PDA

Puna verzija : Haos na radnom stolu

Najgora
10.11.2006, 10:00
Imate li radni stol ispunjen gomilom papira? Čuvate li kopije starih dokumenata? Skupljate li raznovrsne reklamne materijale, brošure iako ih već godinama niste otvorili? Trebaju li vam sati da biste između gomile pronašli ono što vam je potrebno?

Postoje osobe koje skupljaju gomile stvari oko sebe. Njima je teško bilo što baciti u smeće, jer im se čini da će im kad-tad to ipak zatrebati. Ako ih zapitate zašto ne srede tu kramu na radnom stolu, oni vam kažu kako je to – kreativni nered. Navodno se dobro snalaze samo u toj zbrci.

Doduše, ponekad im trebaju sati da bi pronašli neki podatak, mogu im proći dani u potrazi za zagubljenim dokumentima (koji su, inače, tu negdje), a znatni dio dana troše u razvrstavanju papira s jedne na drugu gomilu. Malo karikiramo, ali slika je mnogima poznata...

Sređivanje papira nema samo praktičnu korist: više reda znači bolju preglednost, a to donosi veću produktivnost. Sređen stol ukazuje da za njim sjedi osoba koja zna "stvari postaviti na svoje mjesto". Doslovno i preneseno. Naime, kažu da nered na stolu, među papirima, u kući ukazuje na izvjesnu dozu nesigurnosti. Da nered među stvarima ima veze s neredom u glavi. Gomila starih stvari guši prostor u kome živimo ili radimo. Odnosno, kada smo spremni baciti kramu na neki smo način spremni odbaciti i dio "bivšeg" života, odnosno prošlosti. Raščišćen radni stol ukazuje da smo završili jedan posao pa možemo početi drugi. Da stvari držimo pod kontrolom.

I moderna psihologija i mnoge tradicionalne discipline vjeruju da nije dobro sakupljati stare svari. Tradicionalni feng shui smatra da je ono što je loše za jednu osobnu, sigurno dobro za neku drugu. Ako neku stvar niste koristili tri godine, ona vam sigurno ne treba i vrijeme je da je nekome darujete ili bacite (teško je pretpostaviti da bi tko trebao kataloge od pretprošlog Božića i da bi oni mogli koristiti ikome osim reciklažnom dvorištu).

Većina nas nema baš sređene stolove i bez obzira što se povremeno izgovaramo tzv. kreativnim neredom, većina se dobro osjeća kad se konačno uhvati u koštac s tom gomilom i kad barem polovina "kreativnog nereda" ubrzo završi u smeću. Većina će tada priznati i da se sljedećih dana osjeća poletnije i radišnije. Čim sjednemo za stol, imamo bolji pregled nad time što bismo i kako mogli napraviti. Doduše, ubrzo na stolu ponovno zavlada nered, ali tada barem mirne duše možemo skupljati nove papire.
N.K.K.

http://img174.imageshack.us/img174/3027/nered3410ey6.jpg

:wacko: ovako nekad bude i na mom stolu :huh:

Lillith
10.11.2006, 10:11
:smeh: :smeh: :smeh:

Kod mene je tako uvek iako svaka dva meseca rsedjujem sto i bacam ooooogrrrrrroman visak papira opet je uvek u haosu...
Sad imam dva stola,jedan je sredjen,drugi u haosu ali mora tako,sta da radim,kad dok crtama nesto uvek mi zatreba i ono od pre neki dan...
Ali mislim da radim tako neki kanc posao da bi bilo uredno,mislim lakse je sve srediti sa fasciklama u boji i samo vadis onu koja ti je potrebna,ili po predmetima...
Ovako kod mene ce uvek biti kreativni nered kao i kod svih mojih kolega:osmeh:
Mi(arhitekti) bar imamo ispirku:fijuk: :roll: :smeh:

Inquisitor
10.11.2006, 11:57
Kod mene je sve kao u apoteci... :) Cisto i sredjeno i poredjano sve pod uglom od 90 stepeni. :)

eboye
10.11.2006, 12:39
brosure, flyeri i slicne papirne gluposti se zadrzavaju na stolu ne duze od nedelju dana ... diskove kojih imam pozamasan broj drzim u 3 torbe, sem onih koji se redovno koriste i onih sto su odlozeni na duzi period. A inace sva dokumenta sam prebacio u elektronsko izdanje, tako da imam par foldera tipa >not tested<, >haven`t watch< i >get sorted< koji su u haosu, a inace je sve pod konac :roll:

Meggy
10.11.2006, 18:50
Postoje osobe koje skupljaju gomile stvari oko sebe. Njima je teško bilo što baciti u smeće, jer im se čini da će im kad-tad to ipak zatrebati. Ako ih zapitate zašto ne srede tu kramu na radnom stolu, oni vam kažu kako je to – kreativni nered. Navodno se dobro snalaze samo u toj zbrci.

Ovo bih bila ja u kratkim crtama :smeh:
Da, imam hiljadu i jedan papiric i da, za sve mislim da ce mi nekad mozda zatrebati ... i nekad mi stvarno zatreba, ali to su vrrrlo retke situacije. No, ono sto mene brine nisu gomile papira koje cuvam, vec vreme koje je meni potrebno da od kompletno sredjene sobe napravim haos :roll: Dakle, neverovatno sam vesta u tome da za manje od 15 minuta napravim neopisiv haos :smeh: Ono, kad treba dete da mi dodje na cas, ili kad treba bilo ko da mi dodje, ja spremim sobu i od tog trenutka ne ulazim vise u nju dok mi ne dodje taj ko se ocekuje :lol: Jer kad bih se zadrzala tu, odmah bi se tu nasle gomile papira, kesica cipsa i jos mnogo toga preko potrebnog u tom trenutku :roll:

swba
10.11.2006, 18:59

sta bre navodno... snalazim se i vise no odlicno :roll:

da se ne ogranicavam samo na sto dodat cu da i na podu imam mali plastic papira :fijuk:

SQUAW
10.11.2006, 19:08
Paaaa :fijuk: Sve će vam biti jasno ako kažem da bih vam sad ovo ratište na stolu i oko stola fotografisala al' me sramota :smeh: Sredim ga ponekad, ali ovako se stvarno najbolje snalazim... ako možemo tako reći... pošto ja nikad i ne mogu ništa odmah da nađem... prođe nekad i po 2 meseca :lol: Uglavnom, sad je sve samo ne FENG ŠUI radni sto... :fijuk: Znači papiri, diskovi, olovke (na sve strane) šminka, apoteka, neki puderi, lakovi za nokte, kreme za ruke, šolje, korpica sa školjkama, flomasteri... :wacko: već mi nije dobro :lol: a okolo na podu naslagane knjige u nekoliko brda :roll: i nekoliko torbi koje nisam stigla da odložim :fijuk:

Grmi
11.11.2006, 17:17
Kod mene na stolu nije kreativni nered.....vec pravi pravcati haos. :)
Gomile nekih-kopija-necega koje su u stvari ostavljene tu iz nekog bitnog razloga....razloga, koji ja zaboravim posle tri dana i onda na kraju meseca kad dodje revizija se hvatam za glavu kad na videlo izbiju svi ti bitni razlozi......:wacko:

blueella
11.11.2006, 22:53
http://img354.imageshack.us/img354/29/img1790qd7.jpg

kod mene je uglavnom sve na svom mestu..desi se da budem zatrpana papirima,ali ih ubrzo sredim,jer ne volim nered i guzvu na stolu..stare papire i dokumente cuvam..dobila sam puno pregradica i polica oko stola,tako da je sam sto uredan....pokazem vam drugi put,nemam sad fotku...ova je malo starija..ali tako nekako uglavnom izgleda..:)

valter
12.11.2006, 01:31
-Radni sto je, takodje, vrlo bitan faktor. Na sebe preuzimam veliki deo posla, najuvrnutije stu mi niko, direktno, ne govori sta da radim, u firmi gde vidim zanimljivu perspektivu, a posto sam lik koji se retko srece....
-Radni sto. Odredjivanje prioriteta u realizaciji utice da isti nikada nije isti. Po principu: Suva drva odozgor, a sirova odozdol :wacko:

JasnaBGD
25.01.2007, 11:05
Ne umem da funkcionišem u haosu. Potpuno se blokiram kada na stolu imam neki rusvaj - dogodi se, naravno, da se nagomilaju papiri, brošure, reklamni materijali... Onda odvojim pola sata, razvrstam u fascikle ono što mi je potrebno, a ostalo bacim - bez žaljenja.

nattydread
25.01.2007, 14:13
iako mi mozak funkcioniše po principu haosa, na mom radnom stolu je sve pod konac. svaka fascikla i ono unutra ima svoje mjesto, svaki papirić je uredno zakačen i tako dolje. jednom riječju, moj desk je apsolutno nezanimljiv.

PropelerZviz
25.01.2007, 14:21
Kad nesto zapocinjem, ja reinstaliram moj astal. A posle se naravno zakrci. Ne nervira me to dok god se snalazim u haosu. Smatram da ako nesto stvaras, netreba da obracas paznju na proces. Ali ako si racunovodja, to ti moze doci glave ;)

Tigerlily
05.02.2007, 15:14
Moj sto na poslu je uglavnom u savršenom redu. Ne podnosim nered i haos nigde - ni u stanu, ni na poslu. Može se čak reći da sam previše pedantna i iskreno, volela bih da sam maaaaaaaalo opuštenija. Sa druge strane, uvek znam gde mi je šta, i nikad nisam doživela da nekoga gledam preko gomile papira. Isto tako, imam skoro pa MANIJU da bacam stare stvari (tu računam i jučerašnje novine), što se valjda i uklapa u tu moju opsednutost urednošću.
A nisam bila takva dok sam bila u pubertetu - mislim da neurednije sobe od moje nije bilo :uredu: . Tja... ljudi se menjaju... radikalno :deda2:

makilli
18.02.2007, 22:32
Kao sto neki gore rekose,i ja sam freak po pitanju nereda,svaka stvar ima svoje mesto i drugacije se ne snalazim,(mozda to ima i neki strucni naziv:wacko:),uglavnom stalno nesto sredjujem i sklanjam a tek sto volem da bacam,ihhh...:fijuk:

SansRomantic
19.02.2007, 12:38
Meni je haos na radnom stolu deo strategije "zbuniti neprijatelja" :uredu:

na mom radnom stolu niko ništa ne može da pronađe...
sem mene, naravno...
što je odlično kada si okružen onima koji vole da zabodu nos u tvoje papire i rokovnike i planere i izveštaje i tako pokušaju da prisvoje deo tvog rada
imala sam tu situaciju pre nekoliko meseci kada mi je nekim čudom sto bio bez nereda

morrib
19.02.2007, 17:48
I kod mene nije bolje na stolu, ali imam jednu preporuku: nikad ne bacajte papire koji vam se ucine nevazni, mnogo puta su veoma vazni, zato spakujte u neku kutiju zapisite datum ciscenja pa odlozite negde gde nece smetati.

lav71
28.03.2007, 09:17
http://img220.imageshack.us/img220/4164/dscf5923azo8.jpg

...ovo je kad je sređen...:stid2:

cicka
21.05.2007, 18:15
Iskreno nekako mi priraste za srce haos na mom radnom stolu, ne volim kad mi neko pospremi isti jer onda nemam pojma gde sam sta ostavila i mnogo se iznerviram bwe... :)

yige_gui
22.05.2007, 06:50
auuuu, bolje da ne znate na shta mi trentno lichi stol (mislim takav je stalno, al sad mogu da se izvlachim na zavrshne ispite :fijuk:) ne hiljada papira, nego milion.. ne znam chega tu nema :wacko: al' zachudo snalazim se bolje u ovom dzhumbusu, nego kad je sve lepo slozheno :lol:
od knjiga, sveski i papira se ne vidim.. a tachno znam di je koji papir (kao :hmm:) aj' ono.. odprilike.. tu je negde :lol:
ima onih sranja od gumice, nekog to strashno nervira :lol: flomastera, dugina paleta.. od cEdEOVA, tableta, praznih/punih chasha vode.. prazne sholje, olovaka tupih i shiljastih.. traka za zamotavanje poklona (keve mi, ne znam odakle to tu :blink:) ma daa ne pricham, xaos.. a sve kao, sredicu ja to.. evenshli :lol: uan of dizz dejz :fijuk: aham, jes, shure.. pa daa.. hocu.. :osmeh:

dndr
22.05.2007, 07:49
Moj radni sto je u stanju kreativnog nereda...

mrvacha
27.11.2007, 14:17
Mrzim da radim u haosu, tako da se uvijek trudim da mi je sto cist, kako od prasine, tako i od nepotrebnih papira....

anjich
27.11.2007, 14:23
Mrzim da radim u haosu, tako da se uvijek trudim da mi je sto cist, kako od prasine, tako i od nepotrebnih papira....

laze, laze,:hahaha: ona zivi za haos :smeh:

mirka7
27.11.2007, 14:26
Kad nesto zapocinjem, ja reinstaliram moj astal. A posle se naravno zakrci. Ne nervira me to dok god se snalazim u haosu. Smatram da ako nesto stvaras, netreba da obracas paznju na proces. Ali ako si racunovodja, to ti moze doci glave ;)

Na radnom stolu gužva, olovke, papiri, upalječi. Savršeno je uredan kad krenem kući, kreativni nered ima svoje čari, dokaz da je neko za tim stolom.

PS. Savršenstvo ni u čemu nije dobro...

Arthur Dent
27.11.2007, 15:08
Na Radnom Stolu Gužva, Olovke Papiri Upaljači.Savršeno Je Uredan Kad Krenem Kući, Kreativni Nered Ima Svoje Čari, Dokaz Da Je Neko Za Tim Stolom.

ps.Savršenstvo Ni U Čemu Nije Dobro..... Savršeno se slažem sa izjavom u Post Skriptumu!

:blink: :conf:

Galahad
27.11.2007, 15:17
Na poslu josh nisam nakupio dovoljno papira da bude haos, mada se trudim :lol:

A @home... Uzhas... Papira na sve strane... Ali to je kreativni nered, bez koga ja ne mogu... Stalno mi zatreba neko parche papira da neshto zapishem, ili da prochitam shto sam zapisao... I uvek znam na kom parchetu je zapisano, i gde je to parche papira...

Volim nered, al' onaj kreativni :lol:

P.S.
Obezbeditju i fotke soon :kez:

goldie
27.11.2007, 15:26
Ja ne mogu da sredim sto jer meni uvek sve to na stolu treba. I volim da je sve tu i da ne moram da ustajem iz fotelje. :)

Nered je nekad bio veci nego sad a to sam uspela da iskontrolisem tako sto sam postavila malu kanticu za papirni otpad na stolu. Tako da sve sto shvatim da mi vise ne treba ubacim odmah u kantu i tako je malo urednije. 8)

euridika
28.11.2007, 00:39
Mene nervira red, onda se stalno brinem kako ću nešto da isprljam ili uneredim. Nered mi prija, iz nereda stvaram red, koji nije vidljiv običnim okom, i dalje posmatračima izglieda kao nered, a ustvari više nije :roll:.

Nemam klasičan radni sto, nemam klasičnu kancelariju, radim za mnogo različitih stolova i na svakom od njih se zna kada ja radim. Tamo leže papiri, koji normalnom narodu služe za brisanje ruku, ispunjeni užasno važnim računanjima, poneki digitron, alarmi koji pište u svim živim prostorijama kroz koje prođem, jer sve odrađujem između neka druga dva posla.

Sto u kancelariji u kojoj ponekada sedim je pretrpam knjigama, raznim nepročitanim radovima koji mole i čekaju, dok na njih ređam neke nove koji će takođe ostati nepročitani, brdo žućkastih papirića sa porukicama, nekoliko kalendara koji slabo nešto imaju efekta, mnogo raznih činija sa olovkama, kompjuter negde gviri iz svog tog haosa, i to mu negde dođe to...

Ivana-psy
28.11.2007, 02:44
joj, to je veciti problem.. Iako sam po prirodi uredno stvorenje :uredu: :) radni sto je nekako uvek u neredu.. i kad ga sredim, za nekoliko sati opet isto, pa se ne trudim bas cesto, a i brze se snadjem kad je sve tu i tamo :uredu:

Kalina
28.11.2007, 11:13
http://img84.imageshack.us/img84/8844/picture002mp9.th.jpg (http://img84.imageshack.us/my.php?image=picture002mp9.jpg)

....dodajte ovome jos ceo tabak papira slozen okolo na gomile i to je otprilike to :stid2:

....svaki dan sebi govorim....sutra, sredicu sutra sto, sada ne mogu.....:stid2:

biterlemon
28.11.2007, 21:54
Kada vise ne stane na radni sto, tu je pod, pa kada se ispuni soba, moze i u susednu da se slaze...:uredu:
Jednom je upala cistacica i sve poslagala...:blink:

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: (

Neron
28.11.2007, 22:34
Kada , na oko , ne bi bio haos ... onda to i ne bi bio radni sto ili kutak , kako god se zove , pa ako je radni onda je zaista istina da se sam ne bih snasao kada ne bi bilo bar dvadesetak papira koje bi svako drugi bacio , jer ne znam kako naci zapisan telefon , adresu ili tezicu kada bi sve bilo u savrsenom redu ... naravoucenije: gde mi je sta sto mi treba najvise volim da se secam , setim i prisetim , tj. drzim u mozgu i onda se najbolje snalazim ...

shacky
29.11.2007, 10:06
...kada je nered na stolu onda tacno znam gde mi se sta nalazi, a kada je sve slozeno onda nista ne vidim gde stoji...

DrinChe
29.11.2007, 18:28
Kad god pomislim da sredim sve pod konac, pogledam u :stid2:

http://inlinethumb06.webshots.com/29893/2486077600102609833S500x500Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2486077600102609833JGBVXp)

ma, delovao bi mi kao trpezarijski i to prazan :dry:

Neron
29.11.2007, 18:37
Ako bi bio tako sredjen i uredan trpezarijski mogao bi da se uneredi lako,samo ako bi se nasla zgoda i malo volje...ili ga je bolje koristiti za splavarenje po dragoj mi em miloj reKi koja mi je u blizini,hladna i brza doduse sto i nije inspirativno..jbt da umrem od pada temperature na 25 stepeni ili se vec racuna ispod 33 da sam podgrejan les ??? Ima li to veze sa radnim stolom kojeg bi da sam pametan bacio bar u Savu,ako mi je Drina vec daleko...:blink:

irnik
05.12.2007, 04:21
Nered na stolu haos u glavi

Imate radni sto ispunjen gomilom papira? Čuvate kopije starih dokumenata? Skupljate raznovrsne reklamne materijale, brošure iako ih već godinama niste otvorili? Trebaju li vam sati da biste između gomile pronašli ono što vam je potrebno?

Sređivanje papira nema samo praktičnu korist: više reda znači bolju preglednost, a to donosi veću produktivnost. Sređen sto ukazuje da za njim sjedi osoba koja zna "stvari da postavi na svoje mjesto". Doslovno i preneseno. Naime, kažu da nered na stolu, među papirima, u kući ukazuje na izvjesnu dozu nesigurnosti. Da nered među stvarima ima veze sa neredom u glavi. Gomila starih stvari guši prostor u kome živimo ili radimo. Odnosno, kada smo spremni da bacimo stare papire, na neki smo način spremni i da odbacimo i dio "bivšeg" života, odnosno prošlosti. Raščišćen radni sto ukazuje da smo završili jedan posao pa možemo da počnemo drugi. Da stvari držimo pod kontrolom.

I moderna psihologija i mnoge tradicionalne discipline vjeruju da nije dobro sakupljati stare svari. Tradicionalni feng shui smatra da je ono što je loše za jednu osobnu, sigurno dobro za neku drugu. Ako neku stvar niste koristili tri godine, ona vam sigurno ne treba i vrijeme je da je nekome poklonite ili bacite.
Većina nas nema baš sređene stolove i bez obzira što se povremeno izgovaramo tzv. kreativnim neredom, većina se dobro osjeća kad se konačno uhvati u koštac sa tom gomilom i kad barem polovina "kreativnog nereda" ubrzo završi u smeću. Većina će tada priznati i da se sljedećih dana osjeća poletnije i radno. Čim sjednemo za sto, imamo bolji pregled nad time što bismo i kako mogli da napravimo. Doduše, ubrzo na stolu ponovno zavlada nered, ali tada barem mirne duše možemo da sakupljamo nove papire.

Kod mene je onda stalno haos u glavi :smeh:
S vremena na vrijeme se oslobodim "kreativnog nereda". ali cim pocnem novi "projekt", taj nered opet naraste.

vojvodjan
08.01.2008, 14:42
Naravno. Uglavnom HAOS. Mada priznajem da ponekad (dva, tri puta mesecno) sredim tu guzvu ali mi treba svega sat-dva da ponovo sve bude u "normalnom" (citaj - HAOS) stanju.

Kada sam poceo raditi...(pre jedno dvajes godina..jeste, znam...mator sam.....) imao sam dve tri sveske, rokovnik, sta li, naravno bez radnog stola posebno za mene, i uglavnom se sve sredjivalo brzo i bez nekog prevelikog haosa.

Sada imamo blagodeti tehnologije, racunare, SVOJ radni sto, pa mi se cak ponekada cini da pola radnog vremena cepam i bacam ono sto sam za prethodnih par sati stampao da bih zavrsio posao.....:blink: i vise mi nije dovoljan jedan radni sto, a mislim da bih mogao dodati i jos jedan monitor.......:stid2:

Isto vazi i za alat, i za radionicu......BOMBA pala......ali sta je tu je. To je MOJ prostor, ja znam sta je na kojoj gomili i ispod cega. Ako neko takne... :toljaga:

Vise puta sam pokusavao da sredim svoj "kreativni (ne)red" ali nakon toga mi je trebala vecnost da nadjem ono sto trazim......:cesces:

....:fijuk: ...i cerke su na mene, tako da je nas "odraz genijalnosti" veliki problem za suprugu......dok ne pobesni.....:smeh:

Salu na stranu, znam dosta ljudi, neki od njih su veoma "uredni" sto se tice radnog stola, a neki su strava i uzas, i mogu da kazem da ljudi koji strogo vode racuna o redu na stolu vremenom malo i postanu "zavisni" od toga, veoma se tesko koncentrisu na bilo sta, uvek nesto "sredjuju" i tako uglavnom uspeju da za radni dan u stvari ne urade nista (korisno). Simptomaticno je i da takvi ljudi uglavno brze predju na "visu" poziciju.....:cesces: .....ili sam to ja samo ljubomoran???

little fairy
30.01.2008, 07:45
Ja ne podnosim nered.

Sve mora imati svoj pretinac, svoju oznaku po kojoj se ja orijentiram, stoga znam i po ladicama pisati, na papirić, na što se odnosi sadržaj unutra. Ja tako lakše i brže funkcioniram jer znam točno gdje se što nalazi u svakom trenutku i tako sve sortiram.

Osim toga, obožavam flomastere (po mogućnosti sa šljokicama flomasteri) kojima se služim. Vizualno mi je ljepše vidjeti nešto, što je važno, da je podcrtano šljokičasto (ah, ipak sam dijete u duši.. :stid2:)

Obožavam post-it naljepnice i takve stvari jer nikad dosta da se obilježe neke stvari a i ako trebam nešto hitno da se napravi, on je pravi podsjetnik za to.

Na novom poslu sam dva mjeseca (primili me za stalno prošli tjedan, juhuuuuuu :uzbud:) i mislim da sam napokon sredila svoj radni kutak..

http://img292.imageshack.us/img292/2564/cornerdeskshelfbigsb2.jpg

E da mi je ovakav stol.. Istina, dodala bih još jedan ladičar i na stol stavila one plastične posudice za papire, ali stol.. Eh, da mi je takav..

robert ns
16.11.2008, 22:51
bio jednom jedan sto....tu negde nasred sobe ili malko uz zid

lado
16.11.2008, 23:51
a ja mrzim nered:ljutko: volim sve da je na svom mestu tako da i mraku mogu da nadjem:)