PDA

Puna verzija : Da li vam je stvarno svejedno?

Necromancer
30.04.2007, 20:12
http://www.vojvodinacafe.com/vesti/svejedno.jpgNišta još nije gotovo kad je reč o Kosovu i Metohiji, a da bi rešenje bilo povoljno za Srbiju, gradjani treba da se aktivnije uključe u odbranu nacionalnog i duhovnog identiteta, naglasili su predstavnici Aktivnog centra, promovišući kampanju "Da li vam je stvarno svejedno?"
"Proces rešenja statusa Kosova i Metohije nije završen, a najbitniji dokaz je da taj proces još uvek traje. I dalje postoji prostor za borbu i manevar. Ako jedna sila nešto zacrta ne znači da će, automatski, konačan ishod biti takav", rekao je na konferenciji za novinare predsednik udruženja Miloš Jovanović.
Navodeći da je trenutna nezainteresovanost gradjana Srbije za budućnost južne srpske pokrajine rezultat teškog života prethodnih decenija i propagande koja se po tom pitanju vodi kod nas, Jovanović je naglasio da to nije razlog da se odustane od borbe.

"Rezultat po nas neće biti povoljan ako delujemo ovako nezainteresovano. Oko Kosova i Metohije se borimo za nešto što je naše i ako se pokažemo nezainteresovanima, danas će Kosovo postati nezavisno, a sutra neki drugi deo teritorije", naveo je on.

Jovanović je naglasio da "pitanje Kosova nije političko već pitanje naše budućnosti" i apelovao na gradjane Srbije da budu manje plašljivi i da se bore za očuvanje Kosova i Metohije u granicama matične države.

"Prethodnih godina je istrošena nacionalna energija, pa su ljudi postali nezainteresovani za mnoga društvena pitanja. Medjutim, takav stav možemo skupo platiti u budućnosti. Preokupirani smo svakodnevnom borbom za bolji životni standard ali ta borba ne isključuje borbu za državu i njene interese", dodao je on.

"Na protestu ispred ambasade SAD u Beogradu okupilo se nekoliko desetina hiljada ljudi. Zašto nas nije bilo 500.000? Zar nismo mogli svi da odvojimo pola sata ili sat da pokažemo da nam je stalo do Kosova, pa oni neka posle razmišljaju koju energiju i snagu nosi pola miliona ljudi?", upitao je Jovanović.

"Od opcije ostanka Kosova i Metohije u granicama Srbije do opcije nezavisnosti nalazi se milion rešenja. Zbog poslednjih ratova izgubili smo samopouzdanje i poprimamo gubitnički mentalitet, ali to nije razlog da prestanemo da se borimo. Nemamo drugog izbora osim da se borimo. U suprotnom, prvi put u istoriji će se desiti da Srba neće biti na Kosovu", kazao je Jovanović.

http://www.vojvodinacafe.com/vesti/01-kos1.jpg

http://www.vojvodinacafe.com/vesti/01-kos3.jpg

http://www.vojvodinacafe.com/vesti/01-kos5.jpg

http://www.vojvodinacafe.com/vesti/01-kos7.jpg

http://www.vojvodinacafe.com/vesti/02-kos1.jpg

http://www.vojvodinacafe.com/vesti/02-kos3.jpg

http://www.vojvodinacafe.com/vesti/02-kos5.jpg

Kill Bill
30.04.2007, 20:17
Nije svejedno :uzbud: ,jok jok :jok:

euridika
30.04.2007, 20:28
Prvo, šta je to nacionalna energija? Da li imamo nacionalnu energiju ako uzmemo puške u ruke i pobijemo se do poslednjega, i ostavimo naše teritorije da žive bez nas? Mnogo smo izgubili u godinama iza nas, na svim mogućim poljima, mnogo nam je mladosti pokošeno, nadanja ugašeno, a kada se ugasi nada, ne ostaje baš mnogo. Možda su se vremena promenila, možda su se ljudi umorili od gubitka snova i urušavanja njihovih sopstvenih života i ne smemo to osuđivati. Ako neko ne ode na neki skup ne znači da ne podržava ideju, možda samo ljudi više ne misle da se na taj način može bilo šta uraditi, da nas takve rasute po ulicama, bilo ko više vidi ili sluša... Ne znam, ja nemam nikakav pametna komentar na temu Kosova i Metohije, nadam se da pregovarči koji se time bave znaju šta rade, ja nisam ništa zaboravila, ja volim moju Srbiju i Kosovo i Metohiju kao deo Srbije (iako nikada nisam bil tamo), svim svojim srcem, ali moram da priznam, da sam gledajući fotografije, najjaču emociju osetila kada sam videla ona bledunjava lica one sirote dece, koja gledaju u kameru kao u bajonet, e to mene najviše boli, ko na ovoj planeti sme da njima oduzima pravo na detinjstvo, mladost, odrastanje, sve?! Ja sam za nalaženje rešenja za ljude, bez njih nema neke velike vajde od očuvanja teritorije, bojim se.

JasnaBGD
04.05.2007, 15:37
Mnogo smo izgubili u godinama iza nas, na svim mogućim poljima, mnogo nam je mladosti pokošeno, nadanja ugašeno, a kada se ugasi nada, ne ostaje baš mnogo. Možda su se vremena promenila, možda su se ljudi umorili od gubitka snova i urušavanja njihovih sopstvenih života i ne smemo to osuđivati...
... ja nisam ništa zaboravila, ja volim moju Srbiju i Kosovo i Metohiju kao deo Srbije... svim svojim srcem, ali moram da priznam, da sam gledajući fotografije, najjaču emociju osetila kada sam videla ona bledunjava lica one sirote dece, koja gledaju u kameru kao u bajonet, e to mene najviše boli, ko na ovoj planeti sme da njima oduzima pravo na detinjstvo, mladost, odrastanje, sve?! Ja sam za nalaženje rešenja za ljude, bez njih nema neke velike vajde od očuvanja teritorije, bojim se.

Kao i autorki citiranog post-a - sa kojim se potpuno slažem, ni meni nije svejedno. Boli me, možda i najviše, osećanje nemoći u ovom slučaju. Nemam lični odnos prema Kosovu i Metohiji, iako sam, kao i svi Srbi valjda, korenima vezana za taj deo naše zemlje... Ako je naša. Boli me što medjunarodna zajednica ne haje za sve one vapaje tog napaćenog naroda. Iako ne nosim lični bol iz minulih vremena, nije teško osetiti tudj bol i shvatiti užase egzodusa s kraja dvadesetog veka! To su nedopustive stvari. Čupati nekom život iz korena, spaliti kuću, skrnaviti grobove i crkve... Ostajem nema i zgrožena nad takvim zločinima. Nekažnjenim.
Nije mi svejedno.

BaneK
04.05.2007, 22:48
Nije svejedno, ne može biti svejedno. Duša me boli kad vidim tu decu, crkve srušene (pa njih ni Turci nisi dirali). A ovi moroni ne mogu Vladu da sastave, a hoće da reše status Kosova. Strašno. Kosova se ne možemo i ne smemo odreći. U ovoj situaciji treba biti mudar i sačuvati ljudske živote, a ne tamo u Kruševcu okupljati kojekakve garde.

nattydread
04.05.2007, 22:58
naravno da mi nije svejedno jer ljudi žive gore nego u varšavskom getu i valjda samo oni znaju kako im je teško, jer mi samo možemo da nagađamo i pretpostavljamo. onima koji bi mogli nešto da promijene (mislim na političare), e njima je apsolutno svjedeno jer im je jedina briga kako da ne/sastave bijednu vladu, a pri tom su im usta puna kosova, a oči gramzive na dnevnice i poslaničke plate. ma muka mi je već od svega...

Mish
04.05.2007, 23:01
Nije mi svejedno.
Nije mi svejedno što, od kada mi sećanje dopire (a to je nešto pre 80-te godine prošlog veka), zabrinut voditelj TV dnevnika saopštava da se rešava problem Kosova. Što od kako me sećanje služi pamtim majke koje govore za sinove, buduće vojnike "Samo da ne dobiju Kosovo.". Dakle, nije mi svejedno što decenijama slušam o rešavanju problema Kosova, problem samo povećava svoje dimenzije.
Da, ni meni nije svejedno kad gledam na licima ljudi sa Kosova patnju. I ne samo njih. Već i svih ostalih građana ove zemlje koji pate, ne zato što su oterani sa ognjišta, ne zato što su oterani sa dedovine, već zato što im život postaje sve gorči i gorči jer oni koji treba da stvore preduslove za bolji život građana sa velikim pokličima upirući prste u neke druge i prebacujući odgovornost na sve i svakog zapravo ne rade ništa sem što se bore za vlast.
Ne, nije mi svejedno.
Ali jeste mi svejedno ako je cena toga da se iznjedre neki novi invalidi oslobodilačkih ratova (u kojima oslobodioci imaju slabe šanse da postaju pobednici), izgube novi životi, kopaju novi grobovi....

Manjelos
05.05.2007, 23:20
Mislim da je premalo saosjecanja i previse amnezije

tibor
05.05.2007, 23:33
a kome moze biti svejedno , bez 5-og oktobra novog , i da dodju mladi ljudi na vlast mozda bi se nesto i postiglo za godinu dve , ovako i na ovaj nacin nikada , ove Ser**e na vlasti nece prstom mrdniti . mi se mozemo upljuvavati ovde do mile volje njih jedino zanimaju jeftine firme i kako doci do sto vise para (narodnih). ma muka mi je od njih . kako covek da funkcionise kad vidi te ljude kako tamo zive , a ove bole sve za njih. CCC:uzbud: :uzbud: :uzbud: :cesces:

HLEBmaster
06.05.2007, 00:17
A kome moze da bude sve jedno? Pitanje chak nije ni na mestu..Postavljeno je tako da se ljudima implicira da im jeste sve jedno.
Pravo pitanje je -imate li reshenje koje bi dalo rezultate kakve mi zzelimo? - poshto postavljach prethodnog pitanja ochigledno nema .. Ja ne vidim da iko nudi bilo kakav ozbiljan plan, narochito ne ozbiljan i dugorochan..

Ako je plan da nas 500 000 izadje na ulice bojim se da bi trebalo da neko planira ponovo. Slazzem se da ko zzeli i ko vidi svrsishodnost u tome to moze i da uradi. OK. Nas 500 000 dodjemo kuchi i posle mitinga i shta? Misli li neko da mi gubimo Kosovo samo zato shto nam nije stalo?

Istina je da su zzivoti Srba ugrozzeni. Istina je da je tamo jad i beda. Ovde se non stop mlati o teritorijama koje mozzemo ili nemozzemo da zadrzzimo, a ne povede se rech o nechemu shto mozze da se uradi... Zashto se ne organizuje neki red dobrovoljaca "Svetog Save" koji bi organizovao stalno skupljanje i dostavu pomochi i najizolovanijim Srpskim selima na Kosovu? (To je sasvim dobar nachin da se stavi i zzivot na kocku za neshto konkretno ). Zato shto to nije medijski interesantno? Isplativije je organizovati miting i kenjati u mikrofon. Lakshe je pretiti po beogradu babama, pederima.. izdajnicima itd.. ? Isplativije je valjda dati par stotina evra za ovaj plakat nego kupiti toj deci hleb?

Kao i uvek, teritorija je u prvom planu. Ljudi su ionako potroshna roba.

Vech sam na politici pisao shta po mom mishljenju moze slediti i shta mozzda treba raditi. Svaki poziv na oruzzje je potpuno sumanut. A evo kao shto najzad vidim ni ovi KnezoLazarovci su potpuno neozbiljne zamlate. Pa to ako neko u drzzavi ima dva grama mozga, neche dozvoliti.

Voleo bih da vidim, umesto kukanja ili busanja, makar pokushaj analize shta se mozze dogoditi, kako che se dalje sve odvijati, te shta bi se moglo uraditi, pa da o tome prichamo...makar i iz ovog nasheg "end juzer" ugla...

Kako vratiti to Kosovo?

sekula
06.05.2007, 06:11
Prvo, šta je to nacionalna energija? Da li imamo nacionalnu energiju ako uzmemo puške u ruke i pobijemo se do poslednjega, i ostavimo naše teritorije da žive bez nas? Mnogo smo izgubili u godinama iza nas, na svim mogućim poljima, mnogo nam je mladosti pokošeno, nadanja ugašeno, a kada se ugasi nada, ne ostaje baš mnogo. Možda su se vremena promenila, možda su se ljudi umorili od gubitka snova i urušavanja njihovih sopstvenih života i ne smemo to osuđivati. Ako neko ne ode na neki skup ne znači da ne podržava ideju, možda samo ljudi više ne misle da se na taj način može bilo šta uraditi, da nas takve rasute po ulicama, bilo ko više vidi ili sluša... Ne znam, ja nemam nikakav pametna komentar na temu Kosova i Metohije, nadam se da pregovarči koji se time bave znaju šta rade, ja nisam ništa zaboravila, ja volim moju Srbiju i Kosovo i Metohiju kao deo Srbije (iako nikada nisam bil tamo), svim svojim srcem, ali moram da priznam, da sam gledajući fotografije, najjaču emociju osetila kada sam videla ona bledunjava lica one sirote dece, koja gledaju u kameru kao u bajonet, e to mene najviše boli, ko na ovoj planeti sme da njima oduzima pravo na detinjstvo, mladost, odrastanje, sve?! Ja sam za nalaženje rešenja za ljude, bez njih nema neke velike vajde od očuvanja teritorije, bojim se.

ima i drugih nacina da se sacuva kosmet u srbiji osim puske nije nista gotovo dok mi ne kazemo tj dok ne nasi ne potpisu a oni nece to da potpisu treba pojacati diplomatiju nece kosmet biti nezavisno jel ce onda svi traziti svoje prava u svetu

Andjelika
08.05.2007, 05:06
Kosovo mora da se da i to je neshto jasno vetj 15 godina.
iskreno, meni i nije mnogo stalo do istog, samo bih im vratila sve one koji su otuda "izbegli" pa doshli ovde da teraju silu, misletji da smo im mi shiptari koje mogu da maltretiraju kako im se dune.

budite realni i priznajte da su Kosovari dole sve isprodavali za debele pare, pa je ta zemlja i po tapijama Shiptarska!

Lady S
08.05.2007, 13:05
budite realni i priznajte da su Kosovari dole sve isprodavali za debele pare, pa je ta zemlja i po tapijama Shiptarska!

Pričaš o jednom delu stanovništva, možda čak i većinskom, koji je otišao sa Kosova na vreme i koji je imao šta da rasproda. Ni meni se saosećanje nešto preterano ne budi kod takvih, već kod onog naroda koji je ostao tamo i koji živi u getu i koji nema šta da proda i nema gde da ode. Ostala je sirotinja i sirotinja na žalost uvek ispašta.

dndr
08.05.2007, 13:11
Citiracu Jasnu_BGD:

Boli me, možda i najviše, osećanje nemoći u ovom slučaju...

StOlA
08.05.2007, 15:08
таман и да је свеједно, а није, наше је право и обавеза као државе, да такав преседан не признамо никада, без обзира на: стање на терену сада и у времену које долази, уцене великих сила, нашу економску стварност, једноставно, држава се не поклања нити се продаје, бар је тако у свести пристојних људи.

@Andjelika
ко су косовари, то сам први пут чуо пратећи вести ЦНН и ББЦ, по тој логици постоје и метохијани.
Не можеш и не смеш никога осудити за продату имовину, то је гола борба за пун стомак и иоле какав такав живот, можеш слободно оптужити нашу државу што им није понудила више од Албанаца. Поседовање земљишта не даје ти право на државу.
пример: шта сада ако неко ко у Србији или било којој другој држави има 50 000 хектара и више земљишта у власништву аутоматски има право да истакне заставу, тражи чланство у УН, бесмислено.

makilli
12.05.2007, 17:59
Kosovo mora da se da i to je neshto jasno vetj 15 godina.
iskreno, meni i nije mnogo stalo do istog, samo bih im vratila sve one koji su otuda "izbegli" pa doshli ovde da teraju silu, misletji da smo im mi shiptari koje mogu da maltretiraju kako im se dune.

Bilo to jasno ili ne već 15 godina nikako ne može da me bude briga.
Oni koji su,kako ti kažeš, "izbegli" su najverovatnije to i morali da učine iz dobro nam poznatih razloga.Ja ne primećujem da bilo ko od njih tera silu nad nama a isto tako mislim da ni šiptare nisu baš mogli da maltretiraju kako im se dune .
Ljudi sa Kosova,koji su mogli, jesu prodali svoju imovinu.Zar ti ne bi učinila isto tražeći mir,bezbednost i život za svoju porodicu?Zar bi ostala negde gde nisi sigurna da li ćeš osvanuti?Čisto sumnjam...Izmedju života i geta ja bih svakako izabrala život,mislim da mojoj devojčici, koja još uvek ne ume da se stara o sebi, ne bi puno značilo to što su joj roditelji ostali na ognjištu a nemaju čime da je prehrane ili ne mogu da joj garantuju da će na istom doživeti starost...U takvim situacijama Andjelika, instinkt za preživljavanjem pre proradi od patriotizma...

Dejan B
23.05.2007, 16:44
Kada je u pitanju Kosovo ja jednostavno ne mogu da budem ravnodušan, jer je moja majka odatle. Poslednji put sam išao tamo 1997 godine i mogu da kažem da nije bilo bezbedno ići negde kad padne mrak, mada me i dan danas zove rodbina koja nije pobegla da dođem kod njih. Ne mogu da opišem kakav je utisak na mene ostavio stari srpski grad Novo brdo, koji mi je bio udaljen nekoliko stotina metara a do koga nisam smeo otići (i dan danas žalim zbog toga), dok sam gledao njegove bedeme kako se ponosno uzdižu na vrhu brda.

I da izuzmem to što sam krnim vezama povezan za Kosovo, ono je ipak nukleus srpske države, od doseljavanja Slovena, preko Boja na Kosovu pa do današnjih dana. Na njemu su svoje prestonice imali najveći vladari koje je srpski narod ikada imao, i u njemu su kosti ko zna koliko srpskih boraca, njegova polja su krvlju natopljena i kako posle da budem ravnodušan kada mi ga otimaju. Ja mislim da ako neko stvarno voli ovu zemlju, on ne sme ostati ravnodušan.

I da napomenem da ja nisam za prolivanje krvi i ostavljanjem kostiju, već da se izvrše nadljudski napori na diplomatskom planu, pa nek košta koliko košta.