Puna verzija : Sta mislite o pirateriji?
Danas su u svetu i kod nas prisutne razlicite vrste piraterija. Sto se tice softverske piraterije tu spada: razmenjivanje piratskih programa izmedju krajnjih korisnika, skidanje softvera sa piratskih sajtova, koriscenje jedne licencirane kopije na vise racunara, koriscenje studenske verzije softvera u komercijalne svrhe, kopiranje diskova sa svrhom njihovog daljeg distribuiranja i instaliranja, firme koje prodaju nove računare kopiraju
ilegalne kopije softvera na hard disk kako bi prodaju računara učinile atraktivnijom, korišćenje mogućnosti nadogradnje sistema bez
posedovanja legalne kopije verzije koja se nadograđuje.... Ovo su samo par slucajeva piraterije sa kojima se u Srbiji srecemo svakodnevno. 8)
http://www.sambina.de/bilder/aufnaeher/8658-pirat-1.jpg
Efekti softverske piraterije su gubici milijardi dolara softverske industrije, izgubljena radna mesta, nije toliko privlačno praviti novi softver i izgubljen prihod od poreza. :uredu:
Postoje dve strane u pitanju softverske piraterije.
1. Na jednoj strani su korporacije kao što su Microsoft, Apple, Nortel i mnoge druge koje žele da im bude plaćeno za njihov proizvod. :cesces:
2. Na drugoj strani su ljudi koji tvrde da sve informacije treba da budu besplatne i da sve programiranje treba da bude open source, kao i oni koji tvrde da softverska piraterija nije zaista pitanje koje zaslužuje da mu se pripišu gubici milijardi dolara. :cesces:
Postoje dve strane u pitanju softverske piraterije.
Naravno... I jedino će osobe koje se bave pravljenjem tih programa odmah reći da su protiv piraterije... svi ostali :jok:
SVET
Prema istraživanju, 2004. je u svetu instaliran sofver u vrednosti od preko 90 milijardi dolara. Od toga, potrošeno je više od 59 milijardi dolara za komercijalni softver, dok je ostalo softver nabavljen nezakonito. Na svaka 2 dolara vrednosti softvera nabavljenog zakonito, dolazi 1 dolar vrednosti softvera
nabavljenog nezakonito. Stopa softverske piraterije u svetu je 35%.
Srbija
Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji ima oko 70% piratizovanog softvera.
Republički budžet na osnovu izbegnutog poreza na promet gubi godišnje oko 50 miliona evra.
Ovo su podaci iz 2004. :)
Uvedeni su zatim odredjeni zakoni kod nas.
Krajem 2004. godine u Skupštini Srbije i Crne Gore usvojeni su Zakon o
autorskim i srodnim pravima. Srbija i Crna Gora je potpisnica brojnih
međunarodnih konvencija koje se tiču autorskih prava, od kojih neke
datiraju iz vremena stare Jugoslavije. :smeh: U martu 2005 godine je
započeta nova akcija borbe protiv piraterije.
Kako se sprovodi borba protiv piraterije kod nas?
Najčešće su na udaru policijske kontrole bili vlasnici igraonica. Iako kod nas postoji nekoliko distributera kompjuterskih igara, ne postoji neko zvanično telo koje bi zastupalo nosioce autorskih prava. Kompjuterske igre su namenjene kućnoj upotrebi, a ne da neko njima stiče profit. Međutim, MUP je u dogovoru sa tužilaštvom zauzeo stav da se u igraonicama mogu koristiti kompjuterske igre, ali da mora da postoji po jedan legalan primerak za svaki računar. Iako kod nas ne postoji nosilac prava na kompjuterske igre, MUP je prema međunarodnoj konvenciji u obavezi da štiti prava autora iz celog sveta.
http://www.luca-shop.no/nyheter/pirat.jpg
Sta vi mislite o pirateriji? Da li ste poklonik open source-a? 8)
gogothegreat
19.05.2006, 02:04
Što se mene tiče, piraterija je zakon! :rnr:
Barem dok i sam jednog dana ne počnem da se bavim izradom softvera :astasad:
Banda lopovska. :uzbud: Sve bih ja njih u Hag. :bes: Što ne kupujete onda i "piratske" patike, dukseve, automobile, stanove itd. :dry:
Jednog dana kada se bude imalo više para, neću kupovati ilegalan softver, jer vrlo dobro znam koliko muke i truda treba da bi se napravio kvalitetan program. Na žalost, trenutno nisam u situaciji da izdvojim 150 evrića za Win, pa 500 evrića za Office, o nekim specijalizovanim originalnim programima mogu samo da maštam jer se cifre kreću i do par hiljada evra, a o igrama da ne pričam. I krivo mi je što je tako, jer znam koliko mi je lepo dok igram neku dobru igru, a svestan sam da je neko krv propišao da bi je napravio, a ja je kupio za 100 din ili skinuo sa neta. :ljutko:
nattydread
19.05.2006, 13:33
kada mi plata bude par soma evrica, zaboravljam na pirateriju, a do tada...
bas zalim bila gejtsa, sav je osiromasio od te piraterije da jadnik ceprka po kontejnerima...:plaz2: :plaz2: :plaz2:
Necromancer
19.05.2006, 13:37
Bili je imao više sreće nego pameti. Da mu nije Pola, teško da bi bio tu gde je sada. A koliko još Bil Gejtsova znaš? ;)
nattydread
19.05.2006, 14:17
Bili je imao više sreće nego pameti. Da mu nije Pola, teško da bi bio tu gde je sada. A koliko još Bil Gejtsova znaš? ;)
:) :) :) a sta je sa onim manijacma iz googla???
Necromancer
19.05.2006, 14:38
Google je free. ;) Oni su se obogatili na drugačiji način. :)
nattydread
19.05.2006, 15:35
a ti si upoznao bila gejtsa?
za sav softver koji mi treba i koji koristim kad bi dao trazenu cifru njen iznos bi bio kao polovan Hidelberg (stamparska masina) u nemackoj sa sve carinom :smeh:
Pa bolje da se unapredim onda sa nekom super masinom.:cesces: :) na kraju i ovakav krekovan radi super 8)
Jako mi je zao zbog mog odgovora,ali ja sam od onih postovalaca piraterije :smeh:
Znamo vrlo dobro gde zivimo,i nesto kao sto je legalan software ili bilo sta drugo je jos uvek ono za sta mi nije ni na kraj pameti da dam pare.Sta cu,samo sam iskrena.
SerbianGhost
13.06.2006, 14:22
Sta bi mi da nema pirateije, igrali Soltaire? :)
Aj' da ubacim i ja pokoju pametnu :)
Kako sam i sam "software developer", izrazito me iritira piraterija... Lichno sam za neku dozu open source-a... Nemam ni jedan legalan program (sem linuxa, al' to nije to :lol:), ali planiram, da chim malo dodjem do novaca, prvo regujem Win, pa za njim i moj developer tool, pa onda da se bacim na zaradjivanje miliona... Do tada... Moram da krpim kako znam i umem... Mada su korporacije u sushtini unishtile programiranje, jer chesto precenjuju svoj softver... Pa onda Indijci i Kinezi, koji rade bud zashto... Na zapadu, programeri imaju sve manje i manje plate, svakim danom... A zato Indijac i Kinez, kad urade neshto za 10 jura, a prava vrednost toga je 50... Shta dalje retji...
Stop pirateriji, dajte mi moju platu, a ja tju vama, s vremena na vreme, i neki freeware :D
HLEBmaster
13.07.2006, 13:07
Pitraterija nas je odrzala njojzi hvala.
Piraterija je kod nas vec dosta dugo nuzno zlo.
Ali radujem se vremenima kad nece biti neophodna. :uredu:
da nije bilo piraterija, pola nas nebi znala nista ... al bash nista ...
ovako imamo dosta ljudi koji dobro vladaju odredjenim software-om
npr. zamislite koliko bi kostao osnovni paket za dizajnera (3ds max, photoshop, corel, vegas i slicni jezivo skupi programi).
Ali u svakom slucaju piraterija ce nestajati sa porastom standarda ljudi ... tako da ... ostaje nam samo da cekamo :cesces:
Sta mislim... :cesces: :cesces: ma extra. Ja sam licno jedan veliki pirat :osmeh: Gotovo svaki dan "narezem" po neki CD ( bilo muzicki ili nesto vezano za softwer ). Bez pirata bi' za svaki CD placao bar duplo skuplje, a to nece da moze :jok: :jok:
rezanje diskova nije piraterija, vec njihova distribucija (prodaja)
file-sharing je dozvoljen (to ti dodje kao fotokopiranje)
paywalker
04.09.2006, 11:05
Yeah, god bless America, and their satelites, too ... :ok:
Samo da nama pozivi piraterija i borci za besplatan softver :uzbud:
bez njih bih bio izgubljen skroz na skroz jer moja slatka igrackica ne bi radila..... a i mnogo sta drugog ne bi bilo
tako da ja kazem :...zivela piraterija i potrajala ona nama jos mnogo godina ....:uzbud: :uzbud: :uzbud: :uzbud:
da nije bilo piraterija, pola nas nebi znala nista ... al bash nista ...
Ko, ja? Znam sve! :smeh:
ovako imamo dosta ljudi koji dobro vladaju odredjenim software-om
Kao na primer ja :osmeh:
:komp:
'Lebac:
Ali radujem se vremenima kad nece biti neophodna :uredu:
:ok:
http://img446.imageshack.us/img446/9383/piraterija3wcyt7.jpg
Vlasnik jedne od najvećih piratskih Internetskih stranica u Americi, 27-godišnji Nathan Peterson, osuđen je na 87 mjeseci, odnosno više od sedam godina zatvora.
To je do sada najveća kazna izrečena za softversku pirateriju, a njome se kažnjava Peterson zbog ilegalne prodaje softvera na svojim stranicama iBackups.net. Navodno je putem tih stranica prodano softvera u vrijednosti većoj od 20 miliona dolara zbog čega Peterson treba platiti i odštetu veću od 5,4 miliona dolara.
8)8)8)
PropelerZviz
23.11.2006, 14:33
Oma bih kupio originalni software! Samo da mi je plata bar 'iljadu eura i da imam stan i kola. Zakon je na mestu, kao i kazne, al' nisu za nas.
Srpske plate nisu ni za studentska izdanja(mozes samo za portfolio).!http://www.journeyed.com/department.asp?NAV=0105&SKW=DPengineering
Nebih komentarisao, sta je bio nekad EI Nis. Novkabel.... u svetu. Malo nasi, malo sankcije, pa nam kupise sve valjano u zemlji.... i sad ce da nas legalizuju. E pa nece moci. Ima da promenim nick u TorrentBesplatnic 8)
Ludi ovde jedva nacede 400eura za racunar...a ne igrice i softver da placaju.
A i nekako je manje traumaticno. Zaaaamislite da ste platili win ili neki vec software i da cekate neke patcheve i SP-ove i pugine i addone da bi to radilo kak' valja. Ja bi se ske*** totalno :(
"Za" sam,a i protiv "Piraterije"!
Svako na svetu je nesto uradio,da bi ga potom prodao i tako opstao...To je logicno,a tu se i zavrsava moja "borba protiv piraterije"...
Sve sta bih u korist piraterije rekao-vec je ovde receno...Dodao bih i to,da nije nje, i sami racunari po prodavnicama bi bili skuplji,jer bi prodavci istih za toliko podigli njihovu cenu jer im se ne bi isplatilo da OS "poklanjaju" uz racunar...O ostalom,da ni ne govorim!
sladoledzija
02.12.2006, 14:28
Ja sam protiv piraterije, jer je to krađa intelektualne svojine, i kršenje autorskih prava, jednom rečju uzimanje hleba iz ruku onih koji su mukotrpno radili da bi napravili taj proizvod.
A druga strana medalje je. Kad budem u finansijskoj mogućnosti da kupujem legalan softver, da uzimam legalno filmove i muziku, ili bar kad bude moguće u zemlji Sorabiji kupiti legalno neku muziku u mp3 formatu, tada ću vrlo rado legalizovati sav neophodan softver koji imam. A do tada, uživaću maksimalno u korišćenju plodova piraterije :fijuk:
Inače kod mene je situacija takva da sam u isto vreme i na jednoj i na drugoj strani. Ne volim kad neko ne plati moj rad, a isto ni ja ne plaćam nečiji rad.
Vatra je moj sluga a isto tako i moj gospodar.
Koliko sam te razumeo kolega,Ti mrzis Pirateriju i veoma je rado koristis...?:uzbud:
Pozdrav za sve clanove
Dopada mi se forum
Posedujem oko 100 GB piratskog softvera i hostujem ga na par virtuelnih servera
i delim ga dzabe nasem siromasnom narodu
vidim ovde nije preporucljivo ostavljati linkove takvog tipa
a koristim samo jedan legalan softver Kaspersky av
nije tako skup, godisnja licenca 2400 dinara
mariposa
25.02.2007, 17:37
Ja sam protiv piraterije, jer je to krađa intelektualne svojine, i kršenje autorskih prava, jednom rečju uzimanje hleba iz ruku onih koji su mukotrpno radili da bi napravili taj proizvod.
A druga strana medalje je. Kad budem u finansijskoj mogućnosti da kupujem legalan softver, da uzimam legalno filmove i muziku, ili bar kad bude moguće u zemlji Sorabiji kupiti legalno neku muziku u mp3 formatu, tada ću vrlo rado legalizovati sav neophodan softver koji imam. A do tada, uživaću maksimalno u korišćenju plodova piraterije :fijuk:
Inače kod mene je situacija takva da sam u isto vreme i na jednoj i na drugoj strani. Ne volim kad neko ne plati moj rad, a isto ni ja ne plaćam nečiji rad.
Vatra je moj sluga a isto tako i moj gospodar.
Sve je to okej,Lepoto,ali zasto da kupim jedan cd kad mi se svidja samo jedna pesma na to?ne brini,svi oni koji se bave pevanjem ili stvorenjem programa za pc,ili te nerazumljive stvari,zarade dovoljno,nece umreti od gladi,ja bogami skidam sve sto me interesuje s neta,jer za mene je to recimo samo zabava,i ako mogu se docepati bezplatno bilo sta,docepam se,svako se snalazi kako zna i ume,ne svi imamo vise od 100€ da placamo za jedan antivirus,niti imamo 30-50€ za jedan cd...8)
Uopste nema izgovora za koriscenje piratizovaog softvera.
To sto vecina vas nije upoznata da postoji odlican free softver za sve namene i ukuse govori samo o tome koliko su ljudi kod nas ograniceni i neobavesteni kad su racunari u pitanju.
:vidbudale:
Samo kad imamo tebe prosvetljenog. Dok tebe nije bilo, niko nije znao za Linux.
Aj igraj Oblivion na Linuxu. :plaz2:
:vidbudale:
Samo kad imamo tebe prosvetljenog. Dok tebe nije bilo, niko nije znao za Linux.
Dok sam ja koristio Linux ti nisi ni znao sta je kompjuter.
Aj igraj Oblivion na Linuxu. :plaz2:
Naravno, posto ga posteno platis.
:deda2: :deda2: :deda2: :klanj: :klanj: :klanj: :hocemojos:
vojvodjan
12.04.2007, 05:57
Najkrace- Nije ok...ali da li imate drugog resenja?
Linux.....??
Naravno, besplatno, super, sigurno, stabilno.......jeste, ali koliko ljudi se snalazi sa njime? Koristiti Linux (neku od mali milion distribucija) je vrlo IN ovih dana,....
Imam mnogo prijatelja koji su pokusali da predju na Linux, ( Ja ga cak stalno koristim na jednom racunaru) ali se sve zavrsavalo nakon max dve tri nedelje .....povratak na Win. Potpuno sam saglasan sa svim argumentima u korist Linuxa, ali onaj jedini, ali glavni protiv njega jeste KRAJNI KORISNIK....za veliku vecinu njih Linux je problem. O software-u necu ni da govorim. Jeste da ima sve vise programa za lin. ali morate priznati da to nije ni blizu koliko za Win.
Sve mi se cini da je prava istina sa trenutnom situacijom sa korisnicima Linuksa u stvari vise ono....-Ja koristim Linux, ja sam above, pametniji, od vas neukih, koji zivite u neznanju....--
E pa zbog svega toga ja mislim, da je za nase uslove jos uvek prerano govoriti o prestanku piraterije. To je prirodni proces,... i kada su ljudi poceli da koriste pismo, knjige, to je bilo prvo zajednicko, pisao je ko ume, a mogao je da cita ko hoce (naravno pod uslovom da je znao da cita...:) )uglavnom bilo je besplatno...i to je doprinelo razvoju civilizacije, nakon toga je od toga nastala industrija koja je naplacivala, ali opet u skladu sa mogucnostima (plateznim) vecine ljudi. I pojava prvih MAC-ova sa prvom verzijom OS-a sa -prozorima i klikom- je korak napred u daljoj fazi opismenjavanja ljudi, niko ne moze da ospori Biliju i ekipi da je upravo zahvaljujuci njihovom (dobrom ili losem) windowsu i PC-ju doslo do ovako masovne pojave koriscenja racunara u svakodnevnom zivotu skoro svake porodice, o razvoju elektronike i tehnologije da i ne govorimo. A drugi faktor u tome je i Piraterija...ni bez nje danas vecina od nas ne bi bila tu na forumu..a nesto nisam bas uveren da bi i tehnologija bila gde jeste...
Platicu ja softver koji mi treba, ali mislim da je -silovanje- tipa -bez piraterije, samo legalno- ista takva utopija kao i da prosecan covek da pola svoje godisnje zarade za softver....pokusavam da balansiram...placam softver koji mi treba, ako mogu da ga platim....i to je jedina moguca istina.
Covek je uvek tezio i jos uvek tezi da sazna, nauci sto vise, i uvek se i snalazio da do tog znanja dodje na neki nacin...legalan softver je punopravni deo te teznje.....ali isto tako i piraterija....
Sve mi se cini da je prava istina sa trenutnom situacijom sa korisnicima Linuksa u stvari vise ono....-Ja koristim Linux, ja sam above, pametniji, od vas neukih, koji zivite u neznanju....--
Slazem se sa celim tvojim postom ... ali ovaj deo je najbolji i moram da odgovorim. Koliko ja znam o nama Srbima se prica kako smo pametniji i above celog sveta ... Pa sto svi onda ne koristimo Linux :plaz2:
Andjelika
18.04.2007, 20:09
o pirateriji?
isplativo i korisno ;)
Trebal shtogod nekome?
Svi linkovi no rapidshare
Free potpuno
Unlimited pristup
Unlimited download
:ok: :ok: :ok:
Mislim sve OK. Dajte sto vise pirata, jer za originale nemamo dovoljno love :smeh::ok:
black mamba
14.05.2007, 14:15
:uredu: njojzi fala, ona nas je održala!:uredu: :ok:
TRAKTORISTA
15.05.2007, 18:40
zivela:ok:
akalapis
15.05.2007, 23:28
Svi mi znamo da to nije bas ok ali posto nismo pri lovi moracemo jos neko vreme ovako da se snalazimo . U ostalom tu je i linux pa ko voli nek izvoli :uredu: :uredu: :stid2: :stid2:
SilentBob
03.07.2007, 10:52
Duboko sam zahvalan pirateriji !!! :ok:
Zahvaljujuci njoj, rachunarski smo pismeniji od mnogih! :smeh:
Pitanje je da li mali Ameri uopshte znaju da krekuju igru :smeh: :smeh:
Duboko sam zahvalan pirateriji !!! :ok:
Zahvaljujuci njoj, rachunarski smo pismeniji od mnogih! :smeh:
Pitanje je da li mali Ameri uopshte znaju da krekuju igru :smeh: :smeh:
Slažem se, mada nije pohvalno. Da nije piraterije, ne bismo bili u mogućnosti da koristimo računar i sve one mogućnosti koje pruža.
Ah... Piraterija...
U jednom momentu, obozhavao sam je... Momenat je bio kada sam tek dobio rachunar... Dodushe, malo je drugachije bilo tad, nisam imao gde da kupim original bilo chega za Commodore64, sve je to bilo piratizovano...
E, onda kad sam i ja nauchio da pravim ta chuda od programa, jedno vreme mi je i dalje bilo super, sa malim ali...
A sad... Sada sam postao rob navike korishtjenja piratizovanog softvera... Nemam ga puno piratskog... Za sad je to Win, Photoshop, VB, The Bat!, i mozhda josh par nekih manjih... Shto me ne opravdava... Ali jednostavno navika... A nikako da se preshaltam skroz na Linux, i da budem miran... Podrzhavam OpenSource software, ali sam i za platjanje... Zaista, da imam para, uredno bih platio sve shto treba da se plati... Chak sam bio voljan da platim Mirkosoftu licencu za VB6, ali su se napravili grbe, kao, kupite .NET... E netju...
Vetjina ljudi olako shvata pirateriju, i pravda se cenom... Donekle su u pravu... Ali postavite se u polozhaj nekog ko je napravio neki program... Mozhda mu jeste trebalo 2 dana da ga uradi... Ali je uchio 5 godina, da bi ga tako brzo napravio...
Tako da, piraterija je kod nas nuzhno zlo...
Samo mala digresija na temu Linuxa... Korisnik pochetnik, koji po prvi put uizima rachunar u ruke, nema pojma ni Win ni Lin... A u zadnje vreme, kriva uchenja korishtjenja i jednog i drugog je skoro ista... Problem sa prelaskom na Linux, sa kojim sam se i sam susreo, je motj navike - svi su navikli na Windows, i teshko im je da se preshaltaju...
Toliko... Nadam se da tju dochekati vreme kada tju motji da naplatim svoj intelektualni rad, koji uopshte nije lak, iako se ne oznojish od njega...
SilentBob
05.07.2007, 01:53
Slažem se, mada nije pohvalno. Da nije piraterije, ne bismo bili u mogućnosti da koristimo računar i sve one mogućnosti koje pruža.
Slazhem se da nije pohvalno, ali... nuzhda zakon menja. :) Lichno bih vishe voleo da je ta oblast uredjena, piraterija svedena na minimum, a nama legalni softver bio pristupachan.
Zato, svaki put kad pokrenem piratizovan program, ili igru, osetim grizhu savesti. :smeh:
(Shala, naravno :) )
Cim uspem da izborim platu od 2000 evrica, obecavam da cu poceti da kupujem originale (barem one jefinije), a dotle link je [ - uklonjen link - ] .........
Evo jednog clanka (http://www.infopackets.com/channels/en/windows/gazette/2006/20060808_microsoft_using_cracked_sound_files_in_xp .htm) koji pokazuje da i M$ koristi piratski software ...
Ako odete na:
C:\WINDOWS\Help\Tours\WindowsMediaPlayer\Audio\Wav
otvorite bilo koji od wav file-ova, i skrolujete do kraja, naci ce te ovo:
LISTB INFOICRD 2000-04-06 Deepz0ne ISFT Sound Forge 4.5
Pitacete se sta je to? Pa ko zna za DeepzOne, znace da je on, ili je bio, deo crack crew-a koji se zvao "Radium" i ta linija teksta je unacena na svaki file koji je pravljen na SoundForge-u 4.5 kao krekovana verzija od strane DeepzOne-a...
Ovo znaci da je Micro$oft koristio "crackovan" software u pravljenju ovih file-ova za "komercijalne svrhe" XPa.
Pa se postavlja pitanje, da li se treba osecati lose ako koristite krekovane Windows programe??????:uzbud:
Ovo znaci da je Micro koristio "crackovan" software u pravljenju ovih file-ova za "komercijalne svrhe" XPa.
u je :blink: Ako je ovo tacno onda stvarno sramota.
Ma shto bi chika Bilija bilo sramota... Pa bozhe, on je iznad zakona... A i kako bi drugachije zaradio tolike novce...
Vest je, koliko sam ja primetio, iz 2006., a kako nisam neshto chuo da su dospeli do suda zbog toga, verovatno je Bili tjushnuo po koju aktovku punu novaca, u par shachica, i reshen problem...
Probatju da iskopam, da vidim shta se desilo po tom pitanju...
Arthur Dent
12.11.2007, 00:03
Ovo znaci da je Micro koristio "crackovan" software u pravljenju ovih file-ova za "komercijalne svrhe" XPa.ma sve će izaći na to da oni nisu znali da je korišćen krakovan program, i da je Microsoft platio nekom da im uradi te fajlove. "Stradaće nedužan programer" , a Microsoft će izaći čistih rukuPa se postavlja pitanje, da li se treba osecati lose ako koristite krekovane Windows programe??????:uzbud: Naravno da osećam grižu savest pri upotrebi krakova :stid2:
zato uvek i gledam da nadjem patch, ili serial number
:hahaha::hahaha::hahaha:
Šalu na stranu. Svoje mišljenje o svemo što dolazi od Microsofta sam već nekoliko puta izneo: po nekim normalnim standardima, većina njihovog softvera bi trebala da potpadne pod kategoriju SPY i bezrazložno zna da bude skupa.
Iz tog razloga gledam da je izbegavam, i koliko god je moguće koristim druge aplikacije. Jedniostavnom pretragom u google se može naći besplatna zamena za većinu uglavnom preglomaznih aplikacija, koje ispunjavaju zahteve jednog prosečnog korisnika. Ako se tome dodaju trajal verzije istih preglomaznih programa, koje se mogu okretati u krug, bez korišćenja krekova, i portable softver koji se može koristiti gde se želi i bez dopuštenja administratora, i ne vidim neku potrebu za piraterijom, i pored stanja u kojem nam se zemlja nalazi.
Mislim stvarno, ako se neko profesionalno ne bavi informatikom, koji će andrak i motati krek za npr. BadCopy kada to što mu je potrebno može da uradi i sa trajal verzijom, i da je nakon toga šutne iz program filesa.
PS "Stradaće nedužan programer" nalazi se pod navodnicima, zato što će Microsoft tom istom nedužnom programeru platiti poveću sumu novca (koja je mizerna ako je uporedimo sa štetom po Microsoft, ako bi bilo dokazano da su oni krivi) da primi krivicu na sebe... i svi zadovoljni:
Microsoft ostao čist
"nedužan programer" malo odležao o državnom trošku, al' je osigurao materijalnu egzistenciju sebi, i svojoj porodici.
Jedino što će svi korisnici Microsoftovih usluga morati da plate Microsoftove troškove sudjenja, i "okolnog" rešavanja afere, a da neće ni bitni svesni toga
Plan Francuske vlade za borbu protiv piraterije
Francuska vlada objavila je najnoviji plan borbe protiv korisnika nelegalnih kopija filmova i muzičkih numera. Vlada je formirala posebno telo koje će nadgledati razmenu filmova i muzičkih numera preko Interneta i prosleđivati informacije o korisnicima nelegalnih kopija nadležnim državnim organima.
Korisnici koji međusobno razmenjuju piratske kopije filmova i muzičkih numera će biti upozoreni da obustave nelegalne aktivnosti, a ukoliko to ne učine, preti im "skidanje" sa Interneta i podnošenje sudske tužbe, uz oduzimanje nelegalno stečenih finansijskih sredstava.
Predstavnici međunarodne federacije fonografske industrije (International Federation of the Phonographic Industry, IFPI) su pozdravili nove mere francuske vlade, uz isticanje ranije izrečenog stava da mreže za razmenu datoteka predstavljaju "međunarodni sistem za krađu autorske i intelektualne svojine, koji nanosi veliku štetu celokupnoj muzičkoj industriji".
Oštre mere za koje se u borbi protiv nelegalne razmene datoteka zalaže francuska vlada, imaju, međutim, i svoje protivnike. Radi se pre svega o nekim francuskim grupama za zaštitu potrošača, čiji predstavnici navode da su nove vladine mere antiekonomske i da potencijalno ugrožavaju ljudska
prava i slobode korisnika Interneta.
Gospodin Ne
23.12.2007, 19:09
Protivnik sam piraterije jer se svaki rad placa...
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.