VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Društvo oko nas

Društvo oko nas Naša svakodnevica

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Nova lična karta - u Novom Sadu nemoguća misija !
staro
  (#41 (permalink))
NSdjanka
...seal...
NSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimum

Član od: 10.04.2007.
Poslednji login: juče 21:36
Pol: Žensko
Odgovor: Nova lična karta - u Novom Sadu nemoguća misija ! - 10.06.2008, 17:32

Citat:
robins kaže: Pogledaj poruku
Novosadska policija: Građani stvaraju nepotrebne redove!

Novosadska policija optužila je građane Novog Sada da bez potrebe menjaju stare lične karte, jer im rok važenja ističe tek 2011. godine i da tako stvaraju nepotrebne redove pred glavnim gradskim SUP-om i ispostavama na Limanu i Detelinari. Oni u saopštenju navode kako su ustanovili da u proteklih mesec dana, od ukupnog broja podnetih zahteva za izradu novih ličnih karata, čak trećina građana nije imalo realnu potrebu za promenom.

Policija nije odgovorila na pitanje Radija 021 šta će učiniti po pitanju proširenja postojećih kapaciteta kako u 21. veku Novosađani ne bi formirali redove 12 časova pre otvaranja šaltera. Portparol novosadske policije Stevan Krstić je nedavno ponovio da su već uputili zahteve ministarstvu da se prevaziđu svi tehnički i kadrovski problemi i poveća obim izdavanja ličnih karata, a ovaj odgovor je identičan onom koji smo nekoliko puta dobijali u poslednje dve godine.

U poslednjem saopštenju policije se navodi i da će uskoro lične karte moći da se vade i u Futogu.

Izvor: Radio-televizija Vojvodine
E upravo se vraćam sa tog čarobnog mesta zvanog gradski SUP... Dotični gospodin portparol verovatno pojma nema šta se "tamo dole" u hodnicim dešava... Ne znam ko bi zdrave pameti stao u red da vadi novu ličnu kartu ako ne mora... To što se u novosadskom SUP dešava na izdavanju ličnih karti ravno je krajnjem bezobrazluku! Prvo, da ima onih koji idu preko veze, ok... Nije ok, ali pošto je to uobičajeno kod nas, recimo da je ok, MEĐUTIM: ako već ima tih padobranaca, zašto onda ne ubace još jednog službenika koji će raditi na lk? Radi samo jedan čovek u smeni,i vrlo nevešto koristi računar... Kolega, koji verovatno treba da sedi tu pored njega i obavlja svoj deo posla, obavlja neke druge, privatne poslove... Da nisam slušala svojim ušima, ne bih verovala... Ispred vrata troje, četvoro na čekanju, dole niz hodnik dvadeset i četvoro koji "ovacijama" pozdravljaju svakog ko izađe, a koji će stići na red (malo) sutra... Baja (sav sam faca), koji privatno obavlja u vreme radnog vremena, nadrndano, neljubazno biće, najnormalnije na posao dolazi u bermudama, dok ljude koji dođu tako obučeni da bi obavili neki posao, vraćaju nazad na presvlačenje,bez milosti... Ja se stvarno pitam, kada će gospoda iz policije konačno početi da razmišljaju drugačije... Ko je tu zbog koga, oni zbog nas ili mi zbog njih?.. Ovo što sam tu napisala, samo je delić hoda po mukama koji je trajao deset sati... Svratih najpre ovamo da me mine prva ljutina, a onda ću da nađem kontakt adresu nadležnog ministarstva... I imam nameru da budem dosadna kako zolja...

nije dotakla nista sto bi moglo da boli
njene ruke su bele kao led
njene misli su ciste, ona misli da voli,ona veruje, veruje

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: LK - sa čipom li bez
staro
  (#42 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: 11.10.2008 10:20
Godine: 33
Odgovor: LK - sa čipom li bez - 12.06.2008, 13:09

Citat:
nenad.bds kaže: Pogledaj poruku
Jeste li se opredelili da li hoćete linu kartu sa čipom ili bez?
Meni je to svejedno tj nisam ni razmišljala o tom čipu, važno mi je da imam važeći dokument. Smešan mi je malo taj strah od čipa, a čipovima smo okruženi 24/7, neki i po tri mobilna telefona nose kapiram da to treba u nekoj perspektivi da olakša sve, pa kao - što bih terala inat sama sebi i čekala u nekom redu gde će neko opet da prekucava nešto umesto da provlači... šta znam...

Nervira me samo što cucaju ovaj narod sa tim dokumentima ne bi li valjda drpali lovu na te takse u nedogled, te novo ovo te novo ono, nove korice, novi nazivi ulica i ostalo a u ustanovama opšta neorganizacija. Još uvek moraš da izgubiš dobar deo svog života na šalteru šta god da želiš da radiš sa papirima u vezi bilo čega
Ja izvadih staru varijantu, da ne čekam ništa sad od tih redova i procedura, važi tri godine, al' bole me brige Posle ću da razmišljam o čipovima.

Pasoš još koji mesec i ističe, valjda će krenuti ti crvendaći

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

Odgovor: Lična karta na jesen, pasoš u martu
staro
  (#43 (permalink))
alokin74
Al' je lepo biti ...
alokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimum

Član od: 04.04.2007.
Poslednji login: juče 22:50
Pol: Muško
Godine: 34
Odgovor: Lična karta na jesen, pasoš u martu - 12.06.2008, 17:09

Šta da kažem na sve ovo, a da se ne ponavljam.

Pasoš države koja ne postoji već dobrih pet godina me je jako dobro služio. Obišao sam stvarno dosta država i gradova širom Evrope, a skoknuo sam i malo do Azije.
Na žalost, istekao je u novembru prošle godine.
I opet na žalost, izvadio sam isti takav pasoš ove godine u aprilu. Morao sam. Nisam smeo više da čekam. U međuvremenu mi je propao put u Zagreb, Beč i Keln.
A sve čekajući "prvi srpski pasoš nakon 70 godina (...)", kako su ga reklamirali.
Sve mi se čini da sam dobro postupio što ga nisam sačekao "do kraja meseca". Verovatno bih propustio i odlazak u Grčku na more i zasluženi godišnji odmor.

Ličnu kartu ne planiram vaditi skoro. Mada imam poznanike, što privatno, što službeno, koji rade u SUP-u u Kralja Petra, ne da mi se da ih cimam zbog gluposti kao što je LK. Cimao sam ih nedavno kada su sestri ukrali auto. Zbog ovoga neću.

Obećavali su i da će početi zamenu registarskih tablica početkom juna. Sada čitam da su sve pomerili za sredinu jula. A tako sam se ponadao da ću na taj jbn godišnji odmor otići ponosno sa novim srpskim tablicama i oznakama.

Jednog dana će i ovo biti država.

Ko doživi pričaće.

Quid quid latine dictum est altum viditur!

Odgovor: LK - sa čipom li bez
staro
  (#44 (permalink))
nenad.bds
Početnik za navek
nenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimum

Član od: 02.02.2007.
Poslednji login: 10.10.2008 22:08
Godine: 65
Odgovor: LK - sa čipom li bez - 12.06.2008, 18:39

Citat:
SQUAW kaže: Pogledaj poruku
....Smešan mi je malo taj strah od čipa,...
... kapiram da to treba u nekoj perspektivi da olakša sve...
...Nervira me samo što cucaju ovaj narod sa tim dokumentima ne bi li valjda drpali lovu na te takse u nedogled......
...Još uvek moraš da izgubiš dobar deo svog života na šalteru šta god da želiš da radiš sa papirima u vezi bilo čega...

...Pasoš još koji mesec i ističe, valjda će krenuti ti crvendaći.
1)
Što se mene tiče - nije strah od čipa već običan naš inat iliti surogat za protest. (Bunim se 'ko Grk u aps' tj. niko me neće ni čuti, niti će to pomoći.)
Ne samo za čip.

Ni Graham Bel nije pretpostavljao kad je smislio telefon, da će svaki osrednji haker moći da vidi vaš listing telefonskih poziva, da će policija, neovlašćeno ili ovlašćeno, slušati vaše misli. Čim sam se priključio na Internet, ižložio sam svoju privatnost na milost i nemilost.

A protest je zato što se u našem društvu prvo uvodi legalna mogućnost nadzora, a kasnije (jako kasnije!?) će se pričati o pravima i slobodama gradjana, o privatnosti i td. Turanje nosa u tuđ život ili zloupotrebe nisu nam strane ni bez high-tech mogućnosti.

2)
Ne prihvatam da se poboljšanje očekuje u perspektivi. (Stari vic: Predavač na nekom kursu za partijske aktiviste se koristio poštapalicom: Komunizam je na horizontu. Jedan od polaznika kursa, ne znajući šta je horizont, uze enciklopediju i tamo nadje obješnjenje u ovom smislu: Horizont je najdalja tačka do koje nam pogled dopire. Za koliko joj se približimo, za toliko se ona udalji.)

O tom 'poboljšanju':

Nedavno je više političara javno pričalo kakav smo napredak ostvarili - za izdavanje dokumenta koje se vode kod matičara će se moći podneti zahtev internetom, SMS-om i sl. bez da idete u mesto gde se dokument-izvornik nalazi, jer su matične knjige prebečene u elektronsku formu. I novinari su, maltene ushićeno, o tome izveštavali. Niko nije rekao zašto bi građanin vadio dokument - papir (a ti izvodi, uverenja se u 99,9 % slučajeva koriste za postupke pred državnim organima i institucijama javnog sektora) kod jednog državnog organa da bi ga preneo i predao drugom državnom organu, a taj organ i sam može da ostvari uvid u taj dokument.

Možda je dokument na papiru u dosijeu nužan jer ni država nema poverenja u sopstvene činovnike. Možda bi oni unosili i podatke kako nekom treba a ne onakve kakvi jesu. Razna pokrivanja papirima i jesu odraz nepoverenja (osnovanog!).

3)
Mislim da 'lova od taksi' nije presudna. Građanin ionako uvek o svakom administrativnom poduhvatu kalkuliše koliko će ga on u celini koštati. Ništa više me ne bi koštalo kad bi u okviru takse za izdavanje LK platio i taksu za uvid u matičnu knjigu rodjenih i evidenciju državljana a da to SUP obavi - a hvale se da takva mogućnost postoji.

Mislim da je značajniji motiv (naravno prikriven) da se održi osećaj zavisnosti grđana od državnih organa. (I savijanje kičme da bi se govorilo kroz rupu na staklu.) Naravno to uključuje i korist za pojedince - činovnike u tim državnim organima koji imaju lepe koristi od korupcije. (I ono 'preko reda' je vid korupcije - ja tebe tu preko reda, ti meni neku drugu uslugu, kafu, čokoladu, flašu pića... negde drugde preko reda, progledaj mi kroz prste... A kad smo sviknuti da sitna korupcija ima pravo gradjanstava, što ne bi i krupnija?!)

4)
''Još uvek moraš da izgubiš dobar deo svog života na šalteru ...'' tj. u redovima.

Zapadnjačka sociologija je početkom 60-tih proučavala zašto su u Istočnom bloku redovi za sve i svašta uobičajena pojava.

'Nalaz' je otprilike sledeći:
- gradjanima ne treba omogućiti slobodno vreme (kao ni vojsci) jer u slobodnom vremenu mogu da smišlljaju i da se bave koječime, pa i da se organizuju protiv režima;
- gradjani u redovima su jedni drugima konkurenti, protivnici. Protivnici se teško mogu ujediniti za neku ideju ili akciju;
- gradjanin koji ostvari svoj cilj čekajući u redu ima osećaj zadovoljstva, maltene pobede.

I tako se stvaraju srećni i zadovoljni podanici.

5)
Da li znate da je krajem 80-tih zakom o putnim ispravama bilo predvidjeno da gradjani mogu zahtev podneti poštom. Znači, bez stajanja u redu.

Ne znam kada je ova odredba ukinuta, ali ne znam ni jedan slučaj da je neko uspeo da se posluži ovom mogućnošću.

Inače, znam kako se na primer, u Kanadi menja adresa stana u vozačkoj dozvoli (koja je istovremeno i osnovni identifikacioni dokument): u aparatu (nalik na bankomat) se ukuca izmena adrse, u svako doba dana i noći. Rok je pet dana i kazne su ozbiljne za neažurnu adresu. Ali, automatu se ne možeš ulagivati da ti progleda kroz prste.

Balkanski pasoš
staro
  (#45 (permalink))
NSdjanka
...seal...
NSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimum

Balkanski pasoš - 18.06.2008, 15:45

„Balkanski pasoš” za Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju, BiH, Crnu Goru i Kosovo
desk - 18. jun 2008.Centar za evropsku politiku (CEP) u utorak je u Briselu održao radni sastanak na temu integracije zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Najzanimljiviji zaključak je da bi zemlje zapadnog Balkana trebalo da međusobno potpuno otvore granice, odnosno uvedu balkanski pasoš po uzoru na nordijske zemlje. Sastanak pod nazivom „Balkan u Evropi: Zauzdati ili preobraziti?”, predložio je dvanaest tačaka, koje bi doprinele bržoj integraciji tih zemalja posle problema sa ratifikacijom Ugovora iz Lisabona, odnosno posle irskog „ne”. Najzanimljiviji zaključak sastanka je da zemlje zapadnog Balkana trebaju međusobno da potpuno otvore granice. Predlaže se ukidanje svih viza između država Balkana, otvaranje granica i sklapanje Sporazuma o balkanskom pasošu po uzoru na sličan sporazum nordijskih zemalja. Prema CEP-u, sporazum bi trebalo da potpišu Srbija, Hrvatska, Makedonija, BiH, Crna Gora i Kosovo. (Blic)

Poruku je izmenio _baba_, 18.06.2008 u 16:08. Razlog: resize

Odgovor: Balkanski pasoš
staro
  (#46 (permalink))
Captain Jack
Jolly Roger
Captain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimum

Član od: 08.04.2006.
Poslednji login: 10.10.2008 19:52
Odgovor: Balkanski pasoš - 18.06.2008, 15:57

A na stambiljima lepo pise entery denied

Not all treasure is silver and gold, mate.

staro
  (#47 (permalink))
NSdjanka
...seal...

Odgovor: Balkanski pasoš - 18.06.2008, 16:03

Citat:
Captain Jack kaže: Pogledaj poruku
A na stambiljima lepo pise entery denied
Što verovatno i govori u prilog tome koliko je ova ideja održiva... Čini li se to meni ili iza svega ovoga virucka "bratstvo- jedinstvo" iz kog smo jedva žive glave izvukli?..

staro
  (#48 (permalink))
Captain Jack
Jolly Roger
Captain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimum

Član od: 08.04.2006.
Poslednji login: 10.10.2008 19:52
Odgovor: Balkanski pasoš - 18.06.2008, 16:32

Mene je iznenadilo saznanje da nema viza za Hr,vi koji ste u zemlji ili ste sa tih prostora najveroatnije ste bolje upuceni u vizne rezime sa okolnim zemljama,a ova ideja da se stavimo svi u istu knjisku mozda najbolje odgovara nama.Tesko da ce se ostali sa time sloziti.Evropa bi i htela da nas sad ujedini po mnogim pitanjima,lako je sada kad su se probili na trziste Balkana svojim kapitalom,ranije je bio problem jer je jugoslovensko trziste bilo dosta homogeno.Ovo je vise ekonomsko nego politicko pitanje.

Not all treasure is silver and gold, mate.

staro
  (#49 (permalink))
pinokio
Iskusni forumdžija
pinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamant

Član od: 04.06.2006.
Poslednji login: 10.10.2008 10:12
Odgovor: Balkanski pasoš - 20.06.2008, 01:22

Citat:
Captain Jack kaže: Pogledaj poruku
...lako je sada kad su se probili na trziste Balkana svojim kapitalom,ranije je bio problem jer je jugoslovensk