VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Društvo oko nas > Vesti

Vesti Aktuelna dešavanja iz raznih društvenih sfera

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Prvo presađivanje jetre u Vojvodini
staro
  (#1 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 10:22
Pol: Žensko
Godine: 33
Prvo presađivanje jetre u Vojvodini - 02.07.2008, 12:21

Prva transplantacija jetre u Vojvodini uspešno je izvedena u subotu, 28. juna, u Kliničkom centru Vojvodine, izjavio je juče dr Zoran Milošević, šef transplantacionog tima. Dr Milošević i njegov tim su, u operaciji dugoj punih 16 sati, ženi od 52 godine presadili jetru mladića stradalog u saobraćajnoj nesreći. Pored toga, u ovoj bolnici su lekari proteklog vikenda transplantirali i dva bubrega, spasili tri života, i svi pacijenti se osećaju odlično.
- Sama transplantacija jetre trajala je 11, a sa vađenjem od davaoca ukupno 16 sati. Operacija je izuzetno komplikovana jer prvo treba odstraniti bolesnu jetru, pripremiti sve za ubacivanje novog organa i tek onda početi sa spajanjem jetre donora na mesto. Jedini mali problem sa kojim smo se suočili jeste prostor, jer je nova jetra nešto veća od izvađene, ali se i to rešava određenim postupcima - rekao je dr Milošević, šef tima i direktor hirurgije.
Pored hirurga, operaciju je budnim okom pratio i niz anesteziologa, jer su u ovakvim operacijama, kako objašnjavaju, problemi sa krvarenjem česti. Najkritičniji trenutak svake ovakve operacije je ponovno puštanje krvi u jetru.
- Trenutak u kom se nova jetra puni krvlju prava je „adrenalinska situacija“, a to je ujedno i najkritičniji trenutak cele operacije. Kvalitetna žuč koja je istekla već za vreme operacije prvi je garant uspešnosti. Pacijentkinja od 52 godine sada se oseća odlično, a nadamo se da će tako biti i sa svakim sledećim pacijentom - kaže dr Milošević.
Dr Milošević dodaje da detalje o donoru i primaocu neće iznositi sve dok oni sami ne odluče da izađu u javnost. Takav gest bio bi, prema mišljenju ovog tima, i najbolja preporuka za Klinički centar Vojvodine, ali i primer drugima.
Transplantacioni timovi Kliničkog centra su, prema rečima dr Miloševića, vrhunski obučeni u Japanu i opremljeni najnovijom opremom za takve poduhvate. Spremni su za nove poduhvate i sve zavisi isključivo od donatora.

Donorske kartice, kojima se zaveštavaju organi, prekjuče je, u okviru akcije „Šansa za novi život“ transplantacionog tima KC Vojvodine popunilo oko 50 ljudi. U Donorskom informativnom centru Vojvodine na Hirurškoj klinici svi građani mogu potpisati donorske kartice 24 sata dnevno, a na telefon 021/520-141 mogu se dobiti potrebne informacije o transplantaciji i načinu na koji mogu da zaveštaju organe.

I Pajtić zaveštao organe

- Nema veće satisfakcije da u trenutku kada prestane vaš život možete da spasete nečiji drugi život. Kada imate vrhunske stručnjake školovane u Japanu i po celoj Evropi, i uz to neophodnu vrhunsku opremu, mogući su i ovakvi vrhunski rezultati - rekao je pokrajinski premijer Bojan Pajtić, dok je juče popunjavao donorsku karticu u biblioteci Transplantacionog centra, pozivajući Vojvođane da zaveštaju organe.
U obnovu Transplantacionog centra pokrajinska vlada uložila je 130 miliona dinara.

Blic

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Prvo presađivanje jetre u Vojvodini
staro
  (#2 (permalink))
DrinChe
just en
DrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimum

Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: juče 10:06
Pol: Žensko
Odgovor: Prvo presađivanje jetre u Vojvodini - 02.07.2008, 13:43

BRAVO za tim, srećna će , nadam se, biti pacijentkinja, bravo i za Pajtića , a bravo i za sve ljude koji su ostali dovoljno zdravi da ako požele mogu i da postanu deo priče - davaoci.

Do skoro sam o donatorstvu i zaveštanju organa imala prilično "lutajući" stav. Činilo mi se korisnim i "opasnim" istovremeno, jer nekako mi je bivalo u tim trenucima u neskladu sa onim u šta ja verujem.

Ali život k`o život, demantuje i tu ambivalenciju tako da ovih dana, kada sam lično u poziciji da mi najdraže zavisi od ko zna koga jer od mene ne može/ne u smislu donatorstva, ali prvi put me lično pogađa sve što me i profesionalno jako dotiče i iskreno, ne da nije isto, nego se baš razlikuje/, istopiše se dileme.

Zaveštavam sve svoje pod hitno. I nikako ne mislim da je hipokrizija u pitanju (ne zato da bih sebe pravdala, nebitno mi je koliko i lanjski sneg svako pravdanje te vrste), nego jednostavno kad se sudariš sa sobom u onim najtananijim delovima bića shvatiš da je davanje onoga što je tvoje,a zdravo i korisno,potpuno u redu i onda nestaju nedoumice s početka razmišljanja.

" Živim zbog sela, meni je svejedno" - reče popadija.
" I ja pišem zbog drugih, meni je sve jasno " - odgovorih.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)

Alati vezani za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete da pokrenete novu temu
Ne možete da odgovarate na postavljene poruke
Ne možete da priložite fajlove uz poruku
Ne možete da prepravljate svoje poruke

vB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen
Trekbek je uključen
Pingbek je uključen
Refbek je uključen
Pređi na forum

VojvodinaCafe Forum > Društvo > Društvo oko nas > Vesti > Prvo presađivanje jetre u Vojvodini