VojvodinaCafe Forum

VojvodinaCafe Forum (http://www.vojvodinacafe.com/forum/index.php)
-   Vesti (http://www.vojvodinacafe.com/forum/vesti/)
-   -   53. Sterijino pozorje (http://www.vojvodinacafe.com/forum/vesti/7186-53-sterijino-pozorje.html)

Mish 25.03.2008 20:13

53. Sterijino pozorje

U takmičarskom programu 53. Sterijinog pozorja nalazi se pet predstava po domaćem dramskom tekstu, među kojima je i drama Biljane Srbljanović "Barbelo, o psima i deci" u režiji Dejana Mijača, kao i četiri predstave stranih pisaca, u koje je uvršten i "Rocky horror show" u režiji Viktora Nađa i izvođenju Ujvideki Szinhaza.
Predstave je odabrao selektorski par- beogradska rediteljka Tatjana Mandić-Rigonat za domaće tekstove i novosadski književnik Vladimir Kopicl, koji je gledao predstave po tekstovima stranih autora. Prema rečima Tatjane Mandić-Rigonat, selekcija odslikava stanje stvari protekle pozorišne sezone.
Za Sterijine nagrade takmiče se i tri predstave u režiji Egona Savina "Tako je moralo biti" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, zrenjaninski "Heroj nacije" po tekstu Ivana M. Lalića i komad "Ćeif" rađen u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i sarajevskog MESS-a. U selekciji je i "Car Edip" u režiji Vide Ognjenović i izvođenju beogradskog Narodnog pozorišta, "Urbi et orbi" subotičkog pozorišta "Deže Kostolanji", "Putujuće pozorište Šopalović" Ateljea 212 u režiji Tomija Janežiča i "Instant seksualno vaspitanje" pozorišta "Boško Buha", po tekstu Đorđa Milosavljevića i u režiji Juga Radivojevića.
53. Sterijino pozorje održava se od 26. maja do 4. juna.
(021)

drth09 25.03.2008 22:48

Odgovor: 53. Sterijino pozorje

onima koji su u prilici da pogledaju neku predstavu toplo preporucujem Urbi et orbi - verbalno tekstualni oralitet sa dosta smeha pikanterija i potresnim trenucima :uzbud:

jos uvek ne znam upload, ali sam na dobrom putu :roll:

Isahara 18.04.2008 23:04

Citat:

Mish kaže: (Poruka 260085)
Za Sterijine nagrade takmiče se i tri predstave u režiji Egona Savina "Tako je moralo biti" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, zrenjaninski "Heroj nacije" po tekstu Ivana M. Lalića i komad "Ćeif" rađen u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i sarajevskog MESS-a.

"Tako je moralo biti" je predstava koja nije često izvodjena jer je u pitanju tragedija, netipičan žanr za Nušića - proslavljenog kao komediografa. A mislim da je Nušić omanuo, da nijedna njegova komedija nije tako dobra kao jedina tragedija. Miša Janketić i Predrag Ejdus daju neki poseban šmek svojim učestvovanjem. Vrhunski glumci, fantastična scenografija, kvalitetan tekst..:ok:

"Ćeif" je tematski malo kompleksniji ali meni lično jedna od najboljih predstava koje sam gledala. Radmila Tomović je maestralno iznela predstavu. Njen lik je tu centralna figura i prosto sam fascinirana načinom na koji ona sve to nosi jer nema tu neke ne znam kakve scenografije, kostima, šareniša nego čist talenat. A i tematika je relativno savremena, malo sam prezasićena klasicima. Preporučujem u svakom slučaju..:uredu:

Mish 07.05.2008 19:15

53. Sterijino pozorje 26. maja otvara književnik Dragan Velikić, dobitnik NIN-ove nagrade. Predstave se odigravaju u Srpskom narodnom pozorištu, Ujvideki Szinhazu i Pozorištu mladih, Poslovnoj zgradi NIS-a i u pozorišnoj sali gimnazije "Laza Kostić".
Direktor Pozorja Miroslav Radonjić navodi da će na ovogodišnjem festivalu biti odigrano 26 predstava, od čega devet u takmičarskom programu, a o nagradama će odlučivati petočlani žiri koji čine glumica Branka Petrić, književni prevodilac Novica Antić, reditelj Primož Bebler, teatrolog Boško Milin i književnik Goran Petrović.
Kao najava 53. Sterijinog pozorja odigrava se predstava Najdžela Vilijamsa "Klasni neprijatelj" u režiji Harisa Pašovića i izvođenju njegovog EastWest centra. U okviru pratećeg programa festivala najavljene su izložbe "Pozorište u fotografskoj umetnosti", "Borislav Pekić", "Scena, maska, kostim,lutka", promocije knjiga, radionice dramskog teksta, predstavljanje kreativnog ateljea "Jožef Nađ" i kantautorsko veče Đorđa Balaševića.
Ulaznice za predstave na Sterijinom pozorju koje koštaju 600 dinara mogu da se rezervišu u direkciji festivala a od naredne nedelje i da se kupe na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.
(021)

Sva vremena su po Griniču +1. Sada je 17:14.