Puna verzija : Vaše prve i omiljene knjige...
Ja sam se toliko palila na epsku fantastiku da je to bilo nenormalno. Mama i tata su mi kupovali "plavu pticu", ako se sećate tih edicija, i prosto sam gutala sve o Elriku iz Melnibonea, Majkla Murkoka, i sa uživanjem čitala kako je vitlao svojim mačem Olujnikom... Volela sam Toma Sojera i Haklberi Fina, Tigrove Mompračema Emilija Salgarija, Vini Pua i Kuću na Puovom uglu, Vinetua, sve od Lujze Mej Alkot, Robina Huda, Bonselovu Pcelicu Maju, Ostrvo delfina, Crvenka, Karika i Valju Jana Larija (e njih sam baš puno volela), Bajke naroda sveta... ufff nešto sam sigurno propustila... ali ove knjige volim da pročitam i danas, mada sam veći deo pozajmila pa mi nisu vratili, a druge su prilično iskupusane...
Podseti me yige skoro, na one knjige tipa - Izaberi svoju pustolovinu, kad sam biraš i razmišljaš i prevrćeš na koju ćeš stranu i kako dalje... e tu sam uživala! :uredu:
Eto, kako sam se zarazila čitanjem od malih nogu! :skok:
Koje su to knjige koje ste prve pročitali (sami, bez da vam ih čitaju), i kao klinci, voleli? :uzbud:
yige_gui
17.04.2006, 04:27
ne znam odakle da pocnem.. ono sto mi prvo pada na pamet su Grimove bajke, pa Andersonove, Guliver, Tom Sojer i Fin, bila je i ona kolekcija knjiga '5 prijatelja'.. neprevazidjena Pchelica Maja.. Kushanove knjige su mi sve bile super.. Zmajeva 'riznica pesama'.. Haidi.. Hlapic.. Vlak u snjegu.. Alisa u zemlji cuda.. Orlovi rano lete..
ufff.. gde me nadje s ovom temom :osmeh:
dopisacu s vremenom :skok:
nattydread
05.05.2006, 11:41
ja sam imala impresivnu kolekciju onih iz biblioteke vjeverica, a neke koje sam gutala po vise puta su bile: heidi, price iz davnine, mali princ, vlak u snijegu, segrt hlapic, smogovci - pa jos plus i serija...
crna strela,nikada necu zaboraviti tu knjigu, ne znam ko je pisac. volim sve bajke jos uvek i poslednji mohikanac je knjiga zbog koje sam danima plakala
crna strela,nikada necu zaboraviti tu knjigu, ne znam ko je pisac. volim sve bajke jos uvek i poslednji mohikanac je knjiga zbog koje sam danima plakala
robert luis stivenson je pisac.... citala je i ja kao mlada i zapamtila :)
elem, ja ceo zivot u knjigama...naucila sam da citam na copicevoj "jezevoj kucici", te mi je to najdraza knjizica..ili bolje reci slikovnica...
kako sam rasla, tako sam se davila u knjigama... bila je neka edicija knjiga bajke svih naroda sveta..pa je tu bilo i africkih i kojekakvih jos egzoticnih zemalja.. uf, kako sam uzivala u tome...
a onda vec pomenuti kusan "lazes, melita", "uzbuna na zelenom vrhu", "koko u parizu" :uzbud: ... "tajna zelenog pecata" hane ozogovske je dugo bila hit kad smo imali npr. deset godina... :osmeh:
a sa pubertetom smo se davili u ediciji knjiga "hit-junior" - ko nije procitao "strklja hockerica se fiksa" taj je bio niko i nista :smeh: i tako...
e da, i adrijan mol...
uffff, bas mi se sve te knjige sada citaju 8)
Hajdi, bajke braće Grim, Andersen ..Kad se samo setim:jeee: :jeee: :jeee:
Ja sam se toliko palila na epsku fantastiku da je to bilo nenormalno
Ja se jos uvek palim na epsku fantastiku...:beyond: :osmeh:
A da, tema :osmeh: .Obozavao sam i prosto gutao sve od Karla Maja sto mi je dolazilo u ruke, pa zatim ona obavezna stiva kao sto su Beli Ocnjak, Vlak u snijegu, raznorazne mitologije i edicije bajki...sve sto se moglo naci a da ima veze sa princezama, vitezovima i zmajOvima... :osmeh:
Robinzon Cruso, Tom Sojer, Bela griva, i jos mnogo njih ;)
euridika
26.09.2006, 20:39
Definitivno Branko Ćopić - Doživljaji NIkoletine Bursaća!
SansRomantic
28.09.2006, 15:35
Moja prva i dugo, dugo godina omiljena knjiga zvala se Grčka mitologija
i u njoj su se nalazile sve priče iz antičke Grčke...
Kada sam je dobila, nisam mogla da je podignem, jedva sam je nosila kroz kuću..uz nju sam naučila da čitam...i znala sam je napamet!!!
Imam je i danas, sa sve datumom mog četvrtog rođendana kada sam je dobila...malo su stranice požutele...ali je potpuno očuvana!
A6quattro
28.09.2006, 17:01
Starac i more.Mislim da bese od Hemingveja.
Neka me neko ispravi ako nisam u pravu.
Savannah
28.10.2006, 01:49
Tom i Huck, Druzba Pere Kvrzice, Vlak u snijegu, Suma striborova,Orlovi rano lete ,Vuk samotnjak...
eva peron
23.11.2006, 19:35
Sjećam se da sam otkidala na Matu Lovraka, a omiljena mi je knjiga bila Neprijatelj broj 1, koja opisuje život gradskih dječaka u Zagrebu u borbu sa zlom komšinicom:osmeh:
Sjećam se da sam se sa obaveznim Ćopićem dobro napatila..... Nije mi nešto ležao stil.
Ivana-psy
23.11.2006, 22:13
Cica Tomona koliba :) i moja omljena - pesme Jove Zmaja
Lady in red
26.11.2006, 23:21
Andersen "Najlepse bajke sveta" , omiljena mi je bila Princeza na zrnu graska :stid2: i imala sam onu predebelu knjigu "Hiljadu i jedna noc". Volela sam da citam bajke i pesme Desanke Maksimovic
Uh ima ih mnogo.
Bela griva, Druzina sinji galeb, Druzina Pere kvrzice, Hajduci, Orlovi rano lete, Vlak u snijegu, Beli ocnjak, Zov divljine, Robinzon Kruso, Kroz pustinje i prasime, 20000 milja pod morem, Starac i more...
Sonatica
05.03.2007, 00:05
Moje prve i omiljene knjige :)
- Bajke braće Grim, Andersenove bajke, zatim Tom Sojer i Družba Pere Kvržice,
Orlovi rano lete, Dnevnik Ane Frank....
Mislim da sam pesmice Čika Jove znala napamet (neke još uvek znam) i pre nego što sam naučila da čitam.
A kasnije: Hajdi, Lesi se vraća kući,...
I jako sam volela Čudnovate zgode šegrta Hlapića.
Definitivno Branko Ćopić - Doživljaji NIkoletine Bursaća!
:uzbud: :uzbud: :uzbud:
Al' meni je "Bašta sljezove boje" neshto najljepshe shto sam u zhivotu procitao
PS
Epska fantastika my ass... :fijuk:
remorker-bgd
21.03.2007, 16:06
Karik i Valja, Beskrajna prica, Druzina sinji galeb, Tom(a) Sojer;)
a najdraza knjiga "Jedan od Onih Zivota"
Andjelika
22.04.2007, 21:55
Moja prva procitana knjiga je bila "To je bilo jedne notji na Jadranu" MIR-JAM
Robinzon Kruso i 20.000 milja pod morem.
Arthur Dent
06.07.2007, 11:50
Prve dve knjige, koje sam kupi od lično mojih para
Galeb Džonatan Livingston, i Marfijevi zakoni
ne dajem ih nikom... bar njih da sačuvam
inače ostale knjige dajem... i retko mi ih vraćaju :beyond:
Bio sam klinac-5godina, tek naucio da citam, uz neke casopise koje je sestra kupovala u skoli-zvali su se „Zeka”-čitao sam ih do besvesti, a kad se zaustavim da vidim sta sam procitao ili me neko to priupita, nista nisam znao:stid2: :beyond: . Posle toga otac mi kupio komplet knjiga pod nazivom Poletarac. Velike knjige, ukoricene, pune slika-bas za decu, ali imalo se tu i mnogo stosta pametnog procitati:uredu: -izuzetno mi je zao sto ih vise nemam. A posle toga godine su prolazile, knjige se nizale jedna za drugom, kako one koje su meni kupovali, tako i one koje sam dobijao u znak pohvala, ili takmicenja, ili koje sam sam kupovao. Najdraza knjiga od svih mi je knjiga –“Godine užasa”-Toma Radosavljević .:oki:
la femme
06.07.2007, 15:17
Prva knjiga koju sam do besvesti citala i prelistavala je bila knjiga Grimovih i Andersenovih bajki (sa divnim slikama, jos se secam)! Onda cika Jovine pesme (neprevazidjene do danasnjeg dana).
A onda su dosli na red prvi "romani": Alisa u zemlji cuda, Orlovi rano lete, Decaci Pavlove ulice, Tom Sojer, Robinson Kruso, Doktor Dulitl (mislim da se tako zvao, onaj doktor sto zna da prica sa zivotinjama :) )... uglavnom, klasika literature pisane za decu! :)
Raduje me deco što niste izgubili dušu, što naslovi koje volite govore, a deco zato što čiča ima 58-u godinu.
Prva knjiga koju sam procitala su bajke iz cjelog svijeta u trecem osnovne i ostala mi je u sjecanju.
Čovek Amfibija,bila sam fascinirana.:)
prva kljiga koju sam procitala je vjerovatno stavljena pod MORANJE od strane moje uciteljice, znaci radi se o nekoj lektiri koju ocito ne pamtim bas najbolje. ali prva knjiga produkt moje zelje, moj vlastiti izbor, bila je Svi me vole samo tata ne... ostavila je snazan dojam na mene. jos znam Ivanovu pjesmu upucenu tati:
Cekala te mama dugo
sad su mrtve njene oci
cekala te u nadi
da ces ipak jednom doci
itd...
....Mislim da je to bila Bela griva......nikako nisu mogli da me nateraju da pocnem da citam :stid2: ....ali od kada sam pocela bukvalno ne prestajem....inace prva koja me je facinirala je Vlak u snjegu....jos uvek je imam i u fazi raspada je od silnog citanja :fijuk:
biterlemon
28.10.2007, 22:12
Secam se i rado se secam:
1. Zemlja i njegovi stanovnici (od dede)
2. Svet nauke (od mame)
3. Zucko (Walt Disney edicija)
Hiawatha (takodje)
Miki i Silja, put na mesec (sve od dede)
4. Marika (serijal nalik Heidiju) (sve od dede)
5. Decaci iz Pavlove ulice (majcina knjiga)
6. Tito (detinjstvo, od majke, sa posla)
7. Budi dobar, zauvek (od majke, kada sam bio jako bolestan)
8. Hucklebery Finn, Tom Sayer (biblioteka)
9. Winetou (sve knjige Karla Maya) (biblioteka)
10. Robinson Crusoe (biblioteka)
11. Crveni Gusar (biblioteka)
12. Salas u Malom Ritu
Posle ovih sam presao na naucnu fantastiku i to bas na debele knjige...
believer
25.11.2007, 17:34
mislim da je moja omiljena knjiga iz detinjstva bila "Cetiri sestre" ili "Male zene",Lujze Alkot....nebrojeno puta sam je citala......pokusavala sam da se ponasam kao DZo,muskobanjasta devojka opcinjena knjigama i pisanjem....secam se da sam isla s knjigom na tavan,da sam citava popodneva provodila tamo,jeduci zute delises jabuke i citajuci....bas kao Dzo...
a onda i Vinetu,Old Saterhend,Old Sjurhend....
pa San i java hrabrog Koce,Decaci Pavlove ulice,Tom Sojer,......
bilo je,bilo je toga......
ako_odem
25.12.2007, 16:53
Moja omiljena knjiga iz najaranijeg detinjstva je Hajdi (Johana Shpiri), mada sam pre toga volela samo bajke, i Grimove i Andersenove. (kad kazem iz detinjstva, mislim na period kad sam mogla sama da chitam) Kasnije je doshla i Pipi i Charlijeva putovanja, i Dechaci Pavlove ulice (uf, i sad mogu da plachem)
Kad sam bila mala, prva i najveca zelja bila je da nauchim da chitam da bih mogla da prochitam SVE. (bash sam bila naivna) :)
P.S.
Moram da priznam da sam sebichna kad su knjige u pitanju. Dajem ih samo pouzdanim i odabranim ljudima a i oni moraju da chitaju ''u rukavicama''. Strashno ''mrzim'' kad neko jede burek na mojim knjigama. :(
...Moja prva "ozbiljnija" :roll: knjiga je bila "Pipi duga carapa" ,Astrid Lindgren,koju sam dobila kada sam imala 7 godina, dan pre nego sto smo krenuli na more,....posto, kao ni sada, nisam volela da se przim na suncu , svo vreme sam citala knjigu i nista drugo me nije interesovalo. Posle pet dana mama mi je konfiskovala knjigu argumentom "Ulazi u vodu, da citas mozes i kod kuce :) "....
NSdjanka
31.12.2007, 00:35
Sećam se svoje prve knjige.Bila je to "Uspavana lepotica", pamtim joj izgled korica, čak i ilustracije.Mislim da je tu počela moja velika ljubav prema čitanju...Danas...Ubedljivo najdraža od svih je zbirka pripovedaka "Gimpel luda" od Singera. :srce:
Prvo su to bile bajke...
Onda je došla lektira i knjiga koja mi je ostala u sjećanju je Proljeće,mama i ja...
Čitala sam Vlak u snijegu,Koko i duhovi,Lažeš Melita...
Kraj osnovne škole donosi romantiku i srećne krajeva knjiga Milice Jakovljević Mir-jam...
A knjiga kojoj se uvijek vraćam ja Mali princ jer ono najvrijednije je nevidljivo,to se osjeća samo srcem i dušom....:)
omiljena bajka - mala sirena iz one velike teget knjige (zamak u noci) "najlepse bajke sveta"...
....negde u osnovnoj sam pet dana bez prestanka citala grof monte kristo (tri debele knjige zzutih stranica bez korica stampanih 1949. koje mirishu na memlu).... od pocetka do kraja bez pauze....i nochu s lampom ispod jorgana...cini mi se da tih dana nisam ni jela.....
....bilo je i onih koje nikako nisam mogla da varim...kraljevic i prosijak sam zapocinjala sedam puta i nisam mogla dalje od dvadesete stranice...na kraju sam je par godina kasnije procitala iz inata....
...u srednjoj sam ostala bez reci posle i duzze od veka traje dan.... sto godina samoce, ceo andric, selimovic.... divota....
...a onda sam (ko sto rece biterlemon) preshla na SF.... :)
Pera Mitic
31.12.2007, 17:09
Posle ovih sam presao na naucnu fantastiku i to bas na debele knjige...
Svinje su debele. Knjige su opsirne :)
Nisam voleo da citam dok nisam postao tinejdzer. Sve mi je to bilo dosadno. Desavalo mi se da mi slova beze. I misli mi bezale. Uhvatim neke recenice citam citam a sve mislim sta rade Misa i Danilo i da li su izasli napolje, nista ne znam sta sam procitao. Onda to sto ne znam ne procitam ponovo, racunam cim sam se zamislio mora da je dosadno, pa preskocim dve tri strane dok ne ugledam nesto interesantno. Ili zaspim. Ili razmisljam o marmeladi. To sam vise voleo nego da citam.
Voleo sam knjigu "Kroz pustinju i prasumu".
HLEBmaster
31.12.2007, 20:16
Svinje su debele. Knjige su opsirne :)
Neverovatno! I ja! :)
Voleo sam knjigu "Kroz pustinju i prasumu".
Neverovatno! I ja! :) Neznam ni sam koliko puta sam je prochitao ...:)
Dodushe, ja sam najvishe i chitao kad sam bio klinac... Naravno, sve sem udzbenika ... Lektiru sam chitao unapred, al samo ono shto mi bilo zanimljivo hehe, za ono drugo sam se izvlachio :)
Keva mi je donosila knjige iz biblioteke i ja sam surfao po tim drugim svetovima full time flat rate... TE klinachke avanturistichke su mi naravno bile najomiljenije , pa fantastika i nauchna fantaastika, itd, itd....
Kasnije sam malo olabavio sa chitanjem, narochito prvih godina posedovanja rachunara .... Medjutim vracham se u knjigu sve vishe i kad god mogu :) Chitam na poslu, chitam pred spavanje ..chitam i u autobusu :)
chini mi se da previshe chitanja u detinjstvu mozze da dovede do ozbiljnih psihichkih poremechaja, narocito medj zzenskom populacijom.... mnogo je bolje u detinjstvu razmishljati o marmeladi, o mishi i danilu, a chitati kad se udje u chetrdesete.... :uredu:
Neka prva knjiga, koje se secam, bude ZMAJEVA PESMARICA, ali cu najvise da pamtim knjigu Gradimira Stojkovica HAJDUK U BEOGRADU :ok:
sonja_ns.
06.01.2008, 03:03
Koliko mogu da se setim to je bila neka pesmarica.A posle družina Pere Kvržice, pošto mi je bila lektira. :smeh:
Dok mi je mama čitala,to su bile Zmajeve pesme i bajke naroda Jugoslavije.Kad sam sama birala štivo omiljena mi je bila Hajduk Stanko,Ćopićeve knjige a od poezije sam volela Đuliće i Đuliće uveoke!
Malene knjige iz edicije '' Žar ptica ''...
Sve moguće i nemoguće bajke...
Ćopić kao prvo zapamćeni pisac i '' Magareće godine '' koje svaki put spomenem i rado im se vraćam... :lol:
Malene knjige iz edicije '' Žar ptica ''...
Takodje :uzbud:
Onda je su došle Andrersenove bajke, pa Hajdi a posle nje sve čega sam mogla da se dokopam u školskoj biblioteci jer je gradska bila daleko a ja još mala da idem sama..
Sećam se prva knjiga koju sam pozajmila u gradskoj biblioteci bila je Ramzes..tada sam se zaljubila u istoriju, ali srećom, ostadosmo samo na simpatijama :roll:
http://i267.photobucket.com/albums/ii293/duga12/Bambi.jpg
...baš prva je bila Bambi,koju sam dobila na poklon od majke,malko kasnije nebrojeno puta sam pročitala knjigu Patuljak iz zaboravljene zemlje :),sve moguće bajke,Zmajevu pesmaricu,sa divnim ilustracijama....i Mali princ,kojem se uvek vraćam...
Prva knjiga koju sam procitao i nije bila bas prava knjiga. Naime, radi se o romanu iz edicije `Nikad robom` koj se zvao Zbeg u kojem su glavni junaci bili dvojica decaka partizina, cuveni Mirko i Slavko (sigurno ste culi ono: "Mirko, pazi metak. Hvala ti Slavko"). Prva prava knjiga koju sam samostalno procitao je Carobnjak iz Oza, Frenka L. Bauma. To je za mene bilo pravo otkrovrnje. I dan danas imam tu knjigu sa nekoliko ilustracija glavnih junaka. Potom sam procitao Barona fon Minhauzena, pisca Augusta Gotfrid Birgera. Secam se naslovnice na kojoj baron jase letece topovsko djule. Mislim da sam kao trecu knjigu citao Dnevnik foksa Mikija od Sase Chornija, a onda sam nekako otkrio Branka Copica i Zila Verna. Orlovi rano lete, Slavno vojevanje, Bitka za zlatnu dolinu i Noge na vrancu, glava u klancu, kao i Magarece godine, ali i ostale Copiceve knjige su mi ostale u vecitoj uspomeni. Od Zila Verna sam citao sve sto mi je palo pod ruku, ali nekako mi se najvise dopala njegova knjiga Deca kapetana Granta....
Zatim, tu su bile knjige Kroz pustinju i prasumu, Henrika Sjenkijevca, pa Ostrvo sa blagom R. L. Stivensona, Sviftova Guliverova putovanja, kao i Tvenove knjige o Tom Sojeru i Haklberi Finu, ali i Jenki sa dvora kralja Artura (i danas je imam). Deo nabrojanih knjiga se nlayio u nekada popularnoj biblioteci Lastavica iy kojesam jos procitao Tim lavlje srce, Modro blago, Tragom brodskog dnevnika, Pinokija, Robinsona Krusoa itd, itd.
Sve vreme sam pratio i stripove, koje i danas volim da citam....
The Gunslinger
04.03.2008, 22:45
Učlanjen sam u gradsku biblioteku od svoje pete godine, kad sam i naučio da čitam, pa se zaista ne sećam šta sam prvo pročitao, ali sam oduvek voleo sve vrste fantastike. Mislim da je jedna od prvih bila ‚‚20.000 milja pod morem‚‚ ili, ipak, to beše ‚‚Put u središte zemlje‚‚ stvarno nisam siguran. Uglavnom, nešto od Žila Verna.
kada sam krenula u vrtic uclanila sam se u biblioteku, iako i kuci sam imala dosta knjiga...prve su mi naravno bile slikovnice o devojcici Hajdi...:)
ali kod babe i dede sam uvek gledala listala Bibliju za decu...a kuci atlas...pa kada sam krenula u skolu znala sam sve drzave gde su i glavne gradove...
Prva knjiga za koju pouzdano znam da sam je celu, sam, pročitao, bila je zbirka pripovedaka "Mazge", Tone Seliškar. Naravno, iz edicije Lastavica. Bila je onako, svetlonarandžasta, najočuvanija i najčistija u vitrini mog komšije, pa sam je zato uzeo. Onda sam pročitao sve iz te vitrine za manje od godinu dana.
Najviše se sećam dve, tri knjige Žila Verna u tvrdom teget povezu koje sam čitao u bolnici, gde sam se zbog nekih streptokokošaka izležavao osam dana.
Sećam se i Andersenovog kompleta - smeđ povez, pliš ili brušena koža, ne znam tačno, sa belim ugraviranim naslovima, i divnim ilustracijama koje podsećaju na one srednjovekovne bakroreze ili grafike Albrehta Direra. Većinu njih sam čitao preko jeseni, jer je ta godina bila nezamislivo kišovita, pa nisam mogao kao obično da dangubim na ulici i nije bilo ničeg pametnijeg da se radi osim da se komšiji zvoni na vrata i da mu se traže knjige. Mislim da su se na kraju dogovorili da se prave da nisu tu kad kroz špijunku vide mene.
Eto, tako vam je to bilo kada sam ja imao nekih devet, deset godina. Ljudi su me već tada izbegavali zbog moje opsesije književnošću.
kristina-cica
10.04.2008, 23:21
Prve, prve, moje procitane "prave" knjige, su "pale" vec u prvom razredu.
-Bijeli ocnjak (Dzek London)
-Robinzon Kruso (Danijel Defo)
-Kurir Dragan i njegovo konjce (Andjelka Martic)
-Price o malim borcima (Aleksa Mikic)
Ove zadnje dve pionirske ne znam da li iko poznaje, ali to je bilo jako popularno tada.
U biblioteku sam se upisala sa polaskom u prvi razred, i nikad nisam prestala da je posecujem.
Secam se kao klinka kako sam morala da uzimam knjige za moj uzrast, a ja zelela nesto za malo starije, "prave" knjige, pa su me uvek vracali da zamenim kad bih htela da prokrijumcarim neku dobru...
strong_coffee
22.04.2008, 22:41
Prve knjige kojih se sećam i koje sam sama čitala nisu bile moje vlasništvo. Bila su to neka dva kompletića knjižica moje sestre od ujaka. Neke priče i mnogo slika... Imale smo 7, 8 godina, sedele u njenoj sobi u stolicama od pruća i čitale. Knjige iz jednog kompleta su bile u obliku slova B i nisu imale više od 15 strana.
Malo kasnije je došao Ršum i Još nam samo ale fale. Tu knjigu i danas volim. Pre neko veče sam je čitala sa starijom sestrom. Znamo napamet skoro sve pesme:)
Malog princa sam upoznala u šestom osnovne i to je jedna od dve knjige koje nisam prestala da čitam. Druga je Plavi čuperak.
The Gunslinger
22.04.2008, 22:46
Kad sam se sa šest godina upisao u biblioteku, počeo sa Žilom Vernom - "Put u središte zemlje" "20.000 milja pod morem" "Put oko sveta za 80 dana" a zatim se pročitao i onaj roman o bezglavom konjaniku, ne sećam se ni kako se zvao ni ko je pisac.
starsica
23.04.2008, 01:03
prva knjiga koju sam kao dete do'vatila, ne secam se vise sa koliko godina, bila je knjiga "Onda" od Mome Kapora.. ta knjiga mi je dugo, dugo bila i jedina, citala sam je iznova i iznova.. sada je ta knjiga kod ko zna koga i ko zna gde..
posle toga sam uglavnom citala osnovnoskolske lektire dok se nisam dokopala Sidni Seldona i Agate Kristi..
posle toga su dosli Tolkin i Roulingova.. Dima.. :)
little fairy
23.04.2008, 09:35
Ježeva kučica (mali Ježurka Ježić) i Najljepše bajke svijeta.
Moram ih naći da ih mogu svojoj mrcinici čitati..
prewrnuta_torta
02.07.2008, 03:46
sa 5 godina sam iz ciste znatizelje procitala knjigu "Romeo i Julija"... u tim godinama je nisam mogla shvatiti toliko dobro...ali mi je bila jako draga... pre toga sam citala samo pesmice... a onda jedna knjiga koja mi je i danas u secanju... "Grof Monte Kristo" :roll: nisam se odvajala od nje dok je nisam procitala... pod uticajem te knjige sam pocela da citam druga dela Aleksandra Dime... i naravno... "20 000 milja pod morem" Zila Verna, mislim da je ta knjiga svima bila u tim mladjim godinama najdraza ^^
Nija bas prva,ali jedna od.....
BREZULJAK VOTERSIP - Adams Ricard
pa, voella sam da čitam kao školarac. Sećam se da sam dobila negde u isto vreme knjigu 365 bajki za laku noć i hajdi. nisam mogla da se odvojim ni od jedne. hajdi mi je do dana današnjeg negde na dohvat ruke. Ima i divne ilustracije :) posle sam čitala emil i detektivi erika kestnera (valjda se tako zove), pa emil i tri blizanca i još neke koje je on pisao... pa onda vladimira stojšina - šampion kroz prozor (i ta je negde pri ruci :stid2:) , pa tom sojer i haklberi fin... pa doživljaji mačka toše... i mnogo kasnije tajni dnevnik adrijana mola... :uzbud: sećam se da nisam volela da čitam žila verna i da mi je bila nejasna knjiga alisa u zemlji čuda :vidiga:
Dve knjige koje sam kao klinac mnogo voleo su "Bambi" i "Druzina Pere Kvrzice". Obe sam procitao po nekoliko puta:)
Rohalj Baze
09.08.2008, 11:51
Moja prva knjiga je bila Alisa u zemlji cuda...... cini mi se da sam u zemlji cuda...:)
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.