Puna verzija : Cilj opravdava sredstva!?
yige_gui
11.04.2006, 04:08
evo vechita dilema ili ipak nije..!? :cesces:
na pitanje za koje postoje ljudi koji opravdavaju ta sredstva i za one koji to ne opravdavaju, postoji matematichko reshenje.. no to matematichko reshenje ne znachi da je i moralno reshenje.. pitanje je samo koliko osoba koja ima tu odgovornost da upotrebi sva sredstva da bi dosla do nekog cilja ima u sebi onu osobinu morala i etike..
da li vredi zrtvovanje nekog/neceg za radi nekog viseg cilja?? zrtvovanje jednog coveka da bi se spasio ceo grad? zrtvovanje celog grada da bi se spasila drzava? zrtvovanje drzave da bi se spasio ostatak sveta?? filozofi tvrde da je to cista matematika, odnosno koliko taj jedan covek moze da spasi ljudi?
neko ce da kaze kako to nije humano.. ali u danasnje vreme humanost i ostale moralne vrednosti, izgleda, da ne igraju nikakvu ulogu u kreiranju svetske politike..
sta vi mislite? opravdava li cilj sredstvo??
ribenzzi
11.04.2006, 12:04
Da, konkretno sto se mene tice- DA!:uredu:
Nisam navikla da gubim i zato ne biram nacin da sacuvam tu tradiciju:roll: ;)
Pitanje, tako kako si ga postavila, više se odnosi na globalne odnose i, rekao bih, političke odluke. U tom slučaju, teško je dati jedan izričiti odgovor. Svakako da odredjene situacije diktiraju i strategiju, a samim tim i opredeljenje za eventualno žrtvovanje odredjenih političkih principa, ekonomskih privilegija, teritorija, pa i samih ljudi. Istorija je puna pozitivnih, ali i vrlo negativnih primera. Da se ne bih previše uvlačio u detalje, izraziću svoj stav po jednom segmentu: žrtvovanje ljudi. Naravno, kada pričamo o načelu: "cilj opravdava sredstva", to uvek ima negativnu konotaciju, pa u tom smislu ne mogu podržati ideju, a pogotovo ne praksu, da ljudski životi budu sredstvo kojim se stiže do odredjenog cilja. Jedan ljudski život je čitav svet, i u tom smislu i ima vrednost. Najradikalniji primer primene ovog načela u vremenu u kome živimo je islamski džihad. Bombaši samoubice zapravo i nisu samoubice. Jer oni su ubijeni ispiranjem mozga. Dakle, ubijen je njihov duh, a telo je samo po inerciji krenulo istim putem. Uz to ginu i drugi, potpuno nedužni ljudi. Slanje dece u minska polja da ista razminiraju u ime Alaha (Iran), podmetanje eksplozivnih naprava sopstvenom stanovništvu (Markale - Sarajevo)... Mnogo primera, mnogo izgubljenih života... a sve po jednom suludom načelu. :dry:
Panta Ray
11.04.2006, 21:19
Ta misao je sasvim pogrešna i jako opasna ako postane doktrina. Najteže je biti čovek.
Ta misao je sasvim pogrešna i jako opasna ako postane doktrina. Najteže je biti čovek.
Bravo! :ok:
Da. Vjecita je to dilema ako za odgovor pitamo covjekovu duhovnost, covjekov misaoni sklop itd.
Ali ako odgovor trazimo u djelu, cinu, aktu? E onda, cini mi se, ono nam ne ostavlja veliku mogucnost dvojbe.
Mislim da je Makijaveli govorio o cinu, djelu, aktu. Pa se njegovo djelo ne bi trebalo vrednovati iz samo duhovne sfere, a, pri tom, zatvarajuci oci pred cinom, djelom, aktom.
Naravno, lijepo bi bilo kada bi to moglo tako biti. Ali sta cemo ako to ne moze tako biti?
Nikad.:zakletva:
I kada su ne znam kako bitni naši ciljevi, osnovni postulati ljudskosti nam ne smeju dozvoliti da ne biramo sredstva.
Ne čini ono drugima što ne želiš da čine tebi.
S obzirom da je pitanje usmereno ka globalnom novou da tako i odgovorim.
Svako zna da danas na svetskom , globalnom nivou se i te kako primenjuje pravilo da cilj opravdava sredstvo od strane ne samo svetskih mocnika vec i onih koji pretenduju da to postanu u svom regionu . I nije bas nesto sto opravdavam jer apsolutno dovodi do nesrece i zla koje prvo osetimo mi mali i obicni ljudi ,a i najduze ga trpimo.....
Apsolutno nisam ni za zrtvovanje zivota u smislu cilj opravdava sredstvo jer verujem da je svaki ljudski zivot vredan i da niko nema prava da ga oduzima i zrtvuje ....
Ali sto se tice zrtve zarad spasa i opstanka drzave,nacije ili covecanstva to je vec nesto sto je povezano sa nasim unutrasnjim odnosom prema tome ( moral i etika , odgovornost , patriotizam ) i samo svaki pojedinac za sebe bi mogao i morao da donese takvu odluku......
Tesko pitanje, hipoteticki da cilj treba da opravda sredstvo, ali kad dodjemo do sebe, dali smo mi spremni da budemo to sredstvo da bi neko stigao do cilja, ili dali smo spremni, ako smo u ulozi da upotrebima coveka da ga upotrebimo kao sredstvo. Vrlo tesko i jedno i drugo resenje.
Nisam sigurna da li je uvek tako.Ukoliko sredstvo nije gazenje preko leseva,moze da prodje,ukoliko jeste,ne,nikako.
PropelerZviz
19.02.2007, 16:40
To nije aksiom koji se isključivo primenjuje. Umotvorina je stvorena da se upotrebi, a ne zloupotrebi. Jedini sudija ste sami sebi. Ko bukvališe umotvorinu, taj često krivo koristi misao kako bi opravdao svoje loše delovanje.
Cilj opravdava sredstva.... je dosta cinična izjava. Međutim, u situaciji gde ste, na primer "vi ili neko drugi", birate sebe, ne tako što ćete opanjkati tu osobu, već joj na sve pristojne načine osporavate prednost. Dakle nerealni ste i posmatrate samo sebe... ali ste pritom ubedjeni da imate kvalitet...
Cilj opravdava sredstva...je takoreći reklama ili pretvaranje kojim ćete nekog "kupiti" odnosno pridobiti jer se predstavljate u najboljem svetlu ili se prilagodjavate slušaocu. (muski znaju, kako je sa ženama...:astasad:)
U ovakvom svetu, često ste u situaciji da čak morate nekoga da sputavate da biste došli do svog cilja. Na sreću, nisam imao neke fatalne primere u životu, te da gazim preko leševa zarad svojih zamisli... ali ako "ne grizete", niko to neće uraditi za vas.
Na globalnom nivou, ova izjava predstavlja najčešće tiransku politiku.
Termini poput "kolateralna šteta" i "viši ciljevi" i slično...
Nenad_DPb
04.04.2007, 19:57
Filozofi su davno oborili tu staru izreku da cilj opravdava sredstvo, jer karakter cilja ne odredjuje on sam vec nacin njegovog ostvarenja.
love hunter
10.09.2007, 19:59
Nikad.:zakletva:
I kada su ne znam kako bitni naši ciljevi, osnovni postulati ljudskosti nam ne smeju dozvoliti da ne biramo sredstva.
Ne čini ono drugima što ne želiš da čine tebi.
Bas tako-nikad. Ko ima potrebu da mu se objasnjava zasto i zbog cega,ne zavidim mu...nimalo.
Nije tacno.Koliko dami je teze postupacu kako sam vaspitana od svojih roditeljima a necu da ostvari svoje ciljeva na stetu druge ljude.
Ako je cilj legalan, i ako su sredstva opšte prihvatljiva, u moralno-etičkom smislu, onda je to leglan i prihvaćen put do cilja. Ali ako bilo jedno ili drugo nije u skladu sa postavljeno-prihvaćenim normama, onda nema opravdanja ni za cilj, a ni za sredstva.
svako od nas je sam sebi najbitniji ali mislim da zbog sopstvenih ciljeva treba zanemariti druge....
imam uvek na umu da ne treba graditi svoju srecu na tudjoj nesreci jer sam na primerima iz svoje okoline videla da je ta sreca kratkog veka...
Invisibleman
07.11.2007, 01:20
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuh
nemate pojma čega ste se zakačili.
uf uf uf uf
euridika
08.11.2007, 18:50
Da se ne vraćam na ono što su rekli mnogi pre mene, ne uglavnom je to moj odgovor.
Ali ovde bih dodala da se iz načina, zapravo is sredstava kojima se koristimo može starhovito mnogo naučiti o nama samima.
Ono što sam ja naučila u životu jeste da se klonim onih koji ne biraju sredstva, kolikogod smešni i bizarni ponekada bili.
Ako je cilj legalan, i ako su sredstva opšte prihvatljiva, u moralno-etičkom smislu, onda je to leglan i prihvaćen put do cilja. Ali ako bilo jedno ili drugo nije u skladu sa postavljeno-prihvaćenim normama, onda nema opravdanja ni za cilj, a ni za sredstva.
...sorry,opet ja...samo da pitam,pa kada mi odgovoris,kazacu ti moje misljenje...:)
...cilj legalan...za koga?
...ko odredjuje moralne norme?
...samo malo preciznije...i eto mene...;)
....da sam se sluzila "sredstvima" u zivotu....e gde bi sad bila:smeh:
...salu na stranu,moj odgovor je ne:jok:
NSdjanka
04.01.2008, 14:00
Makijavelistička je postavka da cilj opravdava sredstvo. Možda bi povodom ovoga mogli pročitati "Umeće vladanja" od Makijavelija...(Mnogi bi ga nazvali priručnikom za tirane).
Nisam citao prirucnike za tirane , ali cilj opravdava sredstva UVEK osim ako sredstva nisu ljudi... To je moje poimanje 'vecite dileme' bez ikakvog filozofskog zaledja iza napisanog,osim sopstvenih subjektivnih pogleda na svet oko mene...
NSdjanka
04.01.2008, 20:12
Meni i nije bila namera da bilo koga primoravam da čita neko štivo, niti da se krijem iza nekog filozofskog izvora.Samo sam pomenula delo koje je nekada davno bilo kamičak koji je pokrenuo lavinu. Mnogo ljudi kroz istoriju je svoja (ne)dela opravdavalo ovom rečenicom i nekako sam uverena da su upravo ljudi ti koji osete posledice ovakvog stava
Pocahontas!
15.01.2008, 18:40
Cilj apsolutno opravdava sredstvo i to je apsolutna istina, koju svi na neki nacin i svakodnevno upraznjavaju! Zivot je borba!
Treba dobiti bitku i rat,treba da budemo pobednici u svemu, u svakoj situaciji, jer ja jos nisam cula i videla coveka koji voli da gubi" To je onda neki psihicki poremecaj, u svakom slucaju, nije normalno...niti to mogu da shvatim!Treba imati milion i bezbroj ciljeva i ambicija, jer u tome se sastoje nasi dani i nas ceo zivot!Ma koliko imali, ne razmisljamo o tome vec o onome sta nemamo i sta nam je jos "neophodno" za "srecu", a ona je ustvari uvek pored nas...
Ali da bismo stigli do cilja ne smemo sputavati druge, već biti tolerantni, jer svako ima cilja!Samo najjaci opstaju, ali nije jak onaj koji ide preko drugih i gazi po zivima i mrtvima egoisticki, vec je hrabar onaj koji ide do svog cilja sam, a u miru sa drugima! U tom slucaju sva sredstva su opravdana!Egoisticni ciljevi nemaju nikakvo opravdanje, vec samo oni humani, koji stvaraju i poboljsavaju ono sto vec postoji!
Hej...
U stanju smo i da gradimo i da rusimo, i da radjamo i da ubijamo!
Ako vec imamo izbor, zasto ne postupamo na pravi nacin, zasto ne znamo da ocenimo sta je vredno, a sta ne?
Samo gradimo, radjajmo i stvarajmo, a ne suprotno...:plaz2::plaz2::plaz2:;):roll::uredu::ur edu::uredu::uredu::uredu:
Mnogo ljudi kroz istoriju je svoja (ne)dela opravdavalo ovom rečenicom i nekako sam uverena da su upravo ljudi ti koji osete posledice ovakvog stava
:ok:
Mnogo smo se otuđili, prestali da vodimo računa jedni o drugima,
o osećanjima,
nesmotreno vređajući ili povređujući nekoga tamo,
ko je manje ili više bitan.
Ne smatram da cilj opravdava sredstva.
Život jeste borba, najjači ostaju / opstaju :blabla: .
Borim se na svoje načine i pokušavam da ne upotrebljavam,
još manje zloupotrbljavam sredstva,
koja ne bih volela da osetim na sopstvenoj koži.
Što svakako ne znači da nisam uvredila ili povredila nekoga,
ali sam tako povredila i sebe - možda mnogo više. :)
Uh..uh..uh kakva moralna dilema :hmm:
Pitanje da li cilj opravdava sredstvo meni lici na pitanje -prodati dusu djavolu ili ne?Nema cilja zbog kojega se vredi posluziti sredstvima kojih cemo posle da se stidimo :jok:...eh taj makijavelizam :dry:
Bez ikakve dileme,uvek u zivotu sam tvrdio ne,ne i ne ! Ljudi smo,pa bi bilo lepo da to i ostanemo!! Zar ne ?????
Lilith_021
01.07.2008, 22:08
"Zivot neces provesti na cilju nego na putu do cilja.
Zato je vazniji put nego cilj koji si izabrao"
little fairy
01.08.2008, 08:59
U mojem slučaju ne stoga što bih previše razmišljala kako bi se taj netko drugi osjećao zbog nekih mojih 'sumnjivih' poteza.
Smatram da se iza te izreke skrivaju samo kukavice.
U mojem slučaju ne stoga što bih previše razmišljala kako bi se taj netko drugi osjećao zbog nekih mojih 'sumnjivih' poteza.
Smatram da se iza te izreke skrivaju samo kukavice.
Citirana Makijavelijeva navodna izreka je jedan od primera pogresne interpretacije misli ili ideja, a u cilju opravdavanja nekih svojih postupaka sumnjive moralne, ili neke druge vrednosti...
Naime, Makijaveli je nesto slicno rekao, ali u strogo uskom i definisanom kontekstu ujedinjenja italijanske države na čijem su putu stajali još snažni tragovi feudalne svesti i lični interesi vladalaci kneževina i državica na Apeninskom poluostrvu...
Naravno, ovo je moje lično mišljenje...
-Da!
u smislu izuzetaka koji potvrdjuju pravila, Ameri su bacili atomske ili drugi primer kad Olbrajtova cuje da evropski advokati nemaju opravdanje za bombardovanje SRJ rece: nadjite druge advokate, ili tamo neki treci primer kad glavni junak osvetnik uzima stvari u svoje ruke a to ne bi smeo je l' da?
Ali ipak ne, nisam lud da kazem s' kojom bi pevacicom najradije spav'o, pa da me ubije Arkan /
starsica
04.08.2008, 01:36
Boze, ne.. nikako..
kad bi cilj zaista opravdavao sredstva, dobrote vise ne bi postojalo.. mozda samo u naznakama..
Ono sto je opste ljudskom drustvu, I coveku kao individui, tj. Celiji I osnovnoj jedinici tog drustva je da voli sebe vise nego li druge, I da tezi ostvariti svoje zivotne zelje po ma koju cenu. Nisam pristalica da cilj opravdava sredstvo, ali takodje ni ne pobijam to, jer je to u nekim prilikama iako ne moralno, nuzno I potrebno-tim vise sto je covek coveku tiranin. Potreba za tim po meni proizilazi iz drasticno vece, a realne koristi (pritom da su to nepoznati ljudi, I losi poznanici). U tim situacijama mogu “tolerisati” to, ali zarad cilja gaziti sve redom, sa ogromnim gubicima , a malim ili gotovo nikakvim uspesima, to nikako NE opravdavam, I smatram tiranskim, ali I gramzivim. Glumiti neko postenje, u danasnje vreme, hmm, moze biti jako pogubno, jer ako vi ne drzite okovanu cizmu u pripravnosti, vrlo vas lako, I nemilice, druga moze zgaziti, I taj vas neko moze prodati za tri zrna soli, sto je na zalost sve cesci slucaj u ljudskom drustvu koje postaje sve otudjenije od moralnih I etickih normi. Zato cuvaj sebe, I cuvaj se sebe, i cilj ce se dosegnuti.
;)
ne postoje ciljevi koji bi me naterali da ucinim nekom nesto nazao:uredu:
Nikako.
Mada nam se cini da zivot nije fer i da cesto zadaje nedozvoljene udarce, treba birati sredstva i puteve...Ipak je najbitnije ne izdati sebe, a ne doci do cilja prvi...:uredu:
diktatorka
23.11.2008, 02:16
...pa nikada ne bih mogla"preko leseva",da bih stigla do cilja...
...postoji mnogo grugih nacina da se zacrtano i ostvari...
CHichaGlisha
23.11.2008, 04:51
DA. Cilj opravdava sredstva.
Upravo sa tom rečenicom (u potsvesti) , uvek krećem prema svojim ciljevima u životu.
I od svog cilja baš to očekujem, da mi opravda uložena "sredstva".
S'tim što ja na to ne gledam sa negativnim predznakom i negativnom konotacijom.
Zašto se stvari gledaju naopačke ?!
Ili ih ja gledam naopako ?!
Ne, ova se misao očigledno može dvojako tumačiti.
A ja je tumačim upravo ovako:
Zar Cilj SLOBODA - ne pravda jednom čoveku ... jednom narodu :
prolivenu krv i izgubljene ruke, noge, glave ?
Pravda, nego šta !
Zar ko zna koliko žena (ili muškaraca) ne odluči da "trpi" neki kilavo-mlaki brak ...
zbog "(veće)sreće" svoje dece ?
Opet - jes' glupo do zla boga ... ali - Opravdano glupo "sredstvo".
Zar je nečasno što će neko odlučiti (i sa sobom još nekog "povući") da ispašta,
jer mu samopoštovanje ne dozvoljava da poklekne ? Da na nešto pristane ?
Tako i treba - Opravdano !
Zar nije lepše mlatarati i plandovati kao cvrčak, ali mnogi se ljudi odlučuju da kao mravi rintaju ... dan i noć,
da im deca ne gladuju ... i da ih se sutra ne (po)stide ?
Jel' tu opravdano sredstvo ... sopstveno crkavanje i iznuravanje ?
Pa naravno da je opravdano !
i tako dalje i tako dalje .... primera k'o pleve ...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Biće da je štos u ciljevima - a ne u sredstvima.
Ako je Cilj jedan iz "lepeze grehova" ... naravno da će i sredstva biti trulež, greh i smrad.
Ali za to već treba biti degenerik - a mi valjda ovde pričamo o prosečno(m) normalnom čoveku ?!
Možda je moj "problem" što ja na svoje Ciljeve gledam sa poštovanjem, nadom i osmehom,
i ja se stvarno ne štedim ... i stvarno ne biram sredstva da do njih dođem.
A kad dođem (ako dođem) - oni mi sve lepo Opravdaju.
Bar je do sada tako bilo.
;)
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.