PDA

Puna verzija : Zabraniti izlaske posle ponoci mladjima od 18 godina

vlado
01.09.2006, 18:18
Kada sam po prvi put cuo vesti o ovome nisam to uzimao zdravo za gotovo. Medjutim kada sam jednom prilikom sa drustvom seo u kafic oko 11:55 konobar nam je prisao i rekao da je isti zatvoren za maloletne :blink: Kao da mi se nebo srucilo na glavu. Ono sto je najzanimljivije u svemu tome, je to sto smo u susednom kaficu bez problema narucili pice :huh:

Da li vi podrzavate ovaj "propis" i mislite li da je to muguce iskontrolisati?

Lady in red
01.09.2006, 22:46
Apsolutno se ne slazem!!! Ne treba zakon da nam odredjuje duzinu izlaska nego roditelji!!! Ako neko smatra da njegovo maloletno dete ne treba da bude u gradu duze od ponoci ja nemam nista protiv toga, svako ima svoje stavove, misljenja i vrednosti, ali ako mene rodjena majka pusti da sa 16-17 izlazim do 2 mislim da niko nema pravo to da mi oduzme. Svi treba da znamo granice normale i da se ponasamo u skladu sa svojim godinama. Istina da mi je cudno da u kaficu posle 1 vidim osnovce, ali srednjoskolce, to mi je skroz ok. Ipak, decu treba da vaspitavaju roditelji a ne drzava!!! Zamislite situaciju: u mom drustvu ima 5-6 devojaka. Sve su rodjene pocetkom godine a ja u decembru. Sta sad treba? Da sedim kuci dok ne napunim 18, a moje najbolje drugarice vec mesecima izlaze??? :wacko: Ma da....

Da li vi podrzavate ovaj "propis" i mislite li da je to muguce iskontrolisati?

Kao sto sam vec rekla - ne podrzavam, a da li je moguce iskontrolisati - nije!!!

Kunic
01.09.2006, 23:16
Itekako se slažem. Krajnje je vreme da se uvede neki red i u zemlju Srbiju. Šta koji moj ima neko od 13-14-15-16 godina da traži posle 23 časa radnim danom u gradu? Malo li je droge i svega ostalog? Vlado, ja kada sam imao 13 godina nisam izlazio u kafiće. Sedeli smo u dvorištu, zezali se, muvali drugarice itd. Kada sam počeo "ozbiljnije" da izlazim u srednjoj školi, mnoge stvari ne bih probao da sam morao u 23 da napustim lokal. Naročito zimi. Nego bih lepo otišao kući, igrao Heroje 2 i kulirao. Umesto toga, pravio sam razna sranja, jer sam znao da će me do 2-3 sve proći i kada dođem kući, niko neće ništa posumnjati. Činjenica je da neko ko hoće da se napije ili nadrogira, može da uradi bilo gde, ali makar imaju jednu mogućnost manje. Za ulice treba da se pobrinu panduri. A ako je nekome malo da bude u kafiću od npr. 20 do 23, onda sa tom osobom nešto nije u redu. Bre, pa u srednjoj školi ima bar 2-3 žurke mesečno. Da ne pričamo kada krenu 18-ti rođendani. Prema tome, omladino, na vreme na spavanje. Dosta je što vikendom imate mogućnost do ponoći. I sve vlasnike kafića koji dozvoljavaju ostanak u lokalu posle 12, da ne pričamo o prodavanju alkohola maloletnicima, treba poslati u Sremsku Mitrovicu.

ali ako mene rodjena majka pusti da sa 16-17 izlazim do 2 mislim da niko nema pravo to da mi oduzme

Itekako ima. Eeeee koliko samo znam slučajeva devojaka koje su dolazile nevine u kafić, ostajale posle ponoći, stariji momci ih napijali, slagali im priče i pričice, a posle najgroznije iskorišćavali i slali kući bez onoga sa čime su ušle u lokal. A po toj logici se btw. vode narkomani "ako ja svesno sebe uništavam, šta bilo koga boli uvo za to". Ma daj...

Lady in red
02.09.2006, 00:53
Eeeee koliko samo znam slučajeva devojaka koje su dolazile nevine u kafić, ostajale posle ponoći, stariji momci ih napijali, slagali im priče i pričice, a posle najgroznije iskorišćavali i slali kući bez onoga sa čime su ušle u lokal.

Imam ja par drugarica koje imaju 21-22 godine i jos uvek su nevine. To isto moze da se desi i njima. Ili mislis da to vec i nije toliko strasno? Nisu u pitanji godine vec sta devojka ima u glavi. Ja nikada nisam stajala sa starijim momcima od sebe, pogotovo nepoznatim, niti sam nasedala na slatke price i pricice. A zasto? Zato sto mi je to usadila moja majka, kao i odbojnost prema drogi. Sto se tice alkohola, svi mi nekada popijemo ali treba znati granicu.

Vlado, ja kada sam imao 13 godina nisam izlazio u kafiće. Sedeli smo u dvorištu, zezali se, muvali drugarice itd.

Slazem se da osnovcima nije mesto u kaficu, i ja sam do 15-e godine sedela u parku i setala se sa drugaricama, ali ne vidim zasto bi srednjoskolci sedeli u parku.

Kada sam počeo "ozbiljnije" da izlazim u srednjoj školi, mnoge stvari ne bih probao da sam morao u 23 da napustim lokal.

U danasnje vreme nije potreban kafic za tako nesto. I da se uvede zakon da maloletnici posle ponoci ne smeju da budu u kaficu, oni ce izaci iz njega, otici "iza skole" ili kod nekog kuci i bice jos gore. Uvodjenje tog zakona uskracuje pravo tinejdzerima da dobro provedu najlepse godine svog zivota. Ok, tu je i fax, ali nece svi ici na fax. Neko ce se udati sa dvadeset, i sta je ta devojka prozivela? Dve godine izlazenja, i mozda 3 momka. :uaaa:

Kunic
02.09.2006, 01:03
Imam ja par drugarica koje imaju 21-22 godine i jos uvek su nevine. To isto moze da se desi i njima. Ili mislis da to vec i nije toliko strasno? Nisu u pitanji godine vec sta devojka ima u glavi. Ja nikada nisam stajala sa starijim momcima od sebe, pogotovo nepoznatim, niti sam nasedala na slatke price i pricice. A zasto? Zato sto mi je to usadila moja majka, kao i odbojnost prema drogi. Sto se tice alkohola, svi mi nekada popijemo ali treba znati granicu.

Nisu svi kao ti. ;) Bolje sprečiti nego lečiti.

ali ne vidim zasto bi srednjoskolci sedeli u parku.

Niko nije rekao da sede u parku. Mogu do 23h radnim danom da sede u kafiću, a vikendom do 24h. Sasvim dovoljno.

U danasnje vreme nije potreban kafic za tako nesto. I da se uvede zakon da maloletnici posle ponoci ne smeju da budu u kaficu, oni ce izaci iz njega, otici "iza skole" ili kod nekog kuci i bice jos gore.

Ne paziš na času. :roll:

Za ulice treba da se pobrinu panduri.

Uvodjenje tog zakona uskracuje pravo tinejdzerima da dobro provedu najlepse godine svog zivota.

Ako nekome nije dosta do ponoći, neće mu biti dosta ni do 2.

Neko ce se udati sa dvadeset, i sta je ta devojka prozivela? Dve godine izlazenja, i mozda 3 momka.

To je njen problem.

Lady in red
02.09.2006, 01:10
Neko ce se udati sa dvadeset, i sta je ta devojka prozivela? Dve godine izlazenja, i mozda 3 momka.To je njen problem.

A ciji je problem kada devojka izgubi nevinost zato sto se napila?

Kunic
02.09.2006, 01:14
Ako je u kafiću - osobe koja joj je prodala alkohol. A ako nije u kafiću, e to je sasvim druga tema.

Meggy
02.09.2006, 01:34
Uvodjenje tog zakona uskracuje pravo tinejdzerima da dobro provedu najlepse godine svog zivota.
Kuku meni ako ce mi vreme izlaska u grad (i vracanja iz istog) odredjivati da l' cu se dobro provesti ili ne :roll: Ja sam ko zna koliko dugo (i u srednjoj skoli) imala ogranicen izlaz, do jedan sat, i nista bitno nisam propustila posle toga... mislim, jednom mi je bilo bolje da sam kuci otisla, jer su mi se dve pijane i sujetne budale pred nosom potukle.

Sto kaze Kunic, ja sa 15 godina nisam ni pomisljala da udjem u neki lokal. Covece, nas je bio blam da udjemo tu gde su svi bili znatno stariji od nas... a sad 'ladno srecem svoje ucenike kad izadjem :blink: E, a ti isti se zavuku u jedan lokal i vodka bez problema tece u potocima... toliko o zabrani prodavanja alkohola maloletnicima :roll: A to bi sve moglo da se kontrolise, samo kad bi se htelo. Nego, da l' bi to dete moglo tako slobodno da loče kad bi znalo da mora da se vrati do 23h? :osmeh: Ne osporavam ja da je to briga roditelja... al' kad su vec oni neodgovorni, ocigledno neko treba da se umesa i resi problem.

A ciji je problem kada devojka izgubi nevinost zato sto se napila?
Pa, njen, naravno. Prvo, kako moze neko da te napije ako ti to neces? Drugo, i ako uspe da te napije, pa nije to valjda kompletno pozdravljanje sa zdravom pamecu?

Kunic
02.09.2006, 01:37
Sto kaze Kunic, ja sa 15 godina nisam ni pomisljala da udjem u neki lokal. Covece, nas je bio blam da udjemo tu gde su svi bili znatno stariji od nas... a sad 'ladno srecem svoje ucenike kad izadjem :blink:

Jašta more. :ok:

Nego, da l' bi to dete moglo tako slobodno da loče kad bi znalo da mora da se vrati do 23h? :osmeh:

Jašta more. x2 :ok:

nattydread
02.09.2006, 01:55
da ne bude da ja kao stara baba, e, kad sam ja bila mlada...dakle, do moje 18-te, imala sam izlaz tocno do 23:15. znaci, da ulovim bus oko 23 i pravac kuci. jednom sam zakasnila desetak minuta i pala zabrana izlazaka pola mjeseca. a da sam bila ljuta tada na mamu, bila sam. gledajuci iz ove perspektive, zena je bila u pravu. takodjer nam ni sa 15 - 16 nije padalo na pamet da ulazimo u kafice jer nas je bilo sram od starijih, nego smo ili bili ispred zgrade ili se setkali okolo. negdje sa 18 sam vec mogla da izlazim do 1 ili 2 ujutro. e onda kad je moja mama skontala da ne pravim sranja i da se uvijek vracam kuci ziva i zdrava, onda je bilo neograniceno. mogla sam prespavati kod drugarice ili momka, samo je naravno mama morala znati gdje spavam i kod koga sam. naravno, nikad nije zvala da provjeri. jeste, nekad se popilo pivo vise, ali se nikad nisam komirala do besvjesti ili bauljala do kuce. sada mi se desi da mi se ni ne ulazi u lokal jer je sve puno klinaca. ali nije ni to sto mi smeta, neko kad ih vidim onako pijane i drogirane, pa muka mi dodje.
mislim da odgovornost prvenstveno lezi na roditeljima, pa onda na okolini, tj. u kaficima i njihovom odnosu prema maloljetnicima. doduse, ako netko hoce da se napije, moze to da uradi i da ne ode u kafic. ali opet, neka granica mora da postoji, jer kao sto na zalost vidim, stvari su odmakle kontroli.

Meggy
02.09.2006, 02:17
jednom sam zakasnila desetak minuta i pala zabrana izlazaka pola mjeseca.
Nemoj mi samo nista o tome pricati :roll: I sve se nadam mozda mi nece zabraniti, al' popila sam zabranu cak i ako deset minuta zakasnim :smeh:

Neka, svakom ce kad-tad doci iz dupeta u glavu zasto im roditelji zabranjuju ono sto im zabranjuju. Ja sam se uvek bunila za sve zivo, ali sam posle skontala cemu sve to (i bila zahvalna svojim roditeljima)... a kad budem imala svoje dete, kontam da ce mi onda biti kristalno jasno :osmeh:

vlado
02.09.2006, 12:14
Posto vidim da se ovde zahuktalo ( drago mi je zbog toga ) da i ja nesto izjavim kao jedini "optuzeni" maloletnik. Daklem kada sam video rezultate ankete :blink:

Da pocnemo redom:

Apsolutno se ne slazem!!! Ne treba zakon da nam odredjuje duzinu izlaska nego roditelji!!! Ako neko smatra da njegovo maloletno dete ne treba da bude u gradu duze od ponoci ja nemam nista protiv toga, svako ima svoje stavove, misljenja i vrednosti, ali ako mene rodjena majka pusti da sa 16-17 izlazim do 2 mislim da niko nema pravo to da mi oduzme

Hvala na podrsci, delimo isto misljenje :ok:

Itekako se slažem. Krajnje je vreme da se uvede neki red i u zemlju Srbiju. Šta koji moj ima neko od 13-14-15-16 godina da traži posle 23 časa radnim danom u gradu?

radnim danom, u toku skolske u gradu :huh: I don't think so :jok:

Vlado, ja kada sam imao 13 godina nisam izlazio u kafiće. Sedeli smo u dvorištu, zezali se, muvali drugarice itd

To je ok. Ti imas takvo misljenje zato sto je tako bilo u vreme tvog detinjstva.

Sedeli smo u dvorištu, zezali se, muvali drugarice itd

A sta, sad je sva omladina gey pa ne muvamo zemske :fijuk: To je sasvim normalno s tim sto je grad jos povoljnije mesto za muvanje. ;)

Činjenica je da neko ko hoće da se napije ili nadrogira, može da uradi bilo gde, ali makar imaju jednu mogućnost manje

Ja se do sada jos uvek nisam napio ( a ni nemam nameu ) tako da ne znam kako je to. Ono sto znam je da kao trezan mogu da donesem ispravne odluke. Mene su vaspitali da ne padam na stoseve, u fazonu: "Samo jednu casicu", itd. Ja kada sam sa dvojim drustvom, popijemo sok, kaficu, zezamo se ito je to.

Itekako ima. Eeeee koliko samo znam slučajeva devojaka koje su dolazile nevine u kafić, ostajale posle ponoći, stariji momci ih napijali, slagali im priče i pričice, a posle najgroznije iskorišćavali i slali kući bez onoga sa čime su ušle u lokal. A po toj logici se btw. vode narkomani "ako ja svesno sebe uništavam, šta bilo koga boli uvo za to". Ma daj...

:blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink:

Ko bre meni ima da kaze od koliko do koliko cu ja da budem u gradu, sem mojih matoraca. Ama bas niko, a ponajmanje drzava:jok: :jok:

Ja ne znam ni jednu curu koja ide sama u grad, ne znam u opste nikoga ko sam ide u grad. Tu je drustvo. A i te devojke nisu glupe. Sad im neko ponudi pice, jos i jos.... pa valjda ce neko da reaguje :blink:

Slazem se da osnovcima nije mesto u kaficu, i ja sam do 15-e godine sedela u parku i setala se sa drugaricama, ali ne vidim zasto bi srednjoskolci sedeli u parku.

Ajd' neka mi neko da jedan logican razlog, zasto osnovcima nije mesto u kaficu?!:blink: Znaci mi nemamo pravo da se zezamo dok ne krenemo u 1. srednje?! Hau jes nou. :dry:

i ja sam do 15-e godine sedela u parku i setala se sa drugaricama, ali ne vidim zasto bi srednjoskolci sedeli u parku.

I Kraljevo ima parkove, al' park je za preko dana. Ajde zekonjo doci ovamo, pa da se prosetamo po parku, neosvetljenom parku. Pa tamo je mnogo veca mogucnost da vas neko napije, otme ili... znate vec sta.

jednom sam zakasnila desetak minuta i pala zabrana izlazaka pola mjeseca.

Ok je da roditelji odredjuju do kada mozemo da ostajemo, al' sta ce tu koji klinac drzava da nam ogranicava?!

Kunic
02.09.2006, 12:43
A sta, sad je sva omladina gey pa ne muvamo zemske :fijuk: To je sasvim normalno s tim sto je grad jos povoljnije mesto za muvanje. ;)

Nigde to nisam rekao. Imam ja drugove i drugarice koji imaju mlađu braću i sestre i znam kako se danas tinejdžeri zabavljaju - ožderi se što više, duni koji džojus, budi faca do kraja i izvuci koju lajnu, ubrljavi se ko majka i ispadni faca. Sestra od najbolje drugarice me svaki put kada odem do nje sačeka sa novim biserom svojih drugara. Bre, stomak mi se okrene. Ja ne razumem te roditelje, koji ne primete da im je rođeno dete došlo iz grada narađeno svim i svačim. :wacko:

Ko bre meni ima da kaze od koliko do koliko cu ja da budem u gradu, sem mojih matoraca. Ama bas niko, a ponajmanje drzava:jok: :jok:

Ne možeš tako gledati na stvari. Tako možeš da kažeš saobraćajcu - meni je moj tata dozvolio da pregazim tri pešaka, ko si ti da se buniš. ;) Ili, da budem malo manje radikalan - meni je moj tata rekao da se ne vezujem, ko si ti da mi uzmeš 1.000 din.

Ja ne znam ni jednu curu koja ide sama u grad, ne znam u opste nikoga ko sam ide u grad. Tu je drustvo. A i te devojke nisu glupe. Sad im neko ponudi pice, jos i jos.... pa valjda ce neko da reaguje :blink:

Društvo mogu biti i dve osobe. A ako te dve osobe pokupe jedna od druge najgore osobine, onda nastaje katastrofa.

Ajd' neka mi neko da jedan logican razlog, zasto osnovcima nije mesto u kaficu?!:blink: Znaci mi nemamo pravo da se zezamo dok ne krenemo u 1. srednje?! Hau jes nou. :dry:

Vlado, kako možeš da postaviš takvo pitanje? Pa upravo zato jer su osnovci. Jednostavno nije normlano da neko ko ide u osnovnu školu ostaje posle 23 časa u kafiću. Evo ti idealan primer da vidiš malo bolje neke stvari - zamisli da alkos postavi pitanje "zašto ja ne smem da vozim kada sam pijan?" ;)

I Kraljevo ima parkove, al' park je za preko dana. Ajde zekonjo doci ovamo, pa da se prosetamo po parku, neosvetljenom parku. Pa tamo je mnogo veca mogucnost da vas neko napije, otme ili... znate vec sta.

A što si zapeo za parkove? Ne teram ja vas u parkove. :smeh: Ne vidim ništa loše da neko ko je osmi razred ode do centra grada, oko 7-8 sati, prošeta se, na svakoj drugoj klupi će sresti nekog drugara, odu do kafića, popiju sok, pojedu sladoled i vrate se kući.

Ok je da roditelji odredjuju do kada mozemo da ostajemo, al' sta ce tu koji klinac drzava da nam ogranicava?!

Radi vaše bezbednosti i sigurnosti. Kada jednog dana budeš imao decu - sve će ti biti kristalno jasno. Jednostavno, sve u svoje vreme. Taj zakon važi svuda svetu i ne vidim zašto bismo mi bili izuzetak.

vlado
02.09.2006, 12:50
Zaista lep odgovor, hvala na tome sto si mi malo otvorio oci, but...

Ne možeš tako gledati na stvari. Tako možeš da kažeš saobraćajcu - meni je moj tata dozvolio da pregazim tri pešaka, ko si ti da se buniš. Ili, da budem malo manje radikalan - meni je moj tata rekao da se ne vezujem, ko si ti da mi uzmeš 1.000 din.

To je druga stvar. Pa nije isto boraviti u kaficu posle ponoci i zgaziti coveka :blink: ;), tj ne vezati pojas :roll:

Vlado, kako možeš da postaviš takvo pitanje? Pa upravo zato jer su osnovci. Jednostavno nije normlano da neko ko ide u osnovnu školu ostaje posle 23 časa u kafiću. Evo ti idealan primer da vidiš malo bolje neke stvari - zamisli da alkos postavi pitanje "zašto ja ne smem da vozim kada sam pijan?"

Ali zasto svi mislite da kada osnovci izadju, obavezno ze napiju?:huh:
Ja sam ziv primer da to nije tacno ( pitaj Gogoa ako meni ne verujes :dry: )

Kunic
02.09.2006, 12:57
To je druga stvar. Pa nije isto boraviti u kaficu posle ponoci i zgaziti coveka :blink: ;), tj ne vezati pojas :roll:

E, a to je dobitna kombinacija - kada imaš nekih 16-17 godina i nikako da dočekaš 18-tu, pa mazneš ćaletu auto, budeš faca, još želiš da pokažeš da umeš i pijan da voziš i milina.

Ali zasto svi mislite da kada osnovci izadju, obavezno ze napiju?:huh:
Ja sam ziv primer da to nije tacno ( pitaj Gogoa ako meni ne verujes :dry: )

Nigde ja nisam rekao da se ti napijaš i drogiraš. Ali to je prokleta generalizacija. Svaka tebi čast na tome. I tvojim roditeljima takođe. Ali znaš kome treba da se obratiš povodom ovog zakona? Klincima zbog kojih je uveden. Oni su ti krivi i i niko više. Zbog šiptara mi smo na crnoj šengen listi. A ni ti, ni ja, ni Gogo, ni Megi, ni Skvo, ni Najgora, ni Euridika, ni Lady in red nisu nikad prelazile granicu na divljaka i išle da švercuju drogu, pa ipak niko od nas ne može da napusti Srbiju, a da ne propljuje krv dok ne dobije vizu. Kapiš?

Meggy
02.09.2006, 15:44
Ja se do sada jos uvek nisam napio ( a ni nemam nameu ) tako da ne znam kako je to. Ono sto znam je da kao trezan mogu da donesem ispravne odluke.
Pa, mogu ti reci, Vlado, da si ti vrlo redak slucaj :smeh: Svaka cast tebi, jer nekoj se deci moze lepo objasniti, a nekoj bas i ne moze, ali to je vec uspeh/greska roditelja. Pazi kad ja, koja nemam nikakvog direktnog kontakta sa osnovcima (preko brata, sestre i sl.) znam sta sve rade u gradu, iako ne izlazim po onim rupama po kojima se oni vuku... mogu da mislim sta je ostatak, ono sto ne znam :roll:

A i te devojke nisu glupe. Sad im neko ponudi pice, jos i jos.... pa valjda ce neko da reaguje :blink:

Ko ce da reaguje? Druga, jednako uspaljena, drugarica? :blink: Daj, molim te, kao da ne znas da su klinci (i to ne samo danasnji, nismo ni mi bili bolji) u fazonu "sto vise stvari probam, veca sam faca"... i ti mislis da ce neka devojka koju je tek poceo da drma pubertet (a tad su kliknci najuspaljeniji) racionalno da razmislja pod uticajem alkohola i druge drugarice (koju takodje drma pubertet)? :zid:

Iz prostog razloga, Vlado, jer ste vi jos uvek deca. I to deca koja jos nisu odrasla, koja treba da imaju dovoljno sati sna u toku noci (pa stoga nema potrebe da bleje po kaficima celu noc) i deca koja se ni problizno nisu razvila i koja zaista ne treba da sede na mestima na kojima ce biti izlozena konzumiranju alkohola i obavijena duvanskim dimom. Nadam se da si zadovoljan objasnjenjem :osmeh:

vlado
02.09.2006, 15:52
Ko ce da reaguje? Druga, jednako uspaljena, drugarica? Daj, molim te, kao da ne znas da su klinci (i to ne samo danasnji, nismo ni mi bili bolji) u fazonu "sto vise stvari probam, veca sam faca"... i ti mislis da ce neka devojka koju je tek poceo da drma pubertet (a tad su kliknci najuspaljeniji) racionalno da razmislja pod uticajem alkohola i druge drugarice (koju takodje drma pubertet)?

Ne kazem ja da ne postoje likovi koji ce bez razmisljanja da se upuste u sve, al' ih je malo, hvala Bogu ;)

i ti mislis da ce neka devojka koju je tek poceo da drma pubertet (a tad su kliknci najuspaljeniji) racionalno da razmislja pod uticajem alkohola i druge drugarice (koju takodje drma pubertet)

Meggyana, posle uzimanja alkohola ( evo ponovo, samo na alkohol misle :dry: ). Ja govorim o zabrani izlaska posle ponoci a ti o alkoholu. Zasto svi mislite da se mi uvek ponapijamo kada izadjemo:blink: :blink: ( izuzmimo to da se ja napijem od coca-cole :fijuk: ). Posle uzimanja alkohola je sve :wacko: :wacko: tada je vec kasno.

Iz prostog razloga, Vlado, jer ste vi jos uvek deca. I to deca koja jos nisu odrasla, koja treba da imaju dovoljno sati sna u toku noci (pa stoga nema potrebe da bleje po kaficima celu noc) i deca koja se ni problizno nisu razvila i koja zaista ne treba da sede na mestima na kojima ce biti izlozena konzumiranju alkohola i obavijena duvanskim dimom. Nadam se da si zadovoljan objasnjenjem

I sad zato sto smo "deca" moramo u kucu do 10 :huh: . Em imam 13 god. em je to tako :beyond:

Sto se tice sna isto je spavao od 10 do 7-8 ili od 3-12 :beyond:

;)

Lady S
02.09.2006, 17:01
Elem, Vlado, sasvim je normalno da na ovaj slučaj gledaš drugačije od većine diskutanata, jer pre svega postoji velika razlika u godinama, te samim tim i drugačiji pogled na svet. Ti gledaš iz perspektive klinca kome se žuri da poraste, dok ostali gledaju iz perspektive roditelja. ;)

Od prvog do poslednjeg slova bih potpisala ono što je Natty rekla, al' mi đavo neda mira, pa moram da dodam i koju moju. :roll:

Što se mog detinjstva tiče, ja sam u 7. razredu imala izlaz do, čini mi se, 22 h, dok su me na letnjem raspustu pustili do 23-24, ali sam bila ispred zgrade, ili pak negde u naselju i moji su uvek mogli da me pronadju da sam im kojim slučajem zatrebala. Desilo se par puta da zakasnim kući, pa umesto u 23, ja stignem u 23:15 i tada sutra ne bih mogla napolje. Nije se radilo o smešnih 15 minuta, već o tome što nisam ispoštovala pravila svojih roditelja, a bila sam dete i dužna da ih poštujem.

Sećam se perioda kada sam ja počela da izlazim. Moji su me prvi put u "ozbiljan izlazak" pustili kada sam krenula u srednju školu... i to zato što se održavao neki koncert koji ja ni mrtva nisam želela da proputim. :roll:

Pre toga sam "išla napolje" - tako smo to zvali, a "izlazak" se svodio na "blejanje u naselju", sa drugarima iz komšiluka. :uredu:

Elem, taj "koncert" je pocinjao u ponoć i moj otac to nikako nije mogao da shvati. Godinama je pričao o tome kako živimo u nenormalnim vremenima i kako mladi izlaze u doba noći u kom se on, u svoje vreme, vraćao kući... Ali to je nekako normalno, sve i da nije normalno, jer se vremena menjaju i svako vreme nosi nešto svoje...

Ipak, ma kakvo vreme da je došlo i ma koliko da su se starosne granice pomerile u nekim segmentima života, mora da postoji period detinjstva i loše je da ga tom brzinom preskačete.

Doći će vreme i za izlaske po kafićima, i veruj mi "na vr' nosa će ti se popeti izlasci". :uredu:
Zato sam ja protiv klinaca koji u kafićima bleje posle ponoći... ne zato što mogu da naprave glupost, jer, iskreno, glupost mogu i ispred zgrade, ili u parku, ili kod druga ili drugarice u sobi, već zbog toga što MORA da postoji period u životu u kom se igraš u pesku, u kom preskačeš lastiš, u kom se šetaš sa drugarima po naselju, u kom izlaziš po kafićima i diskotekama, u kom izlasci polako počinju da dosadjuju i tako dalje... Ako počnemo sa hiper preskakanjem odredjenih faza života, dokle će nas to dovesti?

Lady S
02.09.2006, 17:13
ja sa 15 godina nisam ni pomisljala da udjem u neki lokal. Covece, nas je bio blam da udjemo tu gde su svi bili znatno stariji od nas...
Moram priznati da sam ja sa 16-17 već izlazila do 2-3 sata, ali smo imali neku našu "diskoteku" u koju su izlazili samo klinci naših godina, i nije nam padalo na pamet da izlazimo na mesta gde su "matorci". :smeh: Bilo nas je sramora, majke mi, sećam se toga kao da je juče bilo. Kako smo vremenom odrastali, počeli smo da izlazimo i na ta mesta za starije, jer - tada je došlo naše pravo vreme, a onda su tu počeli da izlaze i klinci i sve je otišlo dođavola... Tada sam prestala da izlazim.

swba
02.09.2006, 17:17
Samom zabranom tesko da ce se sta postici. Naprotiv moze samo da dovede do revolta maloljetnika i sl. Pre svega njima treba pokusati objasniti zasto njima u to doba nije mejsto u zadimljenom kaficu u kom tece rijeka alkohola. Upravo sve ovo sto je LadyS rekla, svako vrijeme ima svoje, a danas svi zure da odrastu.
Vjerovatno i tebi Vlado ce ovo sve da zvuci logicno sto ti svi mi pricamo kad dodjes u nase godine.
Ja nisam nikada imao zabrane ili neka ogranicenja. Jednostavno sve se svodilo na povjerenje izmedju mene i mojih rodjitelja. Dali su mi slobode i posmatrali kako cu da odreagujem. Naravno da su bili spremni da se to ukine ali ja nisam dozvolio da izigram njihovo povjerenje. Ali kad malo bolje razmislim ja nisam ni poceo da izlazim po kaficima ladno do 18. Vjerovatno razlog tome je bila finansijkska situacija, ipak su to bile posleratne godine, a tada nije bilo nesto ni sigurno da se visi u to doba po nekim rupama.
No opet imamo masu neodgovornih roditelja, a to je cinjenica. Da nije ne bismo svakodnevno gledali maloljetnike ubijene od alkohola i sta znam svega ne. Zato i ja svoj glas dajem za zabranu. Zarad takvih mozda ce da ispastaju dobra djecica koja ce u lokalima da piju djus i gledaju crtace ali tamo gdje porodica nema kontrolu zakon svakako treba i mora.

Meggy
02.09.2006, 18:00
Meggyana, posle uzimanja alkohola ( evo ponovo, samo na alkohol misle :dry: ). Ja govorim o zabrani izlaska posle ponoci a ti o alkoholu. Zasto svi mislite da se mi uvek ponapijamo kada izadjemo:blink: :blink: ( izuzmimo to da se ja napijem od coca-cole :fijuk: ). Posle uzimanja alkohola je sve :wacko: :wacko: tada je vec kasno.

Pa, ne kazem da se svi ponapijaju, ali se jako veliki procenat dece ponapija i spici po kutiju cigara za vece.

I sad zato sto smo "deca" moramo u kucu do 10 :huh:
Nemoj sad da karikiras, niko nije spominjao 10 sati :osmeh: I da, klinci ste, ma koliko i sebe smatrali velikima :uredu: I sta mislis kad bi deca od 7 godina rekla: "I sad zato sto smo deca, moramo u kucu do deset?" :osmeh:

Sto se tice sna isto je spavao od 10 do 7-8 ili od 3-12 :beyond:
Nije isto, ali to je rasprava za neku temu o zdravlju ;)

valter
02.09.2006, 19:50
-Glasao sam da treba zabraniti.

Sa druge strane moj primer je opet specifican. Naime '93 sam ostao bez oca i na plasticnu kesu od penzije pa sam se na polugodistu 8 razreda zaposlio u kaficu, ali sam isto tako uz sve probleme (napijanja) koje sam kevi priredjivao, ipak uspevao da joj dokazem da idem dobrim putem. Medjutim.
P.S. Rad kafica uopste, je ogranicen na od 00 do 02, u zavisnosti od opstine.

maqa
02.09.2006, 20:58
Sve je stvar kucnog vaspitanja!!!
Jos kao klinka u Tuzli, izlazila sam na ista mesta gde i moj brat. Tada sam imala 12-13 godina, a on 17-18. Jedina razlika je bila u tome sto sam ja imala izlaz do 21.30, a on do 22.30. U Bosni se ranije izlazilo. Jednom prilikom, u toj diskoteci ili sta je to vec bilo, prisla mi je devojka od nekih 15 godina i pitala da li imam artana. Samo sam je bledo pogledala. S druge strane, neke od devojaka iz mog drustva su se i napile, a vecina ih je pusilo. Nas nekoliko nismo radili nista od svega toga. Iz jednog razloga, ne radim nista sto zaista ne zelim. Posle kad sam izbegla, i dosla u selo, gde svi sve znaju, sve sam i probala :osmeh: jer sam to i zelela. Srednja skola i veselje.
A na topicu o narkomanima, sam spomenula slucaj devojke, neuspesno lecene. E pa ta devojcica je imala izlaz do 23h i do tada je uspevala da uradi dop i da dodje kuci.
Sve u svemu, zakon bih podrzala kao preventivu, mada u Srbiji ne postuju ni neke vece zakone, pa se pitam koliko ce i ovaj?! Ukoliko misle da ce ovim Zakonom da sprece maloletnu delikvenciju, maloletne sponzorusice za koje nikad ne znas koliko imaju godina, sve vece pomeranje nadole starosne granice kada klinci probaju alkohol, drogu ili imaju seksualne odnose... u tom slucaju Zakon ce delimicno imati uspea, jer takve stvari postoje, pa postoje. Nesto kao i prostitutke. Pitanje je samo forme u kojoj se pojavljuje u razlicito vreme.

vlado
02.09.2006, 21:39
Ne mogu da verujem da se bas svi protivite izlascima posle 12, al' svako ima svoje misljenje, a da li cu to ikada razumeti ... videcemo :beyond:

Elem da prokomentarisemo nekoliko skorasnjih postova :osmeh:

Što se mog detinjstva tiče, ja sam u 7. razredu imala izlaz do, čini mi se, 22 h, dok su me na letnjem raspustu pustili do 23-24, ali sam bila ispred zgrade, ili pak negde u naselju i moji su uvek mogli da me pronadju da sam im kojim slučajem zatrebala. Desilo se par puta da zakasnim kući, pa umesto u 23, ja stignem u 23:15 i tada sutra ne bih mogla napolje. Nije se radilo o smešnih 15 minuta, već o tome što nisam ispoštovala pravila svojih roditelja, a bila sam dete i dužna da ih poštujem.

Sećam se perioda kada sam ja počela da izlazim. Moji su me prvi put u "ozbiljan izlazak" pustili kada sam krenula u srednju školu... i to zato što se održavao neki koncert koji ja ni mrtva nisam želela da proputim.

Pre toga sam "išla napolje" - tako smo to zvali, a "izlazak" se svodio na "blejanje u naselju", sa drugarima iz komšiluka.

Svaciji roditelji su drugaciji i svako ima drugacije vaspitanje. :beyond: Izlasci ispred zgrade su ok, al' to posle izvesnog vremena dosadi. Pravljenje sranja je doduse uvek iznova zanimljivo al' tu je rizik od toga da nas uhvate a posle smo obrali zelen bostan :stid2: Sa druge strane u gradu mozes jedino dobro da se provedes ( kafenisanje, caskanje, koncerti, vacarenje zemski :stid2: :stid2: ). Ako se tome doda da ne konzumiramo ni flasu vapi nista ne moze krenuti po zlu, ne?

Zato sam ja protiv klinaca koji u kafićima bleje posle ponoći... ne zato što mogu da naprave glupost, jer, iskreno, glupost mogu i ispred zgrade, ili u parku, ili kod druga ili drugarice u sobi, već zbog toga što MORA da postoji period u životu u kom se igraš u pesku, u kom preskačeš lastiš, u kom se šetaš sa drugarima po naselju, u kom izlaziš po kafićima i diskotekama, u kom izlasci polako počinju da dosadjuju i tako dalje... Ako počnemo sa hiper preskakanjem odredjenih faza života, dokle će nas to dovesti?

Citam ovaj post i k'o da slusam Gogoa :dry: Pa ljudi, i vi ste bili tinejdzeri. Ovaj prelazni period budi "bubice" u nama i ne mogu da shvatim da vi ne shvatate da mi i nismo bas klinci ( bar ne toliki :fijuk: ) i da imamo potrebu da uvedemo neke promene u nase zivote, tj. da izlasci pocnu da budu nesto sasvim normalno. Pa ne mozemo ni mi po ceo dan da buljimo u knjigu i da se obrazujemo :jok: .

Samom zabranom tesko da ce se sta postici. Naprotiv moze samo da dovede do revolta maloljetnika i sl. Pre svega njima treba pokusati objasniti zasto njima u to doba nije mejsto u zadimljenom kaficu u kom tece rijeka alkohola. Upravo sve ovo sto je LadyS rekla, svako vrijeme ima svoje, a danas svi zure da odrastu.
Vjerovatno i tebi Vlado ce ovo sve da zvuci logicno sto ti svi mi pricamo kad dodjes u nase godine.
Ja nisam nikada imao zabrane ili neka ogranicenja. Jednostavno sve se svodilo na povjerenje izmedju mene i mojih rodjitelja. Dali su mi slobode i posmatrali kako cu da odreagujem. Naravno da su bili spremni da se to ukine ali ja nisam dozvolio da izigram njihovo povjerenje. Ali kad malo bolje razmislim ja nisam ni poceo da izlazim po kaficima ladno do 18. Vjerovatno razlog tome je bila finansijkska situacija, ipak su to bile posleratne godine, a tada nije bilo nesto ni sigurno da se visi u to doba po nekim rupama.
No opet imamo masu neodgovornih roditelja, a to je cinjenica. Da nije ne bismo svakodnevno gledali maloljetnike ubijene od alkohola i sta znam svega ne. Zato i ja svoj glas dajem za zabranu. Zarad takvih mozda ce da ispastaju dobra djecica koja ce u lokalima da piju djus i gledaju crtace ali tamo gdje porodica nema kontrolu zakon svakako treba i mora.

Pa, ne kazem da se svi ponapijaju, ali se jako veliki procenat dece ponapija i spici po kutiju cigara za vece.

Ne vredi :zid: Samo alkohol, alkohol. Pa ak' je to toliki problem, sto drzava nije uvela zakon da se maloletnicima, npr. ne daje da popiju vise od 2 flase piva, tj. 1 case viskija,... :cesces:

Mater Vetru
02.09.2006, 22:18
Izlasci ispred zgrade su ok, al' to posle izvesnog vremena dosadi. Pravljenje sranja je doduse uvek iznova zanimljivo al' tu je rizik od toga da nas uhvate a posle smo obrali zelen bostan :stid2: Sa druge strane u gradu mozes jedino dobro da se provedes ( kafenisanje, caskanje, koncerti, vacarenje zemski :stid2: :stid2: ). Ako se tome doda da ne konzumiramo ni flasu vapi nista ne moze krenuti po zlu, ne?

Vlado, mislim da razumem tvoj stav. Ispravi me ako grešim. Ako je tvoja želja i motiv izlaska u grad to što si naveo, apsolutno te podržavam. Imam samo jedno pitanje. Zašto je dobra zabava dobra samo posle ponoći? To ne razumem. Društvo je na okupu? Jeste. Raspoloženje je sjajno i bez alkohola? Super. Matoraca( čitaj:roditelja )nigde na vidiku? Fantastično. Imate sve sastojke neophodne za dobar provod. Pokušaj da mi objasniš, pliz, zašto je toliko bitno da se to dešava preko te magične granice od 00:00.:cesces:

SQUAW
02.09.2006, 23:10
Stvari su svakako odmakle kontroli, pa bih i ja zakon možda podržala kao preventivu.

Sasvim sam sigurna da ću pravilno vaspitati i kontrolisati svoje dete. I volela bih najviše da mu ja određujem, ako ću mu uopšte određivati, dokle će ostati napolju. Tako i radim.

Bolje da ne lajem šta smo sve mi radili, a da dodam da su se najveća sranja dešavala u prepodnevnim časovima, kada roditelji nisu bili kući, pa se grupno išlo kod onog ko je bio sam. Nije bio potreban ni kafić ni mrak. Kao što nije ni sada. Ali to su manje - više, svi rekli. Nisam preskočila detinjstvo, ali nisam preskočila ni izlaske, niti su mi oni izašli na vr' nosa. Ja još uvek ne znam da stanem. Odrasla na onom kilometru grada na kom je tada bio najveći procenat narkomana u zemlji, ja mislim. Kretala se po raznoraznim društvima. I ništa mi ne fali ( određeni da se uzdrže :smeh: ) A roditelji mi nisu puno toga branili, a nikako ih ne bi mogla svrstati u nesavesne. Hvala im što sam ovakva. I to VELIKO HVALA :osmeh:

Sećam se da sam kao klinka pisala neki rad, imam ga negde tu po knjigama, gde sam uporedjivala čoveka sa brodom i život sa morem. Ako od svog deteta napraviš dobar brod, nema te oluje koja će moći da ga slomi. A moji su bili dobri umetnici. Iz svojih oluja sam se izvlačila sama, i tako samo jačala. Još jednom im hvala :zagrljaj:

Što se tiče primera iz moje okoline, gori su bili oni kojima je branjeno, pa su kada izađu bili kao pušteni sa lanca. Ali to je opet bilo vezano za glupe poteze koje su njihovi roditelji vukli.

U osnovnim školama se deca skidaju i slikaju mobilnim telefonima, nema potrebe da idemo dalje. Sve je stvar kućnog vaspitanja.

I umesto što se prvo deci uvode kojekakve zabrane treba im prvo pružiti alternative. Ne raditi nešto za njih samo u predizbornim kampanjama. Prvo im pružiti nešto, pa onda videti da li su zabrane uopšte potrebne.

Trudim se da idem u korak sa vremenom, pa čak i ispred njega, i uvek sam bila i ostaću na strani deteta. Prvo alternativa, pa onda, ako je potrebno zabrana!!!

Ja bi pre zabranila velikima da ratuju npr. Kad bi mogao tako neki zakon da se uvede bilo bi super.

Takođe mislim da bi ova granica trebala da se pomeri bar na 16 godina. Da se i njima malo izađe u susret.

Sto se tice sna isto je spavao od 10 do 7-8 ili od 3-12

Nije isto, ali to je rasprava za neku temu o zdravlju

Mogla si i ovde da mu kažeš Megz, čisto da zna da je isto ako gleda kvantitet, ali ne i kvalitet. Samo po mraku se luče određeni hormoni, a neki čak samo od 22-02h. Koji su jako bitni za tvoj rast i razvoj. :uredu:

swba
03.09.2006, 05:22
Citam ovaj post i k'o da slusam Gogoa :dry: Pa ljudi, i vi ste bili tinejdzeri. Ovaj prelazni period budi "bubice" u nama i ne mogu da shvatim da vi ne shvatate da mi i nismo bas klinci ( bar ne toliki :fijuk: ) i da imamo potrebu da uvedemo neke promene u nase zivote, tj. da izlasci pocnu da budu nesto sasvim normalno. Pa ne mozemo ni mi po ceo dan da buljimo u knjigu i da se obrazujemo :jok: .

Upravo zbog toga sto smo i mi bili tinejdzeri i znamo da neke stvari treba sacekati. Mada sa druge strane upravo to sto smo prosli te bubice i godine trebaju da nam budu nauk kako da postupamo sa svojoj djecom. Preke kazne nikako nisu djelotvorne, jer bas u tim godinama maldi su spremni na svakojake gluposti pa cak i da odu od kuce.
A niko vama ne trazi da buljite u knjigu i obrazujete se 24 sata dnevno. Jednostvano meni je malo neprirodno da neko od 13 godina nalazi zabavu u kaficu a ne kako do sada svi pomenuse u parkicu, setajuci po komsiluku i sl. No svako vrijeme donosi nesto novo. Kako nas nisu shvatali nasi ni mi necemo shvatiti vas. Znam samo da me nece bas nesto ni iznenaditi kad mi sutra sin kaze sa 5 godina da ce da visi u gradu do 12 :osmeh:

vlado
03.09.2006, 12:23
Vlado, mislim da razumem tvoj stav. Ispravi me ako grešim. Ako je tvoja želja i motiv izlaska u grad to što si naveo, apsolutno te podržavam

:oki:

Imam samo jedno pitanje. Zašto je dobra zabava dobra samo posle ponoći? To ne razumem. Društvo je na okupu? Jeste. Raspoloženje je sjajno i bez alkohola? Super. Matoraca( čitaj:roditelja )nigde na vidiku? Fantastično. Imate sve sastojke neophodne za dobar provod. Pokušaj da mi objasniš, pliz, zašto je toliko bitno da se to dešava preko te magične granice od 00:00.

Pa vidi, nije poenta u tome da ostanemo posle ponoci :jok: Mislim zurka je super i ako je od 9 do 11:30, ali ako je dobra. Stvar je u tome sto je neverovatno glupo to sto moramo da pazimo na ogranicenja. Nama drzava ne moze da ogranici izlaske, ona nama ogranicava boravak u kaficima. Dakle do ponoci sedeljka a posle u setnju. Al' zamisli situaciju:

Zurka je dobra, zahuktala se, svi se zezamo, pijemo... I onda neko cisto informativno pita: "Kol'ko ima cuke" bacim pogled na sat: "IIiiiiiiii!!!!- 11-55!!"
I onda svi na iskap pica, kupi se i pali :blink: .

Ili jos gori scenario:

Zurka je toliko dobra da niko ni ne pomislja da pita za vreme. Prilazi nam konobar i kaze: " Klinci dosta je bilo, ajde razlaz!" i sve to u sred Omladinske u prepunom kaficu. Od blama vise ne bih izasao u grad :grrr: :grrr: .

Trudim se da idem u korak sa vremenom, pa čak i ispred njega, i uvek sam bila i ostaću na strani deteta. Prvo alternativa, pa onda, ako je potrebno zabrana!!!

:kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

Upravo zbog toga sto smo i mi bili tinejdzeri i znamo da neke stvari treba sacekati. Mada sa druge strane upravo to sto smo prosli te bubice i godine trebaju da nam budu nauk kako da postupamo sa svojoj djecom. Preke kazne nikako nisu djelotvorne, jer bas u tim godinama maldi su spremni na svakojake gluposti pa cak i da odu od kuce.
A niko vama ne trazi da buljite u knjigu i obrazujete se 24 sata dnevno. Jednostvano meni je malo neprirodno da neko od 13 godina nalazi zabavu u kaficu a ne kako do sada svi pomenuse u parkicu, setajuci po komsiluku i sl. No svako vrijeme donosi nesto novo. Kako nas nisu shvatali nasi ni mi necemo shvatiti vas. Znam samo da me nece bas nesto ni iznenaditi kad mi sutra sin kaze sa 5 godina da ce da visi u gradu do 12

:beyond:

Gospod
03.09.2006, 16:29
Roditelj koji ga izdrzava eventualno i ima prava da nesto zabrani tinejdzeru.

Servis poznat kao drzava (od mesne zajednice do republike) apsolutno nema prava na tako nesto diskriminativno, a narocito u toboze preventivne svrhe.

swba
03.09.2006, 17:10
Da, ali sta cemo sa djecom za koje roditelji i ne mare nesto pretjerano, jer da mare ne bismo sretali oalkoholisane klince na svakom koraku. E zarad druge djece i zarad cijelog sistema drzava mora da donese zakone i zabrane. Prvo za tocenje i prodavanje alkohola maloljetnima sa rigoroznim kaznama svima onima koji to prekrse, a mozda i garnicu pomjeriti sa 18 na 21.

Gospod
03.09.2006, 17:16
Zabrana prodaje alkohola maloletnicima se podrazumeva i u principu je podrzavam, mozda bih eventualno pivo dozvolio sa 16 godina -- ali to nema nikakve veze sa slobodom kretanja u bilo koje doba.

Ponavljam, drzava je servis. Nesto sto pruza usluge, naravno ukljucujuci i uslugu sigurnosti. Ipak, ne postoji apsolutno nijedan valjan razlog da se maloletnicima zabrani kretanje posle ponoci.

Takva odluka je diskriminisuca, posto podrazumava da neko negde umislja da ce svi maloletnici na ulici posle ponoci ciniti prekrsaje, a to je netacno, dakle bazirano je na necijim glupim predrasudama.

Takvu zabranu moze -- ali nikako i ne mora -- da postavi samo roditelj.

Meggy
03.09.2006, 17:32
Znaci, ti mislis da dete nekih nesavesnih roditela treba da bude prepusteno samo sebi.... ono, da bude: oni su ga pustili, pa nek' ide gde hoce, dokle hoce i neka radi sta hoce?
Znaci, tebe ni malo ne potresa cinjenica da ima dece cije roditelje nije briga gde su im deca? Oni, znaci, ne treba da budu nicija briga? Svaka cast :uaaa:

Gospod
03.09.2006, 17:45
Znaci ti mislis da drzava treba da zabranjuje i propisuje razlicitim grupama stanovnistva razlicite aktivnosti, kao sto je radila nemacka drzava u Auschwitzu?

Svaka cast! :uaaa:

nattydread
03.09.2006, 17:51
Znaci ti mislis da drzava treba da zabranjuje i propisuje razlicitim grupama stanovnistva razlicite aktivnosti, kao sto je radila nemacka drzava u Auschwitzu?

Svaka cast! :uaaa:

mijesas izlaske sa genocidom

swba
03.09.2006, 18:38
Takva odluka je diskriminisuca, posto podrazumava da neko negde umislja da ce svi maloletnici na ulici posle ponoci ciniti prekrsaje, a to je netacno, dakle bazirano je na necijim glupim predrasudama.

Nisu to umisljanja vec su to cinjenice i nece svi ali hoce dobar dio. Ulice su nam prepune pijanih klinaca za koje niko ne mari ocigledno.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, deca od 11 do 13 godina u Srbiji piju dvostruko više od svojih vršnjaka u Evropi. U Srbiji je alkohol ipak dostupan svima, uključujući i decu. Tolerantan stav okruženja, reklame, niske cene i običaji koji su često vezani za upotrebu alkohola samo su neki od uzroka velikog broja mladih koji piju. Presudni uticaj imaju porodica i vršnjaci. „Počinju sa upotrebom alkohola iz radoznalosti, u porodici, imitirajući roditelje, imitirajući osobe iz socijalnog okruženja. Zatim kada su srećni, kada su tužni, kada žele da smanje stres. Preko 70 % mladih koji konzumiraju alkohol zapravo potiču iz porodica koje su imale jednog ili oba alkoholičara, nekad ili sad”, kaže Milica Šćekić, psiholog iz Instituta za zaštitu zdravlja Batut. Prema istraživanjima instituta Batut, više od 50 % maloletnika povremeno pije, 20 % se povremeno opija, a njih sedam odsto redovno pije.
Istraživanja pokazuju da se čak devet odsto dečaka u Srbiji prvi put napilo sa 11 godina, četvrtina ispitanika sa 14, a 12 % dečaka i 20 % devojčica prvi put su bili pijani sa 16 godina.
Ministarstvo zdravlja obrazovalo je nacionalnu komisiju za borbu protiv narkomanije i alkoholizma. „Upravo je u toku diskusija o radnoj verziji strategije i ja očekujem da se nikako ne okonča 2006. godina, a da nema jasne strategije koja će biti onda predložena vladi na usvajanje”, kaže Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.
Od ukupnog broja lečenih alkoholičara u Beogradu skoro polovinu čine mlađi od 30 godina, a čak 76 % mladih alkoholičara prvi kontakt sa pićem imalo je u svojoj kući, u prisustvu roditelja i uz njihovo odobrenje. (B92)

Da ne napominjemo da vjerovatno sve iole razvijenije zemlje imaju jasno razvijenu strategiju o tom problemu. E kad ovako nesto procitas vidis u kakvim smo govnima i da neke stvari moraju pod hitno da se popravljaju, a ako nam nasa omladina nije prioritet onda ne znam sta je drugo.

Veliki sam kriticar americkog sistema vrijednosti i nacina zivota, ali sto se drzave tice imaju dobrih zakona. Nedaj Boze da ti neko nadje maloljetno dijete bez nadzora nekog punoljetnog u kuci, a da ne pricam na ulici, u bilo koje doba dana. Postupak za oduzimanje djece vam ne bi ginuo a i sama kazna. Znaci ne treba sad odjednom Srbiji gledati vampirske namjere ako i donese takav zakon, tako je svuda u svijetu i to je nesto sasvim normalno da tamo gdje porodica nema dovoljno ni volje ni snage drzava preuzima odgovornost. Na kraju fakat je da smo svi njena djeca.

Gospod
04.09.2006, 00:43
Nista ja ne "mesam", a narocito ne genocid i izlaske.

Medjutim, drzava koja zabranjuje i naredjuje iskljucivo odredjenim grupama stanovnistva -- a narocito kad to radi toboze u preventivne svrhe -- "mesa" takve razlicite kategorije, i mesa sebe tamo gde joj nije mesto.

Ne moze ozbiljna drzava da sebi dozvoli da tvrdi da su svi maloletnici koji su na ulici posle ponoci potencijalni kriminalci.

Ona na to nema prava jer to sasvim ocigledno nije istina, jer nema prava da diskriminise, i jer su ti maloletnici takodje samo korisnici usluga tog servisa koji se zove drzava, s tim da ce oni to biti duze -- not necessarily duze pojedinacno, nego ce, na osnovu common sense-a, to duze da traje u buducnost nego u slucaju nekog ko je trenutno sedamdesetogodisnjak.

Zato drzava nema prava da gradjane (pa i maloletne) na taj nacin ponizava. Ona svakako ima prava da kazni roditelja ako dete posle ponoci (ili i u podne) na ulici pravi prekrsaje.

Ima isto tako prava i da kazni maloletnika koji pravio prekrsaj (u bilo koje doba), ali nema prava da pretpostavi da su svi maloletnici potencijalni kriminalci i da to postaju posle ponoci. (Je l' ta ponoc nesto iz vampirskih prica ili iz Pepeljuge i bundeve?)

I naravno da drzava -- skup zakona i drustvenih organizacija (tipa ministarstava isl) nije nesto "cija smo deca svi mi". To su naivne ideje iz sredine 19. veka (iz vremena Romantizma), koje su vec posle Prvog svetskog rata smatrane za prevazidjene. Ako neko ne zna cije je on(a) "dete", to je ipak samo njegov/njen licni problem.

Meggy
04.09.2006, 01:16
O kakvim kriminalcima ti govoris? Ko je rekao da su kriminalci?

Ja sam mozda malo osetljivija na ovu temu, s obzirom da radim sa decom, ali ti si otisao u drugu krajnost. Ocigledno da ne shvatas, ili neces da shvatis, ono sto sam ja htela da kazem. Ni jedno dete nije krivo zbog bilo kakvog svog ponasanja. Ni jedno dete ne treba, zbog nemarnosti roditelja, da bude prepusteno samo sebi. Na zalost, mnogima od njih je lakse da puste decu da rade sta im je volja, nego da se bave njima.

Ti kazes:
Roditelj koji ga izdrzava eventualno i ima prava da nesto zabrani tinejdzeru.
... i iskljucujes mogucnost da se bilo ko drugi umesa u to. Ok, po tvojoj logici drzava isto tako ne treba da reaguje u situacijama kad se na bilo koji nacin ne vodi briga o detetu. Znaci, kad roditelj bukvalno "dresira" svoje dete (primer iz moje skole), drzava ne treba tu da se mesa jer, pobogu, roditelj je taj koji ga izdrzava i on ima pravo da odlucuje sta ce i kako da radi sa svojim detetom!

Gospod
04.09.2006, 01:30
Ne, ti si ta koja neces da razumes: kriminalci su oni koji cine zabranjene (inkriminisane) radnje. Ako je zabranjeno da budu na ulici (u klubu, na splavu) posle ponoci, a oni jesu na ulici (u klubu, na splavu), time ih drzava kriminalizuje jer od njihove nekriminalne aktivnosti proizvoljno i bez ikakvog stvarnog razloga cini nesto deklarativno kriminalno.

Ja radim sa studentima (predajem im), od 18-24 godine. I znam vrlo dobro koliko im je stalo da ih se dozivljava kao odrasle./ I jasno mi je da to oseca i neko ko ima 17 godina i 11 meseci, ili najzad 16 godina i 3 meseca.

Servis koji drzava treba iskljucivo da bude nema prava da odlucuje da li ce oni biti u gradu i koristiti usluge dostupne gradjanstvu posle pola noci.

Nije na servisu da donosi takve odluke, jer njegov smisao nije da grupe gradjana (u ovom sluzaju maloeltnike) a priori kriminalizuje -- tj. proglasava za prekrsaj delo koje ne skodi nikome, ukljucujuci ni same te maloletnike, jer izmedju 23:50 i 00:15 nema nikakve razlike s obzirom na potencijal vrsenja krivicnih dela.

Drzava (mesna zajednica, opstina/grad, ili republika) ima prava da zabrani rad svim kaficima posle 24 sata, ali nema prava da zabranjuje samo jednoj grupi: maloletnicima da ih koriste. To je diskriminacija i zasnovano je na glupavim predrasudama da su bas maloletnici skloniji da budu problem ako su na nekom odredjenom mestu u neko odredjeno vreme.

To je apsolutno nedopustivo.

Meggy
04.09.2006, 01:45
To je diskriminacija i zasnovano je na glupavim predrasudama da su bas maloletnici skloniji da budu problem ako su na nekom odredjenom mestu u neko odredjeno vreme.

Nisu to predrasude, normalno je da ce tinejdzer pre napraviti neku glupost nego odrasla zrela osoba, ali nekima to, ocigledno, nije logicno.

Servis koji drzava treba iskljucivo da bude nema prava da odlucuje da li ce oni biti u gradu i koristiti usluge dostupne gradjanstvu posle pola noci.

Onda isto tako mozemo da kazemo da drzava nema prava ni da odlucuje da li ce kafici raditi do ponoci, ili posle ponoci, jer oni de facto ne skode nikome. Ili nema prava da odlucuje da li ce samo jedna grupa (vlasnici nocnih barova, na primer) moci da ima privilegije da radi posle 2 sata nocu. To bi se onda takodje moglo nazvati diskriminacijom.

A ja mislim da je ovaj slucaj malo delikatniji od cisto pravnickog...

Gospod
04.09.2006, 03:15
Nisu to predrasude, normalno je da ce tinejdzer pre napraviti neku glupost nego odrasla zrela osoba, ali nekima to, ocigledno, nije logicno.
...
A ja mislim da je ovaj slucaj malo delikatniji od cisto pravnickog...

To upravo jesu predrasude, i to nicim neargumentovane i potpuno neprihvatljive. Naprotiv, mnogo vece gluposti i sa mnogo tezim konsekvencama prave "zrele" osobe.

A sto se tice delikatnosti -- o tome se upravo i radi. Prema mladim ljudima se mora biti delikatan, a ne a priori ih sve proglasavati za potenicjalne kriminalce samo zato sto negde bez ikakve sumnje postoje i neki maloletnici koji su skloni da cine prekrsaje.

To jednostavno ne vazi za sve maloletnike, i to ni za koju grupu ne vazi nista vise u 00:10 nego sto vazi u 23:50.

Meggy
04.09.2006, 17:38
To upravo jesu predrasude, i to nicim neargumentovane i potpuno neprihvatljive.
Nicim argumentovane, mislis. Pa, jesu argumentovane, s obzirom da nije dzabe odredjeno da se punoletan postaje sa 18 godina i da do tada ne odgovaras za svoje postupke. Jesi nekad razmisljao zasto je to tako? Da ti to ne govori mozda o tome da maloletna osoba nije uvek u stanju da pravilno proceni sta je dobro, a sta ne? Da li mislis da mozda starije osobe imaju malo vise zivotnog iskustva, pa znaju kakve ce posledice imati njihovi postupci? Znas, jedan malecki iz moje skole je u junu, poslednjeg dana skolske godine, popio litar vodke... pa je valjda kontao da mu nece nista faliti :roll: Ti i ja to necemo uraditi, jer znamo da nam ne gine ispiranje ako to uradimo i da ce nas, ako ne odmah, ta vodka zveknuti malo kasnije. Ukratko, ti hoces da kazes da pubertetlija razmislja jednako trezveno kao odrasla osoba? :roll:

Naprotiv, mnogo vece gluposti i sa mnogo tezim konsekvencama prave "zrele" osobe.
Ovo, predpostavljam, nije predrasuda :roll:

vlado
04.09.2006, 18:16
Ima isto tako prava i da kazni maloletnika koji pravio prekrsaj (u bilo koje doba), ali nema prava da pretpostavi da su svi maloletnici potencijalni kriminalci i da to postaju posle ponoci.

Ja sam naravno, na strani maloletnika, al' o cem' ti covece pricas :blink:

Po tvom misljenju ja sam kriminalac ako sam u gradu posle ponoci :huh:

Kunic
04.09.2006, 18:53
jer izmedju 23:50 i 00:15 nema nikakve razlike s obzirom na potencijal vrsenja krivicnih dela.

Znaš kako, neke granice moraju postojati. Tako možeš reći saobraćajcu "nema neke razilke između 60 km/h i 64km/h". Činjenica je da nije ništa drastično, ali ako voziš ispod 60km/h nećeš platiti kaznu, a za 64km/h hoćeš. Tako i u ovom našem slučaju.

A meni u svemu ovome nije jedna stvar jasna: tema je pokrenuta oko toga da li maloletnici treba da budu u kafiću posle ponoći. Pa koliko ja znam, kafići i rade zvanično do 23h, odnosno 24h vikendom, zar ne? I meni se n puta desilo da dođem u 23:45 i da mi konobar kaže da zatvaraju. A jedino što radi posle ponoći su striptiz barovi i diskoteke. Što znači da maloletno lice ima dve mogućnosti - ili u kupleraj ili na narodnjake, eventualno tuc-tuc. Maloletnom licu nikako nije mesto u kupleraju. Na narodnjacima nije mesto ni punoletnom licu, a kamoli maloletnom. Em što to nije muzika, em što postoji ogromna verovatnoća da popije flašu u glavu, jer se zna da se svaki izlazak na takva mesta završava tučom. Čak i da nije on zakuvao, postoji šansa da bude povređen. I poslednje mesto je neka tehno žurka na kojoj se skupljaju narkomani u velikom broju. A maloletno lice ne treba da bude u takvom društvu. Ne treba ni punoletno.

Prema tome, sasvim je logično kada se zatvore kafići da maloletno lice ide kući, jer nema gde da bude. Naravno, ne mora pravac kući, ali u neku šetnjicu sa devojčicom/dečakom i posle na spavanjac. Mada, da se ja pitam, posle ponoći maloletno lice bi moralo da bude na ulici u pratnji punoletnog lica, radi bezbednosti.

I ovo što sam gore naveo nisu predrasude, već opšte-poznate činjenice, koje niko ne može da ospori.

maqa
04.09.2006, 20:17

on bas to ne kaze ... :roll:

Gospod
05.09.2006, 03:05
Nicim argumentovane, mislis. Pa, jesu argumentovane, s obzirom da nije dzabe odredjeno da se punoletan postaje sa 18 godina i da do tada ne odgovaras za svoje postupke. Jesi nekad razmisljao zasto je to tako? Da ti to ne govori mozda o tome da maloletna osoba nije uvek u stanju da pravilno proceni sta je dobro, a sta ne? Da li mislis da mozda starije osobe imaju malo vise zivotnog iskustva, pa znaju kakve ce posledice imati njihovi postupci? Znas, jedan malecki iz moje skole je u junu, poslednjeg dana skolske godine, popio litar vodke... pa je valjda kontao da mu nece nista faliti :roll: Ti i ja to necemo uraditi, jer znamo da nam ne gine ispiranje ako to uradimo i da ce nas, ako ne odmah, ta vodka zveknuti malo kasnije. Ukratko, ti hoces da kazes da pubertetlija razmislja jednako trezveno kao odrasla osoba? :roll:

Ovo, predpostavljam, nije predrasuda :roll:

Jesi li ti ikad razmisljala koliko je glupo nekome dozvoliti da ucestvuje u saobracaju i izlaze svoj i tudj zivot riziku, sklopi brak i preuzme odgovornost za zivot deteta itd. pre 18. godine, a zabranjivati mu/joj da bude na ulici.

Vise puta sam rekao: neke maloletne osobe svakako mogu da budu problematicne, ali to nikako ne znaci da se sme a priori pretpostaviti da ce one sve biti takve, a narocito da ce to postati u proizvoljno odabrano vreme, duboku utisnuto u podsvest iz bajki o vampirima i Pepeljugi kao trenutak kad se desava magijski preobrazaj neceg prividno pozitivnog u sustinski, imanentno negativno.

Citaj pazljivije. Upravo sam obrnuto rekao: da su neki ljudi (bez obzira na uzrast) kriminalci, a neki nisu, i da niko ne postaje kriminalac u ponoc samo zato sto je odredjenog uzrasta.

Meggy
05.09.2006, 12:55
Sto se tice teme, jesi li ti ikad razmisljala koliko je glupo nekome dozvoliti da ucestvuje u saobracaju i izlaze svoj i tudj zivot riziku, sklopi brak i preuzme odgovornost za zivot deteta itd. pre 18. godine, a zabranjivati mu/joj da bude na ulici.
Da, sto se tice teme... na pitanje se ne odgovara pitanjem, ali ok, mozemo i tako: Jesi li razmisljao mozda koliki procenat dece sklopi brak pre 18. godine, a koliko ih je pre osamnaeste na ulici?

Gospod
05.09.2006, 15:45
Sto se tice besmislice o tome koliko se "dece" zeni i udaje -- nemam sta da kazem. Deca su, kao sto je svakome jasno, osobe mladje od 14 godina, a one se ne mogu zvanicno zeniti i udavati. I ne samo u Srbiji nego u ogromnoj vecini zemalja. Mislim da postoje 3 ili 4zemlje koje dozvopljavaju brak za devojcice od 12 godina na vise i tada samo ako su trudne.

Dakle, moj argument o tome zasto se maloletnicima -- ne deci, nego maloletnicima od 14 godina navise koji su, za razliku od dece, sami krivicno odgovorni -- ne sme zabranjivati da budu na ulici u 3 ujutru je sasim jasan: tako bi se diskriminsalo, a drzava kao servis nema prava na to.

To sto ti ocigledno imas autoritarnu svest (pa makar iz kvaziantiautoritarnih razloga toboze u ime prava dece), koja je prevashodno bazirana na zabranama, umesto na licnoj odgovornosti, jeste samo tvoj licni problem.

Ja ti kazem: cak i ako se takav monstruozan uvredljiv diskriminisuci zakon za koji se ti zalazes donese, naci ce se neko ko ce se tuziti sa drzavoim sve do Strasbourga. Mnoge drzave Evrope za koju neki u Srbiji budalasto veruju da su progresivne (tipa Britanije, Francuske, cak i skandinavskih zemalja) imaju nakaradne diskriminatorske zakone, ali ih Sud za ljudska prava -- koji je jedna od retkih zaista progresivnih institucija -- obori. I to je to.

Ovim diskusiju na ovu temu (i na temu gramatike, q.v.s.) zavrsavam, jer mi je dosadno da se ponavljam. Ako hoces i mozes da shvatis zasto nisi u pravu -- dobro; ako neces ili ne mozes -- tvoj problem. Ja sam rekao sta sam imao i potpuno mi je svejedno sta ce bilo ko drugi da misli.

Meggy
05.09.2006, 16:25
Deca su, kao sto je svakome jasno, osobe mladje od 14 godina, a one se ne mogu zvanicno zeniti i udavati. I ne samo u Srbiji nego u ogromnoj vecini zemalja. Mislim da postoje 3 ili 4zemlje koje dozvopljavaju brak za devojcice od 12 godina na vise i tada samo ako su trudne.
Dakle, ja se uopste nisam doticala teme koja se tice pravnickih odredbi vezanih za udaju i zenidbu maloletnika. Prethodna tvoja konstatacija je bila "Sto se tice teme, jesi li ti ikad razmisljala koliko je glupo nekome dozvoliti da ucestvuje u saobracaju i izlaze svoj i tudj zivot riziku, sklopi brak i preuzme odgovornost za zivot deteta itd. pre 18. godine, a zabranjivati mu/joj da bude na ulici." Ja sam onda govorila o tome da je procenat onih koji sklope brak pre osamnaeste godine smesno mali u odnosu na procenat dece koja provode na ulici celu noc.

A ako cemo da se povodimo time da nikakva diskriminacija ne sme da postoji, onda mozemo da kazemo da mnoge druge stvari u nasem zakonu nisu ispravne. Na primer, zasto osoba koja je polozila vozacki ispit ne sme da bude sama u automobilu prvih (rekla bih da je tako odredjeno) godinu dana nakon polaganja? Eto, to je isto diskriminacija. Ta je osoba dobila zvanicnu potvrdu o sposobnosti upravljanja motornim vozilom. Dakle, na ovo tvoje:
... i to ni za koju grupu ne vazi nista vise u 00:10 nego sto vazi u 23:50.
neko drugi bi mogao da kaze "Nije onaj sa stazom od godinu i jednog dana nista sposobniji od mene sa stazom od 364 dana". Kao sto rece Kunic, neke granice moraju postojati.

Ako hoces i mozes da shvatis zasto nisi u pravu -- dobro; ako neces ili ne mozes -- tvoj problem.
A ti si po default-u u pravu? :smeh:

I jos jedna stvar:
Nisam rekla da je potreban policijski cas. Ja bih najvise volela kad bi svi roditelji imali dovoljno svesti da razgranice sta je za njihovo dete dobro, a sta ne. Ja znam da moje dete nece blejati po ulici do pola noci (i to ne zato sto ja imam autoritarnu svest, kao sto ti mislis, vec zato sto ce to biti za njegovo dobro), a ti svoje dete pustaj da ide gde god hoce i dokle god hoce, nije me briga.

Prijatan dan!

Necromancer
06.09.2006, 18:46
Nemojte me terati da moram ponovo da izbacujem iz poruka ono što nema veze sa temom, jer ću sledeći put brisati cele poruke.

Vlado je jasno definisao pitanje, a forum Književnost (http://www.vojvodinacafe.com/forum/forumdisplay.php?f=19) se nalazi niže.

Have a nice day.

goldie
07.09.2006, 00:44
E da li ste vi normalni? Pa koliki su vam ovi postovi? Pa ko ce bre citati sve ove vase rasprave sto pisete. Ovde treba izneti svoje misljenje kratko i jasno.

Ja se slazem da treba zabraniti izlazak posle 12 mladjim od 16 godina. Znaci ne bih bila toliko rigorozna pa da se ceka do 18 godina jer sa 16 deca vec postaju velika danas.

ruzica
07.09.2006, 01:30
Potpuno se slazem sa ovom zabranom.
Vlado, verujem da bih i ja, da sam u tvojim godinama, isto odreagovala ali ces i sam za koju godinu promeniti misljenje. Postaces malo zreliji i poceces drugacije da gledas na takve stvari.

Ivana-psy
07.09.2006, 01:47
Ja mislim da se takva zabrana ne moze sprovesti u delo preko noci! Treba vremena da se ova nasa drzava pripremi za takvu promenu, kao i za bilo koju drugu. Nas sistem tako funkcionise trenutno. Kao sto je Vlada rekao, u drugom kaficu su popili bez problema. To tako ide, ne dobijes na jednom mestu, dobices na drugom.

Tako da ne slazem se da treba da se zabrane izlasci maloletnicima, jer to stvarno moze dovesti do revolta i kurslusa, pa klinci ce cugati na ulicama bez problema!!! To je jos gore, ali mislim da neki red treba da se uvede, ali na vrlo spretan nacin, sto je kod nas, opet tesko!!!

Ipak mislim, Vlado, da ti sa trinaest godina ne bi trebao da izlazis po kaficima do kasno u noc. Rekao si da smo i mi bili tinejdzeri, tacno, ali ja nisam u to vreme izlazila vec setala po parku, a u kafic samo uvece na sokic. To je stvarno tako bilo i ne previse davno! :jok:

Tako da imas vremena, ne zuri!!!:ok: ;)

Al_sMo_LoS
07.09.2006, 22:57
Ne razumem ove koji podrzavaju taj propis.
PA zar se vi sedeli u kuci dok niste napunili 18?
Treba pustiti "decu" da uzivaju u zivotu dok mogu.

Kunic
08.09.2006, 14:15
Treba pustiti "decu" da uzivaju u zivotu dok mogu.

Za početak moraju naučiti da postoji nešto što se zove granica. Taj pojam im je totalno nepoznat.

Gospod
08.09.2006, 16:14
Za početak moraju naučiti da postoji nešto što se zove granica. Taj pojam im je totalno nepoznat.

Zasto "moraju"?

Ko si ti ili bilo ko drugi da umislis da imas prava da odlucujes sta tudja deca -- a narocito maloletnici izmedju 14 i 18 godina -- moraju?

S kojim pravom? Zato sto placas porez kao kupac u prodavnici?

Mislis da ti to daje prava da odredjujes kako ce organizovati svoj zivot neko ko isto tako placa porez?

Kunic
08.09.2006, 16:43
Gvožđe se kuje dok je vruće. Ako u tom periodu ne nauče neke osnovne životne stvari, posle će biti kasno.

A ja sam neko ko je proživeo mnogo toga, i dobrog i lošeg, i sa punim pravom (bez lažne skromnosti) se smatram kompetentnom osobom da mogu današnje klince da posavetujem šta je dobro, a šta ne. Naročito, jer nemam godina kao npr. ti.

I nema tu neke mudrosti, ja neću nikoga da teram, jer kao što si rekao, nemam pravo. Ali mogu da posavetujem. A to i radim. Vrlo razumne argumente sam izneo i niko ih do sada nije osporio, jer to u stvari nisu argumenti, nego činjenice.

valter
08.09.2006, 16:47
-Deca su nase najvece bogatstvo !

Ozbiljna drzava brine za svoje gradjane, onima koji ne mogu da rade daje socijalnu pomoc, osobama koje nisu u stanju da se staraju o sebi - preuzima starateljstvo, a o svom najvecem bogatstvu, deci, vodi posebnu brigu. Kako ce to u praksi koja drzava primeniti, zavisi od vise razlicitih faktora.
U nasem slucaju, cenim da bi dobro resenje moglo da bude zabrana izlazaka DECI posle odredjenog doba dana, mozda i 23:00, posle toga bi drug organ :smeh: trebao da trazi licnu kartu na uvid svakome za koga posumnja da ima manje od 16 god. (granica izdavanja istih) a ako je malisa nema da ga lepo otprati do kuce, kucne na vrata, kaze lepo dobro vece i pita "Znate li gde je vase dete", pa onda lepo "ispreskace" "alkos kevu" i "kockar caleta" prijavi socijalnoj sluzbi i ... a mozda malisa i nema kucu, mozda je gladan zedan, mozda krizira, mozda se smrzava, a mozda je i sve u redu pa mu se lepo "ko matorom" izvine na uznemiravanju u pozeli laku noc ili da se lepo provede uz obavezan osmeh i jednu bombonu koje bi zaduzio pre smene.

Gospod
08.09.2006, 16:58
Vrlo razumne argumente sam izneo i niko ih do sada nije osporio, jer to u stvari nisu argumenti, nego činjenice.

Ne bih se slozio da ih niko nije osporio. Jos na pocetku sam pokazao da je to za sta se zalazes diskriminacija, a nju zabranjuju mnogi medjunarodni pravni akti koji postaju deo unutrasnjeg prava.

To su zaista cinjenice, za razliku od tvojih emotivnih procena i hipoteza.

U svakom slucaju, ako ne zelis da vidis da su tvoji argumenti osporeni, i neces. To je uvek tako.

Ponovicu, osoba koja je krivicno odgovorna -- dakle svako stariji od 14 godina -- treba sam/a da odlucuje sta ce da cini.

Roditelji imaju su-odgovornost dok maloletnika/-cu izdrzavaju (on/a stanuje u njihovoj kuci), ali samo [dugouzlazni na "a"] to maloletno lice mora imati konacnu rec po pitanju organizacije svog zivota, ukljucujuci i u koliko sati ce izvoleti da mu se cefne da bude na ulici.

Kunic
08.09.2006, 17:12
Jedno je teorija, jedno je praksa. I sam znaš da se njih dve retko usaglase.

U ovom slučaju si ti teoretičar, a ja praktičar, jer sam mnogo bliži današnjim klincima od tebe. Pogotovo što sestra od najbolje drugarice ima 16 godina i znam šta je u njihovim glavama. Veruj mi, kada bi znao, zabranio im bi da uopšte izlaze iz kuće. A s obzirom da duga ruka zakona ne može uvek blagovremeno da reaguje, onda je "reket" vlasnicima kafića jedni izlaz iz ove vrlo neprijatne situacije.

Ne možeš reći da će se neko od 16 godina pod dejstvom droge i alkohola ponašati isto kao neko od 26 ili 36. Kao što sam već rekao, tada su ugroženi svi. Koliko samo saobraćajki vidim noću, a glavni akteri su klinci. Samim tim se pokazuje neodgovornost roditelja, čim daju maloletnom detetu auto. Ili još gore, ako on mazne ključeve. I još poveze u kolima drugare, koji ne moraju da budu pijani i nadrogirani. Najčešće stradaju suvozači. I tebi je to OK? Ti bi to dozvolio?

Gospod
08.09.2006, 17:26
Jedno je teorija, jedno je praksa. [...] Pogotovo što sestra od najbolje drugarice ima 16 godina i znam šta je u njihovim glavama. Veruj mi, kada bi znao, zabranio im bi da uopšte izlaze iz kuće.
[...]
Ne možeš reći da će se neko od 16 godina pod dejstvom droge i alkohola ponašati isto kao neko od 26 ili 36. Kao što sam već rekao, tada su ugroženi svi. Koliko samo saobraćajki vidim noću, a glavni akteri su klinci. Samim tim se pokazuje neodgovornost roditelja, čim daju maloletnom detetu auto. Ili još gore, ako on mazne ključeve. I još poveze u kolima drugare, koji ne moraju da budu pijani i nadrogirani. Najčešće stradaju suvozači. I tebi je to OK? Ti bi to dozvolio?

Nije na meni ili tebi da dozvoljavamo ljudska prava garantovana Poveljom o ljudskim pravima, kao pravo na slobodu kretanja. Osoba koja je krivicno odgovorna -- iznad 14 godina -- ima sva ljudska prava bez ogranicenja.

Deca -- ispod 14 godina -- imaju posebna prava (vecu zastitu, ali ne sva prava garantovana Poveljom; ona im nisu ukinuta ali su suspendovana; recimo pravo na rad dok su deca).

Naravno, svako ko krsi zakon -- vozi pijan, prodaje drogu, navodi maloletno lice na prostituciju isl. -- treba da bude kaznjen. I to vrlo strogo.

Ali strogoi kaznjavanje prekrsaja nikako ne znaci da bilo ko ima prava da sebi dozvoli i da pretpostavi, a kamoli da tvrdi, da su sva lica izmedju 14 i 18 godina potencijalni kriminalci u periodu izmedju ponoci i ... ? -- Do koliko sati bi trajao tvoj policijski cas? Do 8 ujutru?

BTW, Natascha Kampsuch je oteta na putu u skolu i provela je vise hgodina zakljucana u podrumu. Nije oteta na splavu u 2 ujutru.

Kunic
08.09.2006, 17:38
Tom poveljom svako od nas može samo da obriše dupe. Neverovatno mnogo primera iz skorije istorije nam govori suprotno. Kamo lepe sreće da se ta povelja poštuje. Ih, kako bi svet bio lep.

nikako ne znaci da bilo ko ima prava da sebi dozvoli i da pretpostavi, a kamoli da tvrdi, da su sva lica izmedju 14 i 18 godina potencijalni kriminalci u periodu izmedju ponoci i ... ?

Naravno. To nigde nisam ni rekao.

Ali sam ti dao primer klinca koji mazne ili dobije auto da ode do grada. I poveze drugare sa sobom. Ti drugari ne moraju biti ni pijani ni drogirani. A klinci su mnogo povodljivi i lako padaju na provokacije. I sešće sa njim u auto da ne bi ispali pičkice. I posle šta? Kada ih budu strugali špaklom po asfaltu biće kasno. Bolje sprečiti nego lečiti. Nema tu neke mudrosti, ili brineš o svom detetu, ili će neko drugi da brine. Ako ti ne naučiš svoje dete da neće ispasti šonja ako ne uđe u auto koji vozi pijana osoba, ili ako počne tuča, da treba da se skloni, onda država mora da reaguje. Jer dete ne sme ostati bez odgovornosti.

Gospod
08.09.2006, 18:10
Ja nigde nisam rekao da roditelj ne moze da zabrani ponesto svom maloletnom detetu koje izdrzava. Naprotiv, naglasio sam da iskljucivo on(a) ima prava na to, zato sto sa detetom ima i emotivni, ali i de facto ugovorni odnos.

Medjutim drzava nema prava da postupa diskriminatorski. Ona ima prava da zabrani svima nesto: npr. neke islamske zemlje zabranjuju upotrebu alkohola svima. To je primitivno, glupo, ruzno, bla-bla... ali nije diskriminacija.

Koliko vidim, ti se uporno zalazes za diskriminaciju prema maloletnicima, i pokusavas da svoj stav racionalizujes pricicama o pijanim vozacima i sestri svoje drugarice (ili drugarici svoje sestre, svejedno). Takvi primeri su potpuno irelevantni. To su pojedinacni slucajevi.

Ja sam vise puta rekao da podrzavam kaznjavanje -- i 17-togodisnjaka koji vozi pijan i 32-godinsjaka koji vozi pijan i 55-togodisnjakinje (da ne budu samo muskarci!) koja vozi pijana.

I podrzavam da se kazni svaki prekrsilac zakona koji je legitiman. Ali pseudo-zakon, propis koji diskriminise nije legitiman. A propis koji kaze da osobe mladje izmedju 14 i 18 godina ako su na ulici u ponoc cine krivicno delo (pa makar i smao prekrsaj) -- dakle postaju kriminalci nije legitiman.

Ja stvarno ne razumem kako to nisi u stanju da shvatis!

OK, evo da ti pojednostavim: ne moze se zabraniti posedovanje muskog polnog uda zato sto ga 3-5 % muskaraca koristi da siluje. Mogu se kaznjavati silovatelji i to posto izvrse delo. Kaznjavati vrlo strogo. Ali to je sve sto drzava moze i ima prava da uradi.

A sto se tice Povelje UN o ljudskim pravima, zalosno je da mislis tako kako mislis, a sto je -- uostalom -- i netacno, jer mnogi pojedinci (vise hiljada) su, tuzeci se sa sopstvenom ili tudjom drzavom, iskljucivo na osnovu Povelje, uspeli da dobiju po vise stotina hiljada ili cak miliona evra odstete.

Dakle, Povelja ne sprecava ljude da je krse, ali omogucuje remedijalnu aktivnost (kompenzaciju).

Al_sMo_LoS
08.09.2006, 18:25
@Kunic
Ti kao da imas 50 godina pa si zaboravio kako je to biti klinac.
Brigu o deci treba prepustiti njihovim roditeljima i ako se oni slazu da deca mogu da izlaze onda tu nema vise sta da se prica.
Slazem se da mladjima od recimo 14 treba zabraniti izlaske posle ponoci ili 1 ali drzati decu od 17 godina u kuci....to mi je van svake pameti.

Kunic
09.09.2006, 02:12
Koliko vidim, ti se uporno zalazes za diskriminaciju prema maloletnicima, i pokusavas da svoj stav racionalizujes pricicama o pijanim vozacima i sestri svoje drugarice (ili drugarici svoje sestre, svejedno). Takvi primeri su potpuno irelevantni. To su pojedinacni slucajevi.

OK, evo da ti pojednostavim: ne moze se zabraniti posedovanje muskog polnog uda zato sto ga 3-5 % muskaraca koristi da siluje. Mogu se kaznjavati silovatelji i to posto izvrse delo. Kaznjavati vrlo strogo. Ali to je sve sto drzava moze i ima prava da uradi.

Evo ti paralela:

Zbog šiptara mi smo na crnoj šengen listi. A ni ti, ni ja, ni Gogo, ni Megi, ni Skvo, ni Najgora, ni Euridika, ni Lady in red nisu nikad prelazile granicu na divljaka i išle da švercuju drogu, pa ipak niko od nas ne može da napusti Srbiju, a da ne propljuje krv dok ne dobije vizu.

Ja stvarno ne razumem kako to nisi u stanju da shvatis!

Amam zaman! Ja tebe razumem, problem je što ti nećeš da razmišliš o stvarima o kojima ja pričam, već ponavljaš priču o UN povelji! Ta povelja je pogažena kada su nas bombardovali. Tačka. Ja nisam ratovao, pa su gađali most na 20 metara od moje zgrade. Ja nisam švercovao drogu, pa ne mogu da idem nigde, a koliko mi je poznato, jedno od ljudskih prava je i sloboda kretanja. Zbog čega je tamo neki Amerikanac, Englez, Francuz vredniji od mene?

A ako su za tebe moji životni primeri "pričice", pokazuje da me ne shvataš dovoljno ozbiljno ili još gore, da ne poštuješ moje mišljenje i da ne veruješ u to što prišam, odnosno da misliš da lažem. Hoćeš da ti pričam dalje? Komšija mi je osmi razred i znaš šta radi? Prodaje marihuanu. Hoćeš još? Poznanik mi je izboden pre par godina, jer se maloletno lice zakačilo za njegovu devojku, a bio je mrtav pijan. Ovaj ga je odgurnuo, klinac je izvadio nož i mrtav ladan ga ubo na sred diskoteke. Hoćeš dalje? Kum i najbolji drugar su se slupali kada su seli u kola, a nisu imali 18 godina. Zašto? Bili su pijani. To su samo priče iz moje okoline. A svako ih od nas ima bar nekoliko.

@Al_sMo_LoS

Da se ne ponavljam, pročitaj sve moje poruke od početka.

Gospod
09.09.2006, 06:09
Amam zaman! Ja tebe razumem, problem je što ti nećeš da razmišliš o stvarima o kojima ja pričam, već ponavljaš priču o UN povelji! Ta povelja je pogažena kada su nas bombardovali. Tačka. Ja nisam ratovao, pa su gađali most na 20 metara od moje zgrade. Ja nisam švercovao drogu, pa ne mogu da idem nigde, a koliko mi je poznato, jedno od ljudskih prava je i sloboda kretanja. Zbog čega je tamo neki Amerikanac, Englez, Francuz vredniji od mene?

A ako su za tebe moji životni primeri "pričice", pokazuje da me ne shvataš dovoljno ozbiljno ili još gore, da ne poštuješ moje mišljenje i da ne veruješ u to što prišam, odnosno da misliš da lažem. Hoćeš da ti pričam dalje? Komšija mi je osmi razred i znaš šta radi? Prodaje marihuanu. Hoćeš još? Poznanik mi je izboden pre par godina, jer se maloletno lice zakačilo za njegovu devojku, a bio je mrtav pijan. Ovaj ga je odgurnuo, klinac je izvadio nož i mrtav ladan ga ubo na sred diskoteke. Hoćeš dalje? Kum i najbolji drugar su se slupali kada su seli u kola, a nisu imali 18 godina. Zašto? Bili su pijani. To su samo priče iz moje okoline. A svako ih od nas ima bar nekoliko.

Vala stvarno "aman zaman"!

Kako toliko mozes da ne razumes: pojedinacni primeri -- svejedno da li "kum" ili "drugarica setsre" tj. "sestra drugarice" ili "komsija" ili "decko sa nozem" su samo to: POJEDINACNI. Ako ti je lakse: INDIVIDUALNI.

Nemaju nikakve veze sa tvojim uobrazavanjem da je tebi licno (i uopste bilo kome) dato pravo da generalises o SVIM maloletnicima izmedju 14 i 18 godina.

Po valjda petnaesti put:

1. Sve individualne prekrsioce kazniti.

I tvog komsiju. Ali on je jedan. Ne prodaju svi ucenici osmog razreda marihuanu, a ti hoces svima njima da zabranis slobodu kretanja zato sto poznajes jednog prekrsioca!!!

2. Nikoga ne optuzivati a priori da je potencijalni kriminalac. Goniti prekrsioca.

3. Nikad ne umisljati da ako je jedan predstavnik grupe nekakav to vazi i za celu grupu.

Pa to su sve stvarno elementarne stvari. Uopste nije komplikovano da se razume.

Sto se tice toga da je Povelja Ujedinjenih Nacija toboze pogazena kad je neko tebe povredio -- pa to je zaista infantilno.

1. Povelja Ujedinjenih Nacija o ljudskim pravima je propis, pravilo.

2. Ona garantuje fundamentalna ljudska prava.

3. Ljudska prava se konstantno krse svuda u svetu.

4. Upravo zato je Povelja i potrebna, da bi se preksrisoci mogli goniti.

U Nemackoj ljudi iz Varvarina, rodjaci poginulih u bombardovanju, vode spor protiv nemacke valde pred Ustavnim sudom na osnovu te Povelje.

Dakle, nisi ti centar sveta i nije tvoje iskustvo nesto sto ima reperkusije na univerzum.

I ko je rekao da je Amerikanac/Francuz/whatnot vredniji od tebe??

Svasta s tobom.

Naravno da ima Turaka/Amerikanaca/Rusa/Francuza/Kineza/Srba/Makedonaca/Slovenaca/Roma/itd koji jesu pametniji, obrazovaniji, lepsi, duhovitiji, bolji sportisti itd. od tebe i ima onih
Turaka/Amerikanaca/Rusa/Francuza/Kineza/Srba/Makedonaca/Slovenaca/Roma/itd koji su od tebe gluplji, neobrazovaniji, ruzniji, dosadniji itd.

To nema nikakve veze sa Poveljom UN o ljudskim pravima koja garantuje da ces ti, Majka Tereza, Osama bin Laden, tvoj komsija koji sa 14 godina diluje drogu i siroce iz Ugande imati JEDNAKA PRAVA: da vas se isto tretira pred zakonom. I da ce svako ko vam ta prava uskrati ili vas diskriminise biti kaznjen.

Ali to kaznjavanje nije automatsko, tako kako ga ti zamisljas -- tipa: "uciteljice, Milan me cupa, Amerika me bombarduje itd." Za to postoje sudovi i iskljucivo zahvaljujuci Povelji UN oni presudjuju u korist zrtava.

Mnoge zrtve nikad i ne tuze pocinioce. Mnogi nemaju srece i poginu. Za to nije odgovorna Povelja UN, jedan papir, konsenzus svih drzava sveta da one -- drzave -- nece zloupotreblajavti svoje prerogative, odnosno da ce kad to ucine biti podlozne sudskom ispravljanju greske.

Da li uopste pojmis koliko je takva jedna cinjenica velika u odnosu na zelje i snove, ali nemogucnost da se ista i nalik na tako nesto uredi u vreme Huga de Groota (Grotiusa), oca medjunarodnog prava???

Kunic
09.09.2006, 17:54
Odluta ti od teme...

Vidi, ja zaista ne znam kako da ti kažem, a da razumeš - ja ne kažem da ti nisi u pravu! Ja samo iznosim svoje mišljenje! Moje mišljenje se razlikuje od tvoga. Zar nikada nisi sreo osobu koja se ne slaže sa tobom? Tvoji argumenti su valjani, ali se ne primenjuju u praksi. I bilo bi lepo kada bi bilo tako kako pišeš. Ali koliko god da su ti argumenti valjani, u praksi ne vrede ništa. I to uporno pokušavam da ti kažem, što kroz primere, što između redova, ali definitivno ne vredi, jer nećeš da slušaš. Uporno pričaš o teoriji, a ja o praksi. Tako da ja ovde završavam sa tobom diskusiju o ovoj temi, jer je jednostavno uzaludno.

Gospod
10.09.2006, 10:28
Vidi, ja zaista ne znam kako da ti kažem, a da razumeš - ja ne kažem da ti nisi u pravu! ... Ali koliko god da su ti argumenti valjani, u praksi ne vrede ništa. I to uporno pokušavam da ti kažem, što kroz primere, što između redova, ali definitivno ne vredi, jer nećeš da slušaš. Uporno pričaš o teoriji, a ja o praksi.

E... vidi, ni ja vise ne znam kako da tebi rastolkujem pa da shvatis:

To sto ti zoves "praksa" je samo tvoje malo individualno iskustvo. Ono nije apsolutno -- daleko od toga. Ni moje iskustvo nije apsolutno. Nicije nije.

Medjutim, ono drugo, za sta se ti na osnovu svog malog indidvudsalnog iskustva sa kumom, maloletnim dilerom i sestrinom drugaricom zalazes, jeste zabrana koja apsolutno vazi za sve maloletnike -- i za ove koje ti poznajes, i za neke druge koje ti ne poznajes.

I sad kakva je to tvoja "praksa" a moja "teorija"??? Lobiras na osnovu 15 ljudi koje poznajes da neko negde donese odluku o 50 hiljada ljudi. Pa to je apsolutno nedopustivo.

A tvoje "ne kažem da ti nisi u pravu!" je u potpunoj suprotnosti sa "Ali koliko god da su ti argumenti valjani, u praksi ne vrede ništa." Mislim: nije bitno. Samo bolje bi bilo da si ti sam siguran sta hoces da kazes: da je sugovornik u pravu tj. ima valjane argumente, ili da nije u pravu tj. da mu argumenti ne vrede.

Ja, inace, srecem vrlo mnogo ljudi koji se sa mnom ne slazu i manji broj koji se slaze (recimo 75:25 posto). Ne vidim kakve to veze ima sa konkretnom diskusijom.

Ali u pravu si samo da ovo postaje stvarno dosadno i zamorno.

Ocigledno ti ne zelis da razumes (ne verujem da ne mozes, jer je vrlo prosto) da nicije -- pa svakako ni tvoje -- licno malo iskustvo nije nesto sto je "praksa", "istina", isl. i ne moze da se primenjuje kao uzus.

morrib
08.02.2007, 20:58
Po mom misljenju, problemi koji se javljaju kod mladih nisu vezani za zabrane ili odobrenja, to se ipak regulise kucnim vaspitanjem, vaspitanjem u skoli i najvazniji faktor je po meni opste okruzenje, tojest opstim stanjem u mikro i makro okruzenju.

zdenkavuk
03.03.2007, 20:41
... to se ipak regulise kucnim vaspitanjem, vaspitanjem u skoli i najvazniji faktor je po meni opste okruzenje...

Sve je to ok, ali kako maloletniku ne dopustiti da izadje ako njegovo drustvo ide...
Znaci ne radi se o kucnom vaspitanju ili vaspitanjem u skoli ,nego o vaspitanju drustva.
Definitivno sam za , do ponoci je itekako dovoljno, kad se izadje ranije sve se stigne.Ima ovde generacija koje su izlazile od 8 h i 9 h pa stigle i na muziku i u disko i da se lepo zabave , i stignu do ponoci kuci.Sta vam je falilo? :beyond:

ZOE
27.03.2007, 12:44
Slazem se.... mladji od 18 godina, su upravo oni koji u vecini slucajeva uzrokuju "incidente" u kasnim nocnim satima, koji se nekada zavrsavaju i tragicno!
Krv uzavri u njima, nemaju osecaj za strah, nemaju zivotnog iskustva, spremni su na izazov, ne prezaju ni od koga, misleci da su najmocniji, najjaci...dokazujuci se svojim "fizickim" kvalitetima, ne razmisljajuci o posledicama.

Kal_el
04.04.2007, 16:37
slazem se ...
a punoletstvo u smislu prava glasanja
i niza drugih prava bih pomerio na 21 godinu !
upotrebu alkohola , cigara ...
dozvolio bih 'b' kategoriju sa 16 godina za kubikaze do 1000cc

ali sve do 24.00 h !

**princess**
17.04.2007, 15:51
e sad... mislim da je to malo previshe radikalno.
ono shto treba zabraniti je sluzenje alkohola maloletnicima, jer kod nas i dete od deset godina moze ladno sesti u prvu birtiju i napiti se ako mu tako dune...
onda, na odredjena meste jednostavno ne treba pushtati osnovce. Shta osnovci imaju da traze na istom mestu gde su i studenti? Svaka generacija treba da ima svoje mesto za okupljanje... ne treba meshtai babe i zabe.
eto, meni se prvoj dogne kos ana glavi kad vidim klinku '93 kako ide ulicom u dop... i shtiklama, mislim, gde je ovaj svet krenuo???

JasnaBGD
19.04.2007, 12:29
Smatram da takve stvari ne treba da odredjuje zakon.
Porodica mora imati prvu i poslednju reč kada su u pitanju deca. Nekih fleksibilnosti, naravno, mora biti - kada su rodjendani ili nešto slično, dozvoljavam da deca ostanu duže - tada idem ja po njih.
Mislim, ako će neko dete praviti izgrede, piti alkohol, etc., onda nije samo posleponoćni termin rezervisan za takve akcije!

morrib
25.04.2007, 00:15
Ako porodica, škola ili pak na kraju država zakaže u osnovnom usmerenju formiranja i ponašanja mladih ljudi, onda ostaje krajna mera zabrana. E to već svi razumeju i moraju razumeti. Dovoljno je da svakog meseca po jedan mladi život bude spašen, bilo fatalnog ishoda ili sketanja na stranputicu, pa je to ogroman dobitak koji zatvara priču o ugroženoj demokratiji. Možda nije adekvatan primer ali evo: Zašto većina vozača ili svi koji voze preko dozvoljene brzine, smanjuju istu kad vide radar, pa da nebi platili kaznu. Ali je efekt bitan, manje su ugroženi disciplinovani, a samim tim i spašeni životi i zdravlje. Tako je i sa izlascima, kad dobrovoljno nećeš, sa zabranom moraš.

stane37
03.06.2007, 12:10
I meni su izlazci ograniceni, ali do 22h. Navodno, moji smatraju da propis kaze da se maloletnici ne smeju setati na ulicama posle 10... to me jako nervira, nekada mi i pravi probleme, ali smatram da mladji od 17 godina zaista ne bi trebal oda izlaze posle 12...

Neko je rekao gore da je glupo zabraniti ovo, jer time zabranjuje da deca lepo provode u svojim najboljim godinama...

pa valjda u svojim najboljim godinama treba da istrazujemo, dok se vidi, da vidjamo nove stvari itd, a ne da blejimo uvece u 2 uvece i ne radimo nista...

E, da, ako neko zna gde (ako uopshte i ima) moze da se nadje ta povelja, io bih mu extra zahvalan...

broj310
03.06.2007, 13:00
младима се мора онемогућити да спознају све опасности спољашњег света. морамо их држати под стакленим звоном и евентуално им понеки пут испунити неку скромну жељу. све остало повлађивање повлачи са собом многе нежељене ефекте типа секс,дрога и рокенрол:)

пазите на децу
пазите на
децу
децу
деца пазе на вас
на вас!
све у своје време,драга децо наша;)

stane37
04.06.2007, 07:52
^Ti si lud :D

Andjelika
20.06.2007, 02:56
svaka zabrana vodi samo vetjem revoltu!

a josh kad ih u 18-oj pustish u grad, bitje ko pushteni s lanca.... a takve stvari sam vetj gledala.... mnooooogoooooo loooshe posledice proizilaze iz toga.

ariel
20.06.2007, 10:41
Treba zabraniti! Ko nije imao problema sa "bagrom" ne zna šta je muka!
Ali, najčudnije je što roditelje ne interesuje gde su im deca i šta rade! Za moj komšiluk mogla bih napisati studiju o posledicama bauljanja maloletnika posle ponoći! Ali niko ne reaguje, dok jednog dana nekom ne pukne film i slomi ih od batina ili ih gađa iz vatrenog oružja. Sve ima svoje granice, a ovo je blizu pucanja!!!!!:ljutko:

starsica
13.09.2007, 16:29
ne treba zabraniti, ako roditelje nije briga, ne vidim kako bi drzavu bilo!

morrib
18.10.2007, 22:19

a josh kad ih u 18-oj pustish u grad, bitje ko pushteni s lanca.... a takve stvari sam vetj gledala.... mnooooogoooooo loooshe posledice proizilaze iz toga.
Porodica i društvo treba da imaju zadatak da takve stvari se ne dogode,da mladi ljudi budu dotle upoznati i sazreli za izazove koji ih očekuju, a do 18 zabrana, i to je način disciplinovanja, jer i mi odrasli poštujemo mnoga ograničenja i zabrane.
:deda2:

dani danguba
18.10.2007, 22:35
Drzava,porodica,drustvo,policija treba da nauci obrazuje i da zasticuje mlade a ne da zabranjuje ,raznorazna konzumiranja mozemo ograniciti ili zabraniti,slobodu nikako,ajd da mi zabrani neko da izadjem posle ponoci:smeh:

Invisibleman
18.10.2007, 22:52
I ja sam jednom bio u tim godinama. :smeh:
Ali se slažem.
:ok:

Ca blues
27.01.2008, 18:05
:joint:...u čemu je poenta pre i posle ponoći...a????....

...ybg...ja sam glup i ne razumem i nikada neću razumeti....sve što se može desiti u podne može i u ponoć....

....elem sem iskonskog straha čoveka od tame, nevidim nikakvo drugo objašnjenje....a što se tog straha tiče.....svako neka ga prevazilazi za sebe.....:kul:

Isahara
27.01.2008, 18:16

Otprilike bih se složila..:ok:

Nenad_DPb
27.01.2008, 18:35
Pa da je ponašanje maloletnih posle ponoci dobro prica o zakonu o zabrani se ne bi pojavila... Ja sam licno vise da se postuje zabrana tocenja alkohola maloletnim osobama.

robins
28.01.2008, 19:48
Zabraniti izlaske ne (kako bi i mogao neko to da uradi), ali zabraniti rad kafićima posle ponoći i točenje alkohola maloletnicima, itekako da i to što pre.

little fairy
19.02.2008, 14:14
Zašto zabraniti?

I mi smo bili mladi, sjetite se kako je nama bilo moljakati za dodatnih 15 min izlaska.

Zabraniti točenje alkohola mlađima od 18 godina - DA

Zabraniti prodaju cigareta mlađima od 18 godina - DA

Ali zabraniti izlaske?

Ja nisam za to. Svaki roditelj odgaja dijete na svoj način. Neki klinci zaslužuju povjerenje svojih roditelja, stoga, zašto ga kažnjavat s izlascima?

Stvar je odgoja, stvar je karaktera i stvar je društva kako će se klinci ponašat.

Umjesto da zabranimo - to je najlakše, naučimo ih da budu samosvjesni i odgovorni.

itebejac
20.02.2008, 02:17
Slažem se sa little fairy-jem, s tim da bih dodao sledeće:
zabraniti prodavanje alkoholnih pića u trafikama
zabraniti pijančenja u parkovima - ili više civilnih policajaca na ulicu i sprečiti vandalizme

Roditelje onih koji prave probleme bih za "kaznu" odveo na socijalni rad, da budu primer za druge roditelje. I osramotio bih ih javno. I ne bih im imena pisao, kao ni njihove dece, sa inicijalom, nego sa punim imenom. Tako bi trebalo i sa ovom decom koja divlja na ulici. Njihove roditelje prozvati javno u novinama, i sudski kazniti socijalnim radom u staračkim domovima, domovima za nezbrinutu decu itd.

little fairy
20.02.2008, 07:45
zabraniti pijančenja u parkovima - ili više civilnih policajaca na ulicu i sprečiti vandalizme

Joj, cuganje na klupici u parkiću.. Meni je ostalo u najljepšem sjećanju :pijani:

Što se tiče vandalizma, tu se slažem, neka patroliraju policajci iako znam da je onda neizbježno i prozivanje/tjeranje klinaca koji se zadržavaju, s flašom u rukama, u blizini objekata.

itebejac
20.02.2008, 14:58
Joj, cuganje na klupici u parkiću.. Meni je ostalo u najljepšem sjećanju :pijani:

Da,... lepe uspomene... :(
Ali su ovo neki novi klinci (ne svi), koji dobijaju drugu edukaciju , i nekako se u njima vandalizam brže rađa.
U toplijim danima, kad izađem ujutru na ulicu u Zrenjaninu subotom ili nedeljom ujutro, svuda vidim samo razbacano smeće, prevrnute kontejnere i počupane, polomljene kante za smeće, a jezero (koje je nekad bilo Begej - dakle nije jezerce) je prepuno sa barem stotinjak plastičnih flaša dvolitraša od piva. U obližnjem parkiću sve je puno špriceva i igli. Ovo je,... drugačija omladina. :hmm:

memento
20.02.2008, 15:16
Svaka zabrana po prirodi stvari budi otpor. Naravno da moraju da postoje i ograničavajuće mere i sankcije u svakom društvu, odnosno državi, ali da li bi se nešto bitno promenilo u vaspitavanju i bezbednosti pomenute ciljne grupe? Teško. Taj problem je puno složeniji i njegovo rešavanje, odnosno podvođenje pod neku podnošljivu meru, zahteva, po mom mišljenju, puno širu, sveobuhvatnu i dugotrajnu društvenu aktivnost brojnih faktora. Koji su to faktori? Porodica, pre svega. Zatim, država nam mora biti ozbiljnija i njene institucije daleko efikasnije. Školstvo i predškolske ustanove pripremljene ya edukaciju u uslovima novih sistema vrednosti koji se još učvršćuju u našem društvu...
Sve ovo što sam nabrojao kao i dosta toga što nisam kad nas nekako ne štima. Neke stvari i drastično. Zato mislim da bi pomenuta zabrana ako nije podržana i drugim (navedenim) aktivnostima bila samo pucanj u prazno...
Nekao sm se setio vremena kada je zabranjeno točenje alkohola u Amnerici. Po opštem priznanju svih ondašnjih učesnika, nikada se nije niti više pilo, niti je ikada bilo lošijeg pića. Mislim da je moguća analogija jasna...

morrib
04.03.2008, 21:51
Zašto bi se maloletna osoba bez pratnje starijih našla na ulici posle recimo 20 časova. Pre neko veče sam prolazio parkom, obližnjeg gradića, i umesto mirisa probuđenog proleća, širio se smrad "trave", a konzumenti su bili sredovečni ljudi i penzioneri! ( E pa nije, nego deca između dvanaest i šesnaest godina i to oba pola). Pitam se šta mislite vi mladi ljudi kada niste za zabranu izlaska maloletnima, pa i ja u 58-oj godini poštujem zabrane, a koje se odnose na punoletne, i dali sam za nešto prikraćen, nisam za sve normalno i dozvoljeno.
Mada bih ja uveo stroge kazne za roditelje, a čija se deca nađu na ulici, ili ugostiteljskim objektima posle 20 časova, a pogotovu ako ta ista deca vrše nedozvoljene radnje za njihov uzrast.

_baba_
04.03.2008, 23:06
Zašto bi se maloletna osoba bez pratnje starijih našla na ulici posle recimo 20 časova.

Zato sto je noc romanticnija od dana. :serenada: Zamisli da klinac od 15-16 godina krene u osvajanje "ljubavi svog zivota" a iza njega stoji cale i cita novine. Ajd dobro ne moze da cita po mraku, ali recimo nazove zenu i prenosi uzivo sta se desava sa njihovim potomkom.
Salu na stranu :roll: ali 20h mi ipak deluje kao policijski cas.
Pre neko veče sam prolazio parkom, obližnjeg gradića, i umesto mirisa probuđenog proleća, širio se smrad "trave", a konzumenti su bili sredovečni ljudi i penzioneri! ( E pa nije, nego deca između dvanaest i šesnaest godina i to oba pola).
Pre neki dan idem u radnju. Oko susednog ulaza guzva. Detetu razbijen nos, krvari na sve strane, meni se slosilo. Sta se desilo? Prisao mu klinac i pitao koliko je sati, ovaj mu odgovorio da nema sat i dobio pesnicu u njonju. U sred bela dana. Tako da me malo nervira to misljenje da oni koji prave sranja izlaze samo nocu, kao vampiri.
Pitam se šta mislite vi mladi ljudi kada niste za zabranu izlaska maloletnima
Ja, mlad ljud jesam za zabranu izlaska mladjima od 18 godina. Mada... Meni su moji branili da mrdnem iz kuce posle 22h pa se malo izvlacilo na ucenje do dugo u noc i spavanje kod drugarice :fijuk: a ja u Contrastu ucim kako ostati budan do 5 ujutro. :smeh: Dok nisam jednom prilikom "pokupljena" u nekoj raciji i odvedena u sup, odakle sam morala da javim roditeljima da dodju po mene. Kaznili su me dozivotno. I dan danas sam na odsluzenju.
Tako da, to su sve faze kroz koje covek valjda mora da prodje. Da bi znao sta je dobro, moras da se sretnes i sa onim losim. To je onaj deo drustvene socijalizacije kada ucis razliku izmedju djavolcica na levom i andjela na desnom ramenu. :) Samo sto neko ukapira pre, a neko kasnije. :beyond:

Mada bih ja uveo stroge kazne za roditelje
Ne mozes kazniti nekog samo zato sto je mozda los roditelj.
Takvi su sebi najveca kazna.
Ja sam za uvodjenje kaznjavanja ugostitelja koji toce alkohol maloletnicima. Nemoguca misija :smeh:
Koliko je trajala ona zabrana da se maloletnim licima ne prodaju cigarete? Mesec dana? I? Nikom nista. PusU klinci, ne vidU se od dima. Mislim, zabrane su i dalje vidno istaknute na trafikama i prodavnicama, samo dzaba kad trgovci to ne postuju, a niko ih ne kontrolise. Tako bi verovatno bilo i sa prodavanjem alkohola.

Nego...pobeze mi misao :ces:
A da.
širio se smrad "trave"
Mnogo se izvinjavam. Evo jos dim, pa gasim. :crazy:

Pozdrav za gos'n morriba :mahanje:

zmax
05.03.2008, 00:47
Ja bih im zabranila,ne vidim da nama koji smo imali ograničenje za izlaske danas nešto nedostaje,ali to je teško objasniti mladima. :roll:

_baba_
05.03.2008, 01:37
ne vidim da nama koji smo imali ograničenje za izlaske danas nešto nedostaje :roll:
Meni je uvek falilo:"Jos samo sat vremena" :molitva:
Ali sam sve propusteno nadoknadila :king: :smeh:

zmax
05.03.2008, 01:45
Meni je uvek falilo:"Jos samo sat vremena" :molitva:

Kome nije :smeh: i ne samo sat vremena.

Ali sam sve propusteno nadoknadila :king: :smeh:

I ja sam nadoknadila i to kao da sam morala normu da isteram,a uvek preko norme,pravi udarnik. :stid2:

Angus
05.03.2008, 01:52
...uvek mi fali,a norma je beskonacna...ja sam pubertetlija zarobljen u telu gologuzastog baboona...8)

Tami80
05.03.2008, 20:26
cini mi se da sam se bolje provodila dok mi je izlazak bio ogranicen... :uredu:
Tako da....sto da ne...

Fingon Feanor
28.05.2008, 02:00
Ništa se time neće rešiti. Treba ostaviti klincima da sami sazrevaju, a ne da im zabranama samo pogoršavaš stvari!