Puna verzija : Treba mi recept
Ima ih na netu koliko voliš, al' sad otkrijem da nema ova tema opravdano izazvanim surfovanjem u potrazi za dobrim receptom za zečetinu jer sam juče dobila jednog :(i ne znam šta da radim sa njim, nikad nisam to spremala, a rekla bih da ovde ima onih koji jesu. Ima li neko dobar oproban recept, kako ga je uostalom najbolje spremiti - da li peći, da li paprikaš... :hmm: Ako ide u pac koji je najbolji za zečetinu, itd... Unapred za'valjujem.
believer
23.02.2008, 13:26
evo ti jedan recept s neta....
Zec na lovački način
Potrebno:
1 mladi zec,
sok od 1 limuna,
1 dl ulja,
4-5 zrna bibera,
1 struk isečene
majčine dušice,
1 lovorov list,
250 g slanine,
100 g margarina,
500 g šampinjona,
2 l crnog vina,
so,
Priprema:
Odvojiti zečja leđa i butove. Posoliti ih, staviti u zemljani sud, poprskati sokom od limuna i preliti uljem.
Dodati biber, majčinu dušicu, i lovorov list, pa ostaviti meso da u ovoj marinadi odstoji nekoliko sati, povremeno ga okrećati. Propržiti slaninu na zagrejanom margarinu, a zatim je izvaditi rupičastom kašikom.
Na preostaloj masnoći propržiti marinirano zečje meso. Vratiti slaninu, dodati nasečene šampinjone, naliti vinom i proceđenim marinatom, pa kuvati na tihoj vatri dva i po sata, dok meso ne omekša.
Pokupiti sa umaka suvišnu masnoću i poslužiti.
moja majka slicno sprema zeca......obavezan je pac,pozeljna je slaninica....
ja bi meso dok se dinsta poprasila i s malo brasna.....da pokupi masnocu......
Ako si ga stavila u vodu "da prenoći" sa svim mirđijama-odlično.Ako nisi,stavi sad "da preDani",nije kasno,osim ako nisi već krenula u akciju.:njam:
U vodu ja stavljam 2-3 kašike sirćeta,lovorov list,nekoliko zrnaca bibera,češnjeve belog luka...
I pre nego počneš da špikuješ slaninom(to za rerna varijantu),da praviš paprikaš ili nešto treće,proveri svaki komadić mesa viljuškom ako je zeka :kalas: to jest... povadi deliće olova :(
Dobila sam ga zamrznutog. I to sam jedino i čula od saveta kad sam ga dobila. Da obavezno treba da ga stavim u vodu i tu da ga otapam, a zašto ne znam. A kao ako ću paprikaš onda ne mora pac :nempojma: Nisam krenula u akciju al' moraću sutra :lol: deda cupka oko zamrzivača :smeh:
Fala ve :)
Ako je zec divlji,ja bih te savetovao da spremiš paprikaš...za tebe,kao kuvara,je ipak sigurnije da će ti uspeti a verovatno i jednostavnije :uredu: ipak,recept od 'beliver' će vizuelno lepše izgledati. Znaj da jesam lovac,ali nisam neki kuvar - više volim da jedem...jebi ga,za zeca baš ne znam nijednu kuvarsku foru ali ću ti reći jedan detalj za paprikaš od divlje svinje:pre oko mesec dana na jednom banketu moj drugar je kuvao i uhvatio sam ga da je iseckao nekoliko jabuka nakon što je stavio i meso da se kuva,posle mi je priznao da jeste i da to mora da bude isključivo 'zlatni delišes'... ;)
u pac stavljaj svu divljač.izvlači onaj "miris".to ja samo zbog...zato:)Neće omekšati,ne se sekiraš:smeh:
ola-la!ovo za jabuke nisam znala-thnx bezec!
p.s.uz gulaš ne moraš klasiku-pire,špagete...probaj običan kačamak-prste da poližeš!
Arthur Dent
23.02.2008, 16:37
Dobila sam ga zamrznutog. I to sam jedino i čula od saveta kad sam ga dobila. Da obavezno treba da ga stavim u vodu i tu da ga otapam, a zašto ne znam. A kao ako ću paprikaš onda ne mora pac :nempojma: Nisam krenula u akciju al' moraću sutra :lol: deda cupka oko zamrzivača :smeh:
Fala ve :)Kod zečetine ti nema neke naoke
Staviti ga u pac da odleži, a to da li će ići u paprikaš ili ne, nije bitno
još jedna stvar koja je bitna kod zečetine
nemilice troši slaninu, naročito ako spremaš pečenog - meso mu je prilično suvo
ja lično volim kada ima i dosta belog luka ;)
Pošto zec spada u sitniju divljač, dovoljno je da u pacu odleži 24h
E sad što se paca tiče, preporučujem klasični (hladan pac)
za jednog zeca ti je potrebno otprilike 1dl sirćeta, zelen, mrkva, i crni luk, malo bibera u zrnu, lovor list, i majčine dušice
na dno posude poredjaš zečetinu (sečenu po zglobovima, tako da kosti ostanu cele) prekriješ sve to isečenim povrćem, dodaš biber, lovor i majčinu dušicu, i na kraju sve preliješ sirćetom i vodom (umesto vode može i vino, potreban je otprilike jedan decilitar)
to malo mesa što nije prekriveno pacem, namaži jestivim uljem - dovoljna je koja kap, tek da meso promenilo boju
i posle 12 časova je preporučljivo okrenuti zečetinu
Pa dobro, svi su recepti uglavnom tu negde, slični sastojci se vrte, pa ćem nešto da iskombiniram od toga :ok: Ovde je već počela čitava sprdnja kad sam rekla to za olovo :((kao da ja moram da znam da je taj lovac to uradio već i sredio zeca :nadrndanko:)
- :new: Tata, a ko je ubio našeg zeca? Ja to neću da jedem :jok: Ja ću pile. (:hahaha:)
- Niko, naš zec je samoubica.
- Ahaaaaa :roll:
- Šalim se... niko ga nije ubio, umro je.
- Kako je umro?
- Video je lovca i dobio infarkt. On ga je posle samo doneo.
- :roll:
probaj običan kačamak-prste da poližeš!
Ja obožavam, al' ne verujem da će biti usvojeno :smeh:
@bezec
Ja sam mislila da lovci najbolje spremaju divljač. I da to svi znaju :)
Hvala :kiss:
alokin74
23.02.2008, 17:10
Staviš ga u vatrostalnu, naspeš malo vode i sve to gurneš u rernu koja je odpanjena na 200 stepeni.
Ne možeš da pogrešiš.
HLEBmaster
23.02.2008, 19:03
Dobila sam ga zamrznutog. I to sam jedino i čula od saveta kad sam ga dobila. Da obavezno treba da ga stavim u vodu i tu da ga otapam, a zašto ne znam.
Raspitao sam se kod vishih instanci, chitaj - stare majke (shto je najvechi kuvarski chin u mojoj kuchi i chiji je autoritet zato ovde nesporan) ...A njeno iskustvo govori da taj deo sa vodom nije neophodan.
Te me stara posavjetova kako je najbolji efekat ako je potopljeno u vino nebitnog kolorita plus sirtje....
... I da. Josh je rekla i da obavezno ukljuchish majchinu dushicu na to...
A kazzu mozz i vinjak :http://www.mojkuvar.com/modules/recette/article.php?storyid=272
YouTube - Dusko Dugousko - Ako lutka hoce zeca
Ako lutka hoche zeca, ima da dobije zeca!
Jbte ono nije zec nego lama :(veliki neki. Iseckala http://img222.imageshack.us/img222/6355/girlpreparefishrv4.gifi stavila u pac, al' sa belim vinom plus sve što ste rekli, i sad neka stoji, ništa mu neće faliti ni do prekosutra pa ću posle da špikujem http://img412.imageshack.us/img412/3715/pletela7.gif Ovako je prošao za sad :)
http://img206.imageshack.us/img206/1944/img3712ki9.jpg http://img170.imageshack.us/img170/8683/img3713jm4.jpg
Arthur Dent
25.02.2008, 14:51
... jedan detalj za paprikaš od divlje svinje:pre oko mesec dana na jednom banketu moj drugar je kuvao i uhvatio sam ga da je iseckao nekoliko jabuka nakon što je stavio i meso da se kuva,posle mi je priznao da jeste i da to mora da bude isključivo 'zlatni delišes'... ;)Ne mora isključivo da bude zlatni delišes
njega verovatno stavlja zato što se brže raskuva od većine jabuka
a jabuku stavlja verovatno zato što ne koristi demiglas (jedan od osnovnih fondova) ili sos espanjol - demiglas je baza ovog sosa, i redovan sastojak većine kuvanih jela od divljači
elem, pored govedjih kostiju, povrća i začina u demiglas se ubacuju i očišćene jabuke (sa korom, ali bez koštica)
ko zna, lako može biti da je dok si bio okrenut, ubacio i kašikicu dve marmelade
... tek to bi te iznenadilo :hahaha:
i to je sasvim uobičajen začin kod divljači
Jbte ono nije zec nego lama :(veliki neki. Iseckala http://img222.imageshack.us/img222/6355/girlpreparefishrv4.gifi stavila u pac, al' sa belim vinom plus sve što ste rekli, i sad neka stoji, ništa mu neće faliti ni do prekosutra pa ću posle da špikujem http://img412.imageshack.us/img412/3715/pletela7.gif Ovako je prošao za sad :)
http://img206.imageshack.us/img206/1944/img3712ki9.th.jpg http://img170.imageshack.us/img170/8683/img3713jm4.th.jpg Za sledeći put (mada sumnjam da će ga biti :hahaha:)
luk nema potrebe tako sitno da isečeš (ako ništa drugo uštedećeš koju suzu i malo vremena) mrkve treba manje, a zeleni više
redovna greška kod većine domaćica, uvek stavljaju više mrkve nego zeleni
kod paca to i nije toliko bitno, no kod kuvanih jela jeste
mrkva se ubacuje zbog boje, a zelen zbog arome
Zatim beli luk kada ubacuješ u pac dovoljno ga je samo razbiti (nije potrebno čišćenje) i dobro oprati
Ništa strašno, zečetinu nakon vadjenje iz paca samo treba dobro oprati i iscediti ;)
Zec je najbolji (za mene) kada se priprema sa belim lukom,sa sto vise povrca i vinom...mmmm...prste da polizes. :njam::uredu:
Sad ću ovog Artura da stavim u pac, drž'te me :smeh: ... što me nije pohvalio da sam zeku dobro zalivadila :(Nisam bwe sekla sitno luk, na rebarca samo, to ja brzinski. A što jes jes, jednako sam stavila i šargarepe i zeleni. Nisam stavila beli luk uopšte :huh: ja sam to mislila kad ga izvadim iz ovoga da sa belim i slaninicom ušpikujem pre glavnog kuhanja. Al' mogu i sad neki da ubacim unutra ako treba, ionako će do sutra da stoji. Dakle, stavila samo usoljenog zeku, belo vino plus vinsko sirće, crni luk, zelen i šargarepu, lorber, biber zrno i majčinu dušicu. E sad... kad ja zeku izvadim pa operem&ocedim, mislim se da procedim ovaj pac pa da ga upotrebim za kuvanje i izblendiram ove povrćke pa da i njih dodam u kuvanju :uzbud:(mogu onda da dodam još zeleni da ispravim greKšu :flower:) A? Ili to uopšte sa tim ceđenjem nije dobra ideja :ces:
MljAC iz Eparhije šabačke (http://www.eparhija-sabacka.com/sr/opstikuvar_mesorostilj.php#divljac)
osim marinade-paca,a i rasolom ga zovu,svašta nešto lepo na njihovom sajtu:
- Ћевапи
- Роштиљ
- Дивљач
- Говедина
- Изнутрице
- Јагњетина
- Јунетина
- Млевено месо
- Пилетина
- Срнетина
- Свињетина
- Телетина
Arthur Dent
25.02.2008, 19:52
Sad ću ovog Artura da stavim u pac, drž'te me :smeh:Ta baš se i nećete ovajditi od toga
:ces: ne mi jasno
ja mislio da ima viška zečetine :blink:
... što me nije pohvalio da sam zeku dobro zalivadila :(Nisam bwe sekla sitno luk, na rebarca samo, to ja brzinski. A što jes jes, jednako sam stavila i šargarepe i zeleni. Nisam stavila beli luk uopšte :huh: ja sam to mislila kad ga izvadim iz ovoga da sa belim i slaninicom ušpikujem pre glavnog kuhanja. Al' mogu i sad neki da ubacim unutra ako treba, ionako će do sutra da stoji. Ma nije problem uopšte
ja to reko samo za sledeći put - ako ga bude :smeh:
i bez brige, ako umeš da skuvaš običan gulaš, umećeš i zečiji paprikaš
Dakle, stavila samo usoljenog zeku, belo vino plus vinsko sirće, crni luk, zelen i šargarepu, lorber, biber zrno i majčinu dušicu. E sad... kad ja zeku izvadim pa operem & ocedim, mislim se da procedim ovaj pac pa da ga upotrebim za kuvanje i izblendiram ove povrćke pa da i njih dodam u kuvanju :uzbud:(mogu onda da dodam još zeleni da ispravim greKšu :flower:) A? Ili to uopšte sa tim ceđenjem nije dobra ideja :ces:Ma ideja je dobra
tako bi trebalo po originalnom receptu
no ja se sve nešto mislim da će onima koji jedu to biti previše gurmanski,
i prenagao prelazak na miris divljine
bolje upotrebi novo povrće, i novu vodu
:cesces:osim ako nećeš da ga spremaš u dve šerpe
tek da vidiš da li sam u pravu, što se zadnjeg zaključka tiče
:huh: ma zaboravi da sam spominjao dve šerpe
i mani se tog http://i185.photobucket.com/albums/x214/arturdent/forumi/tomahavk03.gif
Ta baš se i nećete ovajditi od toga
:ces: ne mi jasno
ja mislio da ima viška zečetine :blink:
Zečetine nikad dosta :zlocko:
Ma nije problem uopšte
ja to reko samo za sledeći put - ako ga bude :smeh:
i bez brige, ako umeš da skuvaš običan gulaš, umećeš i zečiji paprikaš
Biće, biće :uredu: Naravno da umem, samo ovo reko' kuvam prvi put, a volim ovim mojim muškima da ugađam i da im ispa'ne lepo :) A detaljišem zato što ja to ne jedem i ne probam a nekad nemam koga da uFatim da mi proba ;)
Ma ideja je dobra
tako bi trebalo po originalnom receptu
no ja se sve nešto mislim da će onima koji jedu to biti previše gurmanski,
i prenagao prelazak na miris divljine
:smeh: Ne verujem. Elem, sve jasno kao dan, javim kako je ispalo da ne davim više, a dve šerpe zaboravila odmah :uredu:
i mani se tog http://i185.photobucket.com/albums/x214/arturdent/forumi/tomahavk03.gif
Taj film nećeš da gledaš 8) Ja i kad spavam turim sekirče pod glavu za svaki slučaj. Hvala za sve :kiss: + za tomahavk :)
Eve ga, očišćen od kostiju ofskroz, kažu blag i lep, mekan kao duša :flower:
http://img255.imageshack.us/img255/8573/img3781to9.jpg
A meni liči na tunjevinu jbte :hahaha:
alokin74
27.02.2008, 12:12
Zec je zec, ali ja najviše volim supu od detlića.
Djordje992
10.04.2008, 22:19
Molim vas ako neko moze da mi pomogne kako da dodjem do recepta za duvan cvarke...???????MOLIM VAS...POMOZI te>>>>>>>>
Duvan čvarci!
Bojim se Đorđe da ćeš se razočarati, jer pravi duvan čvarci nisu jeftini. Ali evo recepta pa probaj:
Potrebno je svinjsko meso druge i treće kategorije (plećka, vrat, pauflak, rebra, ribići), normalno bez kostiju i sveža slanina. Odnos je 1:1,5 u korist slanine. Naprimer 10 kilograma mesa i 15 kilograma slanine, bez kožice. Meso i slanina moraju biti od odbro sazrele svinje. Sve to iseći na krupnije komade pravougaonog oblika otprilike veličine polovine pakle cigareta(100S). Staviti u kazan naliti sa dva do tri litra hladne vode, i kuvati kao i kod klasičnog topljenja masti. Kada čvarci počnu da žute, oprezno, treba paziti da nepregore, skinuti sa vatre, čvarke staviti u presu i blago ih izcediti, ali ne previše. Iz prese ih sipati na predhodno pripremljen sto prekriven uipjajućom kuhinjskom hartijom (može i dvostruki sloj džaka od šećera). Čvarke rasporediti u tankom sloju(2-3cm), sve dok se dobro neohlade, ponovo ih vratiti u presu, blago stegnuti, pa ih ponovo izručiti na hartiju i rastresti, posoliti po želji na kraju, to je to.
Snimila sam pre neki dan kotlete (valjda se to tako zove, nisu fileti vec sa kostima pa na snite) morskog psa. I reko ovo bi se dalo spremiti.....Ali kako? :cesces:
Ima li neko ima neki isproban i dobar recept?
Snimila sam pre neki dan kotlete (valjda se to tako zove, nisu fileti vec sa kostima pa na snite) morskog psa. I reko ovo bi se dalo spremiti.....Ali kako? :cesces:
Ima li neko ima neki isproban i dobar recept?
Ja probala,preživela :) ako ti se učini ok...probaj ovaj:
Samo pre svega da bi ti kotleti bili ukusni neophodno ih je pre spremanja potopiti u mleko oko 30 minuta do 1 sat.
I odaK marinada:
šolja belog vina,1/3 šolje limunovog soka
3 kasike ulja,peršun i beli luk.
Sastaviš sastojke za marinadu, kotlete staviš u poluduboki sud,zaliješ marinadom i ostaviš da ostoji celu noć.
Sledeceg dana izvadiš iz marinade,malo staviš da se cednu.
U dublji tiganj malo maslinovog ulja ,čisto da prekrije dno i staviš kotlete da se prze na srednjoj jačini!! Nikako sto jača vatra.
Kotleti su prelepi,bukvalno se tope,a ako lagano pržiš ostane i dosta marinade sa kojom ih preliješ pre serviranja.
Probaj ...:)
Ja probala,preživela :) ako ti se učini ok...probaj ovaj:
Samo pre svega da bi ti kotleti bili ukusni neophodno ih je pre spremanja potopiti u mleko oko 30 minuta do 1 sat.
I odaK marinada:
šolja belog vina,1/3 šolje limunovog soka
3 kasike ulja,peršun i beli luk.
Sastaviš sastojke za marinadu, kotlete staviš u poluduboki sud,zaliješ marinadom i ostaviš da ostoji celu noć.
Sledeceg dana izvadiš iz marinade,malo staviš da se cednu.
U dublji tiganj malo maslinovog ulja ,čisto da prekrije dno i staviš kotlete da se prze na srednjoj jačini!! Nikako sto jača vatra.
Kotleti su prelepi,bukvalno se tope,a ako lagano pržiš ostane i dosta marinade sa kojom ih preliješ pre serviranja.
Probaj ...:)
:naklon:
Hvala ti...Probacu obavezno....:uredu:
Garant je caka u mleku.....
@ Tvoja spremala sam u petak....
Odlicno je :uredu:
U marinadu sam dodala jos ruzmarin i maslinovo ulje, a prekla sam u rerni, i svo vreme prelivala tecnoscu iz marinade, a u luk i presun koji je preostao sam sipala novo ulje i time prelila ribu pre serviranja....
Hvala za divan recept :kiss:
Nabavio sam nekoliko Hokaido tikvica, navodno su dobre, a i kao dekoracija idu dobro...
Ima li neko neki isproban recept, na vojvodjanski nacin?
Voleo bi da ih pojedem... ali sta da radim sa njima?
Moyda ovo nije pravo mesto za moja pitanja, ali trazim pomoc!?:(
Nabavio sam nekoliko Hokaido tikvica, navodno su dobre, a i kao dekoracija idu dobro...
Napraviš čorbu.
Ne znam koji je vojvođanski način, al' znam makrobiotički :)
1 veća tikva (800 do kilogram), 1 iseckana glavica luka, 4-5 šolja izvorske vode i 1/2 kašičice morske soli.
Oljuštiš tikvu, staviš iseckani luk u lonac i dodaš iseckanu tikvu zajedno sa vodom. Dodaš navrh noža morske soli, kuvaš dok ne provri, staviš poklopac i smanjiš. Kuvaš na tihoj vatri 20 do 30 minuta, ili dok tikva ne omekša. Izvadiš tikvu i ispasiraš je, vratiš pire od tikve u lonac i dodaš ostatak soli. Kuvaš dok ne provri, smanjiš vatru i ostaviš da se krčka 20 minuta. Garniraš peršunom :)
p.s. Možeš ovakvu čorbu praviti i sa drugim tikvama i bundevama i možeš dodati malo kudzu-a (kuzu-a = beli skrob) u prahu pošto ispasiraš tikvu da bi dobio krem-supu :)
I varijanta sa pirinčem:
1 šolja hokaido bundeve (isečena na komade od 0,5-1 cm), 2 šolje kuvanog pirinča, 1/2 šolje luka isečenog na kockice, 5-6 šolja vode, 1/4-1/2 kašičice soli.
Staviš luk na dno lonca, zatim ređaš bundevu, a preko nje pirinač. Dodaš vodu i navrh noža soli, kuvaš dok ne provri. Smanjiš vatru i ostaviš da se krčka od 45 minuta do 1 sat. Dodaš tad soli po ukusu i kuvaš još 15-20 minuta.
Hokaido možeš i da ne ljuštiš.
A ovo sam našla na netu:
http://kuharicazadjecu.blog.hr/2007/11/1623486266/hokkaido-juha.html
Moyda ovo nije pravo mesto za moja pitanja, ali trazim pomoc!?:(
:) Evo ti još jednog recepta,nemam pojma na koji je način ;),al je isprobano i ukusno :njam:
http://www.vojvodinacafe.com/forum/292045-post11.html
Hvala za recepte, ponesto smo i isprobali!:ok:
Najjednostavniji je sledeci, a ide kao prilog ili kao samo jelo, pa ako eventualno
neko hoce da proba:
Preseče se tikva(hokaido) na pola, izvade se semenke i treba iseći na komadiće, dobiju se parčići kao kiflice. Stavi se papir u pleh, poredjaju se parčići, treba ih zaliti uljem i posoliti. tikva se ne guli, kora je tanka i jestiva.
Peče se dvadesetak minuta na 200 C, prijatno!:uredu::uredu:
Zec u kotliću
Iseći zeca na komade (ako je domaći zec nije neophodno držati ga u pacu) i svaki komad uvaljati u brašno.
Pripremiti vatru i kotlić iznad nje u koji je stavljeno ulje. Kad se ulje dobro ugreje, uvaljane parčiće zeca staviti da se proprže, tek toliko da se zarumeni svaka strana. Kad su svi komadi zeca proprženi, u tu istu masnoću staviti 2 do 3 veće glavice sitno isečenog crnog luka da se malo proprži, a zatim vratiti komade zeca u kotlić i dodati režnjeve tanko sečene slanine (nekoliko). Naliti mlaku vodu i 2 dl belog vina, koliko da meso tek ogrezne. Staviti zeleni, lorber, zrna bibera, vegetu (ili neki drugi začin) po ukusu, dobar prstohvat sušenog bosiljka, majčine dušice i đumbira.
Pustiti da se krčka dok meso potpuno ne omekša, uz povremeno dodavanje vruće vode (kad ona u kotliću uvri), ali uvek samo da tek prekrije meso.
Kad je skoro gotovo, proveriti slanoću i eventualno dosoliti (može opet začinom), dodati 1-2 kašičice brašna i 1 kašičicu aleve paprike (može ljuta, ko voli), sve razmućeno u osrednjoj šolji vode. Kuvati još oko 5 minuta i služiti uz bareni krompir ili neku široku testeninu.
Prijatno!!!
Cujem nesto u poslednje vreme, sa vise strana, da svi hvale Kaludjerski kupus....ima li neko recept za to?
Arthur Dent
01.11.2008, 13:17
Kaluđerski kupus
potrebno:
4 kg kiselog kupusa
300g svinjskog mesa
300g junećeg mesa
300 g jagnjećeg mesa
300 g kobasica
500g suvih rebara
200g čvaraka
400 g suve slanine
Začini:
so i biber po ukusu
2 kašike aleve paprike
Način pripreme
- Isecite kupus na krupnije komade.
- Meso isecite na manje komade i usolite ga.Nemojte meso mešati.
- Suva rebra operite u mlakoj vodi.
- U veći lonac (ili zemljani sud ) od 5 litara stavite na dno nekoliko listova suve slanine,pa red kupusa ,svinjskog mesa,kupusa, kobasica,kupusa,junećeg mesa,kupisa, suvih rebara,kupusa, jagnjećeg mesa , kupusa,slanine, kupusa, čvaraka, kupusa.Odozgo opet stavete slaninu na listove sečenu,pa nekoliko celih listova kupusa.U litru vode izmešajte so, biber, i alevu papriku, pa zalijte kupus.
- Dodajte vode da ogrezne.
- Stavite kupus na umerenu toplotu da polako krčka.Činite to četiri dana po dva sata.
- Služite topao kupus uz vruću projaru.
(Gastronomski dnevnik)
isprobano.
Spremano u zemljanoj posudi, sa manje mesa (otprilike po 200 g).
Kuvan je "samo" 3 dana.
Iako u normativu ne piše, dodao: lovor, bosiljak, majčinu dušicu i malo "Kotányi" začina za kuvana jela
Ispalo prste da poližeš što bi rekli u nekim TV emisijama :fijuk:
Kaluđerski kupus
isprobano.
Spremano u zemljanoj posudi, sa manje mesa (otprilike po 200 g).
Kuvan je "samo" 3 dana.
Iako u normativu ne piše, dodao: lovor, bosiljak, majčinu dušicu i malo "Kotányi" začina za kuvana jela
Ispalo prste da poližeš što bi rekli u nekim TV emisijama :fijuk:
Hvala ti puno :naklon:
...Cim nadjem neki povod da okupim drustvance, a uvek nadjem neki, spremicu pa javim kakav je bio....a ne sumljam da ce biti savrsen :najm:
believer
01.11.2008, 22:07
usoljene sardele? m?:blink::cesces:
usoljene sardele? m?:blink::cesces:
Komiški recept koji sam godinama lično koristio. Važi za najbolji, mada je po mom mišljenju i najstariji.
Slane srdele (inćuni, a kod nas mogu i šnajderi) se sole na sledeći način:
- U važ (posudu, najbolje su one velike limenke u kojima se prodavala salata tipa paprike, cvekla, ili boranija, grašak za hotele, kasarne itd.) se gusto poređaju ribe čitave i neočišćene. Preko njih ide deblji sloj morske soli. Sledeći red se slaže kontra prethodnog i postupak se ponavlja dok se sud ne napuni, ili koliko imate ribe. Zatim se važ napuni sa mlakim slanim zasićenim rastvorom vode. Preko se stavi pogodna daščica za poklopac koja se pritisne nekim tegom (kamenom).
Srdele zriju 3-4 meseca. Onda se po potrebi vade, čiste i začinjavaju sa kvasinom (vinsko sirće) i maslinovim uljem, a mogu se praviti i fileti sa ukiseljenim kaparima (koparima)...
:ok:
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.