Puna verzija : Da li biste se vratili?
Realno, da li bi se vratili nazad i ukoliko bi - iz kojih razloga?
Realno ja jos ne razmisljam o povratku. Cilj mi je da ovde zavrsim fax pa onda kud koji.
lind cokolada
23.05.2006, 23:10
mislim se vratiti bar kad odem u penziju ako ne pre
kissigirl
02.06.2006, 16:18
Takodje,tek kada odem u penziju,sada nema sanse da se vratim.
Kad se u Vojvodini politicka i ekonomska sitvacija bude resila! 8)
Ajde reci ti meni gde i zasto se vratiti?Pre 4 godine sam bio na odmoru.Trebao ostati 5 nedelja ali jedva izdrzao 3.Nedostaju mi stara vremena i prijatelji koji su rasuti po svetu i nema vise ni jedan u Vojvodini.Nostalgican sam na prosla vremena a ne prostore.Ako si kojim slucajem bio u Perth onda znas o cemu pricam,a ako nisi onda me nikada neces razumeti.Za vas tamo mi cemo uvek biti smesni "stranci".
Vratiti?
Svuda isao i svuda se vracao.
A tamo gde se rodio i nesto detinjstva proveo vratio bi se ako bi bilo kao tada.
euridika
03.09.2006, 00:29
To je jedno od onih pitanja o kojima ne zelim i ne mogu da razmisljam sada, znam da su tamo najmiliji i moj grad i ljudi koji govore moj jezik, navike, obicaji, ono sto me je izgradilo, ali sa druge strane bojim se da, u ovom momentu, i mozda u nekom narednom peridou to nije ono sto zelim od sebe. Cini mi se da sam se nadljudski potrudila da zapravo ne odam odande, i posto vise nije bilo nikakvog drugog resenja ja sam resila da odem i da se izborim za svoj deo prostora. Sada, kada vidim koliko mi se vrata i vidika otvorilo od kada sam otisla, bojim se da ne bih mogla sve to samo da ostavim po strani i vratim se. Mada, ustvari, covek nikada ne zna sta moze da ga navede da donese izvesnu odluku. Tesko je pitanje, bas.
Vise puta sam se varcao u Srbiju i vise puta ponovo odlazio iz nje.
Valjda zato sto nisam uspeo da se trajno etabliram u jednom evropskom gradu u kojem sam zeleo da zivim u jednom bitnom periodu svog zivota (samo sam ga posecivao vise puta godisnje, tj. dovoljno cesto da mi bude uzasno tesko sto ga se u ostalo vreme lisavam), sad mi je u principu svejedno: bitno je da se pomeram -- ne drzi me mesto, uvek mi se cini da treba i nesto drugo probati...
To nije mnogo dobro za neke planove tipa finansije, sigurnost u starosti i tako... ali sta mogu... takav sam.
Savannah
28.10.2006, 02:16
Ne bih. Nemam se kome i cemu vratiti.Godisnji je sasvim dovoljan da obidjem one koje zelim videti.
Veternik
02.11.2006, 04:27
Da. U svakom slucaju. Ja sam jedan od retkih koji u Australiji ne vidi boljitak. Za moj pojam ovo je dozivotna robija. Prelepa je ovo zemlja, vrlo slicna Vojvodini, ali nema dushu.
Jedino ako budem morala :)
mariposa
11.02.2007, 11:41
Ja licno odmah bi se vratila,ne bi mislila ni trenutak,ja bi se vec snalazila vrlo brzo,mozda ce ovo sad zvuciti glupo nekima,ali htela bi da pruzim sansu mojim decama ovde da pronadju neku lepu buducnost,nesto lakse,ovde je drugacije,jer lako se nadje posao,i moze se ziveti lepo,jos su mlade mogu imati lepu buducnost,mogu raditi svasta,pa neka iskoriste lepo i pametno ovu sansu sto im je ponudjena,ja osim nje ovde nemam nista,i ja licno ne mogu nikako da se uklopim ovde,ne mogu ja to da objasnim ali u ovu zemlju osecam se kao nepozeljna gost,ne osecam se dobro,radim mucim se da ne fali nista mojima,jos kuci saljem malo i njima,kako kad mogu,e to su jedini razlozi sto sam jos uvek ovde,moja deca i moja familija kuci,mozda jednog dana cu se vratiti:uredu:
deran416
18.03.2007, 03:14
Naravno. Jo par godina i gotovo. U kanadi zaradjujem vise, stedim vise, verovatno u svakom smislu zivim bolje. U poslu sam napredovao i sad je samo pitanje vremena i ambicije koliko visoko moze da se ode.
Ali sve je to samo jedna faza u zivotu. Neki licni dokaz da mogu da odem i da se snadjem. A kad se sve to dokaze i skupi nesto para moze covek mirne savesti vratiti onamo odakle je posao i gde treba i da zavrsi. A Kanada ce zauvek ostati u secanju kao veoma lep period zivota.
Mnogima su deca izgovor za ostanak. Po meni to bas i nije ispravno razmisljanje. Imace oni drzavljanstvo pa ako jednom sami budu hteli neka dodju, ja ih necu zaustavljati. Ne mogu sve da im kupim, ali mogu da im ostavim otvorene vidike. A ja cu da se vratim i uzivo slusam stari laloski vals.
[Evo i mene ja bih se odmah vratio samo da se moze normalno ziveti ali nista pre penzije ako bog da .
remorker-bgd
16.04.2007, 10:33
Ja sam se vratio!:) I nisam se pokajao!;)
A mucilo me je isto pitanje, naravno...godinama...U principu, mnogo je teze vratiti se, nego otici...jer kad odlazis uvek mozes sebe da slazes da je privremeno...da ne zelis sebe da dovedes u situaciju da jednom kazes "a ko zna gde bih bio da sam otisao..."...Nakon nekih godina u inostranstvu steknes odredjenu sigurnost, a sve vezano za povratak u Srbiju ume da bude jako neizvesno...
Svako tu ima neku svoju racunicu...lova nije garancija srece...a meni je falio Beograd...falilo mi je da setam nekim starim ulicama...falili su mi neki jako dragi ljudi...falio mi je Dunav...Ona klupica na Kalishu...setnja Novim Sadom...osecao sam da kofere godinama prenosim na pogresnu stranu okeana...i presekao sam...Da me neko ne shvati pogresno, jako sam zahvalan sto sam imao priliku da 6 godina zivim u Kanadi, da zavrsim dobar fakultet...upoznam neke predivne ljude...da putujem...to je sve jedno prelepo iskustvo...koje ne bih menjao nizasta na svetu...ali...bilo je vreme...
Ipak u sve gradove odlazis, a samo se u jedan vracas...
I eto...nisam se pokajao...i jako sam ponosan na tu odluku...
Ja sam se vratio!:) I nisam se pokajao!;)
A mucilo me je isto pitanje, naravno...godinama...U principu, mnogo je teze vratiti se, nego otici...jer kad odlazis uvek mozes sebe da slazes da je privremeno...da ne zelis sebe da dovedes u situaciju da jednom kazes "a ko zna gde bih bio da sam otisao..."...Nakon nekih godina u inostranstvu steknes odredjenu sigurnost, a sve vezano za povratak u Srbiju ume da bude jako neizvesno...
Svako tu ima neku svoju racunicu...lova nije garancija srece...a meni je falio Beograd...falilo mi je da setam nekim starim ulicama...falili su mi neki jako dragi ljudi...falio mi je Dunav...Ona klupica na Kalishu...setnja Novim Sadom...osecao sam da kofere godinama prenosim na pogresnu stranu okeana...i presekao sam...Da me neko ne shvati pogresno, jako sam zahvalan sto sam imao priliku da 6 godina zivim u Kanadi, da zavrsim dobar fakultet...upoznam neke predivne ljude...da putujem...to je sve jedno prelepo iskustvo...koje ne bih menjao nizasta na svetu...ali...bilo je vreme...
Ipak u sve gradove odlazis, a samo se u jedan vracas...
I eto...nisam se pokajao...i jako sam ponosan na tu odluku...
çestitam na odluci !
pomalo ti zavidim :stid2: ali se nadam da çu se i ja na neki naçin vratiti bar malko u Yu .... poslom za poçetak ....
Vlado Kraljevo
24.04.2007, 11:26
sigurno da cu se vratiti ko da ceka njihovu penziju, za par godina eto mene u moje Kraljevo :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Otisao sam u London 1987, vratio sam se u rodni Novi Sad sada u martu.
Zasad se ne kajem. Videcemo. :fijuk:
kissigirl
22.05.2007, 20:49
Takodje,tek kada odem u penziju,sada nema sanse da se vratim.
Kako sam ja neodlucna...:wacko:
Promenila sam misljenje... Zavrsavam skolu ovde i vracam se u Srbiju. Pa kako bude...
Moram se vratiti sebi, dok još imam kome
Ne. Navikla sam ovde. Isla sam na sklovanje, naucila sam jezik i zavrsila visu tako da imam divan posao i puno prijatelja nazalost medju njima je malo nasih zemljaka.
Ja i moj sin osecamo da nam je ovo kuca jer smo vise ovde.
Dole idem samo u posetu roditeljima i sestrama. Imam i kucu ali planiram da je prodam. Puno toga se izmenilo. Nista nefunkcionise kao ranije tesko mi je da se snalazim. Jedino pricamo istim jezikom ali puno je novih meni nepoznatih ljudi tako da se osecam kao stranac u rodnom mestu.
Vojvodina je ostala i uvek ce biti u mom srcu, provela sam svoje detinjstvo i najbolje dane mladosti ali sada sam veci deo zivota provela ovde.
Razumem ljude koji se nisu navikli na ovaj zivot. Puno njih su dosli snamerom da se vrate za par godina pa nisu naucili jezik stoga rade najjednostavnije poslove koji su i teski a i malo placeni pa su srazlogom i nezadovoljni. Nazalost jedan deo od njih nezna ni gde pripada "ni na nebu ni na zemlji" nezadovoljni ovde a i tu. To je zaista jako tesko.:komp: :srce:
Srbobranka
06.06.2007, 09:56
Ja ocu da se vratim za Srbiju, i ako nisam tamo rodena. Moj Ujak mi je prepisao Salas u Srbobranu i ja bi veoma zelela da zivim tamo - samo prvo se mora zavrsiti fakultet pa onda naci posao. Imam ideju da mozda nadem austrisku firma sto investira u Srbiju pa tako da dodem poslovno to Novog Sada - ali to ce se vec sve pokasti.
Snow White
26.10.2007, 05:42
Ja bih se vratila ,ali me bole uspomene na Vojvodinu i na Futog.Imam tamo sve ali mislim da nikad necu nazad,moja deca i muz mogu ali ja nikada.:(
Nravno da zelim da se vratim ...
ovde sam nauçio jezik upoznao ceo grad izletovao se , obişao sve plazice i obalu uzduz i popreko i dosadila mi vruçina ...
danas predvidjaju +25 C i jbş novembar mesec kad mozeş na plazu :smeh:
uskoro çu nazad u NS :uzbud:
posle çu da vadim gde çu kad mi NS dosadi :hahaha:
Senka81Serbija
04.11.2007, 07:12
Imam potpuno isto misljenje kao i deran416.
Vracam se nazat sad u decembru pre bozica.I neznam kako sam izdrzala tih dve i nesto godine ovde u Kanadi ali nije mi zao zato sto cu sad da ceni malo vise stvari koje nisu mi bas bile vazne,a pare su relativna stvar.Sto ih vise imas,imas i vise problema.Nema tih para,ni nicega na svetu sto moze da mi zameni moje roditelje,drugove,obicaje......joj kad ce vise proci taj mesec.
Ne!
Ne kazem nikada ( jer se ne treba nikada zareci ) , ali za sada to nije u planu.
U ovoj zemlji zivim duze nego u zemlji u kojoj sam rodjena. Stvorila sam sebi ovde familiju, a roditelje vise nemam. Od kako nemam njih, malo me sta vezuje za nasu zemlju. Odvikla sam se i vise ne pripadam svetu sa kime sam odrasla. I cudno je to sve i ponekada neobjasnjivo, ali tako je.
Postoji jedna izreka koja prati skoro svakoga imigranta sa poduzim stazom, a to je, da kada covek dozivi duboku starost i kada mu se kraj priblizava, nesto jace od njega ga vuce da u njegovoj zemlji ostavi kosti. Eto, ako se tako nesto bude dogodilo, verovatno cu onda i ja krenuti tim istim putem, ali sumnjam.
veverica
05.11.2007, 14:42
"...Govoriću o osećanju tuđinstva proisteklom iz okolnosti da, ma kakvi bili razlozi, ne živite u svojoj zemlji, sa svojim narodom, u prostorima njegovog duha, mentaliteta, običaja i jezika. U prostorima što ih je krvlju, gresima i zabludama, ali i po nekim trijumfom, obeležila njegova istorija.
Svako ko je duže vremena živeo u geografskoj tuđini zna šta to znači. I koliko, čak i ako je dobar, život gubi kada se živi izvan njega, kao što Englezi vele - out of place.
A pravo je mesto uvek ono na kome smo porasli. Jer, od sviju tuđina na koje je čovek osuđen, najsnošljivija je ipak sopstvena. (Ali u smislu u kome je od svih krivica najlakša - svoja.)...
I baš tu za povratnike iz ove druge tuđine u svoju zemlju, ako se ne vracaju u mrtvačkom sanduku, nestaju neočekivane i bolne, ali, sve u svemu, prirodne teškoće.
U britanskom drustvenom zivotu nema ništa tužnije od kolonijalnih činovnika koji su život proveli u Indiji - sasvim dobar, uostalom, u poređenju s domorodačkim - sanjajući trenutak u kome će se u domovinu vratiti i ostatak zemnih dana provesti sa svojima. A kad taj trenutak dođe i oni se sa svojima nađu, sve najednom postaje drukčije. Sanjana idila se ne ostvaruje. Svoji više ne izgledaju kao svoji. Sad su tuđi. Ni zemlja više nije sto je bila, ili što su oni mislili da jeste kad su je napuštali. Sve izgleda drukčije, nepoznato, strano. Tuđina iz koje se dolazi postaje bliža od te nove tuđine u koju se ulazi. Prava tuđina, bar u uspomeni, u iluziji, postaje domovina; prava domovina u surovoj realnosti osećanja - tuđina...
...Odlaskom iz zemlje, iz nje se čupaju koreni koji nas spajaju s poreklom, rodnim tlom, njegovom istorijom i sudbinom. U tuđem svetu ne nalaze odgovarajuću hranu pa venu. Puštaju se drugi koreni. Ali oni su lažni, veštački.
To su pseudokoreni alibija. Korenje za priliku. Ono nas štiti ali ne hrani. U međuvremenu, staro korenje truli. Ako niste građanin sveta, a malo je ko od nas rođeni apartid, gubitkom tog prvobitnog korenja gubimo i svaku realnu šansu za povratak. O, možemo se mi fizički vratiti, u svojoj zemlji još dugo živeti, pa i umreti, ali nista više nece biti kao pre. Staro se korenje ne može obnoviti, novo se ne može pustiti. U gustoj, živoj sumi svojih sunarodnika, duboko u zemlju uraslih, mi ćemo zauvek biti tek suvo, beživotno drveće.
Nesporazum nije u tome sto zemlja nije spremna da nas prihvati, nego što mi više nismo spremni nju da prihvatimo. Odbaciti nešto za šta znate da mu pripadate, teze je nego biti odbacen od necega cemu se ne pripada i nikad nije pripadalo. Nije najteza tuđina što su vam je svojim nerazumevanjem nametnuli drugi. Najteža je ona koju ste svojim nerazumevanjem drugih sami stvorili.
Zato se od onih do čijeg vam je razumevanja stalo, od onih za koje vam je presudno da ih razumete, nikada nadugo nemojte razdvajati. Zatećicete druge ljude. Ako ste do sada igru morali igrati samo pred svojim neprijateljima, od sada ćete je morati igrati i pred svojim prijateljima.
A to ce biti ona najveća tuđina koja ce vas po povratku iz tuđine čekati.
I tome pomoći nema."
euridika
05.11.2007, 19:23
"...Jer, od sviju tuđina na koje je čovek osuđen, najsnošljivija je ipak sopstvena. (Ali u smislu u kome je od svih krivica najlakša - svoja.)...
Ovo je totalno netačno. Meni je uvek najteže padala domaća tuđina, to što sam bila stranac, neshvaćena i šikanirana u svojoj rođenoj državi kojoj sam ja dodeljena isto onoliko koliko je ona meni dodeljena. Trebalo je da imamo isti tretman jedna prema drugoj. Domovina je tamo gde ti je srce, gde si srećan, ili srećniji, gde si čovek pre i iznad svega.
Domovina se stara o tvojim pravima. Domovina nije samo komad zemlje, to nije dovoljno. Domovina mora da te zasluži.
...Odlaskom iz zemlje, iz nje se čupaju koreni koji nas spajaju s poreklom, rodnim tlom, njegovom istorijom i sudbinom. U tuđem svetu ne nalaze odgovarajuću hranu pa venu. Puštaju se drugi koreni. Ali oni su lažni, veštački.
Ovo je bolno i patetično. Krizira se i teško je, ali se ne gubi identitet. Ne može se to tek tako izgubuti. Znam neke koji se nisu mrdnuli kilometar van rodnog grada i nikada nisu saznali šta je identitet. To se nosi u sebi i ne čupa se i ne vene.
Nije najteza tuđina što su vam je svojim nerazumevanjem nametnuli drugi. Najteža je ona koju ste svojim nerazumevanjem drugih sami stvorili.
Divno i sve govori o vanvremenosti i vanprostornosti pojma tuđina. Nema tuđina nikakve veze sa kilometrima. Stvaramo je sami u sebi i gajimo i uvećavamo onoliko koliko nam se prohte.
Zato se od onih do čijeg vam je razumevanja stalo, od onih za koje vam je presudno da ih razumete, nikada nadugo nemojte razdvajati. Zatećicete druge ljude. Ako ste do sada igru morali igrati samo pred svojim neprijateljima, od sada ćete je morati igrati i pred svojim prijateljima.
A to ce biti ona najveća tuđina koja ce vas po povratku iz tuđine čekati.
I tome pomoći nema."
Ovo je totalno pogrešno, teritorija i prijateljstva. Da li mi to neko poručuje da su ljudi koji su u istim selima, gradovima, ulicama, neminovno najbolji prijatelji jer ne dozvoljavaju jedni drugima da se razdvoje?
Žao mi je što vidim da je Bora Pekić imao ovakvu logiku. Meni sve ovo zvuči kao pravdanje pred sobom samim nekoga ko je bio van svoje domovine i posle nekog vremena se vratio u istu, ali nije baš bio siguran da je doneo pravu odluku.
" Vojvodina nije geografski pojam nego i naçin zivota " ... mozda mnogi baş zbog toga odudaraju od nas :hmm:
euridika
06.11.2007, 12:50
" Vojvodina nije geografski pojam nego i naçin zivota " ... mozda mnogi baş zbog toga odudaraju od nas :hmm:
Ko odudara?
Po chemu?
Od koga?
Ko smo mi, a ko ste vi?
Da li smo mi i vi isto ili nismo isto?
Da li biste se vi vratili i gde i zashto, ili zashto ne?
Shta ova rechenica o Vojvodini koja jeste nachin zhivota govori o tome?
Bash bih volela da znam...
Ko odudara?
Po chemu?
Od koga?
Ko smo mi, a ko ste vi?
Da li smo mi i vi isto ili nismo isto?
Da li biste se vi vratili i gde i zashto, ili zashto ne?
Shta ova rechenica o Vojvodini koja jeste nachin zhivota govori o tome?
Bash bih volela da znam...
Şto samu sebe prozivaş ?
Meni ne odgovara da postanem ovdaşnji i da zivim kako oni zive . I zato se vraçam nazad !
Ovde je lepo , sasvim OK , prihvaçen sam kao stranac i to poştuju ali ja zelim na Dunav da odem :uzbud:
Zelim da vidim one s kojima sam odrastao , s kim sam se kupao na Dunavcu i vozio çamcem po Dunavu ...
Ja ne pripadam ovde gde jesam sada i shvatio sam da ne zelim toliko da se menjam zbog toga ...
jer ako bih ostajao ovde morao bih da prihvatim u potpunosti njihov jezik , kulturu i naçin zivota ...
ne mogu ja njih menjati i uçiti moj ekavski i terati u crkve :beyond: zapravo mogu ali mi ne bi mi uspelo ...
DA upravo je tako ... tamo gde odeş promeni se i uklopi se da ne budeş CRNA OVCA medju njima !
P.S.
A ko si ti ? E na to pitanje treba sama sebi da daş odgovor ;)
ne mogu ja njih menjati i uçiti moj ekavski i terati u crkve :beyond: zapravo mogu ali mi ne bi mi uspelo ...
Izvinjavam se što upadam, al' što bi ti ikog terao u crkvu? Bio tamo ili ovde? :hmm: Tebe neko tera da klanjaš, pa si crna ovca? :hmm: Na taj način se uklapaš u sredinu? Ako živiš u Švajcarskoj moraš da jodluješ? :hmm: Jel si ti uopšte otišao da nekog menjaš, pa si shvatio da ti nije uspelo? :hmm:
A ako si nesrećan, vrati se, niko ti ne brani :)
euridika
06.11.2007, 14:57
Şto samu sebe prozivaş ?
Uh, opet moram da odgovaram red po red, da ne bude nesporazuma... Nisam se prozivala, postavila sam ti pitanja u vezi onoga sto si napisao. Nije mi bilo jasno. Samo to.
Meni ne odgovara da postanem ovdaşnji i da zivim kako oni zive . I zato se vraçam nazad !
Srecan ti put i zelim ti da postanesh ili ostanesh ono shto jesi.
Ovde je lepo , sasvim OK , prihvaçen sam kao stranac i to poştuju ali ja zelim na Dunav da odem :uzbud:
Na Dunavu ces biti domacin, nadam se i to ti zelim.
Zelim da vidim one s kojima sam odrastao , s kim sam se kupao na Dunavcu i vozio çamcem po Dunavu ...
Nadam se da ces uzivati sa svojima na svome, mnogo ti to zelim.
Ja ne pripadam ovde gde jesam sada i shvatio sam da ne zelim toliko da se menjam zbog toga ...:
Ako ti mislis da se samo menjanjem sebe samog mozes uklopti u sredinu u kojoj zivis onda je ovo najbolja moguca odluka koju mozes da doneses. Ne daj im da te menjaju.
jer ako bih ostajao ovde morao bih da prihvatim u potpunosti njihov jezik , kulturu i naçin zivota ...
E vidis, tu se nas dvoje razlikujemo.
Meni je prijatno to sto cu nauciti drugi jezik (kad tad, ali naucicu ga), i to sto cu nauciti drugi ne znaci da cu ikada zaboravti svoj, trudim se svojski da negujem svoj sto je bolje moguce. Mislim da ga govorim i pisem bolje od mnogih koji sede u domivini od svog rodjenja, zao mi je sto ovo kazem, ali mislim da je tako.
Ovde je neko vec odgovorio umesto mene, hvala :)
Izvinjavam se što upadam, al' što bi ti ikog terao u crkvu? Bio tamo ili ovde? :hmm: Tebe neko tera da klanjaš, pa si crna ovca? :hmm: Na taj način se uklapaš u sredinu? Ako živiš u Švajcarskoj moraš da jodluješ? :hmm: Jel si ti uopšte otišao da nekog menjaš, pa si shvatio da ti nije uspelo? :hmm:
A ako si nesrećan, vrati se, niko ti ne brani :)
DA upravo je tako ... tamo gde odeş promeni se i uklopi se da ne budeş CRNA OVCA medju njima !
I ovde je neko vec odogovorio, ali moram da odgovorim i licno.
Uklapati se u sredinu ne znaci nuzno menjati se. Mozda smo dobri dovoljno da bi nas mogle prihvatiti razne sredine, onakvima kakvi jesmo?
P.S.
A ko si ti ? E na to pitanje treba sama sebi da daş odgovor ;)
Ovo te uopste nisam pitala. Mislim da znam delimicno odgovor na ovo pitanje. Hvala :)
Ovo şto sam napisao ne odnosi se na mene i Tursku i to jako dobro znaş :smeh:
A inaçe Turski sam zavrşio na Ankara Univerzitetu ...
i drago mi je takodje ali ti nikad nisi nauçila ekavski i takodje ti je drago .
euridika
06.11.2007, 15:08
Ovo şto sam napisao ne odnosi se na mene i Tursku i to jako dobro znaş :smeh:
Naravno da ne znam. Kako bih znala?
Necu znati dok mi tacno ne objasnis sta mislis, zao mi je ali ne umem da citam misli.
Mozes li, molim te, da mi, nama, koji ovo citamo i pokusavamo da diskutujemo, objasnis sta tacno mislis i na sta se odnosi sve sto pises?
ps. Kakve vezi ima ekavski sa citavom ovom pricom? Da li ti to sudis o meni na osnovu toga da li govorim ekavicu ili ijekavicu. Nikada me nisi cuo kako govorim.
Ja ovde vise nista ne razumem, stvarno...
Nadam se da smo nekako zavrsili ovu pricu, bar ja jesam, jer sta god pitam ne dobijem odgovor na to pitanje vec mi se otvore nova. Ne mogu na ovaj nacin da izmenjujem misljenja sa nekim zao mi je.....
Ja ne bih nikako!! Ne bih mogla vise tamo da zivim!:huh:
onemorenight
14.10.2008, 12:51
Pravo pitanje ! Ovde ima dosta razmišljanja sa kojima se slažem . Ne shvaćam samo one koji se ne žele vraćati . Ali poštujem njihov stav . Da imam materijalnih mogućnosti , vratio bih se danas . Zbog zaposlenja sam i otišao . Još kao dete od nekih desetak godina , javila mi se misao ( sedeo sam na ulici , u travi , razigran sa svojim prijateljima ) da će mi najveća greška u životu biti ako napustim svoj kraj ! Da li je ta misao tačna ?? Ne znam . Puno se toga dogodilo u međuvremenu . Tugovao sam, iako sam često dolazio kao gost . Puno bola prođe kroz ljudsku dušu i taj odlazak nije lak . Naj veća radost mi je bila kad sam pri dolasku ugledao svoju Bačku Topolu ! Kad sam ugledao svoje najmilije u dvorištu kuće . Ulice po kojima ste šetali do škole , po kojima ste se igrali , pravili svoje prve korake ! Ništa vam to ne može zameniti . Ni jedna druga nova sredina . A da ne govorim o rastancima pri povratku u tuđinu ! Tada mi se bukvalno kidalo srce od tuge ! Deda je bio u godinama , odhranio me je i bio mi je kao otac ! Razmišljao sam pri rastanku , hoću li ga ponovo sresti živog , kada drugi put dođem ??To su sve bolni udarci života i samo oni jaki , bez puno emocija , to lako prebole ! A život bez emocija ?? Vredi li on uopšte takav !!??
Znam samo jedno , da je moj zavičaj ( Vojvodina i njeni gradovi Subotica , Bačka Topola , Novi Sad ) jedna velika lepota i ništa ih ne može zameniti !
Kamo sreće u životu , da nikad nisam morao otići !
Pozdrav svim ,,strancima,, i onima u matici Srbiji !!:)
Misha SHKOT
21.11.2008, 06:29
za sad ne razmisljam .....kad podetinjim mozda ...ko zna...:)
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.