Puna verzija : Skracenica za Srbiju?
yige_gui
04.06.2006, 00:20
nakon odvajanja Srbije i Crne Gore zavrsava i razdoblje koristenja SCG skracenice.. danas sam citala da ce biti tesko naci dva slova za skracenicu koja bi bila lako prepoznatljiva u svetu.. S i SE su vec u upotrebi.. tako da vlada razmislja o SRB i SER..
koju skracenicu bi po vama vlada trebala da odabere za Srbiju???
-SER i MO- je bila zakon
ostaje SER
Ma svejedno je...
Za nas je lakse SRB, a za strance SER
Pcela ubica
04.06.2006, 04:18
Hm, šta ja znam, pre neki dan je Dnevni list Press već delio kao poklon nalepnice za automobile sa SER. Verovatno će biti SER, mada bi možda bolje bilo SRB.
Koja je oznaka za Hrvatsku, HR ili CRO? :huh:
Captain Jack
04.06.2006, 05:32
SER mi stoji na autu i necu da je menjam:jok:
Pa, valjda obe... s tim sto je CRO medjunarodna :hmm:
A sta fali samo skracenici SR?
Mada za strance definitivno ostajemo SER. (zvuci ko engleska titula :roll:)
A sta fali samo skracenici SR?
SR je internet domen Surinama, možda ga koriste i kao medjunarodnu oznaku? :huh: Ne znam, pretpostavljam.
SER je sasvim ok. Na kraju krajeva, nemamo baš mnogo izbora.
Meni je ipak zanimljivija ova priča sa internet domenom. Naime, obzirom da Jugoslavije odavno već nema, a mi se sa yu domenom provlačimo već neko vreme :fijuk:, sada će biti potrebno da se i domen zameni. Juče sam slušala neke kompetentne ljude kako pričaju na tu temu i svi pominju 2 jedine opcije za novi internet domen: ss i sx :zid:
Doista, pominje se i mogućnost neke transakcije domena sa nekim Somalijskim ostrvima (ubedjena sam da sam promašila naziv države :smeh:) koja imaju domen sb koji bi nama nevidjeno odgovarao, a njima ne znači ništa jer su ga uzeli zbog toga što ništa drugo nije bilo slobodno. Živo me zanima šta će na kraju ispasti od svega toga, a ne bi me čudilo da yu ostane obzirom da svi ionako imamo dokumenta nekih država koje odavno ne postoje... Zašto bi sa domenom bio drugačiji slučaj :zid: Takođe, ne bi me čudilo da i dalje nastavimo ilegalno korišćenje države Surinam, kada su ionako već svi taj domen prisvojili kao domen Srbije.
Pcela ubica
05.06.2006, 04:44
SRB je bolje jer obuhvata i Srbija i Serbia. :)
Ali zanimljivo je ovo u vezi sa net-domena, ne mogu da verujem da nam je tamo neki zarasli Surinam uzeo .sr domen. :osmeh: A ovo .ss i .sx ne znaš šta je gore.
Pa mogu da kazem da od danas mrzim Surinam :lol:
Salu na stranu...SER mi se cino najpodobnijom skracenicom..ovo SRB mi je malo rogobatno za strance,a posto cemo mi biti sad jedna nova,divna,proevropska i prosvetska Srbija,onda :jok:
Znaci SER
nattydread
05.06.2006, 14:00
Hm, šta ja znam, pre neki dan je Dnevni list Press već delio kao poklon nalepnice za automobile sa SER. Verovatno će biti SER, mada bi možda bolje bilo SRB.
ja bih rekla da je HR - bar sto se tice tih sluzbenih naljepnica na kolima
Pcela ubica
05.06.2006, 14:45
A vidite šta kaže Wikipedia u članku o Srbiji u vezi sa internet domenom Srbije:
Internet TLD: .yu (.cs reserved) - (.rs proposed)
:cesces:
U svakom slučaju bolje nego .ss i .sx. :wacko:
SER je :ok:
A sto se tice domena...
Ako bi bili .ss, bar bi imali stalne posete nacista. :smeh: A ako bi bili .sx, onda bi trebali da se zalazemo (sto bi rekao moj profa sa faksa) da nam ubace jedno E izmedju s i x. :smeh:
Pa ne znam..iako je RS adekvatno (Republic of Serbia),suvise me to podseca na R. Sprsku ... ne svidja mi se,ali najtacnije je,steta sto je preeksploatisano.A sta je cs? :cesces:
Sada ce Vuk D. da predlozi da budemo .ks (kraljevina Srbija) :smeh:
Pa da i Krusevac dobije svoj domen :smeh:
Pcela ubica
05.06.2006, 17:05
А šta će tom Surinamu net domen uopšte? Jedina svrha te države je da Holanđani kupe sa drveća male crnčiće i od njih posle prave Sedorfe, Davidse i Haselbainke. Sećam se kad smo kao klinci skupljali sličice fudbalera, svakoj, ali baš svakoj, čamugi iz Holandije je u mestu rođenja pisalo Paramaribo.:wacko: Sad, Surinam nam je uzeo .sr, a ona još uzalidnija država, ta "Somalijska ostrva" - .sb. Mislim, možda ne bi bilo loše da diplomatskim putem sredimo da oni to nama ustupe, damo im džak dva nekih drangulija, bižuterije i sl, ima da budu presrećni.
Ali ako baš mora nešto od ponuđenih, onda je najbolje .rs, bez dileme. To jedino ima smisla, za razliku od .ss i .sx, koji nemaju baš nikakvog smisla.
vancouver
06.06.2006, 08:12
Ja mislim da bih bilo adekvatno SERB nego SER gde se iz zlonamere moze dodavati ko nas ne voli ( A) pa bih bilo nekako neukusno za nas umesto punog imena SERBIA po svetu kako se nasa zemlja izgovara moze da bude skracenica SERB ili na nasem jeziku SRB SR ne dolazi u obzir posto je SRpksa Republika vec tu sa tom skracenicom, znaci moj predlog je za tablicu ovakav
SERB
SRB
:)
Pcela ubica
06.06.2006, 18:24
Ja mislim da bih bilo adekvatno SERB
Hm, pa nisam baš siguran da može četiri slova. :huh:
Pcela ubica
08.06.2006, 11:54
Gle ko nam je ukrao net domen, pogledajte im samo grb:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/d7/Suriname_coa.png
:uzbud:
Stvarno, opet pitam isto, šta će njima net uopšte? :)
Skroz offtopic!
Indijanci :uzbud:
Pčelo, smiri se :toljaga:
nattydread
08.06.2006, 13:45
mislim da mozemo da predlazemo i predlazemo u nedogled, ali ce na kraju biti (kao i uvijek) kako netko drugi odredi (na zalost):wacko:
Pcela ubica
19.06.2006, 18:56
Međunarodna oznaka za Srbiju - SRB
Predlog za nove međunarodne oznake Srbije, onu od tri slova, kakva se koristi na vozilima, i oznaku od dva slova koja se koristi na Internetu, Zavod za standardizaciju dostaviće ministarstvima za nauku i spoljne poslove u ponedeljak, 19. juna, saznaje „Blic”. „Ta ministarstva treba da daju mišljenje o predlogu nakon čega se on prosleđuje Vladi, koja o tome obaveštava međunarodnu organizaciju ISO, koja se bavi dodelom međunarodnih oznaka”, kaže za „Blic” Ljiljana Pavković-Bugarski, pomoćnik direktora Zavoda za standardizaciju. Oznaka od tri slova nije problematična, i ona će najverovatnije biti SRB, a takva skraćenica se za Srbiju već koristi u svetskim organizacijama poput Svetske trgovinske organizacije, kaže ona.
„Problematična je oznaka sa dva slova, budući da su sve oznake na ´s´, koje asociraju na Srbiju, već zauzete. Oznaka rs kao Republika Srbija takođe ne dolazi u obzir, jer u oznaku države nikada ne ulazi njeno državno uređenje”, objasnila je Ljiljana Pavković-Bugarski.
Dok ISO ne odluči o našoj novoj međunarodnoj oznaci, u upotrebi će ostati YU, kao i domen yu na Internetu, koji će moći da se upotrebljava još tri do pet godina. (Mondo) :ok:
Drago mi je. Kao što rekoh, SRB je mnogo bolje, jer obuhvata i Srbija i Serbia. A da ne pričamo kako bi se zlobnici hvatali za ono SER.
vancouver
24.06.2006, 08:26
Bas bih voleo da bude SRB posto nam obuhvata naciju na nasem ali i SER nije lose kao sto rece Pcela Ubica stoji nam vise SRB jer ova skracenica je dosta u upotrebbi na engleskom podrucju ...Kako bilo da bilo samo da vec imamo jednom ono sto nam pripada , a verujem da ce i himna i grb doci uskoro da budemo kao i sve druge zemlje sveta...:)
Pcela ubica
25.06.2006, 05:53
a verujem da ce i himna i grb doci uskoro
O, pa to je već sređeno, još dok Srbija i nije bila nezavisna država, država je dobila sve svoje simbole. :) Srbija već ima svoju himnu, to je, naravno, Bože pravde (uz malo modifikaciju teksta - izbačeni su monarhistički elementi). Srbija ima svoju državnu zastavu, koja izgleda ovako:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/81/Flag_of_Serbia_%28state%29.svg/531px-Flag_of_Serbia_%28state%29.svg.png
Na ovoj prelepoj zastavi meni je ubedljivo najlepši detalj to što je grb u ofsajdu, mnogo lepše rešenje nego da je bio u sredini. :) Takođe, postoji i tzv. narodna zastava, koja je klot, bez grba.
Grb Republike Srbije izgleda ovako:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/96/Coat_of_arms_of_Serbia.svg/341px-Coat_of_arms_of_Serbia.svg.png
Dakle, sve je rešeno, skraćenica, himna, zastava, grb... Čak je i predsednik FSS, Zvezdan Terzić, pre neki dan izjavio da će dresovi naše reprezentacije ubuduće biti crvene boje, u skladu sa zastavom. :) Znači, ostaje još samo glupi internet domen.
Bacvanin
30.06.2006, 02:00
Zadovoljan sam i grbom i zastavom. Iako ovaj odgovor nema veze sa temom, bilo bi lepo da proglasimo monarhiju da bude u skladu sa ovim obeležjima.
(samo moje mišljenje)
vancouver
24.08.2006, 05:09
Hvala Pcelice na ovim lepim vestima i grbovima , i kako rece samo jos domen na internetu pa da budemo vec jednom onako kako treba ..
Pozdrav-:uredu:
http://www.vojvodinacafe.com/images/stories/drustvo/srb.jpg
(ukoliko neko još uvek nije imao priliku da vidi)
Za internet CP je najbolja skracenica.
Zasto mora da bude na latinici? Tj. moze latinicnim slovima koja znace nesto drugo za ljude koji znaju cirilicu.
Uporedi sa "ch" za Helvetia (Svajcarska).
Nigde tamo nema toga "c" ispred "h". Ima ga u "sch" za "Schweiz", ali tu je izostavljeno prvo -- najvaznije - slovo "s".
Dakle: CP :ok:
Sada ce Vuk D. da predlozi da budemo .ks
Nisam sigurna da li je slobodno, ali ukoliko jeste - biće iskorišćeno za Kosovo. ;)
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.