PDA

Puna verzija : Vojvodjanski Špic namet-ovi.....

vojvodjan
11.06.2007, 09:17
E sad me _baba_ (ne moja, ...vec cubabi....:) genije, nadzak-baba, ...) podseti na nesto sto bi isto vredelo postaviti i ostaviti ovde i za naredne generacije.....hvala baba...:ok:

Mnogi Vojvodjani ih imaju, kod nekih je cak prepoznatljivije nego prezime.
Mnogo puta mi se desilo vec da sam trazeci nekoga u selu uvek dobijao odgovor, -takav ovdi ne postoji......ta valjda ja znam....

Naime ja sam trazio po Prezimenu a ne po Špic namet-u.......

Pa izvolte: Špic namet, i ako znate zasto......:)

Ja cu prvi......:fijuk:

Šumarovi

Kornjačini

Laurovi
.
.
sve jasno, sem poslednjeg, za tog nisam uspeo da saznam zasto....

la femme
11.06.2007, 14:06
Moje prve komsije, u selu, zovu Srbinovi. Ne znam zasto, a nema mi ni neke logike jer je u selu bar 80% stanovnostva srpske nacionalnosti! :beyond:

Mish
16.06.2007, 00:50
Moja baba je bila od Velickih. Deda od Žujinih.

Goga
16.06.2007, 00:59
Moj otac od Piroških ... nemam pojma šta to znači... :beyond:

Skarlet
16.06.2007, 01:47
moji su Papudzini, a baba mi je Shendjurska

zillertal
16.07.2007, 19:57
Izvinjavam se, ali mislim da se kaze spic-name od nemackog Schpitzname, sto znaci nadimak. Oprostite za ispravku, mozda i nisam u pravu? U Irigu svaka porodica ima nadimak. Mamini su Srkeljini, a tatini iz Rume Rastovcevi. Inace Irig je pun smesnih nadimaka, a ranije generacije su se samo i oslovljavale po nadimku,retko je ko upotrebjavao prezime. Interesuje me kako je nastao taj obicaj i zbog cega? Verovatno ima razloga.:)

yige_gui
18.07.2007, 21:50
Izvinjavam se, ali mislim da se kaze spic-name

vjerovatno i potiche od nemachke rechi, ali se kod nas u narodu jednostavno dodalo to t.. znam poshto se tako kazhe i kod nas, a nemam veze sa Vojvodinom :lol: mada su me iz ne znam kojeg razloga pocheli smeshtati upravo tamo :hmm: :smeh:

caletova strana su Furkulje :lol: a kevina Nikchevi, po pradedi Nikoli :)
od malena su nas uchili da kad te pitaju chiji si, kazhesh shpicnamet, a ne prezime :osmeh:

Interesuje me kako je nastao taj obicaj i zbog cega? Verovatno ima razloga.

mislim da je to nastalo zato shto je onomad bilo mnogo porodica sa istim imenima i prezimenima.. pa da se razlikuju davali su im nadimke, mislim da je najcheshce bilo po nekim anekdotama.. ali ne znam od kad sezhu ti shpic nameti.. mada, bilo bi interesantno znati :osmeh:

mislim da bi bilo suludo smeshno da te pitaju "chiji si ti?" a ti kazhesh primerice od Petrovica.. a onda ono kao :cesces: "od kojeg Petrovica, kad Petrovica ima ka pljeve" :lol:

neshonja
17.08.2007, 09:54
Ja sam od Shirimindinih

pero_M
17.08.2007, 14:05
Ja sam od Majorovi...

(dedu su zvali Major)

Nenad_DPb
23.08.2007, 10:54
Ovo su neki od špicnameta iz mog Dolova, izvinite ako sam slucajno dva puta napisao neki špicnamet. Stvarno ih ima mnogo, pomogli su mi drugovi u nabrajanju... Verujem i da se neki nadimci od ovih nabrojanih pojavljuju i u vašem mestu.

Šlajberovi, Kovačarevi, Dokljanovi, Lodžinovi, Pirinđa, Babura, Pera Paradajzli, Žika Svraka, Đura Čorba, Vlada Pekar, Pera Štikler, Belov, Prdla Draga, Prnda Rakin, Prda-Beša, Jova Jorgovan, Biber, Vasa Prca, Kos, Mileta Pile, Kokoška, Kikerec, Krivošijan, Graoran, Sava Jaje, Pače, Murga, Kozar, Kozak, Krofna, Mileta Tanjenica, Jovica Špenger, Čarapa, Vrabac, Vrabica, Valjušak, Nikica Mušac, Voja Muva, Bora Buva, Puža, Vasa Kudeljar, Nikola Gušan, Pera Golupče, Bata Štiglic, Žika Papagaj, Kobac Ninkov, Jepur (na rumunskom Zec), Prunja (na rumunskom Šljiva), Zelenko,Vranac Bakin, Mrkov, Riđa Živojnović, Rada Krava, Ursulj (na rumunskom Medved), Voja Kegla, Ludaja, Garov, Duša Rundov, Kujini, Vasa Kobasica, Đigerica, Kvasac,Popara, Moča, Prepelac, Mita Pleva, Grudva Vlajić, Čakanac, Čuran, Bata Čure, Vasa Guzan, Voja Jarac, Đura Krompir, Beli luk, Mudini, Ana Čobanja, Turalo, Čeprekalo, Ripilo, Bunarđija, Kičkila, Žika Zrno, Pekmezar, Riba, Ribac, Vasa Kesega, Som Kujin, Krtamesa, Puve, Pišač, Duša Kerica, Pulin, Gađa, Đukela, Gibanica, Sava Krilatica, Kamđija u Oči, Zlata April, Divizija, Grba Popović, Kliker, Švaba Adamčev, Karanfil, Lala Žurban, Najlon Dražilov, Sava Đeparoš, Šerpenjar, Steva Avion, Rčak, Ševa, Jarebica, Golja, Molja, Šolja, Prlja, Maša Litra, Čokanj, Rakija, Vaja Trta, Taburaš Drda, Vava Gajdaš, Svirac, Duša Bronza, Draga Danguba, Čosa Živojnović,Pinter, Pisar, Šicar, Pican, Vasa Kicoš, Žarko Bubrežak, Đurica Lampov, Funta, Dukser, Čakov (mađarski Kapa), Larmaš Mutavđin, Bradaš, Guta Talijan, Širov, Car Irod, Tata Beranić, Mile Mamin, Maca Milojkov, Popica, Pipa, Živa Jež, Šeni Prase, Gospa Kifla, Cvejini, Čukurevi, Bežunarevi, Ščompuljevi, Tajdićevi, Crnjini, Bršovanovi, Uvalini, Pustaljijini, Porjazovi, Pišingerovi, Ripilovi, Gamburiševi, Cuculjevi, Blikanovi, Čezerovi, Bronzini, Svrakini, Bandini, Petkuljevi, Čeprkalovi, Pinterovi, Pilingucovi, Mutavdžini, Šicarovi, Žikucini, Berdini, Giguljevi, Lajoševi, Caprđini, Pišaćevi, Mućkini, Zgajbini, Karanfilovi, Deduljevi, Kuršmitovi, Rakini, Lujzini, Sturzini, Pudljikini, Šnjurini, Belanovi, Bačukini, Trtini, Ružajkini, Pantićevi, Kobasicini, Crvenkovi, Tatomirovi, Rozmirovi, Gubarevcovi, Krtamesini, Burčini, Džibini, Porjazovi, Šagunovi, Pljoskarovi, Goljini, Čifini ( i srbi i rumuni), Veljini, Čurlini, Bujanovi, Skorcarovi, Mariljevi, Žika Kubanac, Saša Kinez, Ljubiša Švaba, Steva Mađar, Deja Rumun, Mile Makedonac, Danijel Francuz, Caprdjini, Dzukelini, Facini, Djelopanovi, Garicevi, Šargici, Sturzini, Puvetovi, Bimbini, Terzini, Kikerecovi, Berdini, Zgajba, Zgrince, Urdzika, Zikalo, Totoš, Tomas, Boldovina, Kosovi, Ježevi, Moćini, Čosini, Kura-Sava,Jepur, Buljuta, Čorba, Puniša, Mućka, Dragojla Lobandjina, Mušurika, Kurbla, Jancini, Tolvaj, Kusura, Djukelini, Brkići, Ruptuljevi, Kerlikovi, Tošini, Šinžuljevi, Belov, Vrapcovi, Čeknica...

Becar
04.09.2007, 12:03
Dodajem jos par njih koje se setih:Gadzini,Novoseljani,Ruberi,Spricerasi,Ladovi njani,Nakrajseljani,Balasovi...

svesna
11.10.2007, 20:11
Birmanchevi,po pra,pra dedi koji je bio "birmanac".Neznam tacno sta znaci,ali koliko mi je neko rekao to je pandur,zandar ili nesto slicno.

glo
27.10.2007, 19:00
po tati (sedmo koleno zrenjaninac, po crkvenim knjigama) pindarandini,
a po mami (n.becejka) pekmezovi, pekmezari. za mamin pretpostavljam kako su dobili, a za tatin nemam ideju http://i167.photobucket.com/albums/u128/glorian_album/nezna.gif

simke
28.10.2007, 02:47
po tati (sedmo koleno zrenjaninac, po crkvenim knjigama) pindarandini,
a po mami (n.becejka) pekmezovi, pekmezari. za mamin pretpostavljam kako su dobili, a za tatin nemam ideju http://i167.photobucket.com/albums/u128/glorian_album/nezna.gif

Pitaj, naš prijatelj Google možda zna odgovor. Orijentiši se na Indiju, moguće da ti je neko od dalekih predaka stigao upravo otuda sa nekim seobama, ako si imao ili imaš nekog daljeg pretka Romske nacinalnosti onda je sve jasnije.

schindller
01.11.2007, 12:00
Ja sam od Skorupovih iz Djale... A znam i za jos neke Mamaljuge u Sanadu, Niciforove u Melencima itd...

Btw, zar se ne kaze "SPICNAME", bez T? Koliko ja znam u pitanju je germanizam....

simke
01.11.2007, 12:31
Ja sam od Skorupovih iz Djale... A znam i za jos neke Mamaljuge u Sanadu, Niciforove u Melencima itd...

Btw, zar se ne kaze "SPICNAME", bez T? Koliko ja znam u pitanju je germanizam....

Mamaljuga – (rumunska reč) kačamak.

Često se može čuti medju ribolovcima u Bačkoj:
''Pecam Deverige i Babuške na mamaljugu.''

schindller
02.11.2007, 18:46
Mamaljuga – (rumunska reč) kačamak.

Često se može čuti medju ribolovcima u Bačkoj:
''Pecam Deverige i Babuške na mamaljugu.''

A cuje se ponegde i MAMALIGA...
Nego, ne resi mi dilemu sa spicname-T-om...

Sunflower
27.01.2008, 13:51
moji su Papudzini, a baba mi je Shendjurska

Što mi je ovo poznato:cesces::cesces:

Njuškam malko po forumu...okolina Zrenjanina...Denculovi...ali ne mogu nigdje da nađem da li to išta znači :(

itebejac
29.01.2008, 03:54
Mog dedu po materi su i u Novom i u Srpskom Itebeju svi zvali "Paprikaš Šanji bači". Prodavao je mlevenu domaću slatku crvenu papriku, zvao se Pal Šandor (nije onaj političar :) ), a "bači" vam sa mađarskog prevedeno znači čika. Tako su ga zvali i srbi iz komšijskog Srpskog Itebeja gde je imao tezgu na pijaci da prodaje paprike. On nije mešao mleveni crep u papriku...
Živi u mom selu jedna porodica koja se preziva Antal. Svi ih zovu "Buđi" Antalovi. A "buđi" su u prevodu gaćice. Gadno nešto zar ne? Tek kad sam saznao da i moja porodica po ocu, prezimenom Kiš isto je do 1860-e koristila taj nadimak. Bili su Buđi Kiš familija. Uh, nezgodno. Počeo sam da istražujem otkuda to. I našao sam. Itebejci bikišani su se 1786-e doselili na područje sela iz Mađarske. Tamo, pored Pešte postoji jedno selo, isto reformatske vere, koje se zove Buđi. Odatle su moji preci. I pošto je bilo 11 različitih familija sa prezimenom Kiš, razlikovali su jedni druge po nadimcima, neretko po onim odakle su došli. Danas u Novom itebeju žive tri različite Kiš familije.
Čak postoji i izreka o tom naselju: "Prođeš kroz Buđi i stigneš u Šari". I Buđi i Šari su imena za jedno drugom susedna naselja. A kako "buđi" znači gaćice, a "Šari" je mađarsko žensko ime, izreka postaje veoma pikantna i šaljiva.
Inače moje selo je puno različitih nadimaka. Postoji naprimer "dvadesetodinarni Zima". Zima je prezime, a ono ispred prezimena su dobili, jer je jedan muškarac iz porodice, kad je bilo dete kralo novčanice od 20 dinara od oca iz kase porodične krčme. Sklanjao ih je u nastrešnicu u lastino gnezdo. A novčanice su tamo propale. Naravno slučaj se otkrio, u selu se prepričavao i ostao nadimak.

A cuje se ponegde i MAMALIGA...
Nego, ne resi mi dilemu sa spicname-T-om...

Jeste "špicname" germanizam, a "špicnamet" je možda lalizam tog germanizma..:roll:

chapi_unique
09.02.2008, 15:25
sto se tice mene i moje porodice,...nash spicnamet je 'Ikrashi' !!! :)

izabelitta
29.03.2008, 23:33
Jeste, u pitanju je špicname, a špicnamet je ko zna zašto dobilo to besmisleno "t" na kraju. Inače, ja sam od Piletovih.:)

cida
13.08.2008, 00:22
Moj spic name je CIDA, i da naravno da je spic name rec Nemackog porekla "Spitze name" sto u prevodu znaci vrh imena.

ZOE
13.08.2008, 00:37
Snajino devojacno prezime je Napijalo. Na vencanju sa mojim bratom, njegovi lajavi prijatelji su ga zezali da uzme zenino prezime:smeh:

misti
13.08.2008, 06:22
Pradeda sa majčine strane mi je bio od Mačkovih,a sa tatine od Durcikinih:hahaha:

papula
31.10.2008, 11:04
Naš špicnamet je papula

starsica
31.10.2008, 15:47
kako ja ranije nisam primetila ovu temu :uzbud:
neko je pre mene ranije pomenuo pitanje "Ciji si ti?" i to je ono po cemu se u selu razlikujemo, ne po prezimenima, jer kad te pitaju babe na ulici Ciji si, ne mogu da kazem po prezimenu, vec moram da im izdeklemujem nadimke od Bugara moje babe, pa do dede pokojnog :kez:
sa majcine strane, ja sam od Curcica, fela Tuturish, njenog pokojnog oca su tako zvali.. veoma interesantna prica :kez: uglavnom, u lokalnoj fabrici konzervi, moj deka je bio jedan od sefova, ali nikad paznju na govor nije obracao, i cesto je govorio: "Tu turish" umesto "Tu stavis" pa je ta fela Curcica nazvana Tuturish :) i od dekinih braca i sestara, samo je jedna sestra jos uvek medju zivima.. ostali oru nebeske njive.. ali sam ja tako sa svim Curcicima u selu rod :kez: a od Curcica koje ja znam po Spicnametu su: Bumbari, Lencofiri, Dzagala, Bockala i Koste.. valjda nikoga nisam zaboravila :ces: pa tako, kad me pitaju cija sam, kazem: "Od pokojnog Save Tuturisha i Izhe matorog." :smeh:
sa oceve srtane, i po prezimenu, ja sam Izha :kez: ocev pokojni otac je nosio taj nadimak, a zasto ne znam :neznam: pitala sam i mamu, ne zna ni ona.. pitacu caleta kad dodje sa posla :)
a moje bake..
baka sa majcine strane je Bugarka i ona nema Spicnamet.. ali je dobila cim se udala :kez:
a sa oceve strane ta loza je od milja zvana Curke Dragine :kez: jer je bio neki Dragin po prezimenu u selu, koji je imao glupe curke (a koje su pametne :smeh: ) i kad je padala kisa, one su umesto da se sklone, gledale u nebo :smeh: mislim, to je seoska prica, ali od onda, ta fela Dragina, nosi Spicnamet Curka Dragina..
tako da ima kod mene svasa :smeh:
a npr. ja sam ubedjena bila da to postoji samo kod mene u selu, ne znam zasto :nempojma: i u selu ih ima mnoooogo, nema sanse sve da se setim, cak i kad bih probala da ih pobrojim ne bih se setila ni polovine :)

nenad.bds
31.10.2008, 16:15
... i da naravno da je spic name rec Nemackog porekla "Spitze name" sto u prevodu znaci vrh imena.

...tj. povrh imena, nad imenom, tj. nadimak

robert ns
31.10.2008, 17:09
pa naravno da smo poznatiji po Spitze namenu pa valjda smo domaci,..

Silber:ok:

cucuk-jb
03.11.2008, 23:39
Moji su u selu poznati kao " čučukovi"
a babina familija su bili " didićevi"

Sunny
04.11.2008, 20:40
Od Zdjelara