PDA

Puna verzija : Znate li napamet himnu Republike Srbije?

SQUAW
25.09.2007, 13:42
Hej Sloveni, zanima me da li znate napamet himnu Republike Srbije? Al' da odgovorite iskreno u anketi :uredu: Idemo bez laganja, ko laže umreće u najgorim mukama ili će ga zgaziti tramvaj :uredu:

Znate li da otpevate "Bože pravde"?

Da podsetim (dakle cela pesma, ne deo iz televizijskih špica i sportskih dešavanja):

Bože pravde, ti što spase
od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i od sad nam budi spas

Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpski brod,
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!

Složi srpsku braću dragu
na svak dičan slavan rad
sloga biće poraz vragu
a najjači srpstvu grad.

Nek na srpskoj blista grani
bratske sloge znatan plod
Bože spasi, Bože hrani

Nek na srpsko vedro čelo
tvog ne padne gneva grom
Blagoslovi Srbu selo polje
Njivu, grad i dom!

Kad nastupe borbe dani
k pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani

Iz mračnoga sinu groba
srpske slave novi sjaj
nastalo je novo doba
Novu sreću, Bože daj!

Otadžbinu srpsku brani
pet vekovne borbe plod
Bože spasi, Bože brani
moli ti se srpski rod!

Aca1983
25.09.2007, 13:57
Znam deo, a drugi deo sto ne znam, natucam, al tek kad je cujem , pa onda znam koje ce reci doci, ali u sustini ne znam je celu-iskreno , kao i u svim odgovorima na forumu.:uredu::ok:

goldie
25.09.2007, 14:41
Nemam pojma :smeh:

yossarian
25.09.2007, 15:25
Мада морам признати да је могуће да бих помешао распоред стихова... :stid2:
Имао сам част да стојим у строју у униформи с оружјем и слушам ту химну... шта рећи...

greco
25.09.2007, 15:45
Davno naučeno, još u horu osnovne škole. :fijuk:
Odnedavno, vrhovni sud (nabijem ga na k... i namjerno pišem malim slovom) je donio odluku da 'Bože pravde' više nije himna Republike Srpske, naravno, pod silnim pritiscima sa strane.. :bes:

yossarian
25.09.2007, 16:17
Davno naučeno, još u horu osnovne škole. :fijuk:
Odnedavno, vrhovni sud (nabijem ga na k... i namjerno pišem malim slovom) je donio odluku da 'Bože pravde' više nije himna Republike Srpske, naravno, pod silnim pritiscima sa strane.. :bes:

Уставни суд.
Мислим да је ствар опште културе знати грб, химну и текст химне... па ако не баш напамет, а оно барем препознавати.
И да, нису то притисци са стране, Уставни суд БиХ је одавно оруђе у рукама муслиманских екстремиста који доноси одлуке гласовима страних и муслиманских судија (3+2) и прегласавањем српских и хрватских (2+2), и претворио се у некога ко преуређује државу у складу са визијама А. Изетбеговића.

greco
25.09.2007, 16:28
Уставни суд.
Мислим да је ствар опште културе знати грб, химну и текст химне... па ако не баш напамет, а оно барем препознавати.

Da, ali kada ti zvanično ukinu himnu i grb (dvoglavi orao je takođe ukinut sa himnom)..nije svejedno i boli! Naravno da je stvar opšte kulture, ali ovdje se ciljano radi na brisanju identiteta, da bi naredne generacije sve manje poznavale tu 'opštu kulturu' o kojoj govoriš.

yossarian
25.09.2007, 16:44
Da, ali kada ti zvanično ukinu himnu i grb (dvoglavi orao je takođe ukinut sa himnom)..nije svejedno i boli! Naravno da je stvar opšte kulture, ali ovdje se ciljano radi na brisanju identiteta, da bi naredne generacije sve manje poznavale tu 'opštu kulturu' o kojoj govoriš.

Слажем се ја потпуно, потпуно...

Gogi
25.09.2007, 16:47
Химну знам одавно. Ујак ми је ко малом давао лову да је научим. :smeh:

Знам да боли, ал борба је то непрестана... Општа култура по мени из куће долази. Нема те силе која ће тебе или било кога натерати да држи у кући ону детерџент заставу БиХ. А је*еш Србина који не зна како му изгледа застава, грб и химна. Теби лепо пише, град Бања Лука, стејт оф Сербиа(РС). ;)

Kal_el
25.09.2007, 18:03
ne

veverica
25.09.2007, 18:25
Znam prve dve strofe da otpevam u sopranu... :beyond:
(toliko smo :mikrofon: u horu...)

Dejan B
25.09.2007, 19:44
Kada je himna u pitanju, znam reči svih strofa :uredu:, ali još uvek nisam savladao redosled tih strofa :fijuk:, ali i rešenje tog problema je pri kraju. Inače najveću zabunu mi unosi onaj deo koji je izmenjen ("srpskog kralja" je zamenjen u "srpske zemlje", i druge promene u skladu sa novonastalim državnim uređenjem) pa nekako uvek pogodim pogrešnu varijantu i kada svi pevaju "srpskog kralja" ja ko kreten pevam "srpske zemlje" :stid2: (i obrnuto).

la femme
25.09.2007, 19:51
Nije lepo i sramota je jer je u pitanju stvarno stvar opste kulture, ali je ne znam (jos uvek, sto ne znaci da je necu nauciti ;)).

Ali zato, "Hej, Sloveni" u po' noci da me probudis, znala bih je k'o iz topa! :smeh:

BaneK
26.09.2007, 10:11
"Iz mračnoga sinu groba..."
naravno da znam

SQUAW
27.09.2007, 01:51
Nije lepo i sramota je jer je u pitanju stvarno stvar opste kulture, ali je ne znam

Slažem se :uredu: sramota je ne znati himnu svoje države, zato sam i napisala bez laganja, i zato me i zanima, jer sam sigurna da su rezultati poražavajući. Nadam se da su svi koji su rekli da znaju dve ili tri strofe u anketi glasali za "Ne", kao i da su svi bili iskreni.

Moje je dete znalo svoju himnu pre nego što su u školi učili obeležja države, a kada su to učili pitala sam ga da li je učiteljica tražila od njih da himnu nauče napamet. Rekao je da nije, a deca je ne znaju :jok: Ja se sad pitam, zašto ljudi stavljaju himnu u udžbenike? Da deca vide kako izgleda, prebroje strofe? :huh: Ili sad smatramo da nam himna nije bitna, pa se sa tim i sprdamo, a svi smo je znali dok je bila Hej Sloveni? :huh:

(jos uvek, sto ne znaci da je necu nauciti ;)).

:ok: Ja se nadam da tako razmišljaju i oni koji su temu videli ali nisu hteli da učestvuju u anketi niti da se jave :) možda je i zbog te sramote :)

goldie
27.09.2007, 02:11
I ja se slazem da je to stvar opste kulture i ja sam nekulturna. 8)

U skoli sam ucila Hej Sloveni i znam je napamet celu. A Boze Pravde jos uvek nisam ni cula dovoljan broj puta, tako da ni melodiju jos nisam zapamtila. (Sta cu kad sam netalentovana za to :plaz2:) A valjda ce mi kad je budem cula vise puta uci u glavu, to je normalno. A sad ja da sedim i citam je i slusam i strebam, to necu sigurno raditi.

Tako da mislim da drzava treba da uradi neki marketing gde ce pozadinski ici himna da ljudi malo nauce. Po ovoj anketi ispada da 50% ljudi na forumu zna celu himnu. :cesces: Cisto sumnjam u taj podatak. Neko je lagao.

Goga
27.09.2007, 02:19
Delimično, što je kao i da je ne znam. Naučiću :uredu: ...

Elita
27.09.2007, 04:36
"Iz mračnoga sinu groba..."
naravno da znam

"srpske sloge novi sjaj..."
To sam znao i dok zvanicno nije postala himna..8)

BaneK
27.09.2007, 07:16
"srpske sloge novi sjaj..."

srpske krune novi sjaj :srpko:

silvia
28.09.2007, 09:57
Znam da je sramota, ali ne znam napamet himnu. :stid2: Sto ne znaci da se necu potruditi da je naucim :uredu:

DrinChe
28.09.2007, 10:06
Znam.
A verovatno ne bih znala celu,da je nisam cula milion puta-red navijackih pesama,pa presece himnom... i tako svakog dana po izlasku iz tus kabine.On peva, pa sam naucila i nju i navijacke-ni na stadionu se ne bih obrukala;)

Duh
28.09.2007, 11:27
Nem pojma... Al posto nece vracati staru (koja mi se nekako vise svidja), moracu kad tad da naucim...

zmax
28.09.2007, 21:29
Ne znam...:fijuk:

Srpski Radikal
10.10.2007, 19:32
Наравно!

NSBlueboy
13.10.2007, 20:52
Prvi deo koji se uvek "pusta" na kojekakvim dogadjajima znam a ostalo ne znam. Nekada se himna ucila u skoli i definitivno je prethodna bila mnogo bolja, raspevanija, i sa dusom od ove danas-nazalost.

_baba_
13.02.2008, 15:18
Hej Sloveni, zanima me da li znate napamet himnu Republike Srbije? Al' da odgovorite iskreno u anketi :uredu: Idemo bez laganja, ko laže umreće u najgorim mukama ili će ga zgaziti tramvaj :uredu:

:beyond: Ne znam celu.
Navijači pevaju Bože pravde (http://video.aol.com/video-detail/himna-boze-pravde-srbija-portugal/2341646921)

anjich
13.02.2008, 15:23
:beyond: Ne znam celu.
Navijači pevaju Bože pravde (http://video.aol.com/video-detail/himna-boze-pravde-srbija-portugal/2341646921)

boze pravde je himna republike srpske...
koju je preuzela srbija

Dejan B
13.02.2008, 16:18
boze pravde je himna republike srpske...
koju je preuzela srbija

Bože pravde je prvobitno bila himna Kraljevine Srbije, u kojoj se u prvobitnoj varijanti veličao srpski kralj. Muziku je napisao Davorin Jenko, a tekst Jovan Đorđević 1872. godine. Kada je, posle odvajanja Crne Gore 2006. godine, Srbija postala samostalna Bože pravde je postala njena zvanična himna, iako se koristila u pojedinim situacijama pre toga (stonoteniserski savez ju je prvi koristio prilikom igranja naše reprezentacije i bila je intonirana kada smo osvojili medalju). Pošto je pisana za sasvim drugačije državno uređenje nego što je sada (pisana je za vreme kada je Srbija bila kraljevina, a sada je republika), morali su da izmene tekst himne, pa sada umesto "srpskog kralja" sada stoji "srpske zemlje", а "srpskog kralja, Bože spasi" је promenjen u "Bože spasi, Bože brani". Republika Srpska ju je samo koristila kao svoju himnu. Nedavno su vlasti BiH ukinule reči te himne, i ostavile samo muziku.

BaneK
14.02.2008, 08:33
... morali su da izmene tekst himne, pa sada umesto "srpskog kralja" sada stoji "srpske zemlje", а "srpskog kralja, Bože spasi" је promenjen u "Bože spasi, Bože brani".

Nisu morali već su hteli, što je glupo. Nije tu ništa trebalo biti menjano :jok:

orhidejaorhidej
14.02.2008, 21:57
Jeste da je blam ali ne znam.Ne daj Boze da je kviz pitanje izgubila bih nagradu 100%:cesces:

kozo
14.02.2008, 22:19
Znam napamet samo Madarsku himnu i himnu SFRJ,himnu Republike Srbije nikad nisam ni cuo.

Tami80
15.02.2008, 15:47
Za mene je bila i bice samo jedina himna....
Jedino nju iskreno osecam.Ova nova je i srcu nova...pa i nema neku "snagu" za mene.:jok:

coolgirl
15.02.2008, 15:52
Znam BOZE PRAVDE :roll:

Isahara
15.02.2008, 16:10
Ne znam. Znam "Hej Sloveni" :fijuk:

Ca blues
15.02.2008, 20:01
:joint:....znam......:kul:

itebejac
20.02.2008, 02:34
Ne znam. "Hej, sloveni" himnu sam naučio, jer su me učili u školi, a i volim sport, pa sam je uvek slušao.
Ovu himnu, "Bože, pravde" nisam imao gde da naučim. Možda bi trebalo prilikom sledećih izbora da se deli besplatan CD sa tekstom i muzikom himne.
Znam mađarsku himnu, i ona je slična srpskoj, jer se u njoj isto traži pomoć od Boga.

The Gunslinger
11.03.2008, 09:44
Čudi me da uopšte ima neko ko zna. Dosad sam je čuo samo četiri puta, pa znam samo da refren ide ‚‚Bože pravde...‚‚ i dalje ne znam. :uredu:

Kalina
27.03.2008, 16:22
Ne, ne znam je....U stvari nisam sigurna ni da sam ikada cula celu. :stid2:

Uf, sramote.

Moracu to da ispravim.:uredu:

yossarian
27.03.2008, 16:44
Znam napamet samo Madarsku himnu i himnu SFRJ,himnu Republike Srbije nikad nisam ni cuo.

Ne, ne znam je....U stvari nisam sigurna ni da sam ikada cula celu. :stid2:

Uf, sramote.

Moracu to da ispravim.:uredu:

Знам, знам, тешко се налази... ево помогне чика Јосса...

YouTube - Boze Pravde

Ne znam. "Hej, sloveni" himnu sam naučio, jer su me učili u školi, a i volim sport, pa sam je uvek slušao.
Ovu himnu, "Bože, pravde" nisam imao gde da naučim. Možda bi trebalo prilikom sledećih izbora da se deli besplatan CD sa tekstom i muzikom himne.
Znam mađarsku himnu, i ona je slična srpskoj, jer se u njoj isto traži pomoć od Boga.

А де си имао да научиш мађарску химну? :cesces:

Čudi me da uopšte ima neko ko zna. Dosad sam je čuo samo četiri puta, pa znam samo da refren ide ‚‚Bože pravde...‚‚ i dalje ne znam. :uredu:

Као што рекох, тешко је за наћи.
А како има неко ко зна... па видиш, има нас који смо је служали и пре и за које је то увек била једина химна која постоји.

starsica
27.03.2008, 18:14
kao sto kaze Skvojka: a svi smo je znali dok je bila Hej Sloveni?
jeste, ja znam i sad Hej Sloveni, a Boze pravde natucam, znam samo pocetak i nikad je nisam ni cula celu (doduse nikad se nisam ni potrudila da je cujem)..
ali to bi trebalo da se zna, ja bih volela da je znam.. sad cu da ostavim prozor otvoren i da je preslusavam dok ne naucim :roll:
da ne bude da se Yossa za dzaba trudio.. :roll:

kristina-cica
27.03.2008, 19:23
Ja znam kompletnu napamet i to odavno, tj od rata u Bosni.
Posto sam ja iz Republike Srpske, a nas su tamo malo forsirali...

Kal_el
27.03.2008, 19:29
Ne znam ni koja je :beyond: a i zabole me :smeh::hahaha:
a i opet će je menjati :smeh: ovde čovek da bi znao svoju himnu mora da ima repertoar ko Lepa brena :smeh:

yossarian
27.03.2008, 21:13
Ne znam ni koja je :beyond: a i zabole me :smeh::hahaha:
a i opet će je menjati :smeh: ovde čovek da bi znao svoju himnu mora da ima repertoar ko Lepa brena :smeh:

Потпуно нетачно.
"Боже правде" је настала 1872, дакле није од јуче. Модификована је формирањем Краљевине СХС, а после другог светског рата ју је заменила "Хеј Словени".
Дакле, у последњих 130 година колико Србија има химну, промениле су се само две песме. Репертоар ко Лепа Брена... битно је лупити, ако сам нихилиста онда сам паметан... :wacko:

http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-c/1998/03/article-04.html

Fingon Feanor
28.05.2008, 01:49
Znam ... kao što sam znao i onu prošlu!

Leonard Peltier
28.05.2008, 12:10
Znam :uredu:

Znam čak i da je otpevam :fijuk:

_baba_
01.09.2008, 04:42
Ovde dan u skoli zapocinje himnom.
Zvoni za pocetak casa, preko razglasa se pusti Kanadska himna i tek nakon toga nastava moze da pocne. :roll:
Pa sam i ja pocela da primenjujem istu taktiku. Svaki dan sam pustala "Boze pravde" dok nisam naucila i ja i klinci i komsijska deca... Bila bi tuga da deca znaju tudju himnu, a nasu ne.

Carolija-Boze pravde

"Hej Sloveni" mi je jos uvek urezana u pamcenje. Znam sve reci, svaku notu... kad se samo setim kako smo bili ponosni dok smo je pevali u skolskom horu i na priredbama. Ne znas ko je bio bitniji 8)
A sad sam ponosna kad vidim i cujem kako nasi sportisti pevaju "Boze pravde"...i navijaci...slozno kao da peva jedan... umesto zvizdanja i pognutih glava onih na terenu...
Ma idi bre sva se najezim :smeh:

prewrnuta_torta
01.09.2008, 11:54
Znam :uredu:
Znam čak i da je otpevam :fijuk:
:uzbud: i ja, i ja ((((: posto sam bila u gimnazijskom horu, naucila sam himnu, jer smo je pevali na svecanostima (:

GostBG
14.09.2008, 15:08
Naravno.:uredu:

morpheo
14.09.2008, 16:14
Naravno da znam himnu Srbije napamet, trebalo bi svi da je znamo napamet...

Rohalj Baze
14.09.2008, 16:19
Naravno,i svako treba da je zna....

od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i od sad nam budi spas

Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpske brod,
Bože spasi, Bože hrani

Složi srpsku braću dragu
na svak dičan slavan rad
sloga biće poraz vragu
a najjači srpstvu grad.

Bože spasi, Bože hrani

Nek na srpsko vedro čelo
tvog ne padne gneva grom
Njivu, grad i dom!

Kad nastupe borbe dani
k pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani

Iz mračnoga sinu groba
srpske slave novi sjaj
nastalo je novo doba
Novu sreću, Bože daj!

Otadžbinu srpsku brani
pet vekovne borbe plod
Bože spasi, Bože brani
moli ti se srpski rod!

felix
14.09.2008, 16:31
Naravno,i svako treba da je zna....

od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i od sad nam budi spas

Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpske brod,
Bože spasi, Bože hrani

Složi srpsku braću dragu
na svak dičan slavan rad
sloga biće poraz vragu
a najjači srpstvu grad.

Bože spasi, Bože hrani

Nek na srpsko vedro čelo
tvog ne padne gneva grom
Njivu, grad i dom!

Kad nastupe borbe dani
k pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani

Iz mračnoga sinu groba
srpske slave novi sjaj
nastalo je novo doba
Novu sreću, Bože daj!

Otadžbinu srpsku brani
pet vekovne borbe plod
Bože spasi, Bože brani
moli ti se srpski rod!

vidi kako devojka iz dijaspore zna,a ovde ima onih koji se hvale neznanjem...a to je ogledalo postovanja zemlje u kojoj zive...samo bih dodao...srpskog kralja,srpski rod...

CHichaGlisha
14.09.2008, 17:36
ovde ima onih koji se hvale neznanjem...a to je ogledalo postovanja zemlje u kojoj zive.
Nemoj tako - ko satarom.
Ja znam (po sebi http://i49.photobucket.com/albums/f294/CHichaGlisha/ban/shutup.gif) da nije tako.
Nije to nikakvo ogledalo poštovanja zemlje u kojoj živimo,
već pre lakmus papir laboratorijske analize
- tj. rezultat testiranja koliko u krvi, srcima (i živcima) imamo poštovanja prema Državnoj Vlasti.http://i49.photobucket.com/albums/f294/CHichaGlisha/ban/shutup.gif
Ume to da stvori u čoveku izvesne "bojkote", pa se jednostavno izjasni da NE zna - i ono što zna.
Slažem se ja da bi Zastava, Grb i Himna morali da budu iznad dnevno političkih figura, ali
http://i49.photobucket.com/albums/f294/CHichaGlisha/ban/shutup.gif................................ (nasluti nastavak- mislim da nije teško).

... samo bih dodao...srpskog kralja,srpski rod...
ako se sada kojim slučajem po tom pitanju izjašnjavamo ili glasamo,
- moj glas ne bi otišao ni tom ni ikakvom kralju, već bi Himna ostala takva kakva jeste.

felix
14.09.2008, 17:52
Nemoj tako - ko satarom.
Ja znam (po sebi http://i49.photobucket.com/albums/f294/CHichaGlisha/ban/shutup.gif) da nije tako.
Nije to nikakvo ogledalo poštovanja zemlje u kojoj živimo,
već pre lakmus papir laboratorijske analize
- tj. rezultat testiranja koliko u krvi, srcima (i živcima) imamo poštovanja prema Državnoj Vlasti.http://i49.photobucket.com/albums/f294/CHichaGlisha/ban/shutup.gif
Ume to da stvori u čoveku izvesne "bojkote", pa se čovek jednostavno izjasni da NE zna - i ono što zna.
Slažem se ja da bi Zastava, Grb i Himna morali da budu iznad dnevno političkih figura, ali
http://i49.photobucket.com/albums/f294/CHichaGlisha/ban/shutup.gif................................ (nasluti nastavak- mislim da nije teško).

ako se sada kojim slučajem po tom oitanju izjašnjavamo ili glasamo,
- moj glas ne bi otišao ni tom ni ikakvom kralju, već bi Himna ostala takva kakva jeste.

..da,ipak je bolje reci lakmus papir....ali kralja volim,i to je moje ubedjenje...svidelo se to nekome ili ne....

memento
14.09.2008, 20:05
Ne. Ne znam napamet našu himnu, kao što nisam znao ni Hej Sloveni. Mislim da ne znam ni jednu čitavu pesmicu napamet. To mi je bio problem i u školi. Izluđivale su me one famozne recitacije. Mrzeo sam ih više od svega...

Naravno da poštujem našu himnu, ali kakav sam takav sam. Napamet ništa. Nadam se da me neće streljati ako počnu da utvrđuju pravovernost na način da se recituje naša himna...

NSdjanka
14.09.2008, 20:19
Znam je... Ali je znam daleko pre nego što je postala himna današnje Srbije... Srpske pesme, koje su nekada nazivali i nacionalističke, bilo je veoma popularno znati u vreme komunizma na izdisaju... A verovatno i pre toga :) ...

Sokica
14.09.2008, 22:37
Znam i to pre nego što je postala himna, samo me je baka učila verziju sa ''srpskog kralja, srpski rod'' umesto ''srpske zemlje'', ali, to je to...

morpheo
14.09.2008, 22:45
Originalna verzija glasi "srpskog Kralja, srpski rod", ali himna je izmenjena verzija i glasi "srpske zemlje, srpski rod". To dovodi do konfuzije, pa na utakmicama, recimo, pola stadiona peva "Kralja", a pola "zemlje". :roll:

CHichaGlisha
15.09.2008, 00:19
Bapaš sipi zlapatapan štopo sipi napam topo popojapasnipiopo . :) Hvapalapa tipi mnopogopo. :hahaha:

joksi
15.09.2008, 15:54
pa himnu bi trebalo svi da znaju,samo sto ide "srpskog kralj,srpski rod"...a ne narod...

FlekicaSkupusom
25.09.2008, 01:39
Наравно да знам химну и певам је поносито уз обавезно стајање и руком на срцу ... :ok:

shacky
25.09.2008, 11:19
Ne, ne znam himnu napamet, nisam znala ni prethodnu.
Umela bih do odmumlam (pošto ne umem da zviždim) melodiju, ali reči ne znam.

Becar
25.09.2008, 13:16
Predhodnu Hej Sloveni morao sam da ucim napamet zbog uciteljice koja je to trazila odlicno se secam.Ovu Boze Pravde znam prve 2 strofe ili onu strofu sto pevaju kada je utakmica neka.A ja se ipak spremam za ovu trecu himnu koja nas ceka u Vojvodini

memento
25.09.2008, 13:49
Predhodnu Hej Sloveni morao sam da ucim napamet zbog uciteljice koja je to trazila odlicno se secam.Ovu Boze Pravde znam prve 2 strofe ili onu strofu sto pevaju kada je utakmica neka.A ja se ipak spremam za ovu trecu himnu koja nas ceka u Vojvodini

Osobu sa takvom glavom ne čeka ništa. Blago tebi.:dry:

FlekicaSkupusom
25.09.2008, 14:38
Ха ха ха ха, духовит је момак овај Бећар, чини ми се као да је по задатку од стране партије на форуму да трује поштен свет! :ljutko:

Кад смо већ код свечане песме Аутономне покрајине Војводине, сети се да је Чанак покушао са својим подрепашима да уведе оду радости за исту, међутим то је одбијено консензусом свих странака (осим лсдв) тако да колега, и у том твом свету фантазије не би морао да учиш текст свечане песме јер би она била без речи! :hahaha:

Даће Бог па ће ускоро свима нама у Србији друга химна бити "Ода радости" ...:fijuk:

sa juga
25.09.2008, 22:15
pa himnu bi trebalo svi da znaju,samo sto ide "srpskog kralj,srpski rod"...a ne narod...

Da, ali kralja nemamo odavno. Zato je stih "srpskog kralja" zamijenjeno sa "srpske zemlje".

Inače srpsku himnu ne znam čitavu. Samo dio. BH himnu znam mumlati jer ionako je instrumental.

Koji komičar! Na svakom forumu očigledno mora postojati dvorska luda.

olga75
24.10.2008, 16:42
Ne necu ni da je ucim pod " stare dane "

monalisa
26.10.2008, 23:21
"Hej Sloveni" znam u pola noći da me probudiš.
"Bože pravde" ne znam i ne želim da je znam ikada.
"Oda radosti"...jeee...znam je i držim za svoju himnu!

BaneK
01.11.2008, 22:24

Blago nama sa jugonostalgičarima i globalistima.

"Bože pravde" mislio sam da neću dočekati da bude himna.

robert ns
01.11.2008, 22:38
ne,..al znam Hej, Sloveni, himnu za sva vremena, himnu moje domovine

Dejan B
20.11.2008, 16:46

“Hej Sloveni” je imala smisla dok je bila ona zajednička država, sastavljena od šest republika, i od nekoliko južnoslovenskih naroda. Zarad bratstva i jedinstva, i da se neko ne bi osetio manje vrednim ili zapostavljenim zato što se oni ne spominju a neko drugi se spominje kao i da se prekine svaka veza sa monarhijom, ta himna je stupila na scenu. Ona je neutralna. U njoj se ne spominju ni nacionalnosti ni pojedinci, već sloveni, a svi mi smo sloveni, bar tako kažu knjige iz Istorije. Tako se postiglo da su vuci siti i ovce na broju. Međutim, kada su se ti isti južnoslovenski narodi jedan za drugim polako odvajali, oni su uvodili svoje himne u kojima veličaju samo svoj narod a ne zajednički. I tako smo ostali sami. Pošto više nema države nekoliko slovenskih naroda, već samo jednog (Srba), glupo je da nam himna govori o svim južnim slovenima. I zato mi nije žao što su je promenili.

Ovde moram da ti postavim pitanje, a to je zašto? Ako si pripadnik srpskog naroda, zašto ti je mrsko da prihvatiš srpsku himnu? Da li ti se ne dopadaju reči, melodija, oboje, ili poruka koju ona nosi? Ako je svima dozvoljeno da imaju himne koje veličaju njihovu naciju, zašto to ne bi bio slučaj i sa nama.

Sažaljevam slučaj, jer čak i ako/kad uđemo u EU, "Bože pravde" ostaje himna Srbije, kao što je slučaj sa Francuzima i njihovom "Marsaljezom", ili sa bilo kojom drugom državom članicom EU.

Evropska Unija je, kao što joj i samo ime kaže unija (udruženje) više evropskih država. I UEFA je još jedna unija. To je unija fudbalskih saveza Evrope, i ona organizuje takmičenje koje se zove "Liga šampiona", a pred svaki meč oni puštaju himnu Lige šampiona. Iako ja volim fudbal, ja ne kažem da ja tu melodiju držim za svoju himnu.

I za kraj, ima rešenja. Ako "Hej Sloveni" voliš, "Bože pravde" ne voliš, a "Odu radosti" držiš za svoju himnu, onda ti od sveg srca preporučujem Poljsku. Himna joj je kao jaje jajetu sa "Hej sloveni", ama ista melodija, samo malo brža, "Bože pravde" im nije himna, a i članica su EU pa je i "Oda radosti" u toj kombinaciji.

JebeniZbrehou
21.11.2008, 23:01
Bože pravde što spašavaš jedan narod jedan rod,... jer to ta?
neznam kako ide i nezanima me ......
HEJ SLOVENi jedina himna na koju ustajem kad ju čujem pa makar se čula i Polska ali je :ok:HEJ SLOVENI! :ok: