Puna verzija : Najdraže priče i bajke iz detinjstva
yige_gui
17.04.2006, 04:55
da vidimo koje su vam bile najdraze bajke i price iz detinjstva.. koje ste price voleli da citate jovo nanovo i da vam nikad ne dosade? :skok:
sudeci po mojoj mami, ona je bila jako srecna kad sam sama pocela da citam, jerbo sam volela mnoge price.. rekla mi je da kad sam bila mala mala, ona uhvati neku knjigu da mi cita.. a kako sam bila od malih nogu nocna ptica, onda dugo nisam mogla da zaspem, pa bi se njoj prispavalo pa bi preskakala delove.. a ja bi rekla: 'majka :jok: preskochila si deo' :skok: :smeh:
pocecu od moje omiljene Jezeve kucice :srce: zatim je tu Petar Pan i izgubljeni dechaci :skok: .. Ivica i Marica.. Uspavana lepotica.. Machak u cizmama.. Snezana i njenih sedam patuljaka.. sve Grimove i Andersonove bajke..
Konjic Grbonjic isto ima svoje mesto :srce:
Segrt Hlapic "Hlapic je bio malen kao lakat,veseo kao ptica,hrabar kao Kraljevic Marko,mudar kao knjiga,dobar kao sunce" :osmeh:
ma ima toliko prica koje sam volela.. i jos uvek ih volim :uzbud: da ne zelim da napisem sve.. ostavljam i vama da nadopishete svoje omiljene :uredu:
pokusavam da se setim imena sedam patuljaka.. uz malu pomoc ostale dece, setili smo se Uche, Ljutka, Stidljivka i Smesljivka.. molim ostalu decu da napnu sive vijuge i da se prisjete ostalih :osmeh:
yige_gui
17.04.2006, 05:23
sad sam se svaceg neceg setila :skok: .. nesto mi secanja naviru :osmeh:
U jednoj zemlji ko zna gdje.. u neko vrijeme ko zna kad.. bijase pcela malena.. o njoj se prica jos i sad.. ja mislim da se mala pcela zvala Maja.. mala, bistra, hitra pcela Maja.. mala pcela sto kroz cvijet sva u cucu gleda svijet.. i danas opet cemo sresti malu Maju.. malu, bistru, hitru pcelu Maju... Majaaaaa, Majaaaaa, Majaaaaa.. za nas pricaj zivot svoj. :skok:
i pevushim melodiju .. :osmeh:
Ehhhhhh, kad se samo setim koliko sam suza prolila zbog "Devojcice sa sibicama", evo i sad bih mogla 'ladno zaplakati. :plakanje: A specijalno zato sto sam jako bila vezana za moju baku, i uvek sam nekako tu pricu povezivala sa nas dve, ne znam zasto, i uvek sam strepela da joj se nesto ne desi. A kada mi mama procita kraj, tu nastaje hejsel, e tad placem, ma urlam. Devojcica umire, a ja sa njom. I onda ona odbija da mi sledeci put cita jer to tako tragicno dozivljavam, a ja je teram i obecam da necu da placem, a nema sanse. :jok:
Konjic Grbonjic i ruske bajke su nesto specijalno. Petar Pan, takodje, omiljeni lik, ali sam volela i Tajger Lili (ipak je bila indijanka), Krcko Orascic, Ruzno Pace i Mala sirena... eto njih sam se bas prvo setila, a ima ih jos....
... a da me ubijes ne znam imena ostalih patuljaka, znam samo ove kojih smo se zajedno setili... :cesces:
Setila sam se još jednog patuljka! Pospanko! :uzbud:
sjecam se kad je jednog dana otac dosao kuci i donio mi citav komlpet bajki tj slikovnica :uzbud:
omiljeni mi je bio Macak u cizmama, hrabri mali macak i njegov gospodar Markiz od Karabasa :ok: kako ga je on nazvao
onda Tri praseta i zli vuk , ja puvacu i duvacu i oduvacu ti kucu :osmeh: ...
ma bila je vesela druzin jako sarolika: pinokio, palcica, zlatokosa, pepeljuga, trnoruzica, crvenkapa :ok:
a i ja bih se redovno rastuzio dok bi mi citali "Djevojcicu sa sibicama" :(
yige_gui
18.04.2006, 17:28
setila sam se Vuka i sedam kozlica :uzbud:
Mali skakavac kaže:
setila sam se Vuka i sedam kozlica
Deda je imao dve priče koje nam je pričao pred spavanje. Vuk i 7 jarića i Tačno u podne, kaubojski film ( koji lik :ok: :lol: ). Ovako je to išlo otprilike, u interpretaciji by my deda :astasad: (glas o'ma prebaci u ženski)
Jarići kozlići, otvor'te mi vrata
u šumi sam bila, vodice pila
travice pasla
puna sam mleka, pa teče k'o reka
niz nožicu, u travicu... :)
nattydread
05.05.2006, 11:38
pcelica maja, defintivno. a jos kad se sjetim onoga mog albuma i slicice koje sam ljepila...:uzbud: :uzbud: :uzbud:
Mater Vetru
05.05.2006, 18:36
E, a bio je neki ciklus slikovnica sa glavnom junakinjom Majom, tipa:"Maja u školi", "Maja na skijanju", "Maja mala mama". Sigurno se sećate. Elem, Maja je bila žena na sve spremna-sugestivno do bola.:dry:
kerestes
09.05.2006, 01:03
Definitivno najlepsa prica iz mog detinjstva: Decak sa praznom saksijom
kissigirl
28.05.2006, 21:01
Pepeljuga
euridika
25.11.2006, 19:43
Hajdi i njen deka u Alpima kao u raju, mala usamljena devojčica iz grada, neke bogate porodice, koja sve baš sve daje na prirodu, deku i njihovu bezgraničnu ljubav.
Neuhvatljiva_
21.02.2007, 20:09
Priča o Mačku i petlu mi je bila omiljena....Secam se da mi je baka pričala dugooo svako veče, dok se više i njoj nije smučilo :fijuk: ....
A "Devojčica sa šibicama" je ostavila najveci utisak na mene...
Hajdi i njen deka u Alpima kao u raju, mala usamljena devojčica iz grada, neke bogate porodice, koja sve baš sve daje na prirodu, deku i njihovu bezgraničnu ljubav.
definitivno :ok:
Najdraze su mi ostale Hajdi..i Maja je...jos cuvam te knjige i citaju ih moje devojcice...:(
nattydread
16.04.2007, 16:44
sjetila sam se jelenka medenka, bila je i serija i knjiga...:uredu: :uredu: :uredu:
DanijElla
17.04.2007, 10:15
Uspavana lepotica, Pepeljuga, Trnova ružica.....
Crazy Angel
22.04.2007, 00:14
Sve Price I Bajke Od Hans-a Christian-a Anderson-a :uredu:
Secam Se Da Sam Imala Veliku Zutu Knjigu U Kojoj Su Bile Sve Do Jedne Unutra :plaz2:
Uspavana lepotica, Pepeljuga, Trnova ružica.....
i još da dodam Princeza na zrnu graška , koje uvek kada se setim , pred spavanje pretresem čaršav....;)
Ja imam kući zbirku od osam knjiga ruskih bajki. Kada sam bio mali čitali su mi ih pred spavanje, a posle sam ih i sam čitao... Baba Jaga, Ivan Carević i svi ostali... Zaista prelepe bajke. :ok:
**princess**
27.04.2007, 14:00
Paukovo Carstvo, i Bajka o petlu... to su priche koje je moj tata izmislio za mene i sestru, pamticu ih i preprichavati svojoj deci jer su stvarno genijalne...
I Medved Trapavko... njega je izmislio moj deda... secam se kako mu jadnom nisam dala da zaspe dok mi ne ispricha nekoliko avantura Trapavka i ostalih zivotinja... :):):)
starsica
25.08.2007, 02:47
otac mi je kao maloj stalno pricao bajku koja se zvala "Milan krilan i pravi zmaj" gde Milan krilan ne ubija zmaja, vec ga odvodi u planinu da pronadje srodnu dusu..
onda to nisam kontala, ali kad sam malo porasla, skontala sam da je glavni akter price moj otac koji je na pametan nacin pokusao da mi objasni kako nije humano ubijati zivotinje.. hvala tata :)
veverica
25.08.2007, 12:11
"Nestaško u proleće" - slikovnica o malom liscu koji je izgubio mamu, braću i sestre jureći za leptirima u proleće, "Palčica" i "Ružno pače"... :hahaha:
Invisibleman
19.10.2007, 10:41
Sećam se jedne priče koju, mislim, moja mama izmislila.
O vrapcu koji je nespreman dočekao zimu pa ga je primila porodica vevercia da prezimi kod njih.
Najdraza prica mi je bila mala sirena, crvenkapa i Alisa u zemlji cuda.:)
Pinokia nikako nisam volela.:jok:
Savannah
20.02.2008, 15:44
Bijeli jelen, Suma Striborova, Aladin, Matovilka :uredu:
jamiroyu
24.02.2008, 03:00
Bas celik
Kada sam bio mali, u komsiluku je ziveo, na zalost sada vec davno pokojni, cika Ilija. On je vazio (tok sam tek kasnije shvatio) za lokalnig svalera, a posto je bio i u partizanima, nadimak mu je bio Gromovnik Ilija (po cuvenom diverzantu, revolucionaru i generalu Ivanu Harisu)...
E, taj cika Ilija je meni pricao bajke na svoj nacin. Tako me je jednom zamolio da mu ispricam Crvenkapu. Ja sam, kao svako dobro i pametno dete, poceo standardnu verziju moje omiljene bajke, ali me je on prekinuo:
- Ma to nije Crvenkapa. Ne zna tvoja mama tu bajku, nego ti slusaj mene..
I on mi je ispricao svoju verziju u kojoj je Crvenkapa bila ta koja je baki svaki dan donosila cigarete, kafu i pivo, a ponekad i rakiju. Baka uopste nije bila bolesna vec je bila i lovac, pa je tako tamanila sve zveri po sumi (osim zeke, srne i meni dragih zivotinja), a vuka nije bilo nigde u prici jer ga je veteranka snajperista davno vec ustrelila...
To se meni, naravno, dopalo i prvom prilikom sam trazio od mame da mi isprica Crvenkapu, pa kad je ona pocela, ja sam protestovao trazeci originalnu, to jest cika Ilijinu, verziju price, koju ona nije znala. Dzabe su bila njena uveravanja da je njena prica bila prava, ja sam plakao i zaspao neutesen. Sutradan je misterija bila resena, tako da sam ja imao priviligeju da kasnije iskljucivo slusam cika Ilijinu interpretaciju Crvenkape...
Bez konkurencije su priče koje mi je deda pričao.Nije mi pričao ove klasične,nego je smišljao.Znam ih skoro sve,a u nekima sam čak i ja bila akter-super vaspitna fora.:srce:
A tetka je radila u Rusiji,pa je donosila i ploče sa ruskim bajkama.Onda mama ispriča ili tata pročita(ni dan danas ne ume da ih priča napamet!a genije.čudno...),ja zapamtim i onda slušam ploče.Igla škripi po vinilu,a neka teta kao da peva..Gutala sam te ruske!U školi smo kasnije imali dva jezika i jedna sam od retkih koja se Ruskom jeziku radovala.Danas,kada mi je drago biće umorno ili tužno,kaže mi da mu recitujem pesmu o mesecu na Ruskom(on ga ne zna) i posle prve rečenice - nov čovek:uzbud:
A u rubrici "Šta nam je zajedničko",izneđu ostalih,ove bi se svakako našle:
http://inlinethumb23.webshots.com/4246/2236679170102609833S425x425Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2236679170102609833LuZcBe)
http://inlinethumb14.webshots.com/41613/2641195250102609833S425x425Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2641195250102609833EweCme)
http://inlinethumb35.webshots.com/25506/2934971410102609833S425x425Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2934971410102609833XGmqTV)
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.