PDA

Puna verzija : Da li zaista slušate svoje dete?

makilli
31.08.2008, 21:35
Upravo sam pročitala članak na netu na pomenutu temu i priznajem da me je naterao da malko razmislim o ovome :huh:.Podeliću ga sa Vama pa da čujem koliko Vi čujete :smeh:

Aktivno slušanje dece

Da li zaista slušate svoju decu? Ovo pitanje vam može delovati smešno, ali mnogi roditelji zapravo ne slušaju šta im deca pričaju.

U prisnoj porodičnoj atmosferi često se dešava da roditelji misle da znaju kako njihovo dete razmišlja i šta želi da im kaže. To je pogrešno. Nemojte pretpostavljati da znate šta dete želi da vam kaže. Čak i sasvim mala deca imaju svoja originalna mišljenja.

U razgovoru sa detetom trebalo bi da obratite pažnju na poruku koju vam ono šalje. Kada vam se dete obraća, morate da mu posvetite pažnju u potpunosti – to će mu, između ostalog, pomoći da shvati da nije potrebno da “sruši kuću” kako bi dobilo minut vaše pažnje.

Ukoliko ste bili aktivni slušalac vašeg deteta kada je ono bilo malo, postoji velika verovatnoća da ćete imati dobru komunikaciju i kasnije u životu. Ne zaboravite da je svakom detetu potreban drugačiji prilaz, u zavisnosti od njegovog uzrasta.

Da biste bili dobar sagovornik vašem detetu potrebno je samo jedno – da ga slušate...i slušate. Pažljivim slušanjem onoga što dete želi da vam kaže, pokazujete mu da poštujete njegova osećanja. Takođe, aktivnim slušanjem deteta dajete prostora mogućnosti za rešavanje eventualnog problema koje dete ima.

Aktivno slušanje se odvija u tri koraka:

Obratite pažnju

Prvi korak u aktivnom slušanju je da se fokusirate na dete. Prestanite da radite bilo šta čime ste okupirani i posvetite se detetu u potpunosti.

Pratite dete

Kažite “Aha...”, ”Stvarno...?”, ”Mmmm...” i onda sačekajte. Nemojte odmah davati savete, predloge, rešenja, nemojte kritikovati, držati predavanje. Vaše pažljivo slušanje deteta pomaže mu da nastavi sa istraživanjem i izražavanjem svojih misli i osećanja.

Imenujte osećanje

Da biste pomogli detetu da izrazi svoja osećanja, imenuje ih.

Na primer:

Dete: Neću da idem u obdanište! Umoran sam.
Roditelj: Mmm?...
Dete: Suviše sam umoran da bih išao u obdanište.
Roditelj: Izgleda da ne želiš da ideš?
Dete: Ne, ne želim, ne dopada mi se tamo više.
Roditelj: Deluje mi kao da si zbog nečega zabrinut?
Dete: Uh-uh... (kaže zbog čega je zabrinuto)

U ovom primeru roditelj je aktivno slušao svoje dete i pomogao mu da izrazi svoju zabrinutost. Roditelj nije požurio sa umirujućim porukama “Biće ti lepo čim dođeš u vrtić”, niti je naređivao “Moraš da ideš”, kao što nije ni poništio detetova osećanja “Nemoguće je da si sada umoran, upravo si se probudio”. Imenujući osećanje, roditelj je ohrabrio dete da priča o svojim problemima.

preuzeto sa:bebinsvet.net
Prevela i priredila J.K.
Izvor: www.raisingkids.co.uk

duga12
01.09.2008, 00:59
Da li zaista slušate svoju decu?

Počela sam da ih zaista slušam,kada mi je jedne prilike sin koji je tek progovorio,uputio par reči,zbog kojih se i dan danas,zastidim same sebe.

Bili smo u bolnici dugo,nas dvoje zajedno.Usled raznih komplikacija,u jednom momentu uhvatio me očaj i nervoza...na tren sam zaboravila,kome je tu teže, kako je on to primetio i osetio,rekao mi je:

-Mama i ja sam ljudsko biće.

Da.Poslao je mami poruku,da je ona tu zbog njega,da mu je potrebna,jer je bolestan.Jer je mali-veliki čovek,koji zahteva da ga slušam uvek.I da ga čujem.

NSdjanka
01.09.2008, 16:18
Nedavno smo moja devojka i ja razgovarale o mojoj mami... Između ostalog povela se priča o tome po čemu ću je sve pamtiti... Zagledana u prošlost, nisam odmah primetila iskrivljeno lice i suze u očima... " Mama, ja ću tebe pamtiti po tome što me uvek razumeš i što me slušaš kako niko na svetu"... E onda smo se obe :( ... A ja i sad pomalo :( ... Ali kada malo bolje razmislim, to je odnos koji smo gradili oduvek... Svojoj deci nikada nisam bila drugarica... Drugara imaju sasvim dovoljno... Ali sam im uvek bila osoba od poverenja, kojoj se nikada nisu ustručavali da kažu bilo šta da je u pitanju... I veoma sam ponosna na takav naš odnos...

memento
01.09.2008, 16:49
Da, ja slušam svoju deci i ne verujem im ništa!:dry:

Savannah
02.09.2008, 16:46
trudim se slusati. daleko od toga da sam savrsena mama, kad me chopi stres ne slusam nikog vec samo redam naredbe i bozesacuvaj da mene onda netko ne slusa. medjutim moji momci vec znaju da kad prodje prva bura definitivno umijem da slusam i rekla bih da nam do sada zbilja dobro ide. :uredu:

shacky
16.09.2008, 10:55
Obzirom da smo u par navrata kroz razgovor zaključili u čemu je bio određeni problem, rekla bih da umem da slušam svoje dete.Umemo i da razgovaramo.
Mogu po njegovom ponašanju uvek da zaključim da li se nešto dogodilo, da li lepo ili ružno.Podjednako oboje zapodevamo razgovor i ponekad se zapanjim njegovim načinom izražavanja, koji je vrlo napredan, predpostavljam zahvaljujući tome što često razgovaramo.
Nisam baš supermen, ima dana kada ne mogu ni sama sa sobom da izađem na kraj, ali kažem sebi, ipak je on dete i mnoge stvari ne razume i treba mu objasniti.
Trudim se da ga slušam, mada ga češće osluškujem.Veliki je emotivac i često govori ponašanjem, a ja to umem da razumem.Ili se bar trudim, iz petnih žila.

robert ns
03.11.2008, 23:55
oni tako lepo znaju nesto da kazu sta ih muci ili sta zele a sve kroz igru.
Nauciti slusati dete uvek bas i nije lako kao i razumeti sta je bas htelo da nam poruci.
Ali najvise se nauci kroz slusanje dok se dete igra sa lutkama dok pravi predstave tada i svoja osecanja i razmisljanja nam brze prenese i jednostavnije