PDA

Puna verzija : Odluka i kako je doneti

memento
27.08.2008, 12:30
Svakodnevno smo u prilici da o nečemu odlučujemo. Većinu tih naših odluka donosimo po nekom automatizmu, jer su nam poznati svi parametri koji utiču na njihovo donošenje, kao i posledice takvog odlučivanja. Međutim, u životu postoje i situacije koje iziskuju donošenje odluka za koje nismo baš sigurni kako će se odraziti na neki proces, ili ljude, odnosno na neke buduće događaje...

Odluku nije lako doneti, ali je moguće. Kako?

CHichaGlisha
27.08.2008, 12:39
To pushtam da odradi moj mehanizam
Ko ce sa tim tricama josh da se bakce:fijuk:

Tako ispada da odluke donosim
u hodu.

Ja hodam :hahaha: a mehanizam saopshtava
shta mi je
u kom koraku
chiniti.

Izgleda shashavo:uredu:
ali mene uopshte ne boli glava:jok:

starsica
27.08.2008, 15:58
odluke uglavnom donosim po intuiciji, po hercu..
retko kad sednem i promislim o tome, ne vagam pre et contra.. takav nacin odlucivanja se meni bar pokazao kao blagorodan, posto mi u 80% slucajeva zamisao uspe..
ali doduse, do sada nisam imala nijednu iole toliko tesku odluku da sam morala da sednem i razmislim veoma dobro pre nego sam istu i donela..
ali i bez obzira na to, mislim da odluke treba donositi po savesti i srcu, intuiciji.. verujem da ce takve odluke uglavnom biti bolje od onih suvise promisljenih..

duga12
27.08.2008, 19:36
Odluke...pa zavisi..uglavnom je potrebna petlja,ako je neka teža u pitanju.

Te teže presečem,kad dođe vreme za to...bitan je i momenat.

Posledice?...prate me ceo moj život :uredu:,jer sam često donoseći neke bitne odluke,ugađala drugima...pa ovih dana donosim odluku..da ne mere više :beyond: tako...

Mish
27.08.2008, 21:28
Druga strana donošenja odluka je preuzimanje odgovornosti. Što veća odgovornost - to teža odluka.
Najteže životne odluke sam puno vagala. Lepo je znati željeni pravac, ali treba biti svestan i mogućih scenarija istih i premeriti da li si spreman da nosiš odgovornost za sva ta scenarija. Puno mozganja, puno neodlučnosti, zašto ne reći straha, slabosti... I onda se najčešće nađeš u vremenskom škripcu kada najčešće intuitivno izabereš jedan od dva preostala, neeliminisana moguća rešenja.
Posledice svojih odluka nosim, neke s ponosom, neke za nauk. Ali odgovornost za iste ne delim jer su odluke bile moje.

GostBG
27.08.2008, 22:05
U takvim situacijama jedino resenje je biti odlucan,stisnuti petlju,i imati m***!
Ako se pokaze da je odluka bila pogresna,treba imati sve ovo navedeno,i sam
"muski" snositi posledice.;)

egzotic
27.08.2008, 22:22
u principu,odmah imam instalirano misljenje i odluku samim tim,u mom prwom iskazu odluka je donesena:smeh:

lado
27.08.2008, 22:40
ja po onoj-tri puta meri jedanput seci-:)

SQUAW
30.08.2008, 03:17
ja po onoj-tri puta meri jedanput seci-:)
Nasmeja me i prosuh vodu usput :smeh: Nema veze ni sa tobom ni sa temom, al' se setih neke ribe koju je jedan drug upoznao sa nama (ekipom, jel...) predstavljajući je kao svoju devojku i ona je mlela mlela mlela celo veče nešto i između ostalog reče kako se drži uvek te - tri puta meri jednom seci, na šta jedna moja budala reče onako tiho kroz ugao iskrivljenih usana u mom pravcu - Bato, ko mu je bre ovaj geometar? :wacko:

:smeh:

Imam jasno definisane prioritete, principe kojih se držim tvrdoglavo, osmotrim i ispitam sve aspekte koristi i štete koje mogu da sagledam u datom trenutku, ali ne vagam dugo, tako da:

ispada da odluke donosim u hodu.

:uredu:

... po savesti i intuiciji :beyond:

U hodu i ispravljam šta se ispraviti može kad se zajebem. Kad ne može - to premestim u folder - iskustvo - i giljam dalje.

suvogoozastrebk
30.08.2008, 03:22
kako za posao ?? Ko reskira taj profitira

lav71
30.08.2008, 07:51
...bacam novčić uglavnom...:roll:

ciwil
30.08.2008, 07:59
O bitnim odlukama razmišljam danima, konsultujem se sa drugom polovinom, a o nekim manje bitnim presečem odmah...:ok:

izabelitta
30.08.2008, 23:35
Neke sam najteze odluke donosila lako, a umela sam bas da se sapletem oko sitnica. Isla sam i glavom kroz zid, a nekad sam pravila ustupke i sebi i drugima, pa odluke odugovlacila, premeravala, procenjivala do iscrpljenosti. Mislim da je najlakse izvagati kada su u pitanju krajnosti, a kada strane nisu samo crne ili bele tu je teze izaci sa sobom na kraj. Na zalost, u zivotu su bas takvi buckurisi najcesci... :hmm:

lav71
30.08.2008, 23:37
Neke sam najteze odluke donosila lako, a umela sam bas da se sapletem oko sitnica. Isla sam i glavom kroz zid, a nekad sam pravila ustupke i sebi i drugima, pa odluke odugovlacila, premeravala, procenjivala do iscrpljenosti. Mislim da je najlakse izvagati kada su u pitanju krajnosti, a kada strane nisu samo crne ili bele tu je teze izaci sa sobom na kraj. Na zalost, u zivotu su bas takvi buckurisi najcesci... :hmm:

..da ti pozajmim ja moj novčić...:hmm: :roll:

ZOE
30.08.2008, 23:41
znam iz iskustva, sto se vise mislis o odluci, sve je teze donosis!:uredu:

izabelitta
31.08.2008, 00:48
..da ti pozajmim ja moj novčić...:hmm: :roll:

Da znas da bi mozda i mogao. Upravo sam se nesto rastuzila, i mozda bih mogla da prelomim nesto.

ZOE, u pravu si. Treba nekad reagovati sto pre. Pre nego sto neke stvari udju pod kozu, pre nego sto se naviknemo na nesto sto nam ne odgovara, pre nego sto nam neko drugi ukaze na to...

yossarian
31.08.2008, 17:00
Одлуке нису проблем. Реализација је проблем.
Волим да доносим одлуке као једаред на мору, у Трпњу на Пељешцу... кладио сам се да знам да пливам... потрчао сам и скочио с мола. Било је скроз лако. Мало теже је било да се не удавим, али и то сам некако решио...

Kalina
31.08.2008, 17:00
Izgleda mi da i ja spadam u grupu onih koji odluke donose u hodu...:)

Nekada je za neke odluke potrebno dugo hodanje, a ponekad ne....uglavnom to koliko dugo cu odlucivati i kako zavisi od datih okolnosti i neretko od mog raspolozenja....ponekd mi je potrebno beskrajno puno vremena da donesem neku odluku....najcesce kada na neke stvari treba da sravim tacku, da napravim hiruski rez...sa tim uvek odugovlacim....

Desava mi se i da prodjem glavom kroz zid, kao i da postupim krajnje impulsivno i neocekivano...:beyond:

Nema pravila....

izabelitta
31.08.2008, 23:08
Одлуке нису проблем. Реализација је проблем.

Ok, ali da bi krenula sa realizacijom, moram prvo odluciti na koju cu stranu. :hmm: :)

memento
01.09.2008, 09:29
Želeo bih ovim postom da pokušam da dam još jednu dimenziju ovoj temi a koja bi donekle objasnila sam proces donošenja odluke, odnosno ukazala na najznačajnije činioce koji utiču na donošenje odluke, bez obzira na njen značaj...

Iako sam se bavio teorijom rukovođenja (i komandovanja) dosta davno, verujem da nisam baš toga previše zaboravio.

Uvek su prvi koraci u procesu odlučivanja identifikacija i shvatanje problema ili zadatka koji trebamo rešiti. To shvatanje je polazni osnov za naše postupke u kasnijim fazama donošenja odluke, jer od njega zavisi koliko će naredni koraci zaista biti u funkciji uspešnog odlučivanja.

Posle shvatanja zadatka prelazimo na planiranje koje je uvek anticipativno što je i suština odluke, jer je jasno da njenim donošenjem želimo da predvidimo rešavanje problema u budućnosti.

U planiranju prvo vršimo procenu naših resursa, odnosno naših mogućnosti. To je složena aktivnost i zahteva realan pristup, jer što je ta procena bolja to je odluka i uspešnija.

Dobro je uvek planirati bar jedno alternativno rešenje jer je moguće da naša odluka zbog nekog razloga ne može da se realizuje na zamišljen način.

Vrlo su važni i uslovi u kojima će se događati planirane aktivnosti iz naše odluke i vršimo njihovu procenu, kao i procenu vremena kao astronomskog, pa i meteorološkog faktora.

Tek posle svega ovoga prelazimo na implementaciju odluke, obezbeđujući uvek mehanizme njene kontrole.

Naravno, postoje još i drugi aspekti donošenja odluke, ali ja bih se zadržao na ovim osnovnim...

yossarian
01.09.2008, 21:08
Ok, ali da bi krenula sa realizacijom, moram prvo odluciti na koju cu stranu. :hmm: :)

Нисам ни рекао да не треба. Мада нисам сигуран ни да треба.
Рекао сам само да ми није проблем доношење одлука, обављено, одрађено, готово, финито, одлучена страна...

izabelitta
02.09.2008, 00:14
Нисам ни рекао да не треба. Мада нисам сигуран ни да треба.
Рекао сам само да ми није проблем доношење одлука, обављено, одрађено, готово, финито, одлучена страна...
Cestitam na hrabrosti i brzini.:ok:
Ok, vremenom sebe upoznamo toliko da se najveci broj odluka moze donositi rutinski, bez mnogo polemisanja sa sobom. Ali mene su neka bivsa zakucavanja ipak naucila da uzmem sebi vremena kad bi neke vazne stvari zbog brzopletosti mogle doci u pitanje.

believer
02.09.2008, 00:24
procenim
vidim da li sam u stanju da se pomirim sa gubitkom (jer nesto negde uvek gubimo,zar ne?)
odlucim

egzotic
02.09.2008, 00:43
skockam misli,naprawim male kontre u glawu,i serwiram odluku:uredu:

bellissima
02.09.2008, 21:48
Uglavnom koristim intuiciju,ne donosim odluke na precac,ali ni nedozvoljavam sama sebi da odugovlacim sa njima.Neke manje bitne odluke,donosim u hodu i do sad se nisam prevarila.Sto se tice,onih vecih, dam sebi neki odredjen period
za razmisljanje ,ponekad stavim i na papir sta je lose a sta dobro u svemu tome.I uvek ih donosim sama.Retko slusam savete,jer ako i pogresim znacu da sam sama kriva,pa necu moci opterecivati sebe,sta bi bilo da sam drugacije postupila.

yossarian
02.09.2008, 22:59
Cestitam na hrabrosti i brzini.:ok:
Ok, vremenom sebe upoznamo toliko da se najveci broj odluka moze donositi rutinski, bez mnogo polemisanja sa sobom. Ali mene su neka bivsa zakucavanja ipak naucila da uzmem sebi vremena kad bi neke vazne stvari zbog brzopletosti mogle doci u pitanje.

Не ради се о храбрости, више о очају... као кад је мајор Гавриловић наредио јуриш :smeh: Знаш оно, Врховна команда избрисала је наш пук... ;)

NSdjanka
05.09.2008, 20:27
Ja sam šampion u kolebanju... Valjda mi je takav horoskop :smeh: ... Šalu na stranu, najbolje odluke sam donosila svaki put kada sam bila u stisci s vremenom tj kada nisam imala prostora da predugo razmišljam... 8) Ups... To izgleda znači da nisam baš bistra,a?..;)

jovuk
05.09.2008, 20:37
Ja sam šampion u kolebanju... Valjda mi je takav horoskop

Ko je vaga u horoskopu,tome nije strano kolebanje.

Uvek se dvoumim-pjesmicu ili recitaciju?
-Pjesmicu!...a možda ipak bolje recitaciju?...Ne!Ipak ću pjesmicu!...Recitaciju definitivno!

Dvaput merim,jednom sečem.A i kad presečem,često se pitam da li sam dobro izmerila ,i kako bi bilo da sam...

shacky
05.09.2008, 20:59
Uglavnom se oslanjam na intuiciju i nisam imala nekih problema oslanjaju ći se na to žensko oružje.
Kada su u pitanju neke jako velike i važne odluke u životu obično se potrudim da razmislim o svim argumentima za i svim argumentima protiv pa vidim šta u kojoj varijanti gubim a šta dobijam.Obično na taj način brzo dođem do zaključka i odluke.
Taj proces ne traje dugo, brzo mogu da se saberem i oduzmem i to je to.
Nikada se nakon donesene odluke ne kajem, niti se zamaram razmišljanjem šta bi bilo da sam odlučila drugačije. To mi je malo besmisleno, jer prosto ne mogu vratiti vreme u nazad, pa nema svrhe da razbijam glavu time "šta bi bilo da sam..."

nadhaker
07.09.2008, 16:33
Odluke. nekad su nevažne i male, a nekad su važne i velike. donosimo ih trenutno ili posle promišljanja. ali da li ih donosimo jer imamo slobodu odluke. da li je već odlučeno ono o čemu odlučujemo. da li mi u izboru između dve stvari uvek biramo onu koju moramo izabrati ali samo toga nismo svesni.

svaki dan se srećem sa odlukama. da li ustati, jesti, raditi, piti, ići do prodavnice... koliko ste puta bili u situaciji da gledate oko sebe, sagledavate problem. i gle čuda, u toj situaciji kao da ste već bili. i znate kako će te ju rešiti. ne odlučujete već jednostavno znate šta morate. koliko puta ste se našli u situaciji u kojoj već kao da ste bili i znate kako će ko oko vas uskoro odreagovati. i sad: kad se situacija razvije onako kako ste vi videli da hoće i svako uradi i kaže ono što ste videli da će, da li je to onda urađeno uz postojanje izbora.

da li mi biramo ono što hoćemo ili ono što moramo

pozdrav svim forumašima:jeee:

Aca1983
07.09.2008, 17:45
Odlucno