prepravljate svoje poruke

vB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen
Trekbek je uključen
Pingbek je uključen
Refbek je uključen
Pređi na forum

VojvodinaCafe Forum > Vojvodina > Vojvođanski bircuz > Znamenitosti vašeg grada/sela