PDA

Puna verzija : Kćeri moja Aliji da l' da te dam?

SQUAW
11.05.2006, 22:37
Iskreno se divim ljudima kojima je ljubav iznad svega. Iznad vere, iznad običaja, iznad kulture, iznad krvi. Potrebno je dosta tolerancije i razumevanja, ljubavi pre svega da bi mešovit brak uspeo... Naročito na našim prostorima gde smo se odjednom počeli deliti na crvene, plave, zelene, one koji se krste i one koji se ne krste i šta sve ne... Ponekad mi se čini da se ravnopravnost najbolje uči ako potičeš iz jedne takve porodice. Ne mogu ni da zamislim kakav je bolan period za ljude koji žive u takvim brakovima predstavljao period raspirivanja verske i nacionalističke mržnje na našim prostorima. Treba biti dovoljno jak i hrabar pa se suprotstaviti svima onima koji su protiv nečije ljubavi.

Imam jednog druga koji je Rom. Ne biste to nikad rekli po njegovoj fizionomiji, da ne znate. I tako u priči, dotaknemo se jednom ove teme i ja se iznenadim kada sam čula da će za ženu uzeti isključivo Romkinju. Pitam ga zašto, a on kaže doslovce: "Ma bre, oženim ja lepo neku moju čamugu i Bog da nas vidi. Nisam siguran kako bih reagovao da mi sutra neka bledolika u ozbiljnoj svađi kaže 'bem ti mater ciganjsku. Ovako, nek me moja psuje sutra kol'ko joj drago, drugačije je." :beyond:

U mojoj familiji i nije nešto bilo puno mešanja... a volela bih da je bilo više. Sada imam samo jednu sestru koja je 50% Italijanka, jednog strica koji je pola Srbin - pola Italijan, a za sebe kaže da je Englez jer živi tamo i srpski jezik ne zna, niti želi da ima ništa sa ovom zemljom. Da jedna Mongolka nije pobegla posle 3 meseca od mog drugog strica (od kojeg bi ja pobegla posle 2 dana), možda bih imala još neku sestru ili brata. A sad mi se najbolja drugarica udaje za Amera. :)

Kakav je vaš stav po pitanju mešanja vere, rase i kultura? Da li mislite da ti brakovi opstaju na našim prostorima i da li će ih u budućnosti biti kao ranije? Da li ste za ili protiv? Da li će sutra vaša sredina ili porodica moći da utiče na vašu životnu odluku? Imate li negativnih predrasuda?

Kunic
11.05.2006, 23:39
Onomad sam mastao o crnkinjama i kineskinjama (tu spadaju i japanke :fijuk: ) ali samo kao :sex:. Normalno i meleskinje. :roll: Ali nikad ne bih ozenio devojku druge vere, a kamoli rase. Zasto? Eto tako. To je moje misljenje. Nisam rasista, ali sve ima neke granice. Jednostavno ne vidim sebe kao oca nekog crnceta. Takodje, nikada ne bih ozenio ni muslimanku. Ne vredi... Totalno smo drugaciji, narocito sto verujem u pravoslavnog Boga (do neke granice, ali to nije tema) i ne mogu da zamislim sebe kako cekam zenu ispred dzamije :wacko:. Cak i da prevazidjemo te raskole, ostaje uza i sira familija. Uvek ce se naci makar jedan kome ce to smetati. I sta onda? Da smo recimo u Americi, to i ne bi bio problem. Tamo su svi Ameri i jebe im se. Ali ovo je Balkan. I svi znamo sta se ovde dogadjalo, sta se dogadja i ko zna sta ce se jos dogoditi. Da ne duzim vise, moj konacan odgovor je NE. 8)

swba
12.05.2006, 07:22
Ni mi u porodici nemamo nesto puno mjesanih brakova, tacnije sem tetke koja se udala za Albanca. Mama kaze da je to bio jak udarac za pokojnog dedu. Ostali su manje-vise OK prihvatili novog zeta a on je samo cutio i patio u sebi. Covijek koji je svaku nedelju bio u crkvi, nikada Boga u usta nije uzeo a kamo li opsovao, da doceka da mu se jedinica uda za nekog ko nie pravoslavne vjere i da zlo bude jos gore nije ni hriscanin. No u to vrijeme cvijetanja bratstva i jedinstva oni o tome nisu razmisljali. LJubav se rodila i oni se vjencaju. Brak im funkicionise odlicno i dan danas. Jednom sam samo sa tetkom dotakao tu temu kako su pregurali ove nase zadnje podjele. Kaze bilo je tesko, ali ipak toliko dugo su skupa da mjesta nekoj glupoj podjeli unutar njihove kuce nije bilo. Sa druge strane njegovi su to prihvatili gore nego nasi. Tetka mislim da je samo jednom otisla na Kosovo da upozna siru familiju. Kceri im nisu nikada. Jedino je njegova majka ih posjecivala redovno ostali nisu vise htjeli da cuju za nju vlahinju i vlasku djecu. Sigurno da je teci tesko ali covjek je div i izgurao je sve to nekako.
Pre sam razmisljao o tome na neki nacin da ljubav je jedina bitna tu. No danas cini mi se da to nebi islo. Ipak je ovo sve ostavilo trag u nama. Ja se svog srpstva i pravoslavlja odreci nemogu a ne zelim ni druge da primoravam na to. Ide to nekkao dok djeca ne dodju. Sta onda? Kako ih uciti kom Bogu da se mole i kojoj naciji pripadaju? Uvijek ce neko biti ostecen i osjecati se povredjenim.
A sto se tice tih internacionalnih veza i tu sam skeptican. No nikad ne reci nikad, ko zna sta nam zivot nosi...

sekula
12.05.2006, 11:19
ja samo se zenim sa svojom verom sa drugom verom samo prijateljstvo ali brak sa drugom verom kod mene to ne uspeva nakon onoga sto sam prosao da nije bilo rata mozda i ne nebi ni razmisljao

Sremac
12.05.2006, 14:27
Zar je bitno koje rase, religijske opredeljenosti ili nacionalnosti ????
Moram da priznam da je lakse se ozeniti ili udati sa "svojim" ali da ja sad razmisljam ko je i sta je, srce ne bira a ljubav je slepa!!

HLEBmaster
12.05.2006, 14:44
Zar je bitno koje rase, religijske opredeljenosti ili nacionalnosti ????
Moram da priznam da je lakse se ozeniti ili udati sa "svojim" ali da ja sad razmisljam ko je i sta je, srce ne bira a ljubav je slepa!!

:too:

Pa nego kako. Jednom kad upoznash osobu koja ti odgovara na svaki moguci nacin, kako moze bilo shta da bude problem ? Kapiram da se u globalu moze imati rezerve. Ali mozesh li ti da pogledash u nechije ochi i da u njima vidish samo suprotnu veru i nishta vishe?

Drugo je ako ta chinjnica kontkretno povlachi neke teskoce tipa, zakomplikovace nam okolina zivot do besmisla onda tu morash da budesh hladne glave i odmerish. Ali ako su takve okolnosti verovatno nikad necesh ni doci u takvu situaciju.

Kunic
12.05.2006, 14:46
Svaka cast na takvom stavu. :ok: Ali, 100 ljudi 100 cudi. Kao sto rekoh, ja to zaista ne bih mogao. Opet ponavljam, ne iz neke mrznje prema drugim nacijama, verama i rasama, vec iz prostog razloga sto mislim i o deci. Kako bi se to dete osecalo da malo ide u dzamiju, a malo u crkvu? Ili da gleda roditelje kako se klanjaju ili krste. Nista mu ne bi bilo jasno. Sebe smatram vernikom i zeleo bih da mi zena bude sto slicnija meni.

A uostalom, di da ja nadjem neku crnkinju u Novome Sadu. :hmm:

HLEBmaster
12.05.2006, 14:51
Sad cu ja da kazem jednu -verovatno jeres, ali i u civilizovanom svetu uzimanje vere supruznika je najnormalnija stvar.

Kunic
12.05.2006, 14:56
Jeste, a sta ako neko nece da predje u drugu veru? :huh: Dobro, onda to i nije bezgranicna ljubav. :cesces: Ali zamisli ovu situaciju: ode dete za vikend kod babe i dede, a baba i deda pocnu da mu drobe kako je njegova majka/otac nevernik itd. Sledeci vikend, ista prica ali sa druge strane. E ja bih se zbog svog deteta i njegove srece odrekao mesovitog braka.

Sremac
12.05.2006, 14:59
Nekada se i u Vojvodini religija "delila" u porodici, mesan brak bez obzira u kojoj kombinaciji, sin je uvek uzimao veru od oca a cerka od majke i svi obicaji obe religije postovali i slavili.

Tako bi i sada trebalo da bude ili jos bolje totalno ignorisati veru i nacionalnost!!

Muckota
12.05.2006, 15:58
Hm, nisam planirala da pisem na ovu temu, jer sam, iskreno, umorna od ovakvih prica, ali ko velim - hajde da napisem koju iz licnog iskustva, cisto da ne bismo pricali samo teorijski. :) Dakle, kako to funkcionise u mesovitom braku? Ovako nesto: Kako bi se to dete osecalo da malo ide u dzamiju, a malo u crkvu? Ili da gleda roditelje kako se klanjaju ili krste.
ne funkcionise na taj nacin u realnom zivotu, najcesce. Mesovit brak moguc je medju ljudima kojima nacionalna i verska odredjenost nije primarna stvar u zivotu. Deca iz mesovitog braka najcesce ne odlaze ni u crkvu ni u dzamiju, vec im se ostavlja izbor da svoj zivot usmere u kom god pravcu zele i ukoliko uopste zele da se verski odrede. Njihovi roditelji ne odlaze u odvojene prostorije da bi jedno klanjalo a drugo se krstilo, vec to jednostavno ne rade! Ukoliko pak obelezavaju verske praznike, najcesce se obelezavaju i jedan i drugi i verujte, znam nebrojeno mnogo primera gde to funkcionise savrseno, jer su to deca prihvatila kao normalno. Kao sto neko slavi majcinu i ocevu slavu, tako neko slavi oba uskrsa. Pomalo cudno, ali funkcionise.
Problemi sa sirom porodicom i daljim rodjacima su uvek bili i bice, ali reci cu vam nesto: obzirom da se ujak moje majke odrekao nje jer se udala za moga oca, taj joj covek nije ni potreban kao rodjak, jer je ne posmatra kao kvalitetnog coveka. :jok: Ja na to kazem - dovidjenja prijatno, putuj sreco :mahanje:

Ljudi, cenite prave ljudske vrednosti kod coveka, jer nikada se ne zna na ovom nasem Balkanu cija je baba sa kim ocijukala. :uzbud: U mojoj porodici je zastupljeno jako mnogo nacionalnosti, vise se i ne zna ko je sta :smeh: , i sve 3 ove nase vere i i nadam se da sam dobar covek i i dalje gledam racionalno i i dalje znam da cenim prave vrednosti. Ne delim ljude po veri i nacionalnosti, a ni po rasi i ostavljen mi je izbor da se jednoga dana sama odredim u kom pravcu budem zelela i ako budem zelela.
Moji dragi roditelji, hvala vam sto ste me vaspitali na ovakav nacin! :zagrljaj:

Sremac
12.05.2006, 16:12
Muckota sve si rekla, svaka cast !:too: :too: :too: :too:

nattydread
12.05.2006, 18:11
opet ta famozna tema. buduci da sam iz mjesovitoga braka, istina moji nisu bili pretjerano religiozni, ali nije bas ni da su izbjegavali crkvu, pa ako uzmem cinjenicu da sam dugo zivjela u hr, gdje su svi odnekuda dosli, pa onda i ne bas zanemarljiv broj stranih studenata koji su ostali i osnovali porodice tamo, obzirom da su mi tamo najblizi komsije bili izmedju ostalog talijani, madjari, arapi, nekako sam se navikla na tu mjesavinu. bez kompleksa idem i u pravoslavnu i u katolicku crkvu, slavim slavu, iako ja nemam slave, najbolji drug u hr. mi je bio poluarapin i gay, djed iako pravoslavac je presao u adventiste, dalja rodbina mi se takodjer izmjesala. dakle, kada sam prije desetak godina dosla u vojvodinu, stekla sam mucho prijatelja sirom ove vojvodine ravne, naucila da pravim paprikas, malo natucam madjarski i ponosna sam i na ono ranije iz hr i na ovo sad u vojvodini, nisam jugonostalgicar i nemam predrasuda prema nikome, osim prema zatucanim ljudima ma koje oni nacije ili vjere bili. long live diversity.

Meggy
12.05.2006, 18:30
znam nebrojeno mnogo primera gde to funkcionise savrseno, jer su to deca prihvatila kao normalno. Kao sto neko slavi majcinu i ocevu slavu, tako neko slavi oba uskrsa.
Znam i ja, moj stric je ozenio Madjaricu i zive vec-ko-zna-kol'ko godina zajedno. Znam jos mnogo ljudi koji poticu iz mesovitih brakova. Samo, nesto je sve manje takvih :roll: Ja nisam neki verski fanatik, ali cisto sumnjam da bih mogla da se udam za nekog ko nije iste vere kao ja. Da krenemo od najbanalnijih stvari: gledamo vesti, kad ono izvestaj o tome kako se pripadnici moje i njegove vere opet negde sukobljavaju... pa da moram da pazim sta komentarisem, jer ce to njega mozda uvrediti :roll: ili on da pazi sta ce da kaze :roll: Thanx, but - no thanx. Previse se sranja vec desilo na ovom brdovitom Balkanu i nikad se ne zna sta se sledece moze desiti, tako da uopste ne zelim ni da dovodim sebe u situaciju "nek' ide zivot, a sutra sta bude". Prijateljstvo da, uvek i sa svakim ko je covek, ali brak nikako.

HLEBmaster
12.05.2006, 18:54
Ja nisam neki verski fanatik, ali cisto sumnjam da bih mogla da se udam za nekog ko nije iste vere kao ja. Da krenemo od najbanalnijih stvari: gledamo vesti, kad ono izvestaj o tome kako se pripadnici moje i njegove vere opet negde sukobljavaju... pa da moram da pazim sta komentarisem, jer ce to njega mozda uvrediti :roll: ili on da pazi sta ce da kaze :roll: Thanx, but - no thanx. .

Megz, bez uvrede ali, u tom sluchaju, ako ste iole normalni, oboje vec odavno ili ne gledate usrani televizor ili sve shto stize sa njega uzimate sa rezervom.. A to se moze odnositi i na sve ostale prilike, s obzirom da je televizor uzet samo kao primer..

Ovde se ne postavlja pitanje da li bi ste mogli u brak sa nacionalistom ili fundamentalistom druge vere i nacije, vec sa normalnim, tolerantnim i inteligentnim chovekom (shto vec sama veza treba da predpostavlja zar ne), kojem sasvim sluchano neshto drugo pishe u krshtenici.

Jeste, a sta ako neko nece da predje u drugu veru? Dobro, onda to i nije bezgranicna ljubav. Ali zamisli ovu situaciju: ode dete za vikend kod babe i dede, a baba i deda pocnu da mu drobe kako je njegova majka/otac nevernik itd. Sledeci vikend, ista prica ali sa druge strane. E ja bih se zbog svog deteta i njegove srece odrekao mesovitog braka.

Taj problem bi morao da se reshi daleko pre braka i te dece, tj koliko ce se okolina tj babe i dede meshati u vaspitanje tvoje dece. Baba i deda mogu uvek da nadju temu za drobljenje, uvek moze da im se ne svidja snaja ili zet ili njihov nachin vaspitanja dece (a to se i ovako deshava redovno) ..
Ako neko nije spreman da se odvoji emotivno od svojih roditelja pitanje je koliko je u opshte spreman za bilo kakav brak. To se posebno odnosi na mushkarce.

Niko, ama bash niko, a narochito ne moji roditelji nece se meshati u vaspitavanje moje dece, makar to ukljuchivalo i izolaciju jednih od drugih.

Medjutim ako vas dvoje ne mozete da se slozite oko tih problema, onda to treba uvideti na vreme i opet odmeriti shta je pametno.

I da li bi odricanje od meshovitog stvarno braka bilo za srecu dece, ili u sushtini zadovoljavanje ochekivanja tvojih roditelja (chitaj ochekivanja okoline) i njihovo usrecivanje.

Situacije u porodicama su razlichite, kao shto si rekao 100 ljudi 100 cudi ..i sto zzivotnih i porodichnih pricha. Ovo shto ja pricham odnosi se generalno na sve gde bi nacionalni problemi mogli biti prisutni, ali ne i na tebe, ili nekog ovde lichno tako da poshtujem svachiji stav.

Ja sam dete iz jednog meshovitog braka, i nikada, i bash nikada u porodici TO nije bio povod za probleme.

swba
12.05.2006, 19:44
Vjerovatno je vama koji poticete iz mjesovitih brakova glupo i raspravljati na ovu temu. Znam ja i masu uspjesnih i masu neuspjesnih brakova sa istom pozadinom.
Ali nakon svega ovoga sto smo prosli mislim da dobar dio moje generacije a i generacija koje dolaze imaju rezerve prema mjesovitim brakovima. Jednostavno to je moje vidjenje. Daleko od toga da su mene moji roditelji filovali onom "Bolje i nasa najgora, nego tudja najbolja".
Ljubav jeste ono sto bi trebalo da je jedino vazno, ali u ovakvim ljubavima mislim da je potrebno i mnogo odricanja. Koliko sam spreman na odricanja to nisam siguran i zbog toga mi je ta pomisao, da budem u vezi sa nekim kom u krstenici ne pise isto sto i meni, za sad nemoguca. Mozda sam zaguljen, zatucan i ogranicen kako neko rece iznad al bar sam iskren i prema sebi i prema drugima.

HLEBmaster
12.05.2006, 20:15
.. bar sam iskren i prema sebi i prema drugima.

Da i to je bitno, ali da se razumemo, i mi smo iskreni.

Josh jednom, prihvatam, a ono shto sam rekao govorim u svoje ime.

goldie
13.05.2006, 00:55
Ajde i ja da kazem nesto. :osmeh: Necu nikog citirati.

Ja nisam iz mesovitog braka ali znam dosta takvih. Odrasla sam u Vojvodini. Samo vam mogu reci da zivim u kuci i prvi komsija do moje kuce (sa desne strane) je Shiptar, a prvi komsija (sa leve strane) je Cigan, komsinica preko puta je Madjarica. Pored pobrojanih u mojoj ulici zive i Hrvati, Nemci, Goranci i raznorazni mesanci (ni oni ne znaju sta su, a kamoli ja :smeh:). U mom razredu u osnovnoj skoli je bilo 30% Cigana, a ostali su raznorazni. Od malena sam zmurke igrala sa istim tim klincima i naucila sam mnogo o njima i njihovim zivotima, o njihovim verama i jezicima... Znam da svi vi koji ovo sad citate, kad procitate rec Cigan, pomislite na neke prljave dzeparose, kada procitate rec Shiptar pomislite na Kosovo i na bombe. Sta bi ste pomislili tek kad bih vam rekla da mi je drug Shiptaski Cigan ili da mi je drugarica Madjarska Ciganka? :uzbud:

Ne radi se ovde o tome ko je koje vere, boje... :jok: Verujte mi, neki Shiptar mi je bolji prijatelj nego neki Srbin. A puno Cigana je cistije nego neki beo covek. To su ljudi koji vec generacijama zive na ovim prostorima. Isto kako moze da ti se zameri Shiptar tako isto moze i Srbin da ti se zameri. Ljude koje odabirate za zivotnog saputnika ili prijatelja ne biras po naciji nego po karakteru. Ako se sa nekim u startu ne slazes, sa tom osobom nemas sta dalje da razgovaras. 8) Ljudi nisu isti. Ima i opakih i dobrih i cistih i prljavih i prokletih i ljubomornih i druzeljubivih i dragih i lepih i ruznih svuda na celom ovom svetu i u svakoj naciji i rasi. I ljubavi moze biti svuda. :kiss:

vancouver
14.05.2006, 01:32
@Kunic
Ma bre i u Americi i Kanadi je ista stvar mali je procenat pomesanih brakova , pa vidis da se jos u Americkim filmovima vodi racuna o ulogama belih icrnih glumaca pa i glumica vrlo je retko da se ovaj mix pojavi u ljubavnim scenama.
Sto se tice pravoslavne, katolicke , evangelisticke , protestantne i drugih hriscanskih obelezja svi smo isti verujemo u jedno ali muslimanska , budisticka, i druge (Ne) nema sanse za uspeh braka, kad tad pucaju ti brakovi
This is just my opinion!

nattydread
20.05.2006, 15:36
@Kunic
Sto se tice pravoslavne, katolicke , evangelisticke , protestantne i drugih hriscanskih obelezja svi smo isti verujemo u jedno ali muslimanska , budisticka, i druge (Ne) nema sanse za uspeh braka, kad tad pucaju ti brakovi
This is just my opinion!

zanimljivo, ja bas znam jednu muslimansko(arapsko)-hrvatsku kombinaciju i muslimansko(bosansko)-pravoslavnu kombinaciju i funkcionisu kao i sve ostale porodice, a da ne kazem da im se u kuci non-stop nesto slavi.
religija i vjera ti iskoce u prvi plan samo kod onih "velikih", jer oni su ti koji broje krvna zrnca i boje se vlastite sjenke i svega sto je drugacije, ali to je vec njihov problem. :plaz2: :plaz2: :plaz2:

vancouver
21.05.2006, 09:38
Neko je gore napomenuo da se u civilizovanim zemljama kao sto je naprimer Kanada ili Amerika ne gleda na veru ili naciju , yes to je istina ali ima drugi problem a to je kultura nacije recimo svi evropljani muskarci ako se ozene sa Kanadjankama brakovi u 95 % propadnu zbog gapa u etnickoj kulturi nema sanse da Italijan , Grk , Balkanca ili neki drugi iz Evrope izuzev Engleza ostaju u braku zbog toga sto taj kulturni gap je dosta razlicit u Americi je malo drugcije ali kod muskaraca Amera koji se ozene sa drugim kulturama malo su meksi i lako prihvate drugu kulturu dok Amerikanke su iste kao i Kanadjanke ne
uklapaju se mnogo i ne zele da prihvataju drugu kulturu ..
Sto se tice vere mogu da vidim sve hrischane da se izmesaju u braku i da opstanu ali ako se hrichanin pomesa sa nekom drugom verom uvek uzimamo muslimansku veru jer ona je dosta velka vera u svetu i tu nema mnogo sansa da brak ostane kad tad on pukne a na ovom zapadu ima more primera za dokaz toga...
My conclusion is this mixed marriges are dumed to fail...:dry:

yige_gui
29.05.2006, 07:53
meshani brakovi mogu da uspiju.. a dokazu su upravo oni koji nas okruzju i koje znamo i poznamo.. ljudi koji su nam bliski, a koji su meshanih vera.. naravno da postoje brakovi koji propadanu upravo iz istih razloga.. ali svaka stvar ima dva lica, pa tako i ova tema o kojoj je ovde rec..
ne mogu s epohvalim da u mojoj familiji ima mnogo meshanih brakova.. ali ih ima.. i od kad znam za sebe, slavilo sve po duplo.. prvo katolicki praznici, a potom pravoslavni i nikom to nije predstavljalo nikakav problem..
mislim da religija moze da stvori problem.. a kako ce se neko nositi s tim problem je opet licna stvar.. sto ljudi sto cudi.. ako postoji ljubav i razumevanje, stvar vere ne bi trebao da bude problem.. s druge strane, nakon svih gluposti i sranja proteklih 15/ak godina, nije ni cudo da se svi drze na rezervi prema ljudima suprotne nacije i vere..

nisam odgajana da gledam na coveka ko je i sta je po naciolanosti ili veroispovesti.. za najboljeg druga nisam znala da je Musliman, do pred nekoliko godina, iako sad kad razmisljam njegovo ime i prezime zvuce totalno muslimansko.. ali mi nikad nije ni palo na pamet da gledam prvo sta je po naciji, pa tek onda kakav je covek.. imam prijatelje i Hrvate i Srbe i Slovence i Makedonce i Bosance i Koreance i Kineze.. i ne gledam na nikoga ni ko je ni sta je.. ne smeta me jel se covek krsti il' se klanja il' meditira, dokle god postoji razumevanje za prihavacanje drugacijih stvari od onih licnih..

Schnappi
29.05.2006, 09:52
Koliko sam shvatio, ovde se prica o mesanom braku, a ne o drugarstvu sa ljudima koji nisu iste vere kao ti.

Izricito sam protiv mesanih brakova u kojima postoji N od nacionalnog identiteta. Kad-tad ce se ta prica pokrenuti i tada nastaje pocetak kraja. U svim ostalim slucajevima - sto da ne.

A o druzenju na nekoj drugoj temi.

yige_gui
29.05.2006, 20:21
Koliko sam shvatio, ovde se prica o mesanom braku, a ne o drugarstvu sa ljudima koji nisu iste vere kao ti.

lepo sam napisala:
ne smeta me jel se covek krsti il' se klanja il' meditira, dokle god postoji razumevanje za prihavacanje drugacijih stvari od onih licnih..

kako mi ne smeta u prijateljstvu, ne smeta mi ni u braku.. toliko je valjda ocito iz mog posta.. :)

goldie
30.05.2006, 00:17
A o druzenju na nekoj drugoj temi.

Po mom mishljenju osoba sa kojom se venchas treba prvenstveno da ti bude prijatelj. ;) Jer ako ti ne cenis i ne poshtujes nekog kao prijatelja, onda se o braku ni ne moze razgovarati.

Kunic
31.05.2006, 00:47
Po mom mishljenju osoba sa kojom se venchas treba prvenstveno da ti bude prijatelj.

Slažem se Goldie, ali... Meni su prijatelji i muškarci, pa ne planiram da se ženim sa njima. ;)

kiki
27.12.2006, 19:58
Čitam ovo i s nevjericom dal da nesto napisem ili ne..toliko toga se izrekne pa porekne...toliko toga ljudi prevale preko svojih usta pa se ujedu...ove teme sam uvijek izbjegavala jer dosta puta povrijedi sto ljudi svasta znaju pisati a malo iskuse da bi takvo nesto znali tvrditi...i malo nas je koji gledamo ljudske osobine a ne vjeru i naciju,svi mi znamo reci bla bla bla al opet se svi hvataju za ono drugo...al sto ljudi sto cudi,istina...
Al je istina i takva,da bilo mijesani brak bilo brak iste vjere moze se isto zavrsiti,uspijeti ili neuspijeti,zivot je takav,u svemu ti moze biti bolje i losije,sve je sta ti zivot donese i sta zelis od zivota...u svemu ima odricanja u svemu sto ti zivot donese...
Al zivot i osjecaji te nepitaju kada zavolis nekog vise od zivota svog...spreman si na teske odluke i bolne za mnoge...al moje misljenje i iskustvo je da ides i cinis ono sto te cini sretnim i sve cinis za tu srecu...jer na kraju ostajete vas dvoje a svi ti okolo ostaju tamo...;)
Zato nikad ne recite NIKAD...jer to nikad jako brzo vam se vrati :ok:

Andjelika
19.01.2007, 19:27
Ljubav dodje i prodje....
Zadrzi se manje ili vise...
Bitno tad postaje ono sto ljude spaja, zajednicke teme, ciljevi, deca, uzajamno popstovanje i razumevanje... Mislim da tu bolje prolaze oni brakovi u kojima su partneri slicniji.

Rasu, kasu i klasu nije bas pametno mesati....

Kill Bill
20.01.2007, 15:03
Ja bash nemam nista protiv...
secam se jednog sna....Ja u nekom Haremu,udatu za izuzetno lepog arapina...
do tada sam uvek nekako bila skepticna po pitanju svega toga...
taj san mi je razbio sve predrasude...

A i ako zadjemo malo dublje...pa nas su Turci ulepshali...
da nije bilo njih sad bi svi bili zuckasti ko sto i bili pre "ulepshavanja"...

makilli
20.01.2007, 22:26
Nemam ama bas nista protiv.Uostalom ako nije sudjeno brak ce propasti pa makar supruznici bili marsovac i kenijka... ;)

Inea
13.02.2008, 18:09
Iz licnog iskustva sa muzem sam u braku 8 god.On je katulik ja pravoslavka niti sam se ja odrekla svoje niti on njegove vere.Slavimo oba bozica i oba uskrsa,slavimo i moju devojacku krsnu slavu.Nazalost moj otac iako je bio dete iz mesovitog braka tesko je prihvatio zeta druge nacionalnosti.Nikada to nije glasno rekao ali se osecalo.Meni je bilo zao jer sam vaspitana da necenim ljude po veri i naciji nego po delima.Valjda se i on nadao da ce njegova jedinica drugacije izabrati.:dry:

Lana_Mi
26.07.2008, 15:03
Naravno da nemam nista protiv sklapanja braka izmedju osoba razlicite vere ili sl. Uopste ne razumem ljude koji ne dozvoljavaju npr cerki da se uda za nekoga ko nije iste vere.Bitno je da se dve osobe vole i onda u tom slucaju nije nimalo bitno da li pravoslavac,katolik ili bilo sta drugo...jednostavno ljudi koji su jos uvek protiv toga oni su konzervativni.Roditelji od moje drugarice njoj ne dozvoljavaju da se zabavlja ili nedao bog uda za nekogaa razlice vere od njene...mislim da oni nemaju pravo da se mesaju u njen zivot,ako vec imaju tako misljenje neka sebi biraju supruznika po tom kriterijumu,a decu neka ostave na miru!

itebejac
26.07.2008, 21:28
Ako neko ima veru na čvrstim osnovama, onda se ne treba bojati za tu osobu, ni za njenu veru. Jer osobe iskrene vere njihov Bog čuva.

alokin74
26.07.2008, 21:45
I ja sam iz mešovitog braka.

Otac mi je muško, a majka žensko.

I nemam ništa protiv toga. Čak mi je i drago što je to tako.

itebejac
26.07.2008, 21:48
I ja sam iz mešovitog braka.

Otac mi je muško, a majka žensko.

I nemam ništa protiv toga. Čak mi je i drago što je to tako.

pazi, jer ćeš se zbog ove izjave naći na meti LABRIS-a :)

Dejan B
30.07.2008, 16:48
Redovne batine zbog majke Srpkinje

GRUPA maloletnika iz Aerodromskog naselja u Sarajevu više od godine zlostavlja vršnjaka Denija Dizdarevića (11), samo zato što je iz mešovitog braka. Tačnije, zato što mu je majka Srpkinja. Maloletni zlostavljači se ne plaše ni Denijevog oca Nedima, koji je uniformisani policajac.
Nedim Dizdarević tvrdi da je razlog maltretiranja taj što je Denijeva majka - Srpkinja.
- Uprkos čestim upozorenjima, kolege policajci iz Uprave Novi grad nisu učinili ništa da ovo maltretiranje prestane - izjavio je Nedim Dizdarević. - Štaviše, prilikom prošlonedeljnog incidenta, dok je policija vršila uviđaj, otac jednog od zlostavljača, Durmo Bećirović, pred policajcima mi je rekao: "Šta ti ja mogu kada živiš sa Vlasima".
Dizdarević kaže da bi kao policajac mogao da reši ovaj problem, ali pošto su izvršioci deca, očekivao je reakciju kolega koja je izostala. Poručuje da je očajan i razmišlja da proda stan i preseli se u neki drugi deo grada.
Iz Policijske uprave Novi grad odgovaraju da je Dizdarević maltretiranje prijavio samo jednom, 15. jula ove godine, kao i da je usledila reakcija u skladu sa zakonom. Sačinjen jezapisnik protiv očeva dvojice dečaka koji su maltretirali vršnjaka, podnete su krivične prijave od kojih im prete kazne od 400 do 1.200 konvertibilnih maraka.
"Novosti" saznaju u sarajevskoj policiji da je Nedim Dizdarević više puta usmeno skretao pažnju na problem, ali da je reakcija izostala. Naš sagovornik kaže da, ukoliko se maloletnici ne plaše da maltretiraju dete policajca, onda se postavlja pitanje kako postupaju sa decom običnih ljudi.
Denija su poslednji put, 15. jula, maltretirala, tukla i mazala garežom iz auspuha četvorica dečaka i jedna devojčica. Na lekarskom pregledu Deni se upiškio u gaćice. Porodica Dizdarević je zbog ovog slučaja zatražila pomoć i zaštitu od Helsinškog komiteta u BiH.

D. STOJAKOVIĆ, 29.07.2008

Danas mi je ovaj članak u Večernjim novostima privukao pažnju, što me je podsetilo na ovu temu, i nateralo da posle dugo vremena napišem svoje stavove.

Na ovom relativno malom prostoru su se razvijale tri različite religije, a početkom 90-ih je u većoj ili manjoj meri, svaka od te tri ratovala je sa preostale dve. U takvim okolnostima smo generalizovali one koji su učestvovali u borbama. Tako su Srbi četnici, koljači iza kojih ne ostaje ništa. Bosanci su mudžahedini koji su došli u džihad da satru nevernike, a Hrvati ustaše iz Jasenovca koji nabadaju bebe i starce na vile i kose. Verovatno je to bio namerni potez tadašnjih vlasti kako bi svoju vojsku motivisali da se srčanije bori protiv drugih. Ko će ga znati.

Takve podele su ostale i do danas. Nema veze što sam ja u to vreme bio balavac, pojedini Bosanci i Hrvati danas u meni vide četnika koji je klao po Bosni. Takođe neki Srbi u mojim vršnjacima sa druge dve strane vide ustaše i mudžahedine, iako su oni bili u istoj situaciji kao ja.

Ili sam ja to bar tako mislio, čitajući ovaj članak iz novina.

Zamislimo da jednog dana oženim muslimanku, i krenem sa njom u posetu tazbini. Ne moram govoriti koliko bi tu bilo negativnog naboja. Čak i ako bi se njena familija pomirila samnom (četnikom) kao zetom, ne mora da znači da bi me okolina gledala blagonakolno. Možda bi njena porodica bila šikanirana od strane drugih stanovnika zbog takvog zeta, pa bi i oni na kraju popustili pod pritiskom okoline. Ne mora biti tako, ali nikada se ne zna.

I da polako završavam. Ja ne bih mogao da oženim neku devojku druge vere, jer verujem da mi na ovim prostorima još nismo zakopali prošlost, i ratne sekire.

Postoji i opcija da neko od nas dvoje promeni veru i pređe u drugu. Taj neko sigurno ne bih bio ja. Iako ne mogu da se nazovem nekim velikim vernikom, ipak je pravoslavlje deo moje ličnosti i ne mogu da se klanjam a da znam da ću duboko u sebi izgovarati Oče naš. Da tražim od nje da menja veru ne mogu, jer ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi, a ako bi ona to uradila svojevoljno, onda ja ne bih bio vredan nje, jer je ona uradila za mene ono što ja nikako ne bih uradio za nju.

nenad.bds
02.08.2008, 13:15
...Znam jos mnogo ljudi koji poticu iz mesovitih brakova. Samo, nesto je sve manje takvih :roll: ....

Očigledno je da se većina pripadnika naroda i vera na ovim prostorima (a većini je koren, poreklo isto) sve grčevitije hvata za vrednosti plemenskog, rodovskog sistema. Tj. očigledno je da se mnogi istovremeno hvataju za retrogradnije vrednosti i od onih vrednosti koje (nekritički ili ne poznajući celinu) uzdižu bez rezervi (npr. srednjevekovnu državu, slavnu istoriju, junačke epove, simbole sl.), bez obzira koliko su to vrednosti prošlih vremena.

Ovo što nam se dešava je u suštini sindrom Kaina i Avelja. Braća odaberu različite puteve, npr. nacije ili religije i dokazuju čija je pravovernija, a u tom dokazivanju su instrumenti maljevi, kame, jame.

One koji glatko, bez razmišljanja odgovaraju da je mešanje nacija i religija nespojivo sa npr. Srpstvom, potsećam da je Jelana Anžujska bila naša kraljica a zadržala svoji veru, da je žena kralja Dragutina bila Katalin - madjarica itd. itd. Da su naši vladari udavali svoje kćeri na dvorove drugih religija, uključiv i u sultanski harem. Uostalom i svežiji primeri - Karadjorđevići.

Ne sporim da su se vremena, okolnosti i razlozi mešovitih brakova promenile. Samo sporim stavove da je ovo što je danas (po svemu sudeći) većinsko opredeljenje dobro, da ima budućnost i da je dobrobit za naciju.

Uostalom, to valjda niko ne može sporiti, da se prirodnim odabirom, mešanjem jedinki različitog genetskog koda, stvaraju i opstaju bolje varijante, uspešnije za opstanak.

Ono iz citata: nešto je sve manje takvih ... govori o samodestruktivnosti. Da ne idem dalje - da li je zadržavanje u okvirim svoje nacije i religije sužavanje izbora?

memento
02.08.2008, 19:03
... Kada bih ja kojim slučajem imao ćerku, ili, još bolje, ćerke sa njima bih napravio pravi biznis. Keve mi. Ko da lovu, tome i ćerka. Uopšte me ne interesuje da li je to Alija ili Ilija. Crnac, belac, Indijanac. Nije važno. Samo lova...

Ovo je otprilike priča kojom već godinama nerviram ljude oko sebe kada naletim u svakodnevnom životu na ovakvu temu.

Međutim, život je puno složeniji. Mešoviti brakovi ili ljubavne veze vekovima su, u glavnom, bili predmet podsmeha, osude, neodobravanja pa i progona. Brojni su primeri. Od biblije i literature pa do realnog života. Setimo se samo sudbine žene (Turkinje) Prokofeja Melehova iz Tihog Dona, ili ljubavi Vlah Alije i Anđelije (Jugović, udate za Banović Strahinju). Međutim, da nije sve tako crno govori nam ljubav lepe Hajkune i Malog Radojice iako je relativno usamljena.

Igrom slučaja, u svojoj porodici nemam primera mešovitih brakova. Tetka mi je bila udata za čoveka druge nacije i vere, ali samo na kratko. Razišli su se zbog sasvim drugih stvari.

Nisam protiv takvih veza, ali sam uveren da na ovim prostorima u mešovitim brakovima ima, u proseku, daleko više iskušenja, daleko više trzavica i problema. Osim velike ljubavi da se oni održe, potrebno je da takvi supružnici zaista budu kompatibilni i tolerantni i da ponekad imaju i sreće. Mnogo toga je protiv njih. Od robine, lokalne sredine, verskih zajednica, običaja pa do istorijskih društvenih kretanja. Setimo se samo nedavnih ratova na ovim prostorima, kada su pucali ne samo mešoviti brakovi, već čak i oni u kojima su partneri bili različito politički opredeljeni...

Bez obzira na naša pojidanačna mišljenja o ovom problemu i savremena svetska društvena kretanja, verujem da će na ovim prostorima još dugo biti puno praktičnije ne biti u mešovitom braku...

BackaPalankaSRB
02.08.2008, 19:43
Nemam nista protiv mesovitog braka ali ja nebi mogao ozeniti devojku druge vere(mada bi se mogao zabavljati)..ocu da mi deca nemaju nikakve probleme da budu svoji na svome!Srbi u Srbiji!

nenad.bds
02.08.2008, 19:55
... Kada bih ja kojim slučajem imao ćerku, ili, još bolje, ćerke sa njima bih napravio pravi biznis.

Nešto mi ovo liči na kralja Nikolu (crnogorskog). S tim što se on s tim nije šalio.

...verujem da će na ovim prostorima još dugo biti puno praktičnije ne biti u mešovitom braku...

To što Memento kaže posebno brine. Ne zato što to on kaže, nego što je to stvarnost.

A da vidimo šta to znači:
1. da priznajemo i prihvatamo da su pobedili one ideje čiji kreatori i protagonisti su u Hagu; trebali biti u Hagu, osudjeni ili trebali biti osudjeni; iz jednog, drugog ili trećeg plemena;
2. da se na taj način ispoljava defanziva nacionalnog bića i celog društva - osećamo se ugroženi van svog plemana, klana. Pleme, klan ne smemo da ljutimo ispoljavanjem nekih razlika u odnosu na 'opšteprihvaćeno' jer verujemo da će nas pleme, klan štititi kad zatreba ako smo 'pravoverni'.

Jaki, oni koji su u usponu, napredovanju, mešaju se s namerom da svoje ideje, ime, gene, što više prošire, rasprostru i po tudjim nacionalnim bićima.

jovuk
02.08.2008, 22:39
Ljubav je najbitnija!

Kad se moja prijateljica nedavno udala u Dubaiju za muslimana,mnogo se polemisalo o tome. Ona je zadržala svoju veru,ali šta će biti njena deca-muslimani!Ako je ljubav jak,onda to ne treba da predstavlja problem.

Aca1983
02.08.2008, 22:56
Kakav je vaš stav po pitanju mešanja vere, rase i kultura?

Ne previse pozitivan.

Da li mislite da ti brakovi opstaju na našim prostorima i da li će ih u budućnosti biti kao ranije?
Ne.
Da li ste za ili protiv?
Da.

Da li će sutra vaša sredina ili porodica moći da utiče na vašu životnu odluku?
Ne.

Imate li negativnih predrasuda?
Da.

nenad.bds
03.08.2008, 00:11
Vic sam čuo pre ohohooo godina, u Engleskoj (gde su protestanti - anglikanici većina). Tada nije na mene ostavio utisak.

Majka, u dobrostojećoj porodici, zabrinuta što joj je sin neiskusan sa ženama, potstiče ga:

- Da li ti se svidja Meri? Njen je otac član Parlamenta.
- Ne. Razroka je! - odgovara sin.
- A Stefani? Ona će naslediti lepo imanje.
- Ne! Ima grozan zadah iz usta.
- A Elizabet, od onih što svake godine idu u St. Moric?
- Mama, pa ona je mala i okrugla!
- Pa onda Šarlot. Ona je baš zgodna. A i nisu siromašni!
- Ne!
Mati, onako rezignirano:
- Dobro, pa kaži koga bi ti !
- Stivena, batlerovog sina!
- Ijuuu, ne daj bože, pa oni su katolici!

Sunny
04.08.2008, 03:23
Veza dve osobe se zasniva na njihovim stavovima, obrazovanju, shvatanjima, i naravno međosobnoj ljubavi. Iz toga će proisteći njihovo međusobno razumevanje i usklađenost. Međutim, okolina će uvek negativno uticati na njih i vršiti pritisak da se razlike što više ispolje.