Puna verzija : Da li može postojati pravda bez postojanja Boga?
Ideja pravde se u mnogo čemu temelji na ideji boga.Uostalom,pre zakona kakvim ih danas poznajemo,postojali su ''božji zakoni''.U Starom Zavetu bog je Mojsiju predao 10 zapovesti i one su,pretpostavlja se,od tog doba temelj pravde,merilo svakom postupku.
Međutim,ljudi su od tog doba često sumnjali u boga.Prvo u njegovu dobroćudnost i pravednost,a zatim tu negde od 18 veka su počeli i da opovrgavaju njegovo postojanje.U 20-om veku smo došli i do definitivnog opovrgavanja božje moći i postojanja uspostavljanjem društvenih uređenja koja su ''izbacila ''boga.(SSSR,Kina itd.)Postojala su i društva koja su i zvanično bila ateistička.(primer-Albanija)
Dakle,moje pitanje se svodi na sledeće:da li može postojati pravda bez postojanja boga?
biterlemon
01.09.2008, 00:18
Pravda je relativan pojam. Postoji licna i kolektivna pravda.
Kako sam shvatio pitanje se ne bavi time vec se pita da li postoji ``sudbinska`` pravda, kao mera zla i dobroga u coveku.
Licno ne vidim Boziju pravdu, cak naprotiv, da verujem u postojanje Boga, morao bi bas da osetim njegovu pravdu. Kako vidim, nepravda (ona sudbinska) deluje i na vernike i na nevernike i ne vidim tu neko izuzece.
nadhaker
06.09.2008, 12:58
Наравно, правда као појам постоји и без Бога. Само се без Бога улази у проблем самог смисла правде.
На пример: ако нема Бога, нема ни крајње награде за праведнике (вјечан живот), стога се онда нећу поводити тиме шта је праведно а шта не, него шта је боље за мене.
Правда без Бога је као кућа без крова. Имаш је а не служи ти ничему
izabelitta
07.09.2008, 01:07
Religija sigurno jeste u tom smislu imala veliku istorijsku ulogu, jer je u kolektivnu podsvest duboko ukorenjena razlika izmedju dobra i zla, bar kada se radi o osnovnim zivotnim principima. Ne bih temu sirila na to gde je i tu sve dolazilo do zastranjivanja, jer mnogi su veliki gresi pocinjeni, a cine se i danas bas u ime vere.
Ali definitivno postoji i zemaljska pravda, a to je zakonodavni sistem koji ipak efikasnije od bozanske ruke kaznjava prestupnike. Nisam sigurna da li ce covek koji utaji porez ili opljacka trafiku otici u pakao, ali mislim da je jako dobro sto ce i u ovom zivotu dobiti po prstima.
Naravno da pravda postoji...ali je veliko pitanje da li moze opstati...i zbog ljudi,i zbog zakona....zemaljski zakon i pravda nikako ne mogu biti isto....i car Neron je,po zakonu,imao sva prava da baci Hriscane lavovima,ali da li je to bilo pravedno?!....da li je pravda,u savremeno doba,da za gram podmetnute marihuane u Singapuru izgubite glavu.?..da li je kod nas pravda kada zakon izbaci krivicno delo pljacke kulturnog blaga kada ona dozivljava eskpanziju?....da loi je pravda kada za satanisticki masakr dobijete lecenje u bolnici,a za ukradene patike zatvor?
Dakle,moje pitanje se svodi na sledeće:da li može postojati pravda bez postojanja boga?
Zavisi koga pitaš ;).Postoji,al kako i sama verujem u Boga,toj pravdi dajem prednost.
Ne ulazeći u tuđa mišljenja,šta je pravedno ili ne,jer smo i mi,individualne ličnosti, mislim,da pravda (zemaljska),postoji onoliko koliko je,ko ima u svojoj savesti.
izabelitta
07.09.2008, 14:28
Naravno da pravda postoji...ali je veliko pitanje da li moze opstati...i zbog ljudi,i zbog zakona....zemaljski zakon i pravda nikako ne mogu biti isto....i car Neron je,po zakonu,imao sva prava da baci Hriscane lavovima,ali da li je to bilo pravedno?!....da li je pravda,u savremeno doba,da za gram podmetnute marihuane u Singapuru izgubite glavu.?..da li je kod nas pravda kada zakon izbaci krivicno delo pljacke kulturnog blaga kada ona dozivljava eskpanziju?....da loi je pravda kada za satanisticki masakr dobijete lecenje u bolnici,a za ukradene patike zatvor?
Po mom licnom osecaju, naravno da ne. Ali upravo se radi o subjektivnoj proceni pojedinca i osecaju koji evidentno postoji u svakom od nas, bez obzira da li se zasniva na religioznosti ili ne. Hocu da kazem da svi mi imamo u sebi taj mali mehanizam cije funkcionisanje osetimo kad se suocimo sa takvom dilemom, a da li su nam parametri isti to zavisi od vaspitanja, od obrazovanja, od sirine svesti da se suprotstavimo obicajima zajednice ili potrebi da ih postujemo, i naravno od licnog iskustva.
U tom smislu se moze zameriti i bozanskoj i zemaljskoj pravdi. U pitanju je neka vrsta romanticne tolerancije vec u skladu s tim da li Bog zaista vidi sve, sve zna i pravedan je po zaslugama, kao i da li kakav korumpirani predstavnik zakonodavstva iz interesa vrluda po pravdi. Cak i da su uvek u pitanju iskljucivo dobre namere, nikad arsini pravednosti ne mogu biti isti za sve, ali cinjenica je i ta da se ono sto je pravda za mnoge vernike moze podudariti i sa ateistickim osecajem za pravdu. Tako da ne mislim da je religija nuzno vezana za procenu onoga sta je valjano i pravedno, a sta ne.
yossarian
07.09.2008, 14:34
Да ли без Бога, вере, неког система... али не може. Данас је јако модерно за било какав морал или правду рећи: "А ко је то одлучио да је то исправно/погрешно".
Без система моралних правила, нема ни морала ни правде. Ако се све препусти људској доброј вољи, све зависи од субјективног погледа на ствари. А он је такав да увек себи опрашта и све своје поступке оправдава и рационализује.
izabelitta
07.09.2008, 14:55
Да ли без Бога, вере, неког система... али не може. Данас је јако модерно за било какав морал или правду рећи: "А ко је то одлучио да је то исправно/погрешно".
Без система моралних правила, нема ни морала ни правде. Ако се све препусти људској доброј вољи, све зависи од субјективног погледа на ствари. А он је такав да увек себи опрашта и све своје поступке оправдава и рационализује.
Mozda jeste moderno, ali i najmoderniji idu u zatvor ako zesce zabrljaju, i moj glas tu ide za zemaljsku pravdu.
Mada, sada cu ipak iskoraciti i iz te teze, pa cu reci da je jako dobro sto su kroz istoriju postojali i pojedinci koji su mislili van "sistema", pa su na osnovu tih zalaganja i zrtvi izrodjene neke nove pravde. Da nije tih pobuna mozda bi jos uvek i Neronova procena pravednosti bila validna, ili Staljinova, ili mozda ja kao zena jos uvek ne bih imala pravo glasa... Disidenti nisu uvek monstrumi, lopovi i ubice, neki su i vizionari.
Svakako je dobro da sistemi i opsta pravila postoje, ali je najbolje to sto su oni ipak "zivi" i podlozni promenama. I zaista bih od sveg srca volela da sve pravednike ceka raj, ali mislim da ni ovaj zivot ne smemo provesti skrstenih ruku ako se suocimo s nepravdom. Zato podrzavam ljudsku angazovanost u tom smislu.
yossarian
07.09.2008, 15:26
Mozda jeste moderno, ali i najmoderniji idu u zatvor ako zesce zabrljaju, i moj glas tu ide za zemaljsku pravdu.
Mada, sada cu ipak iskoraciti i iz te teze, pa cu reci da je jako dobro sto su kroz istoriju postojali i pojedinci koji su mislili van "sistema", pa su na osnovu tih zalaganja i zrtvi izrodjene neke nove pravde. Da nije tih pobuna mozda bi jos uvek i Neronova procena pravednosti bila validna, ili Staljinova, ili mozda ja kao zena jos uvek ne bih imala pravo glasa... Disidenti nisu uvek monstrumi, lopovi i ubice, neki su i vizionari.
Svakako je dobro da sistemi i opsta pravila postoje, ali je najbolje to sto su oni ipak "zivi" i podlozni promenama. I zaista bih od sveg srca volela da sve pravednike ceka raj, ali mislim da ni ovaj zivot ne smemo provesti skrstenih ruku ako se suocimo s nepravdom. Zato podrzavam ljudsku angazovanost u tom smislu.
Слажем се да тај систем треба да буде подложан провери и променама. Али што је пуно пуно је. А пуно је баш ово: све се доводи у питање, све што ми одговара је у реду, свака жеља постаје право, све што се уради се објасни и оправда...
Наравно да су дисиденти у екстремно тоталитарним и антиљудским друштвима позитивна појава. Али постоји и други крај батине.
izabelitta
07.09.2008, 15:57
Слажем се да тај систем треба да буде подложан провери и променама. Али што је пуно пуно је. А пуно је баш ово: све се доводи у питање, све што ми одговара је у реду, свака жеља постаје право, све што се уради се објасни и оправда...
Наравно да су дисиденти у екстремно тоталитарним и антиљудским друштвима позитивна појава. Али постоји и други крај батине.
Da li pri tom mislis na onu cuvenu batinu koja je iz raja izasla? Ili iskljucivo na tu da se drugi kraj moze okrenuti tako da "sistem" dobije po ledjima? To "ali" me je dovelo u nedoumicu.
Ne mislim da su disidenti korisni samo u ekstremnim okolnostima, mislim i na naizgled vrlo sitne okolnosti, koje u realnom zivotu mogu biti od velike vaznosti. Da ne odmicemo od teme koja podrazumeva analizu postojanja pravde u odnosu na religiju, bas bih te neekstremne situacije uzela kao primer. Nije mi poznato da u crkvenim zakonicima postoje resenja kad je u pitanju zastita zivotinja recimo, ili prava potrosaca. A mislim da je mnogo dobro da se te nepravde uzmu u obzir i resavaju. Ne mora neko biti Ce Gevara da bi se zalozio za neke promene, niti mora obavezno ginuti zbog njih, vazno je da u sistemu kakav god da je postoji ziva misao koja stvari pokrece napred i priblizava ih sto je moguce vise potrebama savremenog zivota.
swaka stwar koja nam se dogodi je usstwari Bozje djelo,od Njega se ne moze pobjeci,uwjek je tu,da ne bi filoz.prawda bez Boga ne moze!
yossarian
07.09.2008, 16:08
Da li pri tom mislis na onu cuvenu batinu koja je iz raja izasla? Ili iskljucivo na tu da se drugi kraj moze okrenuti tako da "sistem" dobije po ledjima? To "ali" me je dovelo u nedoumicu.
Само кажем да дисиденти могу бити и штетни. Рецимо данас у Србији, дисиденти су борци за права хомосексуалаца, "боркиње за људска права" које се убише од пљувања и чињења зла свом народу, борци против национализма... сви они који уствари слабе и кваре друштво.
Ne mislim da su disidenti korisni samo u ekstremnim okolnostima, mislim i na naizgled vrlo sitne okolnosti, koje u realnom zivotu mogu biti od velike vaznosti. Da ne odmicemo od teme koja podrazumeva analizu postojanja pravde u odnosu na religiju, bas bih te neekstremne situacije uzela kao primer. Nije mi poznato da u crkvenim zakonicima postoje resenja kad je u pitanju zastita zivotinja recimo, ili prava potrosaca. A mislim da je mnogo dobro da se te nepravde uzmu u obzir i resavaju. Ne mora neko biti Ce Gevara da bi se zalozio za neke promene, niti mora obavezno ginuti zbog njih, vazno je da u sistemu kakav god da je postoji ziva misao koja stvari pokrece napred i priblizava ih sto je moguce vise potrebama savremenog zivota.
Не ради се о томе постоји ли у канонима или у Светом писму правило о заштити потрошача. Колико сам схватио, ради се о томе може ли се ишта сматрати неправедним, неморалним... ако нема неке веће силе, неког већег система који уређује барем основе. Или је све могуће препустити људима и њиховом "осећају за добро и исправно".
Корисни су наравно они који доприносе ситним и крупним поправкама система, морала... али ако нема неког већег система, онда нема ни самокритике, ни самоосуде, или их има јако мало. Чак постоје и верници који су у стању све своје поступке да подведу под религију и оправдају, спин докторингом што би рекле наше колеге Енглези. Нема правила, нема објективне истине, нема моралних апсолута... постоји само то колико си вешт на речима да оправдаш своје поступке. Ако те случајно неко негде пита за њих.
-Ne.
Tresnem, npr., nekoga mocugom a nigde nikog, ili je to uradio neko drugi a lazni svedok okrivi mene.
izabelitta
07.09.2008, 16:38
swaka stwar koja nam se dogodi je usstwari Bozje djelo,od Njega se ne moze pobjeci,uwjek je tu,da ne bi filoz.prawda bez Boga ne moze!
Svakako necu ulaziti ni u ciji izbor da bude vernik ili ne, ali cu se uvek boriti da se svako misljenje cuje i uvazi. Teze koje iskljucuju drugu stranu su dogmaticne, i kao takve ne trpe raspravu i "filozofiranje". Ali ja ipak volim da "filozofiram", i mislim da je svaka rasprava kvalitetna dokle god ima argumenta za nju. :)
yossarian: Само кажем да дисиденти могу бити и штетни. Рецимо данас у Србији, дисиденти су борци за права хомосексуалаца, "боркиње за људска права" које се убише од пљувања и чињења зла свом народу, борци против национализма... сви они који уствари слабе и кваре друштво.
Eto, to je tvoje misljenje i ja s njim mogu da se slozim ili ne. Samo ipak ne znam sta je tu tacno ono sto bi se nazvalo nepravdom. :beyond: Njihovo je da traze svoja prava i po meni je pravedno da im se to omoguci. To je po meni sustina pravde... ziveti najpribliznije svojim unutrasnjim potrebama i dopustiti drugima da isto tako zive. Ako se neko u tom lancu oseca ugrozenim, svakako treba da preduzme nesto u vezi sa tim. Idealno drustvo ne postoji, jer svako od nas ima drugaciju percepciju. Tu dolazi u pitanje nivo tolerancije koja nam svima pada u zadatak. :)
biterlemon
07.09.2008, 17:08
Moral, moralno ponasanje nije pravedno ponsanje. To je ponasanje koje vrsimo da ne strcimo iz mase, da budemo prihvaceni.
Pravda (zemaljska) je uvek iznad morala, mada se definise na osnovu nekih moralnih pretpostavki. Ipak je na neki nacin pravda suprotni pol od morala.
Bozanska pravda... Nisu li ljudi bas sa tim izgovorom uzeli sebi pravo da cine nepravdu?
I mora li ona i postojati ili je nama sasvim dovoljno da verujemo da ona postoji?
yossarian
07.09.2008, 17:14
Eto, to je tvoje misljenje i ja s njim mogu da se slozim ili ne. Samo ipak ne znam sta je tu tacno ono sto bi se nazvalo nepravdom. :beyond:
Причали смо о дисидентима, и како могу да буду корисни. А могу да буду и штетни. И Хитлер је испрва био дисидент, Јосип Броз, Лењин, Стаљин...
Njihovo je da traze svoja prava i po meni je pravedno da im se to omoguci. To je po meni sustina pravde... ziveti najpribliznije svojim unutrasnjim potrebama i dopustiti drugima da isto tako zive. Ako se neko u tom lancu oseca ugrozenim, svakako treba da preduzme nesto u vezi sa tim. Idealno drustvo ne postoji, jer svako od nas ima drugaciju percepciju. Tu dolazi u pitanje nivo tolerancije koja nam svima pada u zadatak. :)
Једно је тражити своја права. Друго је мењати друштво по својој вољи и прилагођавати га себи. Иако друштво не жели да се промени на тај начин. И у праву је. Али одосмо са теме :)
-Ili.
Zlocinac na samrti se pokaje i ode u raj / Bozanska
Zlocinac na sudu se pokaje i ode na robiju / Zemaljska
Ni moral nema veze sa pravdom kao skupom propisa statisticke vecine (u demokratijama), koliko sa religijskim normama ali jesu u kohabitaciji (:roll:)
O disidentima i promeni moralnog u smislu kojom se snagom suprotstavljati moralu "subkulure", "nezgodno je pjevat dok se ljudi svadjaju pa krenu pjevaca markama da gadjaju", zavisi koji su nasi.
ser_gogsy
15.09.2008, 05:16
Pitanje nije dobro postavljeno!
Ovozemaljska pravda može biti i ovakva i onakva, u zavisnosti od vremena u kojem živimo, regiona, države i pojedinaca....
Kada se čovek svojom voljom odvojio od Boga odbacivši svoje božansko poreklo, ustoličila se i ovozemaljska pravda u kojoj je čovek i optuženik i sudija!
Cela ta stvar na papiru izgleda OK, ali u praksi vidimo sasvim suprotna dešavanja. Pravde koju čovek na zemlji sprovodi nema. Koliko je samo korumpiranosti medju ljudima---> deliocima pravde!? Koliko je na globalnom planu pravednih i poštenih koji ne gledaju prvenstveno na svoju korist?! Svaki dan smo svedoci nepravde koja se sprovodi nad ljudima , pojedincima i čitavim narodima....Što je jednima pravo, drugima je krivo...i tako u nedogled!
Nema pravde dok god se čovek ne vrati svom praiskonskom poreklu, onome ko je davalac života i zakona po kojima treba živeti, odnosno Bogu I Ocu našem!
Dakle , pitanje je: "Dali može biti pravde jednake za sve, bez prihvatanja Boga i Njegovih zakona"?
Odgovor je: Ne
Kada čovek bude prihvatio Boga živoga i božije zakone, to će automatski postati zamajac za činjenje pravednosti i pravde jednake za sve ljude na planeti:ok:
izabelitta
15.09.2008, 08:58
Ima mnogo dobrih, pametnih, valjanih zakona i na zemlji, ali ih krse, ili selektivno sprovode, ljudi koji nisu dobri i valjani. Pravo je nauka sa dugom istorijom, i razvijalo se i gradilo postepeno, egzaktno, vodjeno upravo ljudskom mastovitoscu kada je kriminalitet i krsenje nekih pretpostavljenih, uslovno receno "ljudskih" normi, u pitanju.
Sta je pravedan sistem, to je takodje diskutabilno, jer mnogi ce se sloziti s tim da je kapitalizam sistem u kojem svako ima svoju sansu, da je to drustvo odvaznih gde jaki i najjaci opstaju i profitiraju, a to su iskonski zakoni prirode, zar ne? Drugi ce tvrditi da je samoupravni sistem u bivsoj SFRJ bio daleko pravedniji u tom smislu, a u tom periodu religija je bila sasvim skrajnuta. Ne mislim da mozemo oduzeti pravo ljudima da kazu da su se tada osecali bas tako, da su ziveli u jednom pravednijem vremenu i sistemu, iako nisu verovali u Boga.
Pravna anarhija na zemlji, rukovodjena jedino idejom da "kada čovek bude prihvatio Boga živoga i božije zakone, to će automatski postati zamajac za činjenje pravednosti i pravde jednake za sve ljude na planeti", meni zvuci zaista idealno, ali se pitam da li je to uopste moguce i realno izvodivo...
ser_gogsy
15.09.2008, 12:56
Ima mnogo dobrih, pametnih, valjanih zakona i na zemlji, ali ih krse, ili selektivno sprovode, ljudi koji nisu dobri i valjani.
Upravo tako....
Možda je pitanje trebalo biti : "Dali mogu postojati pravo i zakoni bez postojanja Boga"
Dali ovde govorimo o zakonima i pravu ili o pravdi? Jer jedno nije jednako drugom! --->
mnogi ce se sloziti s tim da je kapitalizam sistem u kojem svako ima svoju sansu, da je to drustvo odvaznih gde jaki i najjaci opstaju i profitiraju, a to su iskonski zakoni prirode, zar ne?
Tamo gde jaki i najjači opstaju gazeći po leševima i slabima pravda ne postoji! Ali postoji zakon i pravo koje im to omogučava! I to su iskonski zakoni, ali životinjskog carstva:) --->
Drugi ce tvrditi da je samoupravni sistem u bivsoj SFRJ bio daleko pravedniji u tom smislu, a u tom periodu religija je bila sasvim skrajnuta.
Pravedniji , ali samo na papiru! Praksa je pokazala nešto sasvim drugo, svi smo jednaki samo su neki bili malo jednakiji od drugih :) ! Zato je i zbrisan. Država koja je odbacila svoju religiju/spoj/povezanost sa Stvoriteljem univerzuma i sveg živog, i nema ni trunke vere u Boga, mora biti zbrisana! Pogledaj koliko je samo primera kroz istoriju...Od Vavilona pa na ovamo....Sva velika carstva sa svojim zakonima i pravima su uništena i nestala....zbrisana....Misliš da je to slučajno?
Pravna anarhija na zemlji, rukovodjena jedino idejom da "kada čovek bude prihvatio Boga živoga i božije zakone, to će automatski postati zamajac za činjenje pravednosti i pravde jednake za sve ljude na planeti", meni zvuci zaista idealno, ali se pitam da li je to uopste moguce i realno izvodivo...
Na čoveku je da odluči....U ljudskoj prirodi je da čovek komplikuje sebi život bez potrebe! I uvek mu nešto fali i nedostaje...A u suštini, toliko je malo potrebno za jedan normalan i ispunjen život--> porodica, prijatelji, deca...dobri ljudi....nesebično činiti dobro drugima...moral. Tada pravednost i pravda više nisu problem! Tada i Bog gleda na taj narod koji u svom društvu neguje takve vrednosti...I nikakva ovozemaljska sila nije pretnja takvoj državi i takvom narodu, jer sam Bog ide ispred njih....
izabelitta
15.09.2008, 15:48
Mislim da je osnovni motiv za uspostavljanje bilo kakvog reda na zemlji bio upravo taj da se pravedno osude krivci za neki prestup ili zlocin. Normativi koji su pri tom kroz istoriju bili uzimani, sigurno su diskutabilni, ne sporim. Ali to sto svaka zemlja danas ima Ministarstvo pravde, odnosi se upravo na termin koji je usko vezan za ono sto pricamo, zar ne?
Hocu da kazem da zemaljska pravda postoji, postoji citav organizacioni i izvrsni sistem baziran na cinjenici da o pravdi ljudi odlucuju i da je sprovode rukovodeci se zakonima. Da li je, i koliko, taj sistem efikasan, to jeste pitanje za raspravu, ali ako ostanemo u okviru ove teme, mislim da je to naprosto cinjenicno stanje.
Ja zaista mislim da je dobro sto postoji, jer oslanjati se na dobru volju ljudi da budu iskljucivo i samo dobri, iluzorno je. Makar da samo natuknemo do kakvih apsurdnih situacija mozemo stici u tumacenju sta je za nekog "dobro", a sta ne. Ne veruju svi ljudi na svetu u istog Boga, da bi se tu mogli napraviti neki univerzalni kodeksi u misljenju, ponasanju, cinjenju, vrednovanju pravde... Mozda u nekim bazicnim stvarima, ali zivot je mnogo komplikovaniji od nekoliko zapovesti. Postoje i ateisti kojima se opet ne moze sporiti da su sposobni da osecaju pravdu u najdubljem ljudskom smislu, i da neki ne provode zivot mnogo ispravnije cak od mnogih vernika. Mislim da je mnogo licemernije izjasnjavati se kao vernik, a ciniti svesno sve ono sto verniku ne dolikuje, ali to je opet za drugu temu...
Namerno necu da pricam o verskim ratovima, o greskama i gresima vernika koji su cinjeni, ili se i dalje cine, pod pokroviteljstvom, ili u ime raznih crkava i vera. Ni tu cinjenice nisu ni malo lepe, ni svetle, niti obecavajuce u smislu da se na crkvenu pravdu ljudi mogu bez razmisljanja osloniti.
Do samog Boga stize se mozda vrlo lako, intimno, posvecivanjem paznje svojoj duhovnosti, razmisljanjem kroz tu ljubav o svemu sto nam se desava. Reklo bi se da je vrlo jednostavno na taj nacin odvojiti dobro od zloga i biti ispravan covek. Ali zasto onda nikada do toga nije doslo u nekom univerzalnijem, trajnijem, civilizacijskom smislu?
Koja je ta drzava, ili taj narod na koji Bog gleda danas u svetu u smislu koji si naveo, ser_gogsy?
ser_gogsy
15.09.2008, 17:18
Aha...dakle tema je : "Dali može postojati ministarstvo pravde bez postojanja Boga"
moj kratak odgovor je : može! ;)
Koja je ta drzava, ili taj narod na koji Bog gleda danas u svetu u smislu koji si naveo, ser_gogsy?
Izrael....Pročitaj Stari Zavet i istorijska svedočanstva iz Mojsijevih knjiga (Tora) i ostalih jevrejskih pisaca koji svedoče o dogadjajima, usponima i padovima jevrejskog naroda....Kada su živeli u zajednici sa Bogom bili su najjača država na planeti...Čitava carstva su padala i nestajala jer Gospod je išao ispred njih....Isto tako kada su okretali ledja Bogu odbacivši njegove zakone, stradanja su bila velika, padajući u ropstvo drugim narodima....
izabelitta
15.09.2008, 17:50
Izrael....Pročitaj Stari Zavet i istorijska svedočanstva iz Mojsijevih knjiga (Tora) i ostalih jevrejskih pisaca koji svedoče o dogadjajima, usponima i padovima jevrejskog naroda....Kada su živeli u zajednici sa Bogom bili su najjača država na planeti...
Aha, znaci Izrael nije bio dobar, pa je dobio vaspitnu, a ima li i jedna koja je danas u dobrim odnosima sa Bogom, pa da se na nju ugledamo?
Čitava carstva su padala i nestajala jer Gospod je išao ispred njih....Isto tako kada su okretali ledja Bogu odbacivši njegove zakone, stradanja su bila velika, padajući u ropstvo drugim narodima....
Cek, ovde sam se pogubila, ne znam sta je bolje kad je Bog ispred ili kad mu ljudi okrenu ledja... Nekako mi strasno, kako god okrenes...:blink:
Moze.Isto kao i nepravda.I obrnuto,uz postojanje Boga se desavaju strasne nepravde.On tada dremucka,pa mu po nesto i promakne.Verovatno.:cesces:
Hvala vam svima na doprinosu ovoj temi.:ok:Vrlo ljubazno od vas.Zaista je teško odgovoriti na nju:sputava nas pripadanje određenoj veri,određeno ''verujem'',ali isto tako i određeno ''neverovanje''.Svaki odgovor koji ste pružili je odgovor i na pitanje :''kako sam rešio pitanje samog trajanje'',premda,možda,ne izgleda tako na prvi pogled.U samoj činjenici da se neko opredelio za ''postojenje pravde kao nešto nerazdvojivo od postojanja boga'',za postojanje pravde bez boga,ili boga bez pravde,ili uspavanog boga,dovoljno govori o odnosu koji svako od vas ima prema svom trajanju.
Najtoplije se svima zahvaljujem.Razmisliću o svakom od vaših odgovora.Vredni su toga.
Prvo,u naslovu teme treba ispraviti i Bog napisati velikim slovom...drugo,kod vecine obicnih ljudi ne postoji neki odredjeni osecaj za pravdu,vec strah od zakona,da postoji izrazeni osecaj za pravdu zakon ne bi imao smisla,a pravda i zakon nisu isti...car Neron je po zakonu imao sva prava da Hriscane baci lavovima,ali da li je to bilo pravedno?....a ,opet,oni koji prekrse zakon, a ne budu kaznjeni,obicno imaju grizu savesti...a ona se ne bi pojavljivala da ne postoji strah od neceg veceg i mocnijeg nego sto je zakon koji ih nije kaznio....a onaj ko nema grizu savesti za nedelo i ne moze se smatrati razumnim bicem...sto nas opet, kao i uvek dovodi samo do jednog...do Boga.
Molim Vas,felix-e da mi objasnite zbog čega mislite kako bi imenica ''bog'' trebala biti napisana velikim slovom?Hvala.
Molim Vas,felix-e da mi objasnite zbog čega mislite kako bi imenica ''bog'' trebala biti napisana velikim slovom?Hvala.
...zbog cega mislim???!!!!...90% svetskih religija su monoteisticke i veruju u postojanje jednog Boga(Jehova,Alah...),mnogobosci su u manjini i obicno veruju u BOZANSTVA,a ne u BOGA kao jedinku....mramorni kipovi Jupitera,Zevsa,Atine,Artemide,Fortune,Demetre,...d a ne nabrajam dalje i po grcko-rimskoj mitologiji su samo BOZANSTVA,ravna kucnim bozanstvima larima i penatima....a BOG je samo jedan...ono sto su njima bozanstva ,nama su Angeli i Arhangeli....a drugo,u Srbiji ne postoji registrovana ,a i neregistrovana verska zajednica mnogobozackog karaktera,pa ne znam zasto uopste to pitanje i postavljas...jedino,mozda,cisto da postavis i malo prodiskutujes.
Ja pisem Bog.Dakle velikim pocetnim slovom.Ali,gramaticki je neispravno.:uredu:
Nikada boga ne poistovećujem sa nekim određenim likom.Za mene imenica bog nema isti smisao kao što je ima jedno,bilo koje,vlastito ime.Vlastito ime spajam sa jednim licem.Ono pripada tom licu.Zato vlastite imenice pišem velikim slovom(pisala bih ih i da to nije tako određeno pravopisom).Međutim,kada kažem ''bog'' nemam nikakvo ''lice'' pred sobom.Ne mogu da ga poistovetim sa nekim oblikom,ili glasom.Zato tu reč pišem malim slovom.Uz svo poštovanje prava drugih da istu reč pišu velikim početnim slovom.
Uostalom ,ima naroda koji uopšte ne izgovaraju ime boga.Šta ćemo sa njima?
ser_gogsy
16.09.2008, 09:10
Aha, znaci Izrael nije bio dobar, pa je dobio vaspitnu, a ima li i jedna koja je danas u dobrim odnosima sa Bogom, pa da se na nju ugledamo?
Na žalost ne! A neće ni biti dok god se po školama deca uče darvinizmu, velikom prasku i ostalim glupostima...
Cek, ovde sam se pogubila, ne znam sta je bolje kad je Bog ispred ili kad mu ljudi okrenu ledja... Nekako mi strasno, kako god okrenes...
Da, znam da je konfuzno za ljude koji nisu informisani i ne znaju ništa o Bogu--->davaocu života, Tvorcu univerzuma i ove planete po kojoj hodamo...
Naslov teme glasi : "Da li može postojati pravda bez postojanja Boga?"
Dakle ovde su ključna dva pojma: "pravda" i "Bog" ! Da bi mogli ispravno da komentarišemo na temu, moramo prvo definisati šta je to "pravda" i isto tako šta je ili ko je "Bog" ! Večina 'komentatora' pojma nema šta se misli kada kažemo "pravda" a još manje zna kada je reč o Bogu ! Tako smo i došli do komentara tipa: 'ministarstvo pravde':) ... itd....
Dakle, šta je pravda?
Ali to sto svaka zemlja danas ima Ministarstvo pravde, odnosi se upravo na termin koji je usko vezan za ono sto pricamo, zar ne?
Hocu da kazem da zemaljska pravda postoji, postoji citav organizacioni i izvrsni sistem baziran na cinjenici da o pravdi ljudi odlucuju i da je sprovode rukovodeci se zakonima. Da li je, i koliko, taj sistem efikasan, to jeste pitanje za raspravu, ali ako ostanemo u okviru ove teme, mislim da je to naprosto cinjenicno stanje.
Ok...delimično se slažem! Ali...postavlja se sasvim logično pitanje: koja su to dela kažnjiva po ovozemajskim zakonima, a sve u cilju zadovoljenja pravde? Ako čovek ukrade, ubije i prebije nekog, biva kažnjen po dzepu ili ide u zatvor! I to je ok...ali šta da radimo na primer ako muž prevari svoju ženu učinivši preljubu, i tako je povredi nanoseći joj nepravdu? Gde ona da traži zadovoljenje? pravdu? U koji će zatvor taj muž otići? Naravno i obrnuto, Kada žena prevari muža, gde on da traži pravdu za nanesenu bol? Koji će zakon kazniti tu ženu?
Dalje, gde čovek da traži pravdu kada ne može sa dve diplome da nadje posao u nekoj firmi, jer su očinske, bratske, kumovske, zemljačke, bosanske i crnogorske veze jače od te njegove pišljive diplome sa prosećnom ocenom 10? gde? Gde da udovoljimo žedj za pravdom kada vidimo/gledamo kako je neko privilegovan, pa makar bio i manje stručan, da ne kažem nestručan, a samo zato jer je sin nekog tate glavonje?
Koji to ovozemaljski zakon zabranjuje i kažnjava ne poštovanje roditelja? Kada dete odbaci i ne gleda na roditelja svog u starosti, jer mu je mrsko i nema vremena!
Koji to zakon kažnjava momka ili devojku jer nisu ustali kada je starija žena ušla u autobus, da sedne?
Gde da tražimo pravdu kada nas brat ili prijatelj slaže, izneveri i povredi? itd...itd...
Dakle pravda i zadovoljenje iste, je mnogo širi pojam u odnosu na : "ministarstvo pravde" !
Ko je Bog?
Nikada boga ne poistovećujem sa nekim određenim likom.Za mene imenica bog nema isti smisao kao što je ima jedno,bilo koje,vlastito ime.Vlastito ime spajam sa jednim licem.Ono pripada tom licu.Zato vlastite imenice pišem velikim slovom(pisala bih ih i da to nije tako određeno pravopisom).Međutim,kada kažem ''bog'' nemam nikakvo ''lice'' pred sobom.Ne mogu da ga poistovetim sa nekim oblikom,ili glasom.Zato tu reč pišem malim slovom.Uz svo poštovanje prava drugih da istu reč pišu velikim početnim slovom.
Ovo je tipičan primer ne poznavanja Boga! Odnosno Šta je i ko je Bog! Samo neko ko je neupućen i ne informisan, pa u svome ne znanju, može da napiše ovako nešto!
Ahh...svoje ime pišemo velikim slovom, a Božije malim!? Šta smo mi? Veći i važniji od samog Boga? Od onoga koji nas je stvorio?
Eto još jedan u nizu primera zašto ljudski rod srlja, brzinom svetlosti, u provaliju i ka samouništenju!
Ja ovde neću govoriti o tome šta je i ko je Bog. Ako nekoga interesuje, neka poseti forum "religija" pa neka se informiše za početak....
Dakle...Zadovoljenje pravde ne može biti bez prihvatanja Boga kao konačnog sudije, koji će suditi pravedno i "svakome po delima svojim" ... A mi obični grešnici treba da se naučimo praštanju i opraštanju kada nam drugi nanesu nepravdu i kada nas povrede...u molitvi "Oče naš" se kaže: "Oprosti nam grehe naše, kao što mi opraštamo dužnicima našim" ....
Bez namere da polemišem o ovom složenom pitanju izneću svoje skromno i subjektivno mišljenje.
Uveren sam da pravda bez Boga ne može postojati. Bog je počelo svega, pa i pravde. To je potpuno jasno.
Mislim da problemi oko shvatanja pravde počinju u nama samima, dakle ljudima, jer mi smo slabi, nesavršeni i podložni i drugim uticajima, a ne samo onima koji dolaze od Boga.
Definisanje pravde na način kokao to ljudi čine, nije baš nebitno, ali nije suština pravde. Pravdu obično shvatamo kao uži deo morala, što, čini mi se ima smisla, ako pri tome mislimo na jedan od fenomenoloških izraza Boga samoga. Često naše mišljenje o pravdi i nema neke veze sa pravdom, jer mi to naše shvatanje formiramo sa subjektivnim pečatom koji polazi obično od samo naših, dakle subjektivnih interesa, koji ne moraju uvek biti i pravedni u najširem, dakle božanskom smislu.
Hoću da kažem da i pored naših mogućnosti saznanja, apstrahovanja i mišljenja, ponekad nismo u stanju da shvatimo pravdu na najbolji način, jer nije pravedno ono što mi mislimo, već je pravda ono čime nas Bog dariva, pošto je pravda prevashodno dar Božiji...
Kako doći do shvatanja pravde i kada ona postaje i naša pravda? Najvažniji način je da verujemo. Verom, verom i samo verom u Boga pravednog, kroz njegovog sina jednorodnoga Isusa Hrista. Vera je važnija i od naših dela, jer kada dostignemo stepen čvrste vere tada možemo shvatiti i zašto stradamo, i naše uspehe, i naše poraze, pa i sam i suštinski značaj pravde...
Naravno, ovo je samo moje lično, dakle ljudsko i nesavršeno mišljenje i ono uopšte me nora biti ispravno...
Bog ili kako ga ja zowem 'bradonja' je tworac swih nasih djelatnosti ,generalno,tako da bez njega prawde i nema:jok:
Ideja boga je i nastala da bi se na zemlji uspostavilo osecanje za dobro i lose, izmedju ostalog, pa u to spada i pravda.
Naravno da moze da postoji pravda bez boga, svaka idividua treba da spozna pravdu i da je primenjuje u svim velikim i malim stvarima koje cine zivot...i onda nam nece biti potreban bog da bi prvda postojala...za sada je bog jos uvek potreban nekim individuama, a nekim ne....
Uprolazu
24.11.2008, 21:14
Dakle...Zadovoljenje pravde ne može biti bez prihvatanja Boga kao konačnog sudije, koji će suditi pravedno i "svakome po delima svojim" ... A mi obični grešnici treba da se naučimo praštanju i opraštanju kada nam drugi nanesu nepravdu i kada nas povrede...u molitvi "Oče naš" se kaže: "Oprosti nam grehe naše, kao što mi opraštamo dužnicima našim" ....
lol bre
Otkud to da je ne može biti?Ko to kaže,vidi,ja opraštam konstantno ljudima razne stvari(ali ih ne zaboravljam)...ista je situacija i od strane drugih prema meni,tako da oče naš samo naglašava očito...
Što se tiče postojanja ''pravde'',to je relativna stvar,jer nekome je pravda ''oko za oko,zub za zub'',a nekome i nije,mada u suštini svi mi težimo ka revanšizmu kako bi postigli ''pravdu''...pa i sam Bog na svom strašnom sudu(gorećeš u paklu!!!)
Dakle pravda može postojati i bez postojanja Boga,jedini problem je u tome što među nama postoje oni koji su nemoćni i uplašeni,pa im Bog dobro dođe da nahrane svoju sujetu i nakače sebi neki osećaj važnosti,jer su previše slabi da preduzmu nešto po nekim pitanjima u svojim životima,te ''Bog vidi sve''...
Ovo je pogotovo bilo prisutno u dalekoj istoriji,dok ljudi nisu znali da objasne neke stvari ičim osim višom silom-koliko je bilo samo božanstava koja su izazivala gromove i sl. stvari u plemenskim zajednicama...
Po narodnom predanju i sv. Ilija baca gromove,zar ne?
Napretkom nauke i tehnologije,mnoge stvari su izašle na videlo(ovde mislim konkretno na istoriju,iz koje može puno toga da se izvuče...),a mnoge stvari su isto tako i objašnjene,ili smo na dobrom putu da ih objasnimo(sad što i kako,pogledajmo istoriju).
Takođe napredak donosi i proširenje čovekove svesti i proširuje mu poglede,pa samim tim i pojam ''pravda'' počinje da gubi važnost i smisao,jer je pravda u principu relativna stvar,tačnije šta neko smatra pravdom drugi ne smatra...a samim tim i moramo da dođemo do zaključka da ''pravda'' nit je kad postojala,nit će postojati,već se javlja kao nusprodukt čovekovih uverenja(da ne dužim priču o faktorima koji su uticali na pojam pravda)...
Ono što treba da se zapitamo jeste šta je to pravda za nas(ovim mislim na nas same,a ne na zakone država i religije,i shvatićemoda da tako nešto uopšte ne postoji jer mnoge stvari i nisu tako pravedne kad malo mućnemo glavom,zar ne?):)
DzuPiter
24.11.2008, 21:16
Ideja pravde se u mnogo čemu temelji na ideji boga.Uostalom,pre zakona kakvim ih danas poznajemo,postojali su ''božji zakoni''.U Starom Zavetu bog je Mojsiju predao 10 zapovesti i one su,pretpostavlja se,od tog doba temelj pravde,merilo svakom postupku.
Međutim,ljudi su od tog doba često sumnjali u boga.Prvo u njegovu dobroćudnost i pravednost,a zatim tu negde od 18 veka su počeli i da opovrgavaju njegovo postojanje.U 20-om veku smo došli i do definitivnog opovrgavanja božje moći i postojanja uspostavljanjem društvenih uređenja koja su ''izbacila ''boga.(SSSR,Kina itd.)Postojala su i društva koja su i zvanično bila ateistička.(primer-Albanija)
'Pravda' je samo rec a Bog je rec (Jovan 1:1), znaci da je Bog sinonim za pravdu.
Znaci da pravda nemoze postojati bez Boga. Bas kao i sloboda.
jewpiter
Bog ili kako ga ja zowem 'bradonja' je tworac swih nasih djelatnosti ,generalno,tako da bez njega prawde i nema:jok:
Bravo egzotic. U filmu "Love Guru" Mike Myers kaze " To know something is Good,
to do something is God. "
Znaci zasluga za sve ono sto je stvoreno/kreirano/uradjeno ide Bogu.
Mi smo samo alat koji nesto radi.
jewpiter
izabelitta
25.11.2008, 02:07
'Pravda' je samo rec a Bog je rec (Jovan 1:1), znaci da je Bog sinonim za pravdu.
Znaci da pravda nemoze postojati bez Boga. Bas kao i sloboda.
jewpiter
Dobro, Džupiteru, a što je reč "Bog" nešto više od reči, pa u tu reč treba verovati, a ostale reči su kao fuj i besmislene?
Mislim, može se marginalizovati sve. Možemo kazati da si ti, ili da je koji god Mike Myers u pravu, ali šta bi to značilo?
Bog je tvorac reči, a u reči je besmisleno verovati jer su sve laž???
Čemu, pobogu :), toliki tvoriteljski trud za ništa? :blink:
Ja se izvinjavam što na ovoj temi reagujem u vezi s tim, ali kako je ova teza sad već raspostranjena po celom odeljku za filozofiju, nekako mi nije važno ni gde bi bilo priličnije da reagujem na nju. Eto, sad mi je prispelo...
No, ako od Boga polazi pravda i ne može je biti bez njega, što onda ne bi verovali u fukcionalnost i smislenost tih ideja koje nam je sam Bog utuvio u glavu podarivši nam reči, kako kažeš?
Ako idemo kroz sinonimsku igru da je "pravda" reč, da je "Bog" reč, pa da zato pravda ne može postojati bez Boga, onda se valjda može ići i u obrnutom pravcu, pa onda reč "Bog", može biti jednako istina ili jednako laž, kao i drugi sinonimi te iste reči, zar ne?
Koja bi potvrda za to mogla biti, osim da ti i Mike želite da verujete da je tako kako kažete?
Eto, meni ne treba guru da mi objasni da je ono što mislim i osećam bilo laž, bilo istina. Gur(u)am se nekako sama i kroz svoju svest i kroz svoju savest. I verujem da zemaljska pravda ima svoje, na žalost ne uvek dovoljno efikasne načine da se ljudska zastranjivanja sankcionišu, ali ih ima. I polažem nadu u njih, a i plaćam porez. Volijem ja što se ubice libe da ubijaju, a lopovi da kradu, iz straha od toga da će koliko sutra u zatvor, nego što bi se toga ustručavali plašeći se Božje kazne posle smrti.
@Uprolazu
Jeste pravda relativan pojam. I bilo bi sjajno da je rasprava pošla u tom pravcu.. Možda i hoće, samo još da se dogovorimo da li ćemo o njoj pričati kao Zemljani, ili oni koji su odnekud stigli, ili oni koje čeka neki drugi, bolji svet, pa u ovom životu ne nalaze razlog da sumnjaju...
Pošto ne verujem u istog,a i da verujem sumnjam da bi odgovor mogao biti drugačiji,i pravda i nepravda već postoje,a ne znam da li da se pitam da li je išta postojalo pre nego je neko samu reč Bog stvorio...Stvorio je verovatno iz interesa,da je i sam Bog stvorio istu ako poverujem da postoji,pa tako se uz Božiju pomoć ili bez iste i danas i pravda i nepravda dele po aršinima koji nisu dvostruki,već koliko ljudskih duša toliko i aršina po pitanju šta je pravda,a šta nepravda...
Bogom se manipuliše kako bi ljudi vladali drugim ljudima...države ne bi opstale onda kada su nastajale kao uređena društva da nije Bog korišćen uz ostale mere prevencije i represije...
Pravda bez Boga postoji u svakom od nas kao i nepravda...najviše 'grešnih' veruje u pravdu koja dolazi od Boga,jer od njih samih da dolazi svest o pravednom ne bi bili grešni ili nepravedni ikom i ikada...:cesces:s'rem već,dekoncentrisan sam danas...:stid2:
ser_gogsy
29.11.2008, 00:12
l
Što se tiče postojanja ''pravde'',to je relativna stvar,jer nekome je pravda ''oko za oko,zub za zub'',a nekome i nije,mada u suštini svi mi težimo ka revanšizmu kako bi postigli ''pravdu''...pa i sam Bog na svom strašnom sudu(gorećeš u paklu!!!)
Jedini istinski delilac pravde u životu, može biti samo Onaj, koji je taj život stvorio, udahnuo, i po zakonima životnim - uobličio.....
"Oko za oko i zub za zub", je izmanipulisan i izvrnut zakon, odnosno njegovo značenje - od strane bezbožnika...koji su izvrtali i mnoge druge stvari....
Samo onaj koji pažljivo čita i proučava bibliju, videće da se taj zakon odnosi na državu u kojoj je Bog car! Samo Bog sudi po principu "oko za oko i zub za zub" !
Ali manipulatori i bezbožnici izvrću i manipulišu svim sredstvima...da bi stigli do cilja i njihovog boga-> sotone.....
Kada je došlo do pobune, i čovek se odrekao Boga, zakon-> "oko za oko i zub za zub", prelazi u zakon-> "kada te neko udari po jednom obrazu, okreni mu i drugi" ....
Zašto?
Pa zato jer u državi u kojoj Bog nije car, vlada sotona i njegovi sledbenici - demoni - koji nagovaraju čoveka da sudi po principu "oko za oko..." jer tako postaju njegovo vlasništvo....
A Isus kaže --> Ne upadaj u zamku, budi hladne glave, bistrog uma i čistog srca...."okreni drugi obraz" i oteraj sotonu od sebe.....Drugim rečima-->istrpi, do konačne bitke---> Kada će Bog opet biti Car...U novom Carstvu Božijem!!!
I zbog toga su ovi zakoni, mač sa dve oštrice....O koji se mnogi poseku....
DžuPiter kaže:
Mi smo samo alat koji nesto radi.
Nismo mi nikakav alat!
I jedan ljudski život je bitniji Bogu od svih zvezda, planeta, i svemira....Jer Bog nije stvorio čoveka zbog svemira, nego svemir zbog čoveka....
Ali to što je taj čovek odabrao put otpadništva...to je druga priča....
Pravda bez Boga? :cesces:
Pravda je pojam koji opisuje situaciju u kojoj svaki pojedinac "dobija ono sto zasluzuje" i, kao takva, nikada ne moze u punoj meri biti dostignuta, jer svaki covek ima svoje poimanje onoga sto je pravedno u odredjenoj situaciji.
Ljudi se vekovima pokusavaju pribliziti ostvarenju pravde za svakoga, i u tom cilju je stvoren pravni sistem. On pruza utisak ostvarenja pravde, iako smo svi svesni da to nije uvek tako. Zato treba nastaviti napore na uoblicavanju tog sistema.
Ja u tu pravdu, ovozemaljsku, verujem. Bozju ulogu u njenom ostvarivanju ne vidim, iako dopustam da je nekim drugim ljudima mnogo lakse da osecaj pravde ili nepravde pripisuju nekom visem bicu.
:naklon:
DzuPiter
29.11.2008, 01:26
Pravda bez Boga? :cesces:
Pravda je pojam koji opisuje situaciju u kojoj svaki pojedinac "dobija ono sto zasluzuje" i, kao takva, nikada ne moze u punoj meri biti dostignuta, jer svaki covek ima svoje poimanje onoga sto je pravedno u odredjenoj situaciji.
U ovoj odredjenoj situaciji, tvoje licno verovanje ti "govori" kako svaki pojedinac "dobija ono sto zasluzuje".
Kako moze zivot da bude zasluzen, kada smo ga dobili pre nego sto smo bilo sta uradili ?
Kako to da je mnogima oduzet zivot a da nikom nisu naneli nikakvo zlo, kao recimo mala deca ?
Jel' za tebe dete nije "pojedinac" ?
Ljudi se vekovima pokusavaju pribliziti ostvarenju pravde za svakoga, i u tom cilju je stvoren pravni sistem. On pruza utisak ostvarenja pravde, iako smo svi svesni da to nije uvek tako. Zato treba nastaviti napore na uoblicavanju tog sistema.
"Pravda", "sloboda", "demokratija" su nazivi tecnosti za ispiranje usta, one izvan tih tecnosti ne postoje.
"Svi smo svesni" je naziv smehotresne olimpijade u kojoj su takmicari uspesniji
ukoliko su smesniji.
Ja u tu pravdu, ovozemaljsku, verujem. Bozju ulogu u njenom ostvarivanju ne vidim, iako dopustam da je nekim drugim ljudima mnogo lakse da osecaj pravde ili nepravde pripisuju nekom visem bicu.
:naklon:
Ja jos nisam sreo osobu koja nezna da je zatvorska ili novcana kazna - istinska. Sta tu ima da se veruje ?
Sta je "ovozemaljska pravda" jel' ona postoji medju zivotinjama ?
Bog je rekao za takve kao sto si ti " Ja sam Gospod, i nema drugog, osim mene nema boga; opasah te, premda me ne znaš, "
Da li roditelji odredjuju da li ce njihovo dete da se rodi zivo ili mrtvo ?
Ti ne znas da je Bog - rec, a mozak i usta su ti puni reci ?
jewpiter
Cenim to sto si na kulturan nacin pokusao da me ubedis da nisam u pravu. u tome je svrha foruma. Medjutim, nijednim komentarom u prethodnom postu ti to nisi ucinio.
Odgovor na tvoju prvu primedbu si sam naveo, u drugom citiranom delu. Dete jeste pojedinac. Njegova prava, kao i bilo cija druga, stiti pravni sistem kreiran od strane coveka, ne Boga. Rekoh da on nije savrsen, odgovornost za njegovo usavrsavanje je na ljudima, ne Bogu.
Drugi deo necu da komentarisem, jer predstavlja nipodastavanje nekoliko hiljada godina istorije covecanstva.
Biologija (priroda) odredjuje da li ce dete biti mrtvorodjeno ili ne, ne Bog. Bog je rec, rec za koju verujem da ne oznacava nista. Ali, to je samo moje verovanje....
Ne zelim da ulazim u prepirku. Sve gore navedeno su moji licni stavovi. :naklon:
DzuPiter
29.11.2008, 02:14
Cenim to sto si na kulturan nacin pokusao da me ubedis da nisam u pravu. u tome je svrha foruma. Medjutim, nijednim komentarom u prethodnom postu ti to nisi ucinio.
Ja nikoga ne ubedjujem. Ja sam ti objasnio na primeru dece, koja su "pojedinci"
da oni nicim nisu zasluzili da umru, a umiru.
Sto tvoju "teoriju" o "svakom pojedincu koji dobija ono sto zasluzuje" cini
laznom.
Odgovor na tvoju prvu primedbu si sam naveo, u drugom citiranom delu. Dete jeste pojedinac. Njegova prava, kao i bilo cija druga, stiti pravni sistem kreiran od strane coveka, ne Boga. Rekoh da on nije savrsen, odgovornost za njegovo usavrsavanje je na ljudima, ne Bogu.
Koji pravni sistem stiti dete od ubice, elementarne nepogode ili
divlje zivotinje ?
Ako hoces da kreiras neko svoje misljenje o zivotu, moras da ga aplikujes na
svaki oblik ljudskog zivota, da bi to misljenje moglo da pije vodu realnosti
Drugi deo necu da komentarisem, jer predstavlja nipodastavanje nekoliko hiljada godina istorije covecanstva.
Ne, ja sam samo objasnio da navedene reci predstavljaju iluziju a ne
stvarnost. Gde postoji 'pravda', 'sloboda' ili 'demokratija' ?
Biologija (priroda) odredjuje da li ce dete biti mrtvorodjeno ili ne, ne Bog. Bog je rec, rec za koju verujem da ne oznacava nista. Ali, to je samo moje verovanje....
A gde sam ja to rekao da Bog nesto odredjuje, jel' tebi ja zvucim kao
religiozni fanatik ?
Kako to "priroda" odredjuje da li ce dete biti rodjeno zivo ili mrtvo ?
Ne zelim da ulazim u prepirku. Sve gore navedeno su moji licni stavovi. :naklon:
Ja se ne prepirem sa tobom, ja ti samo objasnjavam razliku izmedju istine
i verovanja.
Tvoji licni stavovi su verovanje, a ne istina, istina nije licni stav.
jupiter
ser_gogsy
29.11.2008, 02:31
Cenim to sto si na kulturan nacin pokusao da me ubedis da nisam u pravu. u tome je svrha foruma. :
Svrha foruma je izošenje sopstvenih--> razmišljanja/saznanja/stavova, i odbrana istih....I naravno, na kulturan i civilizovan način....
DžuPiter :
Kako moze zivot da bude zasluzen, kada smo ga dobili pre nego sto smo bilo sta uradili ?
Naravno, život nam je dan na poklon, i nije ničim zaslužen.
DžuPiter :
Kako to da je mnogima oduzet zivot a da nikom nisu naneli nikakvo zlo, kao recimo mala deca ?
Otkud bilo ko može da zna--> ko je kakvo zlo činio, i kome?
Čovek može na prvi pogled da izgleda ispravan i normalan/dobar....a da se iza te maske krije zloća....Samo Gospod zna ko je kakav....I zato isus govori--> "A kada činiš dobra dela, čini to tajno, jer će ti Bog tvoj platiti javno....Neka tvoja desna ruka ne zna šta čini leva...."
Zbog toga, ništa ne mora da bude onako kako izgleda na prvi pogled....
zašto bi se ja busao u prsa, da sam dobričina i ispravan, tebi ili bilo kome?
Kada mi je jedino bitno pred Gospodom biti pravedan i postojan!
Mala deca ginu i umiru zbog posledica i delovanja čoveka na planeti(već pisano o ovome)....
Kada Bog proceni da je bolje da uzme dete k sebi i spase njegov duh, koji bi bio uništen grehom zbog grešnih i nesavesnih roditelja ili okruženja, a ne sopstvenom slobodnom voljom i izborom, On deluje tako!
To je onaj domen Božijeg delovanja u koji ne možemo da udjemo---> "Božiji putevi nisu vaši putevi, Božije pomisli, nisu vaše pomisli"
I zato ne treba da čačkamo, kao što ne treba da čačkamo gatanje, proricanje, tumačenje po zvezdama, prizivanje duhova, itd.....
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.