Nenad_DPb
23.08.2007, 10:54
Ovo su neki od špicnameta iz mog Dolova, izvinite ako sam slucajno dva puta napisao neki špicnamet. Stvarno ih ima mnogo, pomogli su mi drugovi u nabrajanju... Verujem i da se neki nadimci od ovih nabrojanih pojavljuju i u vašem mestu.
Šlajberovi, Kovačarevi, Dokljanovi, Lodžinovi, Pirinđa, Babura, Pera Paradajzli, Žika Svraka, Đura Čorba, Vlada Pekar, Pera Štikler, Belov, Prdla Draga, Prnda Rakin, Prda-Beša, Jova Jorgovan, Biber, Vasa Prca, Kos, Mileta Pile, Kokoška, Kikerec, Krivošijan, Graoran, Sava Jaje, Pače, Murga, Kozar, Kozak, Krofna, Mileta Tanjenica, Jovica Špenger, Čarapa, Vrabac, Vrabica, Valjušak, Nikica Mušac, Voja Muva, Bora Buva, Puža, Vasa Kudeljar, Nikola Gušan, Pera Golupče, Bata Štiglic, Žika Papagaj, Kobac Ninkov, Jepur (na rumunskom Zec), Prunja (na rumunskom Šljiva), Zelenko,Vranac Bakin, Mrkov, Riđa Živojnović, Rada Krava, Ursulj (na rumunskom Medved), Voja Kegla, Ludaja, Garov, Duša Rundov, Kujini, Vasa Kobasica, Đigerica, Kvasac,Popara, Moča, Prepelac, Mita Pleva, Grudva Vlajić, Čakanac, Čuran, Bata Čure, Vasa Guzan, Voja Jarac, Đura Krompir, Beli luk, Mudini, Ana Čobanja, Turalo, Čeprekalo, Ripilo, Bunarđija, Kičkila, Žika Zrno, Pekmezar, Riba, Ribac, Vasa Kesega, Som Kujin, Krtamesa, Puve, Pišač, Duša Kerica, Pulin, Gađa, Đukela, Gibanica, Sava Krilatica, Kamđija u Oči, Zlata April, Divizija, Grba Popović, Kliker, Švaba Adamčev, Karanfil, Lala Žurban, Najlon Dražilov, Sava Đeparoš, Šerpenjar, Steva Avion, Rčak, Ševa, Jarebica, Golja, Molja, Šolja, Prlja, Maša Litra, Čokanj, Rakija, Vaja Trta, Taburaš Drda, Vava Gajdaš, Svirac, Duša Bronza, Draga Danguba, Čosa Živojnović,Pinter, Pisar, Šicar, Pican, Vasa Kicoš, Žarko Bubrežak, Đurica Lampov, Funta, Dukser, Čakov (mađarski Kapa), Larmaš Mutavđin, Bradaš, Guta Talijan, Širov, Car Irod, Tata Beranić, Mile Mamin, Maca Milojkov, Popica, Pipa, Živa Jež, Šeni Prase, Gospa Kifla, Cvejini, Čukurevi, Bežunarevi, Ščompuljevi, Tajdićevi, Crnjini, Bršovanovi, Uvalini, Pustaljijini, Porjazovi, Pišingerovi, Ripilovi, Gamburiševi, Cuculjevi, Blikanovi, Čezerovi, Bronzini, Svrakini, Bandini, Petkuljevi, Čeprkalovi, Pinterovi, Pilingucovi, Mutavdžini, Šicarovi, Žikucini, Berdini, Giguljevi, Lajoševi, Caprđini, Pišaćevi, Mućkini, Zgajbini, Karanfilovi, Deduljevi, Kuršmitovi, Rakini, Lujzini, Sturzini, Pudljikini, Šnjurini, Belanovi, Bačukini, Trtini, Ružajkini, Pantićevi, Kobasicini, Crvenkovi, Tatomirovi, Rozmirovi, Gubarevcovi, Krtamesini, Burčini, Džibini, Porjazovi, Šagunovi, Pljoskarovi, Goljini, Čifini ( i srbi i rumuni), Veljini, Čurlini, Bujanovi, Skorcarovi, Mariljevi, Žika Kubanac, Saša Kinez, Ljubiša Švaba, Steva Mađar, Deja Rumun, Mile Makedonac, Danijel Francuz, Caprdjini, Dzukelini, Facini, Djelopanovi, Garicevi, Šargici, Sturzini, Puvetovi, Bimbini, Terzini, Kikerecovi, Berdini, Zgajba, Zgrince, Urdzika, Zikalo, Totoš, Tomas, Boldovina, Kosovi, Ježevi, Moćini, Čosini, Kura-Sava,Jepur, Buljuta, Čorba, Puniša, Mućka, Dragojla Lobandjina, Mušurika, Kurbla, Jancini, Tolvaj, Kusura, Djukelini, Brkići, Ruptuljevi, Kerlikovi, Tošini, Šinžuljevi, Belov, Vrapcovi, Čeknica...
starsica
31.10.2008, 15:47
kako ja ranije nisam primetila ovu temu :uzbud:
neko je pre mene ranije pomenuo pitanje "Ciji si ti?" i to je ono po cemu se u selu razlikujemo, ne po prezimenima, jer kad te pitaju babe na ulici Ciji si, ne mogu da kazem po prezimenu, vec moram da im izdeklemujem nadimke od Bugara moje babe, pa do dede pokojnog :kez:
sa majcine strane, ja sam od Curcica, fela Tuturish, njenog pokojnog oca su tako zvali.. veoma interesantna prica :kez: uglavnom, u lokalnoj fabrici konzervi, moj deka je bio jedan od sefova, ali nikad paznju na govor nije obracao, i cesto je govorio: "Tu turish" umesto "Tu stavis" pa je ta fela Curcica nazvana Tuturish :) i od dekinih braca i sestara, samo je jedna sestra jos uvek medju zivima.. ostali oru nebeske njive.. ali sam ja tako sa svim Curcicima u selu rod :kez: a od Curcica koje ja znam po Spicnametu su: Bumbari, Lencofiri, Dzagala, Bockala i Koste.. valjda nikoga nisam zaboravila :ces: pa tako, kad me pitaju cija sam, kazem: "Od pokojnog Save Tuturisha i Izhe matorog." :smeh:
sa oceve srtane, i po prezimenu, ja sam Izha :kez: ocev pokojni otac je nosio taj nadimak, a zasto ne znam :neznam: pitala sam i mamu, ne zna ni ona.. pitacu caleta kad dodje sa posla :)
a moje bake..
baka sa majcine strane je Bugarka i ona nema Spicnamet.. ali je dobila cim se udala :kez:
a sa oceve strane ta loza je od milja zvana Curke Dragine :kez: jer je bio neki Dragin po prezimenu u selu, koji je imao glupe curke (a koje su pametne :smeh: ) i kad je padala kisa, one su umesto da se sklone, gledale u nebo :smeh: mislim, to je seoska prica, ali od onda, ta fela Dragina, nosi Spicnamet Curka Dragina..
tako da ima kod mene svasa :smeh:
a npr. ja sam ubedjena bila da to postoji samo kod mene u selu, ne znam zasto :nempojma: i u selu ih ima mnoooogo, nema sanse sve da se setim, cak i kad bih probala da ih pobrojim ne bih se setila ni polovine :)