PDA

Puna verzija : Skromnost - vrlina ili mana?

Lady S
13.09.2006, 19:20
Često možemo čuti da je skromnost jedna od najvećih ljudskih vrlina. Neko se sa tom osobinom rađa, nosi je u sebi, neko čitav život teži ka njoj, a neko je nikada ne stigne... Ipak, ukoliko je skromnost vrlina, a mi se svesno trudimo da ka vrlinama težimo - ne postajemo li vremenom robovi sopstvenih vrlina, kao što postajemo robovi sopstvenih poroka? Postanemo li robovi sopstvenih vrlina, najčešće će se pojaviti narcisoizam... i gde je tu skromnost kao vrlina?

Najgora
13.09.2006, 21:25
Mene muči pitanje da li je skromnost možda izgovor za nedostatak ambicija?

Kill Bill
03.12.2006, 15:19
Ljudi koji se dice svojom skromnoscu ne mogu biti ti koji nose taj epitet i tu nema boga...
E sad skromnost ne uzimam za vrlinu jer je ne volim, ne kazem da volim rasipanje,raskalasnost i bahatost..
Jednostavno ne volim ni jednu krajnost...

Smatram da je bit u odrzanju sredine izmedju ta dva pojma...Umerenost u svemu...Jer... Iz svakog preterivanja javi se gomila dobrih i losih osobina sa kojima je potrebno nauciti ziveti,kontrolisati svoje porive....
A i skromnost kao skromnost se ne ceni u borbi za danasnju egzistenciju,danasnje trziste ne zahteva skromnog borca jer takav termin nikada nije i nikada nece postojati...
Zivot je borba,zivot je ono sto od njega snagom otrgnu snazni i odvazni!!!

nattydread
03.12.2006, 20:25
po meni je skromna osoba ona koja se ne busa u prsa i stalno viče ja pa ja, i kojoj misli i na druge ljude a da to ne bude na štetu nje same. samo u tom slučaju skromnost je vrlina.

morrib
14.02.2007, 23:17
Pa skromnost nije apatija, nezainteresovanost, neinventivnost. Skromnost kao poznavanje sebe, svojih dometa, vrlina, a neisponiranje sa ciljem da se hvalis, ali zato insponiranje kada treba da primenis za sebe ili druge to sto znas, umes ili posedujes.

Cezar
14.02.2007, 23:19
Skromnost je mana...

Covek sebi treba da dopusti da se uzdigne.

makilli
15.02.2007, 18:04
U danasnje vreme skromnost je postala mana.Malo je onih koji zaista jesu skromni a sa druge strane puno onih drugih koji svoju neskromnost manifestuju svuda oko sebe i time pokusavaju da dokazu da je ta osobina dobra...

PropelerZviz
15.02.2007, 20:11
E pa skromnost jeste mana kada treba da da nešto dobiješ, uzmeš i da se istakneš... ako nekom nestaviš prst u oko neće te primetiti, takvi su retki...
Jer kad tražiš malo, ne dobiješ ništa, a kad tražiš puno, doniješ još više.
Jedno je sigurno da u ambicijama ne treba biti skroman. Još veča je vrlina podnositi poraze.

Mada u samom životu skromnost ili da kažem uzdržanost može biti psihički jako korisna. Meni je razumniji stav bez preteranih očekivanja u životnim stvarima koje se dešavaju mimo nas i koje su van naše kontrole... npr. očekivanje dobrog provoda gde vam subjektivnost zamisli i realnosti stvara iluziju loseg provoda. A jasno je da ne moze da bude uvek kao onaj petak ;)

Lillith
15.02.2007, 20:42
Ma mana bre!
Sta imam od toga da sedim vazda u zapecku i dobijam minimalac a zasluzujem vise? Nista!
Naravno ne treba pretjerivati i uzdizati se gdje ti nije mjesto ali brate ne treba se ni spustati nize nego treba...Ima uvek neko ko ce to da radi i bez tebe,ne treba mu dati razlog za isto;)

Andjelika
15.04.2007, 23:13
skromnost je odlika kukavica, a ne vrlina.
to su oni koji nemaju petlju da se izbore za bolje pa se teshe kako su vrli i skromni.....

bezati od takvih

euridika
15.04.2007, 23:32
Skromni ljudi su veliki ljudi, skromnost ne znači strah, skromnost ne znači nedostatak ambicije, skromnost ne znači sporost, skroman je onaj čovek koji iako svestan svojih kvaliteta i svoga znanja ne govori o tome već samo radi i živi onako kako zna i pušta da njegova dela govore za njega. Mislim da Ivo Andrić, Jovan Dučić, NIkola Tesla, Van Gog, i mnogi drugi, kojih ne mogu trenutno da se setim nikako nisu bili gubitnici, lenjivci, sporaći ili bilo šta tome slično, ali da nisu sebe reklamirali govoreći o sebi i svoijm kvalitetima već praveći neke od najvećih dela današnjice.

vojvodjan
16.04.2007, 05:16
Skromnost je nekome vrlina, nekome mana, ali cinjenica je da skromni ljudi, "postoje" tu su oko nas, mada ih uglavnom ne primecujemo, rekao bih tiha sila koja pokrece ovaj svet, i koja traje.
Nasuprot njima su "neskromni" ljudi, cije je sve na ovome svetu, koji su pametni, lepi, najbolji u svemu, koji uglavnom "gaze" sve ostale da bi ostvarili neki svoj cilj.
Oni su kao balon...za kratko vreme povecaju svoju zapreminu nekoliko puta....puknu....i iza njih ne ostaje nista..mozda nekoliko odjeka..
Skroman covek kaze "mi", neskroman covek govori "ja"
Skroman covek uradi ono sto mora uraditi, i ne trazi zauzvrat nista, zadovoljstvo mu je uspesno obavljen posao..(pa radi za sebe, zar ne?)
Neskroman covek uradi malo, i odmah ocekuje hvalospeve od ostalih...ako ih ne dobije, krivi su skromni ljudi....

Citat jednog od prethodnih postova:
to su oni koji nemaju petlju da se izbore za bolje pa se teshe kako su vrli i skromni....

Ja smatram da sam skroman covek, a postigao sam u zivotu sve cemu sam tezio, polako, jedno za drugim, bez preterane buke, i nisam kukavica. Izborio sam se za bolje.

**princess**
16.04.2007, 15:50
Mene muči pitanje da li je skromnost možda izgovor za nedostatak ambicija?

:ok: mene isto.

HLEBmaster
16.04.2007, 21:20
Chini mi se da skromnost ovde moramo prvo definisati da nebismo raspravljali o razlichitim stvarima. Biti skroman ne znachi zadovoljavati se malim, bezzati od bilo kakve borbe i truda, ne pokushavati da uradish nishta za sebe ili bilo koga drugog pod izgovorom da ti je ono najmanje- dovoljno. To je samo nedostatak samopouzdanja, a skromnosty je neshto vishe i veche od toga..ali i taj sluchaj je pre blizze vrlini nego preterana gramzivost, sebichnost, velichanje sebe i prepotencija...

Skromnost kao vrlina je i sposobnost spoznavanja sopstvenih moguchnosti a nerazmetanje bez razloga, snaga u borbi i tishina u miru...

Skromnost kao suprotnost sebichluku, prepotenciji i bezobrazluku mozze biti samo vrlina i ljudska vrednost. A lichni napredak se postizze unutrashnjom snagom, radom i sposobnoshcu.. Pod sposobnoshchu se podrazumeva i svest o sopstvenim vrednostima i odredjuje nachin kako chesh napredovati i pored onih koji koriste lakshi put...

Nemojte mi rechi da chete dete uchiti da bude samohvalisavi narcis laktash zato da nebi bio skromni narcis gubitnik:) ... od svih ovih rechi .. vrla je samo rech -skroman

ZOE
16.04.2007, 22:25
O skromnosti se moze nadugacko pisati. Ja cu samo da citiram:

Antoine de Rivarol (http://bs.wikiquote.org/wiki/Antoine_de_Rivarol)
"Skroman čovjek može sve dobiti, a ohol sve izgubiti; jer skromnost uvijek nailazi na velikodušnost (http://bs.wikiquote.org/wiki/Velikodu%C5%A1nost), a oholost (http://bs.wikiquote.org/wiki/Oholost) na zavist (http://bs.wikiquote.org/wiki/Zavist)."
Friedrich Hebbel (http://bs.wikiquote.org/wiki/Friedrich_Hebbel)
"Ljudi su izmislili mnogo neobičnih vrlina (http://bs.wikiquote.org/wiki/Vrlina), ali je najneobičnija skromnost. Ništa misli da postaje nešto ako prizna: ja sam ništa!"
Friedrich von Schiller (http://bs.wikiquote.org/wiki/Friedrich_von_Schiller)
"U čovjeku nije ništa krhkije od njegove skromnosti i dobronamjernosti (http://bs.wikiquote.org/wiki/Dobronamjernost)."
Gotthold Ephraim Lessing (http://bs.wikiquote.org/wiki/Gotthold_Ephraim_Lessing)
"Svi veliki su skromni."
Jules Renard (http://bs.wikiquote.org/wiki/Jules_Renard)
"Skromnost pristaje veličinama. Kako je teško biti skroman ako nisi ništa."
Pierre Corneille (http://bs.wikiquote.org/wiki/Pierre_Corneille)
"Lažna skromnost ne ulijeva mnogo povjerenja."
Voltaire (http://bs.wikiquote.org/wiki/Voltaire)
"Nije dovoljno biti skroman - za to treba imati razloga."
William Shakespeare (http://bs.wikiquote.org/wiki/William_Shakespeare)
"Budimo skromniji poslije djela nego među njegovim stvaranjem

Mare-VV
24.04.2007, 22:46
to su oni koji nemaju petlju da se izbore za bolje pa se teshe kako su vrli i skromni.....

bezati od takvih
ma daj...
šta ako je nekome već dobro i ne treba mu bolje? :cesces: "nije srećan onaj koji mnogo ima, nego onaj kome malo treba" - reče neko pametan
bolje biti skroman nego bahat

Isidor
06.05.2007, 09:29
U većini životnih situacija iz svakodnevice skromnost podrazumeva i pomanjkanje želja, snova, ambicija i to smatram za veliku manu. Kada je u pitanju skromnost prema materijalnim dobrima i okrenutost ka nekim višim idealima, onda to smatram za izuzetnu vrlinu.
Moram da primetim da skromnost zavisi i od oka posmatrača: Ono što je nekome skromno, drugome može biti prokleto neskromno.

euridika
06.05.2007, 12:00
U većini životnih situacija iz svakodnevice skromnost podrazumeva i pomanjkanje želja, snova, ambicija i to smatram za veliku manu.

Ne bih se složila ovde, manjak snova je možda neka vrsta surovog realizma, manjak ambicija je lenjost, manjak želja, to nekako ne mogu ni da zamislim, šta je čovek bez želja, svi nešto želimo, ali ništa od toga ne bih dovela u vezu sa skromnošću, skromnost jeste odlika da se živi život bez prevelike buke, bez opterećivanja ostatka čovečansta svojom sopstvenom pojavom, bez obzira na to da li imamo snove, želje, ambicije, da li smo vozači formule jedan, čistači ulica, dobitnici nobelovih nagrada, top modeli ili štagod. To ja mislim da jeste skromnost. I ako to jeste skromnost onda je to u svakom slučaju vrlina i samo vrlina.

kerfija
06.05.2007, 12:58
U nekim situaciji vrlina u nekim mana.Budi pametan iskombinuraj to i bices savrseno bitie.

Crazy Angel
06.05.2007, 16:03
Istinska skromnost je produhovljena i ona ima mnogo vise slicnosti sa "istinskom" uobrazenoscu, nego sa laznom skromnoscu...I jedno i drugo, naime, u sebi sadrzi svijest o sopstvenoj vrijednosti i mjestu u vremenu i prostoru, a najveca razlika je u interpretaciji...Istinski skroman covjek, nece se njome diciti...Otud, izreka da je skromnost vrlina onih koji nemaju drugih vrlina, i te kako stoji, jer samo lazno skromni ljudi imaju potrebu da tu svoju toboznju osobinu isticu...:fijuk:

tibor
06.05.2007, 16:29
..Istinski skroman covjek, nece se njome diciti.. ( crazy angel )

sve je receno , za mene istinska skromnost ako imas u pratnji istinski iskrenog partnera pored sebe . kraj misli :cesces:
:ok:
:hahaha:

StOlA
08.05.2007, 17:34
увек је била врлина, не видим зашто данас то не би била.

Kill Bill
08.05.2007, 19:35
увек је била врлина, не видим зашто данас то не би била.

jer to nije...;)
lichno smatram da je skromnost nepotrebna prepreka za ostvarivanje vecine ciljeva pa i uspeha medjuostalom...
ne vidim zashto bi se trebalo dichiti njome...
daleko od toga da treba biti bahat...
ali neka umerenost bi bila najpozeljnija...

Takodje na istu gledam kao prepreku kod formiranja jake,zrele lichnosti...
u principu "doba skromnosti" lazne,prisilne i slichne su proshla...i nema potrebe da se vishe lazemo...

Uzgred u ovom surovom,neskromnom svetu je pravi izazov ili cista ludost biti skroman...
Halal vera neznani junaci...8)

StOlA
08.05.2007, 22:51
jer to nije...;)
lichno smatram da je skromnost nepotrebna prepreka za ostvarivanje vecine ciljeva pa i uspeha medjuostalom...
ne vidim zashto bi se trebalo dichiti njome...
daleko od toga da treba biti bahat...
ali neka umerenost bi bila najpozeljnija...

Takodje na istu gledam kao prepreku kod formiranja jake,zrele lichnosti...
u principu "doba skromnosti" lazne,prisilne i slichne su proshla...i nema potrebe da se vishe lazemo...

Uzgred u ovom surovom,neskromnom svetu je pravi izazov ili cista ludost biti skroman...
Halal vera neznani junaci...8)

изгледа да по 100 пут треба објашњавати, шта је скромност, а тако лепо пише у постовима.
скромност никако не значи попуштање, равнодушност, предаја, меланхоличност, бити тих у разговору, својим ставовима, жељама, већ тражити онолико колико си спреман да даш, ако си спреман да дајеш много, тражи много, (за оне којима је потребно објашњење: не мисли се само на материјално, чак се и најмање на то мисли)

Kal_el
08.05.2007, 23:45
skromana osoba podrazumeva i vrlo uspeşne ... da ne bude zabune !

a da li je vrlina ili mana ... pre bih rekao to je RETKOST :smeh:

Kill Bill
09.05.2007, 21:15
изгледа да по 100 пут треба објашњавати, шта је скромност, а тако лепо пише у постовима.
скромност никако не значи попуштање, равнодушност, предаја, меланхоличност, бити тих у разговору, својим ставовима, жељама, већ тражити онолико колико си спреман да даш, ако си спреман да дајеш много, тражи много, (за оне којима је потребно објашњење: не мисли се само на материјално, чак се и најмање на то мисли)

skromnost zasigurno trazi manje no sto daje...
elem, meni se vishe cini da je pojam koji opisujesh umerenost,razumnost, ...
ali nema veze...
Uzgred svi smo mi uceni da je skromnost vrlina,no pitanje je gde se povlaci linija izmedju neke normalne skromnosti i preterivanja... ;)

little fairy
04.09.2007, 12:19
Jednostavno, kao i u životu tako i u ovoj stvari treba naći ravnotežu. Uzdići se kad je to potrebno (npr. razgovor za posao) i mudro šutjet kad prirodnim načinom i tokom dođe sama ta skromnost do izražaja.

Treba znat mjeru. Kako kod ove stvari tako i u svemu drugome. Ljubav, posao, obitelj..

pero_M
04.09.2007, 12:36
Skromnost - Preterivanje.
To su dve krajnosti i nisu vrline nego mane. Uvek i u svemu treba imati meru.

greco
27.09.2007, 13:31
Skromni ljudi su veliki ljudi, skromnost ne znači strah, skromnost ne znači nedostatak ambicije, skromnost ne znači sporost, skroman je onaj čovek koji iako svestan svojih kvaliteta i svoga znanja ne govori o tome već samo radi i živi onako kako zna i pušta da njegova dela govore za njega. Mislim da Ivo Andrić, Jovan Dučić, NIkola Tesla, Van Gog, i mnogi drugi, kojih ne mogu trenutno da se setim nikako nisu bili gubitnici, lenjivci, sporaći ili bilo šta tome slično, ali da nisu sebe reklamirali govoreći o sebi i svoijm kvalitetima već praveći neke od najvećih dela današnjice.

Dodao bih Svetog Vladiku Nikolaja Velimirovića. Pokušajte doći do filma 'Sveti Nikolaj Srpski', snimljenog prošle godine (postoji dvd izdanje). Kakva je taj čovjek djela činio...

veljko yaric
28.09.2007, 21:44
Za mene je skromnost vrlina a ne mana ne treba biti bahat vec skroman to je oduvijek bilo moje misljenje

jega
29.09.2007, 00:07
:cesces:...jednom prilikom sam par momaka naucio osnovama skromnosti!!
Jer se neko tako rodi,neko je tako vaspitan,a nekom nedopire....!
Na zemlji povuces liniju od jedan metar ili 100cm
preko te linije postavis kanap od 100cm duzine
pocnes da povlacis amplitude preko te crte
zamisljas da su ti to usponi i padovi u zivotu
zatim izmeris koliku duzinu na liniji je zauzeo kanap
????
linija na zemlji je mogucnost duzine zivota od 100god
kanap je tvoj zivot,posle svih krivina koje si napravio!!!
sto je talasanje manje,zivot skroman i priblizan sredini
to je i zivot duzi!!!!

jega
05.02.2008, 01:53
...prolazio pored nekog vocnjaka,odjednom dobio zelju da uberem jabuku.onako od srca,direktno sa drveta...
parkirao auto,gibicovao najlepsu,ali iz vocnjaka izlazi gazda...
nista me nije pitao,video mi u ocima zelju...
ali je rekao da uzberem i ponesem koliko me volja...
ne,nisam hteo,ne vise od te jedne na koju sam se nameracio.
covek slegnuo ramenima,ali mi se uz osmeh zahvalio na komplimentu,koji je procitao u mojim ocima.
jabuka,kao i svaka druga,ali je dobila na slasti jer sam je uzbrao sa drveta,odabrao samu nju,posluzila i kao poruka i kao predivan osecaj-verovatno-skromnosti!!!!

memento
28.03.2008, 15:39
Skromnost je jedan od najlepsih izraza cvrstine karaktera neke osobe. Skromnost je lakmus i indikator naseg stepena socijalizacije i njome bi se mogu podiciti (ali ih skromnost ometa u tome) najbolji medju nama ljudima...

Oni koji ih zale i koji misle da je to mana nisu ni svesni da skromni ljudi uopste nisu nesrecni zbog svoje skromnosti i da je njihovo osecanje srece neuporedivo vece, ljudskije i kvalitetnije nego sto mogu i da pomisle neskromni pragmaticari koji propagiranjem neskromnosti kao vrline u stavri zele da maskiraju svoj nedovoljni stepen socijalizacije, da ne upotrebim neki drugi izraz..

duga12
28.03.2008, 15:47
Često možemo čuti da je skromnost jedna od najvećih ljudskih vrlina. Neko se sa tom osobinom rađa, nosi je u sebi, neko čitav život teži ka njoj, a neko je nikada ne stigne... Ipak, ukoliko je skromnost vrlina, a mi se svesno trudimo da ka vrlinama težimo - ne postajemo li vremenom robovi sopstvenih vrlina, kao što postajemo robovi sopstvenih poroka? Postanemo li robovi sopstvenih vrlina, najčešće će se pojaviti narcisoizam... i gde je tu skromnost kao vrlina?

Možemo čuti ali retko i videti..Sve manje srećem ljude koji svoju rečenicu ne počinju sa JA...

Kažu skromnost je vrlina velikih ljudi.U današnjem svetu se ipak smatra za manu,nedostatak ambicija.Ne mislim da postajemo robovi svoje skromnosti ako težimo za njom,takođe treba raditi na sebi da se ne pojavi narcizam,gordost.Zavisi i šta ko podrazumeva pod tim da je skroman,zavisi od gledanja na život,svet oko sebe...
Skromni ljudi ćute i deluju.

ARIJEVKA
28.03.2008, 22:39
Postanemo li robovi sopstvenih vrlina, najčešće će se pojaviti narcisoizam... i gde je tu skromnost kao vrlina?

Iz istinske vrline moze se izroditi samo vrlina, nikada mana – dobro donosi dobro, nikada zlo. No, nije lako znati sta je dobro i nije lako prepoznati istinsku vrlinu.
Skromnost jeste vrlina, ali ne i poniznost, Kad budemo naucili da svemu pronadjemo pravu meru, da ne budemo ni ponizni ni gordi, ni lakoverni ni odveć skepticni, ni optimisticni ni pesimisticni, moci cemo da zivimo u skladu s vrlinom. Samo je umerenost istinska vrlina.

bellissima
16.09.2008, 11:26
Ne nisam ni malo skromna ,kad su u pitanju moje ambicije,ako ispunim ciljeve
na jednom planu,uvek tezim ka dalje jer znam da mogu vise i bolje.
To nije definitivno skromnost.Uglavnom nailazim na tipa recenice-
ja sam skroman/a meni je ovo dosta,sa te strane nisam.
Ali opet sam od onih ljudi koji nevelicaju sebe bilo sta da urade,
po tom pitanju jesam skromna.E sad sta je onda sustina skromnosti,to je relativan pojam,sta se podrazumeva pod skromnoscu...

GostBG
16.09.2008, 12:46
Ne nisam ni malo skromna ,kad su u pitanju moje ambicije,ako ispunim ciljeve
na jednom planu,uvek tezim ka dalje jer znam da mogu vise i bolje.
To nije definitivno skromnost.Uglavnom nailazim na tipa recenice-
ja sam skroman/a meni je ovo dosta,sa te strane nisam.
Ali opet sam od onih ljudi koji nevelicaju sebe bilo sta da urade,
po tom pitanju jesam skromna.E sad sta je onda sustina skromnosti,to je relativan pojam,sta se podrazumeva pod skromnoscu...
Rekao bih da se ovo o cemu si pisala zove ambicioznost,i da nema dodirnih tacaka sa skromnoscu kao karakternom osobinom ljudi,koja je po mom misljenju nasledna.Zdrave ambicije,kao sto su izgleda tvoje,mogu biti samo korisne i svrstati se u ljudske vrline.
Medjutim,extremna ambicioznost je nezdrava,bas kao i preterana skromnost.nekada je
skromnost smatrana za vrlinu(ja i dalje tako mislim),mada je danasnji nacin zivota doneo sasvim druga merila vrednosti,gde je skromnost mana,i skromni ljudi budu jednostavno pregazeni.To su one generacije vaspitavane u Titovo vreme,kad su im na svakom koraku ispirali mozak pricama tipa:ne treba biti bogat,bolje je da smo svi siromasni.Takvima se,ma koliko se tada odupirali,sada nije lako snaci.Da zavrsim,za mene je skromnost ljudska vrlina.Problem je jedino sta neko pod tim pojmom podrazumeva.

Rohalj Baze
16.09.2008, 14:24
vrlina....

mana :)

egzotic
16.09.2008, 14:28
sw zawisi kako i sta je u pitanju,ja nikad nisam lazno skroman recimo ima to swe swoje kako i sta:roll::smeh:

izabelitta
16.09.2008, 15:43
Citiracu svoju koleginicu koja ima obicaj da kaze: "Skromnost je vrlina onih koji nemaju druge".
To je receno u kontekstu da ljudi umeju da skromnoscu pravdaju svoja neznanja ili nesposobnost. Ima toga. Nezgodna su ta pitanja... I retki su ti koji ce sebi i drugima priznati da nesto ne znaju, da ne umeju, da nisu u stanju...najcesce cemo onda cuti recenicu tipa: "Pa ja nisam nametljiv/a". U tom smislu nenametljivost, tj. skromnost se koristi kao pokrice za neuspeh, a to tumacim kao manu u narodu znanu kao "tunjavost".
Medjutim, mislim da skromnost moze biti vrlina, kada se gleda kao suprotnost od neskromnosti, odnosno stalnog i nametljivog busanja u grudi. Takvo ponasanje moze stvarno biti nesnosno za okolinu. Neskromnost u tom smislu shvatam kao samohvalisanje, koje je uglavnom praceno ismevanjem ili ponizavanjem drugih. To je izvesna ego-onanija, i to je dobro za izbegavati...
Kad se sve sabere, smetaju mi ekstremi.

NSdjanka
16.09.2008, 20:26
Vreme nam je nametnulo tempo u kome biti "sivi mišić " nikako ne može biti prednost... Znam da se sve ovo kosi sa onim što su nas nekada učili, ali ako se ne eksponiraš- nema te, stapaš se sa gomilom, nestaješ... Pri tom ne mislim samo na posao, mislim i na ljubavne veze, prijateljstva, pa čak i brak... Veoma brzo se pojavi neko ko živi u "skladu sa vremenom", ko je, neću reći napadan ali efikasan, brz, atraktivan, prilagodljiv... Šta je prema takvoj jednoj osobi neko neupadljiv, ko odgovara samo kada ga pitaju i ničim se ne izdvaja jer " to nije pristojno"?(Ovo je moje poimanje skromnosti)... Skromnost je bila vrlina uvek i samo za žensku decu, tamo negde do polovine prošlog veka... Za muškarce je uvek igrao neki drugi kec... Na sreću, vrata ostaše otvorena i dunuše neki drugi vetrovi...

Angus
16.09.2008, 20:43
...skromnost...kao susta suprotnost od...bolesnih ambicija...vecitoj trci za vecim novcem...ne biranja sredstava da se dodje do cilja...naravno da je vrlina...medjutim...neko reche da se vremena menjaju...pa sta ako se menjaju?...moramo li da prihvatimo nova pravila igre,smisao zivota,izopachene norme ponasanja i zivljenja?...naravno da ne...ali...kod nas je izgleda pravilo...gde svi turci...tu i mali Muja...8)
...e vise necu da filozofiram,samo da kazem...uvek sam voleo skromne ljude...i muske i zenske...ne znam zbog cega...valjda zato...sto su sushta suprotnost meni...:wacko:

morpheo
16.09.2008, 21:04
Nekad sam skromnost smatrao vrlinom, ali me je vreme naucilo da nije bas tako....nazalost. Kao dete sam bio olicenje skromnosti, i nestajao u okolini, ostajao neprimecen, nedovoljno priznat, iako sam u mnogocemu bio napredniji od svojih vrsnjaka. U skorije vreme, "promenio sam taktiku" i video veliku promenu u odnosu ljudi prema meni. Skromnost bi trebala biti smatrana vrlinom, ali, u danasnjem svetu je tesko opstati i biti primecen ako je posedujes. Zato skromnost cuvam za najblize, za porodicu i bliske prijatelje, ostatak covecanstva je nesto drugo.....