PDA

Puna verzija : Da li ste za ukidanje vojne obaveze ili ne?

Lady S
30.08.2006, 17:22
Upravo sam pročitala vest koja stiže iz susedne nam Crne Gore:

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je u sredu da je u Crnoj Gori ukinuta regrutna obaveza i obaveza služenja vojnog roka.

Odluka o profesionalizaciji vojske u Crnoj Gori saopštena je posle sastanka Vujanovića sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore generalom Jovanom Lakčevićem na Cetinju.

Lakčević je posle sastanka rekao da će se svi vojnici koji su sada u Vojsci Crne Gore vratiti kućama do 5. septembra.

"Od danas se neće služiti Vojska Crne Gore. U njoj će se mladi zapošljavati", rekao je Vujanović.
Moram priznati da se sa poslednjom rečenicom sasvim slažem.

Vojska je odavno izgubila ono što je nekada imala, poziv u vojsku se odavno ne shvata kao čast, majka više ne plače od sreće, već od brige... Ipak, vojna obaveza je nekim ljudima jedini način da osete stvarnu obavezu... Neki momci, verovali ili ne, u vojsci prvi put sami pospreme svoj krevet. :zid:

Ipak, danas postoji mogućnost da čak i to izbegnu tako što će otići na civilno služenje, koje je (bar po mom mišljenju) najobičnija glupost.

Dakle, moje mišljenje - profesionalna vojska za one koji sebe vide u tome.

Koji je vaš stav?

Mind_reset
30.08.2006, 21:09
Imao sam pre par godina priliku da vidim kako to funkcionise iznutra, naime napunio sam 21, nisam overio godinu na fakultetu, stigao mi poziv da sluzim otadzbini. Posto u to vreme jos nije kod nas postojala civilna, odo ja u vojsku.
Odsluzio sam je, bio "uzoran" vojnik, stvarno bez ikakvih problema, na kraju za malo da ostanem, zbog moje struke i znanja su mi ponudili prilicno primamljivu ponudu za posao, ali ja sam hteo fakultet.

Sto se tice casti, i tradicije, na to mozete da zaboravite u potpunosti, vojska unutar nje same funkcionise kao losa privatna firma, toliko nerealno da sve moze da prodje, tako da umesto casti u ustima ostaje samo bljutav ukus ....

U smislu odlaska u vojsku kao osposobljavanja za odbranu drzave i sl. stvarno nema sta da se kaze, sve sto inace naucite u vojsci moze se sabiti u kvalitetnih nedelju dana, ako za tako necim uopste postoji potreba, a u kakvim mi prilikama zivimo :(.

Neki momci, verovali ili ne, u vojsci prvi put sami pospreme svoj krevet. Sa ovim se slazem, vojska u odredjenom smislu predstavlja obavezu, postovanje pravila, disciplinu i autoritet, ali najveci problem je kada takvi momci i ako prihvate sve, moraju da trpe njih bar 20% koji nece raditi apsolutno nista, jer ima je tata sa 4 zvezdice na apoleti, ili ih je neki takav doveo tu. Postoji previse izuzetaka, da bi pomenuta pravila imala stvarni efekat.

Vojska, u obliku u kojem danas kod nas postoji (ne racunam civilno, jer mi to izgleda kao neuspela potencijalno dobra ideja) moze biti od koristi u smislu da predstavlja jedno iskustvo, sad pozitivno ili negativno, zavisi kako se gleda na to. Meni iskreno nije zao sto sam isao, sto sam to proziveo i sto sam video sta sam video, tamo se moze nauciti svasta, ali slabo sta vezano za vojsku, mnogo vise o tome kako izgleda stvarni zivot bez mamine suknje.

Na kraju se moram malo ograditi, zbog svojih interesovanja vezanih za psihologiju, medjuljudske odnose, menadzmenta ljudskim resursima i funkcionisanja malih grupa, trebalo bi da napomenem da je vojska nekome sa ovakvim interesovanjima nezamenjiva, a iskustvo tamo steceno neverovatno dragoceno, pa su tako i moji stavovi znacajno promenjeni time sto sam ja iz cele zbrke izvukao dosta pozitivnih stvari, a da i bar jednu alergiju isto...

Znaci profesionalna vojska, jer ovakva nema bas smisla osim za nekog ko se bavi drustvenim naukama :)

Bishop
02.10.2006, 19:32
Svakako da jesam ..... Profesionalna vojska ce svakako biti obucenija , opremljenija i sposobnija za sve sto se od nje ocekuju , nego ova sada , jer bice sastavljena od ljudi koji to bash hoce ,a ne od momaka koji su tamo sto moraju i to dozivljavaju kao kradju godinu dana i kao mlacenje prazne slame....

I slazem se sa svim vec iznetim da mnogi tek u vojsci vide sta znaci sam namestiti krevet,odvojiti se od kuce,sta je odgovornost,obaveza.....
Mada ja nisam sa 18 otisao u vojsku vec malo kasnije kao vec formirana licnost i jednostavno nisam mogao da se uklopim u taj nacin razmisljanja i "organizaciju" , mada nakon 45 minuta predavanja ipak jesam uspeo da naucim kako se koristi cucavac :bek: .
Uprkos iskustvu koje sam tamo stekao koje stvarno smatram bogatim i znacajnim, smatram da mi je ukradena godina zivota , nepovratno .....
Jesam spoznao sta znaci imati odgovornost za zivot svojih drugova , pa i skroz meni nepoznatih ljudi , posle silnog potucanja po jugu i od stanja totalne otupljenosti pa do krajnje euforicnosti (iskustvo za koje se nadam da nikada vise nece biti potrebno) ne smatram da mi je sve to bilo preko potrebno da bi sazreo i postao covek kao sto se nekad govorilo pred polazak u vojsku.

HLEBmaster
02.10.2006, 21:05
Slazzem se da to treba ukinuti ( Mada bi izvesne osobe sa pshichkim i problemima sa okolinom svakako trebalo tamo slati na terapiju i psihichko dozrevanje )

Profesionalna vojska svakako i tako ce koliko vidim i biti.

Medjutim, kakva ce ta vojska realno biti, to ce se malo ko ovde pitati...

Za to vreme, oni zzeljni da osete deo te atmosfere mogu da idu u izvidjache ;)

ribat
02.10.2006, 23:15
I ja sam za ukidanje.Samo mi jos to treba

Mirakulica
03.10.2006, 18:41
Ja sam isto za ukidanje,dovoljna je profesionalna vojska. Kod nas ih sve više služi vojsku civilno.

Gospod
05.10.2006, 17:00
Protiv sam bilo koje obaveze koja diskriminatorski vazi samo za jedan pol.

Iako nisam neki militarista, smatram da ako svi moraju da idu u vojsku -- i zene i muskarci -- to je OK, ali da drzava namece samo jednom polu neku obavezu nije dopustivo.

cabb
08.10.2006, 21:26
ZA ukidanje "vojne obaveze"sam!Profesionalna armija je odavno zazivela svuda,a mi po obicaju-kaskamo...:stid2:

Inquisitor
13.10.2006, 12:20
Sto se crne Gore tice potpuno ih razumem zasto ukidaju sluzenje vojnog roka. Oni i svi kad bi se regrutovali imali bi toliko malu vojsku da bi svaka susedna drzava mogla da ih porazi u nekom eventualnom sukobu. Tako da je normalno da Crnogorci nastoje da sto pre postanu clanica NATO pakta i da na taj nacin obezbede sopstvenu sigurnost.

Sto se tice ukidanja obaveze u nas (Srbija) i to bih podrzao. Mislim da ce nam dovoljna biti samo profesionalna vojska kada vec policija preuzima sve vise vojnih nadleznosti.

pakistanac0230
20.10.2006, 14:17
Ja ću biti malo radikalniji pa ću napisati da sam za potpuno ukidanje vojske a ne samo vojne obaveze. Znam da to zvuči malo više utopijski ali to je moj stav i moje razmišljane. :stid2:
Ali da ne bude zabune da samo želim da se nekako izvučem i da neobučem uniformu, nemam potrebu za tim pošto sam odslužio vojni rok i plus bonus maskiranje-rezerva više puta-:ljutko:

LAW1975
21.10.2006, 11:52
Sto se tice profesionalizacije vojske slazem se sa tim u potpunosti ali je pitanje dali nasa drzava moze da finansira to jer je evidentno da retko ko pogotovo u Beogradu hce da radi kao vojik po ugovoru za platu od 15-16hiljada dinara a da ima sve obaveze i duznost koje ima ivojnik.
A sto se tice stanja vojske to isto stanje je kao i u drzavi jer se kaze da je vojska ogledalo drzave.
Nesredjena situacija u drzavi prouzrokuje stanje u vojsci,profesionalni pripadnici koji sada rade razmisljaju o tome dali ce ostati ili ece na poslu ,razmisljaju o egzistenciji a odradjuju se samo obaveze koje moraju da nebi bili pozvani na odgovornost.
Malo cu skrenuti sa teme pa cu jos i dodati ovo da profesionalni pripadnici em sto odgovaraju civilnim krivicnim i prekrsajnim sudovima u isto vreme odgovaraju i vojno disciplinskim sudovima.

Spiridon
13.10.2007, 15:59
Mislim da je ovo tema koja zasluzuje da se o njoj i dalje diskutuje.

Procitavsi komentare (kojih i nema bas nesto mnogo) odlucih da i ja dam
svoje misljenje o vojnoj obavezi i ukidanju iste.
Pre profesionalizacije vojske u Francuskoj odabir kadra je u vecini slucajeva bio zasnovan po principu da se dobrom vojniku ponudi skolovanje za podoficira pa nakon toga ako je dobar podoficir i za oficira ( oko 50% oficira u francuskoj vojsci je proslo taj put).
Na sta danas lici francuska vojska ne bih hteo da komentarisem ali mozete povuci paralelu sa onim americkim vojnicima pohvatanim 1999 godine (Ramirez,Sancez...)
Pre nekih 18 meseci bio sam na nekom seminaru u jednom nemackom vojnom centru za obuku vojnika.
Pored vecinskog dela vojnika koji su profesionalci nemci su zadrzali i redovno i civilno sluzenje vojnog roka.
Redovno sluzenje vojnog roka traje 9 meseci.
Svakog cetvrtka imaju vreme predvidjeno za posete iz civilstva namenjeno devojkama koje oni upoznavanjem sa vojnickim nacinom zivota pokusavaju da privole da udju u vojnu sluzbu.
Kao i kod nas mladi ljudi shvataju da vojnik pod ugovorom predstavalja period u zivotu koji je samo neki most dok se ne nadje neki bolji posao.
Spomenu neko naseg vojnika pod ugovorom koji treba da radi za
15000 - 16000 dinara i pri tome ispunjava sve svoje obaveze.
Da li biste vi radili takav posao za te novce.
Verujem da je jako mali broj ljudi zainteresovan za sluzbu u vojsci upravo zbog toga ali i mnogih drugih razloga.
Takodje verujem i da vecina nasih momaka koji su sluzili vojsku (kako glup izraz) ima i lepih secanja iz iste.
Sto se tice veza i protekcija u vojsci razmislite malo ,pa jel toga nema i u raznim firmama,ustanovama i organizacijama.
Vojska je ogledalo drustva.
Necu vise da pisem,nece niko da procita do kraja ako budem smarao.
Moje je misljenje, a o odnosu na vidjeno, da je bolje da uz odredjene modifikacije redovnog i civilnog sluzenja vojnog roka ostavimo ovaj sistem tj.nacin pripreme za eventualnu odbranu nase zemlje Srbije.

Puno pozdrava svim forumasima od staresine VS na privremenom radu u DR Congo u sastavu mirovne misije UN-a.

Hunter
13.10.2007, 19:11
Ko ne hrani svoju Vojsku hranice TUDJU.... stara srpska se ponavlja,

NSBlueboy
13.10.2007, 20:46
Nije u pitanju da li moze nasa drzava da finansira profesionalnu vojsku, definitivno moze i tako ce i biti. To da drzava nema finansijska sredstva za tako nesto je laz:plaz2: Ja sam za ovaj nacin- redovno i civilno sluzenje pa ko sta izabere. Odsluzio sam redovno i meni je bilo strava iako nisam imao nijednu vezu.

alokin74
13.10.2007, 21:20
drzava treba da odluci sta hoce, a sta nece.

ako zelimo vojsku koja ce moci da brani ovu drzavu od bilo kog napadaca mora i dalje da ostavi oaj sistem sluzenja vojske pa cak i da produzi to "sluzenje" na minimalno 12 meseci. i naravno, da ukine civilno sluzenje i bilo kakvu mogucnost drugogo izbegavanja sluzenja vojske.

ako pak zelimo da budemo clanovi neke vojne alijanske, naravno, pozeljno je da se vojska profesionalizuje i smanji, a samim tim i da se ukine obavezno sluzenje vojske.

ovo sto se sada desava kod nas je nit tamo, nit ovamo. piskicu - kakicu.

svako ko ima "tatu" i ko je malo bolje finansijski potkovan izbegava obavezno sluzenje, a za vojsku ostaje puka sirotinja i onaj koji nema nigde nikoga. a ne mozemo svi imati nekoga.

pored toga, kriterijumi za odlazak na civilno sluzenje vojne obaveze su toliko strogi da se izjednacavaju sa nekadasnjim kriterijumima za sluzenje u posebnim i specijalnim jedinicama koje su radile na obezbedjenju naseg "marsala", tako da na redovno sluzenje u jedinice odlazi "druga" i "treca" kategorija momaka. nije mi uopste cudno sto se dogadjaju ovakve stvari u vojsci.
ovim nisam mislio da uvredim nikoga, ali je to deo nase stvarnosti.

kada bi nasi politicari znali sta hoce da naprave od ove drzave, lako bi i vojsku doterali na najpozeljniji nivo.

zavrzlama
13.10.2007, 21:48
:ok: U k i n u t i ! ! ! :smeh:
==========================
:uredu::uredu::uredu::uredu:

Kal_el
14.10.2007, 18:49
U preko 95% zemalja sveta postoji obaveza sluzenja vojnog roka ...
Ne znam taçno za Andoru , San Marino , Vatikan i Luksemburg ali ako se i mi svrstavamo u red takvih drzava onda treba ukinuti ...
Naravno trerba ukinuti i himnu zastavu grb i şkole i legalizovati drogu ...
:dry:

Aca1983
14.10.2007, 19:39
Da:uzbud:,vojnu obavezu smatram tracenjem vremena. Tih 6 ili 9 meseci mogu utrositi na mnogo pametniji i korisniji nacin.:uredu: :ok:

biterlemon
14.10.2007, 20:08
Vojna obaveza jeste tracenje vremena, a cesto zagazi i u ponos coveka, jer je posten i dobar covek okruzen (ne zelim vredjati, ali nemam bolju rec) debilima.

Sa druge strane u vojsci se ipak srece sa ljudima iz raznih krajeva, sto kasnije pomaze u poslovnom zivotu, jer lakse se uspostavljaju kontakti ako se zna lokalna kultura regije.

Sa trece strane, u vojsci se nauce samostalnosti oni mladi ljudi koji do tada nikada nisu bili samostalni (pr. preveliki uticaj majke). Nauci se i radna obaveza, a covek je prinudjen da uci malo i tolerancije, a i samodiscipline.

Rukovanje oruzljem i pucanje iz puske je takodje vestina koju svaki muskarac bar jednom u zivotu mora da oseti, bas zbog osecaja povecane odgovornosti.

Covek koji nikada nije sluzio vojsku, nije spreman za odbranu svoje zemlje, a cesto ni odbranu svoje porodice, zene, pa ni njega samog, u slucaju vredjanja.
Jednostavno, u vojsci se nauci neki kodeks ponasanja/reagovanja u kriznim situacijama, konfliktima.

Na svom radnom mestu bas imam problem sa mladima koji nisu sluzili vojsku: meksi su, imaju manje osecaja za odgovornost, timski i samostalan rad. Ne znaju se cak ni oblaciti za visednevni tvrdi terenski rad!

Drzava ciji muskarci ne sluze vojsku, nije sposobna za odbranu svoje teritorije. Tu se ne podrazumeva samo sluzenje vojske, vec i aktivno ucestvovanje u vezbama tokom celog zivota.

I tu se postavlja dilema: koliko kosta vojska, da li drzava moze to finansirati.
Srbija je ekonomski propala drzava i nije sposobna ni da organizuje ni da hrani vojsku, a kamoli da ga snabdeva oruzljem.
Male drzave teze izdvajaju za armiju, nikad necemo moci da isfinansiramo jaku vojsku.

Mora da postoji i profesionalna vojska, ali ona jeste malobrojna i moze da bude od koristi samo u malim konfliktima. U globalnom ratu nikako.

Sve zapadne zemlje imaju profesionalnu vojsku, ali one nisu sposobne za vodjenje rata na svojim teritorijama.

Iz gore navedenog se moze naslutiti logicni sled dogadjaja:
Ekonomija Srbije je slaba, drzava ne moze adekvatno finansirati vojsku.
Pod sugestijom stranih sila ukinut ce se neprofesionalna masovna vojska jer, em je pretnja stabilnosti (nestabilna vlast), em je nesposobna za veci okrsaj (moralno materijalna tehnicka nesposobnost).
Da bi zastitila svoju teritoriju, zemlja mora imati vojsku a profesionalna vojska je malobrojna, zemlja mora da se uclani u NATO pakt.
Posle toga ce profesionalna vojska delovati unutar NATO snaga, i da, zemlja Srbija se slati svoje sinove u ratove na drugoj strani sveta.
Ma ratovat cemo jos mi sa nasim bracama Hrvatima, Bosancima, Albancima, Slovencima u u Iraku, Avganistanu, Malajziji, Tanganjici, Gvatemali i drugim kriznim regionima...

Ovde me tucite, ako nece biti tako...

Nesto je jako proslo nakrivo pocetkom devedesetih.

Da li treba vojske?
Da, treba!

Da li ga mozemo finansirati?
Ne, i necu slati sina u vojsku gde nema sta da jede! To nema smisla!

Da li cu ja ikada u rezervu?
Nikad vise! Ne prastam stare uvrede dostojansva!

Maksa9
15.10.2007, 11:37
A da ukunemo policiju, poreze, samodoprinose... A da ukinemo sve propise i zakone. Šta će nam sve to!!! Trice obične.

Sa jedne strane hoćemo ozbiljnu državu i da nam se poštuju prava i privilegije. Mnogo smo revnosni kada se borimo za iste!!! A obaveze.

Normalna država mora da ima vojsku.

Kako može ova mala i siromšna država da ima u ovom trenutku profesionalnu vojsku!!! U svakom slučaju, rezerva/rezervisti postoje tamo gde ima vojske. A da bi bilo rezervista moraju se obučiti. Zar da podelimo oružje školama pa da se tamo srednjoškolci obučavaju, za vreme velikog odmora nastavnik fizičkog iznese bacač raketa i učenici vežbaju.

Mislim da je za nas najpogodnije da se nađe neko mešovito rešenje: uz profesionalce i moderno naoružanje primerno našim potrebama (ne mislim na vođenje ratova) i regularna vojska koja će trajati u nekom razumnom vremenu potrbnom za osposobljavanje i obuku.

Pozdrav za sve pripadnike VS!!!

Doviđenja Srbijo ma gde bila!!!

Invisibleman
15.10.2007, 14:42
Celu vojsku treba ukinuti.

Nemate pojma koliko se za nju izdvaja iz budžeta i koliko se para troši samo na benzin i naftu.

Jednostavno to je samo trošenje para, vremena i živaca.

Ratovi nam više ne trebaju.

Zar se Srbija nije dovoljno smanjila?

Angus
15.10.2007, 17:32
Celu vojsku treba ukinuti.

Nemate pojma koliko se za nju izdvaja iz budžeta i koliko se para troši samo na benzin i naftu.

Jednostavno to je samo trošenje para, vremena i živaca.

Ratovi nam više ne trebaju.

Zar se Srbija nije dovoljno smanjila?

...ratovi nam mozda i ne trebaju...ali...pitanje je,da li ce ih biti?8)
...kada se malo osvrnemo u nazad...shvaticemo...da nam je takva sudbina...ova zemlja,nikada mira imati nece...dakle...ne treba ukidati...:jok:

morrib
15.10.2007, 20:00
Vojnu obavezu ne treba ukidati, iako je policija preuzela dosta obaveza koje je vojska imala, smatram da policija nemože odgovoriti izazovima odbrane. Jedno vreme je policija bila zadužena za očuvanje reda i mira na Kosovu i Metohiji, rezultate imamo i danas na dnevnom redu.Pravdanje da nećemo više ratovati, pa nam ne treba vojska, nije dobro pravdanje tek onda će mo ratovati ako nemamo vojsku kao preventivu.Što se tiče profesionalne vojske, pa i to rešenje,pored neizvodljivosti zbog finansiranja, nije dobro rešenje jer i to mnogo liči na policiju.
Jedino rešenje je savremena, funkcionalna i racionalno praktična vojska, gde bi obaveza bila za redovno služenje vojske svih sposobnih muškaraca.Pored preventivno odbrambene uloge, druga i vrlo bitna namena bi bila fizičko i mentalno jačanje mladića koji su na redovnom služenju, jer uz izdvajanje izuzetaka, iz godine u godinu nam se stvaraju mlečne generacije muškaraca, koji nisu sposobni da podnesu ovaj strahoviti tempo savremene civilizacije!
Jel Vas naljutih ?

broj310
15.10.2007, 20:51
наравно да не. уколико се то деси, обрали смо зелен бостан.
сва та прича о професионалној војсци ми звучи помало неубедљиво... сматрам да млад човек треба да прође кроз све те ствари везане за војску јер није то само ствар оружја, обуке и слично, већ има и неку другу конотацију, неку другу димензију.

Lillith
15.10.2007, 21:20
Najbolji je izraelski sistem:) i mozda za Balkan i najrealnije;)

Angus
15.10.2007, 21:23

...mozda...kada budemo kao Jevreji...vladali svetom i imali love k'o pleve...:lazy:

dani danguba
22.10.2007, 23:51

Svakako,ali tamo i cure sluze 2.god,nemamo mi vise tih para:ok:

zmax
19.11.2007, 19:54
Bolje da je ukinu,jer je ovo civilno služenje jedna obična smejurija,bolje bi se ja snašla sa puškom nego današnji "civilni vojnici"!:kalas:

sonja_ns.
19.11.2007, 20:11
Da, za ukidanje sam vojne obaveze. Po mom misljenju treba da imamo placenu vojsku gde spadaju oficiri i podoficiri, i vojnike po ugovoru. Pa..bi nam onda i vojska bila prava. :)

Isahara
05.12.2007, 00:03
Da, pod obavezno :uredu:

Ca blues
05.12.2007, 00:11
:joint:....šta bre ukinuti......a?????????????....

....vojni rok treba da traje tri godine....i sve nas koji smo služili manje od dve pozvati na dosluženje....al pod oma bre.....:kul:

Neron
05.12.2007, 00:18
Da nisam služio pešadiju,pošto sam bio rizičan za vozača,i navukao sebi bedu da posle 6 meseci obuke imam i 2 meseca kako bih se zvao snajperista sa sertifikatom i kako jedino za mene ne bi važila Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima...NIKAD SE NE BIH OŽENITI MOGAO i zato podržavam tvoj predlog kolega ili služi ili se rastuži...:uredu:

Ca blues
05.12.2007, 00:20
:joint:....kud narodna vojska prođe, srećnom će se, srećnom će se zemlja zvat....:kul:

Isahara
05.12.2007, 00:36
Da su se muški odmah posle vojske ženili, ne bi ´vaki bili :fijuk:

Neron
05.12.2007, 00:45
Da Tebi koleginice mila ne ide momak u vojsku,pa si se više nego namerno našla na ovoj temi kako bi apelovala za ukidanje pomenute... ???

Kad ne znaš za bolje ne čudi toliko razočaravajući stav prema nama koji odslužismo svoje ili se sa ovakvima i ne družiš,pa i ne znaš...:jok:

Arthur Dent
05.12.2007, 01:46
Za kompromisno rešenje,
ko je za - nek ide
Ko nije - ne mora.

morrib
05.12.2007, 02:05
Kad se tiče čisto vojnih ciljeva i doktrine a u vezi služenja vojnog roka, ja sam kao i Artur. Ali gledano sa aspekta stvaranja zrelijih i sposobnijih ljudi onda sam za obavezno služenje vojnog roka i to ne ispod 12 meseci.Pa otkako je počelo ovo hoćeš-nećeš izađoše nam generacije mlakonja i maminih maza, a gurnusmo ih u život nepripremljene i nesazrele, normalno uz dužno poštovanje prema izuzecima. Biju se po kafanama, kafićima, ulicama, ubijaju se, prebijaju se, prave nerede na svuda i svakom mestu. Pa momci ako ste skupili tu negativnu energiju idite u vojsku pa se tu pokažite ko šta i koliko može da izdrži u posebnim uslovima, i nemojte odmah da počinjete sa plakanjem kad vam se desi da neznate pertlu da zavežete, to je ipak najmanji čvor koji rešavate na početku zrelog života.

shacky
09.12.2007, 11:49
...mislim da obaveza treba da se ukine , sigurna sam da ima mladica koji u svakom slucaju zele da odsluze vojni rok i to im treba omoguciti a sto se tice vojske u smislu odbrane drzave definitivno treba da bude profesionalna....:)

zdenkavuk
10.12.2007, 23:18
Pa ovi novi vojnici nece imati o cemu da pricaju,dogodovstine i tezina vojskovanja ravna porodjajnim mukama :lol:

pa ako treba da bude ovakva vojska u civilu ja sam protiv ,(cista glupost), ako ce biti obuke makar nekoliko meseci onda sam za vojsku, sve u svemu treba nam profesionalna vojska,posto cemo postati drzava vez vojske...

Neron
13.12.2007, 02:04
Ako se ukine u Srbiji sluzenje vojnog roka svog sina cu poslati u Legiju Stranaca,na 3 godine koliko je mislim minimum po ugovoru,ne zato sto je vazno sluziti otadzbini vec sto vojska (svaka,pa i nasa,ima samo vise sistema jednog istog programa) tretiranje vojnika zasniva na naukama koje pomazu da se mlad covek nauci autoritetima ako vec nije u porodici i da se nauci toleranciji i koje cemu drugom...

Salim se,necu ga ubediti da tamo ode verovatno niti bi imalo smisla,ali htedoh reci da pozarstvo,desetari i vodnici,crno beli svet,kasete,straze sa bojevom municijom i pakovanje uniforme,jutarnja gimnastika i pesacenje imaju i te kako veliku ulogu u daljem razvoju muskarca i licnosti istog i glupo je to sto radimo sopstvenoj naciji i deci,ali posledice se vide i sada...

Ca blues
16.12.2007, 00:07
.:joint:..ma nemoj...a koće brani kosovo...a????....:kul:

duga12
16.12.2007, 01:13
...jesam,i onako nista ne funkcionise,moj brat kad je sluzio,slali su ga kuci svaki drugi vikend,jer nisu imali dovoljno klope...sta reci...ili nek formiraju profi vojsku,placenu naravno...

Ca blues
16.12.2007, 01:14
.:joint:..............a jel bi ti volela da služiš armiju...a?????.......:kul: