Puna verzija : Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)
Ideja mi je da napravim temu na receptima za sve one kojima recepti kopirani sa interneta ne deluju toliko toplo i primamljivo kao recepti koje je neko već provereno pravio. Neko nema novca da se bavi eksperimentima, neko ne veruje i ne voli da eksperimentiše, neko nema vremena da iz mora neproverenih recepata bira, a neko jednostavno voli da napravi nešto što je neko u njegovoj okolini već pravio pa ga još i preporučuje :)
A možda se i kad prođe vreme, a vi napravite nešto odavde, za ručkom setite nekog forumaša, pa vam presedne :smeh: Kidinnnng, kidinnng 8)
Dakle, copy/paste ostavite za druge teme, ovde kucamo naše recepte, jasno i razumljivo kao kad bi ih diktirali nekom svom i kuvamo samo ono što se u našoj kuhinji već krčkalo :)
Nema kategorija, u ovoj kuhinji kuvamo sve, pa ko šta voli :)
Let's go :uredu:
Evo recepta za sve one koji se nerviraju što im se faširane šnicle stalno lepe, nije isto, slično je i ja sam se skroz prešaltala na ovaj recept. Zovu se kineščići, jer od malo materijala ispadne dosta, pa ima za celu bandu, kolika god da je :uredu:
KINEŠČIĆI
300 gr mlevenog mesa, pola glavice crnog luka (iseckane sitno), dva čena belog luka (ja to ne seckam, već propustim kroz presu), 5 kašika brašna, 1 kašika ulja, 1 kašičica vegete, peršuna seckanog (ili sušenog, ja koristim i jedan i drugi) koliko želite, 2 cela jaja, pola kesice praška za pecivo i šoljica vode (ne ona minijatura, ne velika, nego srednja šoljica za kafu).
Sve to izmuljate u jednoj posudi varjačom da se sjedini, uzimate masu kašikom i skidate je kao uštipak u tiganj sa zagrejanim uljem :) Kolike će veličine biti zavisi od vas, ja pravim male, da se lepše i brže isprže pa još kad ih svučem sa kašike malo pritisnem odozgore da im napravim neki oblik. Brzo ide i ukusno je :) a ovi moji to vole i hladno da jedu.
ma 5kg mesa bilo kojeg bacite na vatru i gledajte da ne zagori naredni pola sata i prijatno !!!
Recept za one koji vole ljuto
Ne znam kako se zove ovaj gurmanski specijalitet, ali je mnogo dobar:
Dve srednje glavice sitno seckanog crnog luka dinstate sa 2-3 seckane zelene paprike. U ovo dodate oko pola kg svinjskog mlevenog mesa i konzervu pasulja.
Sve ovo, mesate povremeno i na umerenoj temperaturi kuvate oko 30 min.
Dodate alevu papriku, biber, vegetu, i tucanu ljutu papriku (ukoliko nemate, moze i par svezih - zasecenih - ljutih papricica - sve dobro promesajte i kuvajte jos oko 5 minuta.
Sluzite preko barenih makarona, rezanaca, ili bilo koje druge testenine. Preko ovog nadeva izmrvite cips.
VLAŠKA SALATA
500 grama pilećih prsa u omotu, 1 belo pileće meso (obareno), 8 crvenih pečenih paprika, 2 veće glavice crnog luka. Sve isečete na rezance (luk na polumesece), izmeša se, posoli, stavi se bibera po ukusu, sipa se 1 dl belog vina i doda 600 grama majoneza pa se sve ponovo izmeša.
:)
(Ne preterivati dok solite ili biberite. Probajte obavezno i imajte u vidu da salata treba da malo odstoji u frižideru i da sve pusti svoj sok. Lakše je kasnije dosoliti još, ako je potrebno, onako kako vam se dopada)
PIZZA PITA
Za 1 rolat (ili 1 jufku, kakogod) potrebno je 7 kora za pitu. U zavisnosti koja vam je količina pite potrebna, umnožavate sastojke :)
Dakle, 7 kora za pitu, 300 grama šampinjona, 3dl kisele pavlake, 200 grama praške šunke (ili šunke u crevu), 200 grama kačkavalja (trapista), kečap (ne znam tačno količinu, uvek imam ono veliko pakovanje :hmm: ali recimo 2 dl), 2 jaja, ulje, čaša kisele vode, origano, peršunovo lišće, mleveni biber.
Postupak je sledeći:
Šampinjone iseckati na listiće, ubaciti u šerpicu i pobiberiti, staviti origano i malo soli i dinstati ih dok ne ispari sva voda iz njih. Onda su gotovi. (ne sipati vodu, oni puste svoju)
Kore ređati na stolu (pultu, ili gde već ređate), kao kad pravite bilo koju drugu pitu (jabuke, višnje, sir itd). Kore idu jedna preko druge. Prvu koru poprskati uljem i kiselom vodom. Drugu staviti preko i poprskati je isto uljem i kiselom vodom (ne preterivati da se ne napravi žvaka i da bi koru posle podigli sa stola). Treću koru premazati sa 2 dl pavlake. Na četvrtu koru izrendati šunku. Petu koru premazati kečapom. Na šestu koru izrendati kačkavalj. Na sedmu koru staviti pečurke koje smo izdinstali.
E sad, sve to zavijete kao i svaku drugu pitu, u čvrst rolat i uvijete ga u alu foliju i ostavite u frižider na jedno 2-3 sata. Onda ga izvadite i odmotate i oštrim nožem sečete na parčad debljine oko 1.5 cm. Pleh podmažete uljem i ređate te parčiće (ja ih ređam gusto jedan do drugog, položene kao sendviče).
Prelijete onom preostalom pavlakom u kojoj su razmućena jaja i pečete u rerni oko pola sata na 225 stepeni :)
(Možete da pospete još origana na onu koru sa kečapom, možete da pospete tako zalivenu pitu koja je spremna za pečenje origanom ili biberom, ili da je još posolite, peršunovo lišće u one šampinjone ili preko pite ili ne morate, u zavisnosti kako volite)
Istina da ne volim da se zadrzavam puno u kuhinji ali povremeno volim da napravim nesto za drage ljude...ponekad sam uspesna u tome, ponekad nisam...
Ovo ponekad napravim, nije nista specijalno ali pruza priliku svim kreativnim ljudima da naprave nesto po svom ukusu...inace mere i merice ne koristim...ne znam da procenim, dzabe...
Uzmete svinjsko meso, ja volim snicle...stavite u pleh, i krenete na pijacu po zelenis...hihihhihi...sve sto je sezonsko mozete kupiti, paprika, mlad luk, sargarepice, zelen, krompir...kad poredjate meso u pleh, iseckate na kockice svo povrce koje zelite, i to isto stavite u pleh, sipate malo ulja ili stavite malo margarina, zacinite, stavite foliju preko toga i zapecete u rerni...ono sto zelim napomenuti jeste, da meso morate pripremiti na sledeci nacin pre nego sto ih poredjate u pleh, kad ih malo samo istucate, prevrnite ih u mesavini brasna i bibera i ispecite na vrelom ulju, ne da se ispeku vec samo da pocrveni...i zatim ih redjate u pleh kako smo to vec rekli...
Dok se sve to kuva i pece pod folijom, s vremena na vreme polijte meso s crnim vinom...ima specifican ukus od vina...nakon sto se sve ispeklo, meso stavite u ciniju a svo to povrce povadite i uz pomoc nekog sejkera izmiksujte da dobijete preliv koristeci sokove u kojima se krckalo meso...prelijete meso s tim prelivom i uz sve to sluzite krompir pire i zelenu salatu, spremljenu sa prelivom od maslinovog ulja, cena belog luka iseckanog na sitne kockice, senfa, i soli....
Prijatno! :)
Pljeskavice od povrća
Obariti mešano povrće ( mix za rusku salatu iz kesice)Kada se prohladi dodati dva jaja i malo brašna,da se dobije homogena masa (nije potrebno pasirati povrće), začiniti po ukusu. Praviti male pljeskavice i pržiti na ulju.
Vrlo je ukusno i brzo se sprema :uzbud:
Evo jedan jednostavan rucak:Kremenadle sa krompirom(bas mi se trenutno krcka na sporetu ;) )
Potrebno je oko 800 gr kremenadli(to je oko 6-7 snicli,zavisi),500gr krompira,soli i pavlake.
U poveci dublji tiganj sa dosta ulja poredjati predhodno posoljene snicle,poklopiti i peci(okretati)oko 20 min.Kad se meso ispece(ne skroz)izvadi se iz tiganja.U tiganj staviti krompir koji smo predhodno isekli,i na krompir opet poredjaju kremenadle(.Ja namazem snicle sa pavlakom) i to se krcka jos nekih 20 minuta.Eto to je sve...probajte veoma je jednostavno a isto toliko i ukusno ;)
prijatno
Ovaj je za one koji imaju problema jer im klinci ne jedu kelj ili za one što su se udale za one "što im mama nikad nije kuvala kelj :bljak: " ili za one koji ne veruju da i ova povrćka može biti ukusna. Oni koji ga vrlo ne vole često ne mogu ni da ga provale ovde ;)
ZAPEČENI KELJ
800 grama kelja, 300 grama mlevenog mesa, 3 jaja, 80 grama pirinča (ovo sam lupila, ja koristim onaj pirinač koji se bari u kesicama, a tamo ima u jednoj kesici otprilike između 65 i 80 grama, zavisi od proizvođača, znači stavim tu jednu kesicu), 2 glavice crnog luka, 3 kašike prezli (hlebne mrvice ili kako ih već zovete), ulje, čaša kisele pavlake, biber, začin C i so.
Očistite kelj i obarite ga u slanoj vodi (možete da ubacite u vodu malu koricu hleba u slučaju da ukućani ne vole njegov miris :roll: ), kad se obari iscedite ga, ohladite i sitno iseckate. Na ulju propržiti mleveno meso i sitno seckani crni luk, skinuti sa ringle, dodati u to napola obareni pirinač, prezlu, biber, so i 3 žumanca razmućena prethodno sa pavlakom. Sastaviti sa iseckanim keljom. Posebno umutiti belanca, pomešati ih sa masom polako, sve izručiti u podmazan đuveč, rasporediti i zapeći u rerni :)
Edit: Javili se već neki kojima nije jasno šta je:
1. začin C - ako kažem vegeta možda će biti jasnije :lol: uglavnom sušeno povrće, so, još malo nekih začina itd
2. đuveč - nisam vodila računa o ovom slengu :lol: dakle, ne jelo, nego posuda za pečenje, najčešće onakva u kakvoj pravimo musaku, malo dublja od pleha, može i vatrostalna, kao oni čuveni crveni i plavi dublji plehovi, jednobojni ili na bele tufne što su svi imali kad smo bili mali
Još jedna salatica :osmeh:
Tegla mariniranih pečurki (ona od kg ili 800 grama, kako beše), 1 zelena salata, 1 obareno pileće meso, 4 veća kisela krastavca, 3 obarena jaja, 1 kisela pavlaka i 300 grama majoneza. Sve iseckati na kockice, pomešati sa pavlakom i majonezom, probati i posoliti ako treba po ukusu :)
BAREN KROMPIR + MIROĐIJA
Beli krompir (najbolje je onaj mladi pa da budu lepo loptice ;) , al' i nije tol'ko bitno) oljuštiti i obariti u vodi u kojoj ima morske soli (ako su veći, pre barenja iseći na približno jednake komade da se u isto vreme obare), procediti kad budu gotovi, preliti ih tako vruće maslinovim uljem, posuti seckanom svežom mirođijom i seckanim belim lukom (ili presa), preko iscediti limun, promešati i uživati. Jako je lep prilog uz riblje specijalitete. Osvežava i brzo se sprema. ;)
ZLATNI KROMPIR
Krompir oljuštiti, i preseći samo na pola po dužini. Ostaviti u vodi. U dubokom tanjiriću napraviti mešavinu kukuruznog brašna (palente) i malo morske soli i onda taj mokar krompir valjati u toj smesi i slagati u podmazan pleh nebitno koliko redova - dok se ne potroši krompir. Peče se u rerni dok ne porumeni oko 1h-1h i 30min. Uz ovo lepo ide pivce ili kajmak ili sir - šta ko voli… :)
Lady in red
11.06.2007, 19:07
Pazi sad :njam:
Iskecka se sveza paprika i sampinjoni pa se baci na vrelo ulje. Moze i praziluk. Posle 5 min doda se iseckana sunka, salama, slanina, sta se ima a moze i sve to. Kada je sve isprzeno dodaju se jaja i sve se izmesa. Kada je to gotovo doda se susam i narenda se sir. Malo promesate da se sir otopi. Ja odgore isecem i svezeg paradajza ali u sustini ne mora. Sve u svemu, mozete kombinovati bukvalno bilo koje povrce, ne mora biti paprika. Tikvice su odlicne u toj varijanti. Ja ljudi ovo prosto obozavam, a zovem ga muckalica :)
Posto mnogo volim da ceprkam po kuhinji, bice toga jos...
Prijatno
ČORBICA SA MESOM
Izrendam na sitno (najsitnije rende) 3 šargarepe, 3 bele zeleni i 1 crni luk. Propržim sve to na ulju u loncu dok šargarepa ne napravi softić. Iseckam još par šargarepa na kolutiće, ubacim između 800g i 1kg telećih rebara, pola kašike aleve paprike, kašiku vegete, iseckan i oljušten paradajz, iseckan peršun iz veze. Nalijem vodom i kuvam dok ne spadne s kostiju (ili dobro omekša).
Može i sa nekim drugim mesom, ali ja kuvam najčešće ovako. Zove se kao čorbica, ali bude glavno jelo, jer se svi toga nakusaju pa ne traže drugo, niti pravim :smeh:
:ok: Divna corba
- pola praziluka iseckanog na kolutice
- 1 paprika zuta/moze i druge boje iseckana na rezance
proprzi na malo ulja da omeksa pa dodaj
250 gr mlevenog mesa/ pilece, junece koje imate
- 1 tikvica ociscene i iseckane na kockice
- 1 plavi patlidzan ociscen i iseckan na kockice
izdinstaj kratko pa dodaj
4 iseckanih paradajza
2 ces iseckanog belog luka
zacini sa malo bosiljaka, oregana, so, biber po ukusu
2 kocke za supu od povrca i dolij 1,5 l vode
kada pocne da vri mozes iskljuciti ali ostavi na ringlu.
posebno skuvaj rezance za supu u malo vode i pripremi narendan kackavalj
sluzi tako sto u tanjiru prvo staviz kasiku procedjenih rezanaca pa sipas corbu i odozgo pospes narendanim kackavaljem
uz corbu posluzi razani hleb ili domace pogacice premazi margarinom i stavi listic kackavalja
Prijatno!
Hocu-necu
13.06.2007, 12:24
Pita od pirinca i praziluka
solja integralnog pirinca- prokuvanog
2-3 praziluka ( ili koliko imate u fizideru)- prodinstanog
so, biber
Sve pomesati i zavijati u kore. Neko voli da pitu zalije sa mlekom pre nego sto stavi da se pece, ali moze i bez toga.
Moze i varijanta pirinac+sampinjoni ili sampinjoni+ praziluk, ali ove dve verzije nisam isprobala.
Prijatno:)
BRZA VOĆNA TORTA
E ovo ide za čas :uredu: kad me mrzi da kuvam onaj žuti fil na pari za voćnu tortu :beyond:
4 kutije piškota (( keksa :smeh: ) ili 2 one kutije u kojima su dva pakovanja), 4 kisele pavlake, 16 kašika šećera, voće i šlag ili slatka pavlaka (koJ šta voli).
Naređate pola piškota u pleh ili na poslužavnik (al' onaj sa granicama, da možete da filujete), izmešate 4 kisele pavlake kašikom sa 16 kašika šećera i premažete te piškote sa polovinom tog "fila", pobacate iseckano voće... ja stavim 3 vrste najmanje: ananas, maline, banane... može i kivi, jagode ili šta vam padne na pamet, pa opet preko toga preostale piškote, pa druga polovina "fila", pa opet voće i na kraju šlaaaaaaaag :osmeh:
Gotova torta za 10 minuta :) , samo je važno da je pravite dan pre nego što je jedete, jer je bitno da odstoji u frižideru zbog one kisele pavlake i da piškote sve lepo upiju i omekšaju.
Hajde da se i ja ubacim u ovu temu. Ovo je brzinski ručak!:uredu: :ok:
Pileće belo meso se iseče na šnicle i baci se na vrelo ulje da porumene.Mogu sve odjednom da se stave u tiganj , jedna preko druge da uštedite vreme,samo ih
okrećite da svaka bude zapečena.Preko njih bacite pečene crvene roge,naravno očišćene od ljuske ,peteljki i semenki, jedno 10 do 15 komada.Nalijete vode da prekrije i pustite da krčka jedno 15 minuta .Ubacite seckani beli luk i sitno seckan pešunov list.U malo vode razmutite kašiku brašna i nalijete na kraju i pustite još malo da zakuva.Ako je suviše gusto dolijte vode.Naravno posolite.
(ovaj ručak je brzinski samo pod uslovom da imate gotove pečene paprike .U suprotnom „nije brzinski“) Da,Da umalo da zaboravim kašika kisele pavlake će poboljšati ukus! Uz krompir pire – boli glava!!!:uzbud:
Evo još!
I ovo je brzinsko!
Luk,crni se isecka na kriškice,baci se na ulje.Preko toga kockice belog mesa.Pa malo dinstaš... Pa nabacaš tu svakakvog povrća seckanog na tanke štapiće : paprika,šargarepica,mladi kukuruz šećerac, grašak, praziluk,šampinjoni.Pa ...opet dinstaš...mešaš...pa kad je već izdinstano ubaciš tu malo kečapa onako da ne bude suvo oko pola deci otprilike (kod mene je sve otprilike).
Skuvaš testo one spiralice i sve to lepo pomešaš i onda ... njamaš,njam njam...
A može i ovako! Sve isto samo još od povrća dodaš par cvetića brokolija i umesto kečapa staviš soja sos i mešavinu kineskog začina(djumbir ,karanfilići, muskat i ko zna šta još ima unutra , gotova je smeša) i uz tu varijantu ide dobro pirinač.
Sve to može i bez mesa ,ili sa finom mladom teletinom ili ćuretinom.
Deluje prilično haotično ali je ukusno.
:wacko: :uredu: :ok:
Evo još nešto!
Ovo sam smislila pre više godina kad je moja ćerka imala šećernu krizu u kasnim satima i mene je mrzelo da idem u prodavnicu da joj nešto kupim.
Umutiš jedan šlag sa malo mleka, pola od onog što piše na kesici.Dodaš kašiku šećera ,mutiš, mutiš da bude gusto i onda dodaš 3/4 kisele pavlake(čaša od 1,8 dcl) .Ee! Onda u to dodaš nešto od voća, recimo 5-6 jagodica ili pola banane ili slatko od borovnica,kupina ili džem od kajsija ili narendane crne čokolade ili dobru kašiku eurokrema sa prženim lešnicima(ovo je super) ,med i orahe...i šta god se već setiš i šta voliš! I tako napraviš jedno 4-5 ukusa i svi ukućani imaju da se razbiju od sladoleda naravno kad ohladiš u zamrzivaču.
Možda ne deluje recept dovoljno originalno,ali posle su sve moje komšinice pravile taj sladoled i odjednom je slučajno nastala ekspanzija takvih šlag torti i raznih sladoleda kućne varijante.
Napomena:svežeg voća nemoj previše stavljati jer će sladoled biti suviše tvrd i staklast.
Ako mi deca budu bezobrazna napraviću im sladoled od luka i kelerabe!!!Ha,ha ha...
:uzbud: :plaz2:
Kriška hljeba namazana kajmakom
Uzmete jednu krišku hljeba i odozgo premažete kajmakom (onim bjelim žiđim, ne onim masnim žutim zlatiborskim, užičkim ili kako već :cesces:), svježim po mogućstvu, i posolite po želji :njam:
:lol:
Evo ja se mlatila sa ovim malopre:
PILETINA U SOSU
Na ulju propržiti sitno iseckan crni luk (1 glavica), dodati pola kilograma belog pilećeg mesa iseckanog na kockice, malo aleve paprike, malo bibera, vegetu, malo origana i propržiti to meso, onako, da ne bude živo a ne i da izgori ili zarumeni. Onda dodati 1 slatku pavlaku i dinstati dok se malo sos ne ukrčka, jedno 10 minuta. :)
Neuhvatljiva_
29.07.2007, 12:26
Musaka sa tikvicama :njam:
Tikvice iseci na tanke snite posoliti i ostaviti malo da odstoje...
Jednu glavicu luka izdinstati, ja onda kad omekne jos viljuskom ispritiskam tako da se skoro i ne primeti kasnije u jelu, dodati mlevenog mesa(oko 500 gr, moze mesano a moze i posebno svinjsko ili junece)...i dinstati kod ne omekne meso...jedno 15 minuta...
Pirinac( otprilike jedna kafena soljica) obariti, jednom da provri...isprati u hladnoj vodi i pomesati sa mesom i lukom...
Posoliti i pobiberiti ...Mada ja obicno umesto soli stavim vegetu samo...
Umutiti tri jaja i jednu pavlaku...
I onda...
Tikvice, fil i preko njega preliti deo umucenih jaja sa pavlakom...to sve ponavljati dok ne utrosite materijal...Peci na 200 stepeni oko 30 sata...
Neuhvatljiva_
29.07.2007, 12:31
Gibanica sa jogurtom
Dakle...Umutite 4 jaja, dodate jogurt ( 700 dl), so, ulje ( soljica za kafu), prasak za pecivo...
A kore (treba jedno pakovanje ili ti 500 gr), svaku posebno skupljati kao lepezu ili ti harmoniku i tako stavljati u tepsiju koju smo prethodno oblozili jednom korom...Kad sve kore utrosimo, polako prelivamo tecnim filom, ali tako da sve lepo prekrijemo...Pustiti da odstoji makar 30 minuta i peci...
Musaka sa tikvicama :njam:
Ja pravim i sa pohovanim tikvicama i filom za klasičnu musaku (meso, crni luk, začin, samo dodam jedan oljušten i iseckan paradajz, a bez pirinča), i ređam samo dole tikvice, sredina meso pa opet tikvice pa zalijem jajima i mlekom. A odlična je još kad je jedan red pohovana paprika, jedan red pohovane tikvice i jedan red pohovani patlidžan, a između fil :)
Neuhvatljiva_
29.07.2007, 13:25
Ja pravim i sa pohovanim tikvicama i filom za klasičnu musaku (meso, crni luk, začin, samo dodam jedan oljušten i iseckan paradajz, a bez pirinča), i ređam samo dole tikvice, sredina meso pa opet tikvice pa zalijem jajima i mlekom. A odlična je još kad je jedan red pohovana paprika, jedan red pohovane tikvice i jedan red pohovani patlidžan, a između fil :)
E pa fora je u pirincu...dosta je "laganije" ;)
A pravila sam i ja sa pohovanim tikvicama, mada sad mi se nesto ovako vise svidja...
Moze i umesto tikvica da ide plavi patlidzan, ili paprika kako si ti navela ( al tad je bolje samo meso bez pirinča)
Neuhvatljiva_
29.07.2007, 13:33
Evo nesto malo komplikovanije...tj zahteva vise vremena al odlicno je!
Piletina sa ananasom
Od povrca stavim sta nadjem...Luk (praziluk je bolje ako nema onda crni luk) isprzim pa izvadim u ciniju, zatim sargarepu isecem na stapice, isprizim isvadim u istu ciniju, pa papriku, pa ananas, pa pečurke i na kraju belo pilece meso icečeno na kockice...
Sve se posebno przi, i ne nesto dugo...naročito povrce...cim omekne vadi se iz tiganja...
Jedino pečurke ali one se mogu i skuvati pa iseckati...:uredu:
Dalje...sok od ananasa (posto sam mislila na ananas iz konzerve, i to onaj isečen na kockice) staviti u neku šerpicu, staviti kasiku/dve gustina, soja sos dve kasike, i malo karija...Skuvati tako da ne bude baš ni puno gust ali ni redak tako jelo morate jesti kašikom... Pomesati sos kad ga skuvate sa svim sastojicima koji su prethodno przeni...
Kao prilog moze pomfrit mada ja vise volim da obarim pirinač i u njega stavim mesanu meksičku salatu ( ima isto konzerva da se kupi, unutra je grasak, kukuruz)...
KUKURUZ SALATA
2 - 3 tanja praziluka, 500 grama barenog kukuruza (kesica, može malo da se posoli dok se kuva, a i ne mora), 4 kuvana jaja, 3 - 4 kisela krastavčića (iseckate sve na rezance što je za seckanje), 1 pavlaka i 1 majonez, sve se izmeša, stavi u frižider da se ohladi i to je to :)
ммммм њамњам шпагете
одете до оближње продавнице и купите-
паковање шпагета
килу свежег парадајза
по киле качкаваља
мало босиљка ( то има на пијаци ил имате у башти ил у саксији )
кувате горепоменуте шпагете одређено време.
истовремено у другој посуди сецкате парадајз, босиљак и рендате качкаваљ. све то измешате и чекате да се шпагете скувају.
:fijuk:
ако сте заборавили да се снабдете црним вином-то урадите хитно8) ( охладите га у фрижидеру )
када се шпагете скувају-процедите их:roll:
помешајте их са оном смешом парадајзакачкаваљабосиљка и...........
:uzbud: уживајте
винце после:uredu:
Plazma torta
Evo jednostavnog recepta,za jednostavnu tortu;).Sastojci:1 margarin za kolace,400gr secera u prahu,6 jaja,600 gr mlevenog plazma keksa(2 kutije),4 dcl soka od narandze i 3 slaga.U jednu posudu izmiksate margarin,secer u prahu i jaja,a u drugu stavite mleveni keks i sok(koji isto promesate).Posle toga te dve mase spojite, promesate, stavite na tacnu, od gore dodate slag,i to je sve.Jako je ukusno i brzo se napravi ;)
LAZANJE from SQUAW's kitchen :osmeh:
Potrebno je 300 grama mlevenog mesa, lazanje (kore) - pola kilograma (ja kupujem domaće, na pijaci, ponekad kupim i malo više od pola kilograma, nikada nisam pravila sa onim iz prodavnica ili u kutijama :beyond: ), pola litre mleka, 1 glavica crnog luka, biber, origano, so, kečap, 125 grama putera, 1 pakovanje zdenka sira (ja i dalje svaki sir koji je u tom fazonu zovem zdenka :smeh:, okrugla kutija i unutra masni mazivi sir u trouglićima ), 1 pakovanje tost kačkavalja, 100 grama tvrdog kačkavalja.
Sad ovo sve posebno:
1. Skuvati lazanje (kore)
2. Upržiti luk, kad bude staklast dodati meso, i kad je meso gotovo dodati so, biber, origano i kečap, onako da bude sočno.
3. Masni sir izdrobiti kašikom koliko je moguće, istopiti puter u šerpici i dodati taj izdrobljeni sir i mleko (sir izmrcvariti da ne budu grudvice, koliko je moguće).
Ovo iznad bi trebalo nekako sve u isto vreme raditi, da se rezanci ne bi pretvorili u neku glupariju ako su mnogo pre skuvani.
U tepsiju staviti sledećim redom: polovinu lazanja, preko toga polovinu one mešavine sa mlekom, pa polovinu mešavine od mesa, preko toga poređati listiće tost kačkavalja, pa ponoviti sve isto još jednom sa preostalim korama, mlekom i mesom i na kraju izrendati tvrdi kačkavalj i posuti origanom. Zapeći u dobro zagrejanoj rerni, ne puno, jer sve je to već skoro gotovo :) Prijatno :)
Evo sad malo kolači :osmeh: Bar jedan od ova dva u mom životu je prisutan svaki dan od kako znam za sebe jer su ih i deda i tata morali imati ujutru obavezno uz kafu i hladno mleko, pa ih mi ženske nekako pravimo po inerciji :smeh: a deca ih obožavaju :) lako se i brzo prave :uredu:
Voćni kolač
5 jaja (prvo se umuti belance mikserom u šne, pa onda doda žumance), u to se zatim doda 1 šoljica mleka, 1 jogurt (onaj mali, 2dcl ili koliko već), 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 1.5 šoljica ulja, 3 šoljice brašna. Sve se izmuti mikserom (ne mora na najjače kad se završi belanac), sipa u podmazan pleh (malo ulja i brašna, ili ako ne podmazujete onda masni papir za pečenje kolača), pobaca voće odozgore (ja obično stavljam višnje) i gurne se u rernu :) Bušnete čačkalicom kad izgleda da je gotovo, da proverite ;) Kad se malo ohladi posuti prah šećerom. Seći na kocke.
Crni kolač
5 jaja (opet prvo belance pa žumance ;) ), 5 šoljica šećera, 2.5 šoljice ulja, 5 šoljica mlevenih oraha, 1.5 šoljica mleka, 3 rendane jabuke (onako nakisele malo, na krupno rende), 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 3 šoljice brašna, 1 supena kašika kakaa ili čokolade u prahu ili 2 štangle otopljene čokolade. Izmešati sve, sipati u podmazan pleh (ili papir za pečenje dole) gurnuti u rernu i ispeći (opet proveriti čačkalicom). Kad se ohladi preko premazati glazurom od istopljene čokolade. Seći na kocke.
*šoljica = šoljica za kafu, ne velika, ne minijatura, nego ona srednja.
** pleh = onaj malo dublji što ga neki zovu đuveč.
Beli sos
Ovo je meni baka spremala u nedostatku sosa od paradajza koji ide uz rinflais (kuvana zelen i meso iz supe) a može i da se kombinuje i uz pečeno meso. Ja ga obožavam :osmeh:
Sitno secakni beli luk (nekoliko čenova, recimo 3-4 ) proprži se na ulju da dobije zlatnu boju, doda se dve-tri kašike brašna (e sad, ja slabo stojim sa merama, sve radim odokativnom metodom, što bi rekli po osećaju :osmeh:) sve u zavisi koju količinu spremam, malo ga propržim i dolijem vode-oko pola litre :hmm: i posolim. Meša se dok se ne zgusne. Na kraju sipati jednu kašiku sirćeta. Nekad je baka stavljala i mirodjiju, onda bude još lepši ;)
Beli sos
Ovo je meni baka spremala u nedostatku sosa od paradajza koji ide uz rinflais (kuvana zelen i meso iz supe) a može i da se kombinuje i uz pečeno meso. Ja ga obožavam :osmeh:
I nama je baka to pravila :kez: Mi smo to zvali ajmokac :) i uvek je bio sa pilećim mesom u velikim komadima koje se doda u taj sos kad je gotov :uredu:
Dimljene kolenice ispod sača
Jedan recept koji smo ja i moj kum praktikovali više puta da spremamo na Fruškoj Gori.Jednostavno da bi ga spremili mora Vas poslužiti lepo vreme i morate biti raspoloženi za koji sat dobrog kuvanja uz domaću rakiju ili hladno pivo.
Prvo napravite dobru žar kako bi držala temperaturu dok jelo ne bude gotovo.
Sač pre pečenja namažite dobro sa uljem ili mašću.Slažite lagano povreće i to po mogućnosti papriku baburu.šargarepu,nešto manje crnog luka i paradajza isečenoih na kolutove.Zatim stavite dimljene butkice koje ste prethodno dobro začinili vegetom ili nekom drugom mešavinom začina.Većinu začina upije kasnije krompir.So stavljati po ukusu jer dimljene butkice već mogu biti dovoljno slane. Na i oko butkica staviti mnogo,mnogo krompira.Neki ljubitelji dobre hrane spremni su čak da tvrde da je krompir ovako spreman najukusniji. Prosto sva aroma se skupi u njemu.Na kraju ubacimo u sač i po koji lovorov list.Sada do vrha sača nalijemo vode,koja će kasnije polako da ispari.
Sač staviti na žar i lagano peći butkice.Poželjno je po koji put i otklopiti poklopac tek da vidite kako jelo napreduje. Ako je žari malo , možete je napraviti sa strane sača i dodati je pod dno,ne sa strana jer usled jake temperature krompir može da se zalepi za strane sača.
Dobro spremanje ovog jela zahteva i iskustvo koje se naravno stiče učestalijim spremanjem .
J O G U R T
jedan litar mleka prokuvanog i ohlađenog i jedna čaša(2dcl) kiselog mleka promešajte dobro i gotovo!
Kiselo mleko!
Dva litra mleka prokuvanog i prohlađenog do temperature približno 40 stepeni celzijusa, 4-5 kašike jelovne kiselog mleka, promešajte da se kiselo mleko dobro sjedini sa običnim mlekom, obmotajte posudu sa peškirom, poklopite i ostavite da stoji oko 3-4 sata, posle toga ste dobili domaće kiselo mleko.Posuda u kojoj se kiseli mleko poželjno je da stoji u toploj prostoriji.
Pohovani obrani kravlji sira
Kriške sira iseći nožem pedhodno umočenim u vodu na režnjeve debljine približno debljine od 0,5 do 1 cm. Umutiti jaje. Režnjeve sira uvaljati u pšenično brašno, pa u jaje, pa onda u prezle, pržiti na vrelom ulju i neokretati dok dobro ne porumeni jedna strana, pa tek onda drugu pržiti. Obavezan je obrani kravlji sira, stari, jer u protivnom neće ostati celi komadi!!
Riža sa zukini-tikvicama i piletinom
1. Zukini (zelene tikvice) ogulim i narežem na kolutice ili na kocke. Mladi luk ( a moze i obicni crni luk) takodje isjeckam na kolutiće.
2. Na hladno maslinovo ulje (moze i suncokretovo ;)) stavim luk, izgnječeni bijeli luk i zukini, pa izdinstam. Dodajte Zacin C ili Vegetu i rižu (oko 250 g), pa opet malo prodinstam, umiješam maslac, unaprijed skuvanu isjeckanu piletinu, malo soli, biber, papar i zalijem sa oko 800 mL vode ili pilece supe. Dobro promiješam i poklopljeno polako kuvam na srednjoj temeperaturi, s povremenim mijesanjem.
3. Kad riža napola omekša, umiješam vino (oko 50 mL), bosiljak i nasjeckani peršun.
4. Služiti toplo s rendanim parmezanom.
Punjeni krompir
Desetak krompira ujednačene veličine, malo veći od kokojšjeg jajeta, oljuštiti pa oštrim nožem odrezati vrh. Nožem ili onom spravom za dubljenje, pažljivo izdubiti svaki krompir, kao da ste barenom jajetu izvadili žumance. Šupljine puniti predhodno pripremljenom masom za sarmu, poređati u posudu za pečenje jedan do drugog, naliti sa dva decilitra vode i jednim decilitrom ulja. Pokriti krompir sa alu folijom i peći na temperaturi približno 220 stepeni, Na upola pečenja skinite alu foliju i pecite do kraja bez nje.Krompir je pečen kada uvri voda iz posude. Svaki krompir možete poklopiti sa odreskom paradajza, ili pola kašičice kajmaka itd..
Takođe krompir se može puniti sa raznim masama koje vaša mašta ili iskustvo primeni.
Jelo kojem ne znam ime ali pravila sam ga danas pa se sad setila da ga upišem ovdi, možda će da proba još neko da smulja ovo:
Pileće belo meso (500, 600, 700 gr, koliko kupite) iseći na kockice (ne na minijature baš) i na 10 minuta propržiti na ulju u tiganju. To staviti sa strane.
Drugi tiganj na tebe je red (onaj najveći što imate, dubok) - crni luk iseći na kockice, propržiti na ulju da bude staklast, dodati 1 pakovanje pečurki isečenih na listiće, biber i vegetu po ukusu, i dinstati i to 10 minuta. U to na kraju iscediti i 1 limun (može i pola ako ne volite mnogo kiselo) i umešati 2 kisele pavlake (ili skoro 2, kako procenite).
Ugrejali ste rernu za to vreme na opaku temperaturu.
Uzimate vatrostalnu posudu ili pleh malo dublji, sipate meso, preko toga pečurke i nalijete i 1dcl vode (pola čaše) da ne bude suvo. Gurnete u rernu na 10 minuta. Posle 10 minuta izvadite iz rerne, narendate na krupno kačkavalj da bude pokriveno jelo (ne znam koliko kačkavalja :ces: ), vratite u rernu na 5 minuta, onda isključite posle 5 minuta i ostavite još 10 minuta u toploj rerni. Gotovooooo :kez:
Uz to napravim i zelenu salatu i pire krompir :)
Prokelj
http://img216.imageshack.us/img216/9500/lepojeloob8.jpg
Lako i jednostavno
Potrebno:
-0,5kg. prokelja
-150gr. suve slanine
-jedna veća glavica crnog luka
-2dcl. vode
-so i ostali začini po želji
Priprema:Suvu slaninu iseći na kockice staviti u posudu i dodati malo ulja, pržiti dok ne počne da rumeni, dodati sitno iseckan crni luka, i pržiti dok ne postane staklast, dodati predhodno opran i prosušen prokelj, naliti sa vodom i kuvati od 20-30 minuta na osrednjoj jačini temperature, da krčka ali da nije preterano, pri kraju posoliti i začiniti po želji, kuvati još pet minuta i gotovo!
Kuvana zelena boranija!
Potrebno:
-dve kese zamrznute zelene boranije
-jedna veća glavica crnog luka
-dva čena belog luka
-jedna jelovna kašika kajmaka
-jedna kafena kašičica gustina
-so, začin ,ulje
Priprema:
Na jedan decilitar ulja ispržiti glavicu crnog luka sitno seckanog dok ne dobije staklast izgled.
Dodati zelenu, odmrznutu boraniju, pa preko nje kašiku kajmaka.
U dva dcl. hladne vode razmutiti gustin i sipati u posudu sa boranijom.
Iseckati beli luk, pa i njega dodati.
Posoliti i dodati začin po želji, pa kuvati na umerenoj temperaturi oko 45 minuta.
Posle toga jelo je gotovo!
Kolač sa jabukama
Potrebno je:
6 jabuka
šolja brašna
šolja šećera
šolja griza
1 pp
1 margarin
cimet (po želji)
Brašno, pp, šećer i griz izmešate u jednoj činiji da se praškovi sjedine. Jabuke oguliti i izrendati.
U tepsiju đuvečaru (Squaw ju je već opisala) sipati šolju praškaste smese, na to staviti pola rendanih jabuka, ovde dolazi onaj cimet po želji, pa ponovo šolja praškaste smese, ostatak jabuka, opet cimet po želji, i na kraju poslednja šolja praškaste smese. Po vrhu naslagati listiće margarina da pokriju sve. Peći dok ne porumeni.
Važno je napomenuti (iako ni meni nije baš bilo najjasnije prvi put :hmm:) da se tepsija prethodno ne podmazuje ničim.
Inače, kolač je i posan, brzo se sprema, ne zahteva neko posebno kulinarsko znanje, sastojke svi imaju u kući, tako da ... prijatno!
:osmeh:
Pošto smo preživeli :smeh: a i jako nam se svidelo, stižu dva recepta: slani i slatki. Oba se spremaju sa korama za pitu, a nije potrebno puno vremena ni drndanja. 8)
Slani rolat
Potrebno:
˝ kg kora za pitu
3 jajeta
1 kiselo mleko (može i 2dl jogurta)
1 dl ulja
malo soli
origano (ili bosiljak) po želji
200g stišnjene šunke
200g sira koji može da se renda (trapist ili sl.)
Umutiti jaja, kiselo mleko, ulje so i začin. Mazati svaku koru. Poslednju koru namazati kečapom. Na nju naslagati šunkaricu, narendati sir, posuti još malo začinom i zaviti sve u rolat. Staviti u pouljen pleh, premazati ostatkom smese i peći 20-25 minuta na 200C.
Štrudla
Potrebno:
˝ kg kora za pitu
3 jajeta
2 čaše šećera
2 kisela mleka
1 čaša ulja
2 čaše brašna
1 pp
Za fil:
200g mlevenih oraha (ili maka)
1 čaša šećera
1 vanil šećer
Sve ovo prokuvati u malo mleka.
Umutiti jaja, šećer, kiselo mleko, ulje, brašno i pp.
Mazati 3-4 kore smesom, poslednju koru premazivati smesom za fil. Rolovati u štrudlice.
Peći u pouljenom plehu 20-25 minuta na 200C.
Kolach od maka
Mnoogo je dobar.
8 kasika secera u 2dl mleka plus 250gr mlevenog maka. Skuvati na tihoj vatri uz stalno mesanje. Ostaviti da se ohladi.
Umutiti 6 zumanaca, 7 kasika secera, 160gr margarina, 1 vanil secer, u to narendati koru jednog limuna i na kraju 5 kasika brasna. Pomesati sa skuvanim makom.
Umutiti 6 belanaca, pa polako umesati u masu.
Peci oko sat vremena na 150 stepeni u vecem teflonu (ja oblozim papirom za pecenje)
Kad se ohladi premazati pekmezom od kajsija i odgore preliti glazurom od cokolade.
Punjeni patlidzan - posno
1 patlidzan srednje velicine
2 manje ili 1 veca sargarepa
1 veci krompir
2-3 kasicice margarina
1 cen belog luka
ulje
Zacin C, biber, curry
Neoljusten patlidzan srednje velicine preseci po duzini i izdubiti mu sredinu, tako da se dobiju 2 ’camcica’. Sundjerast deo iz sredine iseckati na sitne kockice.
Sagarepe i krompir izrendati . Na malo ulja i sa vrlo malo vode, proprziti ih zajedno sa sredinom patlidzana (ne mora se upotrebiti sva sredina). Ukoliko volite, mozete ovo prziti s crnim lukom, ja ga ne stavljam. Takodje ovo je momenat da zacinite ovu smesu. Ja stavim C zacin, biber i curry kao i 1 cen sitno iseckanog belog luka. Ovo je smesa koja treba samo malo da se proprzi, ne mora potpuno da bude gotova jer ce se jos kuvati.
’Camcice’ od patlidzana proprziti na margarinu, da smeksaju i malo ih posuti zacinom C. Potom ih napuniti smesom krompir+sargarepa+sredina. Staviti ih u vatrostalnu posudu i zapeci u rerni oko 15-20 minuta.
Kolach od maka
Mnoogo je dobar.
Baba, ja pravila tvoj kolač :osmeh: Skroz je simpa, iako sam mislila da si možda izostavila prašak za pecivo :smeh: al' rek'o aj' ja ću 'vako prvo kako je rekla pa da vidimo šta će da bude. Svi oduševljeni, podmladak malo manje ( ne voli kolače sa mravima :roll: ), ušlo u svesku :respect:
:osmeh::ortak:
Pda. Zaboravila sam da napomenem da klinci prvo nece ni da ga vide, a kamoli da ga probaju, bas zato sto "nece da jedu mrave" :smeh: ali zato kad ga probaju...omlate vise od pola...i spavaju kao jaganjci :fijuk: :smeh:
Prokelj
Mere su proizvoljne. Prokelj ocistiti, oprati i preseci na pola ili na cetiri dela ako su veci, oljustiti dva-tri krompira i iseckati na kockice, sve to zajedno skuvati u slanoj vodi. Glavicu crnog luka i cesanj dva belog iseckati i proprziti na ulju (ako imate luk mozete zameniti prazilukom, ili jos bolje ukombiovati, a super je i kada se doda vlasca). Prokelj i krompir procediti, staviti u vatrostalnu ciniju pa dodati dinstani luk, posoliti, pobiberiti, dodati vegetu i malo majcine dusice (sasvim malo). Pavlaku razmutiti sa jednim jajetom i oko 1 dl mleka pa preliti prokelj sa tim. Zapeci u rerni na 250. Po zelji mogu se staviti i neke kobasice sa prokeljom, lepo je sa onim domacim crvenim, ne dimljenim.
Izvinjavam se svima kojima je to bitno sto je recept bez mera i onako ofrlje.....:stid2:
hmmmm.... kako da nazovem ovaj specijalitet:cesces:
pa recimo:
gurmanska salata:
- sastojci:
glavica zelene salate
2 zelene paprike (vece)
glavica crnog luka
300 g mlevenog mesa
100 g dimljene slanine
50 g trapista
1 kesa cipsa
vegeta
biber
majonez
Izdinstati mleveno meso, sa vegetom.
Iskidati zelenu salatu, krupnije iseckati crni luk i papriku.
Dimnjenu slaninu sitno iseckati i isprziti.
Kada se mlevono meso i slanina ohlade pomesati sa salatom, narendati trapist, dodati biber i majonez (vise ili manje, po ukusu) i na kraju dodati izmrvljen cips. Ovo sve promesati.
Prijatno!
Punjene lignje
LIgnje srednje velicine, ne one sasvim male, nikako, oprati,odvojiti gornji deo od donjeg, ocistiti i ocediti.
Gornji deo iseckati skroz sitno, srazmerno tome naseckati i pancetu ili neko suvo meso, skuvati malo rize, naseckati persun i beli luk, sve to sjediniti, zatim doodati
tome maslinovog ulja, soli i bibera, oko pola decilitra belog vina (ili manje), moze i malo limunovog soka.
Tom smesom napuniti donji deo lignji, zatvoriti ga cackalicom i peci. Mogu zajedno da se peku i maldi krompirici....
Ako na forumu vec postoji neki slican recept ja se izvinjavam sto ponavljam.....
believer
25.01.2008, 22:24
desert: VENERINA PENA
Staviti u mikser: 1 bananu,1/2 jabuke,1 kivi,1 belance,4 kasikie smedjeg secera,1 kasiku likera od mente ili sok od pola limuna.
Miksirati oko 3 minuta.
Sipati krem u visoke case i ukrasiti listicima mente i kolutom limuna.
mera je za dve osobe....bilo bi lepo da ta druga osoba nije kamiondzija....ako jeste,za njega ohladite pivo.....
Kuglof, slani
6 belanaca umutite dobro, onda se doda 6 žumanaca i polako dodaje seckano (sitno):
400 g praške šunke, 5 obarenih šargarepa, 150 g pilećih prsa, 2 čaše* krupno rendanog kačkavalja (na ono za jabuke), 4 kisela krastavčića, pola čaše* ulja. Može soli po ukusu a i ne mora uopšte dovoljno je i ono što puste šunke, krastavčići i kačkavalj.
Kako se dodaje jedno po jedno, tako se i polako meša. Pomešati 200 g brašna i 1 prašak za pecivo pa to takođe polako dodavati u tu masu i mešati.
Kuglof (posudu) premazati margarinom (ja to na prstiće i utrljam lepo u one žljebove), sipati masu, poravnati i staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni tačno 45 minuta :)
* čaša = ona plastična od pavlake
p.s. Kuglof (posuda) treba da je veličine koja lepo staje na plitak veliki tanjir kad se prevrne
Eto ga:
http://img206.imageshack.us/img206/2118/kuglofdr5.jpg
I isečen:
http://img170.imageshack.us/img170/4615/isecentp0.jpg
Jaffa torta
Potrebno:
˝ kg Jaffa keksa
2 dl soka od narandže
100 g čokolade za kuvanje
100 g lomljenog petit keksa
100 g mlevenog keksa
150 g mlevenih oraha
150 g margarina
1,5 dl mleka
3 kašike šećera
Jaffa keks seći na četiri dela i zaliti sokom od narandže.
Mleko, margarin i šećer zagrejati i kada se smesa otopi i sjedini dodati čokoladu, pa orahe i mleveni keks. Kada se smesa ohladi dodati izlomljen keks i Jaffu natopljenu sokom od narandže.
Oblikovati smesu u oblik po želji, ili staviti u kalup, i posuti mlevenim orasima, čokoladom, šećerom u prahu, šlagom i sl.
:njam:
E danas kad sam se zezo po kuKinji, reko' što ja ne bih slikala, kao i onaj kuglof, kad sam već pisala recepat, možda na osnovu slike bude zanimljivije, pa inspiriše, ak' je nekom dosadno da čita samo :)
PIZZA PITA
http://www.vojvodinacafe.com/forum/135544-post6.html
Naređa se kako piše pa se uvije u rolat pa se stavi u fridž da kulira sat-dva :lazy:
http://img90.imageshack.us/img90/2060/img3663nm1.jpg http://img505.imageshack.us/img505/51/img3664lc8.jpg
Pa se ovako secka pa se ovako ređa fino zgusnuto 'nako kao kad izađe samo 200 vozila GSB-a na ulice :lazy:
http://img401.imageshack.us/img401/2003/img3668ck0.jpg http://img169.imageshack.us/img169/6482/img3671uk7.jpg
Pa ove što se guraju u busu gađaš malo jajima i pavlakom i lansiraš u rernu al' ne lansiraš se na net ako si sklerotičan da ne bi bilo belaja :lazy:
http://img139.imageshack.us/img139/1326/img3674zg1.jpg http://img152.imageshack.us/img152/2828/img3676zc5.jpg
Uzmeš omiljeni tanjir, otpevaš jedan "Parni valjak" zbog radi - jebi delije živećeš veselije :uzbud: i naređaš pitu 8)
http://img502.imageshack.us/img502/8130/img3678fv6.jpg http://img520.imageshack.us/img520/4056/img3680fd4.jpg
... i ove što nisu raskitili jelku samo još jednom značajno i popreko pogledaš :plaz4:
Pravila sam ovaj, slatki, nije loš :):
http://www.serbiancafe.com/kuvar/7/1127/Mocartov-kuglof
Sve sam radila po receptu (nisam sipala rum nego ekstrat ruma), ali šta bih ja tu popravila - ostavila bih grožđe i limun malo duže u tom rumu, možda i da prenoći, ovako sam ja to odmah potopila i iscedila :cesces: I obavezno kuglof u zvono, da se ne bi sušio ako nemate termite kao ja pa vam ne ostane kuglofa :smeh: Ukusan je :uredu: sad će pa'ne neki novi 8)
http://img179.imageshack.us/img179/2616/img3784ws1.jpg http://img179.imageshack.us/img179/2241/img3785xd3.jpg
http://img252.imageshack.us/img252/475/img3787du8.jpg
Another slatki kuglof :)
Mnogo je jednostavan, a ukusan. Ujutru uz mleko je superiška... ili uveče :)
1 kisela pavlaka, 3 jaja, 1 čaša neskvika, 1 čaša mlevenih oraha, 1 čaša šećera, pola čaše ulja, 1 čaša brašna, 1 vanila i 1 prašak za pecivo. Sve se umeša (prvo naravno dignete belance u sneg pa zatim ostalo dodavati), podmaže se kuglof, nalije masa (koja je i živa 'nako ukusna :kez:) i peče 55 minuta do sat na 180-200. Može gore i da se pospe posle prah šećerom, a ne mora. Obavezno u zvono da se ne suši.
Čaša = ona od pavlake
p.s. ako menjate neskvik za kakao onda će biti manje sladak, pa bi možda trebalo dodati još šećera.
Zvonchica
08.06.2008, 13:45
Voćni jogurt -jagode
200 gr jagoda
150 gr (2dl) jogurta
100 gr (pola čaše) mleka
50 gr (5-6 kašika) šećera u prahu
malo vanilin šećera
-Sve samleti u blenderu
Voćni sladoled
2 pavlake
2 čaše šećera
500 gr voća
1 šlag
Prvo umutiti pavlaku i šećer, dodati samleveno voće i na kraju umućen šlag.
I naravno.. turiš u zamrzivač :)
Zvonchica
16.06.2008, 16:40
Danas spremala ovo, mnogo fino, pa reko' da vam napišem...
Šnicle u mleku :)
Šnicle izlupati i posoliti. Uvaljati u brašno i peći ih u tiganju dok malo ne porumene. Ređati ih u vatrostalnu posudu pa preliti mlekom. Ali ne skroz - ja jednom tako uradila pa nikad da mleko uvri.
Staviti u zagrejnu rernu ( 200 stepeni ) i peći dok mleko ne uvri - oko pola sata.
sad ću da vam uslikam ono što je ostalo :)
http://img71.imageshack.us/img71/1114/slika154qt4.th.jpg (http://img71.imageshack.us/my.php?image=slika154qt4.jpg)
Piletina na roštilju sa medom i susamom!
Priprema:
Iseći piletinu na komade, posoliti i staviti u pac da odsoji oko jedan čas. Pac pripremitina sledeći način: jedan dcl ulja, jedan dcl belog vina i pola kašičice belog mlevenog bibera. Svako parče piletine blago provući kroz pac i složiti u jednu posudu pa ostaviti u frižider oko jedan čas. Za to vreme polako podložite roštilj, spremite dve manje ćinije, u jednu stavite tri kašike meda, a u drugu tri kesice susama. Kad je roštilj lepo zagrejan, izvadite piletinu iz frižidera i svaki komad mesa uvaljate prvo u med pa zatim u susam. Sa ostatkom paca premažite roštilj i pecite meso na njemu. Dalje treba, eee dalje treba to pojesti i zaliti sa hladnim šardoneom sa kockicama leda, ili sa dobro rashlađenom mineralnom vodom!
Cola cake
YouTube - Cola Cake recipe by James Martin
Za one kojima engleski ne ide baš evo prevoda sastojaka:
250 g putera
175 ml koka kole
3 kašike kakaa
250 g brašna
četvrtina kašičice sode bikarbone
300 g šećera (stavila sam obični šećer, caster šećer nisam ni videla nikad kod nas, on je nešto između praha i običnog kristala, malo finiji od običnog našeg)
2 srednja jaja
ekstrat od vanile (stavila sam pola one male flašice)
250 ml mleka
To peći u zagrejajnoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.
Glazura:
100 g putera
2 kašike koka kole
200 g šećera u prahu
2 kašike kakaa
Postupak ima na klipu ne treba da objašnjavam, vidi se šta je šta :)
http://img157.imageshack.us/img157/7325/17072008134kj7.jpg http://img137.imageshack.us/img137/4507/17072008135bs8.jpg
http://img137.imageshack.us/img137/1093/17072008136um7.jpg
Zeznula sam se samo što sam stavila u rajf da pečem jer ga ili nisam dobro zatvorila ili je suviše tečno pa mi je procurelo 3-4 kapi u rernu, ništa strašno, možda sam trebala u tepsiju običnu. Može i u đuveč pleh ako volite parčiće na kocke. Glazuru stavljate kad se ohladi donji deo, jer ako bude vreo topiće puter iz glazure. Prijatno dezertiranje :)
p.s. E da, i moj rajf ima više inča :lol: (nEsam ga lepo slušala :fijuk:) pa je ispalo za koji milimetar tanje nego njemu, ali zanemarljivo :)
Corn flakes bombice
4 Mars čokoladice izlomite u dublji tiganj ili šerpicu, dodate 60 grama putera i to istopite, smaknete sa šporeta, ubacite oko 70-80 grama corn flakes-a (ja to odokativno) umuljate dobro i kašičicom izvadite u korpice i gotovo :)
Ponekad ih i zalijem istopljenom čokoladom, a i ne mora. Ne mora ni u frižider da se hladi da se mnogo ne stegne. Od ove mase izađe oko 35 komada.
Nije za one sa slabim i načetim zubima :beyond:
http://img139.imageshack.us/img139/7041/19072008140ds5.jpg
Plazma kolach/tortica/nesto
400 gr mlevene plazme
250 gr margarina
6 zumanaca
10 kasika secera
100 gr zelea (iseckati)
100 gr cokoladnih bananica (iseckati)
sok od narandze
Doobro umutiti margarin i secer, dodati zumanca.
Na to istresti plazmu i seckane bananice i zele, mesati kasikom. Dodavati sok od narandze dok ne dobijete masu ni previse cvrstu, ni previse mekanu :beyond:
Razvuci na tacnu, malo istapkati prstima, vec znate kako to ide i dobijete ovo:
http://i189.photobucket.com/albums/z201/Nensi021/IMG_3061-1.jpg
Sutra cu samo da premazem slag i malo ukrasim i eto kolacha koji mi nije oduzeo vise od 20 min vremena.
Od ove mase se mogu praviti i kuglice, umesto slaga se moze premazati rastopljenom cokoladom, a moze i bez ikakve glazure. Sve po zelji :kuler:
Paprike punjene povrcem
Narendati krompir, sargarepu, zelen, celer, pastrnak, sjediniti, pa dodati vegetu, so, biber, malko majcine dusice i sitno naseckan presunov list, moze se staviti i seckani beli luk, sipati malo maslinovog i malo suncokretovog ulja. Napuniti ovom smesom ociscene paprike, najbolje one velike crvene, a ako ne, moze i bilo koje druge. Peci u rerni zagrejanoj na 250 stepeni, desetak minuta pre kraja na svaku papriku staviti po jednu kasiku pavlake.....zapeci....
Može, može :) (uvek sam za share & enjoy :uredu:)
http://img237.imageshack.us/img237/9350/img4023ai7.jpg
Rižoto, klasično pripremanje, meni je osnova za svaki uvek ista. Iseckaš luk, na malo maslinovog ulja izdinstaš da bude staklast (ili kako kažu oni što bolje znaju od mene - sotiraš :)), dodaš pirinač (to zavisi za koliko osoba praviš, ja stavim 400 grama) i mešaš mešaš, pirinač voli mešanje i nalivaš bujonom (ne sve odjednom nego iz tri - četiri puta, kad uvri onda doliješ opet, ja stavim skoro litar onog od povrća zbog mene, mada možeš i goveđi, pileći, kombinuješ u zavisnosti od toga šta pripremaš), opet mešaš mešaš i na kraju dodaš izblendiranu cveklu (ili si nekako napravila pire) koju si prethodno oprala, isekla vrh i dno, stavila u foliju, posolila, pobiberila i zalila maslinovim uljem (3 cvekle), umotala foliju dobro i stavila u rernu na sat vremena na 200. Izvadiš, oljuštiš i napraviš taj pire koji dodaš u rižoto. Promešaš i zatrpaš parmezanom, opet promešaš i to je to :)
U ovaj rižoto sam pre bujona dodala i belog vina malo. U jelo nemoj nikad dodavati ono extra jeftino vino koje ne bi nikad pila jer u jelu ono ispadne još ružnije. Pirinač preporučujem Gallo (arborio, originario), ima ga u Maxiju.
Spanać svež strpaš u blender ili koju već mašinu imaš, 3-4-5 čena belog luka, so, biber - bzzzzzzzzzzzz - opet i tu ubaciš parmezan - bzzzzzzzzzzzzz - namažeš hlebiće i u rernu na 15 minuta :)
Samo te sve radnje sinhronizuješ da traje ne više no što treba i :njam:
Corba od puter boranije (osvezava, a ne goji:))
U serpu staviti kasiku putera, i malo maslinovog ulja. Zagrejati, ali ne toliko da gori.
Dodati glavicu sitno seckanog mladog ili crnog luka (moze i oboje), jednu seckanu sargarepu, cesanj belog luka,malo svezeg seckanog persuna, oko 350 gr mlade boranije, uzduz secene, po ukusu dodati vegetu, malo mirodjije (sveze) i bibera. Sve ovo dinstati u poklopljenoj serpi, na umerenoj temperaturi. Kada je povrce izdinstano, dodati par sitno seckanog krompira, casu mleka i malo vode (oko 1/2 case) i nastaviti sa kuvanjem. Kada je corba skuvana, odnosno, krompir mekan, dodati par kasika milerama ili pavlake i sve dobro izmesati. Prija u letnjoj sezoni, jer se svi sastojci mogu kupiti svezi.
Indijska čorba (well, više je paprikaš, al' kod mene je zavedena kao čorba odavno :smeh:)
Meso (juneća kolenica, ribić, 1kg) iseći na kocke, beli luk 3 čena na listiće i crni luk 3 glavice na listiće, zagrejati ulje u šerpi (3 kašike supene) i ispržiti meso na jakoj temperaturi. Meso će da pusti sok pa ga treba u njemu mešati neko vreme, zatim ubaciti luk pa i njega mešati da postane staklast, al' da ne zagoreva ništa, posoliti, pobiberiti, dodati malo aleve i začiniti cimetom i karijem. Smanjiti temperaturu i naliti goveđim bujonom (1 litar), dodati još i pola flaše domaćeg paradajza, pa sve krčkati poklopljeno oko 1 sat, dok meso ne omekša.
Krompir iseći na kocke (oko 400-500 grama, beli), 2 zelene paprike na komade, pa dodati nakon tih 60 minuta i krčkati još 15-20 minuta (dok se krompir ne skuva). Dodati origano i sve navedene začine još jednom ako je potrebno :) (poenta je u začinima, jel... ;))
http://img178.imageshack.us/img178/91/img4268bd3.jpg http://img246.imageshack.us/img246/599/img4271am3.jpg
http://img222.imageshack.us/img222/39/img4273kg2.jpg http://img329.imageshack.us/img329/7184/img4275vh7.jpg
Danas isproban recept maznut od komsinice, odlican 5.
Skuvati 500gr testenine (ja sam kupila spiralice) ocediti i ostaviti da se ohladi. Moze i preko noci da odstoji u frizideru.
U to istresti casu kiselog mleka, 1,5 do 2 pavlake,200gr sampinjona, 2 cela jajeta, posoliti i pobiberiti po ukusu i sve dobro izmesati.
Istresti polovinu mase u dublji, ali ne velik pleh, poredjati sunkaricu, istresti ostatak testenine i peci na 200 stepeni oko 20-26 minuta.
Izvaditi iz rerne, odgore izrendati mocarelu (ja sam otprilike...siroko, bogato) premazati umucenom pavlakom sa jajima komada 2 i vratiti u rernu da se zapece.
Seci tek kad se ohladi.
Zapečeni juneći jezik
Skuvati juneći jezik i iseći ga na rezance osrednje veličine, a zatim ga staviti u šerpu sa proprženim lukom i na rezance iseckanom slaninom. Začiniti vegetom (ili drugi začin, a najbolje je goveđom kockicom za supu), biberom, bosiljkom, đumbirom, majčinom dušicom, peršunom, celerom (ne moraju sve ove travke, ali je poželjno što više). Dodati vrlo malo vode (može i belo vino)i kratno sve zajedno propržiti na umerenoj temperaturi. Zatim to preručiti u posudu za rernu (može bilo kakva, čak i šerpa u kojoj se pržilo, što je i najbolje zbog pranja sudova), čije dno je natrljano puterom (može i margarin ili ulje, ali trunka).
Umutiti 1 pavlaku i 1 čašu jogurta (paziti da ne bude mnogo kiseo, što blaži-to bolje, sa kašičicom brašna i jednim jajetom, blago posoliti i pobiberiti i time ravnomerno preliti jezik.
Staviti u ugrejanu rernu i peći na 200*C oko pola sata (gotovo je kad porumeni preliv). Na kraju pečenja može se odozgo narendati kačkavalj i zapeći još koji minut.
P.S. Umesto junećeg može i svinjski jezik, ali treba kupiti nekoliko.
Piroške sa kupusom
70gr rastopljenog putera i 3 pune supene kašike zejtina izmešati sa 350-400gr brašna, solju po ukusu, 2 žumanca i 1 kvascem rastopljenim u 300-400gr mlakog mleka.
Dobro izmesiti testo i ostaviti na toplom mestu da naraste koliko može. Zatim testo razvaljati na debljinu malog prsta (ako nije mnogo bucmast, ako jeste, onda pola), i nekim kalupom iseći ga u obliku pogačica (prečnika od 6-8cm), a onda filovati nadevom i svaku pogačicu preklopiti preko pola, stisnuti malo ivice da ne ispada nadev i pržiti u posudi sa dosta vrelog zejtina (može i mast ako će se odmah jesti).
Nadev: iseckati kupus kao za salatu, izdinstati ga sa sitno seckanim crnim lukom dok ne omekša. Začiniti ga solju (ili začin) i biberom, po ukusu.
Pre filovanja testa, iz kupusa iscediti tečnost što više može.
Pošto se često dešava da belanca ostanu neiskorišćena, kao što je slučaj i u prethodnom receptu, evo recepta za belanca:
Beli komisbrot
1 šolja belanaca umuti se sa 1 šoljom šećera da bude dobro penasto i čvrsto, pa se u to doda pola šolje ulja, 1 šolja brašna, malo seckanih oraha i suvog grožđa. Sve se muti mikserom.
Peče se, obično u uzanom, a dugačkom plehu (a i drugi, ako ovakav nemate) koji je natrljan puterom ili margarinom i posut prezlom (prezla bolje nego brašno sprečava lepljenje). Može se umesto masnoće i prezle staviti u pleh papir za pečenje.
Peći na 200-250*C dok ne porumeni i ne odvoji se od ivica pleha.
NAPOMENA: Broj belanaca u ovoj poslastici nije bitan (naravno da nije racionalno praviti je sa manje od 3 belanca) jer se meri šoljom. Zato je bitno da belanca, koliko god ih je u pitanju, stavite u odgovarajuću šolju (da bude puna) i da tom istom šoljom merite sve druge sastojke.
SAVET:Najpouzdaniji način da saznate da li je bilo koje testo pečeno je da u sredinu zabodete suvu i čistu čačkalicu, pa, kad je izvadite, ako se na nju nalepilo testo, još treba peći, a ako je čačkalica ostala čista, kolač je gotov.
Mleveno, 1 kg (teletina, junetina, mešano - šta volite), seckani peršun, 1 jaje, začini po ukusu i malo prezle potopljene u mleku dobro izmešate da budu kompaktni (ako nisu, zavisi od mesa, može još jedno jaje, ono vezuje)
http://img134.imageshack.us/img134/9920/img4373qg5.jpg http://img155.imageshack.us/img155/7713/img4374wh0.jpg
Raširite po alu ili pvc foliji malo nauljenoj prstićima, pa dok su prstići masni razvučete u pravougaonik i poređate pršuticu i kačkavalj celom dužinom (količina isto po želji, ali na sam početak pravougaonika). Kuglof se namaže puterom pa se preko putera prospe prezla (onako da bude svuda fino pokriveno kao kad se podmazuje brašnom), pa se meso uvije u rolat i prebaci unutra.
http://img361.imageshack.us/img361/4543/img4376gw7.jpg http://img152.imageshack.us/img152/8126/img4378cp0.jpg
Preko se stavi pec papir pa pleh, onda se sve to prevrne sa dve ruke da izgleda kao na slici, stavi se na 200-220 u zagrejanu rernu i peče oko 1 sat. Može da se otkrije pred kraj da malo porumeni, ali ne predugo jer nije cilj osušiti ga.
http://img141.imageshack.us/img141/5102/img4380br0.jpg http://img254.imageshack.us/img254/127/img4382ih7.jpg
Prijatno :)
Pesto :)
http://img223.imageshack.us/img223/5456/img4388ct5.jpg
Bosiljak, maslinovo ulje, pinjole, parmezan i beli luk. Brzo i ukusno, potrpa se u blender i za sekund gotov sosić za prelivanje preko taljatela... ili paradajza na kolutove recimo sa mocarelom :)
Nemam neki odnos, svega po malo, samo stavim manje ulja jer volimo gušće ;)
Pašteta od tunjevine
http://img48.imageshack.us/img48/170/img4394ua8.jpg
Lepa količina ispadne od ovih sastojaka i stvarno je ukusna :uredu: Nisam mutila mikserom, već opet poubacivala sve u blender i koristila sam krem maslac ;) Maz-maz na tostić prepečeni pa gore maslinke na kolutiće i super doručkić ili večera :)
2 konzerve tunjevine
4 kisela krastavca
2 kuvana jajeta
1 kašika majoneza
1 kašika pavlake
1 kašika margarina za mazanje
1/2 kašičice senfa
so, biber
http://www3.serbiancafe.com/kuvar/2/4083/Pasteta-od-tunjevine
Kada kiša skroluje danima, nema ništa bolje od ćebenceta ispod kojeg su dva para nogu različitog broja i cimeta (mljac, mljac) :) Onda na brzaka može da se napravi ova čarolija koju ćete ćopati naizmenično dok vam ne pripadne muka :uredu:
http://img230.imageshack.us/img230/9587/img4398ni2.jpg http://img524.imageshack.us/img524/7563/img4400fg5.jpg
http://img246.imageshack.us/img246/6240/img4403oc0.jpg
Nekoliko jabuka onako nakiselih malo iseckate kako hoćete i volite i prodinstate na malo putera, dodate vanilu, orahe, cimeta - sve to po želji, odokativno i po ukusu i zalijete medom :njam: (al' ne preterujete) pa sve lepo promešate i sipate gde ste isplanirali. Lepo je i kad se iskombinuje sa sladoledom, i samo ovako, i toplo i hladno :)
Enjoy.
Bosansko lonče :)
Uzeti poveći zembilj, najbolje onaj što ima točkiće, i uzdišući otići na pijacu. Pre kupovanja namirnica, s nogu popiti lozovaču s pijačnim dangubama, a zatim ubediti mesara da niste cicija, ali da su vam za bosanski lonac potrebne tri vrste mesa i to tačno po četvrt kilograma: jagnjetina, svinjetina i govedina (najbolje goveđi rep). Potrebno je još i četvrt kilograma krompira i crnog luka, zatim belog luka, pola glavice slatkog kupusa, tri do četiri babure, dve ljute paprike, četiri do pet šargarepa i dva paškanata, dve veze peršuna, mala kašika aleve paprike, deset do petnaest zrna bibera, pola litra kuvanog paradajza, dva deci belog vina (ostatak do litre popićete dok kuvate bosanski lonac) i soli prema ukusu.
Ni za živu glavu ne stavljajte začin C ili, još gore, vegetu, jer bi mogli da ovom jelu poklone neki sasvim moderan ukus. Budući da bosanski lonac potiče još iz onih davnih vremena kada ovi dodaci nisu bili pronađeni, jedini začin za njega jeste ljubav domaćice prema bližnjima, dodatak jelima koji više nigde ne može da se kupi.
Meso isecite na krupnije komade, svu zelen očistite i isecite na tanke kolutove, a crni luk na krupnija rebarca. Beli luk očistite samo od ljuske, kupus operite i isecite krupnije. Sve to složite u oveći lonac, najbolje zemljani, i nalijte vodom da ogrezne. Pri vrhu, lonac mora da bude prazan bar šest do sedam santimetara, zbog kuvanja. Dodajte kuvani paradajz, belo vino i so. Prema otvoru lonca, odsecite dva tabaka pergament papira, pokrijte lonac njime i čvrsto uvežite kanapom. Stavite ga zatim na vatru, da se sve što je u njemu istiha kuva oko četiri sata. Za vreme kuvanja lonac nikako ne otvarati.
Od pribora za jelo, pored dubokih tanjira, servirajte samo kašike. Vino, naravno, belo, dobro ohlađeno, reskog bukea. Konverzacija za vreme ručka: vicevi o Muji, Hasi i Fati, koji ne smeju da pređu u vulgarnost. Desert: dobro ohlađena lubenica, po mogućstvu iz sela Sakula, a u Banatu. Posle ručka ponuditi gostima kauč, divan ili otoman u hladovitim sobama, da malo odspavaju, jer svako jelo kune svoje telo, što ne legne da se malo slegne.
Momo Kapor
Stavila sam ovde ovaj recept jer ga i ja isto kuvam (pa da ne pišem ponovo, a ovo mi je simpatično napisano), uz sasvim mala odstupanja. Ne zviznem tu lozovaču, stavim poklopčić, a ne pergament i ne stavim toliko peršuna :)
Da, i nemam vatru kući (ako je ne bljujem). Ali zato na ranču to bude potpuno drugačije :uredu:
http://img388.imageshack.us/img388/7531/img4426ln6.jpg
Pa se lepo naređa i nalije:
http://img83.imageshack.us/img83/1134/img4430bx2.jpg
Pa se krčka saaaaatima poklopljeno. Toliko, da skroz zaboraviš šta te čeka kad u kuhinju uđeš, pa se fino iznenadiš :)
http://img443.imageshack.us/img443/5338/img4433rv1.jpg
Tanananaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:
http://img300.imageshack.us/img300/7353/img4435ed8.jpg http://img395.imageshack.us/img395/129/img4440nq3.jpg
Pa malo projica, malo belolučane, malo kozji sir i kad se osvrneš... oko tebe sve blaženi osmesi :)
http://img83.imageshack.us/img83/2370/img4438qh2.jpg
:)
Som na hilandarski način
Kilogram fileta soma iseći na veće parčiće, 3 crna luka i nekoliko čenova belog iseckati sitno i staviti na malo maslinovog ulja/vode da se dinstaju. Dodati i začin C/vegetu po ukusu.
http://img220.imageshack.us/img220/6291/img4446un8.jpg
Kad luk postane staklast, poubacivati filete, lepo im napraviti mesto da svi stanu.
http://img149.imageshack.us/img149/2461/img4448pp1.jpg
Naliti vodom da ogrezne, dodati i belog vina po želji (2dcl), par kolutova limuna, bibera (belog npr) i ruzmarina. Krčkati nekih 15 minuta, ne treba puno da se obari.
http://img370.imageshack.us/img370/543/img4449gn2.jpg
I gotov ručak/večera za 20 minuta :njam:
http://img370.imageshack.us/img370/3992/img4454zs2.jpg
Brucheta (na moj nacin)
Sitno seckan paradajz, zelena ili crvena paprika, praziluk ili crni luk, 3-4 kasike kravljeg mladog sira (moze i neka druga vrsta npr. feta, ovciji...), malo maslinovog ulja. Sve dobro promesati.
U tepsiju podmazanu maslinovim uljem slazu se tanje secene kriske crnog hleba, koje zapecete na 250 C (oko 5 min).
Izvadite tepsiju iz rerne, na svaku krisku stavite nadev za bruchetu, a preko nadeva narendati sir trapist i posuti origano. Vratiti u rernu i zapeci dok se sir ne otopi. Sluziti toplo.
Urnebes
http://img147.imageshack.us/img147/8268/img4478da7.jpg
Ima više varijanti, varijacija na bazi vrste sira, kajmaka, barenih jaja, seckanih pečenih paprika... ali evo jedne od juče :)
1 kilogram fete, oko 300 grama majoneza (odokativno ja to, probam), kroz presu 6 čenova belog luka - sve umutiti i dosipati ljute tucane paprike po želji - u zavisnosti koliko ljuto volite. Umutite i stavite u frižider da se stegne. Možete da podelite masu (ja podelim da bih mogla i ja da jedem ovo prvo) pa da za one koji vole smrt u diskoteci dodate, opet po želji, seckanog kulena:
http://img394.imageshack.us/img394/6599/img4479om7.jpg
A jednim delom može se i zezati:
http://img411.imageshack.us/img411/5635/img4476up2.jpg http://img139.imageshack.us/img139/9128/img4492ns9.jpg
http://img139.imageshack.us/img139/4961/enjoyfc5.gif
Piletina sa indijskim orahom
Prvo se pozabaviti seckanjem :)
Malo tikvica, malo paprike, šaka praziluka, šargarepica, 200 grama pečurki...
http://img185.imageshack.us/img185/6339/img4511vf8.jpg
U malo pilećeg bujona (1 dcl) dinstati pileći file isečen na kockice (250 grama) dok meso ne pobeli. Zatim redom dodavati povrće sa pauzama od minut dva: šargarepa, tikvice, paprika, praziluk, šampinjoni i na kraju dodati šaku indijskog oraha. Dodati kašičicu belog luka u prahu. Protresti iz zgloba još 2 minuta i to je to :)
http://img82.imageshack.us/img82/5999/img4516lx8.jpg
Sve se sprema u voku i služi toplo :)
http://img261.imageshack.us/img261/7053/img4529xn6.jpg
http://img105.imageshack.us/img105/3766/curtseyta2.gif (http://imageshack.us/)
Sve to naravno u vegetarijanskoj varijanti ide bez mesa i pilećeg bujona, sa povrćem isto možete da improvizujete u zavisnosti od toga šta imate u kući, obareni pirinač može da ide u jelo, a može i posebno, od začina možete još da stavite korijander, soja sos, malo limuna... ma, šta volite (što ja sebi rado dodam :crazy:) akcenat je na brzom spremanju i bojama :) Eto ručka/večere za 20 minuta.
Kranč banane
Otprilike 300 grama brašna i jedno jaje umutite sa malo vode da bude malo gušće nego za palačinke. Banane - na vas je red. 4 komada oljuštite prepolovite pa te polovine isečete na pola po dužini, valjate u toj smesi i pržite u vrelom ulju. Kad porumene izvaditi ih na salvetu da se na kratko ocede.
http://img262.imageshack.us/img262/2461/img4532gd0.jpg
Sa strane u šerpici u med dodati malo belog vina, malo karanfilića i anisa da to sve lepo zamiriše i prokuvati. Svako parče banane preliti tom marinadom (prethodno je procediti).
http://img411.imageshack.us/img411/4434/img4539jq6.jpg
Može se služiti i toplo i hladno, uz sladoled iili šlag.
Eto deserta za 15 minuta.
I oprez!
Mnogo je dobro 8)
p.s. Ako ostane mase možete uvaljati još banana... ili jabuka, isečenih na kolutove.
Idemo dalje, meat free :) Prosto, brzo i ukusno.
Tikvice iseći tanko i poređati (jedna veća ili jedna ipo ako su manje, zavisi kolika je posuda za pečenje), preko premazati pavlakom, posuti seckanim pečurkama pa preko po ukusu staviti vegete, soli, bibera. Ponoviti postupak. 3 jaja umutiti, dodati preostalu pavlaku i prezle i time preliti taj začinjeni drugi red. Preko narendati 50 grama kačkavalja i gurnuti u zagrejanu rernu (220) na pola sata ili malo duže ako volite više zapečeno.
http://img374.imageshack.us/img374/2472/img4547id4.jpg http://img525.imageshack.us/img525/362/img4549sn1.jpg
http://img374.imageshack.us/img374/3320/img4551or5.jpg http://img525.imageshack.us/img525/1985/img4553rh8.jpg
http://img525.imageshack.us/img525/596/img4556nc9.jpg
Prijatno! :)
http://img399.imageshack.us/img399/6959/img4563dl6.jpg
Neuhvatljiva_
11.10.2008, 13:58
Mislim da bi ova klopica bila ukusna i sa patlidzanom :roll:
Najgorini (pileći) bataci 8)
Nisam znal ašto da činim sa batacima od stare (velike)koke pa sam zbućkala sledeće:
Meso odvojiš od kostiju i isečeš na kockice. Staviš to lepo u činiju i dodaš sef, susam, vegetu, alevu papriku, biber, može bilo koji začin u zavisnosti šta ko voli. Baciš u tiganj, naliješ malo vode i kad odmekne dodaš sitno iseckane slanine i sve to povremeno mešaš. Gotovo je kad porumeni :osmeh:
Brzo i ukusno :kuvar:
GibaJaDoYaYa 8)
Potrebno: http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PA270005.jpg
Kore za gibanicu
5 jaja
Oko 700g sira(kakvog god)
Sholja kisele vode
Sholja ulja
So(ako sir nije dovoljno slan)
1 pavlaka ili mileram
Napravite kremastu smesu(ne ovo niJe mnogo):jok:http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PA270007.jpg
Kore isecite na polahttp://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PA270006.jpg
Pleh se premazze puterom…pa nalije hladnom vodom….stoJi 1…2…min…pa voda napoljehttp://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PA270008.jpg
Postupak Sledeci…..
http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PA270012.jpg
http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PA270010.jpg
http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PA270011.jpg
Dok rolate ne pritiskajte….a ako ipak iscuri fil…puzica slobodno natapkaJte u isti…:roll:
Kao shot vidite…ostalo je skoro pola kolichine fila….samo ga prospite preko pite….
Ona ce se maltene kuvati….http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PA270013.jpg
http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PA270014.jpg
Pecite na 220…oko 30 min….kada procenite da je finito….izvadite pleh i sav vishak ulja prospite…poprskaJte malchice vodom I vratite na josh 5 min u ugashenu pecku….
http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PA270016.jpg
http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PA270018.jpg
E ako ne valja….nemala sexa po godine….:dry:
Aj pa priJatno....:uzbud:
Instant gomboce
Obarii testeninu i nauljiti, kao ya nasuvo.
Ispržiti prezle, pomešati sa šećerom i još malo propržiti da se karameliše. Dodati malo cimeta, kore limuna. Pomešati sa voćem (kajsije, šljive, banane,...) i spojiti sa testeninom.
Nije baš isto na oko, ali je ukus sličan i gotovo je za 15min.
vidim dopalo se....pa da nastavim....evo neshto lako...brzo...i muti se mikserom...:smeh:
Lenja Pita Moja ....
Potrebno:
1kg jabuka(izrendane....cimet i vanil sheKer po zzelji)
http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PA290002.jpg
2 jaja
5 sholjica shecera
1 parche putera
2 sholjice ulja
6 sholjica brashna
2 sholjice mleka
prashak za pecivo(u daljem tekstu p.p:smeh:)
napomena:kad kazzem sholjica mislim recimo na...
http://img384.imageshack.us/img384/7836/pa290003um3.jpg
Umutiti mikserom(:uzbud:) jaja,shecer i puter....Dodati ulje,brashno,mleko,p.p....opet mikser
Mleka mozzete josh proizvoljno dodati....testo treba da je recimo....hmmmm....duplo gushce no za palachinke....
http://img293.imageshack.us/img293/3489/pa290005xl2.jpg
Podelimo na dva jednaka dela....Pleh kao i u preDhodnom receptu....puter i 'ladna voda....Sipamo prvi deo...delovace vam tanko ali :jok:....pospite rukom prezle ili keks...ili griz....da drzzi jabuke....njih josh jedno iscedite pre no shto ih stavite....pa druga polovina testa.....rukom slobodno izravnJaJte...
http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PA290008.jpghttp://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PA290009.jpg
Ovaj poslednji deo radite kad je rerna vec ugrejana....
E sad....caka oko pechenja....
Rernu ugreJte na 250 i tako pecite 20ak min...da izvrshimo shok u sistemu...:)
zatim...na 180 josh nekih 30 - 40 min....
http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PA290010.jpg
Nema nishta lepshe nego kad jutro pochne mirisom cimeta....
uz kafu....posluzzite se sami....
dobro jutro....:)
... pravila sinoć ponovo ... i svidelo se ... nekome :roll:
Brownies
1/2 margarina
1 šolja šećera
2 jaja
1 vanil šećer
1/3 šolje kakaa
1/2 šolje brašna
1/4 kašičice soli
1/4 kašičice p.p.
malo mleka
Istopiti margarin, šećer, vanil šećer i kakao uz dodatak malo mleka, cca. 2 supene kašike. Kada se smesa istopila sjediniti je sa umućenim jajima ... na kraju dodati brašno. Peći u podmazanom plehu na 175C oko 25-30 minuta.
Toplo zaliti istopljenom smesom od:
3 kašike margarina
3 kašike kakaa
1 kašika meda
1 vanil šećer
1 šolja šećera
malo mleka
Prijatno :njam:
Neuhvatljiva_
30.10.2008, 12:07
... pravila sinoć ponovo ... i svidelo se ... nekome :roll:
Brownies
Jerotejeva stuka,
Jeromonah Jerotej Draganovic,kuvar u manastireu Krusedol oko 1855.godine,ovako je pripremao spikovanu stuku:
Stuka se prvo naspikuje belim lukom i suvom slaninom,
zatim Jerotej savetuje:
"Proprzi reznjeve crnog luka na ulju,dodaj soljicu pirinca koji je samo malo prokuvan,stavi stuku preko luka i pirinca i nalij ,tek da ogrezne,okiseljenom vodom (sircetom).U toku pecenja prelivaj je mesavinom ulja i okiseljene vode,peci je pola sata i cetvrt".
Koh
http://img123.imageshack.us/img123/9834/img4827av1.jpg
Slana tortica
http://img360.imageshack.us/img360/8127/img4823ke1.jpg
Klik (http://www.skutlacompoglavi.blogspot.com)
Dzi, ja sad pravila onu tvoju piletinu sa pecurkama zapecenu u rerni. Inace spremam za nijansu drugacije, ali sad sam po tvom receptu i odlicno je :ok:
Salata od blitve
Blitvu preliti vrelom vodom, pa je posle par sekundi dobro ocediti i sacekati da se ohladi. Iseckati je na trakice i staviti je u dublju posudu. Peteljke hirurski odstraniti. :)
Dvopek izlomiti na komadice, sampinjone iseckati, beli luk iseckati ili provuci kroz presu, pomesati sa blitvom.
Preliti maslinovim uljem, posoliti, pobiberiti, iscediti pola manjeg limuna, popershuniti (:smeh:) i to je to.
Metoda je odokativna :beyond: i meni recimo cesto posluzi kao glavno jelo. Najedem se od ovog sam' tako.
Pre neki dan, sam klincu za rođendan pravila neke slane zezancije, pa reko da vam napišem ovde recepte, možda posluže nekom :) Uslikala sam, ne baš najspretnije :beyond: ali može da se prepozna šta je šta:
http://img354.imageshack.us/img354/3541/slanezezba8.jpg
Ajde da krenem od oblatne ili ti oblande :)
Potrebno je:
Šampinjoni, ona mala konzerva (ne znam gramažu :beyond: )
200 gr salame, po mogućnosti stišnjene
4-5 kiselih krastavaca
4-5 kuvanih jaja
1 pavlaka
i za fil:
1/2 kg švapskog sira
2 pavlake
3 kašike senfa
100 gr majoneza
Lako za praviti, brzo i veoma ukusno. Fil izmešati i podeliti na 4 jednaka dela. Prvi deo namazati na rapavu stranu, na to poređati šampinjone, zatim na to staviti drugu oblatnu, čiju glatku stranu namažete sa pavlakom, rapavu sa filom, na nju staviti predhodno izrendanu salamu, pa opet oblatna namazana sa obe strane, pa red izrendanih, predhodno oceđenih kis. krastavaca, zatim opet oblatna, zadnja, na koju izrendate kuvana jaja ( ona se isto namaže i sa pavlakom i sa sirom) Eto, to je to, jedna oblatna će vam ostati viška, da se ne zbunite :) Ovo morate napraviti dan ranije, da bi kore stigle da omekšaju.
Punjena kuvana jaja
Skuvate otprilike 10 jaja, presečete ih na pola i izvadite žumance. Od žumanca, 1 tunjevine, 1 milerama i po želji možete ubaciti i 3 kašike senfa, (ja volim senf pa ubacim, oni koji ne vole ne moraju) napravite nadev, sa kojim punite jaja :uredu:
Rolat od španata
Kora:
1/2 L mleka se umuti sa 80gr margarina i 80gr brašna, to se kuva na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kada ovu smesu skuvate, stavite je da se ohladi. U međuvremenu, opravi i očistiti 1/2 kg španata, iseckati na rezančiće, posoliti i ostaviti da odstoji. Posle toga ocediti u šaci i promešati sa ohlađenom smesom, u to dodati 5 žumanaca i 5 belanaca prethodno umućenih (posebno) i 1 prašak za pecivo. Na pleh staviti mastan papir, sipati umućenu masu i peći u rerni na 150 oko 40 min. Kada je gotovo, koru izvaditi na mokriu krpu i urolati. O staviti tako da stoji, dok se ne ohladi.
Fil:
1 pavlaka
100gr švapskog sira
100gr šunkarice
3 kisela krastavca
3 kuvana jaja
1 crvena paprika (babura)
Sve iseckati na male kockice, promešati (bez pavlake) i nafilovati rolat. Kada nafilujete, rolat premažite sa pavlakom.
Ove korpice (jestive) sam kupila (nisam sigurna, ali mislim da u kutiji ima 48 komada) , i napunila sa francuskom salatom.
To je to, ako nešto nisam jasno napisala , tu sam, da objasnim :)
Prijatno
MoJi oChaJni KolacHicI….
Testo:
130g putera
50g prah shecera
1 jaje
kesica cimeTa
170g brashna
Fil:
130g putera
120g prah shecera
Kora 1 pomoranDze
3 kashike ruma
Preliv:
80g putera
150g chokolade za kuvanje
2 kashike shecera u prahu
1 vanil shecer
Mikserom umutiti 130g putera i 50g shecera….dodati jaje…brashno…cimet
Razvuci po nauljenoJ tepsjiJi
Sushiti na 180 stepeni…30ak minuta
http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PB030002.jpg
Umutiti 130g putera i 120g shecera….dodati rum I koru naRanJe….pa premazari ohladjeno testo
http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PB030003.jpg
http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PB030005.jpg
Na pari kuvati….50ml vode sa 2 kashike sheceRa….vanil….chokolada….80g putera
BiskUit iseci na kockice….poredjati na tanjUr….preliti chokoladom slobodnim stilom
http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PB040008.jpg
http://i159.photobucket.com/albums/t137/pavladoljska/PB040009.jpg
Dzi, ja sad pravila onu tvoju piletinu sa pecurkama zapecenu u rerni. Inace spremam za nijansu drugacije, ali sad sam po tvom receptu i odlicno je :ok:
Ako si babo, samo ćopajte. Ja sam tvoj kolač :) (:sapat: tamo je)
Elem...
Jedna pita od bundeve!
Pita spremna! Preuzmi pitu!
Vaša pita gospodine!
Zašto si mi zafrljačio u lice pitu od bundeve? :ljutko:
http://img201.imageshack.us/img201/9149/img4868nq9.jpg
Klik (http://www.skutlacompoglavi.blogspot.com)
Pljeskavice sa sirom
(pravicu danas pa cu uslikati)
Nikad ne pravim po gramazi, ali recimo da bi za 500 gr mlevene junetine bili potrebni sledeci sastojci:
1 jaje
oko 150 gr tvrdog sira (ja danas pravim sa mocarelom jer nemam drugi) iseckanog na sitne kockice
manja glavica crnog luka iseckana na sitne kockice (iseckati, ne rendati)
1 pupushka (okrajak) belog hleba natopljena vodom, pa dobro ocedjena
1 kasikica vegete
pola kasikice aleve paprike
so, biber i persun
Sve ovo dobro zamesiti rukom, pa ostaviti u frizideru na 2-3 sata.
Praviti vece i deblje pljeske, a ako vam se meso lepi za ruke dok ga oblikujete, ohladite dlanove pod 'ladnom cesmovacom. (ovo isto vazi i kada mesite testo)
Kada je gotovo, na vruce pljeske narendati jos malo sira da se rastopi i to je to.
(pravicu danas pa cu uslikati)
Kad bude našla protezu i naočare (a na glavi su joj), setiće se i da slika :fijuk:
Domates yemistes http://www.greekrealm.com/forum/images/avatars/greek%20flag%203.jpg
http://img91.imageshack.us/img91/5346/img4916tg2.jpg
Klik (http://skutlacompoglavi.blogspot.com/)
Vegeterians, a i oni koji nEsu - enjoy :)
Kad bude našla protezu i naočare (a na glavi su joj), setiće se i da slika :fijuk:
:smeh:
Nisam stigla da uslikam kad sam zavrsila, potomci i gosti bili gladni :beyond:
Slikala sam pripremu, mada sam ubedjena da vam to ne znaci nista :stid2:
Zamesila
http://i189.photobucket.com/albums/z201/Nensi021/IMG_4355-1.jpg
Hladnim i uljem premazanim dlanovima oblikovala (ove su manje, namenjene indijancima)
http://i189.photobucket.com/albums/z201/Nensi021/IMG_4356-1.jpg
Tresnula u tiganjce
http://i189.photobucket.com/albums/z201/Nensi021/IMG_4358-1.jpg
I onda je pocelo: Glaaadni smooo! :aaa: :beyond:
Zaboravila sam samo da dodam da u smesu mozete da naseckate i suve slanine, umesto slatke mozete da ubacite ljutu papricicu, moze pola pola...kako ko voli.
Ali bez sira- nista...eh, taj kackavalj :smeh:
starsica
10.11.2008, 02:22
Skvo, i ja cem da pohvalim :)
pravila sam za rucak tvoje punjene sampinjone i ispalo je perfekt :) ja to sluzila sebi kao glavno jelo, ne mora da bude prilog :) samo sam ja stavila 3 cena belog luka, 'mesto 4 :) i da, prvi put da sam cula baku da komentarise neko.. egzoticnije jelo po njenom misljenju kao dobro :ok:
Burek sa sirom :)
potrebno je:
jedno pakovanje kora
500 gr sitnog sira (ja sam koristila sitan sir Novosadske mlekare, lep je :) )
ulje
mast
so
voda
Priprema:
U šerpicu staviti 2dcl vode, 3 kašike ulja, 3 kašike masti ( mast i ne mora, ja nisam imala kući, pa sam umesto te 3 kašike masti, stavila 3 ulja, znači ukupno 6 k. ulja) i malo soli, otprilike jedna kašikica, ovu masu staviti na vatru samo da provri i odmah skinuti. Pleh na kojem ćete peći burek, dobro podmazati, zatim 3 kore poređati, (to, samo prvi red kada stavljate, ostavite kore da vise, da bi ih na kraju savili unutra) ovako:
http://img260.imageshack.us/img260/4677/img00731893876ds4.jpg http://img131.imageshack.us/img131/893/img00821942201rv8.jpg
pa namazati sa onim prelivom, na to sir, i onda opet kore, 2 komada, ovaj put, ih samo gužvati unutra, pa opet preliv, sir, kore ...
i tako sve dok ne potrošite sir i preliv, na kraju savijete one kore što su visile, od gore stavite još 2 kore, otprilike, namažete preliv, i stavite da se peče, u dobro zagrejanu pećnicu. Posle par minuta smanjite na 200 - 220 stepeni. Pečete oko pola sata. Kada je gotovo, okrenite burek, da gornja strana sad bude dole, i pecite još jedno 15 - 20 minuta.
http://img265.imageshack.us/img265/4901/img00832650720bb2.jpg http://img151.imageshack.us/img151/7482/huihuh2712327ba7.jpg
Ovaj burek možete da pravite sa čim hoćete, i mnogo mi je ukusniji i lepši nego u pekari kad se kupi, nije mastan, i ima sira koliko voliš :uredu:
Govedji kotlet Luj XIV,
Kazu da je bezeci od Jakobinaca Luj zastao u jednoj krcmi i nezasito jeduci ovaj kotlet zakasnio na brod za Englesku i to ga kostalo giljotine.
Istucani i malo proprzeni, u tiganju, govedji kotlet premazati gorgonzolom,staviti na njega jedan napola preseceni sampinjon,zaciniti ,staviti u tepsiju,preliti pavlakom i zapeci u rerni.
Zaboravih da naglasim-moja verzija.
Skvo, i ja cem da pohvalim :)
Mesi mesi neće ništa da ti škodi! :smeh:
http://4.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/SSBXPTMMiZI/AAAAAAAAAc8/OcICgw6Em98/s320/IMG_4986.JPG (http://4.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/SSBXPTMMiZI/AAAAAAAAAc8/OcICgw6Em98/s1600-h/IMG_4986.JPG) http://2.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/SR2wbyArbrI/AAAAAAAAAb0/mCg-u0Gdq48/s320/IMG_4978.jpg (http://2.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/SR2wbyArbrI/AAAAAAAAAb0/mCg-u0Gdq48/s1600-h/IMG_4978.jpg)
http://2.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/SRsfkDXghbI/AAAAAAAAAaE/Ydgh-z7Xmms/s320/IMG_4932.jpg (http://2.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/SRsfkDXghbI/AAAAAAAAAaE/Ydgh-z7Xmms/s1600-h/IMG_4932.jpg) http://2.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/SRxKpAjnthI/AAAAAAAAAa0/k54l4qs_Qko/s320/IMG_4941.jpg (http://2.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/SRxKpAjnthI/AAAAAAAAAa0/k54l4qs_Qko/s1600-h/IMG_4941.jpg)
KLIK (http://skutlacompoglavi.blogspot.com/)
Pohovane masline,
-480 gr zelenih maslina (tegla),
-80 gr kiselih krastavcica,
-40 gr majoneza,
-4 jaja,
-80 gr brasna,
-40 gr prezli,
-40 gr susama,
-40 gr tvrdog sira,
-20 gr kapara,
-30 gr badema,
-malo seckanog persuna,
Iz maslina odstraniti kostice i puniti ih sitno seckanim krastavcem,kaparom i bademom,uvaljati ih u brasno,jaja,susam,rendani sir i prezle,prziti u dubokom ulju.
Posle przenja preliti majonezom.
http://1.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/SSbyBdCfrFI/AAAAAAAAAf8/p6Oo-HGCgGQ/s320/IMG_5091.jpg (http://1.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/SSbyBdCfrFI/AAAAAAAAAf8/p6Oo-HGCgGQ/s1600-h/IMG_5091.jpg) http://1.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/SSbfSGNMY_I/AAAAAAAAAes/DI3EXbhfV08/s320/IMG_5034.jpg (http://1.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/SSbfSGNMY_I/AAAAAAAAAes/DI3EXbhfV08/s1600-h/IMG_5034.jpg)
http://2.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/SSbqXaC8qFI/AAAAAAAAAf0/4JDuQS8Ofdc/s320/IMG_5039.jpg (http://2.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/SSbqXaC8qFI/AAAAAAAAAf0/4JDuQS8Ofdc/s1600-h/IMG_5039.jpg)
KLIK (http://skutlacompoglavi.blogspot.com)
Majstor Mikina fina riba,
Da mi se ne zameri sto sam recept nazvao po cuvenom beogradskom boemu majstor Miki,koji je primenjivao slican recept na svom splavu na Adi,i u cijem su kuvanju uzivali svi tada poznati boemi...narocito u ovom receptu...
Uzeti sarana od oko 3 kg ili velikog protfisa.
Ribu ocistiti i narezati cesto i duboko.
Namazati dno zemljanog djuveca i ,posoljenu i pobiberenu ribu ,poloziti na na njega.
Ribu staviti u pecnicu,a za to vreme sest glavica (ne cenova) belog luka dobro stuci pa razmutiti u 3 dl belog vina.
Cim se riba malo zapece prelivati je sokom cesto i pazljivo.
Peci oko pola sta i posluziti je prelivenu sokom.
Probala sam mnoge, ali nijedna nije kao moja. :fijuk:
Nesto izmedju
markize i sladoled torte
http://i189.photobucket.com/albums/z201/Nensi021/IMG_4514-1.jpg Na tihoj vatri ili na pari otopite 120 gr cokolade za kuvanje i ostavite da se ohladi.
Pripremite ostale sastojke:
3 pakovanja piskota
250 gr putera
250 gr secera u prahu
8 zumanaca
isto toliko belanaca :osmeh:
sad nesto gledam sliku i brojim zumanca...ja sam se izgleda malo zabrojala...u mojoj ciniji ima vise od 8 :cesces: Nevr majnd, treba vam 8 komada.
http://i189.photobucket.com/albums/z201/Nensi021/IMG_4524-1.jpghttp://i189.photobucket.com/albums/z201/Nensi021/IMG_4518-1.jpghttp://i189.photobucket.com/albums/z201/Nensi021/IMG_4516-1.jpghttp://i189.photobucket.com/albums/z201/Nensi021/IMG_4520-1.jpg
E, ako vam se kao meni desi da nakon ovih priprema dodjete do saznanja da vam je mikser kod komsinice a ona nije kuci, vratite sastojke u frizider i odlozite pravljenje torte za neki drugi dan. :beyond:
Salim se :smeh:
Zbuckajte sebi kafu ili caj, a ako imate pomocnika kao ja...zbuckajte joj toplu cokoladu i lepo se izdivanite dok se komsinica ne vrati
http://i189.photobucket.com/albums/z201/Nensi021/IMG_4523-1.jpg
Dakle...penasto umutiti puter sa secerom u prahu. Ja uglavnom drljam mikserom po ciniji dok me ne zaboli ruka.
Dodati zumanca, pa otopljenu cokoladu i nastaviti sa mucenjem.
Kad zavrsite, pripremite kalup. Pravougaoni, cetvrtasti, okrugli...kakv god da imate posluzice :smeh:
Oblozite ga folijom a onda i piskotama koje smo pre redjanja u kalup potopili u mleko. Ja sam danas u mleko dodala pola kasikice nes kafe, cisto da promenim ukus i meni se svidja, indijancima je bljak.
E nakon toga umutite belanca u cvrst sneg pa ga umesajte u fil kasikom i polako.
Kad su belanca u pitanju volim da ukljucim _dedu u buckanje, jer tako lepo peva "kad Nadalina muti jaja...":stid2: i podize atmosferu do uzarenosti :uzbud::hahaha:
http://i189.photobucket.com/albums/z201/Nensi021/IMG_4528-1.jpg
Kada se sve lepo spoji istresite masu u kalup i stpajte u zamrzivac na par sati.:mahanje:
http://i189.photobucket.com/albums/z201/Nensi021/IMG_4530-1.jpg
Nakon tih par sati (moze da stoji i preko noci) izvadite torticu, prevrnite je na tacnu, premazite slagom i to je to. I nakon svakog odsecenog parceta vratite je u friz.
http://i189.photobucket.com/albums/z201/Nensi021/IMG_4540-1.jpg
Tako jednostavno, a taaako lepo :smeh:
Ja ne mogu da vam pridjem zbog tih silnih fotki,ali mislim da recepti nisu losi...
Brodet (ali na moj nacin)
1 kg raznovrsne morske ribe,
2 dl ulja,
3 glavice crnog luka,
3 cesnja belog luka,
2 kasike paradajz pirea,
1 dl sirceta,1 kasika prezli,so,buber,persun.
Riba se isece na komade i pece na vrelom ulju.Przeni komadi se izvade,a na istom ulju isprziti crni luk sa prezlama.
Zatim dodati paradjz pire,,beli luk,persun, i biber.
Dodati malo vode i posoliti.
Sve ostaviti da prokuva,zatim dodati ribu,naliti jos pola litra vode i kuvati 30 minuta.
I daj bar dva posta bez slika,nabicete mi kompleks....
Ja ne mogu da vam pridjem zbog tih silnih fotki,ali mislim da recepti nisu losi...
I daj bar dva posta bez slika,nabicete mi kompleks....
Ja sam se u prethodnom postu malko zekila sa slichkama...mislim...kao da vi sad ne znate kako izgledaju zumanca, puter i ostalo :smeh:
Ali zato kad vidim slike ostalih djakonija...aghrrr http://i189.photobucket.com/albums/z201/Nensi021/Voda.gif
Dodje mi da polizem ekran http://i189.photobucket.com/albums/z201/Nensi021/BALAVI.gif
I da...dobar recepAt je dobar recepAt...sa slikom ili bez nje...ma koliko primamljivo delovalo :smeh:
I da...dobar recepAt je dobar recepAt...sa slikom ili bez nje...ma koliko primamljivo delovalo :smeh:
Dobri su recepti bez slika, odlični su, dobri... vrlo dobri su recepti bez slika, dosta su dobri... samo dosadni nekako... :kuler:
http://4.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/STagAHGvqRI/AAAAAAAAAi0/FVfW-nepzBg/s320/IMG_4807.jpg (http://4.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/STagAHGvqRI/AAAAAAAAAi0/FVfW-nepzBg/s1600-h/IMG_4807.jpg) http://1.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/STalBU9bcwI/AAAAAAAAAi8/YPrCR8I2nfI/s320/IMG_5142.jpg (http://1.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/STalBU9bcwI/AAAAAAAAAi8/YPrCR8I2nfI/s1600-h/IMG_5142.jpg)
http://4.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/STLbIqXNCzI/AAAAAAAAAh8/AKeELoMB8oM/s320/IMG_5137.jpg (http://4.bp.blogspot.com/_ey_4sl0nHK4/STLbIqXNCzI/AAAAAAAAAh8/AKeELoMB8oM/s1600-h/IMG_5137.jpg)
KLIK (http://skutlacompoglavi.blogspot.com)
A ponekad su slike takve da pomislis da nije hrana,vec...ko zna sta...ali i mnoogo su dobri recepti,bas,bas dobri...bez obzira na slike...
A ponekad su slike takve da pomislis da nije hrana,vec...ko zna sta...ali i mnoogo su dobri recepti,bas,bas dobri...bez obzira na slike...
Ubaci i ti slike jela koje spremas pa da mozemo da uzvratimo komentare. Ovako nije interesantno. A nije ni fer.
Bilo bi zanimljivo videti jelo spremljeno tvojim rukama.
Jebem u dupe i tebe i Luja XIV
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.