Puna verzija : Prosek srpskih plata niži od plate đubretara u Sloveniji
Necromancer
26.05.2007, 01:04
Prosečna neto zarada u Srbiji u aprilu iznosila je 26.632 dinara i za petinu je veća nego u istom mesecu 2006. No, uprkos povećanju zaostajanje za platama razvijenih i dalje je veoma veliko. Tako, na primer, u Sloveniji i đubretari zarađuju više od prosečne srpske plate.
Mesečna plata čistača ulica u „deželi“ otprilike je na nivou zakonom garantovane minimalne zarade koja iznosi 432 evra ili oko četiri puta više nego u Srbiji. Po visini neto zarada Slovenci su daleko ispred ostalih država nastalih raspadom SFRJ, ali i ispred nekih drugih zemalja u tranziciji kao što su Bugarska, Rumunija, pa čak i Češka i Poljska.
U poređenju sa „bivšom braćom“ zaposleni u Srbiji značajno bolje zarađuju samo od Makedonaca, a osim za Slovenijom prilično zaostajemo i za Hrvatskom, gde je minimalna zarada tek nešto niža od našeg proseka. Po pravilu najbolja srpska opština Beočin u aprilu je ima prosek zarada od 51.859 dinara, što je tek na nivou prosečne zarade u Hrvatskoj od 635 evra.
Kada se radi o proseku zaposleni u Srbiji otprilike zarađuju kao njihove kolege u Crnoj Gori i BiH. Kada se, pak, radi o zakonom garantovanom minimalcu situacija se razlikuje. Važeća minimalna zarada u Srbiji iznosi 9.520 dinara i duplo je veća od crnogorske, ali je za skoro 50 evra niža od garantovane zarade u BiH.
A za poređenje gde smo u odnosu na svet dovoljno je pomenuti tek nekoliko brojki. Srpski minimalac nalazi se na nivou brazilskog, a takođe i novozelandskog na nedeljnom nivou. Od najveće minimalne zarade u Evropi (Luksemburg, preko 1.500 evra) udaljeni smo 15 puta, dok od najnižeg minimalca među zemljama učesnicama „Eurosonga“ (Moldavija, oko 30 evra) bežimo svega tri-četiri puta.
http://www.vojvodinacafe.com/vesti/plate.jpg
Ajmo ljudi kod Janeza da čistimo ulice i postanemo milioneri.
This time, next year... :hahaha:
Poslodavac
28.05.2007, 23:42
Ovo je strasno!
јбг,док смо ми ратовали са свима,они су само радили,радили,радили.
сад их нећемо стићи никад ( а можда ни тад )
gde je ta skola za djubretare , trebalo bi se prekvalifikovati u higijenicara za slovenske ulice , kao sto je nekada bilo Jugoslovenske Zeleznice , pa da ih naselimo . tamo radimo a lovu saljemo za vojvodinu he :cesces:
vojvodjan
29.05.2007, 06:23
Prosek plata je vrlo zanimljiv pojam za tumačenje i računanje....
Neka me neko ispravi ako grešim, ali mislim da se prosek plata u Srbiji računa za one kojima je ta plata ISPLAĆENA..........pa sad ako razmislite i o tome, jasno vam je da je stvarna situacija mnogo gora. Bilo bi dobro da se uporedi broj radno sposobnih, sa brojem ljudi koji radi, i sa brojem ljudi koji primaju platu...rezultati bi bili poražavajući i u odnosu na tih 26000. A da ne spominjem odnos većih gradova i ostalih delova Srbije/Vojvodine...
Neko nemože ni za sto, nekom samo mesto za stolom, nekom kupus, a ponekom meso.....prosek nam je dobar: SARMA.....
Ne znam za ostale gradove, ali mogu da kažem za ZR, malo je onih koji redovno nose kući više od 16000, većina koja išta dobija je oko 12000, a taj prosek koji je dole naveden ima možda u tri firme...a onih koji nešto rade, ali neredovno ili uopšte ne nose ništa kući je najviše.
...to je zato što oni imaju mnogo više djubreta nego mi....:roll:
To uopšte ne treba da nas čudi, Slovenija je u EU, a mi do pre koju godinu nismo ni imali plate :jok:
to se kod nas veli ( ko je*e nas i ko je*e inas )iskali ste etovam ga :hahaha: :cesces: :ok:
yossarian
29.05.2007, 09:31
a onih koji nešto rade, ali neredovno ili uopšte ne nose ništa kući je najviše.
Шта онда једу?
dok od najnižeg minimalca među zemljama učesnicama „Eurosonga“ (Moldavija, oko 30 evra) bežimo svega tri-četiri puta.
Свега 3-4 пута? А колико пута би аутор текста хтео? Нек нас упореди с Либеријом...
Војвођан је добро рекао да је начин рачунања проблематичан, питање је да ли је у свим државама које се помињу рађен по истом принципу.
Опет, велико је питање колико новца се заради ван легалних токова, у тзв. сивој економији коју статистике не уважавају. Јер немогуће је да је 20% становништва незапослено а нико, да карикирам, не умире од глади.
Оно што теши је да просечна плата расте. Пре 5-6 година ових 300 и нешто евра је био просек Мађарске, колико смо имали 2000, 100 марака?
To uopšte ne treba da nas čudi, Slovenija je u EU, a mi do pre koju godinu nismo ni imali plate :jok:
па да, нисмо ни живели пре коју годину, све је почело од јуче;), па није баш тако све и да хоћеш да буде, није, (можда субјективан осећај преовлада објективан приступ посматрања) куповало се, живело се, мрело се и рађало, и пре пар година.
Словенија није приватизовала државне фирме на овај начин као у Србији у томе лежи већина добрих резултата њихове економије, + су неупоредиво радно савеснији, неке од нама добро познатих брендова Словеније још увек су у већинском власништву државе и запослених уз јаког стратешког партнера 51/49%.
просеци статистике и остала помагала неће помоћи влади да убеди већину грађана да је много боље него што је било, пре пар година. И даље је стопа незапослености прави показатељ стања економије.
плата јесте била 100-150 марака или већа, али за ту плату 97 иста ако не и већа куповна моћ (храна, рачуни) у односу на данашњих 500 евра у Србији, да не спомињем режије и цену накнаде за стан.
Сећам се за 10-15 марака напуним пуну корпу (са точковима) хране у продавници, данас за такву куповину треба издвојити од 150-200 евра, ако нисте неки гурман.
Тренутно су цене свега европске и вишље, а плате српске, а то је велики јаз који до нисмо имали у периоду "ниских" плата. Храна није била скупа у односу на примања.
тренутно да нађете неки стан за 200 + режија 100 + храна 250 (преживљавање) + хигијена (хигијенске потребе су различите), даље додајте па рачунајте колико је стање поправљено.
за неки слободнији живот у Србији плате у наредне три године морају достићи и престићи ниво Словеније, иначе све приче су празне приче. Имамо ресурсе, људе, новац, знање фали поштовање закона и инвестиције на права места, и наравно да не заборавим најбитније то је жеља креатора српског економског живота да грађанима стварно буде боље, а не да раде по оној крилатици из избора " да НАМ буде боље"
-Prosek srpskih plata nizi od plate djubretara u Srbiji! (jos samo neko da proveri)
I tisina! Necu rec da cujem! Psst! Samo mitingujete neradnici jedni :deda2: , nemam pos'o :( , necu da radim za 300 "ojra" :siroma: , a bre cale, sta da radim u gradu sa 1.000 dinara (ja za tih 1.000 dinara na + beskonacno, na "goloj" ploci teglim malter-cigla od 7 do 19, pa mi opet lepo, pun sam kesha, pijem piva, kupujem majica I,... I placam obnovu apsolventskog staza, kuoujem motor, idem na exit, i sta pozelim, nista: brate-kevo... Ali ipak, u pravu ste, drzava je kriva :(
Sta slusate trenutno:
Wish you were here :( c o b a n e
па да, нисмо ни живели пре коју годину, све је почело од јуче;), па није баш тако све и да хоћеш да буде, није, (можда субјективан осећај преовлада објективан приступ посматрања) куповало се, живело се, мрело се и рађало, и пре пар година.
To što ja nisam radio pa nisam primao platu, je normalno, ali je bilo ljudi koju su radili, a nisu primali platu, e to nije normalno :jok:
за неки слободнији живот у Србији плате у наредне три године морају достићи и престићи ниво Словеније, иначе све приче су празне приче. Имамо ресурсе, људе, новац, знање фали поштовање закона и инвестиције на права места, и наравно да не заборавим најбитније то је жеља креатора српског економског живота да грађанима стварно буде боље, а не да раде по оној крилатици из избора " да НАМ буде боље"
Ovde se slažemo, može biti bolje nego što jeste, a to što slovenački komunalci imaju veću platu od prosečne srpske, bravo za njih i treba da imaju, krvav je to lebac :lol:
ово заборавих,
па можда и код нас комуналци имају већу плату од просека у Србији, ако неко има инфо, нека објави.
Ja sigurno znam da je plata komunalca u Novom Sadu 30.000 dinara sto bi znacilo da je veca od proseka. Pa sad vi vidite...
Шта онда једу?
Пре 5-6 година ових 300 и нешто евра је био просек Мађарске, колико смо имали 2000, 100 марака?
Da 100 Dm, ali si za 100 marki mogao da nesto kupish . sta danas mozesh za 50 evra ? a evro i marka su se izjednacile koliko sam upoznat
sto znaci da je demo kratska vlast opljackala narod za 100 % ( i to legalno ):cesces: :cesces: :cesces: :cesces: :cesces: :cesces: :cesces: :cesces: :hahaha:
ali treba shvatiti
netreba se uporedjivati ni sa kim . standardi i mentalitet naroda je jedinstven .........prici kraj. :cesces: :hahaha: :ok:
Andjelika
16.06.2007, 17:22
majka moje drugarice radi u Sloveniji vetj 5 godina, kako bi drugarica i njena sestra mogle da studiraju.....
ovde bi konobarisala za 200 evra, a tamo za 1000 ....
inace, na zvanicnom sajtu poreske uprave srbije, stoji ova statistika za srbiju
http://img513.imageshack.us/img513/7628/prosekba6.png
biterlemon
19.06.2007, 12:35
јбг,док смо ми ратовали са свима,они су само радили,радили,радили.
сад их нећемо стићи никад ( а можда ни тад )
Jos gore, sve ce nas pokupovati!
:blink:
ово заборавих,
па можда и код нас комуналци имају већу плату од просека у Србији, ако неко има инфо, нека објави.
Info:
Plata komunalaca (administrativnih radnika, servisera i ostalog osoblja) je uvek dobra, jer ne zavise od profita, vec dele opstinske pare! Lako je deliti ono ste ne zaradjuju sami!
Plata radnika na odnosenju smeca je takodje velika jer je to pitanje ponude i potraznje.
Cisto da se zapazi: Ako pogledate radnike koji odvoze smece za 30 000 ili nesto vise dindzi, u najvecem broju gradova zapazit cete se da to nisu Srbi. Uglavnom su Romi ili pripadnici drugih ``etnikuma``. Verovatno je razlog razlika u mentalitetu. Nekoma ponos ne dozvoljava da radi takav posao i radije ce na drugi nacin da se snalazi. Pisem ovo bez ikakve negativne notacije, cisto kontatujem. Svakome je licna stvar da li ce prihvatiti takav posao za te pare ili nece.
black mamba
19.06.2007, 13:31
8) ... sve je to relativno... sve je to relativno...
na prvo čitanje i upoređivanje rezultat je :uzbud:, ali kada se malo bolje razmisli o svemu i nije baš sve statistika... cene životnih troškova se svakako razlikuju kod nas i u sloveniji...
na prvi pogled, (i pomisao!), što ja nemam platu ko slovenački đubretar, a da je trošim ovde...:fijuk: :uredu:
slovenci rade od ponedeljka do petka, onda se u petak i subotu otkinu od alkohola, (daju sebi malo oduška!!!), nedelju iskoriste za vađenje fleka od petka i subote :fijuk: i to je to... narednih 40 (ili više!) godina...;)
i tako je u većini zemalja "zapadne demokrtaije" visokog životnog standarda ...:fijuk: :uredu:
gde si bio i šta si radio, a ubijao si se od posla 40 godina...:uzbud:
ovde su neke stvari ipak malo drugačije... nego tamo.
uvek je komšijska trešnja slađa, na prvi pogled...:fijuk: :uredu:
8) ... sve je to relativno... sve je to relativno...
i tako je u većini zemalja "zapadne demokrtaije" visokog životnog standarda ...:fijuk: :uredu:
Naravno kao sti si rekao sve je relativno, i sve zavisi od toga sta su ti ciljevi u zivotu.
Npr.: Prosecan Nemac razmislja kako ima "dobar" Auto, kako ima "dobar" TV ... tako da dok cisti fleke od petka uziva u onom sto je stvorio.
Dok prosecan Srbin, pije svaki dan, nema "dobar" Auto, nema "dobar" TV, i fleke od petka cisti sa najboljim prijateljem uz jos jednu rakijicu i misli kako mu je taj prijatelj naj bolji.
I obojca su "zadovljni" trenutnim "stanjem". Znaci >>sve je relativno<<. Zavisi ko sta zeli, i koliko hoce da se trudi da to isto postigne.
Ja sigurno znam da je plata komunalca u Novom Sadu 30.000 dinara sto bi znacilo da je veca od proseka. Pa sad vi vidite...
Zar to znaci da su dovoljno placeni???Sa obzirom sta rade i u kojim uslovima,ili mislis da im je i to mnogo?Ne smem ni da zamislim kavkvo im je tek zdravstveno stanje...
yossarian
13.12.2007, 00:19
Zar to znaci da su dovoljno placeni???Sa obzirom sta rade i u kojim uslovima,ili mislis da im je i to mnogo?Ne smem ni da zamislim kavkvo im je tek zdravstveno stanje...
Ако питаш докторе рећи ће ти да због начина живота Цигани имају јачи имунитет од Срба...
Ca blues
13.12.2007, 00:56
......:joint:....a jel to ono kad ja imam platu 60 hiljada dinara, al ne smem da se razbolim zato što sam neprijavljen....a??????....
....ili je to pak ono ....šta kredit, kakav kredit, šta je to ....a?????...:kul:
A kažu da je u nas bolji standard nego u nekim zemljama EU :hahaha:
Blago nama :fijuk:
......:joint:....a jel to ono kad ja imam platu 60 hiljada dinara, al ne smem da se razbolim zato što sam neprijavljen....a??????....
....ili je to pak ono ....šta kredit, kakav kredit, šta je to ....a?????...:kul:
...ne...to je ono kada kenjas ko kamila...fotografises kada ti se digne...ne radis po smenama i niko ti ne stoji iznad glave da te j..e...:fijuk:
Ca blues
15.12.2007, 01:37
:joint:...aa...to je minuli rad.....sa sve boračkim zaslugama....:kul:
To samo pokazuje gde smo mi kao drzava,mi smo u p.m. i ne verujem da cemo se vratiti odatle!!!!
little fairy
30.01.2008, 08:25
Upoznata sam sa vašim plaćama.. :wacko:
Ali, što se tiče plaća smetlara u Sloveniji.. Bogami.. Ona je veća i od naše plaće u Hrvatskoj :smeh: (moram se mijati jer što ću drugo?)
Pogotovo nakon što su nam, dragi političari nakon izbora, dopustili da svi računi odu gore (benzin, hrana, komunalije)
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.