PDA

Puna verzija : Knjiga za decu...

JelaS
05.01.2008, 23:15
...tj knjizevnost namenjena deci i mladima oduvek je smatrana "neozbiljnom", a knjige namenje deci knjigama "druge vrste" (lakim, neozbiljnim, zabavnim, nize vrednosti itd). Takav je i polozaj knjizevnosti namenje deci i mladima danas. Da li je, po vama, to tako i nije? Ako je tako, da li je (ne)opravdano?

sonja_ns.
06.01.2008, 03:33
Mislim da ne možemo takve knjige smatrati neozbiljnim, pošto su one primerene uzrastu mladih čitalaca.tj deci.Svi pomalo zaboravljamo da smo i mi čitali takve knjige i bile su nam mnogo zanimljive,a sada ih ljudi izbegavaju pominjati jer misle da su suviše ozbiljni za takve knjige.Ali ako bi deci čitali takve knjige kao što ih ja čitam svome detetu videli bi lepotu pisanja i veliku volju pisca da privuče pažnju dece na prave vrednosti.Pa zato smatram da je neozbiljno dečije knjige smatrati knjigama "niže vrednosti".takve knjige su "temelji"za nastavak pravilnog psihičkog razvoja mladoga čoveka.

NSdjanka
08.01.2008, 00:21
Literatura za decu je integralni deo književnosti i tu ne sme da bude nikakve neozbiljnosti...To je ulaganje u budućnost i zato je veoma važno naučiti dete da mu je knjiga najbolji prijatelj... Ali to, naravno u velikoj meri zavisi od roditelja...Pisci za decu su trajno ugrađeni u našu kulturu koju danas više nije moguće zamisliti bez Zmaja, Desanke Maksimović, Gvida Tartalje, Stevana Raičkovića, Dušana Radovića, Miroslava Antića, Milovana Danojlića, Ljubivoja Ršumovića, Dobrice Erića, Dragana Lukića, Radeta Obrenovića, Pere Zupca i mnogih drugih...Izbor je veliki... Samo treba krenuti sa čitanjem...Što ranije :ok:

JelaS
08.01.2008, 13:31
Primer: Dragan Lukic je citavog stvaralackog zivota pisao samo za decu. Dragan Likic nije NIKAD MOGAO DA POSTANE CLAN AKADEMIJE NAUKA I UMETNOSTI (tj i kad je bivao predlozen - glatko je odbijan kao "nizeg ranga, neozbiljan etc"). Izvol`te!!!
:fijuk:

NSdjanka
08.01.2008, 18:39
Primer: Dragan Lukic je citavog stvaralackog zivota pisao samo za decu. Dragan Likic nije NIKAD MOGAO DA POSTANE CLAN AKADEMIJE NAUKA I UMETNOSTI (tj i kad je bivao predlozen - glatko je odbijan kao "nizeg ranga, neozbiljan etc"). Izvol`te!!!

Meni ovaj podatak ne govori ništa... To što neko nije postao član SANU nipošto ne znači da je taj neko književnik drugog reda, niti da je vrsta književnosti kojom se bavi drugorazredna... Dragan Lukić je za svoje bogato stvaralaštvo dobio gotovo sve postojeće nagrade za dečju književnost: Neven, Zmajeva nagrada, Kurirček, Mlado pokolenje, Nagrada Politikinog zabavnika itd... I zašto tako nešto
ne shvatiti ozbiljno?...

Leonard Peltier
09.01.2008, 00:46

Srpska Akademija Nauka i Umetnosti (SANU) može komotno da promeni ime u Akademija Nauka i Umetnosti Srbije (ANUS) :blink:
Tako da je dobro što Dragan Lukić nikada nije postao njen član :uredu:

Što bi rekao Đ.Balašević (kojeg ja baš ne volem :smeh:):
... Nevolem,
škrtariju, intelektualce,
koji važno vrte palce,
kupiš ih za špricer i kavurmu...
Mater im ( prim.aut 8))

P.S Čast izuzecima :beyond:

maski
09.01.2008, 00:53
to da je knjiga detetov najbolji prijatelj je toliko daleko od istine da bi trebalo minimum 1000 reci da se opise i obrazlozzi.

... ni u jednoj knjizi ne nadjoh toliko mudrosti koliko u mislima chetvorogodishnjaka.... a mnogo ih preko ruku preturih pre no shto maleni stizze na svet.

..... vishe slushajte decu a manje tripove odraslih i garantujem da che te o zzivotu mnogo vishe znati.

... to da li je neki pisac priznat ili ne nema veze s njegovim spisateljskim sposobnostima.....istorija je tu da svakoga stavi na zasluzzeno mesto.

NSdjanka
09.01.2008, 10:43
Sve je to tačno, samo ne treba zaboraviti da će ti isti slatki četvorogodišnjaci jednoga dana postati mnogo manje slatki 34-godišnjaci koji neće umeti da izgovore prostoproširenu rečenicu jer je sve ostalo samo na pukom divljenju njihovoj mudrosti... Mislim da je pre na odraslima da shvate vrednost knjige u dečjem životu...

JelaS
09.01.2008, 13:10
Meni ovaj podatak ne govori ništa... To što neko nije postao član SANU nipošto ne znači da je taj neko književnik drugog reda, niti da je vrsta književnosti kojom se bavi drugorazredna... Dragan Lukić je za svoje bogato stvaralaštvo dobio gotovo sve postojeće nagrade za dečju književnost: Neven, Zmajeva nagrada, Kurirček, Mlado pokolenje, Nagrada Politikinog zabavnika itd... I zašto tako nešto
ne shvatiti ozbiljno?...

NIJEDNA ulica ne nosi ime D. Lukica; NIJEDNA skola ne nosi ime D. Lukica; NIJEDNA biblioteka ne nosi ime D. Lukica...
ni ovi podaci ne govore nista, zar ne?
;)

NSdjanka
09.01.2008, 16:07
Slažem se da je to očigledna nepravda, ali mislim da ipak nema veze sa tim da li je književnost za decu od drugorazrednog značaja kod nas... :uredu:

JelaS
13.01.2008, 13:43
Knjizevnost stvaraju/pisu ljudi. Dakle, iza onoga sto je napisano i objavljeno stoji autor. Ako je u pitanju "ozbiljni" pisac, a napisao je "nesto za decu", kaze se: NAPRAVIO JE (uspesan) IZLET... a ako je neko ko pise SAMO za decu, onda je, normalno, napisao "zanimljivo" stivo, "razumljivo deci", "prilagodjeno", "s razumevanjem" itd. Zbog cega se u edicijama tipa SRPSKA KNJIZEVNOST U (pa sta ja znam koliko knjiga) pridoda jedna tipa "pisci za decu" i u nju se smeste TAKVI pisci (izbor iz "knjizevnosti namenjenoj deci i mladima"). Da li su jedna Grozdana Olujic, jedan Moso Odalovic, pa i Gradimir Stojkovic zasluzili mesto u SRPSKOJ knjizevnosti ili ce ih uvek pratiti prirepak kako su "pisci za decu" i tome odgovarajuce mesto?
:dry:

NSdjanka
14.01.2008, 21:38
Može jedna preporuka umesto beskrajnog dokazivanja ko je u pravu? :)
Florans Kadije je napisala predivnu knjigu za decu, a zove se "Ko je Loret". Kroz životnu priču devojčice sa Daunovim sindromom, ona poručuje da sva ljudska bića, bez obzira na individualne razlike, imaju iste potrebe i pravo da budu uključeni u život svoje zajednice...

JelaS
15.01.2008, 00:09
Može jedna preporuka umesto beskrajnog dokazivanja ko je u pravu? :)
Florans Kadije je napisala predivnu knjigu za decu, a zove se "Ko je Loret". Kroz životnu priču devojčice sa Daunovim sindromom, ona poručuje da sva ljudska bića, bez obzira na individualne razlike, imaju iste potrebe i pravo da budu uključeni u život svoje zajednice...
Hvala! Uzvracam preporukom: Igor Kolarov je objavio sjajnu knjigu BURENCE. Nema takve poruke i pouke, ali je sjajna. :ok:

Pocahontas!
15.01.2008, 18:08
Puz puzenko i njegova kucica je tipicna knjiga za decu koju bih mogla da citam i kao baba garant, jer je tako simpaticno luckasta! :hahaha::uzbud::uredu:

JelaS
17.01.2008, 18:56
Puz puzenko i njegova kucica je tipicna knjiga za decu koju bih mogla da citam i kao baba garant, jer je tako simpaticno luckasta! :hahaha::uzbud::uredu:

Slazem se u potpunosti:ok: Inace, pisac knjige je Vesna Vidojevic Gajovic :roll:

Buba Erdeljan
25.01.2008, 13:23
Srpska dečija digitalna biblioteka:
http://www.digital.nbs.bg.ac.yu/decije/index.html :ok:

JelaS
25.01.2008, 14:09
Srpska dečija digitalna biblioteka:
http://www.digital.nbs.bg.ac.yu/decije/index.html :ok:

Postoji problem s ovom "srpskom decjom": nijedan od zivih autora nije dobio nikakvu naknadu (autorski honorar) za svoje delo "objavljeno" u toj tzv bibioteci. Pojedini autori su zabranili objavljivanje svojih dela, vecina autora pojma nema da su objavljeni, a tvorci ovih zakonskih prekrsaja se prave i dalje naivni. U stampi se samo jednom o ovome pisalo, na TV i radiju nijednom nije bilo govora, a u pitanju je veoma vazan posao, kako za nasu knjizevost, tako i za tvorce te knjizevnosti. Moj ujak je jedan od autora koji su bili u prvoj verziji, ali je on zabranio objavljivanje svojih dela (tj presnimavanje objavljenih romana). Toliko o nasem pogledu na autore i njihovi prava (sto se tice knjizevnosti namenjene deci). :cesces:

Jovica Djurdjic
21.07.2008, 14:00
KIŠA I VLATI

Plesačici na kiši

Pljusak. Miris kiše, eros svake vlati.
Bosonoga, zanesena, u snu i transu.
Ples vode u kom se svaki damar klati,
Ničim sputana: izvodi letnju seansu.

Ritam kapi, note u podsvesnom ehu,
Pelud i opojni miris što lipa prosipa,
I kao u snu, kiša i nežne vlati behu
Svetlost zelena što na dlanove sipa.

Mokra kosa, haljina uz telo pripijena,
Igra ona na kiši svoj ples života,
Ko košuta u skoku blago izvijena.

Kišna boginja iz koje zrači lepota.
Mi je gledamo pomalo u čudu -
Plesačicu na kiši il devojku ludu.

J.

Jovica Djurdjic
21.07.2008, 14:07
NIJEDNA ulica ne nosi ime D. Lukica; NIJEDNA skola ne nosi ime D. Lukica; NIJEDNA biblioteka ne nosi ime D. Lukica...
ni ovi podaci ne govore nista, zar ne?
;)

Umro je skoro. Valjda će se neko sjetiti da je zaslužio ulicu.