Puna verzija : Докази о времену
Да ли можемо на прави начин схватити и ограничити појам времена?Колико нам је позната права истина о времену?
Или смо ми већ одавно залутали у његовим ходницима и збуњено констатујемо своју немоћ....:hmm:
euridika
15.05.2007, 23:33
Да ли можемо на прави начин схватити и ограничити појам времена?Колико нам је позната права истина о времену?
Или смо ми већ одавно залутали у његовим ходницима и збуњено констатујемо своју немоћ....:hmm:
Vreme, nadam se da ne misliš na metorološke uslove :roll:
Vreme kao nešto kroz šta svako od nas prođe i kroz šta su prošli mnogi pre nas i prolaziće svi oni koji dolaze, vreme kao nešto u čemu ostavljamo uspomene, ljubavi, snove, neke drage ljude, ja se ne trudim da ga shvatim, neki su smislili način kako da ga računaju, samo da bi savremenom čoveku život bio ležerniji da bi mogao da žvrljucka po svojim agendama i zakazuje sastanke ;), ja se trudim da ga nekako ispunjavam, i da to malo vremena što je meni dodeljeno ne protaćim baš uludo...
Tako nekako, a ako si mislio na meteoriloške uslove, za to postoje neka solidna naučna objašnjenja, i ja se trudim da im verujem ;)
да,мислио сам на време- време,оно којег људи покушавају да заробе,трпајући га у календаре,часовнике,...
елем,не мислим да треба да га "разумемо" али би морали знати како да га доживљавамо а да нам оно притом не исклизне из руку...ево,видиш,ја већ тебе доживљавам као ту северну светлост,имам представу о томе,еуридика.доказ да постојиш.смисао смисла.
време је наш господар....
euridika
15.05.2007, 23:45
време је наш господар....
Noup :).
Vreme samo prolazi, bilo bi jezivo da ne prolazi, ali time ne gospodari nad nama, imamo na raspolaganju svoje porcijice, pitanje je našeg ličnog izbora kako ćemo da ih pokusamo, ništa drugo.
али,уколико кажеш да не желиш да га разумеш (време) оно господари тобом.сви смо оптерећени њиме,зар не?
могао сам рећи и да је свако господар свог времена,али то му дође на исто.
господариш временом а оно те ограничава,спутава и дезинтегрише.то је страшно.
Svi mi imamo sopstvenu viziju o vremenu - o vremenu naseg bitisanja i tumacenju istog. Sa filozofske strane, vrlo interesantan tekst koji me navodi na razmisljanje:
Mehanička nauka, u Bergsonovom određenju, uzima "vreme kao nezavisnu varijablu" koja se meri i deli u beskonačno male intervale: "broj momenata se određuje na osnovu naše želje, u određenom vremenskom intervalu". Kao rezultat, prema Bergsonu, nešto važno je izgubljeno, "realno vreme, shvaćeno kao tok...kao suštinska pokretljivost bića, izmiče dohvatu naučnog saznanja".
euridika
15.05.2007, 23:59
али,уколико кажеш да не желиш да га разумеш (време) оно господари тобом.сви смо оптерећени њиме,зар не?
могао сам рећи и да је свако господар свог времена,али то му дође на исто.
господариш временом а оно те ограничава,спутава и дезинтегрише.то је страшно.
ne ne ne... Vreme nas ne dezintegriše, dezintegrišu nas različite stvari, ljudi nas dezintegrišu, čak najviše, vreme sa tim nema apsolutno ništa, i to nije jedina stvar koju se ja trudim da ne razumem, zato jesmo na forumu filozofija, jer nije ovo baš tako jednostavo sažeti i objasniti.
Svako jeste gospodar svoga vremena u idealnom slučaju, i ta odstupanja od idealnsoti najčešće jesu prouzrokovana nekakvim ljudskim fakotrima, zbog nekoga, iz nekog razloga ne uspemo da uradim stvari na način na koji smo to smislili, ne uspemo da ispunimo vreme na način na koji smo to zamislili. Vreme, samo po sebi, se po mom mišljenu graniči sa relativnošću, ja znam da starim, da svake sledeće godine imam godinu dana više, i to jesu jedine informacije o vremenu kojima je moja glava u stanju da raspolaže, ništa dalje i dublje od toga...
ти причаш о осећањима,о томе како ћеш остарити,урадити ово или оно. али,време нема везе са људским осећањима,време је неутрално,нешто што је изван свега...главна карактеристика је немогућност схватања смисла-и то је оно о чему покушавам да полемишем.
ако ми нисмо у могућности да га сврстамо у неки поредак-чему онда све те приче о њему?
проток времена је субјективан осећај, објективне су последице протока.
Време не постоји онакво какво нам се сервира.
И наших 24 сата је нечији читав успешан животни циклус и то на овој планети (винска мушица на пр.)
све има своје време, неко рече и утече.
време је за мене када замислим одједном: где сам, шта сам, колико је планета на којој смо мала а животом богата, да се све окреће, да није вечно ништа, да је наша Сунце једна мала звезда од 200молиона других на периферији галаксије у којој смо, све се врти, да постоје милиони други галаксија са н других звезда, све се врти и удаљава, и да све има свој почетак и свој крај своје време.("хаику" верзија)
PropelerZviz
16.05.2007, 01:50
Iako se sve okrece u svemiru, a pritom mi "ljudi" merimo svoju prolaznost i prolaznost materje, ne možemo sa sigurnošcu tvrditi da vreme "teče"!
To nešto, za šta nema dokaza, ne treba da predstavlja predmet strahopoštovanja ili obožavanja.
Posledice vremena se tumače poetično... i to ima svoje pouke.
Vreme, ili samo njegovo merenje, može se tumačiti kao fižka veličina.
Mozak je naviknut na nešto i sada je teško pomisliti da živimo u jednom trenutku. I kako to da se dve uzastopne radnje odvijaju u istom trenutku? Ali sa druge strane pitanje moze da glasi: koliki je trenutak? i dali smo ga definisali kao jednu od dve radnje? ili on obuhvata obe radnje? ili deo radnje?
Trenutak je definisan poput materijalne tačke. Nekad kao mrav, nekad kao planeta. Ova tvorevina donosi ostvarenja i rezultate, ali je relativan pojam i nedokayuje tečenje vremena.
Meni najinteresantnija teorija, do koje se stiglo matematički jeste "teorija pramenova". Od ovih pramenova je sastavljen kosmos. Ono sto mi osecamo i shvatamo i gde se nalazimo jeste presek odredjenih dimenzija.
Jedan kilogram ne postoji. Postoji samo jedno fizicko tijelo koje ima masu od jednog kilograma.
Isto tako, ni 24 casa ne postoje. Postoji samo jedno fizicko tijelo (zemlja), koje, obrcuci se oko vlastite osi, kruzi i oko sunca. Iz tog fizickog zbivanja, covjek izvodi mjeru od 24 casa, a 24 casa, naravno, ne postoje.
Vrijeme je mjera koju je smislio covjek da bi mjerio fizicka zbivanja, fizicke promjene, a u stvarnosnom smislu ne postoji. Kao ni kilogram.
Brzina jednog tijela je jednaka predenom putu u jedinici vremena. Znaci, zaista postoji jedno tijelo koje savladava odredeni put. Ali to se zbiva u fizickom prostoru. Ne i u vremenu, jer se vrijeme pojavljuje samo kao mjerna jedinica za fizicke promjene.
Daklem, stvarne fizicke mjene su sasvim bezvremene. Sem kao mjerna jedinica, koju je covjek ubacio medu stvari, vrijeme se ne pojavljuje medu stvarima.
...далеки градови на води
као бродови на води...
елементарна спознаја стварности нас наводи на помисао да смо заробљеници сопствених снова и да је пут пред нама круг.почетак је крај и
крај је почетак.
илузија још увек траје.
Pronalazim kako je Srednjevjekovna somnabulija predstavljala malu bebu u uporedbi sa somnabulijom danas.
Zamislite, ovi danas, e oni bi da putuju kroz vrijeme?
"A njega nije, a njega nema":uzbud:
Sa dokazivanjem 'postojanja' vremena,s dokazima o njemu,slično je kao i sa dokazima o vazduhu.Ni vreme,a ni vazduh nisu vidljivi-ne na onaj način koji bi bio dovoljno uverljiv da nas ubedi u postojanje istih.Pa ipak,i vreme i vazduh postoje.Mahnite rukom i osetićete vazduh,probajte da potrčite i osetićete i vazduh i vreme istovremeno:vazduh ćete početi ubrzano a udišete i 'udaraće' vas u zube,a zamor vašeg tela dovoljno će vam reći o tome kako ste se osećali juče,a kako se osećatedanas.Dakle,i bez ikakvog kalendara,bez ikakvog znanja,pukim zamorom tela osećajem umora,moći ćete savršeno jasno da osetite razliku inog pre i onog sada.Biće vam savršeno jasna razlika između prošlog i sadašnjeg i sasvim izvesna budućnost.
Posledice su uvek najbolji dokazi.
Smatram kako ljudi zapravo žive jedno veliko danas,jer uvek je danas,vreme protiče samo u odnosu na naše nestajanje,kada bismo bili dugotrajniji,vreme bi izgubilo na smislu.Mi jednostavno vreme sagledavamo kroz naše trajanje.Okviri vremena su okviri našeg,ličnog trajanja i ličnog straha od nestajanja.Otud i tolike razlike u 'dokazivanju' vremena.I otud potreba za časovnicima-bilo je potrebno ukrotiti ljudski strah,iskoristiti ga kako bi se uspostavio nekakav red,pravilan korak upravo ka tom nestajanju,prekidu trajanja.
Nije vam valjana paralela vazduh = vrijeme u gornjem smislu, smislu dokazivosti njihova postojanja. Vazduh je fizicka cinjenica, dokaziva na vise nepobitnih nacina. Ne i vrijeme.
Razlika izmedu juce i danas ne predstavlja vremensku, vec fizicku razliku. Fizicku razliku, a iz koje se izvodi i vremenska. Izvodi, a da ne postoji.
Tijelo koje se nalazi u stanju mirovanja, pa predje u trk, dozivjelo je samo fizicku promjenu. Iz tih promjena se opet izvodi vrijeme. Izvodi, a da ne postoji.
Po Bibliji, jos u doba Sudija, vrijeme se definisalo kao 'mjera za bilo kakvo trajanje'. Dakle, nema vremena bez predmeta, bez desavanja, bez cina. Jedan odredeni predmet, jedno desavanje, jedan cin, traje, i iz toga se izvodi vrijeme. Izvodi, a da ne postoji.
Nauka/znanosti definise vrijeme kao 'kontinuirano prolazenje postojanja koje se mjeri djelenjem u sate, minute, sekunde...' Dakle, kao i gore, u doba Sudija, nema vremena bez predmeta, bez cina. Jedan odredeni predmet, jedan cin, traje, i iz toga se izvodi vrijeme. Izvodi, a da ne postoji.
Kalendarsko vrijeme se izvodi iz gibanja zemlje svoje osi i oko sunca. Izvodi, a da ne postoji.
Iz fizickog obrtanja zemlje oko svoje osi sedam puta, izvodi se vrijeme od jedne sedmice. Tako i vrijeme od mjesec dana. Tako i vrijeme od godinu dana. Itd. Izvodi, a da ne postoji.
24 casa su izvedeni iz fizickog zbivanja, a ne postoje u stvarnosnom smislu. Isto tako i sedmica, mjesec, godina, stoljece. Sve je to izvedeno iz fizickog zbivanja, a ne postoji u stvarnosnom smislu.
Bez fizickog zbivanja ne postoji vrijeme. Odnosno, vrijeme ne postoji uistinu, no se izvodi iz fizickog zbivanja.
Svesni postojanja vremena postajemo kada zaista naučima da gledamo u sat i očitavamo koliko je sati. Tada ono za nas počinje da postoji. Pojam protoka vremena je relativan u smislu doživljenog, viđenog, iščekivanog i trenutnog. Mi kao misaona ljudska bića smo izmislili merač, da bi odredili koliko nam treba, koliko traje ili koliko je prošlo nečega ili do nečega. Ja pre priznajem sadržaj nečega nego trajanje nečega, jer vreme kao protok postaje nejednako ako sadržaji nisu isti, pa iako su isti ne doživljavamo ih svi na identičan način pa prema tome navešću primer gledalaca jednog filma, jednima je super zanimljiv i prođe vrlo brzo, a onima kojima je dosadan oduži se u nedogled. Ili osuđenik čeka na izvršenje smrtne kazne i vreme mu leti kao se približava egzekucija, a tužiocu se oteže, ili oštećenim i jedva čekaju da prođe to odugovlačenje.
I ako je već filozofska tema, ima i ona druga komparacija, poslovni čovek u punoj snazi, puni svaki dan sadržajima i uvek je u nedostatku vremena, a onaj pastir na Kavkazu provodi dane i noći u prirodi i sa prirodom i nije svesan protoka vremena kao nečeg kratkog, već kao normalnu smenu dana i noći, leta i zime itd..., i doživi sto godina.Mi smo sa svojom svešću, saznanjima i naukom, izmislili sat kao merač vremena, i samim tim smo i postali svesni da ga ima, a da nismo to izmislili vreme kao kategorija nebi postojalo već samo život i okruženje koje ga prati. I pošto smo jedina misaona živa bića na ovoj planeti bilo je normalno da se i vreme odredi u smislu merenja i protoka. Da nije te misaonosti onda bi bili strpljivi pas koj čeka na lancu da ga gazda nahrani, konj vezan koji čeka jahača da krene, mačka koja strpljivo doji mačiće, neguje ih i čeka da progledaju i da ih obuči životu, u tome jesu bolji od nas jer nemaju pojam protoka vremena, a zato smo mi misaoni, saznajući i hvala Bogu nismo životinje, ali imamo nestrpljenje kada će to ili kolko još do toga, ili što ne prestane...
Vi pokusavate zabludom (o vremenu) stici u etiku, odnosno, eticki opravdati zabludu. No, cini mi se da bi valjanom bivala samo ona etika do koje bi se stiglo logikom, a ne zabludom, jer iz ovoga naseg svijeta biva lako dokazivo kako je i najmanja zabluda propasna. Kako li su tek, mora biti da je tako, propasne po covjeka stoljetne zablude!
Kada bi postojalo vrijeme, onda bi casovnik bivao pokretan tom silom, a ne najprostijim mehanizmom, ciji je tvorac covjek.
све те полуистине само потврђују чињеницу да време није довољно доказано. и немогуће је до тога стићи неком логиком. шта је логично? за кога је логично,за вас или за мене? да ли је логика логична? тиме не доказујемо ништа...
мислим да на све то треба гледати кроз призму елементарне егзинстенције. време је ,можда самопотврђивање, пројекција нашег ега у свемир,у недоглед...наш бедни покушај да доскочимо смислу...
све те полуистине само потврђују чињеницу да време није довољно доказано.
Naravno. No, smatram da stvari moramo nazivati pravim imenima. Zato bih rekao, ne da vrijeme nije, kao sto kazete, dovoljno dokazano, vec predstavlja covjekovu duboku zabludu.
и немогуће је до тога стићи неком логиком. шта је логично? за кога је логично,за вас или за мене? да ли је логика логична? тиме не доказујемо ништа...
Nisam siguran da je to bas tako. Ako logika dolazi iz istine, a istina iz stvarnosti, onda cemo pronaci nebrojeno mnogo dokaza da je takva logika, kao sto kazete, logicna; da jedino tim i takvim principom valjano dokazujemo; da se samo tim putem moze stici bilo gdje valjano itd.
мислим да на све то треба гледати кроз призму елементарне егзинстенције.
Upravo tako.
време је ,можда самопотврђивање, пројекција нашег ега у свемир,у недоглед...наш бедни покушај да доскочимо смислу...
Sljedstveno gornjoj logici, a hoteci stvari nazivati valjanim imenima, opet kazem, vrijeme je samo zabluda covjekova, i nista vise sem nje. Naravno, mi mozemo zatvarati oci pred zabludom, pa je interpretirati na razne nacine.
Andjelika
23.06.2007, 03:46
Vreme stoji.....
Mi smo prolazni.
свет није сачињен у времену, већ од времена
св. августин
:cesces:
можда би могли да кренемо у том правцу расуђивања... мени та мисао некако стоји...
свет није сачињен у времену, већ од времена
св. августин
можда би могли да кренемо у том правцу расуђивања... мени та мисао некако стоји...
Da. Ako cemo ostajati pri vremenu, onda moramo u poeziju. Vrijeme je stvar poezije, pa ga samo poezija moze i odbraniti. No, cini mi se da je to losa poezija.
A ako necemo u losu poeziju, onda nam ostaje jedino da demistifikujemo.
A ako cemo demistifikovati, onda ce propasti mnoge istine(?) koje su ispjevane (zajedno sa vremenom).
Vrijeme je samo mjera za trajanje necega odredjenog. I metar je samo mjera za nesto odredjeno. Ako tvrdimo da cemo putovati kroz vrijeme, isto je kao da tvrdimo da cemo putovati kroz metre.
Sljedstveno tomu, ako kazemo da svijet nije sacinjen u vremenu, vec od vremena, isto je kao kada bi kazali kako svijet nije sacinjen u metrima, vec od metara; ili kako svijet nije sacinjen u kilogramima, vec od kilograma; ili kako nije sacinjen u bilo kojoj mjeri, a koje je tvorac covjek, vec od nje same:uzbud:
Mislim da je vreme ono sto mi ostavlja trag na licu i u kosi svakog jutra.
Vreme je ono sto prolazi sa nama a onda stane i za razliku od nas ne nestaje.
Zhuangzi & the Butterfly
Once upon a time, Zhuangzi the philosopher dozed off in a garden full of flowers, and dreamt he was a beautiful butterfly. It fluttered by, hither and thither, until it grew tired and also fell asleep. It too had a dream, and dreamt it was Zhuangzi. At that instant, Zhuangzi awoke. He did not know whether he was now the real Zhuangzi, or the one in the butterfly’s dream; nor did he know whether he had dreamt of the butterfly, or it had dreamt of him.
Kineski filosof Zhuangzi
Cinilo mi se da ovdje govorimo o dokazima, a ne o uvjerenjima? Dokaz eksperimentalno potvrdjuje pretpostavljeno, a uvjerenje ne zahtijeva nikakav dokaz, nikakvu provjeru itd., iz cega slijedi da se moze vjerovati u bilo sta. Evo, na primjer, ja bih opet mogao vjerovati da je zemlja ravna ploca. No, necu. A mogao bih vjerovati i kako ovo :ok: nije smajli koji predstavlja covjeka sa podignutim palcem, vec covjeka sa podignutim malim prstom. No, necu. A mogao bih vjerovati i kako ovo :fijuk: nije smajli koji predstavlja covjeka koji zvizduce, vec je to smajli koji predstavlja covjeka koji kukurice ili laje na mjesec. No, necu. Itd.
'Gimpel luda' je posmatrao kroz prozor kako mu se zena prcka sa drugim covjekom, dok je smatrala da je on odsutan. I on bi u roku od nekoliko minuta potisnuo tu sliku, te se samozavaravao kako to nije istina. Dobro mu je to polazilo za rukom. Njegovu djecu su napravili njegove komsije, sto je on sve znao, ali je ipak umro srecan samozavaravajuci se kako to ipak nije istina.
No, mislim da smo promasili temu. Ovdje ipak pricamo o dokazima, a ne o raznoraznim uvjerenjima.
Cinilo mi se da ovdje govorimo o dokazima, a ne o uvjerenjima? Dokaz eksperimentalno potvrdjuje pretpostavljeno, a uvjerenje ne zahtijeva nikakav dokaz, nikakvu provjeru itd., iz cega slijedi da se moze vjerovati u bilo sta. Evo, na primjer, ja bih opet mogao vjerovati da je zemlja ravna ploca. No, necu. A mogao bih vjerovati i kako ovo :ok: nije smajli koji predstavlja covjeka sa podignutim palcem, vec covjeka sa podignutim malim prstom. No, necu. A mogao bih vjerovati i kako ovo :fijuk: nije smajli koji predstavlja covjeka koji zvizduce, vec je to smajli koji predstavlja covjeka koji kukurice ili laje na mjesec. No, necu. Itd.
'Gimpel luda' je posmatrao kroz prozor kako mu se zena prcka sa drugim covjekom, dok je smatrala da je on odsutan. I on bi u roku od nekoliko minuta potisnuo tu sliku, te se samozavaravao kako to nije istina. Dobro mu je to polazilo za rukom. Njegovu djecu su napravili njegove komsije, sto je on sve znao, ali je ipak umro srecan samozavaravajuci se kako to ipak nije istina.
No, mislim da smo promasili temu. Ovdje ipak pricamo o dokazima, a ne o raznoraznim uvjerenjima.
"Gimpel luda" vise veruje onome sto kazu nego svojim ocima? Preljube nije bilo,jer je experimentalno dokazano?;) Salu na stranu,verovatno Te nisam dobro razumela.
PropelerZviz kaze:
Meni najinteresantnija teorija, do koje se stiglo matematički jeste "teorija pramenova". Od ovih pramenova je sastavljen kosmos. Ono sto mi osecamo i shvatamo i gde se nalazimo jeste presek odredjenih dimenzija.
A ja?
Nemam ja nikakav dokaz:jok: Imam samo mastu i puno pitanja bez odgovora.
http://www.i141.photobucket.com/albums/r74/mdzd/how-many-dolphins-can-you-see-cefjh.jpg
I volim deciju logiku,sto ne iskljucuje radost kada se pojave dokazi o bezvremenskom ne samo u nama, nego i u njima,odraslima...
:ok:
A ti bi da se nadmudrujemo. No, ja nesto nisam raspolozen.
Vrijeme ne postoji draga moja, niti ce postojati, pa koliko god ti mastala, koliko god se razmastala, namastala, promastala, izmastala, zamastala, domastala, premastala...:uzbud:
Evo, ti mozes da se razmastas kako ovo:plaz2: ne predstavlja covjeka koji plazi jezik. Ali koliko god da se razmastas, mozes da se slikas kako ovo:plaz2: ne predstavlja covjeka koji plazi jezik. :hahaha:
Pametan je Djepeto,makar i van svakog vremena-sve drveno napravio covek,i pride...samo nos pokretljiv i sa mogucnoscu promene duzine...
Nalazimo se u Vojvodina Cafe-u,bliza odrednica:
Vojvodina Cafe > Kultura > Filozofija
Докази о времену
Kada nesto zelimo dokazati polazimo prvo od materijalnih dokaza.
Materiju uzimamo kao kao osnovni cinilac, a u stvari ona to nije. Osnov svega je energija (Nikola Tesla). Tek kad to budemo shvatili (dokazali) mocicemo da shvatimo i pojam vreme (samo da li cemo imati za to vremena?).
Meni ne treba sat ... zapravo ...
dovoljno mi je i pola sata ...
dnevno :roll:
15 дана у словенији
15 пута се земља окренула око своје осе
15 ноћи сам тражио месец, на небу
15 пута сам се осмехнуо, искрено
сада сам кући и желим да вам кажем да ме је време насамарило и овај пут:(
15 пута сам плакао због земље која се, до врага, окреће пребрзо око своје осе
15 пута сам проклињао месец што се скрио иза облака ( поетично )
15 пута сам уздахнуо што му не могу ништа, што сам немоћан, што су питања без одговора, што боли та немоћ, што тишти и раздире
...
срем, срем, срем
диван је кићени срем
...
можда тамо и нису знали да певају лепо, али, ја сам певао :) :) :) :) :)
Znaci, i tamo se mjera od 15 dana izvodi iz cina kojim se zemlja okrenula 15 puta oko svoje osi. A mjera od 15 noci se izvodi iz cina kada se odredjeni dio zemlje nadje 15 puta na strani suprotnoj suncanoj. A mjera od 15 dana se izvodi iz cina kada se ódredjeni dio zemlje nadje 15 puta na suncanoj strani ulice stanuju djevojcice kojima kojima mirise koza:uzbud:
(неким) девојчицама заиста мирише кожа. просто ти дође да...
...да их питаш нешто значајно... да им се насмешиш:)
љубав, љубав је доказ:)
у времену хороскопа
и великих сновиђења...
има та песма склоништа...
можда је поезија кључни доказ. црно вино, одврнута џенис џоплин me and bobby mc gee од четири минута и тридесет секунди, право из вечности саме8)
довде
euridika
13.11.2007, 00:02
(неким) девојчицама заиста мирише кожа. просто ти дође да...
...да их питаш нешто значајно... да им се насмешиш:)
љубав, љубав је доказ:)
у времену хороскопа
и великих сновиђења...
има та песма склоништа...
можда је поезија кључни доказ. црно вино, одврнута џенис џоплин me and bobby mc gee од четири минута и тридесет секунди, право из вечности саме8)
довде
Divno si ovo spakovao, u ljubav obojio, pomutio nam razum i percepciju o vremenu koju nismo još objasnili :roll:
Da li su ta tvoja 4 minuta i 30 sekundi dokazali da je vreme uhvatljivo i merljivo per se ili samo zato što se neko setio da na neki način prebroji te akorde? 8)
како да ти кажем... 4:30 :cesces: збир тих акорда се подудара са мојим најинтимнијим доживљајем те песме, рецимо... са мојом отвореношћу према њој, није то случајно. но, увек се дешава то да нам некако мисао одмагли у непознатом правцу, зато се и питамо, зато је ту и филозофија као пут.
знаш оно- на врху ми је језика, тај коначан суд о времену.
Vidite, postovana Euridika, umjesto matematicki preciznog odgovora na vase pitanje, gospodin Broj310 je hrabro pobjegao:uzbud: u poeziju, te nam obecao kako ce se jednom vratiti od tamo i donijeti nam trazeni odgovor, a za sta mu je posluzila metafora o odgovoru na vrhu jezika koji 'samo sto nije...'.
Ja i dalje nestrpljivo ocekujem njegov pobjednicki povratak iz poezije, naravno sa odgonetkom. No, samo se plasim kako ce i ovaj slucaj potvrditi vrijednost izjave kako je obecanje ludom radovanje:uzbud:
euridika
19.11.2007, 23:53
Vidite, postovana Euridika, umjesto matematicki preciznog odgovora na vase pitanje, gospodin Broj310 je hrabro pobjegao:uzbud: u poeziju, te nam obecao kako ce se jednom vratiti od tamo i donijeti nam trazeni odgovor, a za sta mu je posluzila metafora o odgovoru na vrhu jezika koji 'samo sto nije...'.
Ja i dalje nestrpljivo ocekujem njegov pobjednicki povratak iz poezije, naravno sa odgonetkom. No, samo se plasim kako ce i ovaj slucaj potvrditi vrijednost izjave kako je obecanje ludom radovanje:uzbud:
Poezija se graniči sa filozofijom, filozofija zaviri u svaku strofu. Gde su granice?
Nema matematike u filozofiji, bar ne smemo da tražimo matematičku preciznost, jer onda bi malo bilo onoga o čemu bismo filozofirali :).
Doćiće nam gospodin broj310 sa svojim poetsko filozofskim objašnjenjem vremena. Možda vi možete da nam pomognete da izmerimo i obuhvatimo ovo naše vreme?
Da. Hocu da vam kazem kako nisam siguran sta je to filozofija, sta poezija, a sta matematika. Ako filozof ne bi bio i poeta, onda nisam siguran da bismo ga mogli nazvati filozofom. A ako poeta ne bi bio i filozof, onda nisam siguran da bismo ga mogli nazvati poetom. Dakle, cini mi se da je to jedno te isto, iako mi koristimo dva pojma. Pride tomu, ako jedan poetafilozof ne bi bio matematicki precizan, znaci da bi matematicki pogresio. A ako bi matematicki pogresio, onda bismo mogli reci da je pogresio u svakom smislu. Jel?
Sve u svemu, cini mi se, da ne kazem javlja mi se:uzbud:, sljedece: Ako ne bismo u jednoj licnosti imali i poetu i filozofa i preciznog ili nepogresivog matematicara, onda ne bismo imali nista, jer bismo promasili.
Naravno, iskoristio sam vasu izjavu da bih isprovocirao gospodina Broj310. Isprovocirao u smislu da nam ponudi nekakvu novu izjavu kao npr. sto nam je ponudio izjavu, ako me sjecanje ne vara, Sv. Augustina. Nadam se da ce me pomenuti gospodin Broj310 shvatiti na nacin na koji sam pretpostavio da ce me shvatiti. Ne samo da se nadam, vec mi se isto i javlja:uzbud:
Naravno, nase 'vrijeme' mozemo izmjeriti samo kada prodje. A kada nase 'vrijeme' prodje, nas tada nece biti. Znaci, mi ne mozemo izmjeriti nase vrijeme. :uzbud:
господин пинокио је своју опсервацију сместио 20. 11. 2007. у 14.31 часова по средњеевропском времену ( један од доказа је ово такозвано средњеевропско време) доводећи, помоћу такозваног миша, врх своје стрелице на екрану на поље "pošalji odgovor" :roll:
тиме је, како је и очекивао, испровоцирао да две особе, које такође упражњавају горепоменуто "средњеевропско време", ураде исту ствар и тиме ову занимљиву расправу наставе- на радост свих ;)
могу само да наслутим шта се крије иза ових наших речи које се нижу, којима робујемо, које покушавају...
наше речи претендују, баш тако.
мисао постоји, мисао о времену. пут који везује мисао и реч је поезија, дапаче-рекли би неки.
начин изражавања, свако то ради по свом нахођењу. неко овако, неко онако. илузорно је очекивати од сваког човека да
разуме
да своју духовну страну стави на располагање смисленим и коначним одговорима. и чини ми се да ће тај наш коначни одговор уплашити нас саме својом једноставношћу и бескрајношћу истовремено.
тривијалност, баналност, монотонија, апатија.
страст.
речи су наше играчке, време је доказ нас самих.
до новог одговора на тему
:mahanje:
euridika
23.11.2007, 00:50
...A ako bi matematicki pogresio, onda bismo mogli reci da je pogresio u svakom smislu. Jel?
Ne bih se složila. Nešto što je matematički precizno, može biti neprecizno u nekom drugom smislu. Matematička preciznost uokviruje i definiše matematiku, ali ne nužno i sve drugo. Kako bismo matematičku preciznost primenili na književnost, na primer?
Naravno, nase 'vrijeme' mozemo izmjeriti samo kada prodje. A kada nase 'vrijeme' prodje, nas tada nece biti. Znaci, mi ne mozemo izmjeriti nase vrijeme. :uzbud:
Naše vreme, u zavisnosti kako ga izdefinišemo, merimo i dok traje i merljivo je sredstvima koja je neko nekada za to napravio, ali to je samo zarad jednostavnije komunikacije i iz praktičnih razloga. Mene lično merenje vremena često uznemiri, dovoljne mi budu promene dana u noć i noći u dan, ne moram baš uvek da vidim za koliko sati i minuta se to desi. Kao da neku trku živim, uvek....
.... и чини ми се да ће тај наш коначни одговор уплашити нас саме својом једноставношћу и бескрајношћу истовремено.
страст.
речи су наше играчке, време је доказ нас самих.
до новог одговора на тему
:mahanje:
Nisi obuhvatio i objasnio. Pobegao si u poeziju i ostavio ovu priču otvorenom, govoreći da će nas rođena trivijalnost uplašiti. Misliš da nismo svesni svoje trivijalnosti? Bilo bi lepo da nam malo pojasniš vezu između vremena, monotonije, apatije, strasti, svega. Kako se svo to slaže u tvojim mislima? I koliko vremena je za to potrebno 8)?
Ne bih se složila. Nešto što je matematički precizno, može biti neprecizno u nekom drugom smislu. Matematička preciznost uokviruje i definiše matematiku, ali ne nužno i sve drugo.
Mozete vi da se ne slazete, ali mene zanima valjana argumentacija u neprilog iznesenoj (pro)tezi:uzbud:, a koju, cini mi se, niste iznijeli. Elem, kako cete osporiti sljedece:
Cilj moze biti pogodjen samo matematicki precizno. Ako nije pogodjen matematicki precizno, onda je promasen. Tako u matematici, a tako i bilo gdje drugo.
Kako bismo matematičku preciznost primenili na književnost, na primer?
Veoma jednostavno. To je veoma neprecizna djelatnost, pa se stoga i kotira tako nisko. Jedan pisac, ako nije filozofpoeta, pa ne iznese svoju viziju istorije covjeka kao hitac koji nuzno pogadja odredjenu metu, matematicki precizno dakle, a kako su uradili svi znacajniji filozofipoete, onda se kotira veoma nisko. Naravno, u odredjenom slucaju mi mozemo da mu pridajemo vaznost, simuliramo vaznost, ali je to samo skretanje od poente, matematicki precizno skretanje od poente, sa odredjenom, opet matematicki preciznom namjerom od strane odredjenih interesnih krugova.
Naše vreme, u zavisnosti kako ga izdefinišemo, merimo i dok traje i merljivo je sredstvima koja je neko nekada za to napravio, ali to je samo zarad jednostavnije komunikacije i iz praktičnih razloga. Mene lično merenje vremena često uznemiri, dovoljne mi budu promene dana u noć i noći u dan, ne moram baš uvek da vidim za koliko sati i minuta se to desi. Kao da neku trku živim, uvek....
Ne merimo vrijeme, vec mjerimo fizicke mjene, njihovo trajanje, duzinu njihovog trajanja, i onda tu duzinu trajanja oznacavamo vremenom. Ne postoji vrijeme. Da li znate kako nauka/znanost definise vrijeme?
Nisi obuhvatio i objasnio. Pobegao si u poeziju i ostavio ovu priču otvorenom, govoreći da će nas rođena trivijalnost uplašiti. Misliš da nismo svesni svoje trivijalnosti? Bilo bi lepo da nam malo pojasniš vezu između vremena, monotonije, apatije, strasti, svega. Kako se svo to slaže u tvojim mislima? I koliko vremena je za to potrebno 8)?
Jeste, jeste, gospodin Broj310 je opet smugnuo:uzbud:. No, ja sam se nadao kako ce se pozvati na Einsteina, jer je on, kako mi se cini, nesto trabunjao o dimenziji vrijeme. A da sve to bijase trabunjanje, mislim da nije tesko argumentovati. Valjano argumentovati:uzbud:
Hajdete gospodine Broj310!
http://i243.photobucket.com/albums/ff105/brshm/IMG_0009.jpg
Cilj može biti pogođen samo matematički precizno. Ako nije matematički precizno onda je promašaj.
E da bi cilj bio pogođen, mora da postoji cilj, osoba koja cilja, i sredstvo sa kojim se cilja i pogađa. A matematička preciznost, pa onaj lovac Aboridžin, ako sam lepo rekao njegovo ime, ne nosi kalkulator za proračun matematičke preciznosti, već iskustveno i odoka nanišani i pogodi ili promaši nehajući za metematiku.
Međutim to nema veze sa vremenom direktno, indirektna veza kao poređenje je: kod cilja, pogotka i onoga koji pogađa postoji sve materijalno, opipljivo i realno.
Kod vremena ili "vremena", postoji materijalno samo naprava koja meri to nešto što je relativno i neopipljivo, časovnik! To je čovek izmislio da bi merio naš prolaz kroz život, uzimajući neke naučne metode koje je on opet izmislio!
Zaključak: vreme ne postoji, postoji naš put kroz život!
Joj, taj gospodin Broj310!
Salio sam se kako on uvijek negdje smugne, ali on uvijek smugne, cini mi se, u metu.
A mogao bih ove noci popiti casu crnog vina, i mogao bih jednoj zeni reci nesto znacajno, nesto vazno, veoma vazno, kao sto to rece gospodin Broj310.
Kako ono ide, zaboravio sam:
Crno vinoooooo
crne ociiiiiiiiiiiiiiii
sve je crnooooo
oko meneeeeeeeee
jos ponekaaaaaaad
tvoje ociiiiiiiiiiiiiiiiiiii....:uzbud:
Cilj može biti pogođen samo matematički precizno. Ako nije matematički precizno onda je promašaj.
Naturalmente.
E da bi cilj bio pogođen, mora da postoji cilj, osoba koja cilja, i sredstvo sa kojim se cilja i pogađa.
Cini mi se, nista sporno.
A matematička preciznost, pa onaj lovac Aboridžin, ako sam lepo rekao njegovo ime, ne nosi kalkulator za proračun matematičke preciznosti, već iskustveno i odoka nanišani i pogodi ili promaši nehajući za metematiku.
Nebitno je tu da li je cilj pogodjen datoscu, matematicki preciznom datoscu kao kod gorepomenutog lovca, ili je pogodjen nekakvom preciznom napravom koje je tvorac covjek, vec je bitno to da je jedan odredjeniu cilj promasen ako nije pogodjen matematicki precizno.
Međutim to nema veze sa vremenom direktno, indirektna veza kao poređenje je: kod cilja, pogotka i onoga koji pogađa postoji sve materijalno, opipljivo i realno.
Naravno, sve je to potpuno materijalno, i nematerijalno vrijeme se nigdje ne pojavljuje.
Kod vremena ili "vremena", postoji materijalno samo naprava koja meri to nešto što je relativno i neopipljivo, časovnik!
Pa kako sada tako govorite? Upravo ste gore rekli da je sve to, cio taj gornji postupak lovca, sasvim materijalan, a sada govorite kako casovnik mjeri taj nematerijalni postupak? Pa, ne moze. Casovnik dakle mjeri gorepomenuti proces koji je materijalan, a ne mjeri nista nematerijalno.
To je čovek izmislio da bi merio naš prolaz kroz život, uzimajući neke naučne metode koje je on opet izmislio!
Nisam u potpunosti shvatio sta ste ovdje htjeli kazati?
Zaključak: vreme ne postoji, postoji naš put kroz život!
E, tako nekako.
Pa kako sada tako govorite? Upravo ste gore rekli da je sve to, cio taj gornji postupak lovca, sasvim materijalan, a sada govorite kako casovnik mjeri taj nematerijalni postupak? Pa, ne moze. Casovnik dakle mjeri gorepomenuti proces koji je materijalan, a ne mjeri nista nematerijalno.
Pa hajde da uprostim, lovac puška meta, sve je materijalno.
Kod vremena ili "vremena", materijalno je časovnik, koji meri nešto što se nevidi, i nema ga kao materijalno.
Jednoga dana će neko izmisliti blesimetar koji će meriti koliko sam ja blesav, blesimetar je mehanička ili elektronska materijalna sprava koja će meriti nešto imaginarno nematerijalno, i ko će moći sigurno da garantuje da sam blesav ili nisam?
PS. Nadam se da neće skoro pronaći to čudo, jer bi najebao!:uglavu2:
...Pa hajde da uprostim, lovac puška meta, sve je materijalno...
Da, ovdje se radi o mjerenju konkretnog slucaja, pa je jasno da je sav postupak materijalan, kao sto je potpuno materijalno i samo mjerenje istog.
Kod vremena ili "vremena", materijalno je časovnik, koji meri nešto što se nevidi, i nema ga kao materijalno.
No, ovdje ne mjerimo konkretan slucaj, pa se vama cini kako mjerimo nesto nematerijalno. Ali vam nije palo na pamet da ne mjerimo nista ako ne mjerimo nesto konkretno, vec ste se razmastali, pa zakljucili da mjerimo nesto nematerijalno ako ne mjerimo nesto konkretno. Dakle, casovnikom mjerimo uvijek nesto konkretno, neko konkretno trajanje, a ako ne mjerimo konkretno trajanje, onda ne mjerimo nista. Konkretno trajanje je materijalno, kao i casovnik. Ako bi neko tvrdio da mjeri nesto nematerijalno u nasem materijalnom svijetu, onda ce biti da nas zeki:uzbud:
Filozofija, način razmišljanja, dokazivanja, o nečemu i nekome. Materijalno kao sastav ili komplet nečega, a koje ima svoj materijalni sastav, težinu, zapreminu agregatno stanje, PH vrednost, na to sam mislio u smislu merenja nečeg materijanog.Kad kažemo da časovnik meri vreme, časovnik je materijalni mehanizam sastavljen od mehaničkih ili elektronskih delova koji kao celina okretanjem kazaljki i digitalnih brojeva pokazuje na osnovu zadatih obrtaja zupčanika, ili treptaja impulsa, pokazuje koliko je sati(časova). Znači on nema materijalni protok nečega (recimo vodomer, benzinska pumpa i sl.), a na osnovu toga pokazuje nešto imaginarno.
борба се распламсала. конкретизује се смисао, мери се тупим предметом. из фотеље, из столице, дуж кичме јер спадамо у кичмењаке. тако је тешко, зар не?
покушати.
данас је петак.
20:25
колико ће још проћи, времена? ја сам своје време затворио, заробио, здробио, згромио и зауставио.
страст.
све ме то обузима док размишљам о свему. време је све. време је ништа.
време је позитивно
++++++++ плус, никако минус- то је једна истина- време је позитивно
идемо ка времену, време нас прати, време је иза нас.:huh:
не можеш побећи од њега.
осим оних тренутака када га напијемо, када га надувамо ;)
као балон- лелуја на ветрометини, бежим у поезију опет.
vrijeme je veliko ništa
smrdim lopovskim gradom
tražim način da spustim
svakoj guzici kradom
i sve što donosi borba
radost tugu i moć
ne podnosim kad se smiješ
ovo je pjesma o njoj
život caruje gdje se kurcu oće
sanjao sam iskreno
bolju stranu neba
bilo je jasno naravno
da sam dio svega
(ne me quitte pas)
Gospodine Morrib, ne shvatate ono sto je veoma jednostavno da se shvati. Mi ne mjerimo vrijeme, vec mjerimo duzinu jednog odredjenog trajanja, i onda to nazivamo vremenom.
Ako casovnikom ne mjerimo neko sasvim odredjeno materijalno trajanje, onda casovnik kuca u prazno. Isto tako, ako me sjecanje ne vara, postoji jedna naprava koja se popularno zove pantljika:smeh:, a razvlaci se do duzine od 10metara. Ako sa njom ne mjerimo neko konkretno rastojanje, onda pantljika:smeh: 'kuca', kao i sat, u prazno. Shvatate.
Ako casovnik ne upotrebimo za jedan sasvim odredjeno zbivanje, cin, djelo, akt, onda casovnik kuca u prazno, isto kao sto i pantljika 'kuca' u prazno sve dok je ne upotrebimo u sasvim konkretnom slucaju.
Ako se pitate sta je sa 'vremenom' koje otkucava sat, to je isto kao da se pitate sta je sa 'duzinom' koju otkucava pantljika:smeh:.
Dok se ne upotrebi u sasvim konkretnom slucaju, casovnik ne mjeri nista, vec kuca u prazno. Dok se ne upotrebi u sasvim konkretnom slucaju, u prazno, isto kao i casovnik, 'kuca' i - pantljika:smeh:
E hvala gospodine Pinokio!
Sad mi je jasno uzmem pantljiku od deset metara i sa njome izmerim deset metara, recimo dužinu puta, obeležim, i spakujem je, i ostadoše deset metara recimo tog puta u sklopu ostaloga, obeleženih ili neobeleženih ali čvrstih i opipljivih. Sada uzmem sat i gledam u njega i pređem tih deset metara, recimo za pet sekunde. Drugi put se vratim i istih deset metara pređem za četiri sekunde, sklonim sat i pogledam prema tih deset metara, oni stoje a sekunda nema, a nema ni vremena, gde li odoše? Ili neobraćam pažnju na sat, ili ga uopšte nemam u blizini, dali tada vreme postoji ili se krije iza mene da ga nevidim kao kad bih hteo da vidim sopstvena leđa? Da je bar obojeno video bih ga krajičkom oka!
E hvala gospodine Pinokio!
Sad mi je jasno uzmem pantljiku od deset metara i sa njome izmerim deset metara, recimo dužinu puta, obeležim, i spakujem je, i ostadoše deset metara recimo tog puta u sklopu ostaloga, obeleženih ili neobeleženih ali čvrstih i opipljivih.
Da, 10 metara puta. Ne 10 metara, vec 10 metara odredjenog puta. Dakle, imamo 10 metara odredjenog puta, i tu nije nista sporno. Put od 10 metara. Da ne kazem metera:uzbud:
Sada uzmem sat i gledam u njega i pređem tih deset metara, recimo za pet sekunde.
Nista sporno. Vi, sasvim odredjeni, prelazite sasvim odredjeni put od 10 metara brzinom od 2 m/s.
Drugi put se vratim i istih deset metara pređem za četiri sekunde,
Molim da se tacno izrazavate. Ne prelazite 10 metara, jer metara nama, vec prelazite odredjeni put duzine od 10 metara.
sklonim sat i pogledam prema tih deset metara,
Ne mozete pogledati tih 10 metara, jer njih nema. Mozete pogledati samo odredjeni put od 10 metara.
oni stoje a sekunda nema, a nema ni vremena,
Opet pogresno kazete kako oni (metri) stoje. Pa ne stoje metri, vec stoji odredjeni put od 10 metara. Dakle, ne stoje ni metri ni sekunde ni vrijeme. Ne stoje, jer ne postoje. Ne egzistiraju. Oni su samo mjera za odredjene fizicke radnje.
gde li odoše?
Nemaju gdje otici kada ih nikada nije ni bilo. Ni metara ni sekundi.
Ili neobraćam pažnju na sat, ili ga uopšte nemam u blizini, dali tada vreme postoji ili se krije iza mene da ga nevidim kao kad bih hteo da vidim sopstvena leđa?
Isto tako, nemojte da obracate paznju na pantljiku, ili je nemojte imati u blizini, tada metri nece postojati ili ce se kriti iza vas da ih ne vidite kao kada bi htjeli da vidite sopstvena ledja. U tom smislu, metri ili sekunde, svejedno.
Da je bar obojeno video bih ga krajičkom oka!
Mislite na metre ili sekunde?:uzbud:
Mislim i na metre i na sekunde, znači nema ni vermena a ni dužine u metrima. Ja uporno o tome pričam, ne postoji vreme ne postoji dužina.
...Kod vremena ili "vremena", postoji materijalno samo naprava koja meri to nešto što je relativno i neopipljivo, časovnik!
Casovnik ne mjeri nesto sto je neopipljivo, jer kada ne mjeri nesto sasvim odredjeno, nesto materijalno, nesto opipljivo, onda ne mjeri nista, vec kuca u prazno, u prazno, u prazno, u prazno, u prazno...
Dakle, materijalan je casovnik, i uvijek je materijalno ono sto mjeri. Ako ne mjeri nesto odredjeno, onda kuca u prazno, u prazno, u prazno, u prazno...
I pantljika, ako je ne upotrebimo da izmjerimo nesto odredjeno, materijalno, ne sluzi nicemu.
I casovnik, ako ga ne upotrebimo da izkjerimo nesto odredjeno, materijalno, neko odredjeno materijalno trajanje ili odredjenu brzinu jednog tijela i tome slicno, onda ne sluzi nicemu, vec kuca u prazno, u prazno, u prazno, u prazno...
Brzina je jednaka predjenom putu u JEDINICI vremena. Ne u dimenziji vrijeme, vec u mjernoj jedinici koju nazivamo minuta ili sekunda ili sat ili dan ili sedmica ili mjesec ili godina ili stoljece ili eon...
Ne postoji vrijeme. To je samo mjerna jedinica za odredjeno materijalno trajanje.
Kada ne mjerimo nesto sasvim odredjeno, casovnik kuca u prazno, u prazno, u prazno, u prazno...:uzbud:
и одосмо ми лагано у математику, несвесно. држимо се теме и филозофије као репера.
процес који се управо и бескрајно одиграва пред нашим очима. кружи око нас као киша око крагујевца :huh:
пустите сад пантљику и метре, ко ће се са тим још замајавати. зар не видите да нам је у међувремену збрисала наша драга еуридика. :(
колико је дуго већ нема овде, брине ме.
euridika
12.12.2007, 23:12
и одосмо ми лагано у математику, несвесно. држимо се теме и филозофије као репера.
процес који се управо и бескрајно одиграва пред нашим очима. кружи око нас као киша око крагујевца :huh:
пустите сад пантљику и метре, ко ће се са тим још замајавати. зар не видите да нам је у међувремену збрисала наша драга еуридика. :(
колико је дуго већ нема овде, брине ме.
Zbrisala, pa se vratila, baš na vreme, koje će nam Broj310 ovde obuhvatiti i objasniti :). Čekamo nestrpljivo, dok vreme protiče kao reka, nekom uzalud, neko sada osvaja najviše vrhove u svom životu, neko se zaljubljuje, neko boluje, neko se rastaje, neko raduje čaroliji nastanka, neko samo sedi bez svesti da je baš ovaj momenat kao i svaki prethodni i svaki budući momenat najdragoceniji na svetu i da ga treba odživeti i tako što ćemo ga odživeti tako ćemo ga najbolje izmeriti.
"...da ga treba odživeti i tako što ćemo ga odživeti tako ćemo ga najbolje izmeriti."
рече наша драга еуридика. и у праву је. скидам капу. :sesir: што се мене тиче- трудим се да максимално искористим време. одгледао сам малопре фантастични руски филм
острво
и... замислио сам се, дубоко. као испред оног понора, испред водопада перичника подно триглава, од летос.
поглед негде далеко и ћутање.
мук.
Pocahontas!
15.01.2008, 19:20
vreme je iluzija,i vreme postoji samo u nasim mislima,jer nije materijalno...vreme je kao i smrt i zivot,nikada ne moze biti objasnjeno ni shvaceno...sve su samo zablude,kada mislimo da znamo istinu o vremenu ,nebu,bogu i ostalim nedokucivim stvarima...
Zivot je jedan trenutak samo, ali mi katkad u trenutku i vecnost spoznamo!!! Eto... recenica mog zivota... jer i svaka sreca je samo trenutak, a svi ostali trenuci su samo posledice i pratioci te srece!
Ima jeda mnogo lepa pesma jednog repera lika iz mog komsiluka: Ne zaboravi trenutke, a zivot pusti da istece, i kada padaju kise ti znaj... da sutra bolje bice!!!
A ja se svakog dana pitam da li mi je vreme prijatelj ili ne, pitam se gde danas nosi me, a gde sutra odnece me, i gubim se u pitanjima, jer odgovor jos uvek nije u granicama onoga sto bih mogla da razumem, jer sam nazalost samo covek, samo jedna devojka izgubljena u sopstvenim dilemama!! Samo lutalica koja trazi sopstveni put na svm putevima srca!! Ostavljam tragove i znakove, jer znam... jer znam uvek neko trazice me...
"Vreme je za mene najveće čudo.
Poimanje vremena, upotreba vremena, osećanje vremena, sve su to za mene prave zagonetke, koje se postavljaju preda mnom svakodnevno.
U svako doba dana i noći, u snu i na javi, osećam vreme kao elemenat, blag i koristan ili štetan i razoran, kao što čovek oseća vazduh, vatru vodu.Gušim se nedostatkom vremena ili osećam kako me žeže i satire, ili plivam u njemu sa osećajem božanske lakoće. I u svakom trenutku znam da je vreme jedna bolna iluzija, da je, u stvari, broj suđenih otkucaja našeg bila i da drukčije i ne postoji. Pre prvog otkucaja, kao i iza poslednjeg, proteže se u nedogled večnost našeg nepostojanja, neosvetljena, neshvatljiva i neizreciva a prisutna u svakoj našoj misli, u dahu, reči i zalogaju... "
Ivo Andrić
Gospodin Ne
19.01.2008, 14:52
Stvar percepcije i interpretacije.
Vreme kao ljudski koncept koji predstavlja varijacije (proslost/sadasnjost/buducnost - pocetak/kraj).
Vreme kao jedna od dimenzija (koja je rastegljiva, vreme se siri i skuplja) i deo je jedne nenapisane teorije svega
Ono prvo postoji od kada je i ljudske svesti.
Ovo drugo tek pocinjemo da shvatamo.
Buba Erdeljan
19.01.2008, 21:41
Stojim na prozoru, stalo je vreme
neopsedaju me nikakve važne teme
prošlo je pet ili hiljadu minuta
ja samo osećam kao i do sad mnogo puta
da sam ništa, da je sve ništa i da je ništa sve
da će za mene uvek biti kao što je bilo i pre
kako god hoćete - i bedno i vredno
ali u svakom slučaju nepromenjivo jedno
svejedno
(Nela, mleko i pivo)
Ono prvo postoji od kada je i ljudske svesti.
Pa mi ne znamo od kada je ljudske svijesti. Ne znamo ni sta je to ljudska svijest. Uporedjujuci dakle ono prvo sa ljudskom svijescu, uporedili smo potpuno nedefinisan pojam sa potpuno nedefinisanim pojmom. Pride tomu, ne postoji ni jedan valjan argument u prilog tezi da vrijeme egzistira. Ni jedan jedincijati:uzbud:
Ovo drugo tek pocinjemo da shvatamo.
A ova izjava bi trebala da znaci kako smo ono prvo sasvim jasno shvatili, jel? No, cini mi se da tamo nismo nista shvatili, vec su sve to samo puki nedefinisani pojmovi, pa nemamo na osnovu cega tvrditi kako smo bilo sta shvatili, kao sto ni ovdje ne shvatamo nista, iako tvrdimo kako pocinjemo da shvatamo. Ne postoji ni jedan valjan argument da vrijeme egzistira. Ni jedan jedincijati:uzbud:
Gospodin Ne
23.01.2008, 18:49
I planeta Zemlja je nekad bila ravna ploca na ledjima kornjace.
Cak je bila i centar univerzuma.
I onda se pojavise heretici...
мора бити да та корњача зна тајну о времену... само је треба пронаћи и донети закључак... врло једноставно звучи...
;)
Da, zaista. No, isto tako mozemo kasti aljedece:
Odredjeni krugovi ljudi su jednom tvrdili kako postoji dimenzija vrijeme, zajebata neka dimenzija, nedostupna culima, koja se cak, statigajaznam, rasteze, proteze, zateze i tome slicno. I onda se jopet pojavise heretici...:uzbud:
пих, к врагу с јеретицима! они су вазда спремни за... саботажу, за опструкцију. када би се пажљиво изводили закључци, један по један, једна по једна истина, било би нам лакше.
шта смо до сада обзнанили? то да смо опет и изнова импресионирани временским ефектом.
могло би се рећи да је време ефектно. рецимо.
одваја нас од живота бездушно.
:brr:
E, ne moze to tako:uzbud:.
Naravno, po ugledu na istinu, gdje je sunce istina samo zbog toga sto se ponavlja i gdje ce prestati da bude istina ako se prestane ponavljati, mi, neprestano ponavljajuci da vrijeme egzistira, sticemo utisak kao da zaista i egzistira. Naravno, medj suncem i nama ne postoji posrednik, pa bismo sunce mogli proglasiti istinom koju ne bismo dovodili u pitanje. Ali, u vezi sa vremenom i nama, postoji posrednik, a to su govorne izjave koje tvrde da vrijeme postoji. Te govorne izjave nas dakle uvjeravaju u egzistenciju vremena a da mi ni na koji nacin ne prepoznajemo bilo kakvo djelovanje vremena na nas, kao ni na bilo sta u nasem okruzenju. Stoga bismo mogli reci, ne da su govorne izjave posrednik medj nama i vajnim vremenom, jerbo bismo se tada implicitno slozili sa pogresnom izjavom da vrijeme egzistira, vec da su iste, govorne izjave dakle, ustvari tvorac pojma vrijeme, a da vrijeme kao dimenzija ili sila ne egzistira, jer nigdje nije vidljivo djelovanje istog.
Eto, iako je istina samo zbog toga sto se ponavlja, mozemo reci da je sunce efektno. Ali ne mozemo reci da je vrijeme efektno, jerbo se vrijeme ne ponavlja, vec se ponavljaju samo vajne izjave kako vrijeme egzistira. Ako bismo prestali izjavljivati kako egzistira vrijeme, ono bi prestalo da egzistira. A sunce egzistira bez obzira na nase govorne izjave.
Stoga, ne mozemo reci da je vrijeme efektno, no bi tacno bilo kazati kako je prevara o egzistenciji vremena efektna, ali samo stoga sto smo je nekriticki prihvatili kao istinu.
Dakle, precizno govoreci, laz o egzistenciji vremena je efektna, prevara o egzistenciji vremena je efektna, zabluda o egzistenciji vremena je efektna, podmetacina o egzistenciji vremena je efektna, somnabulija o egzistenciji vremena je fektna itd., kao sto su medj ljudima efektne i sve druge lazi, prevare, zablude, podmetacine, somnabulije itd.:uzbud:
...одваја нас од живота бездушно.
:brr:
Da, ako podjemo od izjave 'kad si sa mnom ne misli na vrijeme':uzbud:, pa prihvatimo da je gospodin umjetnik instinktivno pogodio kako je pojam vrijeme zapreka ljubavi, onda bismo mogli kazati da nas pojam vrijeme odvaja bezdusno od zivota, a zato jer nas odvaja od ljubavi.
:ljulja:
http://img175.imageshack.us/img175/9151/staricalf1.jpg
...nekada je i ona bila svojim roditeljima mala slatka devojcica....:hmm:
euridika
29.02.2008, 22:05
...nekada je i ona bila svojim roditeljima mala slatka devojcica....:hmm:
Jeste, i mi smo bile male (ko slatak ko ne, ja oduvek bila gorka8)), samo što time mi ne govorimo mnogo o pojmu vremena, o merljivosti, obuhvatljivosti, o tome gde je početak a gde kraj, šta su naše godinice ljudske naspram života zvezda ili šta su naspram života nekih bubica koje žive samo jedan dan. Kako i zašto ga merimo, možemo li, da li nam ljubav govori nešto o istom, jesmo li bez ljubavi u vremenskom vakuumu, da li smo sa ljubavlju duplo brži i življi i vremenskiji, to su pitanja i do vraga sa njima :hmm:
Jeste, i mi smo bile male (ko slatak ko ne, ja oduvek bila gorka8)), samo što time mi ne govorimo mnogo o pojmu vremena, o merljivosti, obuhvatljivosti, o tome gde je početak a gde kraj, šta su naše godinice ljudske naspram života zvezda ili šta su naspram života nekih bubica koje žive samo jedan dan. Kako i zašto ga merimo, možemo li, da li nam ljubav govori nešto o istom, jesmo li bez ljubavi u vremenskom vakuumu, da li smo sa ljubavlju duplo brži i življi i vremenskiji, to su pitanja i do vraga sa njima :hmm:
Slazem se,ali ovde i nije rec da se definise vreme,vec da se nesto kaze ili navede o vremenu uopste.To je bila moja tadasnja inspiracija...Njene bore su dokaz vremena...
Ne moras se sloziti sa time....
Kako moze biti da su bore dokaz vremena?
Kako moze biti da su bore dokaz vremena?
Ja ne znam sta prokomentarisati na ovo pitanje....
Zabrinjavajuce je...
Mozda niste u pravu tako vjerujuci?:uzbud:
Ako tvrdite da su bore dokaz vremena, onda cete nam, nadam se, to razlozno i argumentovati.
No, ako krenemo da govorimo o mehanizmu nastajanja bora, plasim se da cemo se pogubiti, jer je to veoma slozen mehanizam, te je mnogo i premnogo sila i silnica koje ih prouzrokuju. Isto tako, od tih nebrojenih sila i silnica koje prouzrokuju bore, iako se vi, vidim, cudite, ja sam siguran da ni jedna od njih nije - vrijeme.:uzbud:
euridika
01.03.2008, 10:54
No, ako krenemo da govorimo o mehanizmu nastajanja bora, plasim se da cemo se pogubiti, jer je to veoma slozen mehanizam, te je mnogo i premnogo sila i silnica koje ih prouzrokuju.
Ovo je samo jedan od uglova iz koga možemo da pogledamo stvar i pokažemo da smo u pravu 8). Ali može se stvar postaviti i na drugi način. Zato je filo(s)zofija beskrajna, kao i vreme, jer možemo da prilazimo problemu sa mnogo naših različitih strana. 8)
Isto tako, od tih nebrojenih sila i silnica koje prouzrokuju bore, iako se vi, vidim, cudite, ja sam siguran da ni jedna od njih nije - vrijeme.:uzbud:
U pravu ste vi da te sile (enzimčići neki i njihove pojačane ili umanjene aktivnosti) koje prouzrokuju bore nisu vreme. Ali, ne možete poreći da te aktivnosti nemaju nekakve veze sa vremenom :). Zašto ih ne dobijamo rođenjem (bore)? Zašto treba da prođe neki broj godina (godine je tamo neko nekada smislio kako bi karakterisao protok vremena). Imaju bore prilično veze sa pojmom vremena, ne možemo baš to tako kategorički razdvojiti. Ne uzrokuju ga niti ono njih uzrokuje, ali imaju vezu jedno sa drugim.
jamiroyu
01.03.2008, 16:26
-Medicinski koza gubi vlagu isusuje se nastaju strije koje se pretvaraju u bore (vremenom)
-Filozofski,prvi simptom kada se pogledamo u ogledalu koji nam daje do znanja da vreme neumitno tece hteli mi to ili ne,da ga je nemoguce zaustaviti,jedini dokaz koji nas podseca sta smo sve prevalili tokom godina zivota i da neke stvari se ne mogu vratiti a to je detinjstvo i mladost!!!
:stid2:
Po Bibliji, vrijeme se definise kao:
- mjera za bilo kakvo trajanje.
Nauka/znanost definise vrijeme kao:
- kontinuirano prolazenje postojanja koje se mjeri djeljenjem u sate, minute, sekunde...
дакле, у принципу, време утрошено на покушај дефинисања или тумачења се рачуна календарски. или како год.
8)
како смо ми у ствари неискрени у свакој овој назнаци спознаје. откуд да смо толико сигурни? ко нам даје за право????
да смо тако осионо перфидни... грозно. тако ограничено, тако људски. ипак, можемо ли више?
euridika
04.03.2008, 01:05
како смо ми у ствари неискрени у свакој овој назнаци спознаје. откуд да смо толико сигурни? ко нам даје за право????
да смо тако осионо перфидни... грозно. тако ограничено, тако људски. ипак, можемо ли више?
Ne razumem ovo. Šta sada ovo znači? Znači li ovo da smo ogolili, definisali i dokazali vreme? Da li je ovo ekser na koji se besi pisac na kraju romana?
U vremenu našem, ovom ovdašnjem, šta ovo znači?
-Medicinski koza gubi vlagu isusuje se nastaju strije koje se pretvaraju u bore (vremenom)
Tacno odredjene sile i silnice djeluju na to da se na kozi pojavljuju bore. A od svih tih sila i silnica koje uzrokuju bore, ni jedna nije vrijeme. Dakle, sve je to samo igra sila i silnica, te odredjena pojava egzistira toliko dugo dok je odredjene sile i silnice drze na okupu, a prestaje da egzistira kad je nekakve druge sile i silnice razore, pa mi kazemo da je jedna pojava trajala tri'cet:smeh: godina. No mjeru od tri'cet:smeh: godina smo izveli iz toga sto se Zemlja okrenula tri'cet:smeh: puta oko Sunca. Jopet, nebrojene su sile i silnice koje ucestvuju u Zemljinom rotiranju oko Sunca, a ni jedna od njih nije vrijeme. Vrijeme je samo MJERNA JEDINICA, kao sto je to i masa, kao sto je to i duzina, kao sto je to i sirina itd. Ako govorimo da cemo putovati kroz vrijeme, to je isto kao da govorimo kako cemo putovati kroz masu, kroz duzinu, kroz sirinu itd.:uzbud:
Dakle, bore se ne pojavljuju uzrokovane vremenom, vec ih uzrokuju sasvim odredjene sile i silnice, a mi onda kazemo da je taj proces trajao tri'cet:uzbud: godina, sto znaci da se zemlja tri'cet puta okrenula oko sunca, i nista vise sem toga ne znaci:uzbud:
-Filozofski,prvi simptom kada se pogledamo u ogledalu koji nam daje do znanja da vreme neumitno tece hteli mi to ili ne,da ga je nemoguce zaustaviti,jedini dokaz koji nas podseca sta smo sve prevalili tokom godina zivota i da neke stvari se ne mogu vratiti a to je detinjstvo i mladost!!!
Dakle, ne tece vrijeme, vec promjene, a uzrokovane nebrojenim silama i silnicama, od kojih ni jedna nije vrijeme.
Dakle, nije tacno reci da ne mozemo vratiti vrijeme, jer je vrijeme samo MJERNA JEDINICA, vec je tacno reci da ne mozemo vratiti promjene ciji su uzrok nebrojene sile i silnice, a od kojih ni jedna nije vrijeme:uzbud:
...да смо тако осионо перфидни... грозно. тако ограничено, тако људски.
Pa, ne znam, ako budes posmatrao floru i faunu, vidjeces kakve su to fantasticne podmetacine u vezi sa opstankom, pa ce ti covjek i njegove podvale izgledati kao mala beba su zvecku:uzbud:
Npr. odredjena biljka siri odredjeni miris koji odredjenim letacima mirise na hranu. I oni polete sa namjerom da se najedu, kad tamo ni 'h' od hrane, vec ljepak koji im je spremila odredjena biljka, te ona tako dolazi do nasusnih protejina:uzbud:. Zamisli, namirisali hranu pa poletjeli da se najedu, kad ono dabome:uzbud: Zamisli, ona siri miris hrane, a hrane nema, vec umjesto nje ljepak za tanke nozice i divotna krilca:uzbud: itd.
ипак, можемо ли више?
Mislis, mozemo li vise lagati, ili sta?:uzbud:
Gospodin Ne
07.03.2008, 12:46
Sve je to tacno, ali, da li je to dokaz da vreme (kao dimenzija) (ne)postoji?
Za sada imam milion razloga vise da verujem da postoji.
Barem kroz matematicke formule, bez obzira sto su cista spekulacija.
Do sada je veliki deo tih spekulacija i konkretno primenjen i dokazan.
Trenutno se drzim vise knjiga a manje rekla kazala.
I tako...
Ne razumem ovo. Šta sada ovo znači? Znači li ovo da smo ogolili, definisali i dokazali vreme? Da li je ovo ekser na koji se besi pisac na kraju romana?
U vremenu našem, ovom ovdašnjem, šta ovo znači?
нема ексера, јбг. нема писца. морамо прво изгледа њих да материјализујемо...
овога часа мене време јури- морам хитно до града, до банке, затим до земуна, па... :mahanje: кад све то обавим...
после ћу да вам кажем :)
Sve je to tacno, ali, da li je to dokaz da vreme (kao dimenzija) (ne)postoji?
Da, ako ne mozemo da dokazemo da nesto ne postoji, to ne znaci da to i ne postoji. Ali ne znaci ni da postoji. Pa ti vidi!:uzbud:
Npr. Nindza kornjace ne postoje, ali mi ne mozemo ni na koji nacin dokazati da one zaista ne postoje. Pa ti opet vidi!:uzbud:
Za sada imam milion razloga vise da verujem da postoji.
Pa od tih milion razloga, evo, iznesi samo jedan valjan ovdje, pa cu i ja povjerovati. Naravno, ako bude zaista valjan. Dakle, samo jedan od milion. Jedan jedincijati:uzbud:
Barem kroz matematicke formule, bez obzira sto su cista spekulacija.
Do sada je veliki deo tih spekulacija i konkretno primenjen i dokazan.
Najprije su to, kazes, ciste spekulacije, pa onda tvrdis da su iste spekulacije primjenjene i dokazane. Pa, jebem mu misa biribisa:uzbud:
Trenutno se drzim vise knjiga a manje rekla kazala.
Da, da, drz' se kume zida!:uzbud:
I tako...
...tako mlada lijepa i okretna,
mi-li, mi-li-ci-ja,
oj-da, opsa-sa...:uzbud:
P.S.
Evo, Broj310 nam je opet smugnuo. Ako se ne varam, prethodno to bjese u poeziju, a sada u grad. No, po povratku iz poezije, nije nam donio torbu punu vremena, sto ne znaci da nece ni po povratku iz grada. Ne znam. Vidjecemo kada se vrati i otvori torbu, mozda bude puna vremena...
"A dje ces ti Cedo?
Meni je fora kad se zagledam u sekundaru a ona nikako da okrene, a onda tripovi u smislu vremena kao interne stvari pojedinca i podlozno kontroli (onaj rad iz Matrixa i izbegavanje metaka).
"Jer je sila"
Pa da!
Ništa ne znam o tom vremenu...postoje li dokazi ili ne...znam da stalno govorimo da nemamo vremaena/možda mašim temu al oprosićete mi/
Mi zapravo ne znamo kad smo tačno rođeni,taj neki zapisani sat,minut ili sekund pisao je neko po nekom svom satu...isto tako kad čovjek umre,dođe neko i konstatuje smrt u opet neki sat,minut i sekund...po nekom svom satu...tako da zapravo ne znamo ni kad smo tačno rođeni/vremenski/ni kad umiremo...to nam određuje neko drugi...
Vrijeme je definisano...vrijeme po nekima stoji a čovjek prolazi kroz njega...
Na kraju krajeva sami po sebi smo dokaz jednog vremena tj onog u kome smo sad...:)
Vrijeme je samo prostor između naših rastanaka...:mahanje:
Ne moze, ne moze, vrijeme ne postoji, sto znaci da ne postoje proslost i buducnost, pa ma koliko god mi kukumavcili. Sve se dogadja u jednom jedinom trenutku. Jedincijatom. Bas sve. :uzbud:
Sve se dogadja u jednom jedinom trenutku. Jedincijatom. Bas sve. :uzbud:
-"Fizika kaze jedan je prostor
jedan je prostor jedno je vreme
ali te kategorije naucne i opste
drug'cije tumaci polupismeno pleme..."
A ono predjeni put brzina, zec, kornjaca, strele... Dobro, nema gu vreme i sta onda, tacka, ili da lepo izadjemo na referendum pa sta bude?
Evo, i gospodin Valter smugnu u poeziju:uzbud:.
No, dobro, jeste, polupismeno pleme to tumaci na jedan nacin, a überpismeno pleme na drugi. Npr. überpismeno pleme to tumaci na takav nacin da vjecno tumaci, a nikada ne protumaci, jer mu se dopada da tumaci. Cini mi se da vi sebe svrstavate u überpismeno pleme, jer vam se ne dopada sto smo mi ovdje, dakle polupismeno pleme, argumentovano pokazali da vrijeme ne egzistira? Nego, cini mi se da ste se vi pripremili da nam argumentovano pokazete kako nismo u pravu. Pa, hajdete, ali zaista valjano, a ne kao dole...
A ono predjeni put brzina, zec, kornjaca, strele...
Koje 'ono' über-baki?:uzbud:
Dobro, nema gu vreme i sta onda, tacka, ili da lepo izadjemo na referendum pa sta bude?
E, ovdje podmecete, a to nije lijepo. Mi polupismeni ne mozemo da pokrenemo mehanizam referenduma, vec taj mehanizam moze da pokrene samo vase pleme überpismenih:uzbud:
P.S.
Aj da se ne trosimo, jeste nam htjeli iznijeti valjanu argumentaciju u prilog egzistencije vremena? Ako ste to htjeli, cini mi se da vam nije poslo za rukom:uzbud:
-"...ovde se vreme racuna u nazad
a prostor se kida na tanke fete
i samo za sranja dovoljno prostora ima
na ovim prostorima"
Aj da se ne trosimo
Ajde!
Eto, über-baki se potrosi, a da nas nije zasuo strelama vremena. Naravno, nisam ni pripremio stit od tih strela, jer sam siguran da - ta nikoga pogoditi nece!:uzbud:
Eto, über-baki se potrosi, a da nas nije zasuo strelama vremena. Naravno, nisam ni pripremio stit od tih strela, jer sam siguran da - ta nikoga pogoditi nece!:uzbud:
Ovo me sad provociras, je l'?
Evo ovako je to bilo, u istom ovom trenutku u proslosti.
pinokio kaže:
Sve se dogadja u jednom jedinom trenutku. Jedincijatom. Bas sve
onda ja
valter kaže:
A sve to kako bi izrazio i svoj stav po tom pitanju - jedno je vreme
:uzbud: i sta uzbudjen si, "imas nagone"
Nasao si ne dokazivu tvrdnju :klanj:
I tako...
Nego, gdje se to pojavila sila vrijeme u ovom nasem druzenju, nikako da ukopcam?