Puna verzija : Sta je sreca?
Hiljadama godina čovek je razmišljao o pitanju "Šta je sreća?" Došao je do bezbroj
odgovora. Začuđuje to da, i pored svih tih odgovora, vrlo malo ljudi može istinski reči da se
oseća srećno. Jedna kineska priča govori o prirodi sreće na krajnje zanimljiv način.
Pre nekoliko hiljada godina Kinom je vladao izuzetno okrutan i sebičan tiranin.
Naredio je da se oko zemlje podigne zid od deset hiljada kilometara. Da bi razumeo kako se u
to doba živelo, čitalac mora da ima na umu da su mnogi ljudi pomrli tokom izgradnje tog
zida, a njihovi kosturi ostali uzidani u njemu. U to doba, živeo je jedan veoma stari Kinez koji
je posedovao samo dve stvari u svetu koje je voleo - sina jedinca i jednog konja. Međutim,
kakva je obično sudbina, jednoga dana je konj pobegao. Kada su čuli za tu vest, svi stariji
stanovnici grada su došli da ga uteše govoreći: "Kakva te je nesreća snašla da ti je pobegao
konj!" Starac pogleda u njih i reče: "Otkud znate da je to nesreća?"
Nekoliko dana kasnije, konj se vratio sa još šest drugih konja. Kad to videše, meštani
ponovo dođoše kod njega i rekoše: "Kako si sada srećan kad imaš sedam konja." Starac je
razmišljao jedan trenutak. Tada je pogledao u njih i odgovorio: "Otkud znate da je to sreća?"
Tog popodneva starčev sin odluči da uzjaše jednog divljeg konja. Pao je i ostao
bogalj. Sada se meštani okupiše ponovo i rekoše: "Kakva te je nesreća snašla da ti je sin pao s
konja i ne može da hoda." Starac im odgovori na isti način: "Otkud znate da je to nesreća?"
Meštani se zbuniše i raziđoše se.
Sledećeg dana, carevi ljudi su došli u taj isti grad. Imali su naređenje da naprave popis
svih mladih, sposobnih muškaraca za građenje jezivog zida od deset hiljada kilometara. Svi
mladići iz grada su uzeti, osim starčevog sina. Kada se to dogodilo, meštani su bili sigurni da
su konačno shvatili mudrost tog starca. Ponovo su došli kod njega i rekli: "Kako si srećan da
ti nisu odveli sina da gradi zid." Starac je ponovo pogledao u njih i rekao: "Otkud znate da je
to sreća?"
U tom trenutku, svi meštani su se potpuno zbunili. Razišli su se a potom održali zbor.
Vratili su se starcu i rekli: "Razgovarali smo i složili se da si ti najmudriji čovek u Kini.
Smatrali bismo velikom srećom kada bi nam ti postao starešina." Starac raširi ruke u očaju i
reče: "Otkud znate da bi to bila sreća? Ne želim da se toga prihvatim." I ode.
Vrlo je verovatno da je on bio najsrećniji čovek u Kini, jer je znao tajnu sreće!
Срећа је рецимо кад си ружан, а хоће те хаос рибе! :kez:
Шта знам, срећа се по мени састоји од избегнутих несрећа. Доста људи вели да не постоји срећа, већ само срећни моменти, а ја сам више за контра варијанту, да не постоји несрећа већ само несрећни моменти... Има разних видова среће... :cesces:
Цитирао бих овде уваженог Јована Дучића - Није тачно речено да је сваки човек ковач своје среће, тачно је, напротив, да је човек увек сам ковач своје несреће. :cesces:
starsica
13.09.2007, 16:09
sreca je relativan pojam, i za svakog je drugacija..
i moja sreca tebi ne bi bila sreca, jer je svako individua za sebe.. :)
...sreća je kad te posere ptica...:wacko:
...sreća je kad te posere ptica...:wacko:
sreça je şto krave ne lete :cesces:
Neuhvatljiva_
13.09.2007, 17:44
Sreca je recimo kad planiras trudnocu i pojave se dve crtice na testu...:roll:
(...tuga bi bila obrnut slucaj...:( )
Zaboravila sam ko je rekao def srece :
'Sreca je uravnotezenje zelja sa realnim mogucnostima':ok:
Jer dzabe neko ima kule i gradove ako s time nije zadovoljan, nije ni srecan,a neko sa skromnijim zeljama,ali ostvarenim je mnoooogo srecniji od ostalih.....treba imati meru u svemu ( ne kazem da ne treba biti ambiciozan).
Zaboravila sam ko je rekao def srece :
'Sreca je uravnotezenje zelja sa realnim mogucnostima':ok:
Jer dzabe neko ima kule i gradove ako s time nije zadovoljan, nije ni srecan,a neko sa skromnijim zeljama,ali ostvarenim je mnoooogo srecniji od ostalih.....treba imati meru u svemu ( ne kazem da ne treba biti ambiciozan).
Samo cu dodati da je po mom dosadasnjem iskustvu sreca uciniti srecnim onog koga volis. ;) da mu bude ovako :uzbud::uzbud::uzbud:
Ono sto je meni okrenulo ledja :smeh:
Šalim se naravno,postoji izreka jedna "nije srećan onaj koji ima sve, nego onaj koji misli da ima dovoljno"...
Kjuč naše sreće je u tim malim stvarima,sitnicama na koje mozemo da obratimo paznju i naravno da učestvujemo u njhovom razvitku-mi sami pokrecemo sve,ono oko nas i ono u nama,eto ,neka samo to saznanje, bude sreća za nekog....
Sreca je kad uspem izmamiti osmeh kod tuzna bica.
Kad hladni i kišni jesenji dan koji mrziš,postane lep; kad na omraženi posao odlaziš veselo; kad namrgođeni komšija, i staro zakeralo ti postane drag; kad se osećaš lako i vedro; Kad se raduješ svakom trenutku u životu; kad preživiš potapanje Titanika;.... Eeee to je sreća!!!
Sreća su dva oka, ispod crnih šiškica, koje se prave da me ne primećuju i skriveni osmeh na krajevima usana koji mi daje veru.
mnogi misle da je ovo tema za siroku filozofiju.... a jedna mudra glava je opisala srecu, veoma jednostavno:
•"Ljudi se hiljadu puta više trude da steknu materijalno nego duhovno bogatstvo, mada je sasvim sigurno, da našu sreću stvara ono što jesmo, a ne ono što imamo." - Arthur Schopenhauer
Sreca je tek trenutak...prolazno ali vrlo trazeno osecanje.... :(
Trenutno ( u svari vec skoro tri nedelje) u glavi mi je recenica koju je Pavic negde napisao:
" u zivotu cesto smo u raju ali od toga pamtimo samo izgon..." :(:(:(
Cini mi se da je vrlo istinita :huh:
Kad hladni i kišni jesenji dan koji mrziš,postane lep; kad na omraženi posao odlaziš veselo; kad namrgođeni komšija, i staro zakeralo ti postane drag; kad se osećaš lako i vedro; Kad se raduješ svakom trenutku u životu; kad preživiš potapanje Titanika;.... Eeee to je sreća!!! Potpuno tacno :ok:
Dodala bih sledece
...Sreca je ljubav u svim oblicima /kako ljubav prema partneru, tako ljubav nasih najblizih, dece, roditelja, prijatelja, ljudi koji nas okruzuju/. Ako zivimo u ljubavi onda dolazi i uspeh i bogatstvo. Ljubav otvara sva vrata ka sreci. Sreca je voleti i biti voljen...
Da bi covek bio srecan nije mu dovoljno nista sto ovaj, materijalni svet moze pruziti, ako nije zadovoljan samim sobom, svojim postojanjem itd...
Takodje da bi bio zadovoljan samims sobom, a time i srecan covek mora naci odgovore na pitanja koja ga muce,
a ja smatram da , nazalost, nikada ne uspemo da pronadjemo sve odgovore.
:)
http://http://docwhisperer.files.wordpress.com/2007/05/mm_happiness.jpg
predrage
28.01.2008, 21:19
I naravno...
"Sreca je lepa samo dok se ceka dok od sebe samo nagovestaj da..."
Sreća je kad dodješ kući s'posla :jupi: ..još ako izadješ na vreme :fijuk:
believer
29.01.2008, 16:09
retki trenuci osecaja potpunosti.....
Срећа је осећај духовног задовољства. Она је као таква променљива категорија. Некада за исте или сличне ствари или појаве, не осећамо срећу на исти начин. То завису од услова у којима смо тог тренутка. Човеку који се налази у затвору, болници, рату или некој другој екстремној ситуацији праг о осећају среће се битно разкликује од особа које живе у неким, да кажем, просечним условима. У том смислу је интересантна Цвајгова Новела о шаху, али и бројни други примери из литературе...
Са друге стране, познато је да нису ретки случајеви да су људи који живе високим комфором склонији равнодушности и грубљим прагом за осећај среће. Живот и наше наслеђе је такође пуно таквих примера...
Наравно, ово не значи да су сиромашни срећни, а богати несрећни људи.
Не знам зашто, али бих бар мало да пробам како то изгледа како је то када си комфорно равнодушан...
Kada prođu ovolike godine nešto razmišljam od ovoliko sreće da je možda bolje da budem bogatiji,a nesrećan,a ne srećan i siromašan...nekako mi ne ide jedno uz drugo nikako,pa kontam...
Budi živ i zdrav bar neko pristojno vreme i ima svega... i sreće i nesreće,koji bi još da je i definišem... ne mogu da uživam u istoj ako se svaki put budem pitao da li je ovo sreća...
Simptomatično da nema teme Šta je to nesreća?
Pa ne može to tako... da se nesreća podrazumeva,a sreća da se pitamo vazda šta beše... onda smo nesrećni generalno... neću da učestvujem u tome... :jok:
sreca je kad mozes da nazres S od Sreca:uredu:
Sreća je kad si potpun iznutra...usklađen sam sa sobom.
O sreći su pisali mnogi,postoji na hiljadu izreka o tome šte je sreća.
Sreća je kad vidiš rodu da leti...
Sreća je tako dragocijena i kad je čovjek nađe treba je čvrsto,sasvim čvrsto držati./Remark/
Sreća je dječiji osmijeh...
Sreća...čitav niz malih stvari koji život čine zovu se sreća....:)
believer
30.01.2008, 12:38
kazu da je Sreca kad naidje Kairos.....a ti ga prepoznas....i zgrabis za percin....
Buba Erdeljan
30.01.2008, 15:41
Kako da vam kažem?
Meni se čini, da se sve na zemlji mora malo po malo promeniti i da se već pred našim očima menja.
Za dvesta, trista, najkasnije hiljadu godina - ne radi se tu o roku - nastaće nov, sretan život. Dakako da nećemo učestvovati u tom životu, ali mi za njega živimo sada, radimo, patimo, mi ga stvaramo, i u tome je cilj našeg postojanja i ako hoćete, naše sreće
Čehov, tri sestre
NSdjanka
31.01.2008, 18:53
Sreća je sreću ne očekivati...
Za cistaca ulice-kisa.
Za vatrogasca -pozar.
Za policajca-zlocin.
Za zlocinca-rat.
Za djaka-epidemija.
Za vojnika-pismo.
Za anonimuse-ime u novinama( makar u citulji ).
Za pesaka-bicikl.
Za biciklistu-moped.
Za lovca-pogodak.
Za goluba-promasaj.
Za centarfora-gol.
Za golmana-promasaj.
.
.
.
Rece mi ovo jedan co'ek...Matija Beckovic.
Slazem se sa njim.
Sreca se ne ceka, vec trazi...;)
Sreća je kada si sam,a ništa ti ne treba..... ne zavisiš od tuđeg mozga i emocija...
Sreca je individualna stvar.Njen oblik, jacina i izraz su stvar temperamenta.
Za mene,srecu cine male stvari...kao sto je eto danasnje sunce,skuvana kafica za dobro jutro, par lepih reci....
Ja sam sretna.:)
starsica
03.06.2008, 20:12
sreca?
srecan ces biti samo onda kad ti se glad utoli u sitnicama koje oberucke uzimas.. kad i najtmurniji dan mozes da posmatras kroz pink naocare..
treba nam ljubav da bismo bili srecni.. onda nema brige.. onda ti je i najomrazeniji komsija manje los.. svaku cesticu kiseonika u vazduhu uzimas sa osmehom.. sve je toliko jednostavno kad volis..
ljubav, dragi moji..
ljubav nam je potrebna.. samo.. onaj ko je ima i ko je uhvati i ne pusti.. mozemo da mu zavidimo na sreci..
...sreca je...kada shvatis...da je,na zalost,sve u zivotu prolazno...i pocnes da zivis kao da ti je svaki dan poslednji...8)
Kada znaš šta hoćeš i jako to želiš, kao i kada znaš šta nećeš.
Sreća je individualna stvar.
Koliko će neko sebe smatrati srećnim zavisi od očekivanja i od samog sistema vrednosti.
Mene srećnom čine i male i velike stvari.
Srećna sam kada su svi zdravi (i prijatelji i neprijatelji), kada sam emotivno i duhovno ispunjena, kada postignem uspeh u poslu, velike stvari,
Srećna sam i kada sija sunce, kada me probudi miris skuvane kafe, kada mi dete kaže 'baš si mi lepa mama', sitnice.
Može da me usreći i jedan sms i jedna reč ili slika, lepa vest, poljubac ili samo pogled.
Čovek ima onoliko sreće koliko se trudi da je pronađe, u malim ili velikim stvarima, u onome što zavisi od njega i onome što ne može da kontroliše nego se dogodi samo.
I često kada mi se dogodi nešto što se u tom trenutku čini loše kažem sebi 'ko zna zašto je to dobro' jer sreća može da se nađe svuda i u svemu kako god to izgledalo na prvi pogled.Treba nekad pogledati i drugu stranu.
prewrnuta_torta
02.07.2008, 03:33
slazem se sa shacky... sitnice... rec, sms, osmeh, pogled, pesma, poljubac... kada su meni drage osobe srecne...
NSdjanka
08.07.2008, 23:42
Niz sitnica... Omiljena pesma, osmeh neznance, mala pažnja, ljuljuškanje galebova na dunavskim talasima, razglednica od starog prijatelja, telefonski poziv u pravo vreme, reči koje si želela da čuješ, čavrljanje sa staricama iz komšiluka, puno, puno sunca...
Bilo kakav razlog za srecu, cini me srecnom ako imam s kim da je podelim:roll:
Kad pričaš sa doktorom i on kaže: " Ne lažem, dobro je. Vidim odavde, umiva se, ustala je i od sutra nije na intenzivnoj". :pehar: :srce:
jamiroyu
09.07.2008, 01:50
...voleti.... i biti voljen.....
coolgirl
09.07.2008, 01:56
Pa ne znam kako da definisem srecu.. ona se nalazi u mnogim sitnicama.. i to je nesto bez cega jednostavno ne mozemo..
Sreća je u slobodi srca,
a u srcu je ljubav...
Misli pozitivno naelektrisane...
Borba u porazima...
Praštanje kada boli...
"Srećni nikad ne razmišljaju o sreći. To je posao za nesrećne. Svi primete sreću u nesreći, a o nesreći u sreći razmišljaju samo blesavi. I iskusni..."
- Đorđe Balašević, Tri posleratna druga
Kad ne mora da te razume ceo svet...nego ti je dovoljna samo jedna osoba za to...i da je imaš kraj sebe...
Recimo...
starsica
03.08.2008, 00:31
sreca je kad se radujes sitnicama.. i kad ti je malo potrebno za nju.. i da znas da ti je sve sto ej za nju potrebno na dohvat ruke.. :)
...sreća je kad sediš preko puta dugonoge žene...:roll: ...i ostaneš čitav...:fijuk:
Ljubimce
03.08.2008, 10:56
Sreća je kad si zdrav. Sreća je kad je tvoja Porodica srećna.
Kad imaš Zdravu Decu I kada tvoj Život
Ide tako kako si ti tebi smislio.:ok:
...kad te neko čeka...i čuva osmeh samo za tebe ...
sreca je presudni faktor u svemu, ma sta radili, da bismo uspeli potrebna je odredjena doza srece.
Sreća je kad prihvatiš život kao takav,i u svemu pronađeš nešto čemu možeš da se raduješ :ok:
Ponekad je sreca docekati i neku odjavnu temu...
NSdjanka
14.08.2008, 22:25
...kada imaš kome da se vratiš...
Sreca je biti zadovoljan onim sto imas,a ne zavideti nikome ni na cemu.
...sreća je,znati kad stati....:)
Srecan je ko ume da voli...
BoginjaMarija
15.10.2008, 22:43
Nesto sto ima jako kratak rok trajanja,ako se ne tudis da je sacuvas.
sreca je ukras cowjekowog ziwljenja!
Sanjallica
27.10.2008, 23:17
Sreca je biti zadovoljan samim sobom, svojim zivotom... Kada legnes nasmejan zbog onog sto te sutra ceka.
robert ns
27.10.2008, 23:28
sreca i biti sretan kad se probudis kad udahnes novo jutro a vidis sebi drage oko sebe i samo pomislis ovo mora da je sreca. A onda dodje obican radni dan a ti pomislis samo sta je sreca imati jutro pored sebe:uredu:
diktatorka
06.11.2008, 21:58
Mozemo nauciti da budemo srecni U situaciji cak i kada nismo srecni ZBOG situacije!
kad te usere pa dobijes 7 na lotou
Kada shvatiš da nije sve u novcu, nekretninama.. tj. materijalnim stvarima... :roll:
bellissima
06.11.2008, 22:24
Sreca je u malim stvarima...:)
u svakoj onoj sitnici,koja ti izmami osmeh od srca...:)
ne treba mi nista vise od toga...;)
DzuPiter
07.11.2008, 10:53
Sreca je iluzija koja prikriva nesrecu.
Sreca je rec koja je najcesce zloupotrebljena kao sinonim za radost.
jupiter
Kada shvatiš da nije sve u novcu, nekretninama.. tj. materijalnim stvarima... :roll:
Znaci ljudi koje materijalne stvari cine 'sretnim', su ustvari nesrecni, samo to jos nisu shvatili ?
Da li si ikad uspela da takvoj osobi 'otvoris oci', i ucinis je nesretnom ?
jupiter
Znaci ljudi koje materijalne stvari cine 'sretnim', su ustvari nesrecni, samo to jos nisu shvatili ?
Da li si ikad uspela da takvoj osobi 'otvoris oci', i ucinis je nesretnom ?
jupiter
Sa kojim pravom bih nekoj ''takvoj'' osobi ''otvarala oči''?
Ko sam ja? / Ko si ti? Sa kojim pravom?
Svako živi svoj život onako kako najbolje zna i ume.
Ne mogu pomoći nikome od nas... :rnr:
Ne želim...
To što neko nije shvatio.. i možda nikada neće - nije moj problem...
Život je kratak... Neću da trošim svoju energiju uzalud.
Zna se kome ću da posvetim pažnju, a kome ne.
Hvala na pažnji.
Na ovaj način završavam dalju diskusiju sa tobom.
(naravno, kada je ova tema u pitanju)
DzuPiter
07.11.2008, 12:07
Ti ljude koji su sretni zbog materijalnog blagostanja nazivas - ludim, posto oni
ustvari neshvataju da su nesrecni.
Bogat covek je srecan, dok mu Goga ne objasni da je on ustvari nesrecan.
Tebe uopste ne zanima sta oni misle, i zasto njih materijalne stvari cine sretnim.
Sto se mene tice, ti uopste nemoras da odgovaras na moja pitanja.
Ja sam zastitnik onih koji su sretni, a ti ih ismevas, posto je svaciji zivot ono
sto ti kazes da jeste, a ne sta oni osecaju o njemu.
"Hvala na paznji" je cist sarkazam, ako tebe moja paznja uopste ne interesuje,
sto si navela u sledecoj recenici.
jupiter
Zato si ti tu, da mi otvoriš oči. :)
Čitaj kao što je napisano.
Tvoja interpretacija mog pisanja je nekorektna.
Kao što rekoh... Ende... :mahanje:
Niko nije u potpunosti srecan - uvek postoji makar jedna stvar koja nedostaje coveku - a cesce mnogo vise od toga. To je u neku ruku i dobro, jer da smo svi u potpunosti zadovoljni trenutnim stanjem stvari, nikada se nista ne bi menjalo. Bez promena, nema rasta i razvoja. Da ljudi nisu bica koja zive od zelja i snova, jos bismo bili u kamenom dobu. Sta je masta i imaginacija, nego sposobnost da menjas sebe i svet oko sebe?
Sreca moze postojati samo na trenutak, samo kada zaboravimo na sve ono sto zelimo i koncentrisemo se samo na neki detalj koji nas usrecuje. Sreca je u detaljima, u malim stvarima koje cesto ne zapazamo u svom zivotu, jer smo prezauzeti razmisljanjem o svemu sto nam nedostaje, o svemu sto bismo zeleli da promenimo u svom (ili tudjem) zivotu - bilo da je to vise novca, ljubavi, ili neceg desetog...
Zato covek treba da nauci kako da - makar na trenutak - svakog dana zastane i vidi srecu u sebi. Priznajem, ni ja u tome ne uspevam cesto... Veoma je tesko, ali zato je svaki takav trenutak dragoceniji od najblistavijeg dijamanta...
DzuPiter
07.11.2008, 12:58
Zato si ti tu, da mi otvoriš oči. :)
Čitaj kao što je napisano.
Tvoja interpretacija mog pisanja je nekorektna.
Kao što rekoh... Ende... :mahanje:
Ljudi koji su rodjeni duhovno slepi, duhovno slepi i umru. (Isaija 6:9-10)
Ja da nisam citao sta si ti napisala, ne bih imao razlog da odgovorim.
Ti si nazvala ljude koji ne shvataju da materijalne stvari ne donose srecu -
nesrecnim, sto je jedina nekorektna stvar u svemu ovome, a to je tvoja ideja
da se izjasnjavas u ime onih koje materijalne stvari cine sretnim.
Ti se ponasas kao Patrijarh - " ovo je ovako kako ja kazem, i tacka. "
Ti ne komuniciras, ti diktiras.
jupiter
Uverena sam da se mislilo uopšteno da materijalne stvari ne donose sreću.Eto i ja to mislim,mada shvatam i ljude kojima materijalno jeste potrebno da bi bili srećni,ali u određenim okolnostima,ne mislim tu na nikavke luksuze nego na bukvalno preživljavanje,i razne neke okolnosti...
Sreća je shvatiti šta su nam prioriteti,šta je dobro za nas i naše okruženje,bilo materijalno ili ne...važno je da se ne ogrešimo o nikoga.
DzuPiter
07.11.2008, 13:14
Niko nije u potpunosti srecan - uvek postoji makar jedna stvar koja nedostaje coveku - a cesce mnogo vise od toga. To je u neku ruku i dobro, jer da smo svi u potpunosti zadovoljni trenutnim stanjem stvari, nikada se nista ne bi menjalo. Bez promena, nema rasta i razvoja. Da ljudi nisu bica koja zive od zelja i snova, jos bismo bili u kamenom dobu. Sta je masta i imaginacija, nego sposobnost da menjas sebe i svet oko sebe?
Sreca moze postojati samo na trenutak, samo kada zaboravimo na sve ono sto zelimo i koncentrisemo se samo na neki detalj koji nas usrecuje. Sreca je u detaljima, u malim stvarima koje cesto ne zapazamo u svom zivotu, jer smo prezauzeti razmisljanjem o svemu sto nam nedostaje, o svemu sto bismo zeleli da promenimo u svom (ili tudjem) zivotu - bilo da je to vise novca, ljubavi, ili neceg desetog...
Zato covek treba da nauci kako da - makar na trenutak - svakog dana zastane i vidi srecu u sebi. Priznajem, ni ja u tome ne uspevam cesto... Veoma je tesko, ali zato je svaki takav trenutak dragoceniji od najblistavijeg dijamanta...
Ja sam u potpunosti srecan, posto ne trazim od zivota ono sto nemogu da dobijem. Nadam se da ti nemas nista protiv, posto moj primer tvoju 'teoriju'
da nema u potpunosti srecnog coveka, stavlja u kantu za smece.
Sta treba da se menja, ako sam ja u potpunosti sretan sa svim sto mi zivot pruza ?
Ljudi zive od onoga sto fizicki konzumiraju, a ne od nekakvih duhovnih dimenzija kao sto su "zelje" i "snovi".
Kako covek moze da bude srecan, ako ne zapaza detalje koji ga cine sretnim ?
Ako mozes da shvatis da je sve sto ti se desava/desilo, moralo da ti se desi,
mogla bi da budes non-stop sretna, a nisi, jer nemozes.
jupiter
Ja sam u potpunosti srecan, posto ne trazim od zivota ono sto nemogu da dobijem. Nadam se da ti nemas nista protiv, posto moj primer tvoju 'teoriju'
da nema u potpunosti srecnog coveka, stavlja u kantu za smece.
Sta treba da se menja, ako sam ja u potpunosti sretan sa svim sto mi zivot pruza ?
Ljudi zive od onoga sto fizicki konzumiraju, a ne od nekakvih duhovnih dimenzija kao sto su "zelje" i "snovi".
Kako covek moze da bude srecan, ako ne zapaza detalje koji ga cine sretnim ?
Ako mozes da shvatis da je sve sto ti se desava/desilo, moralo da ti se desi,
mogla bi da budes non-stop sretna, a nisi, jer nemozes.
jupiter
Kazes da nista ne zelis - to nije tacno posto se nalazis ovde i odgovaras mi na poruku: znaci nesto zelis: da ubedis mene, ili nekog drugog ko ce citati ovu temu, u svoje misljenje. A da to ne zelis, ne bi ni pisao na forumu.
Ja i verujem u sudbinu, i da se sve desava zato sto se moralo desiti. Zelje i snovi se odnose na buducnost; bez njih buducnost bi bila ista kao i sadasnjost, a sadasnjost ista kao i proslost - samo bi se menjalo vreme, odnosno starili bismo i jednog dana umrli i to je to. Ako te takav zivot, bez ijedne zelje, cini sretnim, ako imas u zivotu sve - bukvalno sve sto zelis - blago tebi. Ali, ako si ikada pomislio: kako bi bilo dobro da se ovaj svet, ili makar jedna jedina stvar na svetu promeni, znaci da zelis nesto.
Ja nisam ni rekla da nisam sretna - na momente. Dakle, mogu da budem sretna. Ali, imam mnogo zelja: zelim da vidim manje ljudi kako pate, zelim da vidim manje ratova na svetu, zelim da moj brat i njegova zena dobiju bebu i da ona bude zdrava, zelim da se jos milion stvari promeni u buducnosti. Medjutim, kada na trenutak zaboravim na to sve, na buducnost koju zelim, i na sve lose stvari u sadasnjosti koje se desavaju u svetu - kada se koncentrisem samo na ono sto je lepo i divno u tom istom svetu - koji zaista jeste predivan - na primer, na neki divan prizor planete Zemlje, ili na samo jedan deciji osmeh - tada mogu da kazem: ja sam srecna u ovom trenutku; moje srce je puno.
Jos jednom: blago tebi ako si uvek, u svakom trenutku svog postojanja, srecan. I neznanje je sreca, ako te istina cini nesrecnim. Ja ipak radije prihvatam istinu, makar zbog nje plakala. Moje suze su suze ovog sveta.
DzuPiter
07.11.2008, 13:39
Sreća je shvatiti šta su nam prioriteti,šta je dobro za nas i naše okruženje,bilo materijalno ili ne...važno je da se ne ogrešimo o nikoga.
d, ovo si jako lepo rekla.
j
nas najprimarniji,najkrucijalniji,najwazniji,najweci,n ajpotrebniji saweznik..:roll::uredu:
believer
07.11.2008, 18:16
nikad nista u kontinuitetu
sreca su pojedinacni trenuci....
DzuPiter
08.11.2008, 17:51
Kazes da nista ne zelis - to nije tacno posto se nalazis ovde i odgovaras mi na poruku: znaci nesto zelis: da ubedis mene, ili nekog drugog ko ce citati ovu temu, u svoje misljenje. A da to ne zelis, ne bi ni pisao na forumu.
Ja i verujem u sudbinu, i da se sve desava zato sto se moralo desiti. Zelje i snovi se odnose na buducnost; bez njih buducnost bi bila ista kao i sadasnjost, a sadasnjost ista kao i proslost - samo bi se menjalo vreme, odnosno starili bismo i jednog dana umrli i to je to. Ako te takav zivot, bez ijedne zelje, cini sretnim, ako imas u zivotu sve - bukvalno sve sto zelis - blago tebi. Ali, ako si ikada pomislio: kako bi bilo dobro da se ovaj svet, ili makar jedna jedina stvar na svetu promeni, znaci da zelis nesto.
Ja nisam ni rekla da nisam sretna - na momente. Dakle, mogu da budem sretna. Ali, imam mnogo zelja: zelim da vidim manje ljudi kako pate, zelim da vidim manje ratova na svetu, zelim da moj brat i njegova zena dobiju bebu i da ona bude zdrava, zelim da se jos milion stvari promeni u buducnosti. Medjutim, kada na trenutak zaboravim na to sve, na buducnost koju zelim, i na sve lose stvari u sadasnjosti koje se desavaju u svetu - kada se koncentrisem samo na ono sto je lepo i divno u tom istom svetu - koji zaista jeste predivan - na primer, na neki divan prizor planete Zemlje, ili na samo jedan deciji osmeh - tada mogu da kazem: ja sam srecna u ovom trenutku; moje srce je puno.
Jos jednom: blago tebi ako si uvek, u svakom trenutku svog postojanja, srecan. I neznanje je sreca, ako te istina cini nesrecnim. Ja ipak radije prihvatam istinu, makar zbog nje plakala. Moje suze su suze ovog sveta.
A gde sam ja to rekao da ja nista ne zelim ?
Jel' za tebe isto 'zeleti' i 'traziti/zahtevati' ?
Radim ono sto moram da radim, jel' da ne moram, ja to nebi radio.
Ja nemam misljenje, ja samo govorim istinu, a istina nije misljenje.
Istina se ili zna ili ne zna, kakvo ubedjivanje ?
Jel' za tebe verovanje sinonim za znanje ?
Ti verujes da se tvoj zivot/sudbina desava, ili znas da se tvoj zivot desio,
odnosno desava ?
Proslost i buducnost ne postoje u fizickoj materiji, postoji samo "sada i ovde".
Covek moze da zeli samo dve stvari, ono sto ima i ono sto nema.
Ja zelim samo ono sto imam, da nastavim da imam, i zato sam sretan, a ti
zelis ono sto nemas, i to te cini nesretnom.
Posto covek nemoze da bude sretan ako nema ono sto zeli.
Sudeci po stvarima koje ti zelis, ja ne vidim srecu na tvom vidiku.
Nemoze istina da te cini nesrecnom, nego nesposobnost da se sa istinom suocis.
Jedini razlog ljudskih suza, pored fizickog bola, je nedostatak ljubavi.
jupiter
Vlada Vasic
08.11.2008, 18:12
Mnogi misle da je sreća trenutak...a ja mislim da je sreća večnost.. zamagljena trenutcima..
ser_gogsy
08.11.2008, 18:47
Sreća je kada usrećujemo druge ljude...
Sreća je kada izmamimo osmeh, na nekom tužnom licu...
Sreća je kada nas dete vuče za rukav, da se igramo s njim...
diktatorka
10.11.2008, 12:46
Srecnog coveka baci u more on ce isplivati sa ribom u ustima!
Arapska poslovica
BoginjaMarija
11.11.2008, 00:25
upravo ono sto mi uporno klizi iz ruku,a ja pokusavam da zadrzim bar na kratko...
robert ns
19.11.2008, 17:20
Sreca je kad ona zna tvoja osecanja a nece da ti kaze njena.
ili
Sreca je sto si je upoznao danas a ne juce,
A ona bi pomislila Sreca je da nije bilo danas.
Sreca je ipak mozda sutra?
izabelitta
20.11.2008, 12:42
Mislim da za sreću treba biti spreman, otvoren, konstantno i vrlo svesno usmeravati svoje misli i osećanja baš u tom pravcu.
Kažu da se čoveku najčešće dešava ono što misli, njegova raspoloženja reflektuju se na njegovu okolinu, i to mu se vraća kao bumerang.
Večito nezadovoljne osobe uvek će naći razlog da kukaju, da se žale na zlu sudbinu... Postoji i vrlo prisutan sindrom (posebno kod žena) "večite žrtve", koja prosto nameće taj stav o sebi, a i sama je često ubeđena u to da ona u stvari ne živi, nego se "žrtvuje" za decu, za muža, za domaćinstvo, za sve što je okružuje. Ukoliko ne nailazi na opštu i stalnu zahvalnost okoline, a naravno da to okolini uglavnom ide na živce, eto razloga za nove žalopojke o žrtvi koja se ne ceni adekvatno... Isti taj život neka osoba može živeti sa najiskrenijim osmehom na unama. Sreća je i pitanje izbora.
Postoji i verovanje u to da je neko naprosto "rođen pod srećnom zvezdom", da mu se svaka pozlati, i sl. Možda se samo treba zapitati zašto je to u stvari tako... ;) Potruditi se da ružičaste naočari ne služe obavezno za zezanje i sprdnju, treba proviriti ponekad i kroz njih, možda dobijemo ideju kako bi realno mogli postići takvu sliku pred očima...
Jedna danska poslovica kaže da "Sreća zastaje pred vratima da dozna da li je opreznost unutra". Da bi dostigli sreću, potrebno je i truda, a i hrabrosti. Koliko nas je puta strah od rizika sprečio da se u nečemu okušamo, da nešto radikalno promenimo, da ispunimo neku svoju želju, neki san?
Nije toliko važno da li će nas sustizati neke srećne slučajnosti, koliko je uživanje u postignutim rezultatima svog činjenja jedan konstantan razlog za sreću. Zato je sigurno da ne treba sedeti skrštenih ruku i kukumavčiti... I najmanje promene unose svetlost u sivilo...
Moja neka definicija bi bila da je srećan onaj čovek koji sam, vrlo svesno gradi svoj život, i živi u skladu sa svojim izborima.
diktatorka
23.11.2008, 02:21
Glupa osoba srecu trazi u daljini;
Mudra osoba je uzgaja pod svojim nogama.
DZems Openhajm
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.