Puna verzija : 56,8% Srba nikad nije selo za računar
Necromancer
22.04.2007, 12:43
http://www.vojvodinacafe.com/vesti/laptop_user.jpgPrema najnovijim rezultatima istraživanja Republičkog zavoda za statistiku spovedenog na području Beograda, Vojvodine i centralne Srbije čak 68,4 odsto gradjana Srbije nikada nije koristilo Internet, 56,8 odsto njih nikada nije selo za računar, a tek 18,5 odsto domaćinstava u Srbiji povezano je na Internet.
Istraživanje o korišćenju informacionih tehnologija obuhvatilo je uzorak od 1.200 domaćinstava i isto toliko pojedinaca, a radjeno je najsavremenijom "Evrostat" metodologijom. Ovom prilikom anketirano je i 600 preduzeća.
Podaci govore da računar poseduje 26,5 odsto domaćinstava u Srbiji, najviše u Beogradu - 30,7 odsto, najmanje u centralnoj Srbiji - 22,7 procenata, objavljeno je na sajtu beogradskih "online" elektronskih novina.
Oko 1,3 miliona stanovnika Srbije računar koristi svakog ili svakog drugog dana, i to čine najviše kod kuće, zatim na poslu i u školi. Zastupljenost internet priključaka najveća je u Beogradu (22,7 odsto), zatim u Vojvodini (19,8 odsto) i centralnoj Srbiji (15,6 odsto).
Da radije koristi internet umesto da lično ode u neku državnu ustanovu važi za 13,7 odsto stanovnika, ali iznenadjuje podatak da 43,2 odsto ispitanika uopšte nije zainteresovano za to.
Treba dodati i podatak da čak 88,4 odsto stanovnika nikada nije kupovalo ni poručivalo robu ili usluge preko interneta.
Najveći broj ispitanika zna da koristi pretraživače (68,5), šalje imejlove (58,7) i diskutuje na forumima (23,6 odsto).
I materijalno stanje gradjana umnogome utiče na to da li poseduju računare ili ne. Pokazalo se da domaćinstva čiji mesečni prihod prelazi 600 evra u 65,9 odsto slučajeva imaju računare, dok ona s prihodima ispod 300 evra računare imaju u samo 15,7 odsto slučajeva.
Za razliku od domaćinstava, čak 90,2 odsto preduzeća koristi internet, a njih 52,9 odsto ima svoju web prezentaciju. Podaci govore i da sva preduzeća sa 250 i više zaposlenih koriste računare.
Istraživanje je pokazalo i da 95,7 odsto domaćinstava poseduje televizor, 30,2 procenta kablovsku televiziju, a 6,7 odsto satelitsku televiziju. Fiksne telefone ima 86,5 odsto domaćinstava, dok mobilne telefona ima 71,2 procenta domaćinstava.
Mobilne telefone ima oko 4.000.000 gradjana, a tek 1,5 odsto domaćinstava ima lap top.
:siroma: Siroma smo mi narod u vise pogleda. :roll:
Dobar deo tog procenta ima strah od dugmica iako npr ima racunar u kuci. Da slucajno ne pokvari nesto. Setite se samo kakva je frka bila sa najglupljim mogucim fiskalnim kasama, pa da o drugom ne pricamo. Navikao blagajnik da mota kasu sa strane, a ako nema 4 tone, to onda i nije kasa 8) Da su se neki duze malo zadrzali na vlasti, bio bi taj procenat i veci. Al' valjda na mladjima svet ostaje :)
Više nego žalosna činjenica,izgleda da Mile koji se bori protiv tranzicije ima uticaj na široke narodne mase,taman posla da nas "pokvareni zapad" navuče još i na kompjutere... :celepenka:
mariposa
22.04.2007, 13:59
To je oduvek tako bilo,jedni pojma nemaju koliko bogatsva, para ,imaju,vec ne znaju sta raditi s tolikim parama,samo pogledaj casopise,novine,i ako imas televiziju,od nekih bogatasa mi se povrati,u ovom svetu ima dovoljno bogatsva za sve ljude,ali samo poneki poseduju sve to,ostalima samo ostaje mrvice,tako je sad i bit ce uvek,zalosno ali istina je,bas juce videla u novostima,jedna penzionerka,rece nekom politicaru "Javier Solana,ja imam penziju 300€,koliko vi zaradite??Kaze on,pa mnogo vise (ima platu oko 12.000 hiljada eura)"
Jel to u redu??nije samo o kompjuterima rec,nekim zemljama,kao sto i vi znate,vec odavno nisu videli ni hleb,ne znam ko je kriv za ovu situaciju,mada u sustini svi znamo...i mislim da svi znamo kako bi mogli promeniti,poboljsati ovaj svet,samo eto nas niko ne slusa...mi smo narod...vuku nas za nos,lazu nam,prevaru nas....tako je politika,svet,bogatsvo za jedne,siromastvo za ostale...sto su mnogo vise.
Kill Bill
22.04.2007, 14:29
Dobar deo tog procenta ima strah od dugmica iako npr ima racunar u kuci. Da slucajno ne pokvari nesto.
E bash ovo,o majko mila smeshnog naroda...
uvek se setim caleta s mobilnim telefonom :hahaha:
rekli njemu u prodavnici da to nista ne treba dirati da se ne bi pokvarilo pa se covek nije smeo ni javljati na telefon...:hahaha:
A i one price u servisu kad odnesu komp a ovaj seljober iz servisa se lupi po celu i kaze : "Ajooooj sta ste radili,sve je otishlo ...spasa nema..."
ili "Najbolje da vi to meni donesete da ja to stavim na svoje testove..." :smeh:
Elem vecina ljudi je u ubedjenju da su na internetu sve sami "manijaci,luzeri,papci...u svakom slucaju niko normalan" pa shodno tome i ne idu medj ludake...
vecinom su ti ljudi iz neke male sredine sa slabim dometom informacija iz spoljashnjeg sveta,pa josh nemaju net... pa nije ni cudo sto se slusha Boban Piroman ...:roll:
nattydread
22.04.2007, 14:51
to je onaj naš famozni strah od novoga, jer šta fali starome, ovo novo bi se moglo pokvariti, eksplodirati, a možda je i đavolja rabota...a u jednu ruku mozda i lijenost da se nauči nešto novo...
Možda bude bum !!!:uzbud:
ako ga uzmes u rucice bolje ljudi da razmisle!!!:cesces:
http://img87.imageshack.us/img87/2296/explozijafu6.jpg
a možda pioskaču ....
žabićiii
http://img237.imageshack.us/img237/2792/zabka2showpu2.jpg
prasići
http://img237.imageshack.us/img237/2403/image12298rw9.jpg
i ko zna šta još.....
Pitam se koliki procenat bi odbio džabe priključenje na internet + poklon računar...:huh:
Pitam se koliki procenat bi odbio džabe priključenje na internet + poklon računar...:huh:
Ovaj tvoj ljakse Marko sa avatara bi mozda upao u taj procenat. :hahaha:
I ona njegova ćurkica. :hahaha:
E tipični primerci 56,8% stanovništva. :hahaha:
Ako ovaj podatak posmatraš sa druge strane onda proizilazi da je 43,2 % Srba selo za računar, onda to i nije tako loše , obzirom na situaciju u zemlji i činjenicu da imamo velik broj nepismenih osoba. :fijuk:
petarpetar555
22.04.2007, 18:19
neki dan slusam na TV-u kako kod u Srbiji ima samo 1000 Adsl prikljucaka,hmz,a ceka se u Beogradu po tri meseca za prikljucenje verovatno toliko i U Novom Sadu a da nepricam da oni koji su izvan glavnih gradova neamju sansu ni da sanjaju o tome:))
nasa polsa,PPP
HLEBmaster
22.04.2007, 20:46
JA vishe stvarno neznam nikog ko je iole blizu neke moje generacije, a nema kompjuter u kuchi...evo pokushavam da se setim...Do nedavno su se neki bash opirali tome dok je josh bio izgovor da je to neshto skupo...
Neke je naterala shkola, posao... a druge opet okolina...(eeej onaj odozgo sa osmog ima AMgdE il tako neshto na 2.4 mega..bajta necheg .. a ja slepac nemam)
Medjutim, shto se vishe krechem netom pa chak i samo zadrzzavajuchi se ovde na forumu kontam ponekad...da je i ovo kompjutera shto ima mnogo... svako bre danas dolazi na net...Donedavno su rachunari po definiciji bili zanimacija onih sklonih uchenju, saznavanju i nauci (samim tim shirih pogleda)... Ja se malo i pribojavam vremena kada che kompjuterska i internet populacija postati slika i prilika ovog drushtva takvog kakvo jeste...
Andjelika
22.04.2007, 22:14
tuzno... stvarno tuzno...
a znam i mnoge kolege koji ne koriste ni rachunar ni internet
Ma ljudi moji ko je taj što neće kad može, nema tu nikakvog straha, većina koja nije sela za računar, nema ga, i nemože da ga sebi priušti, jer je na listi prioriteta pri kraju liste ili nije ni upisan, jer se bavi problematikom preživeti. Ona druga manja polovina onih koji nisu seli za računar razmišlja o njemu kao baba-rogi. A i sama potrošačka edukacija ide u smeru priče koju početnici, ili namernici ne mogu razumeti, koristeći izraze tipa pentijum 1, 2, 3 ili četiri, vindovs, pover point, gafička karta, hard disk, dial-up, pa onda megabajt, ram, itd. Umesto da početnicima koji nisu srednjoškolskog uzrasta, ili studentskog, kažu da je to jedna lepa malo komplikovana za rukovanje mašina koja može omogućiti mnogo toga što nije svakodnevica. Pa da mašina ne mora biti top model, već i sa skromnim parama može da odradi ono što odgovara zahtevu tako obrazovno i starosno profilisanih ljudi.
Ma ljudi moji ko je taj što neće kad može, nema tu nikakvog straha
Kako, bre, morrib ko je? Pa ima ljudi kojima deca vec 20 godina pale video rekorder (a i on postaje istorija) ili traze kanale na televizoru.
Kako, bre, morrib ko je? Pa ima ljudi kojima deca vec 20 godina pale video rekorder (a i on postaje istorija) ili traze kanale na televizoru.
E, u pravu si postoje i nažalost i takvi, i oni su izgubljeni i za običan život. Sećam se onih godina inflacije, a po prirodi posla, sretao sam se sa ljudima koji su silom prilika morali da se bave osnovnim radnjama, da bi sebi i porodici obezbedili prostu egzistenciju. Začudio sam se da postoje i takvi, porodični ljudi, a koji nisu imali ni osnovno znanje da kupe par namirnica za kuhinju, već su nekim pitanjima dolazili do saznanja šta i koliko da kupe. Kao da su živeli na nekoj drugoj planeti, ili su dotad jednostavno imali takav život, da ih se ostalo nije ticalo. Slično je nažalost i sa ljudima kojima je PC, nešto sa druge planete. U osnovi svakog čoveka je i dete, a samim tim i potreba za igrom, pa mislim ako ih ne izazove na igru, da se ni kao mali nisu igrali?
JasnaBGD
26.04.2007, 13:23
U susednoj kancelariji, kod mene u firmi, sedi jedan takav primerak! Ima komp na stolu godinama, a da ga nikada nije uključio!
Ko ne veruje, može da proveri...
Ja sam potpuno fascinirana takvim osobama :wacko: ...
Mogu da shvatim i prihvatim da neko nema para da kupi računar, ali da ima potpuno odsustvo interesovanja za isti koji mu se beči na rastojanju od cca 30 cm... To je zaista neshvatljivo normalnom ljudskom umu.
Pri tome, čovek je završio fakultet!!! Čak mu ni engleski nije nepoznat... U čemu je njegov problem...?!
Ima otpor prema kompjuterima i - tačka.
Neuhvatljiva_
01.05.2007, 21:57
Pa ja redovno kad odem u školu, skoro ni jedan profesor ne zna da radi na kompjuteru...sala sa bim projektorom skuplja uglavnom prašinu...
A nedavno sam išla u prodavnicu Zavoda za udžbenike da zamenim disk koji nije valjao i radnica nije znala kako se stavlja disk u muzički stub :wacko: ...šta dalje reći...
Crazy Angel
02.05.2007, 09:27
Ma Sta Se Sekirate Sto 56,8% Srba Nikad Nije Selo Za Racunar, Kad Ostalih 43,2% Pise Brez Prestanka :fijuk: :lol:
...mi smo vredan narod....mora neko i da radi dok mi džabalebarimo ovuda....:roll:
JasnaBGD
04.05.2007, 14:57
U okviru izvesnog programa uvodjenja informacionih tehnologija u jednu privrednu oblast u kojoj radim, moja firma je obavljala transfer računara iz donacija... Taj proces ide sukcesivno, već mesecima unazad. Dakle, odredjenim pravnim licima je poslat dopis u kome je naznačeno da dobijaju na korišćenje računar, sa pozivom da dodju i preuzmu isti... Evo, već dva meseca petnaestak takvih firmi nije došlo da preuzme svoje računare! :uzbud:
Oj, Srbijo, medju šljivama...
:wacko:
Na zalost svi komentari na temu su u stilu kako mogu, sto ne probaju, zalosno je i slicno. Medjutim treba istraziti malo sire , a bice dovoljno i samo okrenuti se oko sebe i u neposrednij okolini (komsiluku) videti prave razloge zbog cega polovina stanovnistva ne poseduje niti radi sa racunarom. Konkretno govorim za moju okolinu, gde od 25 porodica racunar poseduje 7, i to ne zato sto ne zeli vec sto nemoze. Cena racunara je jos uvek visoka (mozda ne svima) a na kredit sta pre.
Prema podacima agencije "Gemius audience", najveće agencije za onlajn istraživanje u srednjoj i istočnoj Evropi koja je odnedavno prisutna i na tržištu u BiH i koja je svoje nalaze u četvrtak prezentovala u Sarajevu, samo 16 odsto građana BiH ima pristup Internetu.
Na osnovu ovih podataka, BiH je u Evropi po korištenju Interneta na 42. mjestu od ukupno 48 zemalja. Iza BiH su samo Rusija, Moldavija, Srbija, Ukrajina, Vatikan i Albanija.
PS
...beš zemlju kad joj Bosna zapad :kez:
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.