PDA

Puna verzija : Knjiga kojoj se stalno vraćam

SQUAW
12.10.2006, 20:27
Sigurno postoje knjige koje vas nisu ostavile ravnodušnima i koje vas teraju da ih čitate opet i opet i opet. Koju (ili koje) ste to više puta čitali i zašto joj se vraćate? :)

Mish
12.10.2006, 22:28
Ex ponto, Ivo Andrić

Goga
12.10.2006, 23:19
''mali princ''
''hleb povrh vode''
''magareće godine''

''mali princ'' da me podseti ''negujem'' dete u sebi:uredu:

''hleb povrh vode'' da je po hiljaditi put doživim na hiljaditi način:osmeh:

''magareće godine'' da se smejem do suza, svaki put...:smeh: :smeh:

euridika
19.10.2006, 18:06
Jedna od knjiga kojoj se stalno vraćam je Mansarda - Danilo Kiš
Svaki put je drugačija, doživljavam je iznova, budi različite emocije, prepoznajem druge momente, vidim nove horizonte, družimo se već desetak godina možda...

Evo ga samo dah, da osetite čaroliju...

“…No evo kako se to radi u Zalivu:

Mladić toga dana kada je mesečina najzvonkija uzima za ruku svoju izabranicu i vodi je na Tanga Sihaka (Hrid ljubavi). Tu, na mesečini, on joj dugo bez reči gleda u oči, satima i satima. Onda, posle te neme ispovesti, posle tog monodijaloga, on skida sa bedara svoj oštri tahinj (neka vrsta krivog bodeža) i preseca sebi kucavicu na levoj ruci. Za sve to vreme on ne skida oči sa nje, tako da ona može da prati u njegovim zenicama kako gasne život i kako mu oči počinju da bele. Onda, ako joj se učini da i ona voli njega, i ona uzima nož.

"A, ako ga ne voli?" - zapitah Tam- Tama.
"Zavoleće ga dok krvari", reče on.
"Ipak", rekoh.
"Onda pusti da umre pored nje. Čim mesec zađe, ona mu izvadi srce i baci ga delfinima. Zato su delfini skloni ljubavi."
"Čudno", rekoh: "Zašto je to tako?"
"Zato", reče Tam- Tam poučno "jer posle one noći kada je čovek priznao da njegovo srce nije njegovo, ono više nije upotrebljivo ni za šta. Ako neće da ga uzme ona kojoj je žrtvovano, nije ni za šta drugo nego da se baci delfinima."
"Surovo", rekoh kao za sebe, no on me je izgleda razumeo, jer mi reče:
"Mi ne trpimo kompromise kao vi Evropejci. Ja mislim da je to pošteno: ko bi bio toliko bezočan da isto srce dva puta nudi."

"Tam - Tam mudri", rekoh, "pa šta se zbiva sa onima na Hridi što su presekli sebi kucavicu?"
"Ništa", reče on. "Oni se vole."
"Znam", rekoh, "oni su presekli sebi vene!"
"Meseca mi, ti si naivan", reče.
"Zašto naivan?", upitah. "Zar nisi rekao da su presekli sebi vene?"
"Možda sam ti i rekao, ali ko zna da li su to i učinili."….”

nattydread
19.10.2006, 18:50
mali princ (zbog djeteta u sebi, sto rece goga), lovac u razi (nemam poseban razlog, ali je uvijek mogu citati), antologija kratke price afrike (ima malo sentimentalan razlog, to je bila moja prva knjiga gdje sam uopste procitala nesto od africkih pisaca, ali nije sto je bila prva, nego uvijek ostavi neki cudan utisak)

yige_gui
23.10.2006, 06:21
mislim da sam Malog Princa i Galeba Dzonatana procitala poprilicno puta.. :uredu: a jovo nanovo volim da citam Bijelog Ochnjaka i Veliki Talas..

valter
23.10.2006, 17:31
-"Citao sam i ja mnooge (vase) knjige, kao na primer.... da se slikamo" :roll:

-Ima knjiga, ali ne bih mogao da se bilo kojoj vracam. Zasto? Pa procitao sam je :hmm:

SansRomantic
23.10.2006, 17:37
Majstor i Margarita, Bulgakov

Ne znam zašto..ne mogu to da opišem..
potpuno sam fascinirana tom knjigom..
valjda me fasinira ideja prodaje duše đavolu..
i ljubavi prema nemogućem i dalekom...
čak sam nabavila i antikvitet: drugo izdanje na ruskom... :beyond:

eva peron
23.11.2006, 19:15
Ima nekoliko knjiga kojima se gotovo svakodnevno vraćam.

Unamuno, Abel Sanchez, savršeno opisuje zavist i ljubomoru

Krleža, Na rubu pameti, odlomak kada igraju šah u lokalnom hotelu jedna žena sumljivog morala i jedan čovjek odbačen od društva

Kundera, Šala, neću otkriti toplu vodu, Kundera do perfekcije pravi igru okolnosti.. i to kako nam mjenjaju život

Aeryn
29.11.2006, 01:38
Knjiga koju bih mogla iznova i iznova da mogla citam, i cini me se da mi nikada ne dosadi, je knjiga "Rama" koju je napisao Arthur C. Clarke.Podseca me na to da smo mi kao vrsta sposobni za mnoge divne stvari uprkos nama samima.
Crveni sator ( od Anite Djamant ) je takode jedna od knjiga kojoj se iznova vracam. Da su Bibliju pisale zene ovako bi izgledala. Opisuje pocetke ljudske civilizacije gledane kroz oci zene.

Kill Bill
03.12.2006, 15:41
To su svakako mnoge knjige Viktora Jerofejeva od kojih meni omiljena je svakako... "Ruska Lepotica"

Potom sa uzivanjem citam Andrica i Stankovica...
a tek Francuze sto "gutam"... :osmeh:

Zvonchica
13.12.2006, 13:33
Mali Princ i Alhemicar

jer svaki put kad ih citam je kao prvi..

Cezar
10.01.2007, 23:45
Definitivno "Gaj Julije Cezar" ali pre svega, Biblija nasa sveta knjiga...

Inquisitor
11.01.2007, 17:45
Ja se stalno vrcem knjizi Filp Dika : Ubik

morrib
06.02.2007, 20:24
Pa posto sam malo stariji imam pravo da kazem tri naslova: Kueljo "Alhemicar", Remark "Poslednja noc u Lisabonu" iSarlamov "Price sa Kolime" I i itd

gradandjela
12.02.2007, 10:43
Mesa Selimovic "Dervis i Smrt"

Neuhvatljiva_
21.02.2007, 20:04
Balašević " Jedan od onih života"....

la femme
22.02.2007, 00:16
Ivo Andric "Na Drini cuprija"

procitala sam je nekako puta, ali tu knjigu ne moram da citam od pocetka do kraja... koju god stranicu da otvorim, pronadjem na njoj neku ljudsku sudbinu i onu obicnu, narodnu mudrost koje me svaki put iznova oduseve... Andric je odlicno poznavao nas mentalitet...

bruletitel
22.02.2007, 00:28
Ruke Che Guevare

broj310
25.04.2007, 21:20
sto godina samoce

Isidor
25.04.2007, 22:15
"Derviš i smrt" Meše Selimovića...Vraćam se ja njoj i vraća se ona meni. Vremenom smo uspostavili interaktivan odnos. Ona je sa svakim novim iščitavanjem sve prijemčivija, a ja s godinama u sebi sve više pronalazim Ahmeta Nurudina.

greco
13.05.2007, 19:25
"Pisma bratu" - knjiga koja me dize kada god sam u krizi i kada mislim da nesto ne mogu da uradim i postignem. Zivjeti tako tezak zivot, a stvoriti toliko prelijepih djela...

marakimar
13.05.2007, 22:40
Utkani Svet, zato sto je najlepsa bajka za nas velike... :)

neshonja
15.05.2007, 10:29
Pekicevo Besnilo. Knjiga bez konkurencije

tibor
15.05.2007, 10:49
Grof Monte Kristo .........................:ok:

masada
30.06.2007, 23:57
Erih Marija Remark - Tri ratna druga
:(

DrinChe
25.07.2007, 13:43
UBICA

Imao sam tada osam ili devet ili možda čak i punih deset godina (nisam više u potpunosti siguran), u svakom slučaju bio sam još uvek veoma mlad čovek.

Gepio sam očevu vazdušnu pušku (iako mi je otac izričito zabranio svaki kontakt s njom), plus punu šaku dijabola i izašao u dvorište da se malo zajebavam likvidirajući vrapce i tako to. Ali bio sam katastrofalno neefikasan strelac tako da su moja tanad uglavnom odlazila u nepovrat. Tu i tamo, a ponajviše zahvaljujući đavolskoj sreći, uspeo bih da skucam poneki metak u stablo hrasta, ili u zid susedove kuće, ili u dupe nekog psa lutalice - i to je bilo praktično sve.

Isprašio sam dosta municije a živom vrapcu nisam uspeo ni da priđem. Oni očito nisu imali dovoljno razumevanja za potrebe mladog lovca jer su redovno odbijali da uđu u središte nišana: ili su leteli previsoko pritom često naglo menjajući smer, ili su skakutali u cik-cak brzinom svetlosti, ili su, jednostavno, mirno čučali u brezovim krošnjama i bavili se sobom skriveni od svake zemaljske neprijatnosti.

Zaliha dijabola svela mi se na minimum i već sam polako pomišljao da odustanem od lova pre nego što me otac ukeba u društvu vazdušare (otac je bio korektan i odmeren čovek, mada me je, od ovog do onog slučaja, propisno jadio svojim velikim i snažnim rukama). Moglo se i ovaj put lako desiti da ukoliko me otac provali popijem preko pičke, tako da nisam želeo dalje da eksperimentišem i izlažem se bespotrebnom riziku; pošao sam da vratim vazdušaru tamo gde sam je i našao.

Međutim jedan mi se od njih u tom trenutku dosta zgodno nađozio: primetio sam ga - skočio je na neki stari frižider i seo da kulira za svoj groš. Pevušio je nešto i fantazirao. Siroti đavo - sigurno je bio zaljubljen...

Dočekao sam svojih pet minuta, spustio se na kolena, i šunjajući se maksimalno tiho, osvajao teren. Dovoljno sam mu prišao, a onda se primirio. Znao sam da sam neuočljiv za vrapca, i jedine tri stvari koje si pre odlučujućeg momenta mogao da vidiš na frontu ispred starog frižidera bile su - zelena trava, zatim nečije natrćeno dupence u plavim somotskim pantalonicama, plus vrh cevi.

Pažljivo sam nanišanio i povukao oroz. BANG!

I tako, vrabac je prestao da pevuši...

Ura! - rekoh.

Ustao sam, zabacio vazdušaru preko ramena, i u stilu Dejvi Kroketa sa dabrovom šubarom na glavi prišao i podigao ulov sa zemlje. No ono što sam držao na dlanu nije vredelo ne znam koliko: bio je to samo još jedan pišljivi vrabac...

Uzbrzo zatim, osetio sam se na neki način odgovornim (čudan osećaj za dečaka) i ne znajući šta ću - briznuo, jebiga, u žešći plač... Kada sam se do izvesnog mesta doveo u red, kuhinjskom kašikom iskopao sam malenu humku i položio u nju telo mrtvog vrapca a zatim ga prekrio zemljom i kamenčićima.

Naravno, stiglo je i kajanje: stajao sam pokajnički nad tom hrpicom pokušavajući tihom molitvom da ga eventualno dopremim natrag u život. Moja dobra volja međutim nije urodila plodom, i pošto ni nakon duže od trideset minuta on nije oživeo, položio sam grančicu nečega preko vrapčevog groba, vratio vazdušaru u garažu (otac nikad nije provalio), pa otišao da sa ortacima iz kraja pikam lopte.

D.Krstić, iz knjige "JEBEŠ NASLOV"

Kitty
20.08.2007, 23:08
Olovka piše srcem

starsica
21.08.2007, 20:32
"Ako dozivim sutra" od Sidni Seldona :ok:

yossarian
21.08.2007, 20:45
А може ли писац? Фром. Сваких пар година прочитам неку његову књигу, чекам да се опоравим, па онда следећу...
А овако... Андрић, Селимовић, Мајстор и Марагарита... чак ми се дешава да ме нека књига превише подсећа на неке ствари или неко време и да не могу да јој се вратим иако бих волео... просто се не усуђујем... :cesces:

nattydread
21.08.2007, 20:58
i još jednu da ubraojim u kolekciju: arundati roj - bog malih stvari

TEODORA
26.08.2007, 16:15
Sveto Pismo
Znakovi pored puta- Ivo Andric
Blago cara Radovana- Ducic

Cecara
28.08.2007, 12:15
Crveni sator ( od Anite Djamant ) je takode jedna od knjiga kojoj se iznova vracam. Da su Bibliju pisale zene ovako bi izgledala. Opisuje pocetke ljudske civilizacije gledane kroz oci zene.

:oki::oki::oki:

Pearl Buck 'Dobra zemlja' jer je to bio pocetak moje manije citanja njenih knjiga a i obelezila je jedan divan period u mom zivotu

Francoise Sagan 'Dobar dan, tugo' jer prica o odrastanju
i naravno, sve knjige Mike Antica uvek, svuda

Leonard Peltier
29.08.2007, 01:20
J R R Tolkien - Silmarilion

Orson Skot Kard - Enderova igra

Sokica
05.09.2007, 23:10
To su definitivno Alhemičar i kompletan Miodrag Bulatović i nešto od Dostojevskog.Ovog leta su to bile Bele noći...

Kalina
01.11.2007, 11:46
Ima dosta knjiga koje ponekada prelistavam i sl....
a stalno se vracam pre svega Tolkinu, pa Heseovom Demijanu....Nekim Pavicevim pricama.....

kissigirl
01.11.2007, 14:59
Sindey Sheldon - Ispricaj mi snove
Paulo Koelho - Jedanaest minuta

shacky
11.11.2007, 18:41
miodrag karadzic - prva bracna noc

gledala sam pozorisnu predstavu i sticajem okolnosti od autora dobila potpisan primerak koji pored ove monodrame sadrzi jos jednu "cu ja ljubomoran"

ova knjiga mi je stavljala osmeh na lice i u najtezim momentima u zivotu, procitala sam je nebrojeno puta i nastavicu da je citam iznova i iznova iako vec pojedine delove znam napamet

duga12
16.11.2007, 11:26
:)Mali princ i Molitve na jezeru sv.vladike Nikolaja Velimirovica

gaga73
19.07.2008, 14:05
"Budjenje" i "Put ljubavi" - Antoni de Melo
i naravno "Mali princ"...

morrib
21.07.2008, 14:40
Nebo nema miljenike od Remarka

Becar
26.07.2008, 15:54
Sindey Sheldon - Ispricaj mi snove to mi cita devojka i mene je naterala da procitam nemam neki komentar o toj knjizi mada ima dobrih stvari poucnih pre svega.

memento
26.07.2008, 16:51
Ima ih vise. Tu su: Dnevnik o Carnojevicu, Seobe (Crnjanski), Majstor i Margarita (Bulgakov), Ulis (Dzojs), Gargantua i Pantagruel (Rable, ali u prevodu Stanislava Vinavera), Petrogradske price, Mrtve duse (Gogolj), Kandid (Volter), Iz mog kraja (B. Stankovic), Povratak Filipa Latinovica (Krleza), Zlocin i kazna, Idiot (Dostojevski), Tihi Don (Solohov), Pripovetke (E.A. Po), itd, itd...

GostBG
26.07.2008, 17:56
Blago Cara Radovana,Na Drini Cuprija i Zapisi iz Podzemlja. Najcesce ....

believer
26.07.2008, 19:09
recimo...price Rejmonnda Karvera ,O cemu govorimo kad govorimo o ljubavi
Majstor i Margarita Bulgakova
Crnjanski,uvek....sta god,s bilo koje strane...
Ljudozderova kci...neka latino knjizevnica,Lusija i_jos _nekako
Pero Zubac,Mika Antic
Brod u boci,Arsena Dedica recimo...
Sartr,
ima toga jos....

Aimar
31.07.2008, 22:04
Brdo iznad oblaka, Vesne Krmpotić.
Potresna, autobiografska pripovest koja je i puno više od toga. Otvara čitav jedan novi svet u kojem sebi postajemo jasniji..
Ako još niste, ovo svakako pročitajte!
_
http://i292.photobucket.com/albums/mm22/tuya_77/524539msg9s0cdyx.gif

felix
13.08.2008, 17:18
Apulej-zlatni magarac (metamorfoza),prica o coveku koji je carobnjastvom pretvoren u magarca,i jedini nacin da se vrati u covecije telo su bele ruze koje mora da pojede,ceo zivot je trazio te ruze i posmatrao ljude,i kad ih je nasao...odustao je,bilo mu je lepse kao magarcu....nikad prevazidjeni roman nastao jos u II veku.

NSdjanka
16.08.2008, 17:54
Pronađem danas opet preturajući... I obradujem seeee- Hulio Kortasar- Školice...
Ostaviću delić na "Citatima"...

GostBG
16.08.2008, 18:11
Blago Cara Radovana

Leci
25.08.2008, 15:04
To je knjiga Antona De Mela "Buđenje",za mene to je knjiga iz koje uvek učim,kojoj ću se uvek vraćati.Ima ih još!!!!:):):)

izabelitta
26.08.2008, 18:32
А може ли писац? Фром. Сваких пар година прочитам неку његову књигу, чекам да се опоравим, па онда следећу...
А овако... Андрић, Селимовић, Мајстор и Марагарита... чак ми се дешава да ме нека књига превише подсећа на неке ствари или неко време и да не могу да јој се вратим иако бих волео... просто се не усуђујем... :cesces:

I ja imam istu frku...
Tvom spisku bih dodala Sekspira, i jos mnogo, mnogo poezije, ja sam jedan od onih manijaka koji je citaju stvarno. :)

paparazzo
01.09.2008, 23:04
Galeb Dzonatan Livingston.

Leci
02.09.2008, 14:11
Galeb Dzonatan Livingston.
http://www.geocities.com/dionnesgraphics//springsmilie2.gif

Predivna knjiga za sva vremena, običnim jednostavnim jezikom te uči svemu na ovome svetu,ljubavi!

lorena
19.11.2008, 17:11
Na primer Vita brevis od Justejna Gordera.Čita se u jednom dahu,predivna je!
Radi se o pismu koje je napisala nevenčana supruga Svetom Agustinu petnaest godina posle njihovog rastanka,odigralo se u IV veku.Sama pozadina i oklonosti nastanka romana, odnosno prepisa pisma su neverovatne i zanimjive!

felix
22.11.2008, 22:55
Apulej-Zlatni magarac (metamorfoza).

Sneza58
03.12.2008, 10:16
Tvrdjava, Mesa Selimović, ali i Derviš i smrt
Na Drini ćuprija, Šta sanjam i šta mi se dogadja, Andrić
Zudnja za zivotom i Agonija i ekstaza, Irving Stoun
Devojka sa bisernom mindjušom, Trejsi Ševalije
i nećete verovati Ekonomija destrujcije, Mladjan Dinkić, odlična o stanju početkom devedesetih, sada to nije isti čovek

starsica
03.12.2008, 12:27
Roulingovoj i "Hari Poteru".. oZbavam (sto bi rekla shacky) da je citam..
Tolkinu i "Gospodaru prstenova" i "Silmarilionu", mada mi za "Silmarilion" treba vise vremena za citanje, posto je mnogo obimniji i zahtevnije je stivo od "Gospodara prstenova"..
Aleksandru Dimi i delima koje je posvetio kraljevskoj porodici Valoa.. "Kraljica Margo" i "Gospodja de Monsoro".. fali mi treca knjiga da kompletiram..
Sidni Seldonu.. svim njegovim delima, posto zaista obozavam da ga citam..
Ivi Andricu i "Prokletoj avliji"..

чак ми се дешава да ме нека књига превише подсећа на неке ствари или неко време и да не могу да јој се вратим иако бих волео... просто се не усуђујем... http://www.vojvodinacafe.com/forum/../images/smilies/a014.gif

:ok:

memento
03.12.2008, 15:23
Pa, ima ih... Trenutno se vraćam Volteru i njegovom Kandidu...:ok:

Aiko
03.12.2008, 16:22
nikad ne ulažem Andrićeve " Znakove pored puta" i poeziju Mike Antića..