PDA

Puna verzija : Prava pušača, tj. nepušača na javnom mestu

Lady S
22.06.2006, 20:46
Opšte je poznato da naš Zakon već nekoliko godina pokušava da uvede zabranu pušenja na javnom mestu, a još poznatije da u Srbiji tu zabranu niko ne poštuje.
Rekoše mi neki prijatelji da je u Crnoj Gori ova odluka već neko vreme na snazi, i za veliko čudo ljudi je poštuju.
Da li ste vi za zabranu pušenja na javnom mestu, ili bi vas to možda lično pogodilo kao pušača?
Da se ja nešto pitam, iako se ne pitam, ja bih najstrožije zabranila pušenje u restoranima, jer ni odvojene prostorije često ne pomažu, ali bih dozvolila pušenje u kafićima, diskotekama, barovima, jer znam kako je ljudima koji su strastveni pušači... Opet, i samo udisanje dima čini dovoljno zla kao i aktivno pušenje, a ko ima prava da truje još nekoga osim sebe?
Kakav je vaš stav?

Kunic
22.06.2006, 21:50
Bio sam onomad u Italiji i oduševio se sledećim: ulazimo drugar i ja u neki pab, sedamo i hoćemo da naručimo. Dolazi konobar i mi mu svi bitni kažemo - "Due bira!" 8) Pita nas on - "Pikolo?", a mi u glas "Grande!" :smeh: Elem, donosi on nama piva i ja krenem da zapalim i vidim nigde piksle. :conf: Ja počinjem da gunđam "Glubi Žabari, jebo ih pab kad nema pušenja bla bla bla :bes4: ..." I tako mi pijemo pivo, kad odjednom konobar krene da postavlja na sve stolove piksle. :wacko: I tada se reši misterija - od 12-15 h nema pušenja, jer je vreme ručavanja. :ok: Verujem da nema ni npr. od 7-9h. Znači 'Talijani svaka čast. Jes da se hranite reptilima, ali ste kulturni.

Dakle, moje mišljenje, iako sam pušač je da treba voditi računa i o pušačima (pušačicama) i o onim drugim. Naravno, ne treba zaboraviti da je u Srbiji oko 50% pušača, te im treba izaći u susret. A ništa nemam protiv da se otvore kafići samo za nepušače. Sigurno bi bili posećeni.

A što se tiče zakona o pušenju... Pa koji se još zakon u Srbiji poštuje? :dry:

HLEBmaster
22.06.2006, 22:23
... Jes da se hranite reptilima, ali ste kulturni.

. :dry:

Kahm, vodozemcima ;) hehehehehe ovo je bilo jache od mene

Anyway, daklem, elem .. nekada sam duvanio a onda napravio cut i tri godine ni jednu. I moram da priznam da mi sada smeta dim. Kad vidim da neko pokushava da me isposhtuje i pushi recimo u susednoj prostoriji i ako dim i dalje dolazi kod mene i to je ok. Nervira me kad piksle turaju svuda i ostavljaju upaljene cigare okolo ili meni na "radnom stolu" ili mi recimo duvane oko glave pa se josh bune kad prigovorim.. e to bi nekom u uvo ugasio. Mada moram priznati da su pushachi oko mene ipak manje vishe uvidjavni.

Shto se tiche duvanjenja po kaficima, pa nikad nisam bio u tolikom oblaku dima da bi mi smetalo. Ili mozda jesam nego sam toliko navikao da ne primecujem.. Ma i kada izadjem u kafic nisam ni doshao na rekreaciju i chist vazduh,niti sam tamo zato shto moram... ako je bash kao u sulundaru ondak lepo promenish kafanu...

Meggy
25.06.2006, 12:25
Prvo smo se bunili kad su nas u skoli odvojili u posebnu prostoriju za pusace... trebalo se setati do zbornice za svaku sitnicu, bili smo klaustrofobicni u toj novoj prostoriji, nije bilo sredjeno, nije bilo prozora (:wacko:)... ALI! Mi ne bismo bili mi da to nismo propisno picnuli kako nama odgovara :osmeh: Sad tamo imamo i poneku biljčicu, kolega likovnjak nam je naslikao par slika koje smo pokacili na zidove i sad je tamo pravi mali raj :lazy: Sad vecina nepusaca sedi kod nas i dobrovoljno se truje, iz prostog razloga sto je kod nas uvek najbolja zajebancija :lol: Mada, pojedine kolege su prelazak u pusacku rezidenciju shvatile vrlo licno, kao nase dobrovoljno odvajanje od ostatka kolektiva :roll:

Elem, sta ono bese tema? :lol: Da... Jesam za to da se zabrani pusenje u radnim organizacijama, jer niko nije duzan da se truje na mestu na kojem mora da bude, ali u kaficima bi trebalo da bude dozvoljeno... niko te ne tera a sedis u dimu :osmeh: Mada, mogu da razumem nepusace, s obzirom na to da i meni nekad smeta kad je prostorija zadimljena... ali, dobra ventilacija moze jako lepo da resi problem :uredu:

nattydread
25.06.2006, 12:53
pusim kao turcin, ali sam za to da se zabrani pusenje na javnom mjestu, osim kaficima. eto, bas neki dan skontam da nam je na faksu zabranjeno pusenje svuda, osim ispred kantine. malo sam se iznervirala, e onda me je mrzilo sici do iste, pa na kraju nisam ni zapalila, sto je u mom slucaju pravo cudo. ako nista drugo, bar cu pusiti 5 cigara manje dnevno.

yige_gui
25.06.2006, 19:51
dok sam bila na Balkanu, kad sam pusila, pusila sam paklu dnevno.. onda bi nekoliko meseci pusila, pa bi prestala.. od kako sam dosla preko bare smanjila sam pusenje.. pakla mi zna trajati i po nedelju dana (ako ne idem van).. ovde nema sedenja po kaficima satima, pa nemas ni vremena da popusis paklu..
posto je ovde vec treca godina od kako su zabranili pusenje na javnim mestima, broj pusaca je znatno opao, a cene cigareta su drasticno skocile.. nema deo za pusace, deo za nepusace.. ovde je svuda zabranjeno, sem na ulici i vlastitoj kuci..
iako sam pusac, meni dim u zatvorenom prostoru smeta.. pogotovo u kolima.. a jos vise ako nema prozora.. :wacko: definitivno sam za zabranu pusenja na radnim mestima i svim javnim ustanovama..
kafici bi eventualno mogli da biraju oce dozvoliti pusenje ili ne.. mislim sto je vec neko rekao, u kafani niko nije primoran da bude, pa ako nekom smeta, lepo ustane i ode u drugu.. pa mirna bosna.. :uredu:

znam da je smor izlaziti napolje svaki put kad hoces da zapalis, pogotovo zimi kad trebas i kaput da oblacis.. :roll: ali eto, vidim po sebi da sam ja smanjila pusenje.. leti je lako naci terasu gde je dozvoljeno pusenje.. mada ovde mnogi kafici zabranjuju i pusenje na terasama.. :dry:
ali znamo mi mesta gde je dozvoljeno, pa najcesce idemo tamo ;)

Pcela ubica
25.06.2006, 20:43
http://i2.photobucket.com/albums/y21/watch_dees/srbijaprotivduvanskogdima.jpg

:)

SQUAW
25.06.2006, 23:51
Kad se nađem u tim oblacima, ali ono, baš preteranim, pluća počinju da mi otkazuju. Za zabranu sam pušenja na nekim javnim mestima (tj svuda osim u klubovima i kafićima), čak sam i u svom domu pušenje zabranila, tako da jbga kome se sviđa sviđa, kome ne - šta ćem mu ja... :beyond: niko nema pravo da me truje, a specijalno mog Malog Od 'Ladnog Oružja.

Ali i dok sam bila pušač vodila sam računa o nepušačima. Nikada nisam palila cigaretu dok neko jede ili dimila po deci u malim zatvorenim prostorijama. Ušlogiram se i dan danas kad vidim neku proslavu dečijeg rođendana, gomilu dece koja se igraju u oblaku dima koji prave roditelji. I nikad mi nije bilo jasno zašto na tim rođendanima ima više roditelja nego dece, al' to nije tema... Sećam se jedne scene iz parka... beba u kolicima, a mama povlači dim unosi se malom u facu i peva taši taši tanana a iz usta kulja dim pravo u njega :wacko: Da se razumemo, znam ja da nijedan nepušač nije pošteđen, kao ni deca, niti ja moje dete držim pod staklenim zvonom, mnogo je toga zagađeno, ali ne mora baš... :wacko:

I što neko reče, ako mi smeta, ja promenim lokaciju, a za to sam da se otvori što više kafića za nepušače... mada sumnjam da bi u zemlji Srbiji to bilo profitabilno... kafićna populacija je uglavnom pušačka :uredu:

A da ne pričam o pušenju u zdravstvenim ustanovama :wacko: kad vidim da iz doktorske ili sestrinske sobe kulja oblak dima na hodnik, il' još gore kad pacijenti dime po wc-ima... mis'iiimmmm :wacko:

Mislim, nisu nepušači ti koji rade nešto pogrešno, zar ne? :cesces: Zašto bi bilo šta trpeli?

valter
25.06.2006, 23:59
-Ipak je sve to stvar kulture, a ako je, kao sto je, nema, U Uterati je !

yige_gui
26.06.2006, 03:58
Nikada nisam palila cigaretu dok neko jede

svoje sam drugare lepo izdresirala da nema klopanja dok ja jedem :uredu: chim neko upali cigaretu dok jedem, ja fino prestajem s klopanjem.. pa bas mi ne treba neko ko ce me truje za to vreme :osmeh:

takodjer postujem nepushache.. gotovo nikad ne pusim ako je vecina nepusaca u prostoriji.. ako bas ne mogu da izdrzim (sto je bas retko) prvo pitam dal smem da zapalim ili odem na terasu pa se izluftiram.. :lol:

a za to sam da se otvori što više kafića za nepušače... mada sumnjam da bi u zemlji Srbiji to bilo profitabilno

pa ja mislim da je sve stvar navike.. da postoje oshtre kazne protiv toga, mislim da bi ljudi nakon nekog vrmeena poceli i da ih postivaju.. pa ne postuju ljudi na zapadu te zakone zato sto im tako doslo.. postuju ih zato sto placaju ogromne globe ako ih se uhvati da krshe iste..

A da ne pričam o pušenju u zdravstvenim ustanovama :wacko: kad vidim da iz doktorske ili sestrinske sobe kulja oblak dima na hodnik, il' još gore kad pacijenti dime po wc-ima... mis'iiimmmm :wacko:

sad si me s ovim setila na sledecu scenu:
treci srednje, praksa na hirurgiji, gledam operaciju kuka.. doktor radi sta li vec radi.. znaci sterilno okruzenje svi smo izribali ruke pre ulaska, na nogama one zastitne shlape.. bla.. pri zavrsetku operacije, doktor izlazi iz operacione sale, vadi paklu i pali cigaretu :wacko: nit' je ruke oprao, nit' je vrata zatvorio.. i stoji na vratima i stazistu govori sta treba da radi :wacko:
a ja :blink: i ne verujem svojim ocima :huh: znaci strasnoooooo :dry: :stap:

Captain Jack
26.06.2006, 05:28
svoje sam drugare lepo izdresirala da nema klopanja dok ja jedem

I ja sam ih tako izdresirao pa svi pomrli od gladi:smeh:
Jesam pusac ali sam protiv pusenja u svim zatvorenim prostorijama bilo one drustvenog ili privatnog karaktera.Manje pusim nego ranije tako da osecam promenu kada se zapali u mojoj blizini i mogu samo da predpostavim kako je ljudima koji nisu pusaci:ljutko: Ko sto neko rece odozgo,donosenje zakona je jedno,a njegovo sprovodjenje sasvim druga stvar.Ovde na zapadu se svi zakoni sprovode pa i taj ali me nervira sto je donosenje tog zakona jos uvek na nivou drzava,pricam o USA,pa imamo takvu situaciju da npr. u Ohio mozes pusiti po restoranima,jos uvek nisu uveli taj vid zabrane pa se osecam ponekad isfrustrirano jer vecinu svog radnog vremena provodim u restoranu.Lepo zabranis pusenje svuda i gotovo bre:dry: I sam ne palim u kolima ili kod kuce pa mogu da se suzdrzim i u kafani.Jes da pivo ne ide bez cigare ali boze moj,prezivece se,barem imam pivdzanu:plaz2:

yige_gui
26.06.2006, 05:49
ali me nervira sto je donosenje tog zakona jos uvek na nivou drzava,pricam o USA,pa imamo takvu situaciju da npr. u Ohio mozes pusiti po restoranima

tak i ovde masa ljudi izlazi preko reke u New Jersey jer je tamo
1) dopusteno pusenje
2) mala taksa, pa su cigarete doslovce upola cene
3) a pored cigareta, i alkohol za DZ (usporedjujuci sa ostrvom) :dry:

I ja sam ih tako izdresirao pa svi pomrli od gladi

ko ti kriv kad ne znas da dresisrash :plaz2:

swba
05.07.2006, 05:15
Iako sam pusac, sad vec nadam se bivsi :fijuk:, u potpunosti podrzavam zabranu pusenja na javnim mjestima. Totalno bolesno mi je pusneje u bolnicama, skolama i sl, a o restoranima da ne pricam. E sad zabrana pusenja u lokalima mi je diskutabilna. Naime niko te ne tjera da sjedis u oblaku dima a i pusaci imaju valjda neko pravo. No juce se vratih iz Kamade, tacnije Ontaria, i koliko sam mogao da shvatim kod njih je pusenje zabranjeno i u lokalima. Dolazimo mi u diskoteku vidim nesto meni cudno, neuobicajeno. I kad sam posegao da zapalim cigaru skontam da oko mene niko ne pusi i natpis da je pusenje zabranjeno. Mislio sam da je to samo stvar vlasnika ali sam posle bio u jos par lokala i svagdje ista prica. Da je malo nezgodno izlaziti vani da zapalis, jeste; da je jos nezgodije sta sa rukama, uh ne pitaj. E onda kad sam uposlio ruke (:fijuk: zeno ne slusaj) i kad sam uvidio da se ne isplati gurati vani samo da zapalis vece mi je protekla odlicno. A tek kako se fino disalo, milina...Znaci zabrana pusenja u lokalima nije tako ni strasna.

u Ohio mozes pusiti po restoranima,
nesto nisam primjetio da kod nas u Sinsiju puse po restoranima, iskreno nesto ih i ne posjecujem. Ali zato lokali tipa sportski barovi, Hooters i sl, pored cuge redovno nude i neku brzu hranicu. Totlano mi je bolesno kad vidim da neko jede, pa bila to i ova "trash" hrana, a pored njega na sve strane dime

yige_gui
05.07.2006, 07:20
A tek kako se fino disalo, milina...

a sto je tek milina kad izadjes iz kluba, a ono kaput i roba ne smrde po dimu.. :uredu: mnogo dobro.. :ok: pogotovo kad nemas balkon gde da to luftash :dry:
onomad na balkanu mi cela soba znala smrditi po dimu kad bi se vratila iz celonocnog provodjenja po klubovima i kaficima.. :roll:

E onda kad sam uposlio ruke (:fijuk: zeno ne slusaj)

bolje da ne znam gde si ruke uposlio :roll: :lol:

Sonja
03.08.2006, 16:31
.
Da li ste vi za zabranu pušenja na javnom mestu, ili bi vas to možda lično pogodilo kao pušača?
Opet, i samo udisanje dima čini dovoljno zla kao i aktivno pušenje, a ko ima prava da truje još nekoga osim sebe?
Kakav je vaš stav?

Nisam pusac, ne volim i ne prija mi duvan, dim i sl., te me ne bi uopste pogodilo, stavise, mislim da bismo svi kolektivno prodisali.
Najgori odraz nevaspitanja, po meni, je pusenje u malom zatvorenom prostoru, tipa kola, lift, autobus, voz ... Licno, ne razumem motive ljudi koji puse, medjutim necu nikog da osudjujem, ali, ono sto nije u redu, jeste da ispastaju oni koji to nisu izabrali.Znaci, pasivini pusaci su oni koji najgore prolaze-posto, niti uzivaju u nekom svom zadovoljstvu (koliko god to morbidno zvucalo nekom je duvan zadovoljstvo :) ), a truju ih.Sve vise pocinje da mi smeta, nakon izlaska, miris dima u kosi, garderobi, ... te mislim, cemu poenta biti nepusac?Svakako unosimo nikotin, nema neke posebne razlike, destinacija je ista.Dobro, 'ajde kao besplatno je :wacko:

Prema tome, apsolutno sam za zabranu pusenja u bilo kom javnom zatvorenom prostoru, odlicna je ideja postojanja posebne prostorije za pusace, u inostranstvu sam imala prilike da vidim i da je to mestasce prilicno neugledno i grozomorno, mozda kako bi podstaklo ostavljanje cigara :fijuk: ..sto nimalo nije losa ideja.Jos bolja fora je bila u Milanu, gde smo se sokirali videvsi baste u sred decembra, sa sve ljudima koji kuliraju u njima.Objasnise nam dobri ljudi da je to 'deo za pusace'. :lol: Znaci, samo lupiti po dzepu, to je jedini nacin kod nas, ocigledno, da narod ozbiljno shvati zakon ( za koji sam cula da odavno postoji).

Daleko bilo da osudjujem pusace, pa svi mi imamo neki fetis i neki porok, ali razlika je sto je to nesto cime se utice na druge, protiv njihove volje, te treba zastiti tu grupu ljudi, pogotovo decu, koja ni ne znaju koliko je to stetno.

swba
11.08.2006, 08:30
U Evropskoj uniji ipak ima diskriminacije. Evropska komisija saopštila je da u zemljama Evropske unije poslodavci zakonski mogu da odbiju da zaposle pušače zbog toga što ih ne štiti zakon protiv diskriminacije. Članica Evropskog parlamenta Ketrin Slider je prošle nedelje skrenula pažnju na to pitanje zahtevajući odgovor od izvršne komisije EU. Ketrin Slider, laburistkinja iz Škotske, reagovala je na izveštaj svog biračkog tela o tome da je u jednom konkursu za posao u Irskoj naglašeno da pušači ne treba da se prijavljuju. Katarina fon Šnurbajn, predstavnica komesara za zapošljavanje i socijalna pitanja, kaže da Komisija nema ništa protiv radnika-pušača, ali da evropski zakoni moraju biti poštovani. „Naš zakon protiv diskriminacije na radnom mestu pokriva četiri oblasti, a to su godine, invaliditet, vera i seksualna orijentacija. Pušači nisu na tom spisku, a zakon ne obuhvata mnogo toga. Možete isto tako da kažete da ne želite da zaposlite alkoholičara”, kaže ona.

Ovo pise Blic. Zar u neku ruku ovo i nije diskriminacija :huh:

valter
12.08.2006, 23:04
-A kad su osobu koja je postavila oglas pitali zasto, rekla je, zato smo smrde (bez smajlija)

Skarlet
23.01.2007, 18:08
I ako sam sama pusac ipak mislim da bi trbalo zabraniti pusenje na javnim mestma. Milim da bi kafice trbalo da imaju odvojene delove za nepusace Ali bukvalno ne kao u nekim kaficima u pancevu gde ti delovi ne samo da nisu odvojeni nego zabrana vazi dok tu na sedne prvi pusac. Mislim da bi gazde tih lokala trbalo debelo novcano kaznjavati kao i pojadince koji puse na ulici ili u nekim javnim zgradama. To sto je neko pusac ne znaci da treba da smeta drugima koji to nisu.

makilli
24.01.2007, 15:14
Jesam pusac ali postujem sve zabrane i ogranicenja...Jos malo pa ce nam zabraniti i kuci da zapalimo...

Hocu-necu
26.01.2007, 23:51
Posto u zadnje vreme cesto putujem poslovnim vozom (u kome postoji deo za nepusace) na relaciji Novi Sad - Beograd, mogu jedino da konstatujem, da se retko ko pridrzava zabrane pusenja.
Posto mi je vec dosadilo da budem fina i da se davim u duvanskom dimu, a da mi se uz to u garderobu uvlaci grozan smrad, pocela sam da opominjem pusace da su greskom seli u nepusacki deo. Svaki od pusaca je ili ugasio cigaru, ili izasao u hodnik da je popusi, ili se preselio u drugi deo za pusace (sto je redji slucaj). Nije se jos desilo da je neko ostao u tom delu sa upaljenom cigarom, sto je verovatno za pohvalu, ali mi zaista nije jasna ta ljudska potreba da se dimi u punom vagonu putnika iako postoji znak zabrane pusenja.

Imam utisak, da kod nas, nazalost, ispod svakog znaka zabrane pusenja stoji bar jedan pusac sa upaljenom cigarom :uzbud:

Dokle tako?

blueella
30.01.2007, 23:55
nisam protiv pušenja po kafićima,protiv sam pušenja u kancelarijama!:uzbud:
protiv toga sam da nas 8 moramo da trpimo ono 2 što puše!:uzbud:
ne volim što su doneli odluku o zabrani,a niko je nepoštuje!:uzbud:
sedim 8-10 časova u toj prostoriji i želim da dišem punim plućima,a ne jednim delom!:uzbud:
ako su dobili svoju prostoriju,neka je koriste!:uzbud:

bila sam pušač i uvek sam pazila na one kojima to smeta,zašto se sad niko ne obazire na nas nepušače?:(

lav71
23.02.2007, 00:10
...potpuno sam za zabrnu pušenja...i za rigorozne kazne...:uredu: :uredu:

Neuhvatljiva_
06.03.2007, 09:58
Apsolutno sam za neka ogračenja jer definitivno dosta je pušača koji u opšte nemaju obzira prema ljudima koji ne podnose duvanski dim...
Jednostavno ja ne mogu da shvatim da neko, ma bez obzira da li pušački ili ne pušački deo, u vozu u kojem je mala kabinica i sedi 6 osoba bez pardona upali cigaru...
Isto tako moja krojačica radi u jednom maloooooom lokalu...Super ona šije i sve to...Al ja kad odem kod nje, prvo se sva usmrdim na dim samo što sam par minuta bila kod nje, a o garderobi koju mi je šila da ne govorim...Užas!
Pa ako pojedinci ne mogu da se kontrolišu, i nemaju obzira prema drugima, evo vam lepo ristriktivne mere pa onda "plati ili se klati"

gerbes
13.03.2007, 10:32
Ja se naravno vodim svojom idiotskom logikom: ''Da li ja zabranjujem nepušačima da ne puše? Zašto onda oni zabranjuju meni da pušim???''

Kal_el
13.03.2007, 12:42
nisam protiv pušenja po kafićima,protiv sam pušenja u kancelarijama!:uzbud:
protiv toga sam da nas 8 moramo da trpimo ono 2 što puše!:uzbud:
ne volim što su doneli odluku o zabrani,a niko je nepoštuje!:uzbud:
sedim 8-10 časova u toj prostoriji i želim da dišem punim plućima,a ne jednim delom!:uzbud:
ako su dobili svoju prostoriju,neka je koriste!:uzbud:

bila sam pušač i uvek sam pazila na one kojima to smeta,zašto se sad niko ne obazire na nas nepušače?:(

istog sam mişljenja ... za zdrava i lepa pluça !

gerbes kaže: http://www.vojvodinacafe.com/forum/vc_light_blue/buttons/viewpost.gif (http://www.vojvodinacafe.com/forum/showthread.php?p=87972#post87972)
Ja se naravno vodim svojom idiotskom logikom: ''Da li ja zabranjujem nepušačima da ne puše? Zašto onda oni zabranjuju meni da pušim???''

puşi ti samo nemoj da smetaş onima koji to ne rade :cesces:

u kuçi ne dozvoljavam zadimljavanje ...

sa posebnim izuzetkom odredjenih goşçi na odredjenm mestu gde mogu da popuşe ... :roll:

_baba_
13.03.2007, 14:22
U interesu i pusaca i nepusaca podrzavam zabranu :uredu:
E jos samo kad bi nas narod postovao zabrane umesto govorio da zabrane postoje da bi se krsile.

Kal_el
13.03.2007, 18:47
Posto u zadnje vreme cesto putujem poslovnim vozom (u kome postoji deo za nepusace) na relaciji Novi Sad - Beograd, mogu jedino da konstatujem, da se retko ko pridrzava zabrane pusenja.
Posto mi je vec dosadilo da budem fina i da se davim u duvanskom dimu, a da mi se uz to u garderobu uvlaci grozan smrad, pocela sam da opominjem pusace da su greskom seli u nepusacki deo. Svaki od pusaca je ili ugasio cigaru, ili izasao u hodnik da je popusi, ili se preselio u drugi deo za pusace (sto je redji slucaj). Nije se jos desilo da je neko ostao u tom delu sa upaljenom cigarom, sto je verovatno za pohvalu, ali mi zaista nije jasna ta ljudska potreba da se dimi u punom vagonu putnika iako postoji znak zabrane pusenja.

Imam utisak, da kod nas, nazalost, ispod svakog znaka zabrane pusenja stoji bar jedan pusac sa upaljenom cigarom :uzbud:

Dokle tako?

dokle god ne budu naplaçivali novçane kazne ! kao u nekim drugim drzavama ...

blueella
14.03.2007, 00:41
http://img402.imageshack.us/img402/2076/smokeanmtv8.gif

...no comment...

DanijElla
17.03.2007, 00:41
Ikao sam pušač ipak mislim da treba da se zabrani pušenje na javnim mestima, isto tako da po kafićima, restoranima, klubovima to nekako bude odvojeno, jer mislim da nepušačima stvarno nije lako da budu u tom groznom dimu.
Kao što rekoh pušač sam, ali mrzim kada neko zapali dok jedem, ne podnosim to :ljutko:

Dejan B
27.07.2007, 13:54
Nepušači na javnim mestima imaju pravo da ćute i trpe sve pušače koji krše zakon i pritom ih niko ne kažnjava. Nedaj bože da neko kaže da mu smeta cigareta i da je ugasi, odmah sledi odgovor u formi da ako ti smeta ti izađi. Dokle će mo mi nepušači da budemo žrtve nečijeg hira ili poroka?

Invisibleman
27.07.2007, 23:40
Madjarska npr ima mesta za pusace i mesta za ne pusace. Takodje, kada vam ispostave racun stoji i baksis.
U Zagrebu sam pusio kao turcin na ulici ali imaju na hiljade kanti na kojima mozes u nekom sitnom sljunku da ugasis cigaretu.

Neuhvatljiva_
29.07.2007, 07:29
Jesam pusac ali postujem sve zabrane i ogranicenja...Jos malo pa ce nam zabraniti i kuci da zapalimo...

E pa bas pre neki dan mi sestra bila iz Svedske i navela mi je to cega se ti mozda "pribojavas"...Kod njih je normalno da se u kuci ne pusi...Svako izadje na terasu ili na prozor i zapali cigaru...I generalno u svim zatvorenim prostorijama im je zabranjeno pusenje, narocito u prisustvu dece,to im je nedopustivo i mogu ti reci da je to toliko usadjeno u njihovu svest i apsolutno prihvaceno da i kod nas kad dodju iako "mogu" da zapale opusteno, niko od njih to ne radi...
A kod nas to ne da se ne postuje, nego sam se par puta zestoko i zakacila sa "pusacima" zbog njihovog sebicnog ponasanja...Zaista neki u opste nemaju obzira prema osobama koje ne podnose duvanski dim...
Nista mi nije gore nego kad se nadjem na nekoj proslavi u sobi od 15 kvadrata i onda neko (jos super ako je jedna osoba) uporno purja, ili u restoranu dok jedem a ono dimcina me "zapljusne" :ljutko:

Dokle tako?

E i ja putujem ovim vozom :uzbud: , i za razliku od tebe nisam imala tih problema...Prosto u ovom nepusackom delu nema piksli za cigare pa i ne puse...:dry: Zaista nisam imala neprijatnih situacija...
Al ako mi se zadesi da prodjem kroz pusacki deo, u roku od dva minuta smrdim na duvanski dim :wacko: , otprilike mozes makazama da ga seces :dry:

veljko yaric
02.08.2007, 16:11
svako ima svoja prava pa i mi pušači

Liturgija
11.08.2007, 19:50
Овако, мој став је јасан и непромењљив.

Ако ја никога не трујем (као непушач) својим присуством крај њега - нећу ни да он трује мене !! Пушење је одвратна навика, фуј у сваком облику, смрди, трује, ружно изгледа, .....

Да је питање само смрада, па ајд и да кажемо - али обзиром да пасивни пушачи имају 40% шансе да добију рак плућа, онда је ствар и о намерном тровању околине.

У свим затвореним просторијама би требало бити забрањено (жао ми је пушачи), јер већина пушача је толико себична и непринципијелна, да некада не примете ни трудницу а ни мало дете иза себе.

Људе који иду улицом и пуше, па се задесим иза њих - налупао бих буквално !!!

:uzbud:

yossarian
11.08.2007, 20:49
E pa bas pre neki dan mi sestra bila iz Svedske i navela mi je to cega se ti mozda "pribojavas"...Kod njih je normalno da se u kuci ne pusi...Svako izadje na terasu ili na prozor i zapali cigaru...I generalno u svim zatvorenim prostorijama im je zabranjeno pusenje, narocito u prisustvu dece,to im je nedopustivo i mogu ti reci da je to toliko usadjeno u njihovu svest i apsolutno prihvaceno da i kod nas kad dodju iako "mogu" da zapale opusteno, niko od njih to ne radi...

Све ствар васпитања... код нас кад пушачима кажеш да ти смета дим, да не желиш да смрдиш... као да си им опсовао и оца и мајку и децу заједно. Гледају те с мржњом као да си ратни злочинац.

A kod nas to ne da se ne postuje, nego sam se par puta zestoko i zakacila sa "pusacima" zbog njihovog sebicnog ponasanja...Zaista neki u opste nemaju obzira prema osobama koje ne podnose duvanski dim...

Или ћутиш и трпиш или се свађаш на крв и нож... не знаш шта је горе...

Nista mi nije gore nego kad se nadjem na nekoj proslavi u sobi od 15 kvadrata i onda neko (jos super ako je jedna osoba) uporno purja, ili u restoranu dok jedem a ono dimcina me "zapljusne" :ljutko:

Да, то такође јако волим, дим цигарете и пепео док једем... генијално. Још кад једеш за истим столом са непушачима, па буквално поред тебе неко пали цигарету док ти још једеш... шта фали.

little fairy
31.08.2007, 13:45
Iskreno, mislim da je to Sizifov posao.

Nisam pušač, ne smeta mi cigareta (osim u posebnim prilikama i koliko je ona sama jaka) ali da radije takve sankcije dok na drugim poljima ima propusta da popi*diš.

O čemu pričam? Naime, ne znam jeste li upoznati s aferom Karlovačke pivovare..

Čovjek je mirno šetao psa kraj rijeke i otrovao se plinovima koje je ilegalno ispuštala pivovara. Sve se pokušalo zataškat ali.. Sva sreća, istina je izašla na vidjelo.

Dakle, čemu vama pušačima mi uskraćujemo zadovoljstvo a s druge strane se trujemo još više? Dim automobila.. Zašto tu ne poradimo na boljitku??

Jesu, pušači, zakinuli su vas. Žao mi je.

TVO.JA_
03.09.2007, 14:45
Najiskrenije prvo,meni lično ne smeta,svako ima mogućnost izbora :)
Ali neko reče da pušenje nije pravo izbora nego luxuz :blink:
onda ovako :fijuk:

http://img513.imageshack.us/img513/8133/srbijaprotivduvanskogdiav9.jpg

Lana_Mi
25.07.2008, 21:00
JA nisam pusac ali mi nesmeta dim.(Navikla sam pored roditelja)...Ok su mi zabrane na javnim mestima i takodje je fer kada vam u kucu (u kojoj zive nepusaci) dodje pusac a vi zatrazite od njega da ili izadje na terasu i sl. ili da ne zapali uopste.Mislilm da je to dovoljno za nepusace..mada ljudi vise naje*emo mi nepusaci jer smo mi pasivni pusaci sto je gore nego konzumirati cigarete odnosno biti aktivni pusac...

shacky
25.07.2008, 21:25
U mom stanu se ne puši, mada smo i suprug i ja pušači.
Imamo dete kome u svakom slučaju smeta duvanski dim.
Puši se na terasi u svako doba dana i svako godišnje doba.
Prijatelji koji su pušači su upoznati sa tim pravilom i nema izuzetaka.
Kome smeta ne dolazi zimi na kafu, ali stvarno :beyond:

broj310
26.07.2008, 14:15
све би ја те пушаче протерао у... неку изоловану просторију. уф, увек сам мрзео бивше пушаче кад почну да ми попују о штетности дувана... а такав сам и ја постао од пре четири године, од оног болног раскида са цигаретом, тј. монте карлом.

:(

cvishna
30.07.2008, 11:34
Ja nemam nešta protiv pušača, neka se truju, ali neka njihov smrdljivi vazduh drže što dalje od mene. Ja radim sa koleginicom koju baš briga što se ja udavi u dimu. Ja otvorim prozor i vrata da koliko toliko imam svež vazduh, a ona kaže...jao, pa promaja je... - pa dobro, onda ćemo rešiti ovako, ja ću zatvoriti vrata i prozor, a ti zaboravi na cigaru dok sam ja u ovoj prostoriji. Ona kaže...ma nemoj, a ti ćeš da mi zabraniš da ja pušim, i kad budem umirala, umreću sa cigarom...:aaa:I eto tako se maltene svaki dan završavaju naše prepirke. A ja ne mogu više da tolerišem taj smrad garderobe od duvanskog dima, zagušljiv vazduh...Da li neko zna kako da rešim ovu situaciju, da li postoji neka ustanova kojoj se možeš obratiti za pomoć da zabrani pušenje u kancelariji, a da odredi prostoriju u kojoj se puši ?

Pooooooomoć...:bes4:

SQUAW
30.07.2008, 12:57
li neko zna kako da rešim ovu situaciju, da li postoji neka ustanova kojoj se možeš obratiti za pomoć da zabrani pušenje u kancelariji, a da odredi prostoriju u kojoj se puši ?

Za početak ja bih kupila najgadniji mogući osveživač prostorija i prskala joj pod nos dok joj se ne smuči to što ona ne želi da udiše. Ne znam u kojoj meri si uporna 8) Takvim nekulturnim osobama koje svest nemaju da oni rade nešto što ne valja bi pre dopro do mozga suzavac na maloj kvadraturi, al' nije baš primereno jel... Šalamala :fijuk:

http://www.chem.bg.ac.yu/stare_vesti/support/Zakon_o_zabrani_pusenja.html

Odštampaj i odnesi direktoru pa neka obezbedi prostoriju za pušenje i prijavi inspekciji rada ili sanitarcima.

Edit: link, atachirah pogrešan dokument :lol:

veverica
31.07.2008, 09:50
I eto tako se maltene svaki dan završavaju naše prepirke.:bes4:

Na pogrešnom mestu vam se završavaju prepirke, to je ključni problem...

Evo nekoliko mogućih scenarija:

1. Jednom rukom je uhvatiš za kosu dok su ti u drugoj makaze, otfikariš to što ona misli da je frizura i onda ona plačući otrčava kod direktora i traži da je premesti u neku drugu kancelariju, što dalje od onog manijaka sa makazama.

2. Jednom rukom je uhvatiš za kosu dok su ti u drugoj makaze i odsečeš joj uvo koje onda fotografišeš i staviš na temu "Kolike su vam uši?", onda joj ga baciš pred noge, pa dok se ona nekoliko dana bude zajebavala sa prišivanjem možeš na miru da radiš.

3. Jednom rukom je uhvatiš za kosu dok su ti u drugoj makaze i pitaš da li hoće da umre sa cigaretom odmah ili sada i ispuniš joj želju.

4. Nabaviš onaj dečiji pištolj na vodu i čim ona zapali, počneš da je prskaš i vičeš: "Vatraaa..." (poželjno je da unutra ne bude čista voda, preporučujem Domestos ili neku sličnu hemikaliju, najbolje zapaljivu).

5. Staviš joj pseće govance na stolicu, ali ga dobro razmažeš (protiv toga ni zakon ne postoji).

6. Pozoveš mene i kažeš: "Ovo je naša nova koleginica.", a ja ću dalje da pričam.

Ti mora da si neki miroljubiv znak u horoskopu. :cesces:

cvishna
31.07.2008, 10:30
:hahaha:...hvala na savetima, :kiss: ovaj peti i šesti mi se najviše sviđaju. A što se tiče horoskopa ja sam vaga/škorpija. Jesam miroljubiva i tolerantna i sve pokušavam bez nasilja i lepim rečima da popravim. Izgleda da si u pravu, ovaj problem ću morati rešiti sa tvojim stilom. ;)

nenad.bds
31.07.2008, 10:38
...Da li neko zna kako da rešim ovu situaciju,...

Koga ne možeš pobediti - pridruži mu se !

cvishna
31.07.2008, 12:36
Koga ne možeš pobediti - pridruži mu se !

Hehe, sve bi to bilo jednostavno da je u pitanju crtani film.

Znam da ste Vi pušač , pa ne razumete kad nekome uistinu smeta duvanski dim.

Sunny
04.08.2008, 03:26
Sto za pušače u restoranu je kao deo bazena za one koji pišaju u vodu.

biterlemon
04.08.2008, 06:21
Ja nemam nešta protiv pušača, neka se truju, ali neka njihov smrdljivi vazduh drže što dalje od mene. Ja radim sa koleginicom koju baš briga što se ja udavi u dimu. Ja otvorim prozor i vrata da koliko toliko imam svež vazduh, a ona kaže...jao, pa promaja je... - pa dobro, onda ćemo rešiti ovako, ja ću zatvoriti vrata i prozor, a ti zaboravi na cigaru dok sam ja u ovoj prostoriji. Ona kaže...ma nemoj, a ti ćeš da mi zabraniš da ja pušim, i kad budem umirala, umreću sa cigarom...:aaa:I eto tako se maltene svaki dan završavaju naše prepirke. A ja ne mogu više da tolerišem taj smrad garderobe od duvanskog dima, zagušljiv vazduh...Da li neko zna kako da rešim ovu situaciju, da li postoji neka ustanova kojoj se možeš obratiti za pomoć da zabrani pušenje u kancelariji, a da odredi prostoriju u kojoj se puši ?

Pusti pricu u kolektivu da imas problema sa plucima, mozda je zacetak raka pluca i da trazis dobrog advokata da tuzis svoju firmu za nekih 2 milijona EUR.
Ne brini, direktor ce koleginici zabiti cigaru pravo u grlo!
:hahaha:

Sunny
04.08.2008, 19:54
Da li neko zna kako da rešim ovu situaciju, da li postoji neka ustanova kojoj se možeš obratiti za pomoć da zabrani pušenje u kancelariji, a da odredi prostoriju u kojoj se puši ?

Inspekcija rada. A postoje i kazne za poslodavce. BTW, zakonska je obaveza da se odredi mesto za pušenja, ako postoji potreba i mogućnost, što ne može biti u prolaznoj prostoriji, a zabranjeno je i pušenje u svakoj prostoriji u kojoj radi bar jedan nepušač.

SQUAW
16.08.2008, 15:59
Deca izložena duvanskom dimu manje otporna na infekcije

Deca izložena duvanskom dimu skoro duplo više oboljevaju od raznih infekcija od ostale dece, a trećina novorođenčadi, koja su žrtve pasivnog pušenja, završava na bolničkom lečenju tokom prve godine života, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika s Medicinskog fakulteta u Hong Kongu.

Kineski istraživači su, kako su prenela francuska glasila, došli do tih rezultata prateći zdravstveno stanje 7.402 deteta od rođenja do njihove osme godine. Više od 41 odsto te dece bilo je izloženo pasivnom pušenju u svojim domovima.
Rezultati su pokazali da je polovina dece izložene pasivnom pušenju bila na bolničkom lečenju najmanje jednom tokom osam godina praćenja njihovog zdravstvenog stanja.

Kod 50,7 odsto njih radilo se o plućnoj infekciji, a među 33,9 odsto o infektivnom problemu nekog drugog porekla. Skoro trećina dece koja su bila izložena duvanskom dimu u velikoj blizini (manje od tri metra) odlazila su na bolnično lečenje tokom prve godine života. Opasnost od odlaska na bolnično lečenje zbog teških infekcija (respiratornih ili nerespiratornih) izazvanih udisanjem duvanskog dima je bila skoro duplo veća tokom prvih šest meseci kod tih norovorođenčadi izloženih duvanskom dimu nego kod onih koji nisu bili izloženi štetnom uticaju. Od pasivnog pušenja, međutim, ne pate samo deca.

Upravni sud u francuskom gradu Nansiju je, na primer, priznao jednoj ženi zaposlenoj u "Frans telekomu" respiratorne probleme nastale usleg pasivnog pušenja izazvanog dimom iz prostorija za pušače kao bolest stečenu na radu, tako da joj je potvrđena stopa radnog invaliditeta od 10 odsto.

Tanjug

osica
28.09.2008, 01:12
Zabranom pušenja na javnim mestima krše se prava pušača na slobodan izbor-naslov je jednog novinskog clanka..

Takvi zakoni ne krše ničija prava, oni zapravo štite zdravlje ljudi. Ne smemo zaboraviti da u svetu ima više nepušača nego pušača i da oko 80% pušača želi prestati pušiti. Mnogi pušači ne puše zato što je to njihov izbor, nego zato što su ovisni o nikotinu. Prava nepušača da udišu zrak bez duhanskog dima imaju prednost ispred prava pušača da puše na javnim mjestima i tako ugrožavaju zdravlje drugih. Ne radi se samo o neugodnosti već o ozbiljnom ugrožavanju zdravlja.

Sunny
28.09.2008, 06:11
Zabranom pušenja na javnim mestima krše se prava pušača na slobodan izbor-naslov je jednog novinskog clanka..

Ma da.

Kada sede pušač i nepušač jedan kraj drugog, pušal zapaljenom cigarom tera i nepušača da puši.
Kda sede, recimo antialkoholičar i, khm, alkoholičar :cesces:, to što ovaj drugi pije ne unosi u organizam prvog alkohol.

UBR, koliko zna, SYO je kategorizovala nikotin, tj. duvan u droge, u istom rangu kao i marihuanu. Javnom proterivanju smeta 'samo' jak duvanski lobi.

love hunter
02.11.2008, 12:34
Pushachi su zli, sebichni, prljavi i pokvareni ljudi koji pri tom i smrde na dim...imaju pushachke prste, kashlju kao bolesni magaritji, a pluca su im sivocrne boje (sa akcentom na crnu)...

...shto sam stariji, sve mi vishe smetaju...

...ali neke od njih voleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem...

:fijuk:

izabelitta
02.11.2008, 13:52
E kad porastem (:fijuk:) osnovaću stranku za zaštitu pušačkih prava, izdaću i manifestnu knjižicu "Bauk dimića kruži Evropom", dok mi se ne razgrana stranka na ceo svet. :uredu:
Pušači su ljudi koji vole da puše i tačka. Istina je da pri tom ne treba nikog da ugrožavaju, ali i njihova prava da žive život kako žele ne treba da budu ugrožena. Ok, neka cigarete budu skupe. Nek se na tome bogati država, društvo, ko god. Ali bih ja uredila sve tako da pušači mogu da imaju svoja mesta gde će izlaziti, piti, jesti, zabavljati se sa sve pepeljarama na stolu, bez da ih neko popreko gleda. Tim lokalima bih možda isto dodala neki porez, ako je u pitanju neka vrsta samokažnjavanja (eh, ah, oh...), čisto da bi ostatak nezadimljenog društva imao neku satisfakciju, ako im smeta i to što takva neka mesta uopšte postoje.
Ne marim da platim više, ali hoću da zadržim i odbranim pravo na neko osnovno ljudsko dostojanstvo. Porazno i besmisleno izgledaju mnoga "pušačka mesta" na svetu. Prošla sam, pa znam. Od kioska koji izgledaju poput malih kavezića, do belih kocki na otvorenom prostoru, što je vrlo, vrlo besmisleno, i veoma ponižavajuće.
Neka postoje u svakom gradu hiljade nepušačkih mesta i restorana, ali neka postoji nekoliko skupljih u kojima će pušenje biti dozvoljeno i to je to. Tvrdim da bi ta mesta bila najposećenija, vlasnicima bi veliki porez bio mala šala, s obzirom na to da su uglavnom najbolje žurke tamo gde se opušteno dimi...:)
Osnovna parola bi bila "Pušači umiru zdraviji"... :roll:

veverica
02.11.2008, 14:51
Pre ovog svog posta izabelitta mi je bila gotovo simpatična. :dry:

love hunter
02.11.2008, 14:58
Ali bih ja uredila sve tako da pušači mogu da imaju svoja mesta gde će izlaziti, piti, jesti, zabavljati se sa sve pepeljarama na stolu, bez da ih neko popreko gleda. Tim lokalima bih možda isto dodala neki porez, ako je u pitanju neka vrsta samokažnjavanja (eh, ah, oh...), čisto da bi ostatak nezadimljenog društva imao neku satisfakciju, ako im smeta i to što takva neka mesta uopšte postoje.

Neka postoje u svakom gradu hiljade nepušačkih mesta i restorana, ali neka postoji nekoliko skupljih u kojima će pušenje biti dozvoljeno i to je to. Tvrdim da bi ta mesta bila najposećenija, vlasnicima bi veliki porez bio mala šala, s obzirom na to da su uglavnom najbolje žurke tamo gde se opušteno dimi...:)
Osnovna parola bi bila "Pušači umiru zdraviji"... :roll:

:)....pogle' foliranta... pa zar nije 99 % mesta gde se izlazi u Srbiji zadimljeno kao u najzlatnije doba divljeg zapada (dim moze da se seche nozOm, samo fali Dok Holidej za stolom u uglu :smeh:)...a ti se, jadnichicu moj, osecash ugrozenom...

...dodji da jubi chika B. : :kiss: !

Eto. Je l' bolje?

NSdjanka
02.11.2008, 16:19
Neverovatno me izluđuje neuviđavnost bilo koje vrste... Posebno kada mi neko svoj smrdljivi dim duva u lice kao da je to najnormalnija pojava, poput grmljavine ili magle... Situacija: Pada kiša kao iz kabla... Svi se stisnuli ispod nadstrešnice na autobuskoj stanici, a busa nema, pa nema... Čovek ispred mene pali cigaretu i sav dim mi ide u lice, ulazi u nos jer vetar duva iz tog pravca... Pomeram se koliko je to moguće. Pored mene stoji devojka, pa verovatno po ugledu na planinu ispred mene, pali i ona... Smrdi za medalju... Sa svih strana... Stajala sam na kiši dok nije došao autobus, pogledana od pomenutih s vremena na vreme kao da nisam normalna... A i nisam... Njima je bilo mesto na kiši... Ili možda grešim... :dry:

izabelitta
03.11.2008, 04:04
:)....pogle' foliranta... pa zar nije 99 % mesta gde se izlazi u Srbiji zadimljeno kao u najzlatnije doba divljeg zapada (dim moze da se seche nozOm, samo fali Dok Holidej za stolom u uglu :smeh:)...a ti se, jadnichicu moj, osecash ugrozenom...

...dodji da jubi chika B. : :kiss: !

Eto. Je l' bolje?

Pa, čiko... Da je bolje, ne bi valjalo... :roll:
Nisam se odredila prema stanju u Srbiji u prethodnom postu, to je istina. Ja nigde nisam rekla da je u redu da pušači smrde i dime u društvu onih koji to ne vole, niti sam rekla da je dobro to što se po tom pitanju kod nas ne zna red. Ali reagujem, jer zakoni o istrebljenju pušačkih navika sve više postaju i naša stvarnost. I eto tako, zagledana u budućnost 8), dobijam inspiraciju da utičem na nju...:)
Pustite me da duvam u lice onima koji to vole, i oni meni, naplatite nam to zadovoljstvo, ali me ne gnjavite bar na tom mestu. I mirna Bačka, a i ostatak sveta kad mi stranka proradi... :)

Neron
03.11.2008, 04:30
Diskriminacija govori o onima koji bi da diskriminišu,više od povoda iste...
Čim postanemo isključivi to na kraju ne valja ni za jednu interesnu stranu...
Zanimljivo samo da su najveći pobornici zabrana i sankcija povodom pušenja upravo oni koji su pušili...

Kako bi bilo da seksualno opredeljene prema svom polu prepustimo svima sa bezbolkama na ulicama i u lokalima ne dozvolimo pristup...Iole vaspitan pušač neće ni naći za shodno da ostale kolege sa posla maltretira svojim porokom i izborom trovanja ako je u manjini,ali ne očekujte da ne pušim ni u hodniku niti u wc-u,samo zato što vam se baš tada pripiškilo ili prikakilo,pa bi da mi zabranite i klozet kao mesto gde mogu da vam zatrujem šatro zdrava pluća i skratim tako vredan i dinamičan život...:stid2:

diktatorka
03.11.2008, 09:05
Posle ovog svog posta izabelitta mi je bas,bas simpaticna!Ma pustite nas da uzivamo u nikotinu kad bre voooliimooo !

Kal_el
03.11.2008, 09:24
Zenama ne mogu zabraniti da puşe niti zelim da prestanu ali ...
ih ja posle puşenja neçu ljubiti :beyond:

SQUAW
03.11.2008, 16:51
Iole vaspitan pušač neće ni naći za shodno da ostale kolege sa posla maltretira svojim porokom i izborom trovanja

Tačno. Isto tako će taj vaspitan pušač pitati da li nekom smeta da zapali cigaretu pre nego je zapali, što je jaaaaaaaako retko, govorim iz svog iskustva, a ne samo kad je u radijusu od metar dete ili trudnica, ako i tada pita. Uglavnom svim tim fino vaspitanim ljudima koji su eto i pušači bonton samo tada nekako nije attachovan za bulju. Ja sam to kao bivši pušač, i nightmare za ove sadašnje :uzbud: - činila :uredu:

Ja samo u prolazu, biciklom :sesir:

diktatorka:
Ma pustite nas da uzivamo u nikotinu kad bre voooliimooo !

Meni se čini da si ti pogrešno shvatila. Niko nikom ne brani da puši, već govori da to činite tamo gde vaš dim neće udisati oni koji to ne žele. Na ovakvim mestima:

izabelitta:
Pustite me da duvam u lice onima koji to vole, i oni meni, naplatite nam to zadovoljstvo, ali me ne gnjavite bar na tom mestu.

Neron
03.11.2008, 17:20

Ne sumnjam da ne sumnjaš u to da im ja branim da puše,pa i na javnom mestu,ali s tom razlikom da ja obožavam da ih posle cigarete ljubim,a čak mi je mali fetiš da,ako one ne gutaju dim,to ja učinim...što u smislu edukacije,što navraćanja na zlo...sledeći put ih sramota da se samo ja 'trujem' gutajući...:roll:

Aiko
03.11.2008, 17:47
I mirna Bačka, a i ostatak sveta kad mi stranka proradi... :)

rado ću biti član tvoje stranke, tj istureno odeljenje u Sremu..ako ima još neko iz Bačke, Bog da nas vidi..:ok:

i to sve uz bitnu napomenu, da nikada nikoga nisam maltretirala svojim dimom..:)ni na poslu, ni u društvu, ni u tudjoj kući..čak ni u svojoj..

love hunter
03.11.2008, 18:15
Pustite me da duvam u lice onima koji to vole, i oni meni, naplatite nam to zadovoljstvo, ali me ne gnjavite bar na tom mestu.:)

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

...misliiiiiiiim...

:hahaha:

robert ns
03.11.2008, 19:09

to sam i ja rekao,..pa:stid2:

Tačno. Isto tako će taj vaspitan pušač pitati da li nekom smeta da zapali cigaretu pre nego je zapali, što je jaaaaaaaako retko, govorim iz svog iskustva, a ne samo kad je u radijusu od metar dete ili trudnica, ako i tada pita. Uglavnom svim tim fino vaspitanim ljudima koji su eto i pušači bonton samo tada nekako nije attachovan za bulju. Ja sam to kao bivši pušač, i nightmare za ove sadašnje :uzbud: - činila :uredu:

Ja samo u prolazu, biciklom :sesir:

ja sam u prolazu na rolerima ,.pa kad naletim na pikavac kad mi se smota oko tockova ma da se razbijem o asfalt:uredu:

rado ću biti član tvoje stranke, tj istureno odeljenje u Sremu..ako ima još neko iz Bačke, Bog da nas vidi..:ok:

i to sve uz bitnu napomenu, da nikada nikoga nisam maltretirala svojim dimom..:)ni na poslu, ni u društvu, ni u tudjoj kući..čak ni u svojoj..

zar se u Japanu sme dimiti?

HLEBmaster
03.11.2008, 20:35
:hahaha: (smeh od muke) meni samo nije jasno kako ljude ne pogadja chinjenica da danas rak vishe nije pojava koja pogadja manje srechne?

Rak polako postaje normala.

Vech danas svako od nas mora da se mnoogo potrudi da bi si osigurao nekakvu respektabilnu starost, jer sve je puno sranja.

Bukvalno.

Vazduh, voda, hrana.

Nije to nikakva paranoja.

Kako nekome mozze da bude svejedno shto forsira smrt pre vremena?
Shta ima lepo u pomisli da radish na tome da umresh u mukama?...
Ima li ikoga kome neko u blizoj i daljoj okolini nije vech podlegao?
IMa li ikoga ko mozze da kazze - ma super ja zzivim, uslovi su idealni, bash onako prirodni, kakvima je chovek prilagodjen i na kakve je navikavao milionima godina, pa sad mogu da si dozvolim eto u inat 1000 mutagenih kancerogenih jedinjenja kakve postoje u duvanskom dimu, pa...ako bash moram zbog nechega i nek riknem zbog toga...

"...To mi je jedino zadovoljstvo "

vazzi :)

Zar pomisao da zarad sopstvenog zadovoljstva radimo na tome da svojim roditeljima oduzmemo dete, svojim partnerima partnera, svom detetu roditelja, prijateljima prijatelja...,i da mozzda radimo na tome da im svima upropastimo zzivot?

Da li ste nekada videli nekoga ko umire od raka plucha, kao posledice pushenja? .. Je l mu zivot bio ispunjen zadovoljstvima?
Da li ste nekada chuli da je neko na onkoloshkoj klinici umro od raka plucha a da nije bio aktivni ili pasivni pushach? I u kom procentu ima takvih?

Da li uopshte znate koliko su dnk mutacije zapravo uobichajene i normalna pojava, i da je gotovo pitanje sreche svaki put kada se neka od njih zavrshi bezazleno i benigno? Svaka cigara je praktichno guranje tog jezichka na vagi na loshu stranu... Dugogodishnje pushenje gotovo je planirano i sistematsko samoubistvo.

"Moja baba je pushila 90 godina i nijshta joj nije bilo"...

Jeste, bash kao i neke babe onih sa onkologije...

Ako vas ovo ne uznemirava, zapal'te... 8) Mozz i na javnom mestu...

nenad.bds
04.11.2008, 00:26
Ne sporim da nema dosta istine u onome što se iznosi o uticaju duvana na zdravlje. Ali...

# U saobraćaju gine masa ljudi, vozača i nevozača; onih koji su imali u tom trenutku volan u rukama i mnogo više onih koji nisu bili za njim. - Da li nekome pada na pamet da zabrani saobraćaj? A izduvne gasove?

# Od alkohola stradaju (zdravstveno ali više socijalno) mase ljudi i članovi njihovih porodica? Da li nekome pada na pamet (da opet) zabrani alkohol (u neislamskom svetu) ?

# Od kockarske zavisnosti strada sve više ljudi, i njihovih porodica naravno. - Da li nekome pada na pamet da zabrani kocku, kladionice, loto...

# Upotreba narkotika (uglavnom) nije kažnjiva, iako posledice snose i drugi a ne samo korisnici.

# Od hrane a pogotovu napitaka sa raznoraznim dodatim sastojcima ni ne zna se kakve su sve trenutne a tek trajne posledice. A koja se 'kola' ne reklamira?

# Od osiromašenog uranijuma i neosiromašenog olova se sigurno ni ne strada sem 'kolateralno', sudeći bar prema brizi sveta da se ne upotrebljavaju.

# Protiv smrti od gladi i bede bogati umiruju savest dobrotvornim koncertima i večerama, da bi mirno mogli da nastave da se bogate.

Sve nas ovo ne dotiče tako opipljivo kao tudj duvanski dim pod nosom.

Da me pogrešno ne shvatite: jesam pušač i ne sporim prava nepušača da ne budu ugroženi tudjim dimom. Samo ukazujem, da se problemi ne rešavaju od bitnijih ka manje bitnima.

A možda sam i pobornik teorija zavere - to Veliki Brat trenira disciplinovanje čovečanstva. Za početak, na manje bitnoj stvari.

HLEBmaster
04.11.2008, 01:02
# U saobraćaju gine masa ljudi, vozača i nevozača; onih koji su imali u tom trenutku volan u rukama i mnogo više onih koji nisu bili za njim. - Da li nekome pada na pamet da zabrani saobraćaj? A izduvne gasove?

Prvo, saobrachaj je neophodan.
Istina je da iz ovih i onih razloga, verovatno ne moralnih, alternative nafti i benzinu nisu u opticaju i shirokoj upotrebi.

Bez obzira na sve, sushtina vozznje automobila nije da se sisa auspuh.

Sushtina pushenja je upravo to.

# Od alkohola stradaju (zdravstveno ali više socijalno) mase ljudi i članovi njihovih porodica? Da li nekome pada na pamet (da opet) zabrani alkohol (u neislamskom svetu) ?

Donekle. Ali kakve to veze ima? Prohibicija nije zaustavila potroshnju alkohola vech bogachenje mafije. Ovde se ne zabranjuje pushenje vech ogranichava prostor za konzumaciju i otezava taj hobi. No, sumnjam da che donoshenje nekog zakona neshto promeniti na duzze staze :) POstoji zabrana i prodavanja cigareta maloletnicima, pa ipak malo ljudi prvi put zapali tek nakon osamnaeste.

# Od kockarske zavisnosti strada sve više ljudi, i njihovih porodica naravno. - Da li nekome pada na pamet da zabrani kocku, kladionice, loto...

:) Lele, deder, da stavimo jednog koji "umire" od kocke i jednog koji umire od raka da vidimo shta je poenta..

# Upotreba narkotika (uglavnom) nije kažnjiva, iako posledice snose i drugi a ne samo korisnici.

Uglavnom? Ne znam shta je vishe kaznjivo od bilo kakve povezanosti sa narkoticima. Mozzda sama narkomanija nije kaznjiva zakonski, ali nije losha paralela... narkomani i pushachi...

Zashto se lepo pushachi ne drogiraju? Argumenti za pushenje i za drogiranje su apsolutno isti.

# Od hrane a pogotovu napitaka sa raznoraznim dodatim sastojcima ni ne zna se kakve su sve trenutne a tek trajne posledice. A koja se 'kola' ne reklamira?

Jeste, zashto ne bi preko svega toga dodali i duvanski dim? :)

# Od osiromašenog uranijuma i neosiromašenog olova se sigurno ni ne strada sem 'kolateralno', sudeći bar prema brizi sveta da se ne upotrebljavaju.

Ima million stvari koje nam rade o zdravlju i glavi, al ochigledno ni jedna efikasna jer eto josh postojimo...

Eh da ... cigare, lets give it a try?.. :)

# Protiv smrti od gladi i bede bogati umiruju savest dobrotvornim koncertima i večerama, da bi mirno mogli da nastave da se bogate.

A ja se bojim da bi preterano gledamo preko plotova. Ko veli -shto da ja sredjujem svoju avliju kad eno tamo vid milisav shta radi u svojoj(Jeste da taj "Milisav" delom na meni i zaradjuje jer mi prodaje cigare... al nema veze, tolko mogu da mu tolerishem).

Sve nas ovo ne dotiče tako opipljivo kao tudj duvanski dim pod nosom.

Pa naravno Nenade. Uranijumske bombe negde stotinu kilometara odavde, naravno da su opasne. Ali ih ne dovlachim na svoje radno mesto. Ne pushim ih. Ne gura mi niko uranijum u nos. I ja protiv njih kao pojedinac mozda mogu da se bunim, i bunim se, i efekat je takav kakav je. Ali protiv dima u mom okruzzenju mogu mozda neshto i da uradim.

Da me pogrešno ne shvatite: jesam pušač i ne sporim prava nepušača da ne budu ugroženi tudjim dimom. Samo ukazujem, da se problemi ne rešavaju od bitnijih ka manje bitnima.

Stvari se upravo reshavaju jedna po jedna. I to od onih koje mozzesh da reshish. Prvo se chisti svoje dvorishte.
Ne mozze se razmishljati u fazonu - sunce che nas sve i onako sprzziti za par miliona godina, pa poshto to ne mozzemo da reshimo, shto se ne bi trovali i ne razmishljali o potpuno reshivim problemima? Shto ne bi svi postali i narkomani?

A možda sam i pobornik teorija zavere - to Veliki Brat trenira disciplinovanje čovečanstva. Za početak, na manje bitnoj stvari.

Ne Nenade :) Samo josh uvek imate srechu da na svet ne gledate iz onkoloshke klinike, jer kad se suochite sa boleschu prioriteti se naglo menjaju... Redovno je kasno.

:) Chudo jedno shta nam sve ti tamo neki rade...

nenad.bds
04.11.2008, 01:47
Sem ironisanja i pomalo cinizma sa podbadanjem, poenta mog pisanija (za koje ni ne očekujem da će ga neko preterano ozbiljno shvatiti) je onaj deo kao tudj duvanski dim pod nosom.

Hleb kaže:
I ja protiv njih kao pojedinac mozda mogu da se bunim, i bunim se, i efekat je takav kakav je. Ali protiv dima u mom okruzzenju mogu mozda neshto i da uradim.

Oko tog pitanja su nam verovatno ključno - filozofski, ideološki različiti pristupi. Ne mislim da čoveka treba da pokreće prevashodno sopstvena dobrobit. Lični interes. A sadašnja (mogu reći svetska) ideologija se zasniva na tom postulatu.

Medjutim, ovo nije mesto za tu diskusiju. A ni ja nisam pogodan ni raspoložen za nju.

SQUAW
04.11.2008, 01:51
:) Chudo jedno shta nam sve ti tamo neki rade...

Meni je čudo što neko sebe uopšte može da nazove brižnim roditeljem dok svom detetu dimi iznad glave ili u prostorijama u kojima dete boravi (detetov izbor nikako nije da to udiše), a opravdanje je - jeeeeeesteeeeee to će da mu smeta, a što nema grejanja u školici, što živimo u Pančevu i što Dinkić ovo ili ono... :bes: a naježim se kad čujem od deteta u parku - Tata (ili mama) što pušiš, znaš da se od toga umire i zacrne se pluća (gleda dete tv valjda), jel ti mene ne voliš? A odgovor je... Voli :smoke: te tata :smoke: sine :smoke:

veverica
04.11.2008, 09:39
Moram da istaknem neke stvari (jer očigledno nekima nisu jasne):

# Do sada nijednom u životu nisam poginula u saobraćaju.

# Nisam alkoholičar, niti imam alkoholičara u porodici.

# Ne kockam se.

# Nisam narkoman, niti sam ikada konzumirala narkotike (pušače naravno ubrajam u narkomane).

# Trudim se da se hranim ispravno i zdravo. Ne možemo porediti ishranu i pušenje, jer je ishrana svakom pojedincu neophodna i svakako donosi i neke beneficije, dok je duvanski dim apsolutno i potpuno štetan.

# Ne spominjite mi siromašeni uranijum.

# Duvanska industrija je vrlo specifična i hrani i stimuliše ovu zavisnost da bi mogla da nastavi da se bogati (pri tome savest ničim ne umiruje).

# Srbija je u samom svetskom vrhu po procentu pušača i uvoznik je svih oblika duvana, sa prosečnim godišnjim deficitom od 75 miliona €. Porez koji i ja plaćam koristi se između ostalog i za održavanje niskih cena duvana, umesto na zdravstvo, prosvetu, umetnost ili sport.

# Možda malo i brkam stvari, ali čini mi se da je najjači argument pušača to da ćemo svi umreti pre ili kasnije (pa šta onda ako se malo trujemo usput). Zanima me da li bi se protivnici abortusa na istoimenoj temi složili sa tim da to nije ubistvo, jer ništa nije večno, pa bi tako i to ljudsko biće umrlo i samo, pre ili kasnije...

# Mi se na ovoj temi ne bavimo ličnim odlukama pušača u smislu da li treba da puše ili ne - lično nemam nikakav problem sa tim da neko puši (kao što me je baš briga da li će se neko udarati čekićem po glavi). Opljuvavam ih, da, ali ne pokušavam da ih ustrašim. Svako ko želi da puši, a svestan je svih posledica koje to sa sobom nosi treba da ima pravo da puši. Ali i nepušači, na svim javnim mestima treba da budu zaštićeni od pasivnog pušenja, jer to nije njihov izbor.

Sunny
04.11.2008, 18:38
Ako neko pije pored mene, ja se neču opiti od samog prisustva.
Ali ako neko puši pored mene (duvan ili joint), i ja ga udišem i moram sa njim da pušim.

Ok, ako izmisle način da sede pored mene, a da je udišem vazduh bez dima, neće mi smetati pušači.

jovuk
04.11.2008, 18:55
Bila sam pusac 9 godina,i da....mnogo sam uzivala u tom dimu i ni jednog momenta nisam mislila na druge:stid2:To je cist sebicluk i udovoljavanje samome sebi bez obzira na tudje zelje i potrebe.

Sad vec ima 9 godina od kako ne pusim,i uzasno me nerviraju isti samozivi pusaci:beyond:( a i kazu da su najgori bivsi pusaci:uredu:)

Kako se ljudi menjaju:blink:

Ono sto mislim da je zaista neophodno uraditi je bolja edukacija mladih jos u osnovnoj skoli(jer tad se na zalost pocinje)

love hunter
04.11.2008, 19:42
Sem ironisanja i pomalo cinizma sa podbadanjem, poenta mog pisanija (za koje ni ne očekujem da će ga neko preterano ozbiljno shvatiti) je onaj deo kao tudj duvanski dim pod nosom.

Hleb kaže:

Oko tog pitanja su nam verovatno ključno - filozofski, ideološki različiti pristupi. Ne mislim da čoveka treba da pokreće prevashodno sopstvena dobrobit. Lični interes. A sadašnja (mogu reći svetska) ideologija se zasniva na tom postulatu.

Medjutim, ovo nije mesto za tu diskusiju. A ni ja nisam pogodan ni raspoložen za nju.

:smeh: ...vidjao sam i bolja izvlachenja kad te neko rastavi na komade...a kolega Hleb je retko talentovan u tome (rastavljanju, naravno)... :smeh:

Mish
04.11.2008, 21:40
Pušenje štiti od Parkinsonove bolesti?
Da od pušenja može biti i koristi pokazala je studija obavljena nedavno na Harvardu, a koja je potvrdila neke ranije nalaze da pušenje štiti od Parkinsonove bolesti.
"Nije naša namera da promovišemo pušenje. Ono ima mnoštvo negativnih posledica. Ovu studiju smo uradili da bismo ohrabrili druge naučnike da razmotre mogućnost da u listu duvana ima neuroprotektivnih hemikalija", izjavio je Evan Taker, vodja istraživanja.
Zaključak harvardskog tima počiva na podacima o preko 140.000 muškaraca i žena koji su praćeni tokom devet godina.
Tokom istraživanja, kod 413 ispitanika razvila se Parkinsonova bolest. Ispostavilo se da su bivši pušači bili izloženi 22 odsto manjem riziku da obole od te bolesti od onih koji nikad nisu pušili, dok je kod tekućih pušača taj rizik bio čak 73 odsto manji.
Kod bivših pušača rizik od Parkinsona je bio tim manji što je duži bio pušački staž, što je manje vremena proteklo otkad su ostavili duvan i što su više cigareta pušili dnevno.
Posle 25 godina od ostavljanja cigareta, njihovo zaštitno dejstvo od Parkinsonove bolesti se gubilo.(Tanjug)
A možda vam ipak činimo dobro? :cesces:
Kancelarija mi je na verovatno najprometnijoj ulici. Otvaranje prozora u špicu (a kad to nije špic?) je misaona imenica. A u kolima jedan čovek, dva, jedan,... I samo čekam da mi jedan od tih vozača kaže da mu smeta duvan.
Elem, poštujem prava nepušača. Ali se kao pušač osećam diskriminisano.

Neuhvatljiva_
04.11.2008, 21:54

E tebe cekam da se oglasis, narkomanko jedna :smeh:
Elem, kako neki pusac moze da kaze da postuje moja prava ako se u svakom, ali bas svakom, kaficu pusi (ovo se ne odnosi na tebe, samo se nadovezujem)...Prica o odvojenim prostorijama sa kojom je nesto trebalo da bude postignuto,čista je glupost...Lepu je komparaciju navela gosca u Ključu : kao bazen gde se u jednoj polovini piska a u drugoj ne...
Situacija sledeca, a postale su skoro svakodnevne - Sedim na klupi cekam voz.Seda zena do mene, pali cigaretu i duva dim pravo u mene :blink: ...Zar time nije naruseno moje pravo :blink:, ako nista drugo prva sam tu sela :smeh:
Smatram da su pusaci izuzetno sebicne osobe, ali isto tako smatram da su zrtve sopstvenog izbora...

veverica
04.11.2008, 21:59

Oprosti joj Bože, ne zna šta govori. :wacko:

Mish
04.11.2008, 22:14
Elem, kako neki pusac moze da kaze da postuje moja prava ako se u svakom, ali bas svakom, kaficu pusi (ovo se ne odnosi na tebe, samo se nadovezujem)...
Naravno. Na svakom stolu je pepeljara. To je valjda i znak da je dozvoljeno pušenje. :cesces:
I tako ja sedim u mom omiljenom kafančetu. Pored mene drug koji neprestano sere da ga ubijamo dimom. Rekoh, derane, okreni se oko sebe. Jedini ovde ti ne pušiš. Ako ti se ne sviđa, traži kafić u kom nije dozvoljeno pušenje jer nas 30 zbog tebe jednog sigurno nećemo gasiti.
A, da. Imam i omiljenog lika koji mi se dovuče u kuću i sere mi da ga ubijam duvanskim dimom. E, pa lepo, pošto si svaki put neinformisan da sam ja pušač i da je miris duvanskog dima normalan za moj stan, ti sad lepo idi kući. A pravila u mojoj kući ne određuj. Te se on tu naljuti, pa onda oduva, razmisli i dovuče dupe opet do fotelje. I dovlači se ponovo, iako je sad valjda upamtio da sam pušač. Dobro, nešto ređe kenja o tome kako ga ubijam jer je zna da sam sasvim sposobna da mu pokažem vrata.
U kućama nepušača ne palim. I ne serem ih da me ugrožavaju. Mada, istina, i idem tamo samo kad moram.
Ne volim ni meni neko da duva u facu, pa ne izduvavam ni ja dim pod nos drugima. Tamo gde je postoje "pušačke zone" uredno ih obilazim. Gde je zabranjeno pušenje, poštujem zabranu (dobro, ovde se ograđujem od vremena školovanja i vremena "društva iz WC-a"). Neverovatno, ali tamo neretko srećem i nepušače (suicidnih li ljudi :blink:).
Svesna sam rizika koji na sebe preuzimam. To jeste moj izbor.
I džaba mi neko kači slike sa onkologije. Time me neće naterati da ne palim.

veverica
04.11.2008, 22:22
...nas 30 zbog tebe jednog sigurno nećemo gasiti...

Hoćete, hoćete. Živim za taj dan. :uredu:

U kućama nepušača ne palim. I ne serem ih da me ugrožavaju. Mada, istina, i idem tamo samo kad moram.

Ovaj mi se deo najviše dopao i najbolje oslikava karakter pušača. Cigareta ispred prijatelja. Ja sam na takva prijateljstva stavila tačku, prvi put kad mi neko kaže da više neće dolaziti kod mene jer u mojoj kući nije dozvoljeno pušenje, on je za mene postao pokojni... Pa tvrdite koliko hoćete da pušenje ne ubija.

Mish
04.11.2008, 22:30
Hoćete, hoćete. Živim za taj dan. :uredu:
I ko je sada zapravo ugrožen?
I ja živim za dan kada će jasno biti odeljeni pušački i nepušački delovi.
Ali već vidim nepušača koji ulazi u pušački deo i priča kako ga ugrožavam.

Ovaj mi se deo najviše dopao i najbolje oslikava karakter pušača. Cigareta ispred prijatelja. Ja sam na takva prijateljstva stavila tačku, prvi put kad mi neko kaže da više neće dolaziti kod mene jer u mojoj kući nije dozvoljeno pušenje, on je za mene postao pokojni... Pa tvrdite koliko hoćete da pušenje ne ubija.
Isto važi i za karakter nepušača. Znam i one koji ne ulaze u kuće prijateljima zato što se kod njih puši. Ili su ovde malo drugačiji aršini? Ok je reći prijatelju da ne želiš da dolaziš kod njega jer se kod njega u kući puši, ali obrnut slučaj nije ok?
Btw, ja nikad prijateljima nisam rekla niti zamerila što se kod njih u kući ne puši. Samo prosto ne volim često, pogotovo ne dugo da se zadržavam tamo gde ću eventualno skakati do terase da bih zapalila cigaretu. Ne prija mi. A prijatelji mi prijaju.
Koliko znam, ni jedan prijatelj me zbog toga nije proglasio pokojnom. Možda je tu onda u pitanju kvalitet prijateljstva? :hmm:

HLEBmaster
04.11.2008, 22:46
Svesna sam rizika koji na sebe preuzimam. To jeste moj izbor.
I džaba mi neko kači slike sa onkologije. Time me neće naterati da ne palim.

Ono shto je loshe sa suvoparnim prikazivanjem slika sa onkologije, koje bi trebale da shokiraju, je to shto ljudi oguglaju kao i na sve shto se previshe ponavlja... Ne dotiche ih vishe.

Terapija shokom bila bi uspeshna samo onda kada bi shok uvek bio ravan onome koji se dozzivi kada vam doktor saopshti konachnu loshu vest...

veverica
04.11.2008, 22:49
I ko je sada zapravo ugrožen?
I ja živim za dan kada će jasno biti odeljeni pušački i nepušački delovi.
Ali već vidim nepušača koji ulazi u pušački deo i priča kako ga ugrožavam.

Kada ti kažeš svom prijatelju da potraži za sebe kafić u kom nije dozvoljeno pušenje (znajući vrlo dobro da takvo mesto kod nas ne postoji), to je u redu? Ajde nabroj mi tri kafića u Novom Sadu u kojima pušenje nije dozvoljeno. Nabroj mi jedan takav!

Isto važi i za karakter nepušača. Znam i one koji ne ulaze u kuće prijateljima zato što se kod njih puši. Ili su ovde malo drugačiji aršini? Ok je reći prijatelju da ne želiš da dolaziš kod njega jer se kod njega u kući puši, ali obrnut slučaj nije ok?

U mojoj se kući pušilo do moje dvadeset i druge godine, kada mi je od pušenja umro otac. Od tada se ne puši, jer nema više ko to da radi. Pune 22 godine sam bila pasivni pušač i to maksimalnim intenzitetom. Nikome nikada nisam rekla da ne želim da dolazim kod njega jer se u njegovoj kući puši i nisam tome ni pribegavala i upravo zbog toga mi je bilo krivo kad sam se suočila sa njihovim izjavama tog tipa. I da, sasvim je ok ako neko ne želi da ulazi u prostorije u kojima se puši, a obrnuto nije ok i tu nisu u pitanju nikakvi dvostruki aršini.

Btw, ja nikad prijateljima nisam rekla niti zamerila što se kod njih u kući ne puši. Samo prosto ne volim često, pogotovo ne dugo da se zadržavam tamo gde ću eventualno skakati do terase da bih zapalila cigaretu. Ne prija mi. A prijatelji mi prijaju.
Koliko znam, ni jedan prijatelj me zbog toga nije proglasio pokojnom. Možda je tu onda u pitanju kvalitet prijateljstva? :hmm:

Da, da, imaš kvalitetne prijatelje, za razliku od mojih. Uopšte, ceo život vam je kvalitetniji i ispunjeniji nego naš...

HLEBmaster
04.11.2008, 23:00
Zaista, kada bi ti prijatelj snifao butangas il lepak, bilo bi glupo da kazzesh nechu da dolazim zbog toga... nekako bi prosto bilo prirodno da prestanesh da dolazish...

Duvachi butangasa dakle pripadaju najugrozzenijoj grupi ljudi.

Mish
04.11.2008, 23:17
Kada ti kažeš svom prijatelju da potraži za sebe kafić u kom nije dozvoljeno pušenje (znajući vrlo dobro da takvo mesto kod nas ne postoji), to je u redu? Ajde nabroj mi tri kafića u Novom Sadu u kojima pušenje nije dozvoljeno. Nabroj mi jedan takav!
Nikad to prijatelju ne bih rekla da zapravo on od nas nije tražio da ga ne gušimo.
Ne znam da li postoji kafić u Novom Sadu u kom se ne puši. Jednostavno, nije moja interesna sfera prikupljanje takvih informacija.
Ali, u jednom ćemo se složiti. Ja nemam ništa protiv da se zakonski reguliše da mora postojati pušački i nepušački deo. I da se sankcioniše svako kršenje takvog zakona. Podržavam inicijativu da cene cigareta ne mogu biti takve kakve su danas u Srbiji. Podržavam ideju da cigarete budu zaista luksuz.
Ali ne podržavam ideju da pušače trebe diskriminisati.

U mojoj se kući pušilo do moje dvadeset i druge godine, kada mi je od pušenja umro otac. Od tada se ne puši, jer nema više ko to da radi. Pune 22 godine sam bila pasivni pušač i to maksimalnim intenzitetom. Nikome nikada nisam rekla da ne želim da dolazim kod njega jer se u njegovoj kući puši i nisam tome ni pribegavala i upravo zbog toga mi je bilo krivo kad sam se suočila sa njihovim izjavama tog tipa. I da, sasvim je ok ako neko ne želi da ulazi u prostorije u kojima se puši, a obrnuto nije ok i tu nisu u pitanju nikakvi dvostruki aršini.
Da, da, imaš kvalitetne prijatelje, za razliku od mojih. Uopšte, ceo život vam je kvalitetniji i ispunjeniji nego naš...
Vev, razumem gubitak. I razumem i tvoj stav da se u tvojoj kući ne puši.
Nikad nisam zahtevala tamo gde nije dozvoljeno pušenje da se dopusti. Niti takav stav komentarisala. Zbog toga meni ne mogu prijatelji da zamere. Ali, isto tako, ne dozvoljavam ni da se u mojoj kući nameću pravila. Koliko shvatam, isti stav imaš i ti. Dakle, jeste pitanje kvaliteta prijatelja i prijateljstva. Ne kvaliteta prijatelja pušača i nepušača, nego prijatelja o kojima si ti govorila i prijatelja o kojim sam ja pisala. Meni niko još nije rekao da mi neće doći u kuću ako se u njoj puši. Niti sam ja rekla da nekom neću dolaziti u kuću ako nije dozvoljeno pušenje. A poštujem da nekom ne prija duvanski dim i da je zbog toga možda ređe kod mene. Isto kao što i neko mene razume da i nije gušt da vreme provodim tamo gde nije dozvoljeno pušenje suviše često i suviše dugo.
I ne razumem tvoj komentar o kvalitetu i ispunjenosti života. Ovde, koliko vidim, nisu napadani nepušači.

Sunny
04.11.2008, 23:26
Ali, u jednom ćemo se složiti. Ja nemam ništa protiv da se zakonski reguliše da mora postojati pušački i nepušački deo. I da se sankcioniše svako kršenje takvog zakona.

OK. I da vazduh iz jednog dela ne može da predje u drugi deo lokala :smeh:. Zamisli, blindirana vrata na sredini dikoteke, sa jedne strane beli vazduh, a sa druge providan.

A da se uvede taksa - akciza za lokale u kojima se puši?

Mish
04.11.2008, 23:31
OK. I da vazduh iz jednog dela ne može da predje u drugi deo lokala :smeh:. Zamisli, blindirana vrata na sredini dikoteke, sa jedne strane beli vazduh, a sa druge providan.
Da li mi ovde zapravo govorimo o zabrani pušenja? Ko puši taj je kriminalac.
Dobro, jel neko stvarno misli da bi ovo imalo efekta? Koliko ja znam, i uživanje droga je zabranjeno u našoj zemlji. Sva sreća da je tako jer bi u suprotnom već i u srednjim školama bilo uživaoca iste. :wacko:
Antipušačka propaganda je jaka, rekla bih. Na svu sreću. I rekla bih da se broj pušača kod pripadnika mlađe populacije smanjuje.
Bojim se da bi se zabrana vratila kao bumerang.
Ah, ta priča o zabranjenom voću. :roll:

A da se uvede taksa - akciza za lokale u kojima se puši?

I sa ovim se slažem.

veverica
04.11.2008, 23:49
"Nikad nisam zahtevala tamo gde nije dozvoljeno pušenje da se dopusti.", kaže Mish...

Za razliku od nje, ja podržavam ideju da se pušenje zabrani na svim javnim mestima, a ne samo u zatvorenim prostorijama u kojima se

1) obavlja vaspitno-obrazovna delatnost (uključujući i zbornice) i obezbeđuje smeštaj, boravak i ishrana dece, učenika i studenata;
2) obavlja prijem, smeštaj, nega i lečenje korisnika zdravstvene zaštite i lica u stanju socijalne potrebe;
3) obavlja proizvodnja, kontrola i promet lekova;
4) obavlja proizvodnja, smeštaj i promet životnih namirnica;
5) održavaju kulturne, zabavne, sportske i druge manifestacije, priredbe i takmičenja;
6) obavlja javno snimanje i emitovanje;
7) obavlja delatnost društvene ishrane;
8 )održavaju sednice i drugi organizovani skupovi,

kao i u

1) prevoznim sredstvima u kojima se obavlja javni prevoz u drumskom saobraćaju;
2) prevoznim sredstvima u kojima se obavlja javni prevoz u železničkom i vazdušnom saobraćaju i unutrašnjoj providbi, osim u posebno određenim odeljcima za pušenje;
3) zatvorenoj prostoriji u kojoj radi zaposleni nepušač, odnosno dva ili više zaposlenih od kojih je najmanje jedan nepušač;
4) liftovima.

Na većini ovih mesta moraju da postoje odeljci gde je pušenje dozvoljeno (u to da li ta mesta izgledaju dovoljno "dostojanstveno", na šta se svojevremeno žalila izabelita ne želim da ulazim, nikada ih nisam posećivala jer to "jednostavno nije moja interesna sfera"; ako im se ne dopadaju, neka potraže sponzore u duvanskoj industriji koji bi se pobrinuli za izgled tih mesta). Ako neko i pored toga želi da drži lokal isključivo za pušače (što da ne, ako postoje gay barovi, mogu i pušački :smeh:), neka cene svega - pića, hrane... na tim mestima budu znatno više, pa neka pušenje u potpunosti bude luksuz, ne samo mereno cenom same cigarete...

I da - kod nas ne postoji nijedan lokal u kom pušenje nije dozvoljeno.

I da - svo vreme govorimo o zabrani pušenja.

I da - uživanje droga je zabranjeno u našoj zemlji. Zato se to ne radi na ulici ili u restoranu. Fine by me.

Mish
05.11.2008, 00:00
Da li je lokal i poslastičarnica? Ako jeste, sigurna sam da se u City poslastičarnici ne puši.
Zašto je u svim kafićima dozvoljeno pušenje? Da li su svi vlasnici kafića pušači? Da li nepušač može da otvori kafić? Šta ga sprečava? Zašto nepušači ne bojkotuju odlazak u lokale gde je dozvoljeno pušenje?

I da - svo vreme govorimo o zabrani pušenja.
Ne dobih odgovor na moje pitanje. Ukoliko pušenje dobije jednak status kao i uživanje opojnih droga, kakav će to imati efekat?

I da - uživanje droga je zabranjeno u našoj zemlji. Zato se to ne radi na ulici ili u restoranu. Fine by me.
Ne uživaju se droge na ulici? Niti po lokalima? :wacko:
Kako se onda pune crne hronike predoziranih narkomana nađenih po toaletima kafića ili po ulicama?

Alexander 37
05.11.2008, 00:11

Postoji... u mom lokalu je zabranjeno pusenje.. do duse nije kafic nego PC igraonica... ali svi koji hoce da puse moraju da izadju napolje...

veverica
05.11.2008, 00:32
Da li je lokal i poslastičarnica? Ako jeste, sigurna sam da se u City poslastičarnici ne puši.
Zašto je u svim kafićima dozvoljeno pušenje? Da li su svi vlasnici kafića pušači? Da li nepušač može da otvori kafić? Šta ga sprečava? Zašto nepušači ne bojkotuju odlazak u lokale gde je dozvoljeno pušenje?

Kada da si me pitala zašto svi drugi sportisti ne bojkotuju sva takmičenja na kojima učestvuju takmičari iz USA jer oni ne idu na doping kontrole nego za njih garantuje američka vlada... Šta ih sprečava? Ne znam.

Ne vidim da je rešenje ni u tome da se nepušači proteraju u poslastičarnice, MC Donaldse i ostala infantilna mesta. Možda bismo mogli da se družimo po lekarskim čekaonicama, ni tamo se ne puši?

Ne dobih odgovor na moje pitanje. Ukoliko pušenje dobije jednak status kao i uživanje opojnih droga, kakav će to imati efekat?

To je status koji od početka treba da ima jer pušenje jeste uživanje droge i da, mislim da bi to zaista imalo efekta.

Vidiš, recimo, jedna mnogo lepša stvar - vođenje ljubavi - nije dozvoljeno na javnim mestima. :) Jed je jed, a red je red... i sve po zakonu...

Ne uživaju se droge na ulici? Niti po lokalima? :wacko:
Kako se onda pune crne hronike predoziranih narkomana nađenih po toaletima kafića ili po ulicama?

Toalet lokala nije baš potpuno isto što lokal. Hajde da pušačima dozvolimo pušenje u toaletima lokala, mislim... da li bi vas to zadovoljilo?

Mish
05.11.2008, 01:18
Kada da si me pitala zašto svi drugi sportisti ne bojkotuju sva takmičenja na kojima učestvuju takmičari iz USA jer oni ne idu na doping kontrole nego za njih garantuje američka vlada... Šta ih sprečava? Ne znam.
Ne pušač si, ne? Šta te sprečava da bojkotuješ kafiće u kojima se puši? Svirke u zadimljenim, prepunim klubovima? Neko mora krenuti prvi, rekla bih.

Ne vidim da je rešenje ni u tome da se nepušači proteraju u poslastičarnice, MC Donaldse i ostala infantilna mesta. Možda bismo mogli da se družimo po lekarskim čekaonicama, ni tamo se ne puši?
Družite se gde god želite. Ako vam je druženje bez duvanskog dima moguće samo na infantilnim mestima, osnujte jedno neinfantilno.

To je status koji od početka treba da ima jer pušenje jeste uživanje droge i da, mislim da bi to zaista imalo efekta.

Vidiš, recimo, jedna mnogo lepša stvar - vođenje ljubavi - nije dozvoljeno na javnim mestima. :) Jed je jed, a red je red... i sve po zakonu...

Tema je Prava pušača, tj. nepušača na javnom mestu. Iz gore rečenog zaključujem da pušači nemaju prava. Ili se varam?

A da bi pomirili i ovo vođenje ljubavi, zalažem se da se na javnim mestima otvori pušački i nepušački deo, kao i hebachki i nehebachki. Radi korektnosti ali i lepote.

Toalet lokala nije baš potpuno isto što lokal. Hajde da pušačima dozvolimo pušenje u toaletima lokala, mislim... da li bi vas to zadovoljilo?
Moj komentar se samo odnosio na to na nema uživanja droga na ulici i u lokalima. A svi vrlo dobro znamo da je to laž.
I da odgovorim, ne bi nas to zadovoljilo. I to je upravo ono o čemu je Izabelita govorila. Jel bi nepušače zadovoljio vazduh bez duvanskog dima po toaletima? Ili možda vođenje ljubavi po istim?

veverica
05.11.2008, 01:33
Ne pušač si, ne? Šta te sprečava da bojkotuješ kafiće u kojima se puši? Svirke u zadimljenim, prepunim klubovima? Neko mora krenuti prvi, rekla bih.

Nepušač sam, a ne ne pušač, to prvo. Ako sam nepušač, izgleda da treba da se vozim i u zadnjem delu autobusa kao nekada crnci? :cesces: Pri tome mi je jedini greh što nisam podlegla nekoj tamo bolesti zavisnosti. Neću da bojkotujem svirke, hoću da svi tamo pogase cigarete!

Družite se gde god želite. Ako vam je druženje bez duvanskog dima moguće samo na infantilnim mestima, osnujte jedno neinfantilno.

Ne, ne, mi ćemo da preuzmemo postojeća, a vi sebi osnivajte nova mesta. ;)

Tema je Prava pušača, tj. nepušača na javnom mestu. Iz gore rečenog zaključujem da pušači nemaju prava. Ili se varam?

Trenutno imaju sva prava, a ne treba da imaju sva prava.

Moj komentar se samo odnosio na to na nema uživanja droga na ulici i u lokalima. A svi vrlo dobro znamo da je to laž.
I da odgovorim, ne bi nas to zadovoljilo. I to je upravo ono o čemu je Izabelita govorila. Jel bi nepušače zadovoljio vazduh bez duvanskog dima po toaletima? Ili možda vođenje ljubavi po istim?

Moje poslednje pitanje bilo je ironično, retoričko i prema tome nije zahtevalo odgovor. Ja ga znam.

Mish
05.11.2008, 01:41
Nepušač sam, a ne ne pušač, to prvo. Ako sam nepušač, izgleda da treba da se vozim i u zadnjem delu autobusa kao nekada crnci? :cesces: Pri tome mi je jedini greh što nisam podlegla nekoj tamo bolesti zavisnosti. Neću da bojkotujem svirke, hoću da svi tamo pogase cigarete!
Da, znam da si nepušač. Greška u kucanju koju nisam primetila na vreme.
Jedini ti je greh što kanda ne uvažavaš princip 50%+1. :bey:

Ne, ne, mi ćemo da preuzmemo postojeća, a vi sebi osnivajte nova mesta. ;)
A šta misliš o podeli? ;)

Trenutno imaju sva prava, a ne treba da imaju sva prava.
Pušači nemaju sva prava (ko ne veruje, nek pogleda zakon ali i primenu u praksi).
Da li uopšte treba da imaju neka prava?

Moje poslednje pitanje bilo je ironično, retoričko i prema tome nije zahtevalo odgovor. Ja ga znam.
Tvoje pitanje je bilo potcenjivačko i blago uvredljivo. I kao takvo naravno da je zahtevalo odgovor, pa čak iako ga znaš.

veverica
05.11.2008, 02:19
Ni mnogo pametniji od nas dve nemaju zadovoljavajuće odgovore na pitanja vezana za zabranu pušenja na javnim mestima.

Sa jedne strane sam ja, mišljenja da su antipušačke kampanje tipa upozorenja o štetnosti koja se štampaju na kutijama cigareta prilično neuspešne i da se nešto na duge staze može postići (možda) time što će postojati više mesta na kojima pušenje nije dozvoljeno, da će to (možda) uspeti da usadi u nečiju svest ideju da pušenje nije društveno prihvatljivo (kao što i nije)...

Sa druge strane si ti i svi ostali koji "mala zadovoljstva" poput ovoga stavljaju ispred brige o svom i tuđem zdravlju, mišljenja da vam se neko time što bi zabranio pušenje na većini javnih mesta meša u običan svakodnevni život i uskraćuje neka prava i diskriminiše vas...

Jedan dobar prijatelj mi je skoro rekao, da se ljudi ne menjaju tako što ću ja ići okolo i govoriti pametne stvari. Naravno, bio je u pravu. Ali se bar neki od njih sete Veverice... svaki put kad zapale cigaretu...

http://s3.causes.com/photos/UK/2B/6T/Fg/3M/6w/nf/qvJ.jpg

Mish
05.11.2008, 02:40
Kampanje na kutijama cigareta, po mom mišljenju, nemaju nikakvog efekta. Taj koji ih vidi već puši i svestan je i onog napisanog i onog nenapisanog na tom deliću kutije. Ali prihvata rizik i kupuje cigarete.
Mnogo su bitnije i važnije kampanje koje formiraju stavove generacija koje stasavaju. Da ima efekta, ima, jer je smanjen broj pušača u generacijama ispod 35 godina i smanjuje se procenat pušača u urbanim delovima zemlje (svež mi je podatak, danas sam ga pročitala negde u dnevnoj štampi).
Umesto apsolutne zabrane pušenja (za koju smatram da bi bila kontraproduktivna) možda je bitnija stalna edukacija i neprekidna kampanja. Do pre 5 godina je bilo nezamislivo da postoje "prostorije za pušače" u ovoj zemlji. Danas niko ne smatra nenormalnim što prodavačica ne drži cigaretu dok vas uslužuje, što je na šalterima zabranjeno pušenje, .... Dakle, da zabrana pušenja, da na većini javnih mesta, ali ne na svim.
Umesto potcenjivanja pušača (da li pušač manje vredi od nepušača?), možda samo treba malo pozitivniji pristup.

lav71
05.11.2008, 07:38
Dakle, da zabrana pušenja, da na većini javnih mesta, ali ne na svim.
Umesto potcenjivanja pušača (da li pušač manje vredi od nepušača?), možda samo treba malo pozitivniji pristup.

...nema tu govora o podcenjivanju pusaca, jednostavno, vi pušaci) nas (nepusace) trujete, i sebicni ste na tom planu, bas vas briga sto je tako... n puta se desilo (a siguran sam da nisam jedini) da napustim mesto desavanja zato sto me peku oci i ne mogu vise da izdrzim u dimu...

SQUAW
05.11.2008, 13:09
Pušenje štiti od Parkinsonove bolesti?

A možda vam ipak činimo dobro? :cesces:
Ovo mi je super.
Možda :uredu: Koliko je obolelih od raka umrlo od Parkinsonove bolesti? Ummmmm :ces: nijedan? Dakle?
Dakle pušite deco! :uzbud:

Smatram da su pusaci izuzetno sebicne osobe, ali isto tako smatram da su zrtve sopstvenog izbora...

Slažem se, čast izuzecima koji imaju obzira prema drugome, to je jako retko. Potpuno isto kao i svaki drugi zavisnik. Čovek je ipak samo čovek. Ako je neko ravnodušan prema svim tim slikama, upozorenjima i ostalom što mu se servira ne misleći na sebe i svoje najbliže u velikom procentu neće misliti ni na nekoga ko to nije. A raspon bezobrazluka im je neverovatan :uredu: kad je o tome reč i među najboljim prijateljima takvih imam, a i sama sam bila pušač i znam šta je zadimljena vizija. Nakostreše se kao mačke i izviju leđa kad pušenje pomeneš. Doje i puše. Trudni su i puše. Bolesni su i puše. Ne jedu i puše. A uz sve to puši i neko pored njih, a da to neće. Pušim i jebe mi se, bre. Bar je tako kod nas, gde je sve to ritualno. Na svaku tvoju reakciju u 95% slučajeva ćeš videti prevrtanje očima umesto - oprosti što te gušim. I to je tako :uredu:

Terapija shokom bila bi uspeshna samo onda kada bi shok uvek bio ravan onome koji se dozzivi kada vam doktor saopshti konachnu loshu vest...

Grešiš. I tada nije uspešna skroz. Jer kad lekar saopšti vest prvo moraju da zapale da dođu sebi. Onda puše jer... jbga... već sam bolestan. Šta još može da mi se desi? Onda puše jer su samo ljudi, a čovek će neretko ići linijom manjeg otpora čak i kad mu je život u pitanju. Lakše je predati se nego boriti se. Neka živim i tri meseca još al' bar ću da živim kako volim, neće me niko maltretirati. Jedan život imam i moj je, sam ću odlučiti. A uostalom ukinuću nešto drugo, što moram cigare? Nemali je broj onih koji jedva čekaju dijagnozu koja im super dođe, verovao ili ne, iako je stravična, jer im čučne kao opravdanje za lenjost, nerad, nebrigu o porodici i izigravanje mučenika. Nemali je broj onih kojima se život kakav su izabrali skurčio, pa ne da neće ostaviti cigaretu nego neće otići ni kod lekara više nikad posle te uspostavljene dijagnoze. Nemali je broj onih koji u Srbiji kao jedini izlaz iz svega što im se dešava vidi smrt. Nemali je broj onih kojima dijagnoza dobro dođe jer su njihovi najbliži primetili da postoje tek tada, kada su se prosuli u krevet. I nemali je broj onih koji jedva čeka da se prospe u krevet kako bi svoje najbliže mogao da maltretira svojom bolešću. Lekar koji mi je saopštio dijagnozu takođe puši, pa da to toliko smeta valjda bi on prekinuo!!?? Ne bre, ne bi, jer je to prvo pušač isto kao i ti, i isto kao i ti ravnodušan što može da mu se desi isto što i ostalima koji mu na oči umiru, pa je tek onda lekar. Pa ako ostavim cigarete biću pod stresom! Nervozan sam kad ne pušim. Stres je isto kancerogen i može više da mi škodi. Da, bolje zapali. Pa jel treba da se iselim iz grada i saobraćaj me guši. Ma jok, zapali samo. Pa ja sam operisan i sve mi je izvađeno, sad mogu da pušim. Naravno da možeš. Zapali bre :uredu: Nemali je broj onih koji ne mogu da ustanu i odu da se previju 15 koraka dalje nego što je wc ali će otići do wca sa svega nekoliko grama plućnih krila koliko im je ostalo i slatko zapaliti dok im se u glavi vrti. Raspadaće se od kašlja i peći će ih sveže ušivene rane i ići će da zapale jednu. Pušiće sa sondom u nosu. Pušiće sa želucem veličine fildžana. Čekaće skener red i pušiće. I nemali je broj onih koji će iz inata ovom pročitanom slatko zapaliti cigaru. Kome? Sebi? Jer to je pušač. I nemali je broj onih koji će se jednog dana setiti ove teme i reći jebote koji mi je bio kurac? :hmm:

Nema bolje edukacije od stavljanja prsta na čelo. A to je, bre, teško. Sve je ostalo lakše.

Potpisujem sve zabrane koje je popisala veverica.

cvishna
05.11.2008, 13:48
Takođe se slažem da Vevericom. Ponovila bih, ja nemam ništa protiv pušača "pušite ljudi ako vam to čini zadovoljstvo" ali budite tolerantni prema nama nepušačima. Evo sedim ovde u kancelariji 8 h dnevno, ne samo što mi svakih 10 -tak minuta dim od cigarete ulazi u nos, nego me i oči peku i na sve to bih dodala još i smrad iz pepeljare koji je odvratan i smrad koji se uvukao u garderobu koju ni litar parfema nemože da neutrališe. Nemogu da verujem da to vama nesmeta, da vam nesmetaju žuti i smrdljivi prsti, zadah iz usta, kosa u koju se uvukao duvanski dim...mislim šta je od toga privlačno :cesces: ništa :jok: Narod kuka nema se para, prva moja koleginica kaže da nema para, plate male, hleba nema...ja je pitam...pa što neostaviš cigare i eto svaki dan 200,00 dinara više, imaš i za hleb i za mleko, sačuvaćeš to tvoje loše zdravlje i još imaš i kusur...a njooj, pogodim joj tako žicu, pa kaže...nemoram danas hleb da jedem, ali ću zato imati da pušim :blink: mislim šta reći, ništa ostaneš bez reči :blink:

_baba_
05.11.2008, 16:46
Vec sam napisala da podrzavam zabranu u interesu i pusacha i nepusacha, iako sam pusach. Doduse, sada vec bishi nadam se, evo peta nedelja kako nisam zapalila. :flower:
Ali ajde kad se vec zakuvalo na ovoj temi, moram da budem mirodjija :smeh:
Aerodrom u Frankfurtu. Sledeci let moram da cekam 5 sati. Nisam spavala prethodnu noc, nisam popila kafu i zapalila cigar' ne znam ni ja koliko sati. Hvata me nervoza, jer je pusenje na aerodromu naravno zabranjeno. I onda pomislim, jbt koji sam ja debil, nerviram se jer ne mogu da zvacem duvan :smeh:

Ovde u Kanadi je pusenje zabranjeno na javnim mestima. Cigarete su abnormalno skupe. I meni je to super, zato sto sam uvek smatrala da je pusenje, alkoholisanje i tome slicno- luksuz. Da ne spominjem slike na kutijama cigareta...da ti se zeludac okrene :wacko:

Nema bolje edukacije od stavljanja prsta na čelo.
Naravno. Ali tek sad vidim koliko zabrane ustvari puno znace. :ok:

swba
06.11.2008, 08:55
Da ne spominjem slike na kutijama cigareta...da ti se zeludac okrene :wacko:
u bre samo kad se sjetim tih vasih ruznih slicurina na paklama, pa nemo's ni da zapalis ko covjek 8)

shacky
06.11.2008, 11:21
Čini mi se da je sve to jako lepo zakonski regulisano, samo što takav zakon treba RIGOROZNO PRIMENJIVATI da bi imao efekta.
Moram priznati da duvanski dim u lokalima nisam podnosila ni dok sam bila pušač, uvek mi je smetao dim tuđe cigarete.

SQUAW
17.11.2008, 14:40
Kad sam bila mala bilo je nezamislivo ili jako retko videti dete sa paklicom cigareta u rukama. Roditelji i bake i deke su cigarete kupovali sami. Sada roditelji po cigarete šalju decu uz hleb i mleko. Prodavačice poznaju mame, poznaju tate, poznaju decu, uzimaju novac, a da i ne gledaju ko im ga daje. A i nas su poznavali.
Možda je do mene, ali meni je to malo heavy. Sećam se, kad smo propućkali nešto u šestom osnovne, pa ćemanili u školskom i popadali kao letvice od tih prvih dimova, pa to je bilo većanje od sat vremena bokte ko je najneustrašiviji od nas da traži paklicu u samišci :smeh:

Mish
17.11.2008, 19:35
Bem li ga Skvojka, ja pamtim drugačije.
Kad smo bili mali ne samo da su nas mame i tate slale po cigare, nego još i slale potpisan ček za tri boksa (nekad i više ukoliko je najavljeno poskupljenje). Privilegovani smo bili mi koji smo išli samo po cigare (lakše su), bilo je i onih koji su sve sa cegerom išli po pivo, vino, kiselu i cigare.
A jeste i nama bio problem kad smo propušili da idemo u trafiku po cigare jer su nas tete uglavnom znale, znale koje cigare čiji roditelj puši i da obično kupuju bokseve, a ne kutije. A ovima sa pivom je bio problem jer su morali nekako da pribave i ceger da ih prodavačice ne bi provalile.
Kad smo mi bili mali, nije bilo zabranjeno prodavati cigarete i alkohol maloletnicima. Danas jeste. I potpuno se slažem sa tim da se to mora poštovati. Odnosno, oštro sankcionisati kršenje.

SQUAW
17.11.2008, 23:14
Ne znam, pamtim i ja dobro, kod nas nije tako bilo zaista ili je bilo jako retko. Tačnije ja ne mogu da se setim da je iko od ekipice u kraju to radio. Moguće da je to zato što su se cigarete kupovale na boks tada više pa su roditelji ređe bez cigareta ostajali, ali od nas dece (ne pričam o tinejdž periodu kad smo propušili prvi put, a i da pričam bilo bi logično da su prodavci već naviknuti da neko od nas kupi cigarete, pa to ne bi bio big dil) niko nije kupovao cigarete. Bilo je roditelja koji nisu pušili pred svojim roditeljima :smeh: gde još da babino ili dedino unuče pošalju po cigarete pa da se izlaje slučajno. A bio je i matorima to svojevrstan ritual. Poraniš pa kupiš cigarete i novine. I to nikad nije imalo veze sa decom. Eventualno si mogao videti kod nekih muškaraca veknu hleba u politici ekspres :wacko: pa sve to smotano zajedno pod miškom. Sve se ostalo kasnije kupovalo, pa sad da l' će deca da l' će neko mator.
A danas ćeš videti dete od 5-6-7-8 godina kako trčka sa paklicama kući, baš često. Mislim ja ih viđam svaki dan. Ranije nije bilo zakona, sad ga ima, a sve obrnuto :smeh:

Sunny
19.11.2008, 20:43
Ma nešto mi pade na pamet...
Da li bi se pušači bunili kad bi pored njih malomalo neko puštao vetrove, onako mirisne kao i cigarete... A zna se da je puštanje vetrova zdravo za ponosnog vlasnika istih, a neškodljivo za razliku od nikotina...
U čemu je razlika...

DBlica
24.11.2008, 00:34
Ma nešto mi pade na pamet...
Da li bi se pušači bunili kad bi pored njih malomalo neko puštao vetrove, onako mirisne kao i cigarete... A zna se da je puštanje vetrova zdravo za ponosnog vlasnika istih, a neškodljivo za razliku od nikotina...
U čemu je razlika...

brate, ako mož' da prdiš koliko ja mogu da palim, ne bih se bunio uopšte, sredio bih tezgu u nekom putujućem cirkusu, pa i da zaradimo štogođ :)

acimovic
27.11.2008, 23:44
Ja nikako ne razumem koja je svrha zabrane pusenja u restoranima ,kaficima itd. pa valjda kafane i sluze da se u njima pije i pusi, a kome se ne svidja neka sedi kuci,nema sta da trazi na takvim mestima!!!

Sunny
29.11.2008, 21:01
Ja nikako ne razumem koja je svrha zabrane pusenja u restoranima ,kaficima itd. pa valjda kafane i sluze da se u njima pije i pusi, a kome se ne svidja neka sedi kuci,nema sta da trazi na takvim mestima!!!

Svrha takvih mesta je da se ljudi sreću i druže, a za vlasnike da zarade. Pušenjem smetač drugim ljudima, kao i pijanim deranjem i zalivanjem pivom ostalih gostiju lokala.

Isahara
29.11.2008, 21:39

Neko dodje u kafanu i da se druzi, obavi posao, ne dovodi se svako kuci to smo valjda apsolvirali ali, definitivno sam za odvajanje pushacha od nepushacha. Ako dodjem u kafanu da se vidim sa nekim, ne znachi da hocu da me truju nikotinom i da kompletnu garderobu und kosu odmah ubacim u vesh mashinu :ljutko:

tutifruti
29.11.2008, 21:49
Definitivno pusaci i nepusaci ne mogu da diskutuju po ovom pitanju. Slazem se da na javnom mestu treba zabraniti pusenje, ali kad su pitanju kafane i kafici mislim da tu treba da postoje podeljenje sekcije. Jedna za nepusace, druga za pusace. Koliko je zadovoljstvo nepusacima da sede uz pricu, pice, klopicu i da se ludo zabavljaju, isto toliko je zadovoljstvo i pusacima, ali posle klopice da zapale cigaricu, kao i uz pice.
Nisam ni ja za zagusljive prostorije, zato postoje ventilacije koje mogu da prociste vazduh. Ne treba biti ni u cemu iskljuciv.

Sunny
29.11.2008, 22:02
Slazem se da na javnom mestu treba zabraniti pusenje, ali kad su pitanju kafane i kafici mislim da tu treba da postoje podeljenje sekcije.

OK, ali kako ćeš podeliti te sekcije da dim iz jednih ne prelazi u druge?

acimovic
01.12.2008, 23:10
Svrha takvih mesta je da se ljudi sreću i druže, a za vlasnike da zarade. Pušenjem smetač drugim ljudima, kao i pijanim deranjem i zalivanjem pivom ostalih gostiju lokala.

Ako su ljudi toliko fini da im smeta dim od cigarete,onda treba da se srecu i druze na kulturnoumetnickim manifestacijama,knjizevnim vecerima,koncertima eksperimentalne muzike...poslove ne treba da sklapaju u kafani vec kancelarijama,a kafane su namenjene radnickoj klasi,za opustanje posle,za vrema ili pre radnog vremena,a sto se tice polivanja gostiju pivom,kafane sam redovno posecivao a i sada navratim po nekad,ali jos nisam naisao na takav slucaj!!!

tutifruti
01.12.2008, 23:16
OK, ali kako ćeš podeliti te sekcije da dim iz jednih ne prelazi u druge?

Tesko cu podeliti:hahaha:
Nemoguce je da se ne oseca dim cigareta, ali je moguce da to bude u manjoj meri. Ako su ukljuceni klima uredjaji mislim da je to vrlo izvodljivo. Tesko da ce se u nasoj sredini naci "ekipa" u kojoj nema ni jednog pusaca. Mislim na vece drustvo, naravno.