PDA

Puna verzija : Svešteničko zlostavljanje

SQUAW
07.08.2007, 20:14
Status sveštenika pred sudom

Novi Sad -- Posle oslobađajuće presude VSS-a, protiv Jovana Mišića se neće voditi nov postupak - zastarelo je krivično delo zbog kojeg je osuđen

Za Jovanom Mišićem, bivšim monahom Ilarionom, pre mesec dana raspisana je poternica jer se nije javio na izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog bluda nad maloletnicima. Mišić je sada slobodan čovek, jer je Vrhovni sud poništio presudu.

Portparolka tog suda Vesna Dabić kaže da je Opštinski sud u Novom Sadu napravio velike propuste.

"Vrhovni sud je utvrdio da on nije uredno pozvan na glavni pretres i da zato nije prisustvovao i nije bio u mogućnosti da se izjasni o dokazima koji su izvedeni na glavnom pretresu, prvom stepenu, što je bitna povreda postupaka i razlog da se ukinu i prvostepena i drugostepena presuda", kaže Dabićeva.

Iako je Vrhovni sud vratio postupak na ponovno odlučivanje, novog suđenja neće biti jer je u međuvremenu krivično delo zastarelo.

Slučaj je pokrenut 2001. godine, a optužnica je teretila Ilariona da je u Dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima navodio na blud maloletne dečake.

"Sloboda kao Božja promisao"
"Bože sačuvaj i ne dao Bog, nisam u mladosti, a kamoli u starosti da poludim i da skrenuo umno da to bih to činio", rekao je danas Mišić.
"Ipak, Božija je pravda, ja sam Bogu zahvalan, i zahvalan braniocu, i naravno sudu onom koji je uvideo, shvatio i razumeo. E sad, na koji je način je to završeno, da li zastarom ili ovako ili onako. To je ipak Božja promisao", kaže on.

Ilarion je nakon pokretanju postupka neko vreme proveo u manastiru Orahovica, u Hrvatskoj, odakle je proteran, jer je i tamo navodno uznemiravao decu.

U sličnom slučaju, posle višegodišenjeg suđenja vladika vranjski Pahomije oslobođen je optužbi za bludne radnje nad četvoricom dečaka. Dva slučaja su do izricanje presude zastarela, a za druga dva slučaja sud je procenio da nema dovoljno dokaza.

Advokat Mirna Kosanović kaže da iz ovih slučajeva proizilazi zaključak da sveštena lica imaju poseban tretman pred sudom.

"Za obične okrivljene postupak teče nemilosrdno, oni se privode i pritvaraju, a za sveštena lica, izgleda, zavisi od njihove volje ili raspoloženja da li će pojaviti ili ne pred sudom. Sud mora da sprovodi postupak na jednak način prema svim građanima, inače je u pitanju diskriminacija", kaže Kosanovićeva.

Svešteničko nasilje je nešto o čemu se mnogo više govori na Zapadu. Nedavno je Rimokatolička dijeceza u Los Anđelesu, pored ekskomunikacije i zatvorskih kazni svojih bivših sveštenika, platila 660 miliona dolara odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja.

B92

yossarian
07.08.2007, 20:26
Да ли је свештеничко злостављање одговарајући назив за тему? Ипак се ради о двојици свештеника, Пахомију и том Фрушкогорцу, од којих ниједан није осуђен ако се не варам.
А овакав наслов имплицира неку масовну појаву и редовно понашање свештеника.
Наравно, мислим да свештеници треба да буду кажњени за кривична дела као и сви остали грађани, чак бих увео и неко строжије кажњавање јер се често ради и о "злоупотреби службеног положаја".
Али одвратни су ми и ликови који све ово користе да пропагирају мржњу према Цркви, и проглашавају је злом и највећом опасношћу по Србију.

SQUAW
07.08.2007, 20:33
Radi se o dvojici sveštenika za koje se zna jer su slučajevi izneti u javnost, a vrlo je verovatno da ih ima više :uredu: Nisam sigurna da li je ili nije ovo najsretnije rešenje za naslov i time ništa nisam htela da impliciram, nisam se jednostavno unosila suviše u smišljanje naslova. A društvo oko nas nije samo Srbija, pa se ova tema može posmatrati i opširnije :)

Liturgija
07.08.2007, 20:42
Стварно наслов није фер а ни у реду јер није ствар у општој пошаст већ случајевима који су изоловани и јако јако ретки.

Нимало ми се не свиђа овај начин изношења чињеница које нису уствари чињенице већ претпоставке. Јако осетљива материја којој треба прићи са великом пажњом !!!

yossarian
07.08.2007, 21:06
Radi se o dvojici sveštenika za koje se zna jer su slučajevi izneti u javnost, a vrlo je verovatno da ih ima više :uredu:

Сетих се једног америчког филма о Вијетнаму, беше ли "Фул Метал Џекит", кад лик пуца из хеликоптера по вијетнамским сељацима, и коментарише: Ко бежи, тај је Вијетконговац. Ко не бежи, тај је дисциплиновани Вијетконговац. :)
Вероватно је да их има још, али...

Nisam sigurna da li je ili nije ovo najsretnije rešenje za naslov i time ništa nisam htela da impliciram, nisam se jednostavno unosila suviše u smišljanje naslova. A društvo oko nas nije samo Srbija, pa se ova tema može posmatrati i opširnije :)

:cesces:

robi
08.08.2007, 00:00
"Vrhovni sud je utvrdio da on nije uredno pozvan na glavni pretres

Kako mene ne pozovu tako neuredno ,kada navodno me radar uhvati sa 83km/h umesto 60, pa uvek mora da platim 3000 kaznu..........

Mozda ce neko pomisliti da ovo nema veze......ali molim vas , kako se obicnim smrtnicima ,nedesi ovako nesto, da ga Sud tek tako oslobodi.......pa zar su oni roditelji .......ma jednostavno se stavite na mesto roditelja!!!!!!!

pero_M
08.08.2007, 00:14
Svestenici su ljudi od krvi i mesa, kao i svi mi. Malo mi je zasmetao naslov, al sta je tu je. Fakat jeste da je odredjeni broj svestenika zastranio ali to ne znaci da svestenike treba okvalifikovati kao zlostavljace. To je nazalost, ista ona "cinjenica" da su "Srbi ratni zlocinci".

Nikoga ne pokusavam opravdati, ponajmanje zelim opravdati svestena lica. Sva desavanja na ovim prostorima su pratila i crkvu. Srpska Pravoslavna Crkva je u prethodnom, komunistickom, periodu bila jedina crkva na granici zabranjenog, tj. dok su ostale crkve podrzavane od strane kako lidera tako i lokalnog stanovnistva, Srbi su bili najzesci protivnici pravoslavne vere. U ova luda vremena jedino je SPC ostala izopstena od strane vlasti i po komunistickim zakonima nema prava da se mesa u vlast. SPC vidim kao jedinu instituciju koja moze da okupi sve Srbe oko zajednickog interesa (stranke to ne mogu, one rade sasvim suprotnu stvar - oni nas dele na podobne i nepodobne, na patriote i izdajnike, na demokrate i antidemokrate i ko zna kako jos). SPC zameram sto se nije snasla u ovim vremenima i uzela aktivnije ucesce u svim dogadjajima. Ona je nekako ostala po strani, mozda zato sto jos uvek ima previse komunista na vlasti (bez obzira koji clansku kartu imaju u dzepu) i mozda zato sto cuvaju glavu na ramenima.

Zameram im sto se nisu jasnije odredili prema svakom ovom dogadjaju, da mi, koji smo zainteresovani znamo, koji je stav crkve o ovakvim grehovima.

Ovako, ostaje gorak ukus u ustima, i neresena pitanja. Da li je svestenik kriv? Ako je kriv, zasto nije osudjen? Da je okrivljen i osudjen bila bi manja steta nego ovako. Ovako ispada da "vlast stiti SPC koja je izopacena". Sto ni jedno ni drugo apsolutno nije tacno.

Posto, ne verujem u medije, a znam za Markale, Racak i ostale smicalice sa pravom se pitam, da li je ovo jos jedna od njih?

P.S. Verujem da i medju svestenicima ima losih ljudi, a to zato, sto je i u Subotici bilo zlostavljanja decaka od strane jednog katolickog svestenika. Da li ste to znali?

Savetujem svima da pogledaju film "Ostrvo", ruskog reditelja Pavla Lungina pa ce vam biti mnogo jasniji odnosi u trouglu svestenici, vernici, vera.

biterlemon
08.08.2007, 00:21
Posto su oslobodjeni, ova dva lica nisu kriva!
Sve daljnje tvrdnje prelaze u spekulacije...

Ko odgovara za propuste u sprovodjenju postupaka dokazivanja?
Opet nam je sudstvo slabo? Pretrpan je slucajima?
Ko nam je kriv kada malo radimo, samim tim malo i zaradjujemom a sa tim placamo mali porez a iz malog poreza se ne moze izgraditi jaka drzava, a slaba drzava ima sudstvo, kakvo i ima?

Tesko je odrediti granicu izmedju igre i seksualnog zlostavljanja dece. Medjutim ukoliko se to dogodi, tu treba preduzeti energicne mere!

Deca cesto i ne znaju sta se desava.
Sta da pomisli roditelj kada mu dete dodje kuci i prica o tome kako na casu veronauke predavac se igra sa decom (vise nego drugi predavaci)?
A sta ako dete to isto kaze za svog ucitelja?
U drugom slucaju ne bi pomislili nista lose, dok u prvom slucaju automatski mislimo na pedofiliju!

Gde je granica? Poseduje li drustvo metodu zastite od pedofilije? Da li i svestenici moraju zavrsiti fakultet odnosno odslusati pedagoske predmete i proci kroz psiholosku proveru, koju zakon propisuje za sva lica koje se bave edukacijom dece? (pitam, jer nisam upucen!)
Ili je opet politika uplela prste? Tada je za posledice ta ista politika kriva! Treba joj na to ukazati!

Lady S
08.08.2007, 00:37
Svestenici su ljudi od krvi i mesa, kao i svi mi. Malo mi je zasmetao naslov, al sta je tu je. Fakat jeste da je odredjeni broj svestenika zastranio ali to ne znaci da svestenike treba okvalifikovati kao zlostavljace.

Naravno da ne znači... I prilično sam sigurna da taj naslov, koji očigledno mnogima bode oči, zapravo uopšte nije napisan u tom kontekstu, već vrlo jednostavno: da li su ti ljudi, koji su svakako ljudi od krvi i mesa, pošteđeni u odnosu na obične smrtnike, odnosno da li im se gleda kroz prste?!

P.S. Verujem da i medju svestenicima ima losih ljudi, a to zato, sto je i u Subotici bilo zlostavljanja decaka od strane jednog katolickog svestenika. Da li ste to znali?Nisam znala, ali me ni najmanje ne čudi. Kao što rekoh, upravo pričamo o temi "Zlostavljanje od strane sveštenika" te ne vidim razliku između zlostavljanja od strane pravoslavnog ili katoličkog sveštenika...

pero_M
08.08.2007, 00:53
Nisam znala, ali me ni najmanje ne čudi. Kao što rekoh, upravo pričamo o temi "Zlostavljanje od strane sveštenika" te ne vidim razliku između zlostavljanja od strane pravoslavnog ili katoličkog sveštenika...
Nece se nikada ni saznati u siroj javnosti, jer su katolicki svestenici za njihove vernike boziji izaslanici. A mi Srbi smo nase popove jahali i sto vise ucinis zla popovima to si veci (komunista). A kao sto rekoh, kod nas su jos uvek na vlasti "Titovcici".

Liturgija
11.08.2007, 19:37
Хм ... суд би требао да се води оним :"Свако је невин док се не докаже супротно" ...

Треба свакога да оптуже ако је крив, али не волим ово јавно оптуживање преко новина. А ово ми тако изгледа.
Прво, држава има СМЕШНЕ казне за педофиле. Онај манијак из Србије, мислим ниш или крагујевац - онанисао двема девојчицама по лицу у неком подруму, оне мање од 10 година имале, добио 8 месеци !!!

И шта се онда чудимо !!!
Прво закони, па судство које је озбиљније, непоткупљиво ... па тек онда нека правда.

yossarian
11.08.2007, 20:35
Naravno da ne znači... I prilično sam sigurna da taj naslov, koji očigledno mnogima bode oči, zapravo uopšte nije napisan u tom kontekstu, već vrlo jednostavno: da li su ti ljudi, koji su svakako ljudi od krvi i mesa, pošteđeni u odnosu na obične smrtnike, odnosno da li im se gleda kroz prste?!

Верујем да СКВО није имала лоше намере, али с обзиром на антицрквену хистерију која захваћа одређен део друштва, и даље мислим да је наслов неспретно изабран.
И, не говори о фаворизовању свештеника већ о "свештеничком злостављању"

Nisam znala, ali me ni najmanje ne čudi. Kao što rekoh, upravo pričamo o temi "Zlostavljanje od strane sveštenika" te ne vidim razliku između zlostavljanja od strane pravoslavnog ili katoličkog sveštenika...

Оно што мене чуди је то да нисмо имали протесте НВО и публицитет за тај случај у Суботици, док је и Илариону и Пахомију посвећена јако велика пажња.. да ли је то случајно? :cesces:

Liturgija
11.08.2007, 20:50
И ја сам се зачудио.

Мада и даље сам за велику истрагу око тога, мада и Срква треба да реагије.

НВО се изгледа спрема за нешто веће - или је једноставно разлог "годишњи одмор" па се преселили на морске обале !! :uzbud:

neshonja
14.08.2007, 09:31
Jos jedna licna greska nasem pravosudju, ko zna koja po redu

Lillith
14.08.2007, 19:41
Nece se nikada ni saznati u siroj javnosti, jer su katolicki svestenici za njihove vernike boziji izaslanici. A mi Srbi smo nase popove jahali i sto vise ucinis zla popovima to si veci (komunista). A kao sto rekoh, kod nas su jos uvek na vlasti "Titovcici".

Da li to znaci da treba da budemo slepi i zatvorimo oci kao katolicka zajednica u Subotici,kao svi gradjani Subotice koji su samo slegli ramenima na takav cin?
Svi ostor osudjujemo pedofiliju,cak svim homoseksualcima podmecemo pedofilne sklonosti, a kada se dostaknu svestena lica (ma koje vere) onda se povucemo i kazemo ma to su spletke protiv nas,ma to nije istina,me gde bi oni,pa to treba da se dokaze tek itd,itd...
I svestenici su ljudi i oni su gresni i samo zato sto su klecali na crkevnom podu mozda vise od nas ne znaci da im ovako nesto treba progledati kroz prste...

Ovo je slucaj kao kada roditelj zatvara oci pred cinjenicom da mu se dete drogira...

Lepo je neko primetio,kada obican gradjanin i za mali prestup bude pozvan pred sud niko se ne osvrce na zakonsku proceduru ali kada svastenik bude pozvan pred sud zbog pedofilije onda se nadje rupa u zakonu koja ga oslobadja...

I ovo nema nikakve veze sa SPC osim u segmentu da SPC jos nikada se nije ogradila od ovakvih slucajeva,tj.ja nisam procitala nigde da jeste...

yossarian
14.08.2007, 20:42
I ovo nema nikakve veze sa SPC osim u segmentu da SPC jos nikada se nije ogradila od ovakvih slucajeva,tj.ja nisam procitala nigde da jeste...

Наравно, лакше је имплицирати кривицу СПЦ него мало се обавестити.
СПЦ не мора да се "ограђује" од оваквих гадости, зашто би сумња уопште пала на СПЦ као институцију због оваквих ствари па да мора да се ограђује?

Za bludne radnje sa decom nedavno je optužen starešina manastira Hopovo, arhimandrit Ilarion, kome je svetovno ime Jovan Mišić. Taj slučaj dospeo je i do suda, a episkop sremski Vasilije, čim je obavešten, odmah je Mišića razrešio dužnosti starešine manastira. Optuženi je, međutim, demantovao sve što mu je stavljeno na teret i uputio mnogo kritika na račun medija koji su pisali o njemu.

pero_M
14.08.2007, 21:48
Da li to znaci da treba da budemo slepi i zatvorimo oci kao katolicka zajednica u Subotici, kao svi gradjani Subotice koji su samo slegli ramenima na takav cin?
... a kada se dostaknu svestena lica (ma koje vere) onda se povucemo i kazemo ma to su spletke protiv nas, ma to nije istina, me gde bi oni, pa to treba da se dokaze tek itd,itd...
I svestenici su ljudi i oni su gresni i samo zato sto su klecali na crkevnom podu mozda vise od nas ne znaci da im ovako nesto treba progledati kroz prste...

Nije poenta u sleganju ramenima, nego je poenta u zataskavanju zlocina koji se desio, a da nije zavredio ni clanka u dnevnoj stampi. Dok kod sumnje na "greh" pripadnika SPC sve novine pisu danima i sve se utrkuju koja ce vise "cinjenica da prikupe".
Moj stav proistice mozda iz cinjenice da je u Subotici, pred vrata Katolicke crkve podmetnut i aktiviran eksploziv. Svi su za to saznali, ceo svet. A sta je u stvari bilo? Vrata te iste crkve ostala skoro netaknuta, malo doduse osmudjena, sto navodi na cinjenicu da nije bio eksplozivn nego malo jaca petarda, a pocinioc tog "gnusnog zlocina i ataka na citavu Katolicku zajednicu" je Madjar iz susedne nama "prijateljske" Madjarske. Takodje nismo culi ni za podmetanje eksploziva od strane takodje Madjarskog drzavljanina (koji srecom nije eksplodirao) u kaficu, neposredno pored Madjarske ambasade i to bas u vreme posete nasih "prijatelja" iz EU koji su dosli da provere kako mi to ugnjetavamo Madjare. A sad komparacija. Gde su sada ti nasi "prijatelji" da obidju crkve SPC koje su srusene (neke i posle obnavljanja), a sta je sa srusenom crkvom u nama bratskoj Crnoj Gori?
Kada pogledam sve ove cinjenice malo sam :conf:, a kad malo bolje razmislim onda sam :bes: