PDA

Puna verzija : Za svu decu koja su rodjena i prezivela 1970-te, 80-te i 90-te !!

neshonja
17.08.2007, 10:52
Prvo, preziveli smo i rodjeni normalni iako su nase majke kad ih je bolela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pusile i radile do zadnjeg dana trudnoce i nikad nisu bile testirane na dijabetes

U to vreme nisu postojala upozorenja u stilu "Cuvati daleko od domasaja dece" na bocicama sa lekovima, vratima i ormarima. Mi, kada smo imali 10-11 godina nismo nosili Pampers-e i pisali krevet.

Kao deca, vozili smo se u automobilima bez pojasa i vazdusnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi kad se vozimo biciklom ili na rolsulama.

Pili smo vodu iz creva za zalivanje baste a ne iz flasica kupljenih u supermarketu. Delili smo flasicu Kole sa nasim prijateljima i niko nije umro zbog toga.

Jeli smo mlecne sladolede, beli hleb i pravi puter, pili kole koje su i tada bile pune secera ali nismo bili debeli zato sto smo smo se STALNO IGRALI NAPOLJU.

Izlazili smo iz kuce ujutro i igrali se celi dan, sve dok se ne upale svetla na ulici, zmurke, planova, klisa, klikera, Partizana i Nemaca, kauboja i Indijanaca, zace i lopova, zaloga i svega ostalog sto je samo decija masta bila u stanju da smisli,

Neretko, niko nije mogao da nas nadje po celi dan.

I nikad nije bilo problema..

Provodili smo cele dane praveci trokolice od otpada iz podruma, spustali se niz ulice zaboravljajuci da nismo napravili kocnice. Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica naucili smo kako da resimo problem

Mi nismo imali imaginarne prijatelje ni probleme sa koncentracijom u skoli. Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali skolskog psihologa i usmerivaca pa smo ipak zavrsavali nekakve skole. Nama nisu prodavali drogu ispred skole...

Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box, nikakve video igrice, nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva), nismo imali video rekordere, surround sound, celularne telefone, kompjutere, Internet, chat rooms...
MI SMO IMALI PRIJATELJE I MI SMO ISLI NAPOLJE DA SE DRUZIMO SA NJIMA

Padali smo sa drveca, znali se poseci na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku, razbijali smo komsijske prozore loptama ali nasi roditelji nikada nisu isli na sud zbog toga.

Igrali smo se lukovima i strelama, pravili katapulte i bacali petarde za Novu Godinu i sve smo to preziveli bez vecih posledica!

Isli smo biciklom ili peske do prijateljeve kuce, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kucu da se druzimo i budemo zajedno!

Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu placali kauciju da nas izvuku.
U stvari, bili su cesto stroziji nego sam zakon!

Mi nismo provodili jedan vikend sa mamom a jedan sa tatom. Mi smo imali jednu kucu i jednu porodicu.
------------------------------------------------------------------------

Poslednjih 50 godina su bile najplodonosnije godine u istoriji covecanstva

Nase generacije su proizvele najbolje izumitelje i naucnike do danas.

Imali smo slobodu, pravo na greske, uspeh i odgovornost.
I naucili smo da zivimo s tim !
I ti pripadas toj generaciji?
CESTITAM!

Ovo je mail koji sam dobio pre par dana i ostavio je dubok utisak na mene pa me zanima da li sam samo ja nostalgican ili nas ima jos

Duh
18.08.2007, 00:10
Napredovali smo samo u tehnickom pogledu... Sve ostalo ode u nepovrat... Mozda bas zbog toga...

duga12
05.01.2008, 10:24
...ma .ebite se devedesete,tuzne i nesretne...

mirka7
05.01.2008, 11:41
Mogu samo reći da mi je djetinjstvo bilo super,ispunjeno igrama koje smo sami smišljali...Otpisani i plač ko će biti Marija...pa se nekako dogovorimo...poslije bila fora da krademo komšiji trešnje...i sve tako redom...Slušali smo gitaru na obali rijeke jer je uvijek njih par u društvu znalo da svira...maštali kako ćemo živjeti kad odrastemo...znali smo da budemo djeca i postali smo zreli ljudi kojima nije bilo sve na izvolite kao danas...zato smo pomalo nostalgični,romantični,možda malo patetični...al srećni sa onim što smo ponijeli iz tih nekih godina i sačuvali ono djetinjasto u sebi....:)

_baba_
05.01.2008, 23:44
Propaganda, sto kazu...too nije istina. :migosmeh:

:celepenka:
Mozda je bilo za nijansu bezbriznije, ali da nije bilo problema...? :cesces:
Pampers u 11oj godini? Nekad nije pisalo na lekovima 'drzati van domasaja dece'?
Nismo vezivali pojas?
Danas se deca ne igraju napolju?
Gde ja zivim grom me ubio?! :blink:

robi
09.01.2008, 22:05
I jos treba dodati da nas nisu ucili da delimo ljude na ko su sta su......i kako ko govori i pise, nego na dobre i lose......
To su bila srecna vremena svi su bili nasmejani i srecni.....
Prolazio si ulicom i svako se svakom javljao.....
Kad si usao u banku, prodavnicu, opstinu,.....bilo gde, sluzbenici su bili ljubazni i razumnjivi i spremni da ti objasne sve nejasnoce u detalje......

Kalina
10.01.2008, 15:58
hm.....
mnogo stvari je tu izostavljeno.....sve ono ruzno...da ne nabrajam.....
Rasli smo i tako i jos svakako, i pored svega mislim da smo imali vise nego danasnja deca....ako nista bar smo jaci i lakse se nosimo sa zivotom....Valjda...:huh:

broj310
10.01.2008, 21:02
расли смо
на ничијој земљи
сурово сунце изнад нас
живимо у туђој кући
она и он и
он и ја
....

екв

nattydread
24.01.2008, 11:41
ne znam ni sta bih rekla, pa prilazem jednu pjesmicu. zove se nostalgicna. dakle:

NOSTALGIČNA

Ima bit da san potrošija
I ono malo suza za navodnit dolinu sevdaha
I bluesa
svit je tužan, tu nikad neće bit pravde
za one koji žele samo da žive I rade I ljube,
I smiju se svemu ka vicu
A ja se pitan ima li smisla pravit dicu
Donosit ih na svit di su život I sloboda
Ka roba, koju će neki moćnik prodat
I ove stare melodije bude memorije
Čiste nostalgije,
I ne znan šta mi je
Stari s bafima, stara s ogromnom trajnom
Sestra I ja, cili umazan slajom
I sve je daleko I tajno
Znan ni onda nije sve bilo bajno,
al ditetu sve je sjajno i pari mi se puno lipše
I ove kapi kiše ka da šapću: “Nikad više…”
Jer sve prolazi, ostaje samo u nama
U srcima , u umu, I foto albumu
Priča svaka slika, da ne zaboravin nikad
Nasmijana lica nekih starih prika
Nekih nema više, ostale su sjene
Mora bit da je s njima nesta
I dio mene
Al vrate ga kiše,
I vitar s juga
Neka stara pisma, nostalgija I tuga.

Nekad se pitan jel tribalo sve baš tako bit pa mislin,
tribalo je bit, jer je proklet ovi svit
I dobri ljudi uvik izvuku deblji kraj
Zato se nadan da postoji I pakal I raj
Neki viši sud, Božja pravda
Da presudi I kazni svakog onog gada
Željnog rata I žednog krvi
Al ko je bez grijeha nek baci kamen prvi
Ironično zaista, da citira Krista
Jedan od onih šta je odgojen u obitelji ateista
I to u mraku, u miješanom braku
U nekoj dalekoj zemlji, sad je samo u zraku
I baš me je tamo donila roda
Da ne mrzin I buden pošten, iskren I odan
A razliku između zla I dobra
Nisan naučija ni od fratra, ni hodže, ni popa
A kad su zavladali oni šta su pali s kruške
Božji ljudi su blagoslovili puške
Ovce slali u smrt, za svoga Boga, jedinoga
Za ludilo svoga ideologa kad bijesni mržnja
razum nije lijek
I ludilo uvik promijeni tijek
Povijesti, i ispiše novu krvavu stranu
U zemlji seljaka na brdovitom Balkanu.
Zato letin visoko iznad napaćenog tla
Daleko od poimanja dobra i zla visoko gore,
ka Suncu, u nebesa di se gužvaju poruke SMS-a
iz ovog vrimena izlazin van
I zaranjan u neki davni, zaboravljeni san
Neki bolji dan, pun smija I vica
Di su sritni ljudi I njihova dica
I gledaju u sutra, ozarena lica
Puni nade, u tom svitu pravde
Jednakosti, bratstva I slobode
U svit ljubavi me misli vode
I još uvik virujen da će na ovoj planeti
Jednog dana svi ljudi moć živit sretni
Razum, ljubav I znanje izgradit će raj
I znaj, neće biti ironije za kraj.

itebejac
27.01.2008, 06:05
Šta da se kaže...? Ništa, imaš pravo... Nemam reči, pa sam počeo da slušam Đoleta Balaševića...

robert ns
24.11.2008, 20:15
i nista ostalo mi samo da sam Jugonostalgicar

DBlica
24.11.2008, 20:37
Prvo, preziveli smo i rodjeni normalni iako su nase majke kad ih je bolela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pusile i radile do zadnjeg dana trudnoce i nikad nisu bile testirane na dijabetes

U to vreme nisu postojala upozorenja u stilu "Cuvati daleko od domasaja dece" na bocicama sa lekovima, vratima i ormarima. Mi, kada smo imali 10-11 godina nismo nosili Pampers-e i pisali krevet.

Kao deca, vozili smo se u automobilima bez pojasa i vazdusnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi kad se vozimo biciklom ili na rolsulama.

Pili smo vodu iz creva za zalivanje baste a ne iz flasica kupljenih u supermarketu. Delili smo flasicu Kole sa nasim prijateljima i niko nije umro zbog toga.

Jeli smo mlecne sladolede, beli hleb i pravi puter, pili kole koje su i tada bile pune secera ali nismo bili debeli zato sto smo smo se STALNO IGRALI NAPOLJU.

Izlazili smo iz kuce ujutro i igrali se celi dan, sve dok se ne upale svetla na ulici, zmurke, planova, klisa, klikera, Partizana i Nemaca, kauboja i Indijanaca, zace i lopova, zaloga i svega ostalog sto je samo decija masta bila u stanju da smisli,

Neretko, niko nije mogao da nas nadje po celi dan.

Provodili smo cele dane praveci trokolice od otpada iz podruma, spustali se niz ulice zaboravljajuci da nismo napravili kocnice. Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica naucili smo kako da resimo problem

Mi nismo imali imaginarne prijatelje ni probleme sa koncentracijom u skoli. Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali skolskog psihologa i usmerivaca pa smo ipak zavrsavali nekakve skole. Nama nisu prodavali drogu ispred skole...

Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box, nikakve video igrice, nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva), nismo imali video rekordere, surround sound, celularne telefone, kompjutere, Internet, chat rooms...
MI SMO IMALI PRIJATELJE I MI SMO ISLI NAPOLJE DA SE DRUZIMO SA NJIMA

Padali smo sa drveca, znali se poseci na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku, razbijali smo komsijske prozore loptama ali nasi roditelji nikada nisu isli na sud zbog toga.

Igrali smo se lukovima i strelama, pravili katapulte i bacali petarde za Novu Godinu i sve smo to preziveli bez vecih posledica!

Isli smo biciklom ili peske do prijateljeve kuce, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kucu da se druzimo i budemo zajedno!

Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu placali kauciju da nas izvuku.
U stvari, bili su cesto stroziji nego sam zakon!

Mi nismo provodili jedan vikend sa mamom a jedan sa tatom. Mi smo imali jednu kucu i jednu porodicu.

"a vidi nas sad!"

YouTube - Rambo Amadeus - Fela Kuti, Druze Stari

coolgirl
24.11.2008, 20:44
Bas mi je drago vidjeti ovu temu. Htjela sam i sama da je otvorim,ali nisam znala kako.
Mislim da su tacno ove generacije imale,pored svih nekih poteskoca u zivotu,najljepse djetinjstvo.. Posle '90-ih se sve drasticno mijenja..
Iako ja pripadam generaciji '90-ih,pa sam mladja,jedno sigurno znam,a to je da svoje djetinjstvo ne bih mijenjala ni za sta. Mislim da je taj dio mog zivota ostao u najljepsem sjecanju.. Mislim,puno je toga predamnom,ali znam da cu,i posle mnogo vremena imati isto misljenje.
Za ovu temu imam najvise price,ali ne zelim da ovo odugovlacim jer cu poceti da pricam detaljno o svim lijepim stvarima iz mog djetinjstva... :-) hehe
I mislim da ova odrastanja djece uz kompjuter nisu bas.. ne znam. Nemam neko misljenje sa kojim bih se sama slozila. Jedino znam da bi bilo hiljadu puta bolje za sve da se to sve smanji.. Ali vremena su u mnogo cemu drugacija,ne samo po tome.
Djece je tako malo.. a svi neki tehnicki razvoji,koje ste spominjali,se odvijaju prebrzo..
Mislim da nije djetetu potreban kompjuter da bi odraslo 'normalno'. Ne treba mu to,a ni kompjuter.. Ja to nisam imala,a imala sam predivno djetinjstvo,i ni u jednom trenutku nisam pozalila sto ja nisam imala te neke stvari koje sad djeca imaju...