Puna verzija : Knjiga koja vam je "promenila život"
Postoji li neka knjiga koja je na vas uticala u razmišljanju, promenila vam život tako da ste se posle njenog čitanja osećali kao da ste otkrili nešto jako bitno, nešto zbog čega drugačije gledate na život i svet oko sebe? :)
yossarian
22.07.2007, 00:03
"ПС ВРС" :stid2:
Alhemicar :smeh:
sala naravno, bez uvrede svima onima koji su pronasli zvezdu vodilju posle citanja ovog djela, al ovo mi bi prva asocijacija jer na svaku anketu o omiljenoj knjizi nase bajne "estradne" zvejzde ko po sablonu odgovaraju "Alhemicar"
no, u biti nisam se jos sastao sa djelom koje mi je promjenilo nacin razmisljanja, zivotni cilj sl. ... pre ce me necija zivotna prica navesti na to nego necija fikcija... :beyond:
Ne mogu reci bas da mi je promijenila zivot, ali mi se mnogo dopada; to je mozda jedna od mojih najomiljenijih knjiga:
Fjodor Mihailovic Dostojevski - Idiot
Postoji, a zove se Celestinino proročanstvo (ili Celestinsko, zavisi od prevoda) od Džejmsa Redfilda. :ok:
Bludni sin ,
to je bila prva knjiza koju sam svojevoljno prochitao a imao sam
14 1/2 godina
hajduke i orlovi rano lete nechu da rachunam jer je to bila lektira
Irvin Šo - Hleb povrh vode
Liturgija
07.08.2007, 21:24
Габријел Гарсија Маркес - Сто година самоће !!!
Увела ме у свет књижевности пре десет година и од се од књига не одвајам !!!
fOtOkRoS
09.09.2007, 03:34
Ni jedna knjiga mi nije toliko kliknula u glavi, koliko priča "Devojčica sa šibicama",
valjda zato što sam je čitala kao jako mala.
Sigurno ima par naslova koji su me pomerili,
ali to su sve neki klasici... tipaaa "Zločin i kazna", "Derviš i smrt", "Hazardski rečnik"... i mnoge druge.
Ona koju ja smatram jaaaaaaako bitnom jeste
"Autostoperski vodič kroz galaksiju"... :ok:
Ni jedna knjiga mi nije toliko kliknula u glavi, koliko priča "Devojčica sa šibicama",
valjda zato što sam je čitala kao jako mala.
:uredu: I mene je ta knjiga pomerila. Otkrila sam tugu. Ultimate sorrow. I od tada ne umem da se od nje razdvojim. Uvek je tu negde.
Prohujalo s vihorom-Margaret Mitchell i Andjelika-Anne i Serge Golon
Uvek postoji izlaz i uvek postoji sutra:ok:
степски вук, херман хесе
и
учење дон хуана, карлос кастанеда
Unutrashnji Oganj ;
Antropologija od Karlos-a Kastaned-e
veryyy ....
love hunter
30.09.2007, 11:22
"Gospodari prstenova"-odavno...
Paul Choleo- Veronika je odlucila umrijeti... Promjenila je uvelike moj nacin razmisljanja i potresla moje stavove o zivotu i medjuljudskim odnosima.
Pa nisu mi "baš" promenile život :) ali im se rado vraćam-gotovo sva dela Dostojevskog mogu čitati više puta, a da pritom, nakon svakog čitanja otkrijem nešto novo, nešto što sam tokom prethodnog čitanja propustila,Platonova Gozba,naravno Andrića ( ne mogu da izdvojim jednu njegovu knjigu,sve su :ok:, Derviš naravno od M Selimovića ima ih dosta :fijuk:
sstojanovic
23.10.2007, 00:31
kako daizlecite svoj zivot-Lujza Hej-Odlicna je.
Bilo ih je dosta, cini mi se... :roll:
Ali prva je Demijan H. Hesse :)
:ok:Molitve na jezeru,Sv.vladike Nikolaja Velimirovica,nisam videla lepse ljubavi...i
definitivno...
gabriela acher-ako sam tako pametna zasto se zaljubljujem kao kreten?:roll:
Svaka knjiga ima svoj "karakter" i svaka je drugacija. Neke od knjiga koje sam procitala, ostavile su me ravnodusnom, neke su u meni budile razmisljanja, ali ne mogu da kazem da mi je ijedna od knjiga "promenila zivot". Knjiga koja je na mene ostavila veoma dubok utisak i o cijem sadrzaju razmisljam iz svih "uglova" je
"Prozak nacija"
...svaka knjiga koju procitam pomalo me promeni....
...zato i volim da citam, to je nacin da radim na sebi...:)
believer
26.11.2007, 02:31
recimo...."Majstor i Margarita" Bulgakova......opcinjena sam lucidnoscu te knjige....ne mogu da zamislim coveka ciji mozak tako razmislja....
a onda i Crnjanski....prgav,emotivan,sa svojim cudno sklopljenim recenicama,sa cudnom interpunkcijom....delimo jednu slicnost:Oboje smo potekli iz kontinentalnog a volimo i ljubimo more....Crnjanski je moj junak.....
Hemingvej,svakako...ali ne omiljene knjige vecine ljudi....moja omiljena je "Preko reke i u sumu".....gde jedan matori pukovnik,zaljubljen nezno u jednu mladu devojku,u jednom trenutku kaze:Sve do cega mi je ikad stalo mogu da bacim preko ramena u vodu i da se ne okrenem kad ucini "Buc!".....taj pasus je definitli bio jedan od onih koji su mi obelezili zivot....
ih...
ima knjiga.....volim knjige.....
U profesionalnom smislu, Trački konjanik Milenka Filipovića a u nekom drugom recimo Gospodjica Ive Andrića
believer
29.11.2007, 17:01
Crnjanski,u svakom smislu
a onda,i poezija Mike Antica......
i par pesama Bertolda Brehta koje zaticem kako mi se muvaju po glavi u svakodnevnim situacijama,nicim izazvane.....
Hronoloski,pocevsi od puberteta...
- UNA,pa i PROVINCIJALAC od Kapora
- DERVIS I SMRT od Selimovica
- ROB od Singera
- LOV NA ESKOBARA ali to je publicistika vec...;)
I naravno shvatio sam citajuci ove juznoamericke koji izbacuju 4-6 godisnje sa po 50-60 strana mnogo toga sto o njima,ali jos vise o masi koja ih cita,pa svakako su mi promenile ako ne zivot onda u velikoj meri stavove prema okolini,pa i sebi...
Od poezije pamtim Disa,Radicevica,Majakovskog i mislim da sam i Prevera jedno vreme preferirao,valjda je bio in tada,ali ne pamtim ga,pa to dovoljno govori..
Pocahontas!
15.01.2008, 17:58
...svaka knjiga koju procitam pomalo me promeni....
...zato i volim da citam, to je nacin da radim na sebi...:)
E bravo, upravo tako... Svaku knjigu uzmem po sopstvenoj intuiciji - uglavnom ih uzimam iz biblioteke posto stalno citam - bankrotirala bih, nikad ne uzimam po tudjoj preporuci, vec bas ona koja me privuce - promeni me u manjoj ili vecoj kolicini, ali takva promena je uvek pozitivna, ja mislim da citanje i ne moze izazivati negativna osecanja u nama... Yeah, thats right! :plaz2:
Paul Choleo- Veronika je odlucila umrijeti... Promjenila je uvelike moj nacin razmisljanja i potresla moje stavove o zivotu i medjuljudskim odnosima.
Covek postaje definitivno bolji citajuci njegove knjige, bolji u svakom smislu pa cak i pametniji tj sve navodi na veliko razmisljanje o ljudima i sebi pogotovo... Njegove recenice daju nadu i veru u to da zivot nije samo uzaludna patnja...
Svako ima svoje blago, treba biti vrlo hrabar i uporan da bi ga pronasao, a prepreke su svuda...:jok::huh::blink:;)
coolgirl
15.01.2008, 18:11
"Mi Djeca Sa Stanice Zoo"
Knjiga u kojoj se radi o tome kako su se veoma mlada djeca drogirala,i nazalost platila zivotom. I o tim problemima koje ti droga zadaje i to...
Takodje "Moc Podsvijesti"
Pise o tome koliko ti podsvijest...moze pomoci. Uglavnom,odlicna knjiga...
Buba Erdeljan
15.01.2008, 21:23
Knjige.
Sve od Kastanede.
Ćaletov rodjak je menjao stan i sve svoje stvari preneo u našu kuću, na par dana.
Ja bila derle, te kutije mi izgledale primamljivo i - jednu otvorim. Slučajnost? Ma nema slučajnosti i tačka :)
U njoj ploče, uglavnom Bitlsi i Kastanedine knjige.
Sve sam ih sažvakala do polaska u srednju školu, moji mislili da imaju savršeno dete koje samo uči, a onda...dragi Bože kada me je strefilo!
Sve sam htela da probam!
I manje-više i jesam. I drago mi je.
Svako vreme traži svoje, a ja svoje iskoristih :)
I ne brinem da kasnije, za svoju decu, neću imati dovoljno iskustva, živaca, taktike, razumevanja, a boga mi i preventivnih mera :uredu:
believer
15.01.2008, 22:52
mene je krajem osmogodisnje i pocetkom srednje sjebo Hese...a nastavio Kastaneda....i takodje je svega tu bilo,i eksperimentisanja... ipak...mnogi drugi su takodje bili tu....ja sam bila jedno usamljeno dete,ne previse veselo i divlje u srcu....kasnije otkriven Crnjanski,njegova cudesna interpunkcija,njegova nesvakidasnja biografija,njegova prgavost,njegova opcinjenost morem....nekako sam oduvek zalila sto se on i ja nismo poznavali...
veber - istorija i tragichno
.... bila je na stolu kada se dogodilo neshto shto mi je promenilo zzivot :)
... ima ih dosta koje su mi drage ali nijedna nije krucijalna...sve su uticale na korekciju azimuta ali nisu menjale pravac a ni smer...
... ono shto me je ishchupalo iz korena, okrenulo naglavachke i vozalo kroz uragane nekoliko godina, nashla sam na netu. nikad nije objavljeno i pisao je neko koga sam poznavala.
Trački konjanik , Milenka Filipovića
prelomila da postanem to što jesam :strikeraj:
Život mi je bukvalno promenila KNJIGA, velikim ne da bih vikao, već da bih naglasio pod jednim imenom sve knjige koje sam pročitao, i koje bih mogao da stavim u jedan naslov:knjiga.
A šta mi je omogućila ta knjiga: sagledavanje i saznanje drugih svetova, na ovom svetu, komunikaciju sa sobom i drugima na novi i drugačiji način; takođe produbljeni i prošireni dijalog gde reči postaju život, a život reči koje teku kroz njega. A da nije saznanja tih reči dali bi znao da lepo može biti sto puta lepo ili sto puta različito lepo. Da od tužnog može biti mnogo tužnije ako se ispriča drugim pravim rečima i približi se onom koji čita ili sluša.Knjiga mi je omogućila da svaka priča može imati svoju težinu ili svoju lakoću, samo zavisi od toga kako se napiše, tj.saopšti.
Knjiga je droga od koje nema odvikavanja i lečenja, ljubav koja traje celog života.
Definitivno, U POTRAZI ZA SRECOM Barbara de Andjelis
Naucila me je kako da ostvarim sto vise stvarnih trenutaka i otkrijem tajnu istinske srece.
Knjige...ne knjiga...
Kako sam odrastala čitala sam sve više vođena nekim mojim interesovanjima i potrebama, oslanjajući se i na biblioteku (ne onu kućnu).
Prvu tugu u onom najtežem smislu spoznala sam uz ''Đuliće uveoke''.Sećam se da mi je tata govorio da sam mala za takvu poeziju, ali sam ja sa nekih 8 godina znala stihove i polemisala u školi (?!?) sa učiteljicom oko toga kako je živeo Zmaj. :(
Još krajem osnovne škole počela sam da čitam Dostojevskog kome se i danas rado vraćam... Čitajući Karamazove zapisivala sam rečenice i misli i one su mi bile osnova u mom daljem odrastanju. Lik Aljoše i njegovi izkazi o religiji su ostavili traga...
(Kuckajući ove redove pronašla sam moj stari rokovnik gde sam sve to zapisala i vratio mi se osmeh na lice... :) )
euridika
08.06.2008, 20:51
Teško mi da ih razdvajam i nekoj dajem veću, a nekoj manju vrednost.
Mešini "Derviš i smrt" su me uveli u svet knjiga, filozofije, lepote, tragedije življenja, voljenja i umiranja. Kao srednjoškolac sam je prvi put pročitala, pa sam onda opet, pa onda opet, pa onda opet, podvlačila, prepisivala čitave delove knjige da je nekako celu zapamtim, nisam i nikada neću, ali je volim i nosim u sebi.
Crnjanski "Roman o Londonu" o lepoti i snazi ove knjige ja ne umem da raspravljam, nema sam, samo delove pamtim, kao da sam živela u njima, borba i očuvanje integriteta (šta god to bilo), ljubav, i težina od koje srce puca. Kiša i lepota i iskrenost koje idu uz kišu, tada sve maske padaju i ostajemo to što smo, goli do kostiju...
Branimir Šćepanović "Usta puna zemlje" Ne znam šta da kažem o ovoj knjizi, paradoks življenja i borbe u najsurovijem obliku, ja je svukud sa sobom nosim.
Kišova "Mansarda" jedna od najlepših ljubavnih priča koje sam ja ikada pročitala. Čula sam da je se on odrivcao pred kraj života, govorio kako to nije bio pravi on, žao mi ako je tako bilo.
Filip Pulman - "Njegova mračna tkanja" Trilogija o otkrivanju dobra i zla, svetova i univerzuma, ljubavi, straha, prijateljstva, očima jedne petogodišnje devojčice, koja kroz knjigu odrasta do dvanaestogodišnjakinje, čini mi se. Fenomenalna filozofsko - religijsko - naučna igra života.
starsica
09.06.2008, 02:06
pa nije da mi je promenila zivot, samo je stavila pecat :roll:
"Sanja" (ili kako sam ja mislila sve do nedavno knjiga zove "Onda" i iskreno, ja je tako i zovem) od Mome Kapora.. prva knjiga koju sam kao dete prvo samo gledala zbog slika (i sad se secam crvenih i plavih balona za koje sam onda mislila da su zvake).. secam se Sanje i Vanje.. i kad sam naucila da citam latinicu, znam da sam govorila da sam ja Sanja a moja simpatija Vanja.. jer je i on imao plave oci kao moja simpatija.. obelezila mi je detinjstvo, kao sto je nekima mozda "Mali princ"..
te knjige sada nema, nekome smo je dali i taj neko je nije vratio..
i da.. ako neko zna gde mogu da je nabavim.. neka mi javi pliz.. :)
NSdjanka
09.06.2008, 20:10
Prva knjiga koju sam pročitala... Na žalost, više se ne sećam koja ali mi je otvorila vidike i uvela u jedan predivan svet u koji uvek rado ulazim...
Sva naša iskustva ostavljaju, u većoj ili manjoj meri, trag u nama. Tako je i sa knjigama koje pročitamo. Pri tome možda nije uvek najbitnije šta mi mislimo o nekom štivu, već ono što nam ono u stvari podari...
Mislim da nisam još naišao na tu knjigu koja bi mi promenila život, ali sam svakako pročitao niz zanimljivih knjiga, od kojih su mi se neke i vanredno dopale...
Teško mi je da se odlučim za nekog posebnog favorita, jer sam se stareći menjao, pri čemu se u određenom stepenu menjao i moj odnos prema napisanoj reči. Međutim, nepravedno bi bilo a da ne pomenem, recimo, Zločin i kaznu, jedan sjajan roman, koji me je bukvalno oborio svojom genijalnošću i savršenstvom (sigurno ste primetili da su i čak i imena prepuna simbolike karaktera likova koji ih nose). Zatim, Gogolj. Možda i najveći pisac u istoriji. Ko nije pročitao Nevski prospekt ili Šinjel, na ogromnom je gubitku. Akakije Akakijevič (nesrećni službenik iz Šinjela) je toliko snažan arhetip, da sam uveren da ne postoji čovek koji se bar u naznakama ne može prepoznati u njemu. Čičikova iz Mrtvih duša neću ni da pominjem, jer verujem da je poznatiji...
Zatim tu je Rable. Obavezno pročitajte Gargantuu i Pantagruela u maestralnom prevudu Stanislava Vinavera. Visoko cenim Dikensovog Olivera tvista, kao i pesme o moru Džozefa Konrada. Od Šekspira više volim da čitam komedije, posebno mi je blizak Mletački trgovac....
Mešutim, rekao bih i na neki način, knjige mog života su, ipak, Dnevnik o Čarnojeviću, Miloša Crnjanskog i Majstor i Margarita, Mihaila Bulgakova...
Branimir Šćepanović "Usta puna zemlje" Ne znam šta da kažem o ovoj knjizi, paradoks življenja i borbe u najsurovijem obliku, ja je svukud sa sobom nosim.
шћепановић је заиста маестрално испричао причу о оној праисконској потреби човека за смислом, за оним неким уточиштем... оно што је на крају преостало, што се човеку и једино указало беше тај самотни пут- у самоћу, све даље од свега... брутална прича о нашим нестајањима.
...
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.