Puna verzija : Predrasude - zamka u koju svi upadamo
Moram da priznam da sam u nekim trenucima bila izuzetno razocarana razmisljanjima ljudi oko sebe..nadjoh to i ovde na nekim skakljivim temama, poput ove trenutno aktuelne o homoseksualcima, ili nesto ranije o izbeglicama.. uvek se iznenadim koliko ljudi mogu da se zatvore u sopstveni mrak uzrokovan stereotipima, kanonima ... "sve sto nije kao ja ne valja" ..
Ne zelim da kazem da sve valja, naprotiv. Jednostavno, smatram da ne treba sve odmah osudjivati, vec izgraditi taj neki unutrasnji sistem i postovati tudje izbore.
Ni sama nisam savrsena, jer robujem nekim predrasudama kojih nikako da se otresem. Jedna od njih su Romi. Mama me je kao klinku plasila "Cigankom"; na pijaci ju je jedna surela, dok me je nosila u narucju, i spopala je da joj da "dete, jer je to njeno dete", a mama kaze da sam histericno plakala zbog toga; kad sam imala 7-8 godina, strah i trepet mog detinjstva, jedan Rom koji je imao stakleno oko, me susreo na ulici i iz bezveze me osamario, jer "sto ja njemu idem u susret?!"... Bile su to neke situacije, koje su me kao dete navele da negativno razmisljam o njima i nikako da pobegnem od svega toga. Trudim se, cak sam i ucestvovala u nekim humanitarnim akcijama, pricam sa njima, smejem se....ali negde duboko u sebi, nisam "cista"... ali radim na tome i pokusavam da pobedim tu glupu zamku u kojoj sam...
A vi? Robujete li predrasudama? Na koji nacin ih pobedjujete? Sta mislite o svemu tome?
Mama me je kao klinku plasila "Cigankom"; na pijaci ju je jedna surela, dok me je nosila u narucju, i spopala je da joj da "dete, jer je to njeno dete", a mama kaze da sam histericno plakala zbog toga;
Opa, pa mi to imamo slične traume iz detinjstva. Ali efekat je sasvim suprotan. Jeste mi stran, ali me fascinira njihov nomadski način života, mešavina suza i smeha, ljubavi i mržnje. Obožavam njihovu muzika. Ali, otišla sam u off topic.
Elem, mislim da malo nas nema bar nekih predrasuda, što nametnutih od strane porodice ili društva, što samo svojih. Ali, znam da je to uskogrudo i vrlo često neopravdano. Zato, ma kakve moje predrasude nekad bile, borim se sa njima u sebi, i mogu da se pohvalim da ih vremenom gušim i sve ih je manje. A kako iz gušim? Nemam pojma, valjda snagom volje, razumom, ko zna.
nattydread
01.09.2006, 12:40
ovo je bas dobar topic. za sebe ne bih mogla reci da sam osoba koja robuje predrasudama, uglavnom...ali, naravno, uvijek upada ono ali...sto je mene kod same sebe zaprepastilo ponekad, a to je ono sto je maqa maloprije spomenula, a to su Romi. uvijek sebe uhvatim kada neki od njih sjednu u isti kupe u vozu ili stanu pored mene u busu, ja se uvijek mahinalno klepim po torbici, tripujuci da bi netko od njih mogao nesto da mi ukrade. pretpostavljam da je to ostalo od dijetinjstva gdje me je baba uvijek plasila ciganima i cigankama, tipa: ako ne budes dobra, onda ce oni blah, blah, blah. i sama svejsna svoga ponasanja, trudim se da to prevazidjem. a mislim i da sama cinjenica sto se sa njima ne druzim je takodjer doprinijela toj predrasudi. ne ponosim se zbog toga, ali se trudim da to prevazidjem.
Ne zelim da kazem da sve valja, naprotiv. Jednostavno, smatram da ne treba sve odmah osudjivati, vec izgraditi taj neki unutrasnji sistem i postovati tudje izbore.
Iz tog razloga i ne postujem na nekim temama. A svačiji izbor poštujem.
Ja se trudim da ih nemam, i retko kad ih kod sebe primetim. Neki me čak osuđuju i što mi istih manjka. Pa se može, kao, desiti da najebem u životu ( :blink: )
Meni je jako krivo kada ljudi govore loše o ciganima (često koristim ovaj, za neke uvredljiv izraz). Tamo gde se rodio i odrastao moj otac bilo ih je puno. Na Čuburi je bilo neverovatno da nemaš crnog drugara. Dovoljno je da pogledam neke crno bele fotografije i vidim Ebony and Ivory srećna mala lica. Mog oca su ljubavi prema ljudima naučili njegovi roditelji, mene on. A kako bi drugačije dobila svoje prve vaške? :uzbud: Toliko sam tada htela da budem ista i da me svrbi glava. A onda me baba zalila petrolejom i istrebila ih. :dry:
Imali smo u komšiluku Ružu ciganku, koja nam je uvek prvo voće donosila sa njenog placa. Tako da sam ja jela uvek prve ciganjske jagode, prve ciganjske breskve i prve ciganjske kajsije.
Znam ženu koja je imala strašnih problema na poslu zbog svoje boje kože. Istih tih predrasuda. "Prosvetni radnik, a ciganka? Pa kako ona može da predaje našoj deci?"
A sva su deca naša. Bez obzira koje su boje.
Da nije bilo komšije sa ćoška ne znam od koga bi moja porodica godinama kupovala "najbolji kume pasulj kad ti kažem" i pertle za cipele. Nažalost, i njega su srušili.
Cigani su obogatili život moje porodice, moj takodje. Moju babu, gospodju sa biserima, nikada nije bilo sramota da se vraća sa cigankom sa pijace. I da se slatko ismeje do kuće.
Ono što mi para uši, a što nikada u svojoj porodici nisam čula su one poznate ničim izazvane roditeljske vaspitne rečenice: "Odneće te cigani" "Vidi kakva si musava k'o ciganka" "'Oćeš da završiš kao prljavi ciganin?" itd itd. Neki roditelji i dalje to izgovaraju po inerciji, ne razmišljajući da time svašta usadjuju u glave svoje dečice, a cigane tako automatski stavljaju u drugi red.
Bilo je žena koje nisu htele da u porodilištu dele sobu sa cigankama. Ja sam spavala pored jedne. Ona je mene zasmejavala, a ja sam njoj davala sok i keks da ima čime da doji, jer je hrana bila više nego oskudna tada. Pile smo i iz iste čaše iako se ona trudila svojski da je opere nad lavaboom kad treba ja da pijem. Lakše mi je bilo da kažem mojima da nam donesu još jednu, nego njoj da objasnim da se ne gadim.
Meni i beo čovek može da izgleda itekako musavo i prljavo i pored toga što je čist i ulickan. Fasada je fasada. Nikada ne bih mogla u drugi red da stavim nekoga ko je čovek, ali čovek u pravom smislu te reči.
Eto, ja malo u offtopic. Malo više.
euridika
01.09.2006, 18:18
Malo smo se ovde vezali za jednu jedinu situaciju, a mislim da je topic odlican i da moze mnogo sire da se raspravlja. Pa da probam ovako :). Ja sam jako nedavno imala problem sa predrasudama licnim, glupim od kojih nisam uspela da se otresem i u skladu sa kojima sam i donela odredjene odluke. Dakle, hajde da se obratim prevashodno damama, imate li predrasude vezane za odnos musko-zensko kada su u pitanju godine? Ili da to kazem na ovaj nacin, sta mislite o vezama starija devojka mladji muskarac :) Any comments? :)
Ko se na mleko opeče i u jogurt duva.
Imam dosta predrasuda i što sam stariji, sve više sam siguran da ih se neću otarasiti, jer te predrasude postaju činjenice. Sećam se, 1993. godina, učio sam da brojim do milijardu pomoću novčanica, moji mi kupili patike. Vraćam se iz škole, pored ulaza imam neko žbunje, a bilo predveče. Odjednom, iskaču dva gancija iz žbunja, jedan mi stavi smrdljivu i prljavu ruku na usta, a drugi krene da mi izuva patike! Ne znam da li je neko dožive nešto slično, ali za dete od 10-11 godina je to izuzetno velika trauma. Od tada ih organski ne podnosim. Evo, danas na poslu je jedan od 6-7 godina hteo da mi drpi nešto sa pulta. Da ne pričamo o mnogobrojnim slučajevima krađe kada su u glavnoj ulozi bili cigusi. Mlad, zdrav, a krade. To je njima u genima i tako će biti. Čast malobrojnim izuzecima. I nema šanse da ću ikada promeniti mišljenje o njima. Ne mrzim ih, ne želim da ih vešam i slično, ali što dalje od mene. Tako ću i svoju decu jednog dana da vaspitam. Pa neka kaže ko šta hoće, zabole me.
Sledeći na listi su pederi. Ma nema šanse da ih posmatram na isti način kao normalne ljude. Mislim da ne postoji gora kazna da mene, od te da me neko naguzi. Prilično sam siguran da bih tada bio u stanju da ubijem čoveka. Zato, dalje od mene. Radite vaše bahanalije između svoja 4 zida i svima lepo. Čim napustite sobu, ponašajte se normalno i neprimetno i sve će da bude u redu. Ne spominji mi svoje seksualno opredeljenje i možda ćemo i pivo popiti.
E onda dolaze Šiptari. Činjenica je da ne poznajem ni jednog, ali posle svega što se izdešavalo, ne mogu da se otmem predrasudi da nisu svi isti. Ko je neprijatelj Srbije, on je i moj neprijatelj. A zbog njih smo bombardovani, unazađeni 100 godina i što je takođe vrlo bitno za osobu od 23 godine, na crnoj šengen listi. Znači, hoće nezavisno Kosovo, kada treba da se švercuje droga i izdržava 20-točlana porodice koriste srpski pasoš, ali zato ne plaćaju račune, porez itd. Opet kažem, čast izuzecima, nadam se da ih ima.
Će da se nastavi...
Odjednom, iskaču dva gancija iz žbunja, jedan mi stavi smrdljivu i prljavu ruku na usta, a drugi krene da mi izuva patike! Ne znam da li je neko dožive nešto slično, ali za dete od 10-11 godina je to izuzetno velika trauma. Od tada ih organski ne podnosim.
Nisam doživela ništa slično, niko mi nikada nije izuo patike, ali su mi oteli đevrek :beyond: Izuvanje su radili, bar u mom gradu, češće bela deca. Ako ne i u 95% slučajeva. Šta bi bilo da su bili beli i da nisu bili smrdljivi? Bila bi to trauma za tebe i tada, svakako. Samo, nije mi jasno koga onda organski ne bi podnosio? :cesces:
Ne teram te da menjaš mišljenje, i ja svoje teško menjam, samo me zanima šta bi bilo kad bi bilo.
Mlad, zdrav, a krade. To je njima u genima i tako će biti.
Pa više će biti "prosi" nego "krade", ali da, kradu i oni. Vole da prevare, da gataju, da loše podmere kantar i šta sve ne... isto što i mi. Oni idu pa drpaju po Italiji, a mi po Nemačkoj i Švici :smeh: Pustio mi komšija video kasetu, njegova radnja ima videonadzor. Zaprepastila sam se ko sve krade i na koju foru.
Mislim da ne postoji gora kazna da mene, od te da me neko naguzi.
A ovom prosto nisam mogla da odolim :smeh: Pa sve samo tebe čekaju da te naguze, zečetino :smeh:
:kiss:
euridika:
Dakle, hajde da se obratim prevashodno damama, imate li predrasude vezane za odnos musko-zensko kada su u pitanju godine?
:jok: Rekla sam već na nekoj temi. Do neke granice. Ranije nisam razmišljala o tome, bilo bi glupo da ja imam 18 a on 5 i po, ali kako godine odmiču, mislim da bih mogla da budem sa mlađim muškarcem. Sada, do 10 godina razlike. Al' imam već jedan primerak, uzela ga, kao, za zauvek (mada ne volim tu reč, kao i reč nikad), pa :beyond: Ima primera u mojoj okolini, i za sada sasvim dobro funkcioniše. Sve zavisi od ljudi. Mene konkretno više privlače stariji, ali mislim da mlada krv može da osveži. Kako muškarce, tako i žene. Zašto bi se razlikovalo?
Imam predrasude ali im nisam rob pod obavezno. Prije je bilo drugacije, znaci bio sam totalni betonas koji koraka nije odstupao od svog vidjenja stvari ali otkako sam postao dio jedne od njih poceo sam da razmisljam i da dajem prostora i zdravom razumu. Maka je navela kako danas mnogi imaju predrasude o izbjeglima, e pa svakog svoja rana najvise boli. Niti smo birali da budemo dio pomenute grupe niti se ponosimo time. E onda kad krenes da sreces ljude koji vide samo crno u nama, koji nas se groze, ustrucavaju, mozda i plase ili sta sve ne, pocne da ti bude blago lose. Pomislis u sebi Boze ovaj nema poja ko sam JA, ja kao jedinka. Nista bolji niti sta gori od nekog drugog koji nema taj epitet koji ja imam. E onda uhvatim sebe kako osudjuem ljude o kojima nemam pojma i shvatim da sam ja koji nemam pojma o njima najmanje kompetentan da ih osudjem i osporavam. Sretnem nekog Spanca, ne podudaramo se mentalno i ja sad trebam da se grozim svih Spanaca na osnovu njega :jok: Poceo sam gledam na ljude iskljucivo pojednicano, svi smo mi prica za sebe, daleko od stereotipa danasnjice.
No opet kako Kunic rece u nekim slucajevima je tesko ili cak nemoguce napraviti neko kompromisno stanje. Jednostavo rob sam nekih predrasuda a mozda sam po sebi ne zelim da ih se rijesim.
Dži, pazi 'vako - odgovoriću ti kroz još jedan primer: imam predrasude prema narkomanima. Kada sam bio neki niži razred osnovne i kada smo imali fizičko, uvek sam voleo da branim kod "drugog" gola, jer je "prvi" gol bio blizu "iza škole", a tu su se okupljali "stariji" i puhali u ljepilo. Znači, ako bi lopta otišla iza gola, dokotrljala bi se do njih i ja kao golman sam bio primoran da idem po nju. A uopšte mi nije bilo svejedno, jer se zna da se čovek na lepku izobliči i nije svestan šta radi. Ko zna kakva haludža može da ga lupi i može od mene da se natripuje da sam zmaj koji ga napada, a da bi se odbranio, treba da me odvali ciglom u glavu. Ni dan danas mi nije svejedno kada sam u blizini nekoga ko je na halucinogenim drogama. Može on biti "dobar u duši" do prekosutra, on je za mene narkić i kraj priče. Isto tako i cigusi - mogu biti šta hoće, ja se sećam par ružnih situacija i odbrambeni sistem uradi svoje. Jebiga, kada ne znam za druge primere. Ja tebe skroz razumem, ali ti si imala i svetle primere, ja nisam. A o tome š.b.b.k.b.b... Ne znam šta bi bilo. Nikada nisam o tome mislio, jer postoji mnogo ishoda. I niko mi ne garantuje koji je ishod pravi. Tako da više verujem iskustvu nego mašti. Ja sam samo iskreno izneo svoje mišljenje - nekome je to za osudu, neko me razume.
Pa sve samo tebe čekaju da te naguze, zečetino
Tako i možeš reći i devojkama "Pa svi samo tebe čekaju da te siluju"
No opet kako Kunic rece u nekim slucajevima je tesko ili cak nemoguce napraviti neko kompromisno stanje.
Ma da, ili jesi ili nisi...
Ja sam samo iskreno izneo svoje mišljenje - nekome je to za osudu, neko me razume.
Ja tebe potpuno razumem, kao i Maku i njenog staklenca. U pitanju su traume. I naravno da te ne osuđujem. Ono što sam ja htela da kažem, a što možda nije bilo jasno (verovatno je do mene), je - da mi malo smeta kad neko osuđuje i etiketira ceo jedan narod zbog onih stvari koje npr. pravi i narod kojem on sam pripada. Znači, posmatrati ljude pojedinačno, ja sam za to.
Zato sam i rekla da nikada ne bih mogla u drugi red da stavim nekog ko je čovek. Boldovano namerno. Šta god i ko god on bio.
Što se tiče tih Šiptara, Muslimana, Iranaca, Litvanaca, bubašvaba, pijanih i razvedenih žena, o tome neću. To zalazi u politiku, a kada dođe do toga imam samo jednu rečenicu: Ja se bojim da se mi uopšte ne razumemo. A ako priča i krene u tom pravcu, onda se totalno povlačim. Samo da kažem da se zdravo naježim kada čujem rečenice poput "Dobar Šiptar je mrtav Šiptar" i sl.
Tako i možeš reći i devojkama "Pa svi samo tebe čekaju da te siluju"
:blink:
A trebalo je da bude duhovito.
Znači, posmatrati ljude pojedinačno, ja sam za to.
Naravno. Ali ja ti kažem da nikad nisam upoznao cigana koji nije hteo da me zajebe, opljačka itd. Uvek nakon generalizacije kažem čast izuzecima. Jer verujem da ih ima. Mora ih biti.
A trebalo je da bude duhovito.
Aj da malo produžim priču: zamisli da dođe neka devojka i napiše da ima predrasude prema osobama koje sede noću u parkovima, jer veruje da su manijaci. I to dođeš i napišeš joj "Ma da, samo tebe čekaju da siluju". A opet, "ti ljudi" možemo biti HLEB, Megs i ja. Znači, mogu biti manijaci, ali ne moraju. A tvoja predrasuda, uglavnom nastala zbog neke traume ti kaže "zajebi to, palim ja oko parka." Eto, tako i meni moja kaže "zajebi da li je možda dobar, ja ću držati ruku na torbi/džepu kada vidim cigana u busu." A on može biti i kulturan i vaspitan i da tim busom ide u školu, a ne u džeparenje, ali ne vredi. Ne mogu protiv toga. :beyond:
Ok, samo je meni bilo duhovito :beyond:
Ok, imam onda i ja predrasuda prema ciganima i hvatam se i ja za torbu kad udjem u bus... Ali onda, kad bolje razmislim, hvatam se ja za tu istu torbu svaki put kad udjem u bus, ni ne gledajuci ko je u busu... jednostavno, ocekujem da bi me svako mogao opeljesiti. Ali kontam Kunica, jer cigani jesu ti za koje se vecim delom vezuju te sitne kradje po autobusima ili gde god drugo. I ne mogu ni ja da skontam zbog cega prose, ako su vec zdravi, pravi i sposobni da rade nesto.
Prema pederima imam predrasude utoliko sto prihvatam da postoje na ovom svetu, ali im ne bih dala povlastice koje imaju heteroseksualci. Ako to znaci da imam predrasude prema njima... let it be :osmeh: ali, ja svoj stav necu promeniti.
Eh, te predrasude :)
Nego, zaboravila sam vam jos nesto reci..opet ja o Romima. Pre nekoliko godina imala sam decka koji je bio polu-Rom i to mi ni u jednom trenutku nije smetalo. To mi je samo potvrdilo da cu mozda i doseci nivo da uopste nemam predrasuda prema njima... :cesces:
Ne znam sta vi mislite, ali na tome zaista treba da radite... menjanje mentalnog sklopa i pretvaranje iz kako sloba rece totalnog betonasa u nekog fleksibilnog coveka je prosto nacin da odrzimo ljudsku rasu. I to je sasvim normalan proces. Od gledanja samo u jednu tacku ljudi odlepe.
Pre nekoliko godina imala sam decka koji je bio polu-Rom i to mi ni u jednom trenutku nije smetalo. To mi je samo potvrdilo da cu mozda i doseci nivo da uopste nemam predrasuda prema njima... :cesces:
:pehar:
Ne znam sta vi mislite, ali na tome zaista treba da radite... menjanje mentalnog sklopa i pretvaranje iz kako sloba rece totalnog betonasa u nekog fleksibilnog coveka je prosto nacin da odrzimo ljudsku rasu. I to je sasvim normalan proces. Od gledanja samo u jednu tacku ljudi odlepe.
sloba :blink: :hahaha: (morao sam da odreagujem :osmeh:)
ali opet mako sa druge strane ako bismo ravnodusni prema svemu izrodilo bi se ko zna cega sve ne... izborio sam par bitki protiv svojih stereotipa, uglavnom o glupim Amerima i sl., ali za neke mislim da nikada necu smoci dovoljno snage i reci da je to OK...
sloba :blink: :hahaha: (morao sam da odreagujem :osmeh:)
:hahaha:
ali opet mako sa druge strane ako bismo ravnodusni prema svemu izrodilo bi se ko zna cega sve ne... izborio sam par bitki protiv svojih stereotipa, uglavnom o glupim Amerima i sl., ali za neke mislim da nikada necu smoci dovoljno snage i reci da je to OK...
ma bre, ne treba biti ravnodusan, samo ne treba ni generalizovati stvari... nisu svi, vec pojedinci...nije sve, vec samo nesto... zar zaista da mislimo da su sve plavuse glupe?!? :stid2:
Eh, te predrasude :)
:srpko: :srpko: :srpko: :srpko: (ne zbog Slobe:blink: ), nego zbog suštine.
Mnogi ljudi imaju predrasude o zivotu i o ljudima iz drugih drzava. Prije nekih 15-god Yu je bila raj na zemlji za sve zemlje istocnog bloka. Danas ljudi iz Poljske, iz Ceske, iz Rumunije (90% njih koje sam upoznala i koji nikad nisu posjetili nasu zemlju) smatraju da smo mi jad i bijeda, da su ljudi - ljuti, nervozni, ratoborni, da smo mnogo patrijahalni... Opet mi smo takvo misljenje imali o njima... bar do skoro... i o Afrikancima.
Ovo je samo jedan od mnogobrojnih primjera... Ljudi su puni predrasuda :beyond:
Dosta je lako upasti u predrasude , odredjene smo stekli vaspitanjem od roditelja , a brojne nam se namecu od strane svih vrsta medija ( nije da ih sad pljujem i sl. ) i okoline , ljudi sa kojima smo u kontaktu .......
Sustina je ne dozvoliti predrasudama da upravljaju nasim ponasanjem i razmisljanjem .......vec razbijati i ukidati ih .........
"Predrasuda je stav (misljenje) stvoren bez objektivnih podataka o predmetu stava...predrasude su generalizovani stavovi..."
Slažem se sa ovom definicijom koju sam pronašla. I ću se iz petinih žila truditi da ih se oslobodim.
Bas sam se zamislila nad ovom temom i shvatila da zapravo nemam predrasuda...
ali mi se svidja sto je Bishop rekao
Sustina je ne dozvoliti predrasudama da upravljaju nasim ponasanjem i razmisljanjem .......vec razbijati i ukidati ih .........
sve je receno, prepuni smo predrasuda a mnogih nismo ni svesni, sto zbog neinformisanosti, sto zbog zanemarivanja cinjenica, a stvari koje nam se iz dana u dan serviraju vremenom uzimamo kao "zdravo za gotovo".
Sta je istina, a sta laz? Ko je u pravu, a ko gresi? Kome verovati, koga zanemariti? Ili, slusati samo sebe, slediti svoje osecaje i pustiti ih da nas vode? Ili je i to jedna predrasuda?
predrasude
crnogorci su lijeni
bosanci su glupi
slovenci su skrti
makedonci su zadrti
predrasude, predrasude, ....
sponzor, sponzor
sponzor, sponzor
sloboda je skupa
svoju mater advertajzing
izgled vara
plavuse su gluplje
sustina je duboko
u centru je skuplje
crnci sviraju bolje
suncanje je zdravo
sto babica kilavo dijete
nema zivota izvan nase planete
predrasude, predrasude
sponzor, sponzor
sponzor, sponzor
sloboda je skupa
logo, bilbord, flajer, mater advertajzing
@Bishop
....tacno tako, samo treba ih na pre svega prepoznati, mnogi nisu sposobni
samo treba ih pre svega prepoznati, mnogi nisu sposobni
Da mnogi ih ne prepoznaju , pogotovo kod sebe ( verovatno i meni neke moje promicu ) ali to je pitanje nacina razmisljanja , svesti o sebi i drugima i nacina gledanja na okolinu . Potrebna je stalna teznja ka ucenju novog i napretku , terati sebe da budes bolji i da prihvatas cinjenicu da mozda i ti gresis pa da to ispravis...
Odoh pomalo u utopiju kanda , ali takvo je bar moje vidjenje :roll:
JasnaBGD
02.11.2006, 12:57
Ne poznajem, u svojoj okolini i medju ljudima sa kojima sam u kontaktu, nikog bez bar neke od ovde pomenutih predrasuda, zaista.
Od Cigana (Roma, pardon), preko "glupavih plavuša", "baš odvratnih Crnaca, a naročito onih iz Nigerije", "lenjih Crnogoraca", "glupih Bosanaca i/ili pandura", "škrtih Piroćanaca", "grebića Čačana":uredu: ...
Ma, i sama ih imam, iako se trudim da ne upadam u te zamke...
Medjutim, svaki put kada vidim, ili upoznam osobu sa tankim usnama, pomislim: "Bože, koji je ovo profesionalni skot...!" :wacko:
Savannah
02.11.2006, 16:40
Odrasla sam u obitelji koja je pokupila sve moguce gene iz bivse Yu pa i izvan nje. Corava sam na rasnu, nacionalnu i vjersku pripadnost.Za mene postoje samo dobri i losi ljudi. O da, imam predrasude prema budalama bez obzira na to gdje im je mjesto stanovanja i bez obzira na to kojem li se bogu mole.
PropelerZviz
06.11.2006, 21:46
Tema je interesantno postavljena, pa ako pod jedan ustanovimo sta su predrasude, nemoramo im robovati. Ali ih ja ispoljavam uglavno kad nisam raspolozen i naoruzan zivcima ili kad mi je izuzetno lepo pa mi to neko skenja.
Di me nadje za ciguse.... eto znam ih dvoje sa kojima sam na "dobar dan", uglavnom su to i muzicari. Moja predrasuda je usmerena generalno na Rome jer mi generalno smetaju gde god se nasi putevi preplicu... besmisleno je da navodim primere, zasto. A eto ima i onih koji mi ne smetaju ni malo, ali nijedan od njih mi nije sigurno ni sagovornik, a ne uzor... E sad mi recite dali je pametnije traziti inteligentnog cigana ili opusteno ici na mesta gde se mogu sresti ljudi od kojih nesto mozes cuti i nauciti. Mislim, ne zivi se 200 godina, a i ne verujem da postoji relaksacija nakon oslobadjanja od ropstva predrasudama. Ima ljudsko bice sirok dijapazon mana.....
Predrasude mogu biti odjek nasih neurona koji nam vracaju impulse negativne senzacije u memoriju te pokusavaju da nas zastite. Mozda je bas ljudski imati predrasude. Znam ja da nisu svi...bla, bla,bla... al' je zdravije drzati se na distanci, da ne dodje do najeba.
Ove Rambove predrasude su zaista predrasude. Sa naglasavanjem toga da je sloboda skupa, te je jasan i sloj ljudi koji imaju predrasude, ali ih ne shvataju i ne kontrolisu.
Ali dali je "predrasuda" ako mislite da su "svi" trgovci lazovi, kad vas uglavnom lazu. Ok neko vas nije slagao i bas vas je uputio, sto ne znaci da on i dalje nije lazov, jer vi niste jedina musterija. Dakle taki je poziv. Pa ako se mene pita ja bi bio na oprezu.
Ne volim predrasude...to predstavlja ljudsku glupost kroz ocenjivanje ljudi i stvari na osnovu prvog kontakta sa njima....Ne treba suditi knjigu po koricama,treba je procitati....svima treba dati sansu...jer necija odluka u bilo kom smislu i bilo kojoj sferi zivota je samo njegova...njegov stav...a predrasudama tu nema mesta.
Krivo mi je sto JAKO velik broj ljudi u Srbiji ima predrasude najvise prema ljudima i razlicitosti...a u razlicitosti je car!!!
Kiss
Lične predrasude se stvaraju i najčešće su uslovljene mikro ili makro okruženjem. Navešću neke kolektivne predrasude koje posle izvesnog vremena postanu sastavni deo ponašanja pojedinaca iz tih okruženja. Odnos stanovnika gradova prema selu; "seljaci su to", komšija prema komšiji; "on je ciganin", "on je šiptar (izbeglica iz Kosova)", " on je ustaša(izbeglica iz Hrvarske)" , "on je vlauca (Vlah)". Više obrazovan prema manje obrazovanom (ima mnogo naziva), itd...
Vecinu predrasuda ljude pokupe iz svoje okoline, bilo to porodica ili prijatelji. Niko ne moze da tvrdi da nema predrasude. Mene su moji ucili da na sve ljudi gledam jednako, ali opet i ja imam neke predrasude vezane za neke stvari, ali se trudim da ih prevazidjem, jer ponekad zbog tih predrasuda ne dozvoljavamo sebi da upoznamo neku osobu zaista onakvu kakva jeste.
Odbacite predrasude!!!!!!!!!!
ма, добре су предрасуде. људе се скривају иза њих, нису ни свесни колико. људима су потребне предрасуде јер се ПЛАШЕ.
страх од непознатог, најбоље је не упуштати се, не дирати, јер- они су овакви, они су онакви, то је тако, зид је превисок.
за мене се не би баш могло рећи да упадам у ту замку, знао бих ја како да одбраним своју либералност, своју отвореност према свему. 8)
мени је само занимљив ментални склоп ових ограничених.
ок, неко је поменуо роме. на пример, знам гомилу њих и могло би се рећи да је огромна већина онаква каквим их већина људи доживљава... исто важи за црногорце- добро јутро радни народе црне горе, тачно је 12 сати... али, има и оних који се не уклапају у те шаблоне, у ту...:cesces: можда традиционалност, патријахалност. зависи колико се човек отвори ка свету, заиста је то тако.
босанци су овакви, лале су(...), ма знате све то, знамо све то. то је ствар менталитета, ствар прошлости. паде ми на памет 500 година под турцима на које се стално враћамо, можете ли замислити како су рецимо ови из западне "културне" европе тада гледали на балкан? као на примитивце, наравно. и дан данас гледају тако на нас. то је страшно, бар би они морали да имају сведену ситуацију... али, овим се лагано улази у домене филозофије...
love hunter
02.12.2007, 05:32
Kad upadam u tu zamku, upadam svesno...
...na primer, niko ne moze da me ubedi da 99,9 % ljudi koji su bili na koncertu Cece Raznatovic nisu shabani...
...isto mislim i za radikale (mada je to ista ili barem slicna populacija).
Onih 0,01 % je potvrda izreke da u svakom kukolju ima i zita...
:fijuk:
Kad upadam u tu zamku, upadam svesno...
...na primer, niko ne moze da me ubedi da 99,9 % ljudi koji su bili na koncertu Cece Raznatovic nisu shabani...
...isto mislim i za radikale (mada je to ista ili barem slicna populacija).
Onih 0,01 % je potvrda izreke da u svakom kukolju ima i zita...
Tipican primer predrasude.
Tolika opsednutost Radikalima.
100% - 99,9% = 0,1%
Ne i kod Love Huntera. On je toliko opterecen negativnom konotaciom Radikala da ne moze sebi da dozvoli da ni u prostoj matematickoj operaciji umanji Radikale.
U prevodu, za njega su svi "shabani" koji idu na koncert Cece i koji glasaju za Radikale.
Poistovecivanje ljudi na koncertu sa politickom partijom. Zar to nije ocigledna predrasuda.
P.S. Ja ne bih isao na koncert Cece jer nisam ljubitelj te vrste muzike ali cu sigurno na sledecim izborima glasati za Radikale (ako se nesto u medjuvremenu ne promeni).
-Za ispit koji spremam, u delu koji se tice psihosocijalnog definisanja potrosaca, otvoreno se kaze da se uocene predrasude trebaju koristiti i pojacavati. Ima u toj knjizi jos svasta nesto, kao na primer: biti moralan, samo ukoliko nam to nije na stetu, plasirati dezinformacije (lagati, drugovi i drugarice pioniri), ukoliko su koristi vece od stete... ddjjU!
Sve sam vas, vas sa predrasudama, evidentirao
Toliko!
Dinner Guest: Me
I know I am
The Negro Problem
Being wined and dined,
Answering the usual questions
That come to white mind
Which seeks demurely
To Probe in polite way
The why and wherewithal
Of darkness U.S.A.--
Wondering how things got this way
In current democratic night,
Murmuring gently
Over fraises du bois,
"I'm so ashamed of being white."
The lobster is delicious,
The wine divine,
And center of attention
At the damask table, mine.
To be a Problem on
Park Avenue at eight
Is not so bad.
Solutions to the Problem,
Of course, wait.
Langston Hughes (1902-1967)
Nisam uspio da nadjem prevod pjesme, a sam da prevodim nema smisla. Ne zato sto sam lijen vec smatram da nisam nimalo strucan u tome. Ipak je ovo poezija kojoj treba prici sa malo vise razumjevanja nego sto bih ja mogao sa mojim skromnim poznavanjem engleskog jezika.
No, poenta je da sam u Hughes-ovom djelu pronasao upravo svu besmisao generalizacije. Ako pripadamo odredjenoj grupi ljudi ne znaci da reagujemo na stvari oko sebe kao pojedinci iz iste, mozda cak ni kao vecina.
Odrasla sam u delu grada gde je bilo puno cigana. Upoznala sam ih u svim mogucim raspolozenjima i situacijama. Neretko su to bile svadje, tuce, pa i ubadanje nozevima. Tada sam ih se plasila vise nego bilo cega drugog. Kad idem u skolu isla sam duzim putem, jer ako idem kracim moram da prodjem pored njihovog kraja, a to nikad nije bilo nimalo prijatno. Cigancici su nas pljuvali, gadjali kamenjem, psovali nam belu majku...
Onda je u moj razred dosla jedna ciganka, sasvim normalna, kulturna i lepo vaspitana devojcica, vesela, uvek raspolozena.. i za kratko vreme mi je postala najbolja drugarica.
Tada sam ukopcala neke stvari.
Ne mogu da kazem da su moje predrasude nekim cudom jednostavno nestale, jer nisu. Ali recimo, druzeci se sa tom devojcicom iz mog razreda upoznala sam i drugu stranu price.
Medju njima ima puno ljudi koji su vece ljudine i lafovi od onih koji imaju avione, kamione...8)
I evo primera da je tacna ona stara- ko zna zasto je to dobro...
Vozim se autobusom s posla, visim na onim ruckama i samo sto ne zaspim, kad osetim da mi neko dira torbu :blink:
Okrenem se, kad ono jedan ciga koji je ziveo u mom kraju :smeh:
Tek ce on kad je video da sam to ja..."U komsinice izvini!" :celepenka:
A vidjam ih i danas po autobusima. Dzepare i oni koji uopste nemaju potrebe za tim. :jok: Pa se bas zacudim zasto i dalje to rade :cesces:
Tipican primer predrasude.
Tolika opsednutost Radikalima.
100% - 99,9% = 0,1%
Ne i kod Love Huntera. On je toliko opterecen negativnom konotaciom Radikala da ne moze sebi da dozvoli da ni u prostoj matematickoj operaciji umanji Radikale.
U prevodu, za njega su svi "shabani" koji idu na koncert Cece i koji glasaju za Radikale.
Poistovecivanje ljudi na koncertu sa politickom partijom. Zar to nije ocigledna predrasuda.
P.S. Ja ne bih isao na koncert Cece jer nisam ljubitelj te vrste muzike ali cu sigurno na sledecim izborima glasati za Radikale (ako se nesto u medjuvremenu ne promeni).
...ma koliko se svi mi trudili,ipak robujemo predrasudama...
...da izvines Pero,ali nekako se radikali,Ceca i narodna muzika vezuju jedno za drugo...kako?...kao kich,kao neukus,kao primitivizam...sto ne mora da znaci,ali tako to ide...:)
...imam srecu u zivotu da,krug prijatelja,drugova i poznanika,koji me okruzuju,je veoma veliki...ali u tom krugu je ljudi raznog sloja...obrazovanja,zelja,imanja,saznanja,hobija,z animanja,interesovanja...i kroz tu saroliku prizmu,uspevam da sagledam sve ljudske mane i vrline,shvatajuci da jednostavno,nismo svi isti...sto ne znaci da su jedni dobri,a drugi losi...na taj nacin,borim se od predrasuda...medjutim,jako tesko to ide...:)
...ma koliko se svi mi trudili,ipak robujemo predrasudama...
...da izvines Pero,ali nekako se radikali,Ceca i narodna muzika vezuju jedno za drugo...kako?...kao kich,kao neukus,kao primitivizam...sto ne mora da znaci,ali tako to ide...:)
...imam srecu u zivotu da,krug prijatelja,drugova i poznanika,koji me okruzuju,je veoma veliki...ali u tom krugu je ljudi raznog sloja...obrazovanja,zelja,imanja,saznanja,hobija,z animanja,interesovanja...i kroz tu saroliku prizmu,uspevam da sagledam sve ljudske mane i vrline,shvatajuci da jednostavno,nismo svi isti...sto ne znaci da su jedni dobri,a drugi losi...na taj nacin,borim se od predrasuda...medjutim,jako tesko to ide...:)
Apsolutno te razumem (obzirom na godine) jer za to je potrebno iskustvo. I ja dok sam bio mlad, sve sam vrednovao po principu crno/belo. Kasnije sam shvatio da postoji i siva boja, a znatno kasnije sam shvatio da ljudi koji imaju isti stav po jednom pitanju mogu da imaju sasvim oprecan po drugom.
Sada, u ovim godinama, vise ljude ne delim po odelu koje nose, po verskoj, nacionalnoj, politickoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti nego samo da dobe i lose.
Osobe na pocetku uvek prihvatam kao pozitivne (dobre), a kasnije ako me dovoljno razocaraju, svrstam u negativne (lose) i ti vise kod mene nemaju "prohodnost".
Jedino na ovaj nacin uspevam da se izborim sa predrasudama. Jer, po meni, veca je steta da jednog dobrog coveka odbacim, nego da mnogo losih imam u svom okruzenju.
Zbog svega ovoga, uopste ne osudjujem vas mladje, sto imate takav stav. I ja sam bio slican vama, samo vas upucujem da ga preispitate. Vremenom ce mnogi od vas, onako za sebe, reci "ma da, taj Pero je stvarno bio u pravu". :smeh:
Apsolutno te razumem (obzirom na godine) jer za to je potrebno iskustvo. I ja dok sam bio mlad, sve sam vrednovao po principu crno/belo. Kasnije sam shvatio da postoji i siva boja, a znatno kasnije sam shvatio da ljudi koji imaju isti stav po jednom pitanju mogu da imaju sasvim oprecan po drugom.
Sada, u ovim godinama, vise ljude ne delim po odelu koje nose, po verskoj, nacionalnoj, politickoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti nego samo da dobe i lose.
Osobe na pocetku uvek prihvatam kao pozitivne (dobre), a kasnije ako me dovoljno razocaraju, svrstam u negativne (lose) i ti vise kod mene nemaju "prohodnost".
Jedino na ovaj nacin uspevam da se izborim sa predrasudama. Jer, po meni, veca je steta da jednog dobrog coveka odbacim, nego da mnogo losih imam u svom okruzenju.
Zbog svega ovoga, uopste ne osudjujem vas mladje, sto imate takav stav. I ja sam bio slican vama, samo vas upucujem da ga preispitate. Vremenom ce mnogi od vas, onako za sebe, reci "ma da, taj Pero je stvarno bio u pravu". :smeh:
...cekaj,cekaj...malo si se zaneo....:huh:
...i ja ljude delim na dobre i lose...jer da nije tako,odavno bih te oterao u qrac...:)
...nisi pazljivo citao sta sam napisao...moj krug ljudi koje vidjam je sarolik...pa je logicno da su im stavovi u raznim temama drugaciji...ali je bitno da su dobri ljudi...:uredu:
...kako si pozurio da mi odrzis lekciju...a ni ne citas sta pisem...:hahaha:
biterlemon
08.12.2007, 11:27
Po defaultu imam predrasude protiv svih radikala, raznih beretki, i uopste onih koji po deafultu imaju predrasude protiv siptara, hrvata, madjara i ostalih antidrzavnih elementata.
Predamnom se prvo neko mora pokazati kao dobar covek u dusi, pa tek onda kada pokaze da svoje predrasude i uvrezena misljenja moze ostaviti sa strane (i mozda) i moze postovati druge, e, tek je onda za mene covek.
Buba Erdeljan
17.01.2008, 13:26
No, poenta je da sam u Hughes-ovom djelu pronasao upravo svu besmisao generalizacije.
Da probam da odgovorim, možda i ostane na tabli :fijuk:
Osnov etničke predrasude čini davno izrečena istina: s' kim se tučeš - taj je loš. Prosto.
Od tih predrasuda ne bolujem jer mi je život u multikulturalnoj zemlji dopustio da sagledam različite klase, što nacionalne - što verske.
Na ličnom nivou sam se već izjasnila na temi maćeha/očuh.
"Glavni uzroci predrasuda su: oponašanje, navike, sklonosti." Kant
Predrasuda je uvek bilo i biće i nema čoveka koji bar nekad nije imao prema nečemu ili nekome predrasude..Od njih se može izlečiti ali isto tako teško kao što se probija na putu traženja smisla jer su predrasude duboko ukorenjene u čoveku....Ne mogu svi ljudi biti mudri niti svi imati predrasude...Ali nikome nije zabranjeno da teži toj nekoj višoj spoznaji sebe i drugoga..Sve zavisi samo od nas samih koliko smo spremni da zarad mudrosti osetimo svu bol ali i ljubav..Ne mogu svi ljudi to podneti... :jok:
I ja sam se iznenadila koliko nisam bila svesna nekih svojih predrasuda,svesna kažem :uredu: a one su čučale "samo" ne otkrivene!
E tome je i njihova zamka, sto se kamufliraju ! :smeh:
Imala sam predrasudu do skoro prema jednoj bolesti jer sam mislila da se ona dobija samo pod stare dane znači nisam bila dovoljno upućena ali posto sam čula da neko mlad pati nažalost od te bolesti, i eto na jedan bolan način sam saznala da sam imala predrasudu...(al sada bi više volela da imam tu predrasudu i dalje a da taj neko nije bolestan od te bolesti)
Predrasude nisu pozitivne,daleko od toga,prvo što degradiraju i bacaju u senku..one su kočnica otkrivanja istine! Mada teško da će čovek imati savršeno saznaje ali bar treba da tome teži ...:uredu:
Da ciriram Tolstoja!
"Ne može se odagnati, loša misao kad ti dodje u glavu, ali može da se zna da je ta misao loša. A kad znaš da je loša onda možeš da joj se odupreš.
Došla mi je misao u glavu da taj i taj čovek nije dobar. Ja nisam mogao da to ne pomislim, ali ako znam da je ta misao loša, mogu bar da se setim, da je osudjivanje ljudi loše, da sam i ja sam loš, a kad se toga setio mogu da se uzdržim od osudjivanja čak i u misima."
miloradv
24.04.2008, 15:12
Предрасуде нам често сузе видике и просторе али нас често и закоче да не кренемо баш у сваком правцу.
Fingon Feanor
27.05.2008, 18:11
Predrasude stičeš "socijalizacijom" zato long live "desocijalizacija" .. :cesces:
starsica
27.05.2008, 18:47
e.. posto sam pazljivo procitala sve napisano.. da pokusam..
vidim da se ovde mahom spikalo o Romima.. pocecu od njih onda..
nikada mi glava nije bila punjena nacionalnim glupostima.. i prvi komsija mi je Rom, sa svom svojom mnogobrojnom porodicom.. drugi komsija mi je Madjar, sa porodicom..
e onda ovako.. meni taj Rom koji mi je komsija ceo zivot pomogne vise nego neki Srbin.. dodje Madjar i da mi vise nego neki Srbin..
toliko o nacionalnoj predrasudi..
jednostavno, ne zelim da sebe zatrujem mrznjom, umem mnogo bolje.. ako si covek, onda si covek.. a to je malo teze biti od pukog zivog bica..
nisam bez srca, mogu da razumem one koji imaju predrasude sa razlogom kao sto je par forumasa iza mene to vec navelo..
ono sto ne mogu da razumem je dobar deo danasnjih mladih i njihov stav koji imaju npr. prema Hrvatima ili Siptarima.. njima je pricano o ratu ili ratovima u kojima su ucestvovali pomenuti.. a kao da je "slip of their mind" da su ucestvovali mozda i njihovi oci isto kao i taj Siptar ili Hrvat.. necu da ulazim previse u to, ratovi su suvise druga tema od onoga na sta ciljam..
nemam predrasuda u tolikoj meri da je to kriticno, protiv svake se borim na svoj nacin, otvorena sam za svako argumentovano misljenje i ne zelim da svoje srce zatvorim pred ljudima koji nisu isti kao ja :)
ne podnosim zatucanost loseg misljenja i napornog argumentovanja zasto je to dobro tako misliti..
ne volim generalizovanje jednog naroda, nismo svi isti pobogu..
bitno mi je da si covek, nista vise, pa makar imao tri oka i 30 prstiju..
kristina-cica
27.05.2008, 21:02
Ja nisam htela citati pomno ostale postove da se ne bih influencirala.
Valjda sam jedina osoba na ovom svetu koja nema predrasuda bas za nista i nikoga, koja uvek gleda samo svoja posla i pokusava uvek da se stavi u kozu drugih.
Nacionalnost ni jedna mi ne smeta, svoje volim, tudje postujem...
Osobe "drugacije" od mene tipa Homo, kurva, ovakav, onakav, radi ovo, ono, apsolutno me zanimaju.
Zasto ja da trujem dusu nekom mrznjom prema tamo nekom ko se je*e u dupe, sta me briga, nek se je*e gdje hoce, svasta!
Ljudi sa takvim predrasudama su bolesni, to prerasta u opsesivnost i jednog dana izlude, pogotovo kad im deca posle ne idu njihovim stopama i ne postuju iste "vrednosti".
Slobodni smo da zivimo kako zelimo, sami smo gospodari svoje duse, srca i tela - nasih zivota, i zaista ne vidim razloga da trujemo sami sebe takvim glupostima.
Fingon Feanor
28.05.2008, 01:39
Zašto se u temi Predrasude - zamka u koju svi upadamo, piše o Šovinizmu, otvorite temu Šovinizam pa tamo o tome ko je ko i ko je kome šta dao i nije dao. Izotvaraste milion problema tako da ovo pređe u blago filozofiranje dali je bolji komšija ovaj ili onaj ... puca glava od problema komšijskih! ;)
starsica
28.05.2008, 02:45
Zašto se u temi Predrasude - zamka u koju svi upadamo, piše o Šovinizmu, otvorite temu Šovinizam pa tamo o tome ko je ko i ko je kome šta dao i nije dao. Izotvaraste milion problema tako da ovo pređe u blago filozofiranje dali je bolji komšija ovaj ili onaj ... puca glava od problema komšijskih! ;)
pa mozda zato sto i sovinizam moze da potpadne pod predrasudu ;)
a i zamisli kad bismo imali svaku temu ponaosob.. i sovinizam i nacizam i fasizam... sve skupa ovde na jednoj temi :roll:
nambr van, Romi su samo dati kao primer, ne da se jasno izjasnjava o stavu prema mRomima, ljudi su se isto samo kao primer nadovezali an to i postavili svoja iskustva i primere da bi lakse objasnili da li imaju predrasude ili ne :roll:
nambr tu, ja sam komsijsko pitanje postavila kako bih lakse prikazala da Srbin moze biti isto toliko los ili dobar kao neka manjina koja je pomenuta :roll:
a milion problema se izotvara da bismo kvalitetnije mogli da diskutujemo o njima :roll:
ili se varam..
I ja gajim predrasude o koleginicama... Idem dotle da za neke sumnjam da su trandže i muškarci... :astasad:
Opet si pila ili je to predrasuda samo?:huh:
Predrasude...ma svi ih imamo,neko manje,neko više...
Pažljivo sam pročitala sve napisano na ovoj temi,i ono što me rastužuje je to,da su Romi,ili Cigani ipak glavna tema,bilo da se ima predrasuda prema njima ili ne.Squaw,tvoj prvi post na ovoj temi bi izdvojila kao nešto što mi se svidelo,način na koji razmišljaš o prosvetnoj radnici druge boje,našoj deci,ženi sa kojom si delila sobu u porodilištu...da ne citiram ceo post je :ok:.
Eto ja imam neke druge predrasude,recimo prema političarima,šefovima bez autoriteta,onima koji trče za istima,likovima koji su preko noći postali uspešni poslovni ljudi,jednom dečku koji je bio poznati klošar u mom gradu,a sada se kandiduje za narodnog poslanika,tamo neke stranke,(i on uspeo preko noći ;)).
I baš bi volela da ih se oslobodim...al nešto mi ne ide :beyond:
Što se Roma tiče,nemam predrasude o njima.Tačno je da ih prati "rđav" glas,kradu,lažu,varaju...al po meni sve to rade gore navedeni,i to u mnogo većoj meri,nego Romi.Ono što ja mogu reći u njihovu "odbranu" ;) je to da imaju srce veliko kao kuća,kad pevaju-pevaju,kad plaču-plaču,i kad vole baš vole...:)
izabelitta
23.09.2008, 00:13
Kazu da je najbolji tester da li imamo predrasude taj da u konkretnu situaciju postavimo sebe, ili jos bolje, svoje dete. Pitanje koje u startu pokazuje koliko imamo predrasuda prema nekoj rasi, nacionalnosti, ili neke druge osobenosti, je to da li bi ste usli u brak sa nekim od pripadnika te grupacije, tj. da li bi vam smetalo da vam se dete venca sa istim. Ukoliko ni u snu ne mozete da zamislite da se brak moze sklopiti sa Rumunom, Madjarom, Siptarom, Amerikancem, homoseksualcem, radikalom, demokratom, pevacem, ili puj, puj, puj, pevacicom... znaci da imamo snazne predrasude. Pri ovoj proveri ne uzima se u obzir seks, jer to moze biti trenutna zainteresovanost, impuls strasti ili izvesni egzibicionizam, koji ne podrazumeva trajnu naklonost prema toj osobi.
Inace, moj tata me je svojevremeno savetovao da mogu da nadjem kakvog god decka hocu, ali ako moze da nije "drekavac" (sto je podrazumevalo da nema dugu kosu, da ne lici na Boru Corbu :blink:) i da ne nosi mindjusu. Njemu je to bilo nesto najgore..:hahaha: I naravno da ga nisam poslusala, pa sam imala i par izbusenih primeraka...8) S Borom stvarno nisam imala nista, nevezano s tatom...:hahaha:
Moju najbolju prijateljicu su svi opsedali sa teorijom da ne valja stupati u brak sa mnogo starijim muskarcem. Kao ostarice mnogo pre nje, pa ce u starosti biti nesrecna. Nije ih poslusala, sa izjavom: "Bolje da uzivotu budem srecna na odredjeno vreme, nego nikad". :ok:
Ja se susrecem sa predrasudom "glumice i ostale kurve". :hmm: Komsije me ponekad sretnu oko 5.30 ujutro. Oni krecu na posao, a ja se vracam sa nekog puta. Putujem bez muza, naravno, i to... ju, ju, ju... u muskom drustvu, i spavam po hotelima, i imam ljubavne scene s ko zna kakvim glumackim barabama... To normalne i fine zene ne rade, a samim tim je i moj muz ili budala ili papucar posto to trpi... I tako...:wacko:
Priznajem da sam dugo smatrala da zene koje u javnosti piju pivo imaju neki muskobanjasti trip. Trip je bio moj :uredu:, sada i sama umem da ga porucim, ako osetim da sam raspolozena bas za pivo, a nekako mi je svejedno sta pri tom neko o meni misli...:beyond:
mislim da sam se resila nekih predrasuda. tih bile su balast......dal su stvar vaspitanja ili cega god da su mislim da sputavaju ......
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.