PDA

Puna verzija : Prvi blizanci iz epruvete

silvia
08.06.2007, 11:27
http://img132.imageshack.us/img132/8062/yutuhkgjdf7.jpgNOVI SAD - Zahvaljujući Nacionalnom programu besplatne vantelesne oplodnje, juče su u Novom Sadu rođene prve bebe blizanci. Jelena i Goran Gaković rođeni su juče ujutro u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra u Novom Sadu.
Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević tim povodom čestitao je roditeljima, lekarima i članovima tima ove ustanove.
- Iskreno se nadam i verujem da je ovo samo početak rezultata, da ćemo u budućnosti imati još mnogo razloga da budemo ponosni na profesionalizam, posvećenost i uspešnost naših lekara i da ćemo zajedničkim naporima postizati još bolje rezultate, na opšte zadovoljstvo lekara i pacijenata - naveo je Milosavljević.
Nacionalni program vantelesne oplodnje za 1.000 parova započet je u oktobru prošle godine, a finansiran je sredstvima budžeta Republike Srbije. Kako je za Kurir izjavila upravnica Zavoda za humanu reprodukciju novosadske Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vesna Kopitović, u program na toj klinici uključilo se 177 žena, od kojih je 135 kompletno završilo, dok je 25 žena prekinulo tretman.
Od žena koje su prošle program njih 57 je u drugom stanju, od čega njih devet nosi blizance, a jedna će biti bogatija za tri deteta. Tri klinike u Srbiji učestvuju u programu, kroz koji ove godine treba da prođe 1.000 žena, od čega će njih 333 biti pacijentkinje u Novom Sadu.
U programu mogu da učestvuju žene koje nemaju dece i koje do kraja programa neće napuniti 38 godina. Takođe, moraju da imaju uredan hormonski status, koji pokazuje da one nisu ušle u klimaks, bez obzira na godine života, jer mnoge ulaze u klimaks sa 27, a ima i slučajeva ulaska u klimaks već sa 24 ili 25 godina.

kurir

JasnaBGD
08.06.2007, 14:11
Iako sumnjam da će ovo stići do srećnih roditelja, ja im od srca čestitam, a bebama želim srećno detinjstvo, dug život, zdravlja, ljubavi i radosti!
Drago mi je što je ovaj program zaživeo i dao nadu mnogim parovima koji žele decu, a iz nekih razloga nisu mogli da ih imaju.
Mislim da je Vojvodina, zajedno sa još nekim delovima Srbije, najugroženija tzv. "belom kugom".
Ovaj program vantelesnog oplodjenja sigurno neće dovoljno učiniti na značajnijem povećanju nataliteta, ali će bar oni koji imaju želje i mogućnosti - biti srećniji.
Da bi se povećala stopa nataliteta, potrebno je učiniti mnogo, mnogo više...
Da ne bih ovaj post opterećivala problemima socijalne, ekonomske i ko zna kakve prirode - još jednom: čestitam na blizancima!

Goga
08.06.2007, 20:47
Jao... kako sam se raznežila kada sam videla te mrve - mrvaste... :)
Prelepi su... :skok:
Ne mogu ni da zamislim sreću ponosnih roditelja... :jeee:

:srce: :srce:

Lep je ovaj život... :skok: