PDA

Puna verzija : zabranjene lekovite biljke

fiona
30.09.2008, 21:50
danas su mi skrenuli paznju da je biljka imela kao caj zabranjena za prodaju.
moze li neko da mi potvrdi ovu vest i da li ima jos takvih nekih biljaka za cajeve koje se vode po zakonu da su zabranjene u prodaji.
ja na netu to ne mogu da nadjem.
mozda znate gde o tome postoji evidencija.

pozdrav
fiona

Aca1983
03.10.2008, 15:22
@Fiona

Cao Fiona. Pretpostavljam da ce ti post biti na temi bez odgovora, te se usudjujem da iako ne medicinar, vec biotehnolog kazem nesto u par reci.

Koliko ja znam, postoje biljke koje su izuzetno otrovne, a svoj otrov usled sadrzaja alkaloida zadrzavaju I posle susenja I pravljenja droge. Droga koja se dobija u slucaju otrovnosti najcesce se u prometu obelezava sa krstom + (cuva se pod jednim kljucom), tako npr. seme mrazovca nosi oznaku +Colchici semen jer je otrovno zbog alkaloida. Postoje jos jace droge, koje se cuvaju pod dva kljuca I nose oznaku + + . Takvim drogama je promet i upotreba potpuno regulisana.
Mislim da je i prodaja caja od imele potpuno kontrolisana (ma da ti to nemogu potvrditi-to bi trebao neki farmaceut odgovoriti). Imela tj. Viscum album sadrzi alkaloid-VISKOTIN, a najcesce se primenjuje kod povisenog krvnog pritiska-hipertenzije, kod kardijalne astme, arterioskleroze, za poboljsanje cirkulacije krvi...ALI SE OBAVEZNO KORISTI ISKLJUCIVO POD NADZOROM LEKARA.
;)