PDA

Puna verzija : Kako emigrirati? Sve ono što vas zanima u vezi života "tamo negde".

socobe1
05.06.2007, 11:57
cao dragi moji evo da kazem koju rec
ja i moja porodica iseljavamo u hamilton canada naravno
zalim da upoznam nekoga koji bi mozda imali malo slobodnoga vremena da potrosi na mene i moju porodicu kada dodjemo .
naj pre mislim na stan , upis dece u skolu ,i naravno pri poslu *trzenje*javite se nemam nikoga tamo i svaka vrsta pomoci bi dobro dosla hvala

socobe1
07.08.2007, 10:19
zalim da upoznam nekoga koji bi mozda imali malo slobodnoga vremena da potrosi na mene i moju porodicu kada dodjemo .
naj pre mislim na stan , upis dece u skolu ,i naravno pri poslu *trzenje*javite se nemam nikoga tamo i svaka vrsta pomoci bi dobro dosla hvala

e stri dobri vojvodjani stvarno nema nas nigde sta bi bilo da sam trezio krv od nekoga

Snow White
16.08.2007, 06:51
Ej, sta ti bi da dolazis ovamo.Ovde mozes samo da radis u nekim od fabrika ako imas nekoga da te preporuci ili u hauskipingu. Nase skole nista ne vaze, moras da imas Canadian Licence za odredjene poslove.Uzas:(

swba
16.08.2007, 07:38
nemoj tako Sneguljice... covjek tek dolazi u novu zemlju i poslednje sto mu treba su necija pametovanja... kad je vec dobio priliku i odlucio da dodje nase je da mu pomognemo koliko mozemo... a ako mu se ne svidi kofere je lako spakovati i vratit se nazad za Srbiju, u tom pravcu nam bar ne treba viza

socobe, jednom sam bio u Hamiltonu i znam da ima masa ljudi sa prostora bivse YU... tako da nemoj da se brigas da neces imati nikoga da te bar uputi... grad je dosta miran kako mi se cini i za covjeka sa porodicom kao sto si ti je pravi izbor... a i Toronto je tu u blizini... samo hrabro, svaki pocetak je tezak al sa vjerom u samog sebe ne sumljam da neces uspjeti ;)

socobe1
22.08.2007, 11:32
nemoj tako Sneguljice... covjek tek dolazi u novu zemlju i poslednje sto mu treba su necija pametovanja... kad je vec dobio priliku i odlucio da dodje nase je da mu pomognemo koliko mozemo... a ako mu se ne svidi kofere je lako spakovati i vratit se nazad za Srbiju, u tom pravcu nam bar ne treba viza

socobe, jednom sam bio u Hamiltonu i znam da ima masa ljudi sa prostora bivse YU... tako da nemoj da se brigas da neces imati nikoga da te bar uputi... grad je dosta miran kako mi se cini i za covjeka sa porodicom kao sto si ti je pravi izbor... a i Toronto je tu u blizini... samo hrabro, svaki pocetak je tezak al sa vjerom u samog sebe ne sumljam da neces uspjeti ;)

puno hvala brate za malo informacije

socobe1
22.08.2007, 11:34
Ej, sta ti bi da dolazis ovamo.Ovde mozes samo da radis u nekim od fabrika ako imas nekoga da te preporuci ili u hauskipingu. Nase skole nista ne vaze, moras da imas Canadian Licence za odredjene poslove.Uzas:(

nadam se da cu se snaci jer ovde i nije tako sjajno sa svoih 38 nemam ni stan
a imam 20 godina staza

Snow White
27.08.2007, 07:14
Cao Socobe 1,ja ti ne pametujem oko Canade.Nemam pojma za Hamilton ja sam u Nijagari Falls,a ovde ako ti srbin? kaze idi desno ti idi levo.:(Puno mi ulozimo da dodjemo ovamo misleci da je ovde bolje da bi se vratili brzo tamo odakle smo dosli:cesces:Ne znam ja sam dosla pre dve godine i mogu ti reci uzas!Pozdrav od Snjeguljice ,svidja mi ovo nisam cula ne pamtim:ok:

Bloo
28.08.2007, 23:10
Moze li neko da mi kaze sta je potrebno za preseljenje u Australiju, tacnije sta treba da izvedem da bi mogao da ostanem i da dobijem drzavljasntvo?

Moze li neko da mi kaze svoje iskustvo po pitanju preseljenja u drugu drzavu (gde god da ste) na koji nacin je to izveo...:cesces:

mariposa
29.08.2007, 00:22
Prvo moras nabaviti vizu,jer kad sam ja izasla iz yuge nismo trebali imati vize,tad je bilo lakse izaci,e sad ne znam sta treba za australiju,ali za europu treba osim vize da imas neki radni ugovor,obezbedjeno posao i stan,e sad samo ja ne znam kako ces dobiti vizu,jer kako cujem tesko se dobije,ma cak i ako imas nekog rodjaka,ili posao obezbedjen,ali za produziti boravak u inostransvo,treba da dobijes rezidenciju (dozvola za boravak )negde je daju za mesece a negde za godinu dana,zavisi za cega trazis,za posao,ili kao turist,ili kao ucenik,ali ako hoces da ostanes da zivis u inostranstvo pored dozvole za boravak moras imati radnicku dozvoli,sto ti daje drzava u koju ides nakon nekog vremena,ili ako imas ko da ti napravi radnicki ugovor,barem ovde u Spaniju je tako,ali dosta je tesko dobiti,a i dugo traje cekanje,pa sad samo treba imati strpljenja,ako stvarno zelis da prodjes kroz sve ovo,mada nije lako ni jednostavno,mnogi su krenuli i vratili se na pola puta,nemoj misliti da je u inostranstvu bolje :) ali ako krenes,srecno :)

socobe1
29.08.2007, 06:27
Cao Socobe 1,ja ti ne pametujem oko Canade.Nemam pojma za Hamilton ja sam u Nijagari Falls,a ovde ako ti srbin? kaze idi desno ti idi levo.:(Puno mi ulozimo da dodjemo ovamo misleci da je ovde bolje da bi se vratili brzo tamo odakle smo dosli:cesces:Ne znam ja sam dosla pre dve godine i mogu ti reci uzas!Pozdrav od Snjeguljice ,svidja mi ovo nisam cula ne pamtim:ok:

ja sam pred polazak jeo bi se citav zivot da nisam probao ima i kriza verujem
al se nadam da ako si sa porodicom mozda bude lakse
nijagara falls je moje sledece mesto za deset godina cuo sam da je kod vas divno

irnik
29.08.2007, 18:41

Ja ne zivim u Hamiltonu, ali sam prolazila kroz taj grad. Kao sto rece swba, znam da ima puno Srba i da ce ti sigurno neko pomoci kad tamo dodjes. Vjerovatno ne dolaze ljudi na ovaj website.

Za pocetak, mozda mozes da stupis u kontakt sa nekim iz Srpske Pravoslavne Crkve. Evo iskopala sam link:

Serbian Orthodox Church in Hamilton, ON (http://www.saintnicholas-hamilton.org/pages-eng/main.html)

Znam da pop uglavnom poznaje svakog od nasih ljudi iz Parohije i vjerovatno ce moci da te uputi na nekoga ko moze da ti pomogne.

Srecno!

irnik
30.08.2007, 05:49

Sneguljice, nemoj tako kao sto rece swba...
Moram da te pitam sto se ne vratis ako ti se tamo ne svidja.

Ne vaze ni skole iz raznih stranih zemalja ni kod nas. A licenca za rad se moze lako dobiti samo ako se malo potrudis. Ako ne znas jezik naravno da ti ne gine fabrika ili pranje sudova. Ne mogu ni da zamislim da li bi iko kod nas dobio posao a da ne zna jezik.

socobe1
30.08.2007, 06:54
Sneguljice, nemoj tako kao sto rece swba...
Moram da te pitam sto se ne vratis ako ti se tamo ne svidja.

Ne vaze ni skole iz raznih stranih zemalja ni kod nas. A licenca za rad se moze lako dobiti samo ako se malo potrudis. Ako ne znas jezik naravno da ti ne gine fabrika ili pranje sudova. Ne mogu ni da zamislim da li bi iko kod nas dobio posao a da ne zna jezik.

hvala puno na pp

Bloo
01.09.2007, 01:29
Sto se tice vize, trebalo bi da ne bude problema. Mislim, poslace mi garantno pismo i tako ta papirice da ja dodjem tamo, jer su mi svi rekli da mi je najvaznije da udjem u zemlju pa posle da trazim radnu vizu jer ce mi je tako lakse dati... Odavde nisam ni planirao da im kazem da cu ostati tamo da zivim i radim nego tek kasnije kad dobijem posao (dobicu nekakav posao cisto da se kaze da radim)... Nisam siguran da li ce to da upali ali cu da pokusam.... :cesces:

mariposa
03.09.2007, 10:12
E ako je tako,prvo sto treba da radis cim udjes u tu zemlju,pokusati naci radnicki ugovor,jer samo s tim mozes traziti boravak i dozvolu za rad,pokusaj uvek naci bilo koji posao gde ti daju ugovor,jer samo s tim mozes produziti te dozvole i boravak,a i to ti je neophodno za zdravstvenu knjizicu,mada ne znam kako stoje stvari u Australiju,ja ti govorim o Spaniji,mada mislim da manje vise svugde su isti zakoni.Pa puno srece ti zelim,i budi strpljiv,jer te papirice mogu trajati godinama,veruj mi,ja vec prosla kroz to,a iskreno da ti kazem,ne bi uradila opet :jok:

Papak
04.09.2007, 03:19
Baki dozhi k'o ja, :uredu:
na doktorat, mis'im :uzbud:

horseman
05.09.2007, 16:32
Baki dozhi k'o ja, :uredu:
na doktorat, mis'im :uzbud:

wow! svaka cas'!:uzbud: Ja duze vreme razmisljam o AU, ali sa mojim prosekom, tj. GPA-om :), tesko da bih mogao da da dobijem stipendiju za master ili phd.:(

Da li si cuo za neke "student loans" varijante? Gledao sam cene master skolarina na skoro svim AU univerzitetima i sve je to daleko van mog domasaja...

Kako si ti otiso, mis'im... stipendija, pozajmica, dza, bu? Razmisljao sam cak i da odem da zavrsim satro neki od onih TAFE (NSW) kurseva od $4000, al ne znam da li je moguce uzeti neki kredit za to?

Uh, imam gomilu pianja... Na kom si junivrzitiju:), kako je tamo i sl.?

P.S. Mozes, ako hoces, naravno, da mi odgovoris i na PM, ako ti vise odgovara...

Good luck, mAte :uzbud:

Papak
05.09.2007, 17:06
Kako si ti otiso, mis'im... stipendija, pozajmica, dza, bu? Razmisljao sam cak i da odem da zavrsim satro neki od onih TAFE (NSW) kurseva od $4000, al ne znam da li je moguce uzeti neki kredit za to?

Uh, imam gomilu pianja... Na kom si junivrzitiju:), kako je tamo i sl.?

P.S. Mozes, ako hoces, naravno, da mi odgovoris i na PM, ako ti vise odgovara...

Good luck, mAte :uzbud:

Uh, za pocetak bila je neka diskusijica na ovu temu:
http://www.vojvodinacafe.com/forum/obrazovanje/1792-hocete-li-da-studirate-u-usa.html
Da se ja sad ne ponavljam, procitaj ako mozes i za sve sto nije jasno pitaj :)

Snow White
26.10.2007, 05:57
Cao scobe1 !Da li st stigao u Hamilton ? Javi se?:huh:

socobe1
29.10.2007, 09:11
negde je zapelo. malo sam razocaran sto sve to ide tako polako ili bolje reci nikako nezovu me iz ambasade aja cekam i cekam
neznam ni dali cu raditi ovde do nove godine novi gazda otpusta radnike itd
pozdrav

swba
20.11.2007, 08:39
negde je zapelo. malo sam razocaran sto sve to ide tako polako ili bolje reci nikako nezovu me iz ambasade aja cekam i cekam
neznam ni dali cu raditi ovde do nove godine novi gazda otpusta radnike itd
pozdrav

uh samo kad se sjetim tog iscekivanja :wacko: dani kao godine
Mi smo cekali ni manje ni vise vec 5 ljeta... izgleda da se isplatilo... samo strpljivo ;)

_baba_
20.11.2007, 09:07
uh samo kad se sjetim tog iscekivanja :wacko: dani kao godine

A zivci rade kao da dobijam elektro sokove. Bar je meni tako.

Nego, nase varijante za odlazak u Kanadu su otpale. Ne skroz, ali skoro.
Imali smo priliku da odemo, cela porodica, medjutim to se nesto izjalovilo, pa sad ide samo moj covek i to na 2 godine da sljaka.
Naslusala sam se raznih prica o tome kako i pored toga tamo moze da se sredi da ipak odemo i ja i deca i da ima sanse da predamo tamo papire i mozda cak i ostanemo da zivimo.

Pa eto, hajde da pitam i ovde, da li te price koje su mi servirali imaju bar malo istine?

socobe1
20.11.2007, 10:20
neznam sta ce mene zadesiti ja sam na cekanju vec 10 meseci ali sam resio da odem pa sam usput popunio i grean card
a sto se tice vasega odlaska naknadno kolko sam bio na forumima i citao ima i za vas sanse
naj teze je cekanje al sta da se radi

swba
20.11.2007, 21:03
Naslusala sam se raznih prica o tome kako i pored toga tamo moze da se sredi da ipak odemo i ja i deca i da ima sanse da predamo tamo papire i mozda cak i ostanemo da zivimo.

Pa eto, hajde da pitam i ovde, da li te price koje su mi servirali imaju bar malo istine?
mozes da se udas za neog kanadjanina :smeh:

salim se... u svakom slucaju najbolje ti je da spakujes dragog u neku strucnu ustanovu i da mu oni daju detaljna objasnjenja 8)

a mozes da kopkas ovdi http://www.cic.gc.ca/english/index.asp

_baba_
21.11.2007, 13:25
mozes da se udas za neog kanadjanina :smeh:

Oko babino, znas li ti kako je tesko udati se u ovim godinama?
A i ne znam kako bi deda reagovao na to :cesces: :tiganj:
:lol:

a mozes da kopkas ovdi http://www.cic.gc.ca/english/index.asp

Idem da kopkam! :roll: Aj hvala :ortak:

a sto se tice vasega odlaska naknadno kolko sam bio na forumima i citao ima i za vas sanse
naj teze je cekanje al sta da se radi
Hvala i Vama :roll:

yige_gui
22.11.2007, 18:28
Oko babino, znas li ti kako je tesko udati se u ovim godinama?
A i ne znam kako bi deda reagovao na to :cesces: :tiganj:

znash li ti koliko trazhe ovde takOve poput tebe!? :smeh: tebe udamo, dedu ozhenimo, vel'ka svdba.. posle se razvedete, ti i deda se ponovo uzmete i svi srecni i zadovoljni :uzbud: a, vat sej ju? :smeh:

_baba_
24.11.2007, 09:06
Ne verujem ti :smeh:
A sta da kazem...kako je krenulo, izgleda da ce mi za odlazak biti potrebne tvoje djidji midji vradzbine :osmeh:

vel'ka svdba..
E vidi se da si swbina zena :hahaha:

_baba_
20.02.2008, 11:14
Informacije o Kanadi... Kanada (http://www.montenegro-canada.com/page/page/2019774.htm)
...vize, saveti i još mnogi korisni podaci. :roll:

gmina
17.04.2008, 07:40
Blago tebi ja sam bila letos 3 meseca u Kanadi, pa i u Hamiltonu, otkad sam dosla nemam mira u sopstvenoj kozi kao Nikola Simic.

_baba_
20.05.2008, 06:45
E, sam' da se javim da sam ja ipak u Kanadi. :smeh: I to bez djidji midji vradzbina, svadbe i ostalih navlakusa ovog dragog nam bracnog para :plaz2:
Ako nekog zanima varijanta G-6 na koju smo mi dosli ovde, neka mi se javi na pp i neka ponese burek sa sirom! :uzbud:

voj_vod_ina
28.07.2008, 16:10
Baba, poslala sam ti poruku na pp, molim te pogledaj i odgovri mi. Hvala ti i želim ti puno sreće u Canadi.:uredu::ok:

vesna65
17.11.2008, 17:10
Da li imam sanse sa svojih 43 da negde odem i snadjem se ? Imam muza i dete od 13 godina. Solidno znam engleski i informaticar sam po struci. Ovde nam je vise dosta zivota , jer smo bili prinudjeni da nekoliko puta menjamo delatnost . Sad je tek strasno . Ova kriza je sve zaustavila . Na ivici smo zivaca . Da li bi se dete snaslo , sobzirom da ide u 7. razred OS ? Da li se tamo negde uopste zaposljavaju osobe sa 43 ? Da nismo malo zakasnili ?
Svaka informacija i misljenje bi mi dobro doslo . Hvala unapred !

tutifruti
17.11.2008, 17:59
Kriza je svuda i svuda se postavlja pitanje sta ce biti sutra, sa mesec, za godinu. I u svetu su otpustanja, a posla manje.

Niste stari, a i dete bi se snaslo. Svi biste doziveli blagi sok, ali to prodje i ide se dalje. Ne znam sta da ti kazem. O tome ipak morate sami odlucite. Ako te nesto konkretno interesuje pitaj.

rusty nail
18.11.2008, 00:06
mora
da
je
*ebeno
zima
u
canadi
sada ?
a..?

:jok:

Vizican
18.11.2008, 00:12
Koliko znam i koliko sam informisan najlakse je da se ode u New Zealand. Tamo traze ljude koji znaju da rade po farmama i njivama. A posebno su trazene osobe sa nekim znanjem i strukama.

vesna65
18.11.2008, 11:16
Kriza je svuda i svuda se postavlja pitanje sta ce biti sutra, sa mesec, za godinu. I u svetu su otpustanja, a posla manje.

Niste stari, a i dete bi se snaslo. Svi biste doziveli blagi sok, ali to prodje i ide se dalje. Ne znam sta da ti kazem. O tome ipak morate sami odlucite. Ako te nesto konkretno interesuje pitaj.

Hvala Tutifruti na odgovoru .Imam jos pitanja :
Kako je najbrze i najlakse negde otici ?
Gde pokrenuti postupak : u datoj ambasadi ovde ili preko mnogih agencija koje se nude preko interneta a nalaze se u inostransrvu ?
Da li su to mozda prevaranti , posto traze uplate preko kartica ?
Kome se obracas kada stignes u 'obecanu' zemlju ?
Da li postoji neka organizacija koja ti pomaze da nadjes smestaj i posao ?
Privlaci nas Kanada ili Australija . Gde je lakse otici ?
Da li se detetu priznaje skola ili mora neke dodatne ispite polagati ?
Imam jos masu pitanja ,ali ovo je za pocatak. Stvarno smo odlucili da se pokrenemo sto pre.

Kal_el
18.11.2008, 11:24
Bolje idi u Australiju , N. Zeland da ti se dete leti ne igra sa Sneşkom Beliçem ;)

vesna65
18.11.2008, 11:47
Kakva je to G-6 varijanta ? Ozbiljno razmisljamo o odkasku !

Rohalj Baze
18.11.2008, 12:05
Bolje idi u Australiju , N. Zeland da ti se dete leti ne igra sa Sneşkom Beliçem ;)

Ka_le mislim da si donekle u pravu....bila sam na Novom Zelandu prosle godine, nije lose da se ode tamo na odmor, lepa priroda podseca me na nase zelenilo nije kao ovde kako ja to zovem "mrtvo zeleno" ali posao je jako tesko naci i jako su male plate vecina njih sa novog zelenda dosla je u Australiju da radi....a isto sto mi se ne svidja tamo je to sto ima dosta nasilja na ulicama mislim da ne kazem divljaci...

Mada Srem je jedan jedini na svetu...gde ti je srce puno ;)

Vizican
18.11.2008, 12:31
Jedina varijanta da se dodje u Australiju je da se ide u NZ 2 godine.

Rohalj Baze
18.11.2008, 12:31
Da li imam sanse sa svojih 43 da negde odem i snadjem se ? Imam muza i dete od 13 godina. Solidno znam engleski i informaticar sam po struci. Ovde nam je vise dosta zivota , jer smo bili prinudjeni da nekoliko puta menjamo delatnost . Sad je tek strasno . Ova kriza je sve zaustavila . Na ivici smo zivaca . Da li bi se dete snaslo , sobzirom da ide u 7. razred OS ? Da li se tamo negde uopste zaposljavaju osobe sa 43 ? Da nismo malo zakasnili ?
Svaka informacija i misljenje bi mi dobro doslo . Hvala unapred !

Pa volela bih da ti pomognem ali stvarno ne znam sta da ti kazem, zavisi sve kako se snadjes i kakve srece imas.....mada mislim da bi ti bilo malo tesko ako nikoga nemate ovde da vas uputi u sve i da nadjes neki dobar posao sa 43 malo tesko, ali opet sve zavisi koji posao trazis, a sto se tice informaticara ovde ih ima kao pleve...misim da bi ti bila velika konkurencija i oni su dosta unapred sa tehnologijom od nas u svemu, dok je kod nas bubanje kod njih sve vecinom praksa i iskustvo...a za dete ne treba da brines bice mu tesko prvu godinu dok ne upozna par drugara a onda ce ti biti problem da ga nagovoris da ode u Srbiju makar na odmor ;)
Ne znam ima dosta nasih koju se se lepo snasli, ali opet ima onih koji su pozavrsavali neke strasne fakultete tamo a ovde rade kao cistaci...(ali ja mislim ako si dovoljno uporan mozes sve).kazem ti pokusaj sve zavisi od srece i ako znas prave ljude da te upute u sve to....mada mi se njihov mentalitet zivota uposte ne svidja...i nekako su jako hladan narod.....

U svako slucaju zelim ti puno srece! :)

Kakva je to G-6 varijanta ? Ozbiljno razmisljamo o odkasku !
Najbolje da odes kod nas u ambasdu u Beogradu tamo ce ti sve reci...

Vizican
18.11.2008, 12:44
U Beogradu nema NZ ambasada!

Kal_el
19.11.2008, 01:06
Ka_le mislim da si donekle u pravu....bila sam na Novom Zelandu prosle godine, nije lose da se ode tamo na odmor, lepa priroda podseca me na nase zelenilo nije kao ovde kako ja to zovem "mrtvo zeleno" ali posao je jako tesko naci i jako su male plate vecina njih sa novog zelenda dosla je u Australiju da radi....a isto sto mi se ne svidja tamo je to sto ima dosta nasilja na ulicama mislim da ne kazem divljaci...

Mada Srem je jedan jedini na svetu...gde ti je srce puno ;)

Ma dodji ti lepo u Srem kod nas na neki lep salaş ili voçnjak :uzbud: ane da muzeş kengure po onom suncu tamo ;)

galerija
28.11.2008, 11:59
Potreban mi je kontakt sa Melanijom iz Ruskog Krstura, u vezi odlaska u Kanadu. Javite na PM. Hvala unapred !8)

tutifruti
29.11.2008, 18:00
Hvala Tutifruti na odgovoru .Imam jos pitanja :
Kako je najbrze i najlakse negde otici ?
Gde pokrenuti postupak : u datoj ambasadi ovde ili preko mnogih agencija koje se nude preko interneta a nalaze se u inostransrvu ?
Da li su to mozda prevaranti , posto traze uplate preko kartica ?
Privlaci nas Kanada ili Australija . Gde je lakse otici ?
Imam jos masu pitanja ,ali ovo je za pocatak. Stvarno smo odlucili da se pokrenemo sto pre.

u datoj ambasadi ovde ili preko mnogih agencija koje se nude preko interneta a nalaze se u inostransrvu ?

Moj ti je savet da ides direktno preko ambasade. Ne znam sta ste po struci i od toga mnogo zavisi dobijanje iseljenicke vize.

Samo izbeglice imaju neke sponzore i za prvo vreme se smeste u "izbeglicki hotel" dok ne nadju stan i ne obave sve sto im treba.
Sa iseljenickom vizom je druga stvar. Trebalo bi da imas nekog u toj zemlji i gradu ko bi te docekao i prihvatio za prvih 10-tak dana dok se ne snadjete. Prvo sto treba uraditi je otici u Imigracioni centar, tamo se dobiju sve informacije.

Ne postoje. Posao morate sami da trazite i bice tesko pogotovo sad u ovoj sveopstoj krizi, gde se dosta firmi zatvara i dolazi do masovnog otpustanja. Kao sto vidis, ni van nase zemlje, ne cvetaju ruze.

Priznaje se skola. Jedini problem je jezik. To ce verovatno morati da odradi, ali i o tome morate da vodite racuna. Obicno ih smeste u ISL program gde su predmet "shit". Ako nista, neka se opredeli za prirodne nauke, npr. matematika, fizika, hemija, gde su manje potrebno znanje engleskog. S tim predmetima ce kasnije moci da nastavi studiranje i sl. Ako ti je dete jos u osnovnoj skoli, onda i nije problem. Dok zavrsi, sve ce ti vec biti jasno i znaces sta i kako. Mislim na ono srednjoskolsko i fakultetsko skolovanje. Sto je ustvari najbitnije