Puna verzija : Koliko cesto reinstalirate svoj OS?
Pitanje je vrlo jasno. Koliko cesto radite reinstall svog operativnog sistema?
Vrlo cesto, znaci cim mi se malo zaglupi komp i ako ne pomazu nikakvi programi za ubrzavanje rada i ciscenje od junk-ova, dignem novu sliku. Ali kada izadju nove verzije programa koje koristim, primorana sam da dizem novi windows, e onda poludim.... :ljutko:
Inace nas nekoliko prijatelja situaciju dizanja novog windows-a nazivamo "nove gace". :uzbud:
Jer gace redovno i cesto menjamo i bez njih se ne moze. 8)
Pitanje je vrlo jasno. Koliko cesto radite reinstall svog operativnog sistema?
A kako se to radi? :blink:
Imam jedan rad. Kad pritisnem power, i ništa se ne desi, zovem da ga odnesu. To mi se do sad desilo 3 puta za 7 godina. Verovatno su tad oni-koji-znaju radili to-o-čemu-pričaš.
A to, kad se zaglupi i uspori, onda pustim neki ambijental, kao sad, pa se i ja usporim još više, pa ga onda nerviram iz inata, i sutra bude novi dan. :skok:
kad bih mogao, ne bih nikad, ali moram pa onda na svaka dva tri meseca
ali se trudim da ga sto duze drzim, uz pomoc silnih system mechanica, tuneup-a, tweak-ova i regcleanova
Ja sam rodjeni mazohista - obozavam formatiranje. Sto cesce to bolje. :ok:
Samo kad moram... :blink:
Da li je bolje da se OS cesce reintalira ili ne? :hmm:
Samo kad moram... :blink:
Da li je bolje da se OS cesce reintalira ili ne? :hmm:
Nije najbolje ako na <C> Drzis ono sto radis tipa podatci i radovi , a ako imas samo program files samo napred. Nista ne skodi. Cak ces biti sigurnija od svacega sa neta sto ni jedan antivirus ni antispyver ne primeti i masina radi bolje 100 %
Ja sam se tih problema resio sa MAC-om ;)
yige_gui
12.06.2006, 04:33
Ja sam rodjeni mazohista - obozavam formatiranje. Sto cesce to bolje. :ok:
'el to formatiranje sto pricas, i to reinstaliranje OS/a u vezi hard diska?? :hmm:
'el to ono sto meni kaze da ce mi ALL files biti izbrisani ako nisam back up uradila?? :hmm: 'el to formatiranje nesto opasno?? :hmm:
slusaj ti zec jedan, ima da te uskoro nadjem i da te utepam pitanjim, kapish? :dry: pojavi se inace ne znam sta ce bude s mojom igrachkom :plakanje:
Cesto, uglavnom kad nesto, strucno receno:osmeh: "zastopa":roll: u proseku jednom u mesec dana (ako ne i cesce):huh:
Ja moram da priznam da sam pre 4 dana radila prvi put :hmm: :stid2:
Do tada sam imala 98icu i redovno mi je komp blokirao,perfomirao illegal operacije i sl. ... :dry:,al' kad je covek paranoican i sizofrenican kao ja & ne dadne da se pipa nista,ondaK to tako ide..
Sad mi je drugar nakacio svasta nesto,Kaspersky,danas ce doci da me podgoji sa nekim spijunskim programima :huh: i slicno...
Znaci,vrlo retko :velikapegla:
Ah,da,da dodam-takodje mi se pegla kad mora da se upgrade-uje OS zbog neke nove verzije programa....to nema smisla :ljutko:
zvucnjak
17.06.2006, 14:24
jedno vreme sam imao s*eban hard pa sam cesto reinstalirao, sad manje... trudim se da mi je sistem uredan (koliko je to moguce sa Windowsom) tako da reinstaliranja svedem na minimum
Bacvanin
24.06.2006, 03:11
Ako imaš samo ono što stvarno koristiš od programa i ne juriš svaki čas nove verzije uz malo održavanje nema potrebe za reinstalacijom. Meni trči još otkad sam instalirao XP bez problema. Ako si od onih koji stalno nešto eksperimentišu, pišu, brišu, onda treba češće, ali stvarno neznam šta mu (kompu) treba raditi da imaš potrebu za reinstalacijom jednom mesečno!
Pa dok sam jos bio klinjo :fijuk: reinstalirao sam OS prosecno jednom u mesec dana. U fazonu: "Upsssssss, slucajno obrisah ovo" :stid2: Sada je to - jednom godisnje. :ok:
Uh kad pomislim koliko cesto reinstaliram OS, zapitam se da li mogu da trazim neku odstetu za pretrpljene psiho/fizicke patnje i muke... Stalno neka instalacija, te ovaj mesnidzer svi koriste pa instaliraj to pa za mesec dana vec svi imaju neki drugi, a da ne pricam o programima za ubrzavanje rada sisitema, pa kojekaki plug-inovi flesh, java... Mozda malo peteujem al za sve ti treba neki program koji postoji u 55 verzija i svaka ima samo neke opcije... A da ne pominjem shereaze, e-mjulove, bitorente, kodeke za filmove, pa beskonachan niz plejera za ovo i ono... :osmeh: Bruka... Pretpostavljate da imam xp...
PropelerZviz
05.12.2006, 03:15
A zasto bih to radio?
Na primer zbog win-a koji "raste" :hmm:
Napravis image nakon instalacije i posle odradis reinstal za 10min i prodise ti sistem.
Nedavno sam ga formatirao, ima... pa mesec dana. Kontam da ce sledeci biti novogodisnji :)
Retko, 2 - 3 puta godisnje najvise zato sto je tu moj Kaspersky ciji je cilj SEARCH & DESTROY Viruses :) Kolje cim vidi a cuje se vrisak praseta (verovatno virusa) :)
Inquisitor
11.01.2007, 17:28
Imam dobru zastitu i vodim racuna da ne zabrljavim sistem kojekakvim nenormalnim instalacijama. Tako da mi je jednom godisnje sasvim dovoljno. Mislim na instaliranje Windowsa !
Ja tacnije nikad nisam reinstalirao zbog virusa vec zbog originalnog CD-a Windows XP Home Edition :)
Kod kuce to radim svakih 5-6 meseci. Obicno mi racunar bude zatrpan zastalim stvarima od deletovanih programa( kada me mrzi da ih uninstalliram onda jednostavno DELETE), kojekakvih adware, spyware i drugog smeca pa mu performanse znatno opadnu. I onda potrazim jednu od 3 verzije WinXP koje imam skupim snage i potrosim jedno poslepodne...
Na primer zbog win-a koji "raste" :hmm:
Napravis image nakon instalacije i posle odradis reinstal za 10min i prodise ti sistem.
Nedavno sam ga formatirao, ima... pa mesec dana. Kontam da ce sledeci biti novogodisnji :)
Ah....to je neki win fazon.......
Sorry...ne koristim ga pa se uvek zacudim kad mi neko spomene reinstalacije, antiviruse, krekovanje, registracije, usporenja i slicne gluposti..;)
Andjelika
18.04.2007, 20:15
za tri godine ni jednom...
akalapis
15.05.2007, 23:42
koristim dva os i zasto bi to uopste radio:ok:
Arthur Dent
20.05.2007, 20:43
Koristim dva OS XP-2 i 98
KIS radi svoj posao
TuneUp radi svoj posao
CCleaner radi svoj posao
Diskeeper radi svoj posao
SuperCleaner radi svoj posao
Eusing Free Registry Cleaner radi svoj posao
Ad-Aware i Search & Destroy rade svoj posao
Comp mi sasvim dobro radi s' obzirom na konfiguraciju i moje zahteve od njega
Sva sreća pa nisam na njegovom mestu već bih odavno počeo štrajk ili dao otkaz
Pa kad svi rade svoj posao ne vidim nikakav razlog
da :kalas: OS
@Arthur Dent: koliko vidim, ti si bas paranoican po pitanju ciscenja i odbrane :smeh:
Obično jednom godišnje, zbog više puta instaliranih i deinstaliranih raznih programa iako ih počistim, opet nešto ostane, pa primećujem da uspori.
Apsolutno nikada ne reinstaliram OS, ne volem hirurgiju toga tipa ...
čak sam ubedjen da čestom formatiranju i dizanju sistema pribegavaju samo manje upućeni i dobrano nervozni korisnici, naravno i serviseri koji od toga žive pa tako i propagiraju takav pristup.
Sadašnji Windows mi trči na računaru od početka 2005. godine kada sam kupio ovaj komp i tako će ostati dok se ne odlučim za kupovinu sledeće mašine o čemu razmišljam u poslednje vreme ali pošto sve ovo zadovoljava moje potrebe nikuda ne žurim tako da će on još raditi.
Sistem treba održavati, kao što reče Arthur Dent a reinstalacije nisu neophodne jer se sve može ispeglati i urediti.
Apsolutno nikada ne reinstaliram OS, ne volem hirurgiju toga tipa ......Sistem treba održavati, kao što reče Arthur Dent a reinstalacije nisu neophodne jer se sve može ispeglati i urediti.
jeste, tog sam stava i ja...reinstall sistema sam posle tri godine radila ovog leta, i to više zarad nekih hardverskih dogradnji, pa usput...
Najvažnije je dobro održavanje...Sve što je nabrojao Arthur to je valjano!
Dakle, što manje reinstalacije !!!
:ok:
@Arthur Dent: koliko vidim, ti si bas paranoican po pitanju ciscenja i odbrane :smeh:
Nije paranoičan! Svi programe koje je naveo trebalo bi svako da koristi i neće imati problema da bi trebao da radi reinstall OS...:ok:
Koliko vidim u ovom topiku mnogi i ne znaju šta je reinstalacija, pa čak ne znaju da je OS i Windows jedno isto..cccccc:huh:... a rade na računaru...greo'ta, to je kao da vozite auto bez ulja ...
sad ste me razočarali sa tim hiljadama od svojih postova...:(
ne bi verovala kakvih se pacijenata ima http://myweb.tiscali.co.uk/dirtbox/pics/muttley.gif
ne bi verovala kakvih se pacijenata ima http://myweb.tiscali.co.uk/dirtbox/pics/muttley.gif
Misliš na nekog posebno???? :crazy:
:toljaga:
ti si divna, kakvih ima :smeh:
Misliš na nekog posebno???? :crazy:
:toljaga:
http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/d050.gif
dodje mi da na forumu tvorim topic OS, žao mi što se ljudi pate ...a main tool uzimam od SQUAW... :toljaga:
yige_gui
26.10.2007, 23:49
eee kveshchn :uredu: dva zapravo :fijuk:
1) e ajd' nek' neka dobra dusha objasni kako se radi ta reinstalacija OPa, a? :ces: pa da i ja to uradim :osmeh: al' 'nako lepo ~ step baj step!!! 8)
B) znam da postoji tema za mozilu, ali nemrem je nadjem :jok: hir goz: pred nedelju dana ukapiram da ne mogu da se spojim na net, kazhe lepo: problem loading page i prodje tako nedelja dana pre shto sam sad uhvatila vremena da nazovem prokleti verajzon :roll: (kad njih zovesh morash biti spreman da razgovor nece bude kraci od sat vremena :ok: :dry:) i nazovem ja njih i lepo kazhe meni tip ajd' sad otvori explorer.. (ja zaboravila da i to postoji :lol:) i ukapiramo mi da E radi :ces: a mozila ne radi.. i kao shta sad.. ja otishla na control panel>uninstol mozila.. i skinula novi browser.. no i dalje ne radi :tasma: svi predlozi dobro doshli.. kako da proradi? :plakanje:
Za tri godine jednom, znaci veoma retko.:ok:
eee kveshchn :uredu: dva zapravo :fijuk:
1) e ajd' nek' neka dobra dusha objasni kako se radi ta reinstalacija OPa, a? :ces: pa da i ja to uradim :osmeh: al' 'nako lepo ~ step baj step!!! 8)
B) znam da postoji tema za mozilu, ali nemrem je nadjem ....a mozila ne radi.. i kao shta sad.. ja otishla na control panel>uninstol mozila.. i skinula novi browser.. no i dalje ne radi :tasma: svi predlozi dobro doshli.. kako da proradi? :plakanje:
Prvi savet : ne radi to sama prvi put, nego sa nekim ko zna , da ti pratiš postupak, i oma sve da pribeležiš za ubuduće..
A)
1. Pripremiš CD sa Windows OS i Cd sa MSOffice - to ima neki tvoj prijatelj sigurno
* Plus pripremis sve CD sa drajverima koje imas u tvom kompu
*sacuvas sve podatke sa diska C koje zelis da posle opet imas u kompu ,moz na CD ili na diskD ili F ...zavisi sta imas...sve to stavis , dakle na taj drugi disk D ili F , jer ces sa diska C sve obrisati ovim postupkom
2.Ugasiš računar- a pre toga ostaviš disk sa OS u Cd ležištu
3.Pri pokretanju sistema lupaš dugme F10 - dakle čim čuješ onaj kvrc da će kompjuter da krene...
4.Dobijaš prozor BIOS
5.Ideš na Storage - Boot Order ( negde piše Sequence)
6.imaš opcije CD first, A Second i C Third
Tako treba da piše
tu kažeš esc ( dugme na tastaturi Escape)
7.File - Save changes - Exit i biraš opciju NTFS ( Format NTFS file system)
8. Slediš wizard - pitaće te za serijski broj...taj CD od koga si dobila treba da ima svoj serijski...
Opet ti predlažem da to sa nekim uradiš prvi put zajedno, nije igranje...
A drugi predlog: odneseš lepo u kvalitetan servis , i za 1500 dindži imaš sve najnovije !!!Moj savet bez daljnjeg! Za kvalitetan servis pitaj na p.m.;)
2. Mozila Firefox treba da se instalira, ako si je već skinula- nema razloga da ne radi ako si je preuzela sa
http://www.mozilla.org/
download.html (http://www.mozilla.org/download.html)
ili ako misliš na Mozilla Suit
http://www.mozilla.org/products/mozilla1.x/
Ajd srećno...i pazi sa tom reinstal OS ...:wacko:8)
biterlemon
29.10.2007, 01:49
Dvogodisnje
I nikada ne instaliram sitne programcice, alatke, koristim IE, Microsoftove pakete i proverene softvere...
Dovoljno je dvogodisnje...
Leonard Peltier
29.10.2007, 14:45
Otprilike na svaka 3-4 meseca :uredu:
Extremno retko... Od kad imam ovaj rachunar, mozhda sam 2 puta radio re-install... Ja dodushe ne koristim toliko alata kao @42, ali odrzhavam sistem, i vrlo lepo mi radi, i ne zhali se... A mozhe i dugo bez restarta ;) Mislim da sam dogurao do 42 dana ili tako neshto, a onda je nestalo struje :uzbud:
A moram priznati, da me te reinstalacije vetj jaaaaaaaako nerviraju...
Painkiller
24.09.2008, 15:01
Pa u principu,skoro svake nedelje,cisto radi boljeg odrzavanja.....
Relativno često, svaka 2-3 meseca,
kad zapatim toliko virusa da sve živo počne da koći i zeza...:dry:
starsica
24.09.2008, 21:45
od kako imam ovaj komp.. znaci, imam ga vec 2 meseca.. za nekih nedelju dana ide na drugo obaranje sistema :lol: jbg :beyond: nezajazljiva sam po tom pitanju, skidam sve i svasta i nakupim sve i svasta :beyond:
pa ide na prinudno.. :roll:
Dva puta godišnje.
Poslednji put mi se desilo da instaliram dva antivirusa paralelno,
tako da sam napravila raspad sistema. :stid2:
E pa evo sutra ću da zasučem rukave i da im se načestitam redom. Dosta je bilo više zezanja mene kad hoću u kliktanju da uživam :bokser:
Recimo jednom do dva puta godishnje....do sada uglavnom zbog nekog hardverskog problema. Sa vistom softver, hvala Bogu, ne pravi problem. XP sam reinstalirao jer vishe nije mogao da "podigne" sistem :fijuk:
Prethodni računar je radio 5 godina bez ploblema, a OS mu je reinstaliran jednom, pre godinu dana.
Za ovaj novi ćemo da vidimo, za ovih 15 sati koliko ga koristim radi kako treba :beyond:
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.