Puna verzija : Preporučite knjigu
Zlatni mis
15.08.2006, 17:07
Knjiga je izasla na srpskom jeziku krajem 80-ih godina i zove se TETOVIRANI COVEK od Roja Bradberija.
Knjiga je CISTA naucna fantastika, fenomenalna i laka za citanje.
Ovaj pisac je bio predlozen za Nobelovu nagradu za knjizevnost za svoje delo "Marsovske hronike", ali meni je "Tetovirani covek" jedna od najbolji knjiga ovog zanra koju sam uopste procitao.
Za sve koji vole Dunav i uzivaju u kvalitetnom pisanju, knjiga Petera Esterhazija GROFICA HAN-HAN/ nizvodno Dunavom, u prevodu Arpada Vicka je sjajan izbor!!! Knjiga je bozanstvena u svakom trenutku. Putopis, bajka, avanture, neverovatan Esterhazijev spoj...
serbedzija
23.08.2006, 00:01
Zoze Saramago - Slepilo, Jevandjelje po Isusu Hristu, Godina smrti Rikarda Reisa
Havijer Marijas - Sutra u boju misli na mene
Ernesto Sabato - Tunel, O junacima i grobovima
Italo Kalvino - Nasi preci
Iskreno,proslo je dosta vremena kako nisam procitala nesto sto me je pomalo ostavilo bez daha:ok: .Na moju srecu,sa knjigama se susrecem od detinjstva i sa njima sam bukvalno odrasla zahvaljujuci mojoj majci koja je bibliotekar.Elem, sto se tice stiva koje mi prolazi kroz ruke,mogu reci da mozda previse i svastarim,iako,priznajem, da me je na ove knjige trebalo nagovoriti.Ne iz razloga sto su lose,vec zato sto ja nemam bas zeludac za takve stvari.Ali posto sam resila da udovoljim majci;) i svima ostalima koji su ih hvalili,procitala sam ih.Autor dela je Mile Kordic, prvi deo se zove:"Jelena 93." , drugi:"Jelena 2001.".Knjige su inace uvrstene u zvanicnu dokumentaciju OUN-a,zbog objektivnosti o stvarnim dogadjajima o kojima je pisano u knjizi:uredu: .Iskreno ih preporucujem,pa ko voli nek izvoli.
Ajde ako neko zna neku DOBRU knjigu o parapsiholoskim pojavama neka preporuci....
Ја препоручујем:
Мајстор и Маргарита, Михаил Булгаков,
Трамвај звани Жеља, Тенеси Вилијамс,
све од Достојевског. :fijuk:
la femme
22.02.2007, 00:06
Preporucujem knjigu "Opasne veze". Autor je francuski pisac Laklo. Knjiga odlicno opisuje duh i drustvo s kraja XVIII veka, i jedan zanimljiv stav prema ljubavi. Mozda su neki gledali film (sa Dzon Malkovicem, Misel Fajfer, itd.) ali knjiga je neuporedivo bolja.
''Devojka sa bisernom minđušom''
Upravo sam na sajmu kupila triologiju koja me je u davno oduševila a to je Jean M. Auel-Pleme Pećinskog Medveda,Dolina konja i Lovci na mamute.Kada završim Selenića kog trenutno čitam vraćam se ove knjige da vidim kako mi izgledaju sada posle dobrih petnaest godina...
"PALI ANDJELI' - Trejsi Sevalije
*Pali andjeli je zeljno iscekivani novi roman Trejsi Sevalije, autora jednog od najvecih svetskih bestselera "Devojka sa bisernom mindjusom". Ov je snazna prica o dve porodice cije se sudbine preplicu, ali i o decjem prijateljstvu, seksualnom budjenju i ljudskim slabostima...
Ovo je roman koji je u isto vreme elegantan, smeo, originalan i opcinjavajuci.
Čak Palahnjuk - Zagrcnut
Pomenuti pisac je autor,izmedju ostalog, i knjige Borilački klub po kojoj je snimljen istoimeni film.
Salman Rusdi-Deca ponoci
Sasa Sokolov-Skola za ludake
Filip Dik-Ubik
Artur Klark-Rajski vodoskoci
itd.
Andjelika
22.04.2007, 21:54
"Stefan Dushan", Slavomira Nastasijevitja.
Odlichne su mu i "Vitezi Kneza Lazara", "Despot Stefan", "Teshko Pobedjenima 1 i 2" ali je "Stefan Dushan" vrh :)
recimo,
zamkovi gneva
od a.barika
JasnaBGD
25.04.2007, 16:23
Preporučila bih "Bibliju otrovne masline" od Barbare Kingsolver, za sve one koji vole egzotičnu Afriku, koji imaju organ da svare sudar afričke i evropske, odnosno američke kulture življenja. Trilogija jedne američke, misionarske porodice.
Preporucujem Drustvo drugih od Vilijema Nikolsona i dve knjige od Marije Jovanovic:Spletkarenje sa sopstvenom dusom i Kao da se nista nije dogodilo.:ok:
Nik Hornbi - Dug put do dna
A.Dz. Kronin – Čarobni sneg
sokobanja
09.05.2007, 01:21
Mnogo bi vremena trebalo da se utrosi,ali evo nekoliko naslova:
Molitva za moju bracu- MLADEN OLJACA
Zivot posle zivota - RAYMOND MOODY
Sve sto je napisao -SIDNEY SHELDON
Ocinstvo kamena - DEJVID MOREL
Zadnja procitana, Pravednici - SEM BORN
Naravno nase domace pisce nisam pominjao jer je normalno citati ih,ANTIC,STANKOVIC,COPIC.......:ok:
black mamba
12.05.2007, 15:38
Upravo sam na sajmu kupila triologiju koja me je u davno oduševila a to je Jean M. Auel-Pleme Pećinskog Medveda,Dolina konja i Lovci na mamute.Kada završim Selenića kog trenutno čitam vraćam se ove knjige da vidim kako mi izgledaju sada posle dobrih petnaest godina...
i ja sam uzeo sve tri, juče... prvu sam pročitao pre nešto malo više od 20 godina...:fijuk: :uzbud:
imaju još 2 nastavka... ukupno 5 knjiga. ;)
"Svila" - Alesandro Barikohttp://www.gerila.com/images/knjige/1486.jpg
Momir Krsmanovic - I Bog je zaplakao nad Bosnom:(
neshonja
14.05.2007, 13:10
Pekic "Besnilo"
Mihizova "Autobiografija o drugima"
Sve od Dejvida Morela, a i Ladlam nije los
Tomas Man "Čarobni breg" ...
Preporučjem vam knjige Andreja Makina(dobio je Gonkurovu nagradu za knjigu 'Francusko zaveštnje').Naročito bih preporučila knjigu 'Žena koja je čekala',od istog autora.:ok:
Srbobranka
07.06.2007, 17:33
Stevan Sremac - pop cira i pop spira
obozavam tu knjigu!
чизмаши
драгослав михаиловић
Za devojčice koje vole romane, Gordana Kuić, pa ceo sedmotomni opus, progutaćete ga :uredu: Ja sam pre nekoliko godina pročitala prvu trilogiju: Miris kiše na Balkanu, Cvat lipe na Balkanu, Smiraj dana na Balkanu i Duhove nad balkanom (e ovo je više satirska igra, koja na neki način povezuje ove dve trilogije), a sad se spremam da počnem drugu: Legenda o Luni Levi, Bajka o Benjaminu Baruhu i Balada o Bohoreti.
Dosta knjiga iz ovog opusa su bestseleri, a za prvi deo je Albahari pisao recenziju, uglavnom, roman prati sefardsku porodicu iz Sarajeva (porodicu same autorke), nekoliko sestara, kroz vekove (njihove pretke i potomke), preživljavanje ratova, oduzimanje imovine, sva poniženja, ljubavi, stradanja, srećne trenutke i boli kroz koje su prolazile one koje su išle ispred vremena i gazile stroga pravila... jedna balerina (što je u ono vreme bilo ravno prostituciji), jedna koja živi nevenčano sa Srbinom, jedna koja otvara salon sa šeširima i tako izdržava porodicu... nećem dalje da pričam :jok:
Prirucnik za ratnika svetlosti - Paolo Kueljo
:ok:
Stevan Jakovljević -Srpska triologija
Lajoš Zilahi - Begunac
Erih Marija Remark- Crni obelisk
*Skroviste - Treza Azopardi
** Kako biti dobar - Nik Hornbi
***Intimnost - Hanif Kurejsi
__________________________-
BIBLIJA
Djordjija Ivov Tripunović - Greh Zulejme Mustafine
Pet pouzdanih prijatelja,a svi su k'o rod rodjeni Marku Vidojkovicu,pankeru,pravniku,clanu Srpskog knjizevnog drustva,dobitniku nagrada(Zlatni bestseler 2004. /Kocicevo pero//...),uredniku Playboy-ja:uredu:
-Ples sitnih demona
-Djavo je moj drug
-Pikavci na plazi
-Kandze:ok: (prvo nju savetujem,da vas "namami")
*Sve crvenkape su iste
iz sve snage preporucujem
Imenjak / Djampa Lahiri
roman "Brak" - Strindberg :ok:
"Poverljiv, ne sumnjajući ni u šta, izgubio sam za vreme desetogodišnjeg sna u naručju te Kirke svoju čast, mušku snagu, volju za životom, svoj duh, svojih pet čula, i nažalost još mnogo više!...Sumnjao sam u sve - u njenu vernost, u očinstvo dece, u svoje duševno stanje, u sve!...Šta uopšte znači biti prevaren muž!...Čak i da živi stotinu godina, ništa ne bi doznao o istinskom životu svoje žene! Čovek može da spozna ljude i neizmernu vasionu, nikada neće imati jasnu predstavu o ženi s kojom je doživotno vezan...Istina je ono što mi treba i samo istina!"
"Poljupci, uspomene i razgovori" - Boris Miljkovic
Uh... tesko je odluciti se, ali ovako:
sve od Mome Kapora, Erike Dzong i Carlsa Bukovskog, onda
Indu Sundaresan ''Deseta supruga'' i ''Svetkovina ruza'' - istocnjacki
Peni Vincenci ''Ostavljena''
Kristijan Grendal ''Tisina u oktobru''
Marko Vidojkovic ''Ples sitnih demona''
Teodor Zeldin ''Intimna istorija covecanstva''
Nikolas Sparks ''Beleznica''
Kejt Karigan ''Recepti za savrsen brak''
To bi bilo to za sada...a seticu se ja jos...:love5:
veljko yaric
03.08.2007, 19:57
zavisi od Ukusa ali evo
Hazarski recnik,sve od Agate Kristi,i naravno sve od Branka Ćopića
Stvarno Se Bolje OseĆam:
1)moĆ Podsvesti-dŽozef Marfi
2)moĆ Kreativnog MiŠljenja-norman Visent Pil
.........................
Molim Ko Je ProČitao Ove Dve Knjige Da Mi PoŠalje Iskren Komentar,
A Ko Nije Neka ProČita Obavezno-odliČne Su.
Lady in red
16.08.2007, 13:51
Pretpostavljam da ste svi citali Kamijevog Stranca, ali ako niste - obavezno! Skoro sam procitala knjigu koja me je odusevila, zaista nesto fantasticnu i drugacije, a kad se radi o Balasevicu ni ne moze da bude drugacije.... Tri posleratna druga
Srđan Valjarević "Komo"
Pol Oster "Bruklinska revija ludosti"
i, kao što neko već reče, neprevaziđena Agatha Cristie :ok:
starsica
21.08.2007, 20:25
za ljubitelje SF zanra, uvek "Gospodar prstenova", knjiga koja je uticala da film postane moj omiljeni :uredu:
Aleksandra Dimu oca, sva njegova dela, pocev od D'Artanjanovih pustolovina pa do kraljevske porodice Valoa, i spletki na dvoru..:ok:
Sidni Seldona, neprevazidjen u krimi zanru, uvek se ispostavi da je krivac onaj na koga zaista najmanje sumnjamo :)
Nenad_DPb
23.08.2007, 22:19
Pet pouzdanih prijatelja,a svi su k'o rod rodjeni Marku Vidojkovicu,pankeru,pravniku,clanu Srpskog knjizevnog drustva,dobitniku nagrada(Zlatni bestseler 2004. /Kocicevo pero//...),uredniku Playboy-ja:uredu:
-Ples sitnih demona
-Djavo je moj drug
-Pikavci na plazi
-Kandze:ok: (prvo nju savetujem,da vas "namami")
*Sve crvenkape su iste
I ja bih vam preporucio Marka Vidojkovica, ali jedan mali savet, citajte njegove romane redom kako su objavljivani, jer ti romani prate život Bobana Šestića od njegovih školskih dana pa sve do trenutka kad je postao slavan pisac.
Svakako preporucujem knjigu Dzulijan Barnsa, pod imenom: "Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja".
Fenomenalna knjiga, satiricno gleda na religiju (konkretno - Stari zavet). Dotice duboke teme, ali i dalje zadrzava fenomenalni smisao za humor. Roman koji definitivno ima muda.
Svakako preporucujem knjigu Dzulijan Barnsa, pod imenom: "Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja".
Fenomenalna knjiga ... fenomenalni smisao za humor.
Potpuno sam zaboravila na ovu knjigu. Slažem se u potpunosti. Zbog nekih delova sam se smejela na glas. :hahaha:
i ja sam uzeo sve tri, juče... prvu sam pročitao pre nešto malo više od 20 godina...:fijuk: :uzbud:
imaju još 2 nastavka... ukupno 5 knjiga. ;)
E,bravo!Još neko je čuo za ove knjige!I ja sam videla ova dva nastavka da postoje i čekam oktobar i sajam da kupim i te dve pa da nastavim da uživam u toj priči...Taman ću dotle završiti obnavljanje gradiva...:uredu:
fOtOkRoS
07.09.2007, 03:03
ufff, teško jednu, ali ajde... neću više od tri.
pre svih lektira
Majstor i Margarita - M. Bulgakov
CA blues - M. Oklopdžić
iiiiiiiiiii neka to bude...
Selimovićeva - Tvrđava
renaissance
17.09.2007, 17:38
Ukoliko nekoga zanima psihologija preporučujem sledeću knjigu:
" Opšta psihologija sa psihologijom ličnosti" od prof. dr Sulejmana Hrnjice.
veljko yaric
20.09.2007, 23:03
zavisi od Ukusa ali evo
Hazarski recnik,sve od Agate Kristi,i naravno sve od Branka Ćopića
ne znam da li ste citali knjigu Jelena 93 i ko nema dobar zeludac nemoj te je citati
Mile Kordić - Jelena 93. i Jelena 2000.
Već negde napisah da knjige nisu za svačiji stomak,u pravu si veljko ;)
kissigirl
23.09.2007, 20:12
Paulo Koeljo - Jedanaest minuta
Kristijana F. - Mi deca sa stanice Zoo
Haruki Murakami, savremeni japanski pisac, zanimljivi romani :) toplo preporučujem sve što možete naći od njega. I obratite pažnju i na ostala izdanja Geopoetike :) odličan izbor autora, nećete zažaliti ;)
Haruki Murakami, savremeni japanski pisac, zanimljivi romani :) toplo preporučujem sve što možete naći od njega. I obratite pažnju i na ostala izdanja Geopoetike :) odličan izbor autora, nećete zažaliti ;)
potpuno se slažem! Poslednja prevedena Norveška šuma je odlična ali je ipak moj favorit (ubedljivo) The Wind-up Bird Chronicle (mislim de ce biti prevedena kao Hronika ptice koja navija sat) i Kafka na obali.
Lobsang Rampa - Treće oko.:ok:
Paul Koljeo
1. Veronika je odlucila umrijeti
2. Sjela sam na rijeku Pedru i plakala
Dostojevski
1. Idiot
2. Ponizeni i uvrijeđeni
3. Bijedni ljudi
Remark
1. Nebo nema miljenike
Hemingvej
1. Za kim zvona zvone
....
Paul Koljeo
Dostojevski
....
Kako čudna kombinacija! Meni je Koeljo skroz bezveze i to upravo posle iskustva čitanja pisaca poput Dostojevskog. Mislim da je to o čemu on uglavnom piše mnogo bolje, dublje uradio recimo Hese par decenija ranije.
Sa druge strane Koeljo bi svakako mogao da bude jedan sasvim dobar uvod u ozbiljniju knjizevnost, dakle za uzrast koji završava osnivnu školu ili je na početku srednje.
Dakle čitao sam ga (kako bih inače i mogao da ga komentarišem) i upravo mi je Veronika najslabiji roman.
чарлс буковски
post office
yossarian
03.10.2007, 23:00
Георгије Острогорски - Историја Византије
Ник Хорнби - Стадионска грозница
потпуковник Сергије Живановић - Трећи српски устанак http://www.pogledi.co.yu/knjige/album.jpg
Charles R. Cross
HEAVIER THAN HEAVEN
a Biography of Curt Cobain
Remark - Trijumfalna kapija (i ostali njegovi romani)
nattydread
15.10.2007, 21:36
majkl kaningem - meso i krv
sstojanovic
22.10.2007, 16:30
majkl kaningem - meso i krv
znate li gde ima skracenih verzija lektira za osnovce????:cesces:
Inace preporucujem Najveci trgovac na svetu-Og Mandino!
Odlicna i poucna knjiga.:naklon:
Trudiću se samo da pomenem knjige koje niko nije
Ruždi- Satanski stihovi
Eko- Fukoovo klatno, Ime ruže
Pamuk- Zovem se Crveno, Bela tvrdjava
Goleman- Emotivna inteligencija
Ima ih jos ali ostavicu nesto i za kasnije :)
Evo ja da preporučim jednu zbirku koju smo na sajmu kupili klinčeku, koja i starije baci malo u rebus :) Uroš Petrović, predsednik regionalne Mense Srbije, izuzetno inteligentan čovek, napravio je zbirku od tri knjige "Zagonetne priče", a svaka priča predstavlja zadatak, rešavanje logičke mozgalice. Da bi rešila zadatke deca moraju imati i malo znanja o prirodi i njenim zakonitostima, iako je većina priča logička zagonetka. Svaki zadatak nosi određen broj listića (težina) od jednog - za lak zadatak, do preko šest listića - za nemoguću misiju :) Radnja je smeštena u tajanstveni svet jedne traperske naseobine. Deca će naučiti i zauvek zapamtiti mnogo toga korisnog ;) Odlične knjigice.
http://www.laguna.co.yu/korice/411.jpg http://www.laguna.co.yu/korice/430.jpg http://www.laguna.co.yu/korice/666.jpg (http://www.laguna.co.yu/index.php?m=naslov&id=666#)
Moja topla preporuka jeste sve tri knjige od Marije Jovanovic -
"Kao da se nista nije dogodilo", "Spletkarenje sa sopstvenom dusom" i "Idi, vreme je". :ok:
kissigirl
31.10.2007, 20:02
http://www.yu4you.com/slike/knjiga/5941_Djina_Bonaguro_Kirk.jpg
Za romanticne :ok:
ravnogorka
02.11.2007, 16:24
"Meta"Vuk Drašković,knjiga koja se čita u dahu i koja posle čitanja ostavlja bez daha!
michel faber-under the skin...knjiga koja ce vas sigurno pomeriti,na ovaj ili onaj nacin...:)
Saputnik - Isidora Sekulic
:ok:prirucnik za ratnika svetlosti P.Koeljo
:uredu:kakve su ti misli takav ti je zivot,otac Tadej
Čuvar snova
Paolo Maurensig
Preporucila bi sledecu knjigu
Brian L. Weiss
LJUBAV NE POZNAJE VRIJEME
..Za one koje interesuje kratki sadrzaj evo :
Ovo je jedna prica o elizabeti i pedru.
Dvoje ljudi koji se uopste ne poznaju dolaze kod poznatog psihijatra zbog problema oko depresije,
poznati psihijatar podvrgava regresiji , postupku povratka u prijasnji zivot pod hipnozom i u njihovim pricama nalazi neobicne podudarnosti
slucajnost ili sudbina - to su bila pitanja
lekar odlucuje da napravi termine tako da se njih dvoje sretnu.......
Boris Miljković - "Uspavanka za Lalu"
...knjiga podjednako sastavljena od reči i slika...beogradska priča smeštena u Londonu...suptilnost muško-ženskih odnosa...pitanje sopstvene životne prosečnosti...i života koji trpi promene...
:ok:........Prirucnik za lose majke-Kejt Long.....:ok:
renaissance
18.11.2007, 15:01
Dave Pelzer : "Dete zvano To"....prva knjiga trilogije.
Naslovi druge dve knjige su : "Izgubljeni dečak" i "Čovek po imenu Dejv".
saskacolic13
29.11.2007, 18:16
fantasticna knjiga od Izabele Aljende-Eva Luna.Procitavsi ovu knjigu napisala sam svoju prvi pesmu,time iznenadivsi sebe samu.Recimo preporucila bi jos Spletkarenje sa sopstvenom dusom od Marije Jovanovic i mnogo drugih..............
"U potrazi za majkom"
Mary McGarry Moriss
Ovo je prica o zeni koja ne uspevajuci da preboli smrt treceg deteta, napusta muza i dvoje dece.brat i sestra odrastaju u satoru sa ocem, pokusavajuci da prevazidju bedu,jad, usamljenost i ocaj.
Njihova zudnja za majkom, zudnja je i za boljim i smislenijim zivotom.
Istovremeno uzbudljiv i duboko potresan, roman "U potrazi za majkom" stivo je koje skida maske sa lica drustva, zajednice, porodice, bas kao i sa lica glavnih likova i sudbine same...
Crveni šator od Anite Dajamant pod obavezno :ok:
saskacolic13
30.11.2007, 17:37
Tomas Man-Budenbrokovi,knjiga je fantasticna.....
"Price izgubljenih preljubnika"
Juan Jose Millas
"Postoje poslepodnevni i jutarnji preljubnici,nocni i ranoranilacki,vikend preljubnici i oni koji se u to upustaju samo radnim danima.Mesta na kojima se desava preljuba takodje su razlicita,od stanova sa mirisom luka do trecerazrednih hotela, a ne smeju se zaobici ni podrumi,automobili,sobice za foto-kopir masine,pa ni palate.Preljubnici vode ljubav,pricaju,svadjaju se ili placu unutar svog zajednickog zabrana, u kome je kiseonik jedina svetlost koja dopire spolja..."
http://inlinethumb32.webshots.com/34015/2018467390102609833S200x200Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2018467390102609833MyECNK)
"Slem uzasa"
Viktor Peljevin
Nema prepricavanja mita o Tezeju i Minotauru( u podnaslovu pise "Kreativ o Tezeju i Minotauru"),delo je "samo" nadahnuto mitskim likovima, a inspirisano je vise kritskim lavirintom - i netom! Zatocenici chat room-ova, nemogucnost komunikacije bez cenzure,zatocenici belih soba protiv svoje volje( hmmm...) ... Zanimljivo.
"Čovjek koji se smije" Victor Hugo
Jedno, relativno nepoznato delo.
Ali veoma interesantno. Čudno.
Uliks,Dzemsa Dzojsa
Nabokovljev Esej je dovoljna preporuka meni,pa je preporucujem pre citanja.
preporuchuJem sabrana dela Jack Daniels-a.....
Pocahontas!
15.01.2008, 17:49
Najbolja knjiga koju sam ikada procitala je Anima Mundi od Suzane Tamaro, mada su joj sve knjige fenomenalne...:uredu::uzbud:
Ima jedna jako zanimljiva knjiga poput detektivskog romana, vrlo je kratka ali je jako zanimljiva - Ubica je poznavao Mariju! :ok:
Haruki Murakami.....Južno od granice, zapadno od sunca,Sputnik ljubavi...Igraj, igraj, igraj...:ok:
yige_gui
27.01.2008, 05:40
http://img253.imageshack.us/img253/5070/kanwn2.jpg
"Kandze" Marka Vidojkovica :too:
radnja je smeshtena u Beogradu, 96./97. godine.. pricha o studentu pravnog fakulteta koji uchestvuje u protestima protiv izborne kradje.. upoznaje neobichnu devojku.. knjiga je stvarno zanimljiva.. uzela sam je u ruke pred nekoliko sati.. nisam je ispustila dok je nisam zavrshila :lol: (nisam imala drugog posla i mrzilo me da izlazim danas iz kuce, za promenu :smeh:)
u svakom sluchaju, vredi je prochitati! :osmeh:
Leonard Peltier
30.01.2008, 17:02
Ričard Metison - Ja sam legenda
http://alef.netfirms.com/books/pic/12601.jpg
Bolje pročitajte knjigu :uredu:, nego da odgledate film (holivudsko đubre) :dry:
Znam da su je svi ljubitelji SF-a pročitali, ali ovo je više preporuka ostalima :stid2:
P.S Lako se čita (u jednom dahu) :roll: Ima manje od 200 stranica :pst:
:smeh:
Harlan Koben - Nikom ni reči
Za ljubitelje trilera. Knjiga koja vam ne dozvoljava da je ispustite iz ruku dok je ne pročitate do kraja. :uredu:
"Ako vam za ovu knjigu bude trebalo više od dva dana da je pročitate, budite sigurni da previše radite." Detroit News
Umberto Eco, Kako sam putovao s lososom
Sjajna knjižica, duhovita, kratka, zanimljiva, sa divnim smislom za humor
a i ime autrora mnogo toga govori
preporučujem:uredu:
"Prvo sam umirao od zenje da zavrsim srednju skolu i krenem u koledz.
Onda sam umirao od zelje da zavrsim koledz i pocnem da radim.
Onda sam umirao od zelje da se ozenim i imam decu.
Onda sam umirao od zelje da moja deca odrastu do skole da bih se mogao vratiti poslu.
Onda sam umirao od zelje da se penzionisem.
A sada umirem.....i odjednom shvatam da sam zaboravio da zivim"
Knjigu preporucujem svima koji jos ne znaju sta je zaista zivot i kako ga treba ziveti.Sta su oni trenutci...kada treba na cas da zastanemo i zaista budemo svesni da nam se to nesto zaista dogadja.Postanimo svesni tih "trenutaka".
Knjiga se zove U POTRAZI ZA SRECOM
DR Barbara de Andjelis
Pozdrav svima i uzivajte u zivotu...ali zaista.:)
makica @-,-'-
07.02.2008, 10:09
Ciji sam ja komadic? - shel silverstein:uredu::ok::uredu::)
knjiga je malo veca po obimu, ali je vise slikovnica, mnogo je dobra knjiga, treba te je procitati kada se osecate usamljeno...:ok::uredu:
principessa
07.02.2008, 10:13
Pazi šta želiš...Možda ti se i ostvari Aleksandra Poter:ok:
Buba Erdeljan
09.02.2008, 11:56
Seks i provincija izgleda kao vrsta kolektivnog erotskog dnevnika; kroz stranice knjige prolaze različite žene i muškarci - sa svim manama, požudama, karakterima i interesima; Larisa Inić poznaje taj svet, ume da ga razume, baš kao što ume da ga kritikuje, i možda najvažnije: ume da ga opiše.
Zato je ova knjiga nepretenciozno draga i poštena. Larisa Inić ne zna da kalkuliše; da zna, nikad ovu knjigu ne bi napisala. Srećom po nas, imamo knjigu životnih zapisa koji svojim sadržajem prevazilaze sam život!
Ovim rečima novinar Petar Luković završava recenziju zbirke priča „Seks i provincija“ Subotičanke Larise Inić, novinarke Radio Subotice i subotičke dopisnice agencije Beta i Radija B92.
Onako...za osmeh kao na mom avataru...
Patrik Beson, Veština zavodjenja
Upravo sam je pročitala i baš mi se dopala..Radnja se dešava u antičkoj Grčkoj, ali je fabula vrlo aktuelna. Ko nema želudac za problematiku (homo)seksualnosti, neka ne ćita.
Ostalima srdačno, preporučujem :ok:
NSdjanka
14.02.2008, 22:02
Upravo završavam "Komo" od Srdjana Valjarevića... Čovek je neverovatan!!! Ne sećam se kada sam poslednji put bila ovako oduševljena... :ok::ok::ok:
Ovu knjigu mogu preporuciti samo onima koji govore Madarski jezik jer se pojavila samo na tom jeziku,pisac je Wass Albert naslov knjige je Funtineli boszorkány.Knjiga je vrlo ineresantna,prikazuje zivot jedne devojcice koja je ostala da zivi sama u jednoj sumi u Erdelyu(Transilvania)dok joj je otac u zatvoru zbog ubistva,dogadaj se odigrava negde krajem 19 veka:(
Anastasija- Vladimir Megre
Jedan citat iz ove knjige...
Čovjek u stanju ljubavi zrači. To se zračenje u dijelovima sekunde diže uvis, do planeta što prolaze nad čovjekom i ponovno se vraća na Zemlju i daje život svemu postojećem…
Svima koji su čitali Crveni šator i zavoleli ga najtoplije preporučujem roman Davidova carica Indije Edžhil. :uredu:
Zovem se crveno, Orhana Pamuka
Ova knjiga mi se najblaže rečeno gadila kada sam prvi put pokušala da je čitam ali drugi put kad sam je uzela, nisam je ostavila dok je nisam pročitala. Celih 534 strana :smeh:
Šalu na stranu, preporučujem svima koji vole da čitaju naročito onima koji vole klasike jer ima nešto u ovoj knjizi što me podseća na Andrića i njegov stil. Naravno, ovo delo je malo kompleksnije tematike ali ga svakako treba pročitati ako nizbogčeg drugog, onda zbog opšte kulture
Ljubiteljima estetike ružnog, lepe, neobične reči, ogorčenih pisaca: Vidosav Stevanović, Nišči.
Emotivcima, buntovnicima: Milan Kundera, Knjiga smeha i zaborava.
Ko preporučuje Vidojkovića, Mariju Jovanović i Koelja? Pa to je preozbiljna literatura.
kristina-cica
15.03.2008, 18:56
Savo B. Jovic
"Kroz Bosanski oganj"
Knjiga nije za one koji imaju los zeludac, jer je toliko "odvratna" i tako verno su opisani dogadjaji da jednostavno osetite sve na svojoj kozi.
Knjiga se, naravno bavi ratom ali ujedno i istorijskim cinjenicama, i radjena je po istinitim dogadjajima.
The Gunslinger
16.03.2008, 11:19
"Creatures of Light and Darkness" - Roger Zelazny
Ovu knjigu sam skoro pročitao u originalu (engleski jezik) , jer nisam mogao da nađem preevod, i knjiga mi se veoma svidela. Štaviše, inspirisala me je da počnem da pišem svoju prvu knjigu. Zaista maestralno napisano delo koje je sa samo devedesetak strana, ostavilo veliki utisak na mene. Ako imate vremena, definitivno pročitajte.
Ako neko želi da pročita "Creatures of Light and Darkness" evo download. (desni klik "save target as" drugačije neće da downloaduje)
http://www.gamingw.net/pubaccess/58058/Creatures%20Of%20Light%20And%20Darkness.txt
ARIJEVKA
29.03.2008, 16:31
Hm, recimo Ničeov Zaratustra – za one koji bi da se bave filozofijom, a ne znaju odakle da krenu.
Hm, recimo Ničeov Zaratustra – za one koji bi da se bave filozofijom, a ne znaju odakle da krenu.
:ok: Ali da ipak dodam da onaj ko želi da se bavi filozofijom ne kreće od Ničea koji je jedan od poslednjih filozofa (malo pre njega Marks, posle njega Hajdeger, Sartr, Lukač, Kami, Agneš Heler... i to je skoro sve što se u filozofiji dogodilo u 20. veku). Neka krene od tvrdoglavog Sokrata ;)
ARIJEVKA
29.03.2008, 18:08
Neka krene od tvrdoglavog Sokrata ;)
Da, to bi bilo dobro, ali, nazalost, covek nista nije napisao :cesces:
No, zapravo se slazem, prvi Platonovi dijalozi bi bili odlican izbor za pocetak. Sa druge strane, u filozofiji, ipak ne mozemo govoriti o nekom napretku, tako da nije neophodno postovati istorijski redosled. Cak iz licnog iskustva mogu da kazem da sam imala daleko vise muka s razumevanjem nekih ranijih autora. Moze li ista biti mucnije od Aristotelove Metafizike?
Da, to bi bilo dobro, ali, nazalost, covek nista nije napisao :cesces:
No, zapravo se slazem, prvi Platonovi dijalozi bi bili odlican izbor za pocetak. Sa druge strane, u filozofiji, ipak ne mozemo govoriti o nekom napretku, tako da nije neophodno postovati istorijski redosled. Cak iz licnog iskustva mogu da kazem da sam imala daleko vise muka s razumevanjem nekih ranijih autora. Moze li ista biti mucnije od Aristotelove Metafizike?
Navodno (!) ništa nije napisao; ništa nije sačuvano, odnosno pronađeno, pa se smatra da ništa nije napisao. No, nije ni bitno, nisam preporučio Sokratova dela, već da ljudi treba da se upoznaju s njegovim životom ("Pravo je čudo da mu sude tek u sedamdesetoj godini!" :) i tome slično) i sa njegovom mišlju (preko Platona, naravski - obogatio ga je Platon malo svojim tumačenjima, ali hajde da mu verujemo da je Sokrat tako govorio).
A što se tiče Ničea (jopet! :) ), moram da još jednom potvrdim tvoju preporuku. Zaratustru sam prvi put pročitao kada ga nisam razumeo, drugi put pre dve godine. Može i ECCE HOMO!
ARIJEVKA
29.03.2008, 18:38
Navodno (!) ništa nije napisao; ništa nije sačuvano, odnosno pronađeno, pa se smatra da ništa nije napisao. No, nije ni bitno, nisam preporučio Sokratova dela, već da ljudi treba da se upoznaju s njegovim životom ("Pravo je čudo da mu sude tek u sedamdesetoj godini!" :) i tome slično) i sa njegovom mišlju (preko Platona, naravski - obogatio ga je Platon malo svojim tumačenjima, ali hajde da mu verujemo da je Sokrat tako govorio).
A što se tiče Ničea (jopet! :) ), moram da još jednom potvrdim tvoju preporuku. Zaratustru sam prvi put pročitao kada ga nisam razumeo, drugi put pre dve godine. Može i ECCE HOMO!
Ustvari, Sokrat s razlogom nista nije napisao - za njega je filozofija dijalektika. Namerno sam pomenula prve Platonove dijaloge, jer iz njih se i moze nesto saznati o samom Sokratu, kasnije je već Sokrat zapravo Platon. Sto se, pak tiče fenomena Sokratove smrti, o tome bismo mogli na nekoj posebnoj temi, zaista vredno diskusuje.
Režin Deforž - Plavi bicikl,Avenija Anrija Martena i Djavo se još uvek smeje,pročitala prve dve i sad jurim treći deo,svakako vredne čitanja.
Tajni dnevnik Adrijana Mola.Ima 6 delova.Mnogo dobre knjige.
http://i273.photobucket.com/albums/jj202/corona_777/ispovestizharema_200-1.jpg
Istinita prica Beogradjanke koja je 4 godine provela u jednom arapskom haremu u Dubaiju. Poslije dramaticnog raspleta dogadjaja i kraceg boravka u Turskoj, u Beograd se vratila krajem 1995. Sada zivi na Novom Beogradu."
Laura Eskivel: Malince.
Malince je roman o jednoj od najkontroverznijih licnosti iz istorije Meksika, Malinalji, najpre onozavanoj, a kasnije oklevetanoj ljubavnici Ernana Kortesa, koja je imala ulogu prevodioca u odnosima Spanaca i Asteka tokom osvajackih pohoda, da bi kasnije vekovima bila optuzivana da je izdala svoj narod.
Odličan izbor,pročitala sam prvu. "Jelena 93" Nisam znala za "Jelena 200.
Shvatih da si mlada.Ja tebi preporučujem nešto što će ti se nadam se svideti.
"Miris kupinovog vina" od Romualdo Mirallesa i "Miris Jasmina" od Lenke Paroški.
Srdačan pozdrav od Mirama
Upravo sam pročitala na knjizara.com - 40 godina od premijere i 27 izdanje knjige...Topla preporuka od mene...
Dragoslav Mihailović-Kad su cvetale tikve :uredu:
miloradv
24.04.2008, 11:10
"Речник грчке и римске митологије"
Moja preporuka :
1. Kći sreće - Izabel Aljende
2. Portret u sepiji- Izabel Aljende
3. Kuca duhova - Izabel Aljende
4. Senka vetra - Karlos Ruis Safon
Toplo preporučujem Gordost i predrasude, zatim Mostovi okruga Medison, Zvezde gledaju s neba od Kronina, sva dela od A. Dime, Dostojevskog, Zole. To mi je trenutno palo na pamet.
NSdjanka
15.06.2008, 20:28
Deset najboljih romana prevedenih na srpski u 2007. godini:
1. Empire “V” , Viktor Peljevin (”Plato” Beograd)
2. “Čile noću”, Roberto Bolanjo (”Laguna, Beograd)
3. “Siroti i gordi”, Alber Kosri (”Geopoetika”, Beograd)
4. “Život je pred tobom”, Romen Gari (”Mono&Manana”, Beograd)
5. “Trg Bokshagen”, Torsten Šulc (Geopoetika, Beograd)
6. “Norveška šuma”, Haruki Murakami (Geopoetika, Beograd)
7. “Volvo kamioni”, Erlend Lu (Geopoetika, Beograd)
8. “Obična žena”, Artur Miler (Clio, Beograd)
9. Vukovlad, Paul Maurensig (”Geopoetika, Beograd)
10. Mleko i uglalj, Ralf Rotman (”Clio”, Beograd)
Domaći autori obradovali su me dvostruko. Najpre Albahari i David. Njih dvojica u mom registru idu zajedno i desilo se da su negde u isto vreme, negde u oktobru, objavili svoje nove romane. Nakon dve decenije, plemeniti, poetični roman Filipa Davida “San o ljubavi i smrti” sačinjen od Kratkog romana o ljubavi i Kratkog romana o umiranju. Albaharijev “Ludvig”, ponovo pisan u jednom stupcu, bez pasusa, gust kao istinita priča o prijateljstvu i opesesivnim igrama palanačkog Beograda. Druge dve knjige su knjige eseja. Prof. Milo Lompar je za Narodnu knjigu objavio “Moralističke fragmente” minujature erudijencije i kritičkog osvrta na našu svakodnevicu. “Nasuprot proročanstvu” knjiga eseja Vide Ognjenović (Arhipelag, Beograd) je nastala kao plod intelektualnog i javnog angažmana, posebnu draž čine svedočenja o značajnim piscima.
Izvor- Internet
Najveci trgovac na svetu-Og Mandino
da se najezis..........
NSdjanka
20.06.2008, 16:47
"Lečenje Šopenhauerom"
Lečenje Šopenhauerom je romaneskna slika grupne terapije, unutrašnji pogled na članove grupe i način na koji ih vešti psihoanalitičar vodi i ohrabruje da ne padnu i ne posustanu. Postoje delovi knjige koji se čitaju kao psihoterapeutska verzija Platonove Gozbe, u kojima dinamičnost omugućava junacima da otkriju svoje unutrašnje glasove koji bi im inače ostali potpuno nepoznati. Glavni junak, doktor Hercfild, psihoterapeut grupe, kome je preostala još jedna godina života, nedeljnim seansama sa pacijentima od te svoje poslednje godine pravi poslednju volju i testament. Suštinsku vrednost tih terapija pa samim tim i čitave knjige predstavlja prisustvo Hercfildovog pacijenta iz prošlosti, Filipa Slejta, samopriznatog seksualnog zavisnika koji je pronašao utehu i terapiju za svoju zavisnost u filozofiji Artura Šopenhauera. Slejt ne propoveda Šopenhauera, on ga živi ili barem pokušava da to radi. Dolazak na terapiju jedne od Slejtovih ranijih žrtava, čini da on odlučuje da stavi na test svoju životnu filozofiju. Kada se svi pacijenti suoče sa skrivenim delovima svoje prošlosti, i doktor Džulijus, podstaknut Filipom, takođe dolazi do suočenja. Njegovo priznanje o idealizaciji preminule žene, skriva ga više nego što ga otkriva. Džulijosov pokušaj da živi sa svešću o umiranju bliske osobe, samo je delimično razvijen ovde. Ali ono što je briljantno u ovom romanu jeste to kako pacijenti uspevaju da žive sa saznanjem o smrti svog terapeuta.
autor: JALOM IRVIN J.
Izdavač: Plato (2007)
Topla preporuka za sve one koji su pročitali "Kad je Niče plakao" od istog čike... A i za ostale :)
Nemoguce je izdvojiti omiljeni film ili knjigu,ali da probamo
Meni definitivno knjiga ,,Ja sam legenda" od Ricarda Metisona.Film je uradjen po njoj i ako ne mogu da se uporede.Procitajte.:uredu:
onemorenight
27.06.2008, 12:50
Teško je izdvojiti samo jednu knjigu,zaista !! Nastojaću pročitati ovu preporuku ! A ako mora samo jedna , neka to bude STO GODINA SAMOĆE o Gabrijela Markesa !! Davno sam je čitao , dosta toga i zaboravio,ali je vredi pročitati !!:ok:
Momo Kapor - Anglos ,juče završila sa čitanjem i zaista vredi,tera da se malo čovek zamisli i preispita ;)
Vremeplovceva zena - Odri Nifeneger
Ljudi moji, kakva knjiga...:ok:
banatian
11.07.2008, 21:27
Milo Dor: "U potrazi za domovinom", čuveni austrijski pisac, Banaćanin, pravog imena Milutin Doroslovac, otac još čuvenijeg austrijskog reditelja Milana Dor-a.
Tajne Romanovih.Odlicna knjiga otkriva neke stvari koje su za to vreme u Rusiji bili ne zamislivi
Danas sam dovršila čitanje knjige 'Tragom mrtve princeze' Kenize Murad.
Pročitala sam mnogo knjiga u životu.
Neke sam odmah zaboravila, neke su me nečemu naučile, o nekim sam razmišljala danima.
Ovo je prva knjiga zbog koje su mi krenule suze kada sam sklopila stranice.
Da li zbog tragične sudbine glavne junakinje ili zbog toga što sam u njoj videla jedan vrlo mali ali upečatljiv deo sebe, ne znam.
Preporučujem od srca.
"Umoriteljka iz zimske baste" FERNANDO ARABAL
Jedna devojka zivi u jazbini koju je nemoguce odrediti, a naziva je Zimskom bastom ili Nebeskim svodom. Njeni susedi su neobicni likovi, ali ono sto je stvarno specificno u njenom zivotu je cinjenica da brijacem koji joj je poklonio Pikaso, ubija svoje slucajne ljubavnike uvek u casu njihovog orgazma. To je fantastican i lud svet koji ne lici ni na sta poznato ni izmisljeno...
"...jutros je u sumi nikao cvet vresa....posmatrao sam ga....uronio u njega....zaboravio sopstveno bice...gledao ga satima...usao u njega....kakav prijatan povetarac! kakve gostoljubive latice! kakva sreca! kakav tako savrsen,a tako kratak zivot!....."
ISPOD KOZE - MISEL FEJBER
"Kad god bi pored puta ugledala autostopera,Ajserli bi prošla pored njega da bi sebi dala vremena da ga odmeri. Ono što bi tražila na njima bili su veliki mišići i krupne razvijene noge. Kržljavi, slabašni primerci nisu je interesovali."
Početak romana Ispod kože podseća na klasičnu priču o autostoperima koji nakon ulaska u automobil bivaju seksualno zlostavljani a zatim brutalno ubijeni. Međutim Fejber lagano uvodi čitaoca u nepoznatu i zastrašujuću viziju sveta sa bićima čije je društvo razvijenije od našeg i njihov odnos prema "vodzelima"(tako nazivaju čoveka) sličan je odnosu čoveka prema životinjama.
Ova fantastična alegorija, žanrovski se opire bilo kakvom pokušaju kategorizacije, prostire se pred nama poput originalne i nepredvidive društvene satire.Glavna junakinja Ajserli, čije telo je operisano da bi ličila na ženu vodzela, svakodnevno prima stopere, uspavljuje ih i dovozi na imanje gde ih preuzimaju njeni sunarodnici. Obučena za posao na zemlji, godinama izbegava da se suoči sa daljnom sudbinom vodzela, odnosno onim što se dešava ispod zemlje. Izolovana u svojoj nesreći, pošto je njeno telo unakaženo u operaciji, Ajserli svakodnevno trpi strašne bolove. Ona ne pripada više svojoj rasi ali ni vodzelima, mutant koji luta blatnjavim i vlažnim putevima Škotske u potrazi za mesom.
Jednog dana na imanju se pojavljuje Amlis Ves,buntovni sin direktora kompanije Ves i pušta nekoliko vodzela na slobodu. Amlis se bori protiv lova na vodzele i odvodi Ajserli u donje prostorije suočavajući je sa onim što je godinama potiskivala.Između Ajserli i Amlis razvija se čudna veza, oni predstavljaju dva različita bića dovedena do apsurdne situacije iz koje ne postoji izlaz ni u jednom od oba sveta.....
Juce zavrsila citanje " San o ljubavi i smrti" Filip David
Knjiga se sastoji od dva kraca romana: roman o ljubavi i roman o umiranju. Dva romana koji cine celinu posvecenu patnji i ljudskoj mrznji - protiv kojih je ljubav jedina uteha.
Preporucujem je verovatno zato sto sam je poslednju procitala, tako da su mi utisci najsveziji. :smeh: Salu na stranu knjiga je super i vredi je procitati. :uredu:
Neuhvatljiva_
29.07.2008, 16:47
Ivana Kuzmanović "Lemurova ljubav"...
INTERVJU : Ivana Kuzmanović (http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2007/07/11/srpski/K07071004.shtml)
NSdjanka
01.08.2008, 17:05
Sređivala danas police sa knjigama i naiđem na jednu skoro zaboravljenu- Justejn Gorder- Vita brevis... Pismo jedne Rimljanke Florije Emilije svom ljubavniku (mužu) Aureliju Augustinu... Uh, i posle svega ga voli... Mislim da zaista vredi pročitati :)
"Don Rigobertove beleznice"-Mario Vargas Ljosa
Don Rigoberto je hedonista,erotoman,covek cijim privatnim zivotom vladaju najegzoticnije mastarije.Dosadni radni dani,koje provodi na poslu direktora osiguravajuceg drustva,sluze mu tek da podupru njegovu sklonost ka slikarstvu,knjizevnosti i potrazi za uzivanjima.
M.V.Ljosa pripoveda pricu o umetnosti i zudnji.Smestena je u savremenu Limu....Nastavak je romana Pohvala pomajci.
“..sedeci na svojoj stolici,naslonjen na naslon,gledacu te I obozavati
sa svojom uobicajenom poniznoscu.
Ne pomicuci ni trepavicu,ne vicuci,bicu tamo dok mi zabadas svoje kandze u oci,
A tvoji beli ocnjaci kidaju moje grlo I prozdiru moje meso I gasis svoju zedj mojom
zaljubljenom krvlju…
Sad sam u tebi,sad sam I ja ti,ljubljena koja se hranis mnome.”
Majkl Gruber - Tropska noć
Odličan triler!
Od srca preporucujem dve knjige istog pisca. U pitanju je M. Skot Pek, psiholog koji je napisao dva bestselera: "Ljudi lazi" i "Put kojim se redje ide".
Entoni Bardžis - Paklena pomorandža
Bardžisova košmarna vizija bliske budućnosti u kojoj mladići poput Aleksa i članova njegove bande uživaju u nasilničkom ponašanju i prkošenju svim uobičajenim društvenim konvencijama, moralnim normama i opšteprihvaćenim vrednostima predstavlja veliko delo koje postavlja pitanje postojanja slobodne volje i mogućnosti izbora između dobra i zla. Ovo je knjiga koja će se dopasti različitim ljudima iz različitih razloga i koja će ih pogoditi na različite načine. Ali, jedno je izvesno – ovo je knjiga koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim!
-
http://img514.imageshack.us/img514/9461/knjigagx8.png
" Petnaestogodisnji Aleks i njegova tri prijatelja pocinju vecernje sakacenje tako sto premlacuju starca,cepaju mu knjige i uzimaju novac i odecu.
Ili,radije Aleks i njegova tri ortaka pocinju vece tako sto isutiraju matorog senilca,razrokaju mu knjige i otmu lovu i krpe.
Jer,Aleksova priznanja su pisana tinejdzerskim zargonom iz bliske buducnosti.
Zbog svojih delikventnih ispada,Aleks dospeva u zatvor i biva podvrgnut "Ludovikovoj tehnici",jezovitom eksperimentu osmisljenom da postane deo pravnog tretmana...
Uzasna farsa?Drustveno prorocanstvo? "
Apulej-zlatni magarac(metamorfoza).....iako je napisana jos u II veku,nikada niko nece napisati bolji roman...
HANIF KUREJSI "INTIMNOST"
Roman Intimnost mnogi upoređuju sa prozom Prusta, Virdžinije Vulf i Kamija. Kurejši je gotovo šokantan. Bez ulepšavanja i ustezanja opisuje bolne procese ostavljanja, umiranja ljubavi, potrebe ostvarivanja intimnosti s nekim. Njegov junak je pisac srednjih godina koji napušta ženu i sinove odlazeći mlađoj ženi koja je za njega ispunjenje seksualnih snova i strasne ljubavi. U noći pre odlaska on sumira prethodni život i mi pratimo misli i dileme o opravdanosti te odluke. U motivisanju sopstvenih postupaka i samoopravdavanju on je bezosećajan, ali izražava kukavičluk jer pravi razlog zapravo i ne postoji. Uzdržanost i odmerenost njegovih unutrašnjih monologa ili ispovesti prijateljima i razmatranja o razlici između porodične initmnosti i seksualne, u suprotnosti su sa vulgarnim i bestidnim doživljavanjem seksa. Požuda postaje njegova fatalna opsesija i životno, filosofsko načelo. Kurejši nam pokazuje besmislenost življenja i otuđenost usled dostupnosti svih egzistencijalnih materijalnih dobara u tipičnoj puritanskoj porodici. Priča nam sugeriše da prazninu koja nastaje ispraznim življenjem ne može nadomestiti prolazna strast, baš kao što se njome ne može ostvariti i postići suštinska intimnost.
HONG YING "K UMECE LJUBAVI"
K je istinita priča ispletena od tananih niti ljubavi i strasti. Daoističko umeće vođenja ljubavi Lin Čeng, zavodi Džulijana Bela, sestrića Virdžinije Vulf, i uvodi ga u svet seksualne alhemije i u tajne odaje drevnih kineskih veština. Požuda, ljubav i smrt, samo su neke od spoljašnjih manifestacija večno prisutne napetosti kosmičkih počela jina i janga – žene i muškarca. K je knjiga koja pleni svojom jednostavnošću i uzvišenom lepotom.
"Nevesta skinuta do gola"
Anonimna Autorka
Pred vama je intimna knjiga, prepuna senzualnosti, strasti i naj-smelijih stremljenja. Glavna junakinja je bila uzorna supruga. Žena uverena da je u braku našla sve što joj treba. A onda se iz dubine bića oslobađaju demoni pohote i želje, koje jedan čovek više ne može da zadovolji. Prvi put u životu ona oseća opojnu moć svesti o tome da tačno zna šta želi i kako da dobije to što želi. Iz njenog dnevnika vidi se kako ostvaruje svoje tajanstvene seksualne strasti, počinje da vodi dvostruki život. Budi se nova osoba koja nezaustavljivo hrli ka punom, neobuzdanom seksu ...
JAN VISE "Naga pred voljenim"
Na trgu jednog srednjovekovnog italijanskog gradića jedna žena skinula se pred svojim voljenim. A on će umeti da odgovori na tu izjavu ljubavi.
Ali, kako je to dospelo do ogromne vatikanske biblioteke i tamo palo u zaborav? Jedan usamljeni bibliotekar pronalazi zaboravljene priče, pripovesti o čudima, o ljubavi i čežnji, o taštini i iskušenju. O umetnosti i stvarnosti. Kada bibliotekar bude uronio u vatikanske rukopise, sve će se promeniti.
.....Predivan roman... Ima nečeg uznemirujućeg u predavanju sebe. Ali, pred ovim romanom možemo učiniti samo ono što je učinila žena u knjizi. Ona koja se skinula pred svojim voljenim.
Kari Bremnes, Aftenposten
Naga pred voljenim je svakako jedan od najboljih romana koji su došli prethodne decenije iz Norveške... Između Umberta Eka i Hansa Kristijana Andersena, to je priča u kojoj se prepliću istorijski triler i bajke koje se tiču moralnih pitanja.
Pol Susman, Spektator.......
ЏОН АПДАЈК - С.
Необична прича о једној савременој америчкој жени или која би то желела да буде. Књига је у суштини збирка писама која пише госпођа Сара (потписује их са С.) као и одговора које прима на та писма. Нобична књига која се чита у једном даху....
Иначе, само да потсетим, писац Џон Апдајк је добитник Пулицерове награде и по његовој причи се снимио познати филм "Вештице из Иствика" .
Irina Nemirovska - Francuska svita
Haled Hoseini "Lovac na zmajeve" i "Hiljadu čudesnih sunaca"
Dve neverovatno ispričane priče od kojih zastaje dah i koje će ostati u vama dugo nakon što završite sa čitanjem
meni je preporucena knjiga od Milisav Popovića, koju ja (odavde) ne mogu da kupim:
Zaboravljena gora - Mitska bica Crne Gore
izabelitta
29.09.2008, 15:40
"Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja", Džulijan Barns
Pročitala sam prvo poglavlje i oduševljena sam. :uredu: Pretpostavljam da je i ostatak takav, pa je već sad preporučujem, makar zbog prvog dela koji bi sigurno izazvao oprečne reakcije među nama na forumu. 8) Radi se o duhovitom prikazu kako je to bilo naći se na Nojevoj barci, ali iz vizure životinje... :)
"Da postavimo problem na drugi način: šta, kog đavola, mislite da su Noje i njegova familija jeli na Arci? Jeli su nas, dabome. Ako pogledate malo kako danas izgleda životinjsko carstvo, zar mislite da je to sve?" .... :hahaha:
"Na obali reke Pjedre sedale sam i plakala"
Paulo Koeljo
marinaj69
02.10.2008, 22:39
Ivana Kuzmanović "Lemurova ljubav"...
INTERVJU : Ivana Kuzmanović (http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2007/07/11/srpski/K07071004.shtml)
Hvala na preporuci! Sa zadovoljstvom, bez pauze, procitala - progutala knjigu "Lemurova ljubav". Ovih dana u prodaji se pojavio novi roman Ivane Kuzmanovic "Manje od tri":
Glavna junakinja Una odlučuje da prekine višegodišnju samoću, koja je usledila nakon bolnog razočarenja i iznenadnog prestanka ljubavne veze. Patnja kroz koju je prošla otkrila joj je nove dubine, a neograničene mogućnosti pojavile su se kada je nestao strah od bola. Porasla je i Unina sposobnost da daje i prima i zato nije nimalo čudno što je u svoj svet privukla Filipa, osobu sa vrlinama koje do sada ni kod jednog muškarca nije otkrila. Najljubavnija ljubavna priča mogla je da počne (doduše ne bez prepreka), opovrgavajući staro verovanje da su «sve prave ljubavi tužne». Naprotiv, obilje radosti i sreće, otvaranje prema životu i ljudima i buđenje Božanske iskre u našim dušama je ono što nam prava i duboka ljubav dariva.
Posle izuzetnog uspeha romana "Lemurova ljubav", magija ljubavne priče se nastavlja i gradi sopstveni mikrokosmos. „Manje od tri" očaraće sve generacije čitalaca oba pola.
http://www.ivanauna.rs
believer
02.10.2008, 23:31
ЏОН АПДАЈК - С.
Необична прича о једној савременој америчкој жени или која би то желела да буде. Књига је у суштини збирка писама која пише госпођа Сара (потписује их са С.) као и одговора које прима на та писма. Нобична књига која се чита у једном даху....
Иначе, само да потсетим, писац Џон Апдајк је добитник Пулицерове награде и по његовој причи се снимио познати филм "Вештице из Иствика" .
preporucujem ga,svakako....jedan od mojih omiljenih americkih pisaca,uz Rejmonda Karvera....
Ćilibarska soba - Adrijan Levi i Katarina Skot Klark :ok:
NSdjanka
07.10.2008, 21:19
Velikićev- Ruski prozor... Od srca!!!
"Bunderborkovi" Tomas Man :ok:
Isak Baševis Singer
"Rob"
paparazzo
09.10.2008, 19:42
Ćilibarska soba - Adrijan Levi i Katarina Skot Klark :ok:
Apsolutno se slažem
Nešto kratko ali slatko: Arapska poezija. Izdanje je dosta staro, Reč i misao.
Ili Haiku nestašna pesma od Nebojše Simina. Sadrži odličan izbor haiku poezije!
paparazzo
12.10.2008, 23:19
Galeb Džonatan Livingston :ok:
Orhan Pamuk - Zovem se crveno
A ja preporučujem Istanbul - Orhan Pamuk.
Ko želi da upozna Istanbul, iz Orhanovog vremena, pre modernizacije i priklanjanja zapadnim merilima...preporučujem od srca...:uredu: A tek fotografije...kao da sam živela sa njim u onom gradu i onom vremenu...:)
A ja preporučujem Istanbul - Orhan Pamuk.
trenutno je čitam i delim mišljenje..topla preporuka..:uredu:
1000 čudesnih sunaca , Haleda Hoseinija
sve reči preporuke bile bi suvišne :klanj:
1000 čudesnih sunaca , Haleda Hoseinija
sve reči preporuke bile bi suvišne :klanj:
Pre neki dan sam je pročitala...takođe je preporučujem, dirljiva pripovest o porodici i prijateljstvu. Prelepa i teška priča o ljubavi.
Moja prva preporuka svakome je roman Opasne veze Šoderlo de Lakloa.Kniga u kojoj sam najviše uživala i uvek joj se vraćam.Prosto je obožavam,zbog stila i epistoralne forme,prava je umetnost!Smatram da je najoriginalniji roman ikada napisan a ovo je i jedino delo ovog pisca, a postalo je poznato tek mnogo posle njegove smrti (prvo je bila faktički zabranjena).
Ekranizovana je u više verzija ali ni jedan od filmova ne može se ni uporediti sa romanom!
paparazzo
20.11.2008, 14:24
Olovka piše srcem...za divan dan i fenomenalan osmeh
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.