PDA

Puna verzija : Zmajevo

Seik
17.02.2008, 01:04
Moze li mi neko reci nesto vise o Zmajevu ?

zmax
17.02.2008, 02:08
Tamo verovatno ima mnogo zmajeva,moraću da svratim i popričam sa drugarima.:smeh:
Šala mala.;)

http://img519.imageshack.us/img519/4138/250pxoker6xk5.jpgPrema raspoloživim izvorima, mesto Zmajevo datira iz 1267. godine, kada se prvi put javlja pod nazivom Ker. Srbi su ga naselili 1698, a vec 1703, osnovana je prva srpska škola. Pravoslavni hram Sv. Nikolaja sagraden je 1793. godine.

U to vreme, pored Srba, u selu su živeli Nemci i Mađari. Godine 1793. osnovana je madarska, a 1840, nemacka škola, pa otuda i ovi nazivi mesta: Alt – Keer 1853, O-Ker 1854-1984, Stari Ker 1859-1897, O ili Nagy, Alt ili Gross Ker 1864, Ker Stari 1905, Oker 1905-1922. godine, Pašicevo od 1922-1946. i Zmajevo od 1947. godine, do današnjih dana.

Pored poljoprivrede kao glavnog zanimanja i izvora prihoda Zmajevo je imalo i poznatu kudeljaru i ciglanu, a u vreme procvata izmedu dva rata postojalao je lepo uredeno javno kupatilo, bazeni, teniska igrališta, dva konjicka kluba, sokolsko društvo dva fudbalska kluba, kasnije citaonica, biblioteka, bioskop...

Seik
18.02.2008, 17:55
Tamo verovatno ima mnogo zmajeva,moraću da svratim i popričam sa drugarima.:smeh:
Šala mala.;)

Samo se cuvaj da se ne vratis garava :smeh:

zmax
18.02.2008, 21:00
Samo se cuvaj da se ne vratis garava :smeh:

Vodiću računa. :roll:

Nadam se da će se naći neko da ti napiše nešto više o Zmajevu,bar od ovih pecaroša,mislim da su nekada išli na Jegričku da pecaju i tako to...:fijuk:

Seik
18.02.2008, 22:46
Ma bio sam ja u Zmajevu i simpaticno mi je mjesto i ja sam pecao na Jegrickoj pio kafu u Mis-u i Air-men-u ali mi treba jos podataka jer je u pitanju opklada a ne smijem da iznosim detalje opklade. Hvala u svakom slucaju.;)

simke
19.02.2008, 02:31
Evo par podataka koji možda mogu da pomognu u raspetljavanju opklade ;)
Zmajevo pripada opštini Vrbas a ime je dobilo po čuvenom dečjem pesniku čika Jovi Jovanoviću Zmaju.

Seik
19.02.2008, 23:04
jos jos....

zmax
20.02.2008, 00:29
jos jos....

Mogao bi i ti da doprineseš ovoj temi kada si je već otvorio i da napišeš svoje utiske o Zmajevu. :roll:

Evo kako ono izgleda,gledano iz ptičije perspektive. :crazy:

http://img442.imageshack.us/img442/6210/capture3jn0.th.jpg (http://img442.imageshack.us/my.php?image=capture3jn0.jpg)

Seik
20.02.2008, 00:54
Ma nije to problem reci cu ja svoje utiske,samo mi napisite sto je bas karakteristicno za selo Zmajevo.

zmax
20.02.2008, 01:09
Pre sto godina gospoda su se odmarala u banjskim bazenima i kupatilima pod otvorenim zmajevačkim nebom. Između 1913. i 1914. godine iskopan je prvi bunar, u koji je voda dopirala sa 400 metara dubine, koji je zbog boje vode koja iz njega izvire nazvan „Žuta voda”. Decenijama ova voda, čiji arteski bunar i danas postoji u centru Zmajeva, neprestano curi i otiče u rečicu Jegričku. Žuta voda je Zmajevčanima, ali i žiteljima okolnih mesta, od posebnog značaja, naročito u letnjim danima kada vodovodna mreža presahne. Tada se na izvoru stvori gužva, a čekanje za punjenje balona, kanti i flaša ponekad potraje. Bez obzira na vodovodnu mrežu, Zmajevčani za piće isključivo koriste žutu vodu. Žuta voda izvire sa 370 metara, izdašnost bunara je 1,5 litara u sekundi i oko devet litara u sekundi zapreminskih metana. Zdrava je za piće, žute je boje, bez mirisa ima vrlo prijatan ukus. Spada u grupu alkalnih slabo murijatičnih bromno jodnih voda. S obzirom na njen kvalitet, temperaturu (oko 20 stepeni u toku cele godine) i mekoću, većina Zmajevčana je, sem za piće, koristi i za kupanje, ali i za pranje rublja.

Karakteristični su po žutoj vodi. :neznam:

Seik
20.02.2008, 01:15
Karakteristični su po žutoj vodi. :neznam:

:ok::ok::ok: To mi je trebalo jer idot koji ce ovo sjutra procitati nije mogao da shvati, ali cu ga povesti licno da se isplace ispred one cesme u centru Zmajeva. Hvala imas pice kad skoknem do NS-a.:ok:

zmax
20.02.2008, 01:20
:ok::ok::ok: To mi je trebalo ...

Sada ti nama malo piši o Zmajevu i tvojim impresijama. :toljaga:

Seik
20.02.2008, 01:37
Samo bez toljage.:smeh:

Prvi put u Zmajevu sam bio u svojoj drugoj godini zivota jer tamo imam rodjake i valjda su mi dali da pijem tu zutu vodu za koju kazu da ako je probas ostajes u Zmajevu.:smeh:.Tipicno vojvodjansko selo i dobri ljudi velikog srca i duse kako to samo vojvodjani mogu da budu. Inace sam 6 godina zivio u Novom Sadu i cesto sam navracao u Zmajevo,Vrbas , Backo polje sa drustvom, u Somboru sam sluzio vojsku tako da Vojvodinu i ljude koji zive u Vojvodini sam zavolio i nadam se da cu vrlo brzo kupiti stan u NS-u

zmax
20.02.2008, 01:43
Šta da ti kažem,takvi smo mi iz Vojvodine. :cica:
Hvala na komplimentima. :roll:

Seik
20.02.2008, 01:46
Šta da ti kažem,takvi smo mi iz Vojvodine. :cica:
Hvala na komplimentima. :roll:

Nisu to komplimenti vec cinjenice

nenad.bds
05.04.2008, 00:36
Pošto je očekivani odgovor već pao, da ja svoj doprinos dam oko manje bitnih stvari za samo Zmajevo.

U starije vreme, posle naseljavanja Nemaca u mesto, Zmajevo, tj. O'ker je (koliko sam ja mogao da povežem iz nekih pričanja, pa to s rezervom treba primiti) bio na vrlo važnom putu Temišvar - Vršac - Sombor gde se put granao prema Pešti i Osjeku (koji je tada takodje bio vrlo značajan centar). Time je taj drum povezivao centre najznačajnije za srpsko stanovništvo u Panaonskoj niziji. To je bilo doba kada je, posle istiskivanja Turaka, Austrija vladala ovim prostorima. Drum je išao pored Novog Sada, nekadšnjom dunavskom obalom koja se može uočiti kod Rimskih Šančeva. Novi Sad u to vreme još nije imao značaj kakav su imali Velika Kikinda, Vršac, Sombor ... nego je Petrovaradin, sa tvrdjavom gradjenom u to doba, verovatno bio razlog 'skretanja' na jug.

Kad sam bio mali ponekad sam išao na njivu prema Čeneju s dedom. Išli smo O'kerskim drumom - zemljanim putem koji se na Klisi (tada praktično posebnom naselju uz Novi Sad) odvajao od Svetskog puta kako su nekada uobičajeno zvali put NS -SU koji je izgradjen sredinom 30-tih godina XX veka u sklopu puta Berlin - Istambul i Hitlerovog plana Drang nach Osten (prodor na istok).

A kad se o Zmajevu govori, ne sme se zanemariti ni Jegrička, najduža bačka reka. Po izgledu se teško može zaključiti da je duga čak 65 kilometara od Ratkova do Tise kod Žablja. Koliko sam čitao, a i na nekim mestima video, pa i kod Zmajeva (a sliku prilažem) u toku je pročišćavanje (izmuljivanje) korita sadnja topola, a u to je uklopljen i projekat da Jegrička postane turističko dobro.

http://img246.imageshack.us/img246/8416/image001hp9.jpg (http://imageshack.us)

Slikano je sa položaja iza nekadašnje kudeljare na istočnom kraju sela februara 2008.

simke
05.04.2008, 06:49
Ja sam mislio da je Čik najduža reka pa sam potražio na netu da to proverim ...
evo šta sam našao da kaže ВИКИПЕДИЈА (http://sr.wikipedia.org/sr-el/Јегричка) о томе.

JEGRIČKA

Jegrička je reka u severnoj Srbiji, Autonomna pokrajina Vojvodina, područje Bačke. Reka je dugačka oko 65 kilometara i pritoka je Tise. Često se pogrešno smatra najdužom rekom Vojvodine.

Jegrička izvire južno od sela Pivnice u zapadnom delu središnje Bačke i prvi delom toka teče ka istoku. Tokom toga protiče pored sela Despotovo, Ravno Selo, Zmajevo i Sirig i teče uporedno sa Kanalom Dunav-Tisa-Dunav i Malim Bačkim Kanalom.

U blizini Temerina Jegrička se deli na dva odela. Jednim odelom teče ka severu, protiče pored sela Gospođinci i završava se u močvarama oko Žablja. Drugi odel teče ka jugoistoku i kod Jurišne Humke (vis. 88 m) se uliva u Tisu. Ovaj odel napaja vodom ribnjak kod Žablja, veličine 0,98 km².

Jegrička se nekad smatrala sporim, isprekidanim rečnim tokom, koji je povezivao niz bara i močvara. One su se za vreme visokog vodostaja pretvarale u pravi tok, koji je dosezao do Tise. Razlog ovome je mali pad reke - svega 3 metra na 65 kilometara dužine (izvorište na 76 m, a ušće na 73 m). Danas je Jegrička potpuno promenjena. Tako, prvi deo toka, dužine 35 kilometara, je potpuno kanalisan i uređen. U sledećem delu, dugom 20 kilometara, Jegrička je zaštićena kao rezervat prirode. Zadnji, 15 kilometara dug, deo toka je preuređen u ribnjak.

U novije vreme se u novinama može sresti podatak da je Jegrička najduži tok u okviru granica Vojvodine.
Ovo nije tačno iz dva razloga:
1) Tri druge vojvođanske reke imaju veću dužinu toka -
Krivaja (109 km),
Čik (95 km) i
Mostonga (70 km).
2) Jegrička se danas može pre odrediti kao kanal nego kao reka.

Od 2003. godine reka sa okolinom je pod preliminarnom zaštitom prirodnih resursa i staništa.

simke
05.04.2008, 07:10
Obeležio sam reke, koje se spominju u citatu, na mapi Bačke.
Jegričku nisam obeležio ali je nije problem pronaći.

http://img396.imageshack.us/img396/6684/mapabacke1wij0.th.jpg (http://img396.imageshack.us/my.php?image=mapabacke1wij0.jpg)

nenad.bds
05.04.2008, 11:15
Očigledno da sam i ja ovog puta bio medju onima koji su se naseli na samo jedan (ili podatak prisutan u opštoj javnosti - tj. sredstvima informisanja).
Priznajem greh i uz pokoru izjavljujem da ću ubuduće sa još više sumnjičavosti uporedjivati iz više izvora informacije.

Inače, pre nekog vremena sam drugim podovom nešto tražio i tamo je stajalo da Mostonga izvire u Madjarskoj (pa bi u tom slučaju bila medjunarodna reka) odmah pored granice. Kad se pogleda topografska karta vidi se da to nije baš verovatno (zbog reljefa).

Što se tiče Krivaje, na Plovidbenoj karti DTD deluje kao da stiže iz Madjarske kroz Tavankut (možda zbog nepreciznosti u štampanju karte).

A ni Wikipedia Enciklopedija Britanika (bar za sada).

No, poenta je da nisam povredjen što me Simke ispravlja. Ispravke s argumentima i bez zlobnosti mogu samo doprineti da se ovde, a i drugde, odgovorno odnosimo prema onome što kažemo.

simke
06.04.2008, 01:08
Pa, izgleda da smo i vi i ja imali krive informacije ... vi ste verovali kako je Jegrička najduža a ja sam to isto mislio za Čik.

Zahvaljujući upravo tome što ste vi pisali o Jegričkoj krenuo sam u potragu za podacima o Čiku i dalje je sve poznato ... :) a to je da smo obojica bili u zabludi.

Drago mi je što niste pogrešno protumačili korekciju koju sam prekopirao sa Vikipedije, prirodno je da ni vi a ni ja ne možemo znati baš sve, niti previše.
Nadam se da nam ostali članovi neće zameriti ni ubuduće ako pogrešimo u našim pisanijama.

simke
06.04.2008, 01:24
No, da se vratimo opet na temu a to je Zmajevo.

Zmajeva se sećam iz najranije mladosti i ta sećanja su vezana za muziku.
Zmajevčani su oduvek gajili poseban odnos ka muzici, tako da je sasvim prirodno da su još poodavno imali izuzetno posećene diskoteke u kojima se okupljalo mnoštvo mladih iz okolnih mesta. Naravno to je rezultovalo mnogim prijateljstvima, ljubavima, pa i žestokim tučama. Tokom godina u Zmajevu su gostovala velika imena naše estrade, dolazile su mnoge poznate grupe i pevači. Danas više nema tih grandioznih koncerata ali imaju veoma zanimljive Evergreen večeri na kojima sam par puta bio i istinski uživao. Gosti su poznata imena iz sveta muzike iako moram napomenuti da su malo bolje poznata starijim populacijama nego onim mlađima ali vreme teče i to je sasvim prirodno ... Osim već tradicionalnih Evergreen večeri od prošlog leta/jeseni su probno krenule i R&R večeri na kojima se sluša isključivo originalni Rock&Roll. Da li će i u kolikoj meri zaživeti i ove večeri zavisi dobrim delom od organizatora pa potom i od Zmajevčana ... ali poznavajući Zmajevčane i njihove prijatelje koji rado posete Zmajevo svakom prigodom više verujem kako sve zavisi od organizatora, Zmajevčani će sigurno svojim prisustvom podržati i ove večeri.

Spomenuo bih kako znam da se u Zmajevu održavaju još neke muzičke svečanosti ali dok ne prikupim prave podatke neću ni pisati puno o tome.

Zmaj1
13.06.2008, 22:32
Pitaj sta te konkretno zanima,ja zivim u zmajevu od kako sam se rodio :)

cvishna
07.08.2008, 15:00
Mene interesuju kafići i restorani, koja slika i opis ambijenta :uredu:...hvala :ok:

Malo opišite izlaske, kako se provodite...